ID.nl logo
Speakers voor buiten - Swingen in het zonnetje
© PXimport
Zekerheid & gemak

Speakers voor buiten - Swingen in het zonnetje

Het is zomer! Het zonnetje straalt en we gaan weer lekker vaak naar buiten. Voor een aperitiefje op het terras, een picknick in het park, een spetternamiddag aan het zwembad of een gezellige barbecue in de tuin. Wil je wat extra sfeer? Dan is een speaker(set) ideaal. Geen idee welk exemplaar je moet kopen? In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten als je een speakers voor buiten wilt aanschaffen.

Tip 01: Locatie

Voordat je naar de winkel rent om een mooie speaker te kopen, kun je beter eerst even goed nadenken, want er zijn érg veel speakers verkrijgbaar. Een van de dingen die je moet bepalen, is waar en op welke manier je de speaker wilt gaan gebruiken. Zit je vaak buiten? En meestal op dezelfde plek op je overdekte terras? Dan kun je overwegen om vaste speakers te (laten) installeren. Wissel je regelmatig van plek in de tuin (bijvoorbeeld om lekker in de zon te blijven zitten), dan is een draagbare draadloze speaker uiteraard een betere keuze. Er bestaan outdoor-speakers die je onder een terrasoverkapping of aan een balkon kunt bevestigen. Er zijn ook onopvallende luidsprekers die je tussen de planten kunt verstoppen en je hebt ook nog een uitgebreid gamma spatwaterbestendige en waterdichte bluetooth-speakers. De eerste knoop die je moet doorhakken is dus: ga je voor vast of draagbaar?

Tip 02: Vaste speakers

Vaste speakers voor buitengebruik hebben ontzettend veel voordelen. Als je ze eenmaal hebt geïnstalleerd, zijn ze er voor altijd. Je hebt er nagenoeg geen omkijken meer naar en je hoeft je geen zorgen te maken over de batterij. Uiteraard moet je wel rekening houden met de eenmalige installatie. Je koppelt zo’n vaste buitenspeaker immers aan een versterker of ontvanger. Mét kabel. Het vermogen is in de meeste gevallen stukken groter dan van een draadloze speaker. Denk voor de installatie goed na over de positie. Vaste speakers worden meestal geleverd met muurbeugels zodat je ze netjes kunt ophangen. Bevestig deze stevig aan de wand en houd rekening met een minimumafstand van twee meter van elkaar. Op vlak van budget zijn er ontzettend veel mogelijkheden. De JBL Control X-set met een adviesprijs van 259 euro bestaat uit twee zwarte of witte speakers met een robuuste behuizing en rubberen afwerking. Dankzij de meegeleverde muurbeugels bevestig je ze eenvoudig aan de wand. Mag het nog wat meer kosten? Dan kun je ook de water- en uv-bestendige Bowers & Wilkins AM-1 overwegen. Deze set van twee compacte luidsprekers kost 549 euro. Discreet op vlak van ontwerp en tegelijkertijd ideaal als je een krachtige sound wilt hebben.

©PXimport

Tip 03: Luidsprekerkabel

Als je voor een vaste opstelling kiest, heb je uiteraard ook luidsprekerkabel nodig. Die zit in de meeste gevallen niet standaard in de doos. Je moet de kabel dus apart aanschaffen, dat is niet voor niets zo. Allereerst moet je de dikte van de kabel zelf bepalen. In de meeste gevallen is een gewone twee-aderige kabel met een dikte van 0,75 mm voldoende. Tenzij je luidsprekers meer dan 9 meter van de ontvanger of versterker verwijderd staan. Dan is er een dikkere kabel nodig van 1,5 mm. Moet je meer dan 20 meter overbruggen? Dan raden audiospecialisten zelfs aan om een kabel met een dikte van 2,0 mm te gebruiken. Wil je kabels in de muur of ondergronds wegwerken? Dan moet je die in een beschermhuls leggen. Audiokabels kun je op een haspel van bijvoorbeeld 5 meter kopen of per lopende meter. Meet vooraf goed hoeveel meter kabel je precies nodig hebt!

