ID.nl logo
Tien weerbestendige ip-camera’s getest
© PXimport
Zekerheid & gemak

Tien weerbestendige ip-camera’s getest

De markt puilt zo langzamerhand uit met betaalbare buitencamera’s die volledig zelfstandig werken. Hiervoor is er geen hub of nas vereist, zodat je er meteen mee aan de slag kunt. Dankzij wifi-ondersteuning hoeven huiseigenaren geen meterslange netwerkkabel te trekken, terwijl ze de beelden realtime via een app op hun smartphone binnenkrijgen. We bespreken tien weerbestendige buitencamera’s.

Bij de zoektocht naar een nieuwe buitencamera bekijk je eerst welk gebied je in de gaten wilt houden. Lukt dat met één ip-camera of heb je meerdere apparaten nodig? Voor een doorsnee achtertuin van een rijtjeswoning kom je met een enkel exemplaar al een heel eind, mits het model een behoorlijke kijkhoek ondersteunt. Voor videobewaking rondom de woning kun je eventueel meerdere ip-camera’s installeren. Gebruik bij voorkeur wel producten van hetzelfde merk, zodat je alles vanuit één mobiele app kunt monitoren.

©PXimport

Resolutie

Tot voor kort hadden consumenten keuze tussen buitencamera’s met lage en hoge resoluties. Modellen die de beelden haarscherp vastleggen, waren aanmerkelijk duurder dan producten met een lagere beeldkwaliteit. Vandaag de dag is een resolutie van 1920 × 1080 pixels de standaard, want fabrikanten faseren de 720p-modellen in rap tempo uit. Het is dan ook niet zo vreemd dat er in deze test uitsluitend 1080p-camera’s aan bod komen. Overigens kunnen geïnteresseerden ook een buitencamera met een nog hogere resolutie van 1440p of 2160p overwegen, maar die zijn behoorlijk aan de prijs. Fabrikant Hikvision heeft bijvoorbeeld een flink aantal 4K-buitencamera’s in zijn gamma.

Diverse opslagmethoden

Recente buitencamera’s ondersteunen veelal cloudopslag. Hierbij stuurt het apparaat de beelden naar een online server, zodat je het videomateriaal altijd en overal kunt bekijken. Handig, maar houd hierbij wel rekening met extra kosten. De gratis opslagtijd is namelijk gelimiteerd tot bijvoorbeeld 8, 24 of 48 uur, waarna de beelden van de server verdwijnen. Wil je de video’s langer in de cloud opslaan, dan vraagt de fabrikant hiervoor extra geld via een abonnement. Bij ip-camera’s met een micro-sd-kaartlezer kun je de bewakingsbeelden lokaal bewaren. Buiten de kosten voor een geheugenkaart betaal je dan niets extra’s. Een nadeel hiervan is dat je bij diefstal van het apparaat niet meer bij de opnames kunt komen. Bepaalde apps bieden overigens ook een functie om opnames in het toestelgeheugen van een smartphone of tablet te bewaren.

Bewegingsdetectie

Iedere hedendaagse bewakingscamera ondersteunt bewegingsdetectie. Wanneer er iemand overdags of ‘s nachts ongevraagd je tuin binnensluipt, ontvang je op de smartphone een pushbericht. Bovendien start het apparaat direct een opnamesessie. Dankzij bewegingsdetectie neem je alleen beelden op wanneer er daadwerkelijk iets gebeurt. Daarmee bespaar je dus kostbare schijfruimte. Bij de meeste ip-camera’s kun je een detectiegebied selecteren, waarna de ‘waakhond’ alleen de opgegeven zone in de gaten houdt. Huizenbezitters verkleinen daarmee de kans op valse meldingen. Een nadeel van automatische opnames is dat bijvoorbeeld rondlopende katten de bewegingsdetectie al kunnen triggeren. Sommige zelfstandige ip-camera’s nemen overigens continu beelden op, zoals de modellen van Nest. Dat biedt meer zekerheid, aangezien de bewegingssensor van het bewakingsapparaat natuurlijk altijd iets kan missen.

©PXimport

Montage

Logischerwijs heeft iedere buitencamera een weerbestendige behuizing. Het apparaat monteer je bijvoorbeeld op de gevel van een woning, garage of schuur. Let even op welk montagemateriaal de fabrikant standaard meelevert, want wie weet heb je nog los verkrijgbare accessoires nodig. Bestudeer vooraf ook grondig of je de kabels wel kunt wegwerken. Lang niet iedere camerafabrikant levert hiervoor namelijk een nette afdekplaat mee. Dieven kunnen zichtbare kabels simpelweg doorknippen. Hoewel alle besproken modellen wifi ondersteunen, zijn ze op een enkele uitzondering na niet volledig draadloos. Voor de stroomvoorziening koppel je het apparaat namelijk aan het elektriciteitsnetwerk. Als alternatief bestaan er ook ip-camera’s met een batterij, zodat je meer vrijheid hebt om ze te positioneren. In deze test komt er één zogeheten batterycam aan bod, namelijk de Logitech Circle 2.

Extra functies

Cameraproducenten voorzien hun producten van allerlei extra’s. Sommige buitencamera’s hebben bijvoorbeeld een geïntegreerde sirene. Ontvang je bezoek van een ongenode gast, dan laat je vanuit de app een oorverdovend geluid horen. Daarnaast voegen fabrikanten meestal een microfoon en luidspreker aan hun bewakingsapparatuur toe. Naast beeld legt de buitencamera dankzij een microfoon ook geluid vast. Verder kun je vanuit de app een gesproken boodschap doorgeven, waarna de aanwezige speaker je stem laat horen. Tot slot kunnen sommige buitencamera’s op afstand draaien en kantelen (‘pan & tilt’), zoals de verderop besproken Foscam FI9928P en Nedis WIFI020CWT. Vanuit de mobiele app wijzig je met pijltjestoetsen eenvoudig de gewenste hoek.

