ID.nl logo
Teufel Airy - Lang zal hij leven
© PXimport
Zekerheid & gemak

Teufel Airy - Lang zal hij leven

De nieuwe Teufel Airy is (in tegenstelling tot zijn tenenkrommende slogan ‘Love is in the Air’) een koptelefoon met stijl. De Duitse fabrikant heeft een krachtige sound verpakt in een prachtige minimalistische muziekgadget. En nog belangrijker: er is een aantal cruciale verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van het eerste model uit 2015, wat de nieuwe Airy een zeer interessante (en betaalbare) on-ear-koptelefoon maakt.

De grootste verbetering is in mijn ogen de focus op een verlengde levensduur. Niet alleen voelt de kunststof behuizing aanzienlijk steviger dan van de eerste Airy, ook is het mogelijk de oorkussentjes nu zelf te vervangen (á 40 euro voor vier kussentjes en een stapeltje kleurige ringen om de koptelefoon te personaliseren). Een goed besluit, want na twee jaar te hebben rondgelopen met de eerste Airy kon ik deze headset al ecologisch verantwoord in de Haagse elektrobak gooien. De oorkussens waren volledig doorgesleten, de hoofdband hield zich nog amper bij elkaar met duct tape en de functieknoppen werkten vaker niet dan wel. Maar goed, deze 2018-editie belooft precies op dat punt dus verbetering.

Naast de verwisselbare oorkussens (van kunstleer) is de koptelefoon ook in te klappen, wat hem samen met het gewicht van 165 gram lekker compact maakt. Het volume is aan te passen met een handige draaischijf die uit de zijkant van het bedieningspaneel steekt en dat zorgt, samen met de prettig klikkende knoppen voor play/pauze en het skippen van nummers, voor een betrouwbare bediening.

©PXimport

Warm en ruimtelijk geluid

Qua audio blijkt de Duitse fabrikant zich steeds verder te laten meeslepen op de ingeslagen weg door succesvolle concurrenten als Beats, Bose en JBL. Naast de eerste generatie Airy (en zelfs latere Teufel-modellen als de Real Z en de Move BT) ligt de focus bij deze koptelefoon duidelijk op een vol basgeluid. Slim, omdat dit aansluit bij de wens van veel jonge consumenten. Jammer, omdat Teufel een van de weinige fabrikanten was die ook bij haar betaalbare producten altijd het lef had om de prioriteit te leggen bij een eerlijke balans en het ‘middensegment’.

Dat wil echter niet zeggen dat het geluid uit deze Airy slecht is. Integendeel. De warme klanken zorgen voor een ruimtelijke en gedetailleerde sound die vooral de liefhebbers van hip-hop, pop en jazz zal vermaken. Luister je liever naar klassiek, rock of het betere elektronica-werk dan zal de Airy misschien wat minder overtuigen. Vooral als je het vergelijkt met een Sennheiser Momentum of de AKG N60NC.

©PXimport

©PXimport

Accuduur: opladen niet vaak nodig

Zoals je van een draadloze bluetooth-headset mag verwachten kan je ook telefoongesprekken aannemen en voeren door een simpele tik op de play-knop - waarbij de kwaliteit helder en betrouwbaar is. Verder is opladen van het apparaat niet vaak nodig, want de beloofde 30 uur luistertijd wordt netjes gehaald. Jammer is wel dat er geen noise cancelling is ingebouwd. Een functie die we steeds vaker op headsets onder de 200 euro terugzien, en dat had deze 150-euro-kostende Airy tot een echte must buy kunnen maken.

Erg prettig: de bluetooth-verbinding met je smartphone is aanzienlijk stabieler dan bij de eerste Airy. Tijdens het fietsen, sporten of zelfs als de telefoon nog in een andere ruimte ligt, speelt de muziek onverstoorbaar verder. Hetzelfde geldt voor verbindingen met laptops, desktops en tablets. En als je dan de hele dag muziek aan het luisteren bent is het ook fijn om te merken dat het draagcomfort van de Teufel Airy prima is. Tenminste, afgemeten aan de standaard voor on-ear-koptelefoons dan. Want zoals bij de meeste on-ear-modellen drukt de headset wel op je oren. Door de zachte oorkussens gaat dit pas echt irriteren als ik langer dan twee uur aan het luisteren ben, dus geen enkel probleem voor de meeste luistersessies.

Conclusie: Teufel Airy kopen?

Op het oog is er weinig veranderd aan de tweede generatie van Teufels Airy-koptelefoon. Maar schijn bedriegt. Achter het stijlvolle uiterlijk van deze bluetooth-headset schuilt namelijk een krachtig muziekmaatje dat vooral qua duurzaamheid en gebruiksgemak het originele model (van alweer drie jaar geleden) ver achter zich laat. Daarnaast toont Teufel ook op audiogebied dat het voor een scherp prijsje een van de betere on-ear-koptelefoons van het jaar kan afleveren. Al zal Teufels groeiende hang naar een diep basgeluid – hoe vol en ruimtelijk ook - niet bij elke muziekliefhebber goed in de smaak vallen.