©PXimport

Je moet de luidsprekerkabel apart aanschaffen, meestal is 0,75 mm voldoende

-

IP-code

Om de beschermingsgraad tegen water en stof aan te geven, krijgen elektrische apparaten een zogenoemde IP-code. Zo’n codering bestaat altijd uit de letters IP gevolgd door twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de beschermingsgraad tegen aanraken en indringen van voorwerpen weer. Het tweede cijfer doelt op de beschermingsgraad tegen vocht. IP54 betekent in dat geval bijvoorbeeld beschermd tegen stof (5) en plensdicht (4). Met onderstaande lijst krijg je een goed overzicht. IP0x geen bescherming IP1x grote voorwerpen > 50 mm IP2x middelgrote voorwerpen > 12,5 mm IP3x kleine voorwerpen > 2,5 mm IP4x spitse voorwerpen > 1 mm IP5x stofbescherming IP6x stofvrij IPx0 geen bescherming IPx1 drupdicht (tegen vallende druppels) IPx2 drupdicht (gekanteld, tegen vallende druppels) IPx3 spatdicht (indien besproeid aan 10 liter/minuut) IPx4 plensdicht (indien besproeid aan 10 liter/minuut) IPx5 sproeidicht (indien besproeid aan 12,5 liter/minuut) IPx6 waterbestendig (indien bespoten aan 100 liter/minuut) IPx7 dompeldicht (30 minuten op 1 meter diepte) IPx8 waterdicht (blijft bruikbaar) IPx9 vochtdicht (blijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad van meer dan 90%)

Tip 04: Ophangsysteem

In tegenstelling tot de audiokabel krijg je bij outdoor-speakers meestal wel muurbeugels geleverd. Logisch, je gaat ze niet gewoon ergens neerzetten. Vaak kun je zelf kiezen op welke manier je de luidsprekers ophangt: horizontaal of verticaal. Gebruik bij de installatie in ieder geval stevige schroeven en voldoende dikke pluggen. Je wilt niet dat ze al na korte tijd loskomen van de muur! Ze moeten ook blijven hangen als er rukwinden zijn. Om het beste geluid te creëren is het aan te raden om de luidsprekers aan dezelfde muur te monteren en niet tegenover elkaar. Zijn er geen beugels meegeleverd of wil je liever andere gebruiken? Kies dan een universeel exemplaar dat geschikt is voor outdoor, zodat het van materiaal is gemaakt dat niet roest, van kleur verandert en wel wat te verduren kan hebben.

©PXimport

Tip 05: Onopvallend

Zoals eerder al aangehaald zijn er ook speakers die je niet op hoeft te hangen, maar die je op de grond zet, ergens anders bevestigt, of zelfs tussen de planten verstopt. Neem nu de Bose FreeSpace51 (649 euro per paar). Dat is een erg robuuste en weerbestendige groene speaker die je half kunt ingraven waardoor ie nauwelijks opvalt. Ook handig aan deze ronde speaker is dat het geluid rondom verspreid wordt. Deze speakerset is wel nogal prijzig! Maar hij is wel bestand tegen erg zwaar weer (hij mag in winter en zomer onbeschermd buiten blijven staan) en heeft een groot bereik. Is deze set je toch wat te duur (wat we wel snappen) maar wil je wel iets onopvallends? De Artsound ROCK is een outdoor-speakers in de vorm van een rotsblok. Het is een tweewegs tuinluidspreker met een vermogen van 65 watt die op een grote steen lijkt en daardoor ook nagenoeg niet opvalt. Let bij zo’n tuinspeaker wel op dat je de audiokabels moet kunnen ingraven. Dat is eenvoudig in een gazon of plantenborder, maar stukken moeilijker als je terras al aangelegd is.