Beoordelingswijze

Voor de beoordeling keken we onder meer uitgebreid naar de bouwkwaliteit, aanwezige functies, installatieprocedure en mobiele app. Aangezien de tien producten met name gericht zijn op particulieren, vinden we het belangrijk dat nieuwe gebruikers er vlot mee uit te voeten kunnen. Naast gebruiksvriendelijkheid speelt de prijs-kwaliteitverhouding ook een rol in de totstandkoming van de beoordeling. Hierbij keken we ook naar mogelijke extra kosten. De genoemde prijzen betreffen de laagste prijzen op vergelijkingswebsite Kieskeurig.nl, gemeten rond half juni. Die prijzen kunnen dus inmiddels anders zijn.

D-Link DCS-8600LH

D-Link introduceerde onder de naam DCS-8600LH onlangs een ip-camera met relatief bescheiden afmetingen. Via een – nogal diefstalgevoelige - magnetische kogelconstructie bevestigen gebruikers de ronde behuizing aan de gevel, waarna je een kabel van zeven meter koppelt aan een stopcontact. Aan de zijkant bevindt zich een kaartslot waarin je een micro-sd-kaart van maximaal 64 GB kunt prikken. Als alternatief bewaar je de beelden in de cloud. De opnames blijven met een gratis abonnement een dag bewaard. De papieren handleiding biedt met zijn onduidelijke plaatjes summiere informatie, al is de werking gelukkig niet bijster ingewikkeld. De mydlink-app helpt je met de configuratie. Je scant met de smartphonecamera een qr-code op de installatiekaart en meldt het apparaatje vervolgens aan op wifi. Het hoofdscherm van de app geeft je rechtstreeks toegang tot de liveweergave, waarbij je keuze hebt tussen 720p en 1080p. De beelden hebben heldere kleuren en ogen erg scherp. Vreemd genoeg werkt de microfoon van ons testmodel lang niet altijd, waardoor de DCS-8600LH geen geluid vastlegt. Als we bijvoorbeeld een boodschap via de speaker doorgeven, werkt daarna de microfoon niet meer. Verder is de navigatiestructuur van de mydlink-app een rommeltje. Vanwege het grote aantal vensters kost het enige moeite om vlot de gewenste instellingen te vinden. Bovendien heeft de app soms lange laadtijden, bijvoorbeeld na het verlaten van het bedieningspaneel.

D-Link DCS-8600LH

Prijs
€ 165,-
Website
www.dlink.com6Score60

  • Pluspunten

  • Vlotte configuratie

  • Lange voedingskabel

  • Minpunten

  • Geheugenkaart maximaal 64 GB

  • Geluid valt vaak weg

  • Diefstalgevoelig

  • Matige app

Foscam FI9912P

De cilindervormige behuizing van de Foscam FI9912P is van metaal en kan dus wel een stootje hebben. Een aanvaring met bijvoorbeeld een voetbal zal de behuizing waarschijnlijk zonder schade overleven. Rondom de cmos-lens heeft deze Foscam dertig infraroodleds, waardoor je ‘s nachts objecten tot een afstand van zo’n twintig meter kunt waarnemen. Het meegeleverde inbussleuteltje biedt toegang tot een micro-sd-kaartslot. Over de montage kunnen we kort zijn, want via twee schroefjes monteer je de bewakingscamera gemakkelijk aan de gevel. Voor de verbinding met het netwerk kies je tussen ethernet en wifi. In het laatste geval schroef je een antenne op de behuizing. De ethernetaansluiting zit deels in een vrij korte voedingskabel verwerkt. Overigens bevat deze kabel ook aansluitingen voor de in- en uitvoer van audio en een resetknop. Als je graag geluid wilt opnemen, sluit je hierop eventueel een externe microfoon aan. Voor het wegwerken van al deze aansluitingen kun je een los verkrijgbare lasdoos overwegen of een groot gat boren. Nieuwe gebruikers krijgen in de Foscam-app het verzoek om een qr-code op de behuizing te scannen. De app is overzichtelijk en geeft gebruikers de mogelijkheid om beelden lokaal of in de cloud te bewaren. De gratis cloudopslag is beperkt tot het opslaan van gebeurtenissen uit de afgelopen acht uur. Houd ten slotte rekening met een relatief beperkt filmgebied, want de kijkhoek bedraagt slechts 105 graden.

Foscam FI9912P

Prijs
€ 110,18
Website
www.foscam.nl8Score80

  • Pluspunten

  • Stevige behuizing

  • Ethernet en wifi

  • Goed nachtzicht

  • Minpunten

  • Korte voedingskabel

  • Bescheiden kijkhoek

  • Standaard geen geluidsopname

Foscam FI9928P

De FI9928P is vanwege zijn forse omvang een indrukwekkende verschijning. Deze pzt-camera kan aan de hand van een motorische constructie op afstand ronddraaien (355 graden) en kantelen (90 graden), zodat je verschillende hoeken kunt filmen. Daarnaast bevat dit model 4x-optische zoom. De metalen behuizing weegt bijna twee kilo, dus het is niet vreemd dat Foscam voor de bevestiging vier muurschroeven meelevert. Aanmelden op het netwerk kan via wifi of een ethernetaansluiting. Net zoals de ook in dit artikel besproken FI9912P bevat deze kabel een flinke bos aansluitingen, namelijk een audio-output, audio-input, ethernetpoort, alarmaansluiting en voedingsingang. Voor het wegwerken van de kabelspaghetti dien je een groot gat te boren. Zorg verder voor een stopcontact in de buurt, want de totale kabellengte bedraagt zo’n 2,5 meter. De lichtgevoelige cmos-lens komt uit de stal van Sony. We testten de ip-camera in het schemerdonker en zelfs dan levert de lens haarscherpe beelden met heldere kleuren. In nachtzichtmodus overbrugt de lens met gemak een afstand van tientallen meters. Zoals we inmiddels van Foscam gewend zijn, voeg je de camera middels een qr-code aan de mobiele app toe. Voor draai-, zoom- en kantelbewegingen bevinden zich pijltjestoetsen onder de liveweergave. Foscam probeert via een opvallende advertentie onderin beeld zijn eigen clouddienst aan de man te brengen. Als alternatief bewaar je het videomateriaal net zo gemakkelijk op een micro-sd-kaart van maximaal 128 GB.

