ID.nl logo
Teufel Airy - Lang zal hij leven
© PXimport
Zekerheid & gemak

Teufel Airy - Lang zal hij leven

De nieuwe Teufel Airy is (in tegenstelling tot zijn tenenkrommende slogan ‘Love is in the Air’) een koptelefoon met stijl. De Duitse fabrikant heeft een krachtige sound verpakt in een prachtige minimalistische muziekgadget. En nog belangrijker: er is een aantal cruciale verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van het eerste model uit 2015, wat de nieuwe Airy een zeer interessante (en betaalbare) on-ear-koptelefoon maakt.

De grootste verbetering is in mijn ogen de focus op een verlengde levensduur. Niet alleen voelt de kunststof behuizing aanzienlijk steviger dan van de eerste Airy, ook is het mogelijk de oorkussentjes nu zelf te vervangen (á 40 euro voor vier kussentjes en een stapeltje kleurige ringen om de koptelefoon te personaliseren). Een goed besluit, want na twee jaar te hebben rondgelopen met de eerste Airy kon ik deze headset al ecologisch verantwoord in de Haagse elektrobak gooien. De oorkussens waren volledig doorgesleten, de hoofdband hield zich nog amper bij elkaar met duct tape en de functieknoppen werkten vaker niet dan wel. Maar goed, deze 2018-editie belooft precies op dat punt dus verbetering.

Naast de verwisselbare oorkussens (van kunstleer) is de koptelefoon ook in te klappen, wat hem samen met het gewicht van 165 gram lekker compact maakt. Het volume is aan te passen met een handige draaischijf die uit de zijkant van het bedieningspaneel steekt en dat zorgt, samen met de prettig klikkende knoppen voor play/pauze en het skippen van nummers, voor een betrouwbare bediening.

©PXimport

Warm en ruimtelijk geluid

Qua audio blijkt de Duitse fabrikant zich steeds verder te laten meeslepen op de ingeslagen weg door succesvolle concurrenten als Beats, Bose en JBL. Naast de eerste generatie Airy (en zelfs latere Teufel-modellen als de Real Z en de Move BT) ligt de focus bij deze koptelefoon duidelijk op een vol basgeluid. Slim, omdat dit aansluit bij de wens van veel jonge consumenten. Jammer, omdat Teufel een van de weinige fabrikanten was die ook bij haar betaalbare producten altijd het lef had om de prioriteit te leggen bij een eerlijke balans en het ‘middensegment’.

Dat wil echter niet zeggen dat het geluid uit deze Airy slecht is. Integendeel. De warme klanken zorgen voor een ruimtelijke en gedetailleerde sound die vooral de liefhebbers van hip-hop, pop en jazz zal vermaken. Luister je liever naar klassiek, rock of het betere elektronica-werk dan zal de Airy misschien wat minder overtuigen. Vooral als je het vergelijkt met een Sennheiser Momentum of de AKG N60NC.

©PXimport

©PXimport

Accuduur: opladen niet vaak nodig

Zoals je van een draadloze bluetooth-headset mag verwachten kan je ook telefoongesprekken aannemen en voeren door een simpele tik op de play-knop - waarbij de kwaliteit helder en betrouwbaar is. Verder is opladen van het apparaat niet vaak nodig, want de beloofde 30 uur luistertijd wordt netjes gehaald. Jammer is wel dat er geen noise cancelling is ingebouwd. Een functie die we steeds vaker op headsets onder de 200 euro terugzien, en dat had deze 150-euro-kostende Airy tot een echte must buy kunnen maken.

Erg prettig: de bluetooth-verbinding met je smartphone is aanzienlijk stabieler dan bij de eerste Airy. Tijdens het fietsen, sporten of zelfs als de telefoon nog in een andere ruimte ligt, speelt de muziek onverstoorbaar verder. Hetzelfde geldt voor verbindingen met laptops, desktops en tablets. En als je dan de hele dag muziek aan het luisteren bent is het ook fijn om te merken dat het draagcomfort van de Teufel Airy prima is. Tenminste, afgemeten aan de standaard voor on-ear-koptelefoons dan. Want zoals bij de meeste on-ear-modellen drukt de headset wel op je oren. Door de zachte oorkussens gaat dit pas echt irriteren als ik langer dan twee uur aan het luisteren ben, dus geen enkel probleem voor de meeste luistersessies.

Conclusie: Teufel Airy kopen?

Op het oog is er weinig veranderd aan de tweede generatie van Teufels Airy-koptelefoon. Maar schijn bedriegt. Achter het stijlvolle uiterlijk van deze bluetooth-headset schuilt namelijk een krachtig muziekmaatje dat vooral qua duurzaamheid en gebruiksgemak het originele model (van alweer drie jaar geleden) ver achter zich laat. Daarnaast toont Teufel ook op audiogebied dat het voor een scherp prijsje een van de betere on-ear-koptelefoons van het jaar kan afleveren. Al zal Teufels groeiende hang naar een diep basgeluid – hoe vol en ruimtelijk ook - niet bij elke muziekliefhebber goed in de smaak vallen.

