Review Sony KD-65AF8 - Lagere prijs, maar de prestaties blijven gelijk
De AF8-serie volgt de AF1-reeks op in het topsegment OLED-televisies van Sony. Op het eerste gezicht lijkt de Sony KD-65AF8 subtieler te zijn vormgegeven dan zijn voorganger en ook de prijs ligt iets lager. Is de nieuwe OLED tv van Sony een waardige opvolger?
OLED-televisies zijn de uitgelezen keuze voor filmfanaten en dat is bij deze Sony niet anders, dankzij zijn uitmuntende beeldkwaliteit, en ondersteuning voor verschillende HDR-standaarden. Sportliefhebbers zullen genieten van de gedetailleerde weergave van snelle acties. Gamers moeten echter rekening houden met een iets te hoge inputlag. De KD-65AF8 verschilt nauwelijks van de A1-reeks waarmee Sony vorig jaar uitpakte. Het design is iets minder extreem, maar nog steeds zeer opvallend. De beeldkwaliteit is zo goed als identiek en levert licht verbeterd schaduwdetail en iets hogere piekhelderheid voor HDR. Verder krijg je opnieuw een knappe, onzichtbare geluidsoplossing en Android TV. Deze combinatie van uitmuntend contrast, diep zwart, rijke maar natuurlijke kleuren en goede geluidskwaliteit maken het een uitstekende televisie. De prijs is minder hoog dan die van de A1 vorig jaar, maar blijft duidelijk in het territorium van de topmodellen.
- Ruime kijkhoek
- Perfecte zwartweergave met enorm contrast
- Acoustic Surface
- Niet zo helder als top LCD-modellen
- Redelijk hoge input lag
Sony KD-65AF8
- Adviesprijs: 2.299 euro
- Schermtype: OLED
- Schermdiagonaal: 55 inch, 128,8cm
- Resolutie: 3840 x 2160 pixels
- HDR: HDR10, Dolby Vision en HLG-standaarden
- Beeldfrequentie: 60Hz
- Connectiviteit: 4 x HDMI, 2 x USB, 2 x IF-ingangen, koptelefoonuitgang, composiet-ingang, WiFi, Ethernet-LAN
- Smart TV: Android TV
- Website: www.sony.nl
De AF8 heeft is een superdun scherm zonder zichtbaar kader, en het staat deze keer op een compacte, erg dunne voetplaat en hij leunt veel minder naar achter. Kortom nog steeds een moderne blikvanger.
Aansluitingen
De A1 is uitgerust met vier HDMI-aansluitingen die allemaal klaar zijn voor Ultra HD HDR (zoals een Ultra HD Blu-ray-speler of recente spelconsoles), maar je kunt beter HDMI 2 of 3 kiezen voor het beste resultaat met HDR-bronnen. Alle aansluitingen wijzen naar onder of opzij, ideaal voor wandmontage. De AF8 is ook voorzien van Bluetooth voor gebruik met een draadloze hoofdtelefoon.
Beeldkwaliteit
Bij een OLED-scherm levert elke pixel zelf licht, en kan individueel uitgeschakeld worden zodat hij perfect zwart is. OLED-tv’s hebben daardoor een ongeëvenaard, bijna oneindig contrast. Sony levert de AF8 bovendien af met een zeer goede kalibratie (in de Bioscoop Pro mode), waarbij alleen de helderste tinten een lichtjes te koele (blauwe) tint hebben. De afwijking flirt met de zichtbare grens en zal in de praktijk zelden storen. De uitstekende kleurweergave en natuurlijke huidskleuren zorgen voor een aantrekkelijk en zelfs meeslepend beeld. Ten opzichte van vorig jaar is de weergave van schaduwdetail verbeterd, zodat je nu ook in donkere scènes niets meer mist.
©PXimport
De AF8 gebruikt dezelfde beeldprocessor als de A1 en zet elk beeld met veel finesse om naar Ultra HD resolutie, verwijdert ruis, en werkt zelfs hinderlijke kleurstrepen weg in zachte kleurovergangen. Het scherm toont ook uitstekend detail in snel bewegende beelden, die bovendien vloeiend worden weergegeven.
HDR
OLED heeft uitstekende basiseigenschappen voor HDR: top contrast, een zeer breed kleurpalet, en goede helderheid. De AF8 zet op dat laatste vlak licht verbeterde prestaties neer ten opzichte van de A1 vorig jaar. Het verschil is klein, maar het brengt deze OLED een stapje dichter bij de top LCD-schermen die het op vlak van helderheid nog steeds winnen van OLED-tv. De helderheidscurve volgt bijna perfect het vereiste verloop. HDR-beelden laten dan ook een erg goede indruk achter.