©PXimport

Foscam FI9928P

Prijs
€ 229,-
Website
www.foscam.nl9Score90

  • Pluspunten

  • Pzt-functies

  • Robuuste behuizing

  • Hoogstaande beeldkwaliteit

  • Ethernet en wifi

  • Minpunten

  • Korte voedingskabel

  • Advertentie clouddienst

  • Standaard geen geluidsopname

Logitech Circle 2 (kabelvrij)

Logitech fabriceert zijn Circle 2 in twee verschillende versies, namelijk met accu of met voedingsadapter. Wij kregen de kabelvrije variant opgestuurd waarvan je de accu met enige regelmaat dient op te laden. Logitech claimt weliswaar een batterijduur van drie maanden, maar dat blijkt in de praktijk een utopie. Om het accuverbruik te beperken, bevindt de bewakingscamera zich continu in een soort slaapmodus. Alleen de bewegingssensor is actief. Bij beweging begint de Circle 2 automatisch met opnemen. Overigens bewaart deze bewakingscamera opgenomen beelden in de cloud, want de behuizing bevat geen kaartlezer voor lokale opslag. Met een gratis abonnement kun je opnames 24 uur bewaren. De camera en batterij bestaan uit twee losse delen, waarbij je ze met een draaiconstructie aan elkaar bevestigt. De naad lijkt redelijk dicht te zitten, maar we betwijfelen of de kunststof constructie robuust genoeg is voor veelvuldig buitengebruik. Verder levert Logitech een draaibare voet, muurbevestiging en oplaadkabel mee. Een gebruiksvriendelijke app loodst nieuwe gebruikers door de configuratie en toont in een moderne gebruikersomgeving de liveweergave. In tegenstelling tot veel andere ip-camera’s kun je dit model op de 2,4GHz- of 5GHz-band gebruiken. De camera gebruikt een groothoeklens met een kijkhoek van maar liefst 180 graden. Hierdoor is er sprake van het zogeheten fisheye-effect, waarbij het beeld ietwat bolvormig oogt. Een minpunt is dat de geluidsweergave een merkwaardige ruis met een hoge pieptoon laat horen.

©PXimport

Logitech Circle 2 (kabelvrij)

Prijs
€ 170,-
Website
www.logitech.com7Score70

  • Pluspunten

  • Overal te gebruiken

  • Grote kijkhoek

  • Werkt op 2,4GHz- en 5GHz-band

  • Minpunten

  • Geen lokale opslag

  • Matige audioweergave

  • Premium-abonnement nodig voor persoonsdetectie en bewegingszones

Nedis WIFICO20CWT

Nedis ontwikkelt betaalbare consumentenelektronica en de WIFICO20CWT is daarvan een goed voorbeeld. De prijs van deze weerbestendige pan- en tilt-camera is bijna de laagste uit dit overzicht. Daarvoor moet je wel wat concessies doen. Zo ontbreekt een micro-sd-kaartlezer en is er ook geen clouddienst voor de opslag van beelden. Wel bevat de behuizing 16 GB flashgeheugen waarop je de laatste video’s kunt bewaren. Bij veelvuldig opnemen is die opslagcapaciteit wel wat aan de lage kant. De behuizing bestaat louter uit kunststof en is niet al te stevig. Trappen bijvoorbeeld je kinderen graag een balletje in de tuin, dan kun je beter een solider camera overwegen. De voedingskabel past door een dun boorgat en meet zo’n 2,5 meter. Nedis levert voor de montage eenvoudig te gebruiken muurbevestiging mee. Het gebruik van de Smartlife-app is even wennen, want de gebruikersomgeving is ingericht om talloze slimme apparaten aan te sturen. De registratie via wifi op de 2,4GHz-band had tijdens de test heel wat voeten in aarde, maar na de nodige strubbelingen kregen we de bewakingscamera uiteindelijk aan de praat. Gebruiksvriendelijk is in ieder geval anders. De beelden zijn zeker voor een product in deze prijsklasse prima. Via pijltjestoetsen beweeg je de camera simpel in de gewenste richting.