Tip 06: Liever draadloos

Uiteraard kun je ook voor een draadloze speaker kiezen. Je hoeft dan geen gaten in de muren te boren of kabelgoten aan te leggen. Een nadeel is dat je zo’n bluetooth-speaker dus af en toe moet opladen. Het grootste voordeel: een bluetooth speaker neem je overal mee naartoe. Je koppelt hem draadloos aan je smartphone of tablet en je kunt direct naar je favoriete nummers luisteren. Wil je ook graag andere bronnen kunnen aansluiten? Kies dan zeker een exemplaar met een aux-aansluiting. Ben je van plan om hem vaak buiten te gebruiken? Dan kies je het best voor een spatwaterdicht exemplaar. Als je de speaker dan een keertje vergeet mee naar binnen te nemen, dan werkt hij tenminste ’s ochtends – na de dauw – nog altijd naar behoren.

Er zijn ontzettend veel bluetooth-speakers. Wij raden de goedkope speakers van de Action of AliExpress zeker niet aan, want die hebben vaak belabberde geluidskwaliteit (zie ook dit artikel). Vanaf pakweg 99 euro haal je een Ultimate Ears Boom 2 of JBL Charge 2 Plus in huis. Dat zijn allebei nog redelijk budgetvriendelijke speakers met een prima kwaliteit en een behoorlijke batterijcapaciteit van respectievelijk 15 en 12 uur. De spatwaterdichte Libratone One Click is iets duurder (150 euro) maar is ook een echte aanrader. Voor echte tuinfeestjes kun je zelfs de gloednieuwe Sony SRSXB41 (230 euro) overwegen. Deze speaker heeft een groot bereik en Extra Bass-functie en ook nog enkele speciale lichteffecten, die je bedient via de bijhorende Fiestable-app. Een must voor rasechte party-animals.

©PXimport

Je kunt ook een waterbestendige bluetooth-speaker kiezen, die neem je overal mee naartoe

-

Tip 07: Zwembadproof

Wil je de speaker mee kunnen nemen naar het meer, het park, het strand of een zwembad? Of heb je de luxe van een jacuzzi in de tuin? Of … ben je gewoon erg onhandig als het op cocktails aankomt? Dan kies je maar beter voor een volledig waterdichte speaker. Er zijn zelfs luidsprekers die in het water blijven drijven. De Ultimate Ears Wonderboom (79 euro) is een erg compacte 360°-speaker die perfect past bij je zwembadfeestje. Hij blijft immers dobberen terwijl jij in het water ploetert. Een andere speaker met hoog Jacques Cousteau-gehalte is de Nyne Aqua (79 euro). Deze IPx7-gecertificeerde speaker blijft eveneens drijven en heeft een batterijcapaciteit van tien uur. Na het zwemseizoen geef je hem natuurlijk gewoon een plekje in de badkamer.

©PXimport

Tip 08: Klein maar fijn

Er bestaan ook erg compacte bluetooth-speakers voor onderweg, handig als je bijvoorbeeld graag lange wandelingen maakt en daarbij wel een begeleidend muziekje kunt gebruiken. Neem nu de Bose SoundLink Micro (119 euro). Die is volledig waterdicht en voorzien van een robuust elastiek. Hierdoor kun je hem bijvoorbeeld aan je rugzak of fiets bevestigen. De JBL Clip 2 (49 euro) is een gelijkaardige speaker met een iets lager prijskaartje.

Kooptips

Ben je overtuigd en wil je ook graag een speaker voor buitengebruik? Dit zijn onze favorieten, in verschillende prijsklassen en voor verschillende doeleinden.

Bekabeld: KEF Ventura 5

Prijs: € 325,- Wil je twee bekabelde speakers op je terras of balkon? Dan is de KEF Ventura 5 een echte aanrader. Je moet even investeren, maar deze speakers zijn wel perfect bestand tegen water en zout. De luidsprekers worden geleverd met muurbeugels en zijn behoorlijk eenvoudig te monteren. Over het geluid hoef je je geen zorgen te maken: de Ventura 5 is uitgerust met een 25mm-tweeter en 130mm-woofer en garandeert een loepzuivere sound. De set is beschikbaar in zwart of wit.