Fantastisch
Conclusie

**Prijs** €149,99 **Kleur** Wit of zwart **Connectiviteit** Bluetooth 4.2 en 3.5mm jack **Accuduur** 30 uur **Drivers** 40mm (neodymium) **Gewicht** 165 gram **3,5mm kabel** 1,38m **Verder meegeleverd** Micro-usb-kabel, 3 setjes kleurringen, draagtas **Website** [teufelaudio.nl](https://www.teufelaudio.nl/koptelefoons/airy-p18845.html)

Plus- en minpunten
  • Draagcomdort
  • Licht en opvouwbaar
  • Verwisselbare oorkussens
  • Ruimtelijk geluid
  • Accuduur
  • Geen noise-cancelling
  • Bas licht overheersend
▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy S25 – Goed, maar saai
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy S25 – Goed, maar saai

De Samsung Galaxy S25 is een smartphone die we velen kunnen aanraden, want hij werkt als een trein en doet alles wat je wilt. Maar het is ook een smartphone die al heel snel vertrouwd aanvoelt, want serieuze innovaties ontbreken. Daar kan Samsungs nadruk op gave AI-functies geen verandering in brengen.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy S25 is een erg prettige en complete smartphone waar je jaren plezier van kunt hebben. De prijs vinden we dan ook gerechtvaardigd. Maar daar moeten we meteen bij zeggen dat het ook kan lonen om de S24 van het jaar ervoor te nemen, aangezien die op veel punten vergelijkbaar presteert en circa 200 euro goedkoper is dan de S25.

Plus- en minpunten
  • Relatief handzaam
  • Complete, premium gebruikerservaring
  • Lang updatebeleid
  • Basisvariant heeft slechts 128 GB opslag
  • Mogelijk per 2026 betalen voor ingebouwde AI-functies
  • Weinig innovatie t.o.v. de Galaxy S24

De Galaxy S25-serie bestaat op moment van schrijven uit drie modellen: de S25, S25 Plus en S25 Ultra. De S25 is het kleinste en goedkoopste model en komt in deze review aan bod. Lees hier onze review van de S25 Plus of hier onze review van de S25 Ultra.

©Rens Blom

Krappe basisvariant, lang updates

De S25 lijkt qua ontwerp veel op zijn grotere en duurdere broers, maar doet ook erg veel denken aan zijn voorganger: de S24. Die blijft voorlopig ook gewoon te koop, en is met zijn lagere prijs een interessant alternatief voor wie de S25 aan de dure kant vindt. De S25 draagt een adviesprijs van 849 euro voor het model met 128 GB opslagcapaciteit. Die variant raden we weinig mensen aan, want je kunt minder dan die 128 GB gebruiken. En als je jaren met de smartphone wilt doen, raakt de opslagcapaciteit door je foto's, video's, apps snel vol. Helemaal omdat elke update die de telefoon veiliger en beter maakt, ook ruimte inneemt. En je kunt heel wat updates verwachten, want Samsung belooft zeven jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates. Een uitstekend updatebeleid dat vergelijkbaar is met Apple (iPhone) en Google (Pixel). Om daadwerkelijk jaren te kunnen doen met de S25, raden we je daarom niet de 128GB-variant maar de 256GB-versie aan. Die is eenmalig wat duurder, maar verzekert je op de lange termijn van meer opslagcapaciteit.

©Rens Blom

Drie goede camera's

Sowieso is de Galaxy S25 een smartphone waar je – als het goed is – jaren mee vooruit kunt. Het toestel heeft een degelijke behuizing van glas en aluminium, is waterdicht en stofbestendig en beschikt over krachtige, toekomstbestendige hardware. We noemen een razendsnelle Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, maar liefst 12 GB werkgeheugen en ondersteuning voor technieken als wifi 7. De smartphone is erg snel in gebruik, doet alles wat je wilt en gaat een lange dag mee op een accubeurt. Opladen kan via de usb-c-poort of – langzamer – draadloos. Tel er drie goede camera's bij op en je hebt een complete telefoon waar je elke dag op kunt vertrouwen.

©Rens Blom

Van boven naar onder: hoofdcamera, groothoekcamera en drie keer zoom via de telelens.

©Rens Blom

Verschillende cameramodi op de S25, waaronder de maximale zoomfunctie (onderaan).

Lijkt erg veel op de S24

Bij dat laatste wringt de schoen echter ook. De Samsung Galaxy S25 is namelijk een hele typische Samsung-smartphone, en doet ons wel héél erg veel denken aan de S24 en de modellen ervoor. Het toestel oogt dusdanig herkenbaar dat niemand in onze omgeving doorhad dat we een nieuwe smartphone gebruikten. Ook qua scherm, accucapaciteit en oplaadsnelheid verschilt het nauwelijks van de S24. De camera's presteren íets beter, maar dat merk je eigenlijk alleen als je nu een (Samsung)smartphone van een paar jaar geleden gebruikt. Begrijp ons niet verkeerd: de Samsung Galaxy S25 is een hele fijne smartphone die we aan heel veel mensen kunnen aanraden als je een relatief handzame, nieuwe topsmartphone zoekt. Maar we moeten er ook bij zeggen dat de kans groot is dat je binnen een paar dagen vergeten bent dát je een nieuwe topsmartphone in je handen hebt.