©CIDimport

Nedis WIFICO20CWT

Prijs
€ 108,95
Website
www.nedis.com4Score40

  • Pluspunten

  • Betaalbaar

  • Pan- en tiltfunctie

  • Minpunten

  • Matige behuizing voor buiten

  • Beperkte opslagmogelijkheden

  • Moeizame wifi-configuratie

Nest Cam IQ Outdoor

Eigenaar Google hanteert nogal stevige adviesprijzen voor zijn slimme Nest-producten. Gelukkig krijg je daar met de Cam IQ Outdoor wel een uitstekende bouwkwaliteit voor terug. De luxe behuizing weegt ondanks zijn relatief bescheiden omvang ruim een halve kilo en voelt uiterst stevig aan. Verder is ook over het scharnier goed nagedacht, want dankzij meerdere assen beweeg je de camera soepel in de gewenste richting. Het weerbestendige netsnoer past door een smal boorgat, waarna je met een kabellengte van 7,5 meter flink wat speling hebt om een stopcontact te bereiken. De app neemt nieuwe gebruikers met duidelijk omschreven stappen mee op sleeptouw, zodat er eigenlijk niks fout kan gaan. Na het scannen van een qr-code op de behuizing heb je al vlot scherp beeld. Opvallend is dat de camera automatisch inzoomt op personen. Hierdoor kun je iemand goed volgen en bovendien blijft de beeldkwaliteit dankzij de 4K-beeldsensor tijdens het inzoomen prima op peil. De Cam IQ Outdoor heeft daarnaast nog meer slimmigheden in huis. Zo herkent het apparaat bekende gezichten, waarna je hiervan een melding ontvangt (vereist Nest Aware-account). Bovendien kan de camera aan de hand van je locatie automatisch in- of uitschakelen. De aanwezige speaker is opvallend luid, zodat je ongenode gasten zo nodig kunt afschrikken. In tegenstelling tot veel andere buitencamera’s maakt de Cam IQ Outdoor continu opnames. Hierdoor mist de waakhond nooit voorvallen. Jammer genoeg ontbreken er lokale opslagmogelijkheden, al kun je in de Nest-app wel gebeurtenissen uit de laatste drie uur terugkijken. Vanwege deze beperking heb je eigenlijk altijd een betaald Nest Aware-abonnement nodig om de beelden vijf, tien of dertig dagen in de cloud op te slaan.

©CIDimport

Nest Cam IQ Outdoor

Prijs
€ 329,-
Website
www.nest.com7Score70

  • Pluspunten

  • Hoogwaardige bouwkwaliteit

  • Lange voedingskabel

  • Zeer gebruiksvriendelijke app

  • Luide speaker

  • Slimme functies

  • Minpunten

  • Erg duur

  • Geen lokale opslagmogelijkheden

  • Eigenlijk betaald abonnement nodig

Nest Cam Outdoor

Vanwege al zijn slimmigheden betaal je voor de eveneens besproken Nest Cam IQ Outdoor een hoge prijs. Maar zit je daar niet op te wachten, dan kun je wellicht het goedkopere broertje overwegen. De Nest Cam Outdoor is namelijk zo’n 130 euro lager geprijsd. De behuizing is een maatje kleiner en bevat een vaste usb-kabel van drie meter. Hierop sluit je een adapter aan, waarna een voedingskabel van 4,5 meter leidt naar een stopcontact. Beide snoeren en de adapter zijn weerbestendig. Helaas kun je bij dit model de kabel niet achter een bevestigingsplaatje wegwerken, waardoor het risico bestaat dat insluipers het snoertje doorsnijden. De muurbevestiging werkt met een stevige magneet, waarbij je eenvoudig de richting kunt wijzigen. Een handige, maar wel diefstalgevoelige constructie. Zoals we van Nest gewend zijn, valt er qua gebruiksvriendelijkheid niets op aan te merken. De aanmelding van de Cam Outdoor in de Nest-app gaat dan ook uiterst soepel. Helaas geldt ook bij deze Nest-camera dat je voor het terugkijken van beeldmateriaal in feite tot een betaald Nest Aware-account bent veroordeeld. Een micro-sd-kaartlezer ontbreekt en het wegschrijven van video’s naar een nas is ook niet mogelijk. Weliswaar kun je in de mobiele app gebeurtenissen van de afgelopen drie uur terugkijken, maar dat is voor bewakingsdoeleinden geen serieuze optie. Overigens is de gedetailleerde videoweergave met zijn heldere kleuren uitstekend.

©PXimport

Nest Cam Outdoor

Prijs
€ 199,-
Website
www.nest.com6Score60

  • Pluspunten

  • Stevige behuizing

  • Lange voedingskabel

  • Zeer gebruiksvriendelijke app

  • Minpunten

  • Diefstalgevoelig

  • Geen lokale opslagmogelijkheden

  • Eigenlijk betaald abonnement nodig

Ring Floodlight Cam

Ring pakt het met zijn Floodlight Cam nogal rigoureus aan. Twee felle led-schijnwerpers en een oorverdovende sirene van 110 decibel schrikken eventuele insluipers af. Daarnaast kun je met de microfoon en speaker op afstand een gesprek voeren. Onder beide schijnwerpers bevinden zich in het midden een bewegingssensor en cameralens met een kijkhoek van 140 graden. De montage van de Floodlight Cam vereist vergeleken met de meeste overige modellen in dit deelnemersveld meer aandacht. Ring levert het product namelijk zonder adaptersnoer en stekker, waardoor je de bedrading zelf op het kroonsteentje dient aan te sluiten. Na wat priegelwerk past alle bekabeling maar net in de stevige behuizing. Gelukkig bevat de website een gebruiksvriendelijke Nederlandstalige handleiding met duidelijke plaatjes om de montage in orde te maken. Bovendien levert Ring het benodigde gereedschap mee. Maar ben je niet handig met elektra, dan kun je wellicht beter naar een kant-en-klare buitencamera uitwijken. De configuratie binnen de Engelstalige Ring-app is binnen mum van tijd geregeld, waarna gebruikers een haarscherp livebeeld onder ogen krijgen. Vanuit de videoweergave schakel je eigenhandig de verlichting in en laat je de sirene afgaan. Wees met laatstgenoemde optie wel voorzichtig, want het alarmgeluid is echt loeihard. Voor het activeren van de bewegingssensor en bijbehorende pushnotificaties dien je een detectiegebied op te geven. Een nadeel is dat de Floodlight Cam opnames uitsluitend kan wegschrijven naar de cloud. Hiervoor heb je een betaald Ring Protect-abonnement nodig.