Bluetooth, spatwaterdicht: Bose SoundLink Revolve

Prijs: € 209,- Laat je niet misleiden door het formaat. De Bose SoundLink Revolve is een kleine speaker met grote prestaties. De waterbestendige luidspreker geeft een krachtig 360°-geluid. Hij zingt het zonder problemen twaalf uur uit op een acculading. Ook handig is de flexibele handgreep, daarmee neem je de speaker overal mee naartoe. Van het terras naar de tuin en ’s avonds weer gewoon naar binnen. Per ongeluk laten vallen? Geen probleem. De speaker kan tegen een stootje dankzij de rubberen bumpers.

Bluetooth, waterdicht: UE Roll 2

Prijs: € 79,- Is spatwaterdicht niet voldoende? Deze waterbestendige Roll 2 van Ultimate Ears mag je een halfuur lang onderdompelen op maximaal één meter diepte. De compacte speaker is dus een ideale metgezel naast of zelfs in het zwembad of hij mag gerust mee op avontuur in de kajak of onder de waterval. Dit is dé outdoor-speaker om overal mee naartoe te nemen. Hij is er in verschillende designs en kan zonder moeite negen uur spelen op een acculading. Ook fijn: je kunt tot acht verschillende bluetooth-apparaten koppelen. Waar is dat feestje?

▼ Volgende artikel
Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon
© eliosdnepr
Huis

Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon

Als er één plek in huis is waar stof zich graag verzamelt, dan is het wel op de luxaflex. En hangen ze in de keuken, dan worden ze niet alleen stoffig, maar ook nog eens vettig. Gelukkig hoef je niet uren te schrobben om ze weer schoon te krijgen: met de tips uit dit artikel zijn ze zo weer blinkend schoon.

Dit artikel in het kort: • Regelmatig doen: even afstoffen • Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof • Grondig schoonmaken: houten luxaflex • Bedieningskoorden schoonmaken • Nicotine-aanslag verwijderen • Luxaflex langer mooi houden

Luxaflex schoon? Lees dan: De 5 beste tips om snel en simpel je ramen te lappen

Regelmatig doen: even afstoffen

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Een plumeau of microvezeldoek werkt prima. Draai de lamellen open zodat je overal bij kunt en werk van boven naar beneden. Een oude sok over je hand schuiven is een handige manier om elke lamel afzonderlijk schoon te vegen.

Wil je tijd besparen?* Gebruik dan een speciale lamellenborstel. Hiermee kun je in één beweging meerdere lamellen tegelijk afnemen. Druk niet te hard, om beschadigingen te voorkomen. Stofzuigen kan ook, maar gebruik dan een meubelmondstuk op de laagste stand en ondersteun de luxaflex met je andere hand.

* Wie niet eigenlijk...?

©africaimages.com (Olga Yastremsk

Als stoffen alleen niet meer genoeg is, moet je een stapje verder gaan. Hoe je dat doet, hangt af van het materiaal waarvan de luxaflex gemaakt zijn.

Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof

Gebruik het bad…

Haal de luxaflex voorzichtig uit het kozijn en leg in een bad met lauwwarm water en een scheutje allesreiniger. Laat kort weken en veeg de lamellen schoon met een zachte spons. Spoel goed af en laat de luxaflex hangend drogen. Zorg ervoor dat metalen onderdelen niet te lang nat blijven om roestvorming te voorkomen en droog aluminium luxaflex direct af om oxidatie te vermijden.

…of de douche

Als de luxaflex te groot is voor een bad, kan afspoelen in de douche een alternatief zijn. Gebruik een plantenspuit met een sopje voor hardnekkige vlekken en spoel daarna grondig af. Let op dat kunststof koorden niet te nat worden (want dan kunnen ze hun stevigheid verliezen of verkleuren). Laat goed drogen en ventileer de ruimte goed om schimmelvorming te voorkomen.

Met stoom

Soms is weken in bad of afspoelen in de douche geen optie. Een stoomreiniger kan dan uitkomst bieden, vooral bij aluminium en kunststof luxaflex. Gebruik de stoom op lage stand en houd voldoende afstand om schade te voorkomen. Een andere methode is een sopje met een plantenspuit op de luxaflex vernevelen en daarna droogwrijven met een microvezeldoek.