Fantastisch
Conclusie

**Prijs** €149,99 **Kleur** Wit of zwart **Connectiviteit** Bluetooth 4.2 en 3.5mm jack **Accuduur** 30 uur **Drivers** 40mm (neodymium) **Gewicht** 165 gram **3,5mm kabel** 1,38m **Verder meegeleverd** Micro-usb-kabel, 3 setjes kleurringen, draagtas **Website** [teufelaudio.nl](https://www.teufelaudio.nl/koptelefoons/airy-p18845.html)

Plus- en minpunten
  • Draagcomdort
  • Licht en opvouwbaar
  • Verwisselbare oorkussens
  • Ruimtelijk geluid
  • Accuduur
  • Geen noise-cancelling
  • Bas licht overheersend
▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING

▼ Volgende artikel
Nieuwe Sony Xperia 1 VII smartphone is voorzien van slimme AI-camera en duurzaam geproduceerd
Huis

Nieuwe Sony Xperia 1 VII smartphone is voorzien van slimme AI-camera en duurzaam geproduceerd

Sony heeft zijn nieuwste vlaggenschip smartphone in de Xperia-serie aangekondigd, de Xperia 1 VII. Met deze telefoon kunnen gebruikers vloeiende en stabiele video-opnamen maken, zonder dat ze daarbij naar het scherm hoeven te kijken.

De nieuwe Xperia is ontworpen in nauwe samenwerking met de ingenieurs van Sony's andere productlijnen, zoals Alpha camera's, Walkman audioapparatuur en BRAVIA televisies. Hierdoor profiteert de smartphone van de nieuwste technologieën uit deze verschillende Sony-productcategorieën. De telefoon maakt gebruik van wat Sony 'Xperia Intelligence' noemt, een verzameling AI-technologieën die speciaal voor deze telefoon zijn geoptimaliseerd om camera, geluid en beeldweergave te verbeteren.

Nieuwe camera-bediening

De Xperia 1 VII introduceert een compleet nieuwe camera-ervaring voor smartphones. Met nieuwe functies zoals 'AI Camerawork' en 'Auto Framing' kunnen gebruikers stabiele video-opnamen met een goede compositie maken, zelfs wanneer ze niet naar het scherm kijken. De 'AI Camera Work' functie zorgt ervoor dat het onderwerp in het midden van het beeld blijft, zelfs als je rondloopt tijdens het filmen. 'Auto Framing' gebruikt AI om het onderwerp te volgen en het beeld automatisch bij te snijden zodat het centraal in het scherm wordt geplaatst.

De smartphone beschikt over drie camera's aan de achterzijde. De ultragroothoeklens van 16 mm is uitgerust met een 48 MP 1/1,56-inch sensor, ongeveer 2,1 keer groter dan het vorige model, waardoor je ook 's nachts heldere foto's kunt maken. De groothoeklens biedt 24-48 mm (gelijk aan 2x optische zoom) en is uitgerust met de 'Exmor T for mobile'-sensor. De telelens geeft een optische zoom van 85-170 mm, waarmee ook onderwerpen op grote afstand in hoge resolutie vastgelegd kunnen worden.

Verbeterde audiokwaliteit

Het Walkman DNA komt terug in de verbeterde geluidskwaliteit, vooral bij het gebruik van bedrade koptelefoons. De 'DSEE Ultimate' technologie maakt gebruik van AI om ook bij draadloze verbindingen en gecomprimeerde streaming audiobronnen een hoge geluidskwaliteit te bieden. De full-stage speakers zijn verder aangepast voor een nog helderder geluid over het hele frequentiebereik.

Voor een optimale kijkervaring is aan de achterkant van de Xperia 1 VII een extra lichtsensor toegevoegd waarmee de helderheid en kleur van het scherm aangepast kunnen worden aan de omstandigheden. Of je nu buiten in fel zonlicht staat of binnen in gedimd licht, de telefoon past de helderheid, het kleurengamma en de kleurtemperatuur aan.

Krachtige prestaties

De smartphone is uitgerust met de nieuwste Qualcomm-chip, de Snapdragon 8 Elite, waarbij NPU, CPU en GPU elk met meer dan 40% zijn verbeterd. Met de 'Processing Optimization'-functie kan tot 10% energie bespaard worden bij specifieke toepassingen zoals social media en internetgebruik. Hierdoor kan de Xperia 1 VII volgens Sony twee dagen lang actief gebruikt worden. Sony belooft verder ondersteuning voor vier OS-versie-upgrades en zes jaar aan beveiligingsupdates.

Toegankelijkheid en duurzaamheid

Sony heeft ook aan toegankelijkheid gedacht met functies zoals horizontale meetinformatie via geluid en trillingen op het opnamescherm. De Android 'TalkBack'-functie is aangepast, zodat het menu in volgorde van gebruiksfrequentie kan worden voorgelezen. Bij de productie van de telefoon zelf is volgens Sony rekening gehouden met het milieu: de verpakking is volledig plasticvrij en ongeveer 84% van de materialen in bepaalde onderdelen bestaat uit milieubewuste kunststoffen, waaronder het gerecyclede SORPLAS.

Er is ook een speciaal hoesje ontworpen voor de Xperia 1 VII (apart verkrijgbaar), voorzien van een statiefje dat zowel verticaal als horizontaal gebruikt kan worden. Het hoesje is verkrijgbaar in drie kleuren die bij de Xperia 1 VII passen en bestaat voor ongeveer 78% uit milieuvriendelijke kunststoffen.

Beschikbaarheid en prijzen

De Xperia 1 VII is nu verkrijgbaar in de Sony Store in de kleuren Slate Black, Moss Green en Orchid Purple. De adviesprijs bedraagt 1499 euro inclusief btw. Bij aankoop via de Sony Store ontvangen klanten tijdelijk een gratis WH-1000XM5 draadloze koptelefoon met Noise Cancelling en 50% korting op het speciale Xperia 1 VII hoesje.