©PXimport

Ring Floodlight Cam

Prijs
€ 249,-
Website
www.ring.com7Score70

  • Pluspunten

  • Ruime kijkhoek

  • Stevige behuizing

  • Felle schijnwerpers en luid alarm

  • Windows-app

  • Minpunten

  • Zelf bedrading aansluiten

  • Geen lokale opslagmogelijkheden

  • Betaald abonnement nodig

  • Engelstalige app

Somfy Outdoor Camera

De montage van Somfy’s buitencamera vereist - net als bij de ook besproken Ring Floodlight Cam - de nodige kennis van elektra, aangezien gebruikers zelf voor de bedrading dienen te zorgen. De bevestigingsplaat beschikt over een geïntegreerd kroonsteentje, waarbij je bestaande verlichting eventueel kunt doorschakelen. Een Nederlandstalige papieren handleiding legt alle stappen gelukkig duidelijk uit. De kunststof onderdelen voelen nogal goedkoop aan en bij langdurig buitengebruik is de behuizing nogal kwetsbaar. Zeker voor een bewakingscamera van dik tweehonderd euro mogen gebruikers een robuustere buitencamera verwachten. Via de overzichtelijke Somfy Protect-app is de configuratie snel gepiept en staat er voor nieuwe gebruikers gelijk een minutenlange update klaar. Het livebeeld is scherp en de kleuren zijn helder. Wel constateren we enkele seconden vertraging. Dit geldt ook voor ingesproken boodschappen. Zodra de Outdoor Camera beweging detecteert, verschijnt er boven het livebeeld een roodgekleurde optie om een sirene te starten. Die is met een volume van 110 decibel zeer luid. Binnen de instellingen kunnen gebruikers automatische aanwezigheidsdetectie activeren, zodat de bewakingscamera bij thuiskomst bijvoorbeeld automatisch uitschakelt. Gebeurtenissen van de afgelopen 24 uur download je desgewenst naar de smartphone of tablet. Deze fragmenten duren slechts tien seconden. Voor een langere videohistorie is er een betaald abonnement vereist.

©PXimport

Somfy Outdoor Camera

Prijs
€ 219,-
Website
www.somfy.nl5Score50

  • Pluspunten

  • Overzichtelijke app

  • Luid alarm

  • Minpunten

  • Zelf bedrading aansluiten

  • Geen lokale opslagmogelijkheden

  • Fragiele behuizing

  • Vertraging

TP-Link Kasa Cam Outdoor KC200

Voor een apparaatje van amper honderd euro heeft de KC200 behoorlijk wat techniek in huis. Naast de 1080p-lens ontdekken we een microfoon, speaker en sirene. Weliswaar klinkt het alarmgeluid met tachtig decibel niet zo luid, maar wellicht is het net voldoende om ongenode gasten weg te jagen. Verder is het fijn dat de draadloze adapter zowel met de 2,4GHz- als 5GHz-band overweg kan. De ronde behuizing is voor een camera in deze prijsklasse erg stevig. Jammer genoeg heeft dit prijsvriendelijke product ook een paar nadelen. Allereerst is de apparatuur nogal diefstalgevoelig, aangezien de camera alleen maar aan een magnetische beugel is bevestigd. Verder kun je de kabelaansluiting niet volledig wegwerken, waardoor inbrekers het snoertje simpel kunnen doorsnijden. Tot slot is de vaste usb-kabel van drie meter niet al te lang. Reserveer voor de configuratie voldoende tijd. De Engelstalige Kasa Smart-app doet er namelijk best lang over om de camera op het draadloze netwerk aan te melden en een verse firmware-update op te halen. Zodra alles naar behoren werkt, voldoet KC200 prima als betrouwbare waakhond. Zo ontvang je na bewegingsdetectie netjes een pushbericht en bevat de app een optie om detectiegebieden op te geven. Verder kun je desgewenst een tijdschema instellen. TP-Link volgt de trend van cloudopslag, want andere opslagmogelijkheden zijn er niet. De Chinese netwerkproducent is gelukkig wel vrijgevig, want gratis gebruikers kunnen gebeurtenissen van de afgelopen twee dagen raadplegen.

©PXimport

TP-Link Kasa Cam Outdoor KC200

Prijs
€ 99,-
Website
www.tp-link.com7Score70

  • Pluspunten

  • Betaalbaar

  • Stevige behuizing

  • Gratis 48 uur cloudopslag

  • Werkt op 2,4GHz- en 5GHz-band

  • Minpunten

  • Sirene kan niet zo hard

  • Diefstalgevoelig

  • Geen lokale opslagmogelijkheden

  • Engelstalige app

Conclusie

Zo’n beetje alle hedendaagse zelfstandige buitencamera’s bieden een beeldkwaliteit van minimaal 1080p met een flinke kijkhoek. Op het gebied van beeldkwaliteit worden de verschillen dus steeds kleiner. Modellen die louter cloudopslag ondersteunen hebben niet onze voorkeur, zoals de producten van Nest, Ring, Somfy en TP-Link. Naast de extra kosten ben je voor het bewaren van beelden volledig afhankelijk van een commerciële clouddienst. Wat gebeurt er bij een defect van het datacentrum of wanneer het bedrijf onverhoopt failliet gaat? Om die reden zijn alternatieve opslagmogelijkheden naar onze mening een must. Foscam kan met zijn FI9928P en FI9912P beelden naar de cloud, een micro-sd-kaart, een pc of nas wegschreven. Daarnaast is de configuratie aan de hand van de Foscam-app een fluitje van een cent. De FI9928P heeft vanwege zijn pzt-functies, uitstekende nachtzicht en hoogwaardige Sony-lens een streepje voor. Dit product verdient dan ook het keurmerk Best Getest. Wil je je uitgaven beperkt houden dan bevelen we als Redactietip de Foscam FI9912P aan, hoewel de kijkhoek van 105 graden naar huidige maatstaven ietwat beperkt is.