Grondig schoonmaken: houten luxaflex

Hout is gevoelig voor vocht, dus in bad leggen of onder de douche afspoelen is geen goed idee. Gebruik een licht vochtige doek met een mild schoonmaakmiddel en test nieuwe middelen altijd eerst op een onopvallende plek. Je kunt ook speciale houtzeep gebruiken. Doe dat wel met mate en kies bij voorkeur een variant die geen vettig laagje achterlaat, omdat sommige houtzepen een dun laagje vormen dat stof kan aantrekken.

Je kunt ook een doek met een klein beetje afwasmiddel gebruiken, maar zorg dat deze nauwelijks vochtig is. Droog de lamellen direct na met een schone doek om watervlekken te voorkomen. Behandel ze eventueel met een verzorgende houtolie of was, maar alleen als het materiaal daar geschikt voor is. Laat ze na behandeling open drogen en voorkom direct zonlicht om kromtrekken en verkleuring te vermijden.

Nicotine-aanslag verwijderen In ruimtes waar wordt gerookt, kan een gelige laag op de luxaflex ontstaan. Dit is lastig te verwijderen met alleen water en zeep. Meng gelijke delen water en azijn en gebruik een zachte doek om de lamellen af te nemen. Spoel daarna na met een schone, licht vochtige doek en droog direct af.

©Rafael Ben-Ari

Bedieningskoorden schoonmaken

De koorden van luxaflex worden vaak vergeten bij het schoonmaken, maar kunnen door stof en vet behoorlijk groezelig worden. Wikkel een vochtige doek met mild schoonmaakmiddel om het koord en trek het koord er voorzichtig doorheen. Herhaal indien nodig en laat goed drogen.

Luxaflex langer mooi houden

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Maak ze in keukens vaker schoon. Vermijd overmatig watergebruik, vooral bij houten luxaflex. Laat ze open drogen na een schoonmaakbeurt en houd ze, als je ze niet gebruikt, opgetrokken om stofophoping te verminderen. Zo blijven je luxaflex langer mooi en schoon.

🪶 Op zoek naar een plumeau?

(ook handig voor spinrag in hoekjes en aan het plafond)

▼ Volgende artikel
Vermijd pottenkijkers: zo beveilig je je camera of deurbel optimaal
Huis

Vermijd pottenkijkers: zo beveilig je je camera of deurbel optimaal

Misschien heb je er wel een: een beveiligingscamera of videodeurbel waarmee je je woning via een online-verbinding in de gaten kunt houden. Dat kan handig zijn, maar er zijn ook privacyrisico's. Als je niet voorzichtig bent, kunnen onbevoegden namelijk toegang krijgen tot jouw camerabeelden. In dit artikel geven we wat tips om dat te voorkomen.

In dit artikel bespreken we manieren waarop je kunt voorkomen dat mensen je zomaar in je tuin of huiskamer kunnen begluren via je videodeurbel of IP-camera. We gaan daarbij in op de volgende aspecten:

  • De keuze van de camera 
  • Het instellen van een (uniek) wachtwoord
  • Het (zo veel mogelijk) voorkomen van hacks

Ook lezen: 5 fouten met je beveiligingscamera die je hierna nooit meer maakt

Kies een betrouwbaar merk

Er zijn natuurlijk heel veel soorten beveiligingscamera's voor consumenten, maar de privacyrisico's die wij bespreken spelen zich vooral af bij videodeurbellen en zogenoemde IP-camera's. Deze hebben als overeenkomst dat ze de opgenomen beelden online opslaan, zodat je via een website of app altijd toegang hebt tot de camerafeeds.

Mocht je op zoek zijn naar zo'n apparaat, zorg er dan voor dat het merk betrouwbaar en privacyvriendelijk is. Zo adviseren experts om op te passen met Chinese merken als Dahua en Hikvision, en Chinese smarthomeplatformen als Tuya (waar onder meer de camera's van Action, Woox en Marmitex gebruik van maken). Hoewel het niet is bewezen, is het goed mogelijk dat de software een achterdeurtje bevat waardoor de fabrikant met de beelden kan meekijken. De lokale wetgeving dwingt fabrikanten namelijk om data te verzamelen en af te staan aan de overheid.

