Sony WF-1000X - Innovatie voor een korte reis
Vorig jaar introduceerde Sony tijdens IFA een nieuwe over-ear koptelefoon met actieve noise-cancelling. Deze koptelefoon was speciaal ontworpen om onderweg tijdens bijvoorbeeld vliegreizen te gebruiken. Dit jaar heeft Sony de 1000X-lijn aangevuld met een in-ear model met nekband en een volledig draadloze headset: de WF-1000X. Wij gingen op pad met de nieuwe headset van Sony.
Verpakking en pasvormen
De True Wireless headset van Sony heeft een vrij premium uitstraling. De glimmende dopjes schijnen je tegemoet en de bijpassende laadcase ziet er stevig uit. De WF-1000X wordt geleverd met een scala aan opzetstukken waarmee je zelf de perfecte pasvorm kunt samenstellen. Naast de siliconen dopjes kun je ook kiezen uit 3 dopjes van een stroever en iets steviger materiaal.
Lees ook: Zo kies je de beste koptelefoon
©PXimport
Alle dopjes zijn met kleuren gemarkeerd, om verwarring te voorkomen. Op de headset zit ook nog een verwisselbare vleugel waarmee je de WF-1000X steviger kunt bevestigen in je oorschelp. In de verpakking zit ook een iets groter exemplaar, mocht je die nodig hebben. Aan pasvormen dus geen gebrek en de set zit zeker stevig genoeg voor sportieve activiteiten.
Verbinden
Bij de WF-1000X is het linker exemplaar de leider. Hiermee wordt bedoeld dat de koppeling wordt voltooid met de linker hoofdtelefoon, waarna er automatisch verbinding wordt gemaakt met het rechter exemplaar. Nadat we de linker headset hebben aangezet, verscheen deze automatisch tussen de beschikbare bluetooth-apparaten. Zoals geadverteerd maakte de rechter koptelefoon binnen enkele seconden verbinding. Een kind kan de was doen.
©PXimport
De koptelefoon van Sony blijft gaat moeiteloos door over een afstand van 25 tot 30 meter van de bron. Op het moment dat het geluid wegvalt is niet gelijk de verbinding verbroken, waardoor de set weer verder speelt op het moment dat je weer in de buurt bent van je smartphone of laptop. Wordt de verbinding toch verbroken, dan maakt de set automatisch weer verbinding nadat je een knop op één van beide koptelefoons indrukt. De verbinding is ook heel stabiel: de zeldzame keren dat er een hapering ontstond duurde dit niet langer dan een halve seconde.
Geluid en bediening
Door de vele pasvormen hoef je je geen zorgen te maken dat je iets van je muziek zal missen. De 6mm-drivers produceren een mooi helder geluid met een sterk gedetailleerd middengebied. De lage tonen zijn helaas niet om over naar huis te schrijven en op de hoogste volumestand is de WF-1000X nog steeds niet oorverdovend. Dit kunnen we de compacte set niet al te kwalijk nemen – de set verdient eerder een compliment dat het geluid op hogere volumestanden bijna niet vervormt.
©PXimport
De knoppen zijn mooi weggewerkt aan de onderkant van de set en zijn eenvoudig te bedienen. Beide koptelefoons hebben een knop en ieder bedoeld voor een andere functie. Met de linker koptelefoon kies je de soorten noise-cancelling, terwijl je met de rechter de muziek bedient. Een keer drukken is afspelen en pauzeren, door twee keer snel te drukken ga je naar het volgende nummer en door drie keer te drukken herstart je het nummer of ga je naar het vorige nummer. Door de knop na twee of drie drukken in te houden kun je zelfs voor- en achteruit spoelen. Dit soort muziekbediening mistten we op bijvoorbeeld de AirPods.
Noise cancelling
Met de knop op de linker koptelefoon kun je kiezen uit 3 standen van noise-cancelling: uit, noise-cancelling en ambient. In de eerste stand functioneert de WF-1000X als een gewone true wireless in-ear headset. Wanneer je noise-cancelling activeert worden de microfoons aan de buitenkant geactiveerd en wordt er zogenaamd tegengeluid geproduceerd om omgevingsgeluid weg te werken.