©Rens Blom

De S25 is een fijne smartphone, maar de nieuwigheid is er al heel snel af.

De S25 is vertrouwd goed, zonder op te vallen. Hij gaat niet uitzonderlijk lang mee op een accubeurt, blaast je niet omver met zijn camera's, laadt de accu niet razendsnel op en heeft ook geen ontwerp dat de aandacht trekt. Dat is niet erg, maar maakt de S25 ook een beperkte upgrade ten opzichte van de S24. De S24 is weliswaar technisch íets minder goed en de softwareondersteuning stopt een jaar eerder, maar het actuele prijsverschil van circa 200 euro kan terecht een doorslaggevende factor zijn om voor het toestel van vorig jaar te gaan.  

Mogelijk betalen voor AI-functies

Samsung weet zelf natuurlijk ook dat de S24 en S25 veel op elkaar lijken. Het bedrijf zet in op kunstmatige intelligentie (AI) om de S25 meer te onderscheiden van zijn voorganger. Die had al wat AI-functies om je telefoonervaring slimmer en efficiënter te maken, en de S25 zet die trend voort. In de S25-software zijn meer handige foefjes gebouwd om de gebruikerservaring te verbeteren. Ons advies: verwacht daar niet te veel van. Sommige functies zijn handig, maar werken ook al op de S24 of komen via een software-update alsnog beschikbaar voor dit toestel. Andere AI-functies op de S25 werken nog niet in het Nederlands of voegen naar onze mening weinig toe.

©Rens Blom

Samsung houdt de deur open om zijn AI-functies per 2026 achter een betaalmuur te zetten.

Daar komt nog bij dat Samsung aangeeft dat zijn AI-functies ten minste tot eind 2025 gratis te gebruiken zijn. Of dat daarna zo blijft, laat het merk in het midden. Mogelijk moet je vanaf 2026 dus betalen om gebruik te kunnen (blijven) maken van geadverteerde AI-functies, nadat je al betaald hebt voor de smartphone. Samsung is er vooralsnog vaag over, wat naar ons idee geen verkoopargument is voor de AI-functies.

Conclusie: Samsung Galaxy S25 kopen?

De Samsung Galaxy S25 is een erg prettige en complete smartphone waar je jaren plezier van kunt hebben. De prijs vinden we dan ook gerechtvaardigd. Maar daar moeten we meteen bij zeggen dat het ook kan lonen om de S24 van het jaar ervoor te nemen, aangezien die op veel punten vergelijkbaar presteert en circa 200 euro goedkoper is dan de S25.  

▼ Volgende artikel
Wordt dit de populairste emoji van het jaar?
© Unicode
Huis

Wordt dit de populairste emoji van het jaar?

Apple heeft iOS 18.4 uitgebracht. Daarin zitten zoals altijd de nodige beveiligingsupdates, probleemoplossingen en verbeteringen, maar ook acht nieuwe emoji. Daarbij zit er een waarvan het ons niet zou verbazen als die binnen no time de meest gebruikte emoji aller tijden zou worden.

Nieuwe emoji's komen er niet zomaar. Iedereen mag een voorstel indienen bij het Unicode Consortium, de organisatie die digitale tekens wereldwijd standaardiseert. Zij beoordelen of het idee bruikbaar, relevant en onderscheidend genoeg is. Eén keer per jaar stellen ze een nieuwe set samen. De emoji's die nu zijn verschenen, horen allemaal bij de set Emoji 16.0. Heb je iOS 18.4 geïnstalleerd, dan kun je ze vanaf nu gebruiken. Het zijn een vingerafdruk, een radijsje, een kale boom, een harp, een schep, een spetter en de vlag van het piepkleine Kanaaleiland Sark staan. Leuk allemaal, maar het is natuurlijk de achtste nieuwe emoji die er met kop en schouders bovenuit steekt.

Die emoji, dat zijn wij allemaal

We hebben het dan over de emoji met donkere wallen en kringen onder zijn ogen. Die blik van: ik ben er nog, maar vraag me niet hoe. Het is de werkende ouder die op zijn enige uitslaapdag om vijf over half zes wordt gewekt door een vrolijke peuter die ontdekt heeft dat je met pannendeksels zo'n leuk geluid kunt maken. De horeca-medewerker die vijf minuten voor sluitingstijd nog een groep van vijftien man ziet binnenkomen. Een kantoormedewerker die zijn e-mail opent na een weekendje weg en 83 ongelezen berichten ziet. Het is januari. Het is maandag. Het zijn wij allemaal.

©Unicode

Kun jij hem al gebruiken?

Pas na een systeemupdate verschijnen de emoji's op je toestel. Het kan dus zijn dat je nog even moet wachten. Goed om te weten: Apple, Google en andere fabrikanten verwerken de nieuwe emoji's op hun eigen moment en in hun eigen stijl. Op een Android-toestel kan een emoji er dus net iets anders uitzien dan op een iPhone, ook al gaat het om hetzelfde Unicode-teken.