Ook andere bekende merken hebben in het verleden te maken gehad met beveiligingsproblemen. Zo belandden in 2019 duizenden inloggegevens van Ring-klanten op het darkweb en hadden Amazon-medewerkers jarenlang toegang tot de camerafeeds. Verder kwam Wyze vorig jaar in opspraak doordat sommige klanten ineens de camerabeelden van anderen in hun app te zien kregen.

De LSC Smart Connect-beveiligingscamera van de Action maakt gebruik van Chinese software.

Stel een eigen wachtwoord in

Het klinkt misschien als een open deur, maar het niet instellen van een eigen wachtwoord is de meest voorkomende oorzaak waardoor onbevoegden kunnen meekijken met camerabeelden. Veel fabrikanten leveren hun camera’s met een standaardgebruikersnaam en -wachtwoord, zoals 'admin' of '1234'. Er bestaan zelfs complete websites waarop lijsten circuleren met de standaardinloggegevens van tientallen cameramerken.

Hoewel het niet legaal is, kunnen pottenkijkers zo met wat trial-and-error relatief makkelijk toegang krijgen tot camerabeelden. Er zijn zelfs websites die deze onbeveiligde feeds verzamelen en openbaar op hun website plaatsen. Een bekend voorbeeld hiervan is Insecam, die hier in 2014 wereldwijd het nieuws mee haalde.

Na alle ophef heeft die website alle privacy-schendende streams van bijvoorbeeld deurbelcamera's of webcams in woningen verwijderd, maar er zijn nog andere plekken online waarop zulke beelden wél te zien zijn. Toegegeven, deze websites zijn niet makkelijk te vinden (het delen van deze beelden is immers illegaal), maar als je een beetje weet waar je moet zoeken, kom je ze zeker tegen.

Er zijn gelukkig steeds meer camerafabrikanten die klanten verplichten een uniek wachtwoord te gebruiken, waaronder Panasonic, maar als dat niet het geval is, is het dus ten zeerste aan te raden om meteen een nieuw wachtwoord te verzinnen en (mits die mogelijkheid er is) tweestapsverificatie te activeren.

Insecam stond tien jaar geleden vol met links naar onbeveiligde webcams.

Voorkom hacks

Hoewel het veel minder vaak voorkomt, is het mogelijk om beveiligingscamera's te 'hacken' en op die manier bij de beelden te komen. Voor sommige IP-camera's moet je namelijk bepaalde TCP-poorten op je router/modem openzetten, zoals 80 of 443, om van buitenaf met deze camera's te kunnen verbinden.

Als je dat handmatig (en zorgvuldig) doet, hoeft dat geen probleem te zijn. Het wordt pas echt gevaarlijk als je de camera deze poorten zelfstandig laat openzetten via uPnP (Universal Plug and Play). Deze functie vereist geen enkele vorm van authenticatie. Onbevoegden kunnen met malware daardoor eenvoudig allerlei poorten openen. Je kunt dus beter ver uit de buurt van uPNP blijven.

Zorg er tot slot ook voor dat je de firmware van de camera regelmatig bijwerkt, voor het geval er een kritieke kwetsbaarheid is gedicht. Malware als Mirai heeft in het verleden veel schade aangericht door kwetsbaarheden van slecht beveiligde camera's te misbruiken. Het is daarom ook een risico om je camera's en deurbellen met het internet te (laten) verbinden als de fabrikant geen updates meer uitbrengt.

Beelden lokaal opslaan

Als je het risico op pottenkijkers helemaal wilt voorkomen, kun je er in sommige gevallen (zoals bij de camera's van UniFi) ook voor kiezen om de camerabeelden uitsluitend lokaal op te slaan. In plaats van in de cloud, worden de beelden dan bijvoorbeeld op een SD-kaartje of basisstation opgeslagen. Dat gaat ten koste van het gemak, omdat je dan zelf ook niet meer eenvoudig op een website of app kunt inloggen om je beelden te bekijken, maar het is natuurlijk wel privacyvriendelijker.