©PXimport
In de derde stand, de ambient mode, worden belangrijke als stemmen en omroepen juist versterkt weergegeven. Geluiden als auto’s en vliegtuigmotoren worden in deze stand wel gewoon weggefilterd. De drie standen worden ieder gekenmerkt met een eigen pieptoon, waarna een stem aangeeft welke stand is geactiveerd –als je pieptonen eenmaal kent kun je heel makkelijk en snel de juiste stand vinden zonder te hoeven wachten op de stem.
De digitale noise-cancelling werkt verrassend goed. Zelfs in de meest rumoerige omgevingen weet de compacte set veel geluid te blokkeren. Ook de ambient modus werkt goed en werd in het verkeer al snel onmisbaar. We willen allemaal een in-ear koptelefoon die goed blijft zitten, maar het is niet altijd wenselijk dat al het omgevingsgeluid wordt geblokkeerd door de vorm van de dopjes. Het versterken van belangrijk geluid zoals stemmen en omroepen is een functie waarvan we niet wisten dat we hem zo hard nodig hadden.
App
Met de Headphones-app van Sony die bij de 1000X-serie hoort geef je de koptelefoon een paar leuke extra functies. De app kan ook je activiteit lezen en zo een bijpassende noise-cancelling modus kan activeren.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Je kunt zelf bepalen welke mate van noise-cancelling wordt geactiveerd als je stilstaat, wandelt, rent of gebruikmaakt van vervoer. Zo kun je instellen dat de ambient mode geactiveerd wordt wanneer je wandelt, om toch stemmen te kunnen horen, en de noise-cancelling actief wordt op het moment dat je in een rijdende trein zit, om even helemaal op te gaan in je muziek. En het mooie is: het werkt ook nog. Het duurt ongeveer twee minuten voordat de app een nieuwe manier van voortbewegen detecteert, waarna de set zich automatisch aanpast aan wat je doet.
©PXimport
Batterijduur
De 1000X-serie is geweldig voor reizen, zolang de reis maar niet te lang duurt. In zowel de app als in het bluetooth-menu op je smartphone kun je de batterijstatus van de WF-1000X zien. Daarnaast geeft de set bij opstart ook aan wat de status is van de interne accu. Na ruim 2,5 uur kregen we de melding dat de batterij van de koptelefoon leeg was. Met de bijgeleverde oplaadcase kun je de set (onderweg) twee keer volledig opladen, waardoor je de set in totaal ongeveer 8 uur kunt gebruiken voordat ie aan de stekker moet.
Opladen in de case duurt dan wel weer anderhalf uur, wat vrij lang is. Het opladen van de losse oplaadcase duurt 2 uur, met de headset in de case duurt dit zo’n 3 uur. De verhouding laden en gebruik is niet al te best – je krijgt al snel het gevoel dat je meer tijd kwijt bent aan het opladen van de set dan dat je de set echt kunt gebruiken.
In zowel het bluetooth-menu van je smartphone als in de Headphones-app kun je de batterijduur zien van de WF-1000X. Ook geeft de koptelefoon via een stem aan hoe vol de internet batterij nog is. Het is niet mogelijk om te zien hoe het gesteld met de accu in de oplaadcase.
Conclusie
Met een prijskaartje van 219 euro is de WF-1000X niet bepaald goedkoop, maar op sommige vlakken rechtvaardigt Sony de prijs. Verbinden is een peulenschil, het bereik is indrukwekkend en de set voelt behoorlijk premium aan. Dankzij een scala aan opzetstukken kan iedereen koptelefoon van Sony passend maken en de bijbehorende app geeft de WF-1000X een dimensie die we nog niet eerder zagen in true wireless koptelefoons. Het grootste nadeel is toch wel de batterijduur en de lange laadtijden maken het er niet veel beter op.
**Prijs**€219,- **Freq. bereik**20Hz – 20kHz **Extra functies**Noise-cancelling **Verbinding**Bluetooth 4.1 **Gewicht**6,80 gram per oordopjes, 70 gram oplaadcase **Kleuren**Goud of zwart **Website** [www.sony.nl](https://www.sony.nl/electronics/truly-wireless/wf-1000x)
- Pasvormen
- Actieve noise-cancelling
- App
- Verbinding
- Batterijduur
- Tijd om op te laden
- Prijs