©PXimport

Conclusie

▼ Volgende artikel
Zo stel je jouw ideale keuken samen
© Andy Dean Photography
Huis

Zo stel je jouw ideale keuken samen

Natuurlijk is het belangrijk hoe een keuken eruitziet, maar het draait vooral om hoe je hem gebruikt. Een goede keuken sluit aan op jouw manier van koken en leven, met een logische indeling en keuzes die het dagelijks gebruik makkelijker maken. In dit artikel laten we zien hoe je stap voor stap tot een ontwerp komt dat echt bij je past – van de eerste schetsen tot het kiezen van werkbladen, apparatuur en grepen.

Zelf je keuken samenstellen? Dit is belangrijk:
  • Beschikbare ruimte
  • Je keukengewoontes
  • Werkhoogte
  • Opbergruimte
  • Materialen
  • Stijl
  • Apparatuur

Begin bij de ruimte en je gewoontes

Voordat je nadenkt over frontjes en kleuren voor je nieuwe keuken, kijk je naar de ruimte die je hebt. Is het een dichte keuken of is hij open en loopt hij naadloos door in je woonkamer? Hoeveel wandlengte is beschikbaar? Waar zitten de ramen, deuren en aansluitpunten? Het helpt om de plattegrond van je keuken op schaal te tekenen. Nog beter: gebruik een digitale tool waarmee je je ontwerp meteen in 3D ziet (zie kader verderop).

Daarna kijk je naar je eigen kookgedrag. Sta je vaak uitgebreid te koken of wil je vooral snel en makkelijk eten kunnen maken? Heb je veel spullen die opgeborgen moeten worden of houd je het graag minimalistisch? De antwoorden op die vragen bepalen welke indeling het best werkt: een rechte wandopstelling, een hoek, een U-vorm of juist een kookeiland.

Let bij het indelen op de zogeheten werkdriehoek. Daarmee bedoelen we de afstand tussen kookplaat, spoelbak en koelkast. Die drie punten vormen samen het hart van je keuken. Hoe dichter deze drie bij elkaar liggen, hoe makkelijker en sneller je werkt. Je hoeft minder heen en weer te lopen en hebt alles onder handbereik.

De ideale werkhoogte

De ideale hoogte van een aanrecht hangt af van je lichaamslengte. Werk je te laag, dan moet je steeds voorover buigen. Werk je te hoog, dan gaan je schouders omhoog. Beide zijn vermoeiend. Daarom loont het om bij het samenstellen van je keuken stil te staan bij de juiste werkhoogte. Een handig uitgangspunt: als je rechtop staat met je armen gebogen in een hoek van 90 graden, dan ligt het werkblad ongeveer 10 tot 15 cm onder je ellebogen. Hieronder zie je een indicatie op basis van je lengte.

LichaamslengteAanbevolen werkbladhoogte
Tot 1,70 meter85 tot 90 cm
1,70 tot 1,90 meter90 tot 95 cm
Langer dan 1,90 meter95 tot 100 cm

Let op: dit zijn richtlijnen. De beste hoogte bepaal je uiteindelijk door zelf even te testen wat prettig voelt – bijvoorbeeld op een instelbaar werkblad of in een showroom met verschillende hoogtes.

Hoeveel opbergruimte heb je nodig?

Gebruik je vaak pannen of bakvormen, dan heb je meer aan een paar brede lades dan aan een kast met planken. Je ziet in één oogopslag wat waar ligt, en je hoeft niet op je knieën om achter in het kastje iets te zoeken. Dat werkt net wat makkelijker – zeker als je dagelijks kookt. Zorg ook dat je je spullen straks logisch kunt verdelen. Het is handig om keukengerei bij de kookplaat op te bergen, schoonmaakspullen onder de spoelbak, en om je voorraad in een hoge kast of ladeblok te bewaren.

Nog iets om bij je ontwerp rekening mee te houden: laat voldoende ruimte over om kastdeuren te openen zonder dat ze elkaar raken. Ook is het prettig om rond het fornuis en de spoelbak minstens 90 centimeter loopruimte te hebben.

©Phurichai

Materialen en stijl: meer dan alleen smaak

Frontjes bepalen in grote mate de uitstraling van je keuken, maar het materiaal zegt ook iets over onderhoud en levensduur. Een gelakte keuken ziet er strak uit, maar is gevoeliger voor krassen en vingerafdrukken. Hout voelt warm aan, maar vraagt meer onderhoud. Kunststof of melamine is onderhoudsvriendelijk en budgetvriendelijk, maar minder duurzaam op de lange termijn.

Voor het werkblad is het goed om verder te kijken dan alleen uiterlijk. Composiet is sterk en makkelijk schoon te houden. Keramiek kan tegen hitte, maar is gevoelig voor harde klappen. Marmer en graniet hebben een unieke uitstraling, maar vereisen regelmatig onderhoud. Houd bij je keuze rekening met hoe je de keuken gebruikt en hoeveel tijd je aan schoonmaak en onderhoud wilt besteden.

Ook de grepen spelen een rol. Een greeploze keuken oogt strak, maar kan onpraktisch zijn als je snel iets wilt pakken. Met zichtbare grepen maak je het jezelf makkelijker – en kies je meteen een detail dat stijl en karakter toevoegt.

©Анастасия Купавц

Apparaten kiezen die bij je passen

Een keuken zonder apparatuur bestaat niet, maar de vraag is welke apparaten je nodig hebt – en hoe je ze slim plaatst. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een inductiekookplaat. Die werkt snel, is energiezuinig en makkelijk schoon te maken. Let wel op de aansluiting: sommige modellen werken op een gewoon stopcontact, maar krachtigere platen hebben een aparte 3-fasengroep nodig in de meterkast.

Belangrijker dan het type is de vraag hoeveel kookzones je nodig hebt. Kook je vaak met meerdere pannen tegelijk? Dan is een brede plaat met vijf of zelfs zes zones handig. Sta je meestal alleen eenpansgerechten te maken, dan volstaat een compactere uitvoering.