©PXimport
©PXimport
Sony ondersteunt HDR10, HLG en Dolby Vision, al is die laatste pas beschikbaar sinds een recente firmware upgrade. Voor de ingebouwde streamingdiensten is Dolby Vision dan onmiddellijk bruikbaar. Een speler die Dolby Vision via HDMI aanlevert moet echter ook eerst worden geüpdatet.
Tip van de redactie: Geef je gewone content een HDR-tintje door ‘Piekverlichting’ te activeren. Het resultaat is erg mooi, maar natuurlijk niet zo intens als echte HDR-content.
Smart TV
Sony maakt gebruik van Google’s Android TV. Het levert een goede gebruikservaring, maar kan op dat vlak niet opboksen tegen de Smart TV-oplossingen van LG en Samsung, die een betere en overzichtelijkere structuur gebruiken. Door de Android tv-menu’s bladeren mocht iets vlotter gaan, zeker bij een high end model zoals dit. De ingebouwde Chromecast laat je eenvoudig video of muziek van je smartphone op tv afspelen.
©CIDimport
Sony heeft in zijn 2018 modellen de ‘Discover’-feature die we vorig jaar zo goed vonden helaas aangepast. Die functie heet nu ‘TV’ en schakelt je eerst over naar de interne tuner. Pas dan kan je de kleine balk onderaan het scherm zien waarin je live tv, aanbevelingen uit YouTube en Netflix, de mediaspeler en een zelf te creëren lijst met favoriete apps, kunt aanmaken. Dat je die balk niet meer kunt oproepen zonder eerst naar de interne tuners te schakelen is jammer.
Afstandsbediening
De afstandsbediening is zo goed als ongewijzigd tegenover vorig jaar. Het is een klassieke zapper, met metalen achterkant, en rubberachtige bovenkant. De toetsen zijn gemakkelijk in te drukken, maar hebben een erg laag profiel waardoor je vinger soms per ongeluk naar een andere toets glijdt. De layout is handig, alleen zijn de afspeeltoetsen onderaan iets te klein. Hij is ook uitgerust met een microfoon, zodat je zoekopdrachten kunt inspreken, en centraal op de remote staan aparte toetsen voor Netflix en Google Play.
©CIDimport
Geluidskwaliteit
Net zoals zijn voorganger, de A1, is de AF8 uitgerust met het unieke ‘Acoustic Surface’. Dankzij deze technologie neemt het scherm de rol op van luidspreker. Het scherm wordt met twee kleine motors aan het trillen gebracht om zo de geluidsgolven (voor midden en hoge tonen) te creëren. Omdat het scherm alleen de hogere frequenties produceert, is er geen trilling zichtbaar in het scherm.
De subwoofer die op de A1 in de stand gemonteerd zat heeft is verplaatst naar de rug van het toestel. Met de 5x 10 Watt vermogen is de resulterende geluidskwaliteit erg overtuigend. Het geluid komt als het ware recht van het scherm, en omdat er twee motoren zijn (links en rechts) beweegt het geluid mee met wat je op het scherm ziet. Dialogen zijn duidelijk en helder, muziek en filmsoundtracks zijn uitstekend gedetailleerd en klinken erg vol. Alleen bij de diepste basweergave schiet de subwoofer iets te kort.
Conclusie
OLED-televisies zijn de uitgelezen keuze voor filmfanaten en dat is bij deze Sony niet anders, dankzij zijn uitmuntende beeldkwaliteit, en ondersteuning voor verschillende HDR-standaarden. Sportliefhebbers zullen genieten van de gedetailleerde weergave van snelle acties. Gamers moeten echter rekening houden met een iets te hoge inputlag.
De KD-65AF8 verschilt nauwelijks van de A1-reeks waarmee Sony vorig jaar uitpakte. Het design is iets minder extreem, maar nog steeds zeer opvallend. De beeldkwaliteit is zo goed als identiek en levert licht verbeterd schaduwdetail en iets hogere piekhelderheid voor HDR. Verder krijg je opnieuw een knappe, onzichtbare geluidsoplossing en Android TV. Deze combinatie van uitmuntend contrast, diep zwart, rijke maar natuurlijke kleuren en goede geluidskwaliteit maken het een uitstekende televisie. De prijs is minder hoog dan die van de A1 vorig jaar, maar blijft duidelijk in het territorium van de topmodellen.