Bedenk of je een losse oven wilt, een combi-oven of een stoomoven. Denk na over het formaat en de plaatsing van je koelkast: vrijstaand of inbouw, met vriesvak of zonder. En vergeet de afzuiging niet. In een open keuken werkt een plafondunit of geïntegreerde afzuiging in het kookplaatblad vaak beter dan een klassieke afzuigkap aan de muur.

Bij de plaatsing geldt: apparaten die je vaak gebruikt, moeten makkelijk bereikbaar zijn. Een oven op ooghoogte voorkomt bukken. De vaatwasser naast de spoelbak scheelt heen en weer lopen. Kies je voor een Quooker of een losse kokendwaterkraan? Denk dan ook aan de benodigde ruimte voor het reservoir.

In beeld: ontwerp je keuken met een 3D-planner

Wil je al je ideeën meteen tot leven brengen? Gebruik dan een 3D-keukenplanner, zoals die van Bemmel & Kroon. Je tekent je eigen ruimte in, plaatst ramen en deuren en sleept vervolgens keukenelementen op hun plek. Frontjes, kleuren, apparaten en opstellingen kun je eindeloos combineren. Zo krijg je direct een realistisch beeld van je toekomstige keuken. Het fijne: je hoeft niet meteen naar de winkel, maar kunt thuis op je gemak proberen, aanpassen en verfijnen.

Van ontwerp naar uitvoering

Ben je tevreden met je ontwerp? Neem dan de tijd om alles nog één keer kritisch door te lopen. Kloppen de looproutes? Heb je voldoende werkruimte tussen kookplaat en spoelbak? Zit de oven op een prettige hoogte? Zijn alle opbergruimtes logisch ingedeeld? Kijk ook naar de plaats van je aansluitpunten: water, stroom en afzuiging moeten aansluiten op wat je hebt gepland.

Heb je je keuken in een 3D-tool ontworpen? Dan kun je die visualisatie gebruiken om een afspraak te maken met een adviseur of keukenwinkel. Samen kijk je dan of je ontwerp technisch haalbaar is en welke materialen en apparaten beschikbaar zijn. Pas als alles klopt – van de maatvoering tot de afwerking – is het tijd om je keuken echt te gaan bestellen.

▼ Volgende artikel
Review Nothing Phone (3) – Uniek, maar geen vlaggenschip
© Wesley Akkerman
Huis

Review Nothing Phone (3) – Uniek, maar geen vlaggenschip

Met een adviesprijs van 849 euro is de Nothing Phone (3) het duurste toestel dat dit jonge merk tot op heden heeft uitgebracht. Zelf presenteert Nothing dit model als een heus vlaggenschip, maar uit onze ervaring blijkt dat deze smartphone dat niveau niet helemaal haalt.

Goed
Conclusie

De Nothing Phone 3 valt op met zijn design en Glyph-systeem, maar laat het afweten op het gebied van prestaties, hitteontwikkeling en camera’s bij weinig licht. De software is strak en onderscheidend, maar voor 850 euro heeft de concurrentie simpelweg meer te bieden.

Plus- en minpunten
  • Uniek ontwerp met grappig Matrix-display
  • Nothing OS blijft een fantastische Android-schil
  • Fijn display met levendige kleuren
  • Veel beter camerasysteem
  • Redelijke batterijduur bij normaal gebruik
  • Rivalen doen het op belangrijke vlakken beter
  • Geen high-end processor
  • Behoorlijke warmteontwikkeling
  • Android 16 laat nog op zich wachten
  • Oledpaneel zonder LTPO
  • Maakt te veel compromissen voor een vlaggenschip

De Nothing Phone (3) voelt met zijn aluminium frame en matte afwerking degelijk aan, maar de glanzende transparante achterkant is wel besmettelijk voor vingerafdrukken. De telefoon heeft vier knoppen, inclusief de Essential Key van de Phone (3a) voor screenshots en spraaknotities. Qua ontwerp haal je de meest unieke smartphone van dit moment in huis. Nothing zet hoog in op esthetiek en verheft de doorgaans saaie achterkant tot een waar kunstwerk. Net als bij andere Nothing-toestellen is die tevens functioneel; zo is er onder meer een rode stip die oplicht zodra je gaat filmen.

De meest controversiële verandering is het verdwijnen van de kenmerkende Glyph-strips. Die zijn voor de gelegenheid vervangen door de Glyph Matrix, een klein monochroom schermpje rechtsboven op de achterzijde van het toestel. Dat matrixdisplay biedt meer functionaliteit dan de ledstrips op de voorgangers, zoals notificaties en spelletjes, maar mist de unieke uitstraling van de Glyphs op zijn voorganger. Vooralsnog zien we alleen potentie in dat extra schermpje. Ontwikkelaars moeten nog aan de bak met nuttige functies en games, want tot op heden is de functionaliteit dusdanig beperkt dat je het onderdeel alleen voor meldingen kunt gebruiken.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

De Essential Key zit onder de powerknop.

Op zich een prima scherm

Het scherm is redelijk op vlaggenschip-niveau. Het toestel heeft een oleddisplay van 6,67 inch met een hoge resolutie en een verversingssnelheid van 120 Hz. De (piek)helderheid is hoog genoeg voor gebruik in de zon, terwijl de kleurweergave zowel nauwkeurig als levendig is. Verder is er support voor HDR10+- en Ultra HDR-content. Helaas mist het scherm LTPO-technologie. Dat betekent dat de verversingssnelheid niet lager dan 30 Hz zakt bij statische content. In de praktijk kan dat de batterijduur negatief beïnvloeden.

De Nothing Phone 3 is de eerste telefoon die de Snapdragon 8s Gen 4-processor gebruikt. De chipset presteert vergelijkbaar met de Snapdragon 8 Gen 3, met lichte grafische verbeteringen en een hogere topsnelheid. Hoewel het toestel in dagelijks gebruik vlot aanvoelt en visueel intensieve games prima aankan, blijft de 8s Gen 4 in rauwe prestaties achter bij de nieuwste échte vlaggenschip-processors, zoals de Snapdragon 8 Elite. Potentiële kopers betwisten daarom of de Phone (3) 'flagship material' is of niet – maar bij normaal gebruik merk je geen vertragingen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Voorbeeld van een Glyph Matrix-functie: het batterijniveau.

©Wesley Akkerman

Voorbeeld van een Glyph Matrix-functie: de tijd.

Warmteontwikkeling

Wat ook opvalt, is de warmteontwikkeling tijdens het gebruik. Het toestel kan namelijk flink opwarmen tijdens het uitvoeren van zwaardere taken, zoals bij het gamen. Dan kun je de telefoon bijna niet meer comfortabel vasthouden. Helaas een typisch Qualcomm-euvel dat we vaker tegenkomen. Verder is het zo dat de smartphone met een totaal vermogen van 5150 mAh qua accu ook wat achterloopt op zijn rivalen. Bij intensief gebruik moet je de telefoon soms eerder opladen dan je zou hopen. Bij normaal gebruik kom je er echter de dag wel mee door.

De Nothing Phone (3) draait op Nothing OS 3.5, gebaseerd op Android 15, en biedt een vloeiende, strakke interface met fijne, aanpasbare elementen en opvallende widgets. Net zoals op de Nothing Phone (3a) kom je ook hier de Essential Space tegen, een aparte sectie die screenshots opslaat en AI gebruikt om belangrijke informatie te extraheren en te organiseren, inclusief transcripties van spraakmemo's. Dat laatste gaat verrassend goed, met hier en daar een enkele typefout. Zo'n memo maak je snel aan door bijvoorbeeld de Essential Key ingedrukt te houden.

0,6x

1x

2x

Minder functies, maar wel uniek

Hoewel Nothing OS minder functies heeft dan sommige andere Android-skins, is het vrij van bloatware (erg belangrijk!) en legt het systeem de nadruk op een minimalistische, monochrome esthetiek. Dat maakt de software-omgeving daadwerkelijk anders dan je elders aantreft. Nothing belooft daarnaast vijf Android-upgrades en zeven jaar lang beveiligingspatches. Dat is een uitstekende score, meer dan gemiddeld, maar Nothing staat helaas niet bekend om de snelle uitrol van nieuwe softwareversies. Houd dus wat rekening met vertragingen op dat gebied.

Dat bewijst bijvoorbeeld de uitrol van Android 16. Die versie is reeds beschikbaar, maar de Nothing Phone 3 wordt geleverd met Android 15. Nu is het tegelijkertijd zo dat versie 16 echt nog maar net uit is, maar toch voelt dit aan als een gemiste kans. De upgrade moet echter voor het einde van het jaar verschijnen, dus daar kun je naar uitkijken. Verder heeft de nieuwe AI-zoekbalk nog een eigenaardigheid. Je kunt daarmee van alles opzoeken (apps, contacten, functies en meer), maar de Essential Space wordt daarin niet meegenomen.

3x

6x

6x

3x

Beste camera's tot nu toe, maar…

Verspreid over de achterkant tref je een veelzijdig camerasysteem aan. Dat bestaat uit drie sensoren van 50 megapixel: een hoofdcamera, een ultragroothoek- en een periscooplens. Daarmee zoom je tot 3x optisch in. Ook is er nog een selfiecamera van 50 megapixel. Alle camera's ondersteunen video-opnamen in 4K-kwaliteit bij 60 fps. Overdag leveren ze gedetailleerde foto's met levendige, accurate kleuren en een breed dynamisch bereik, hoewel er soms lichte oververzadiging optreedt en de sluitertijd wat beter kan.

De telelens presteert goed tot en met 6x inzoomen met behoud van helderheid en kleuren. Die lens is ook geschikt voor macro-opnames tot 10 centimeter. Over het algemeen vinden we dit de beste lenzen die Nothing tot nu toe aanbiedt, maar ook op dit vlak presteren concurrerende modellen beter. Vooral de Pixels en Galaxy's leveren betere kwaliteit bij weinig licht en snelle bewegingen. Nothings beeldverwerking zorgt gelukkig voor consistente kleuren over alle lenzen en voor goede diepte, maar de camera's kunnen dus nog verbetering gebruiken.

2x

1x

0,6x

Nothing Phone (3) kopen?

De Nothing Phone (3) streeft duidelijk naar onderscheid met zijn unieke ontwerp en het nieuwe Glyph Matrix-systeem, maar op cruciale punten blijft hij achter bij concurrenten in zijn prijsklasse. Hoewel de Snapdragon 8s Gen 4-processor echt wel vlot is voor dagelijks gebruik, blijft-ie op papier achter bij de concurrentie. Niet dat je al die snelheid per se nodig hebt (eerlijk is eerlijk: veel mobiele cpu's zijn echt overkill), maar die dingen gaan wel tellen als je een hogere prijs betaalt. Het helpt ook niet dat het toestel echt heet wordt onder hoge druk.

Ondanks een capabel camerasysteem presteert de Phone (3) onder uitdagende omstandigheden niet zo goed als je zou willen of verwachten. De batterijduur is adequaat, maar niet uitzonderlijk, en de usb-c-poort blijft steken op de oudere 2.0-standaard. Hoewel Nothing OS 3.5 een strakke en unieke software-ervaring biedt met langdurige updates, compenseren de software-extra's en het innovatieve Glyph-systeem de hardwarematige tekortkomingen niet voldoende om de Nothing Phone (3) een toptoestel te noemen, zeker niet gezien zijn prijskaartje van 850 euro.