ID.nl logo
Samsung Series 5 Chromebook
© PXimport
Zekerheid & gemak

Samsung Series 5 Chromebook

Zo'n twee jaar geleden kondigde Google aan dat het bezig was met Chrome OS: een eigen besturingssysteem. Samsungs Series 5 Chromebook is het eerste commercieel verkrijgbare product dat ook daadwerkelijk op Chrome OS draait. We kunnen u alvast verklappen dat Chrome OS een heel ander besturingssysteem is dan u gewend bent, want er wordt volledig vertrouwd op Googles clouddiensten.

Aan de Samsung Series 5 is direct te zien dat dit een bijzondere notebook is, want behalve het logo van Samsung prijkt er ook een logo van Google Chrome op het deksel. Dit is dan ook de eerste commercieel verkrijgbare notebook die op Googles Chrome OS draait. De behuizing van de Samsung Series 5 is erg goed afgewerkt. De notebook is dun, licht en komt stevig over. Het 12,1inch-scherm heeft een resolutie van 1280 x 800. Opvallend aan het scherm is de hoge helderheid en het feit dat het een mat scherm is. De specificaties van de Samsung Series 5 doen denken aan die van een doorsnee netbook. Zo is gekozen voor een Intel Atom N570, een dualcore-processor op 1,66 GHz in combinatie met 2 GB geheugen. Geen heel krachtige machine dus. Opvallend is dat er een 16 GB SSD is ingebouwd voor de opslag. Dat de notebook niet op Windows draait, is ook te zien aan het toetsenbord. Er is geen Delete-toets aanwezig en waar we normaal een Caps Lock-toets zien, heeft de Chromebook een knop waarmee u direct een zoekvenster opent. Het is via de instellingen ook mogelijk om de toets als Caps Lock in te stellen. De bovenste rij knoppen bestaat niet uit de gebruikelijke functietoetsen, maar zijn browsertoetsen, zoals vorige pagina, herladen en volledig scherm. Ook de helderheid van het scherm en het geluidsniveau regelt u met deze knoppen.

©PXimport

De notebook heeft een Google Chrome-logo op de deksel staan.

Snel gebruiksklaar

Bij het openklappen van het deksel sprong de notebook gelijk aan. De ingebruikname stelt weinig voor en omvat een wizard waarin u uw netwerkinstellingen en Google-account opgeeft of aanmaakt. De notebook start, na de configuratie, in acht seconden op als hij compleet uitstaat en heeft slechts twee seconden nodig om weer te werken als hij in de sluimerstand staat. Naast inloggen met een Google-account, kunt u ook als gast inloggen en internetten. Als een gast uitlogt, worden alle sporen van de sessie gewist. Het is mogelijk om het gastaccount uit te schakelen. Browsen gaat prima op de Chromebook. Websites met Flash werken, maar net als op de Linux- versie van Chrome is ondersteuning voor Microsofts Silverlight niet aanwezig, een techniek die bij bijvoorbeeld de gemistdiensten van RTL gebruikt wordt. Bij YouTube kunt u filmpjes bekijken tot 720p, al gaat dat al niet helemaal vloeiend. 1080p is echt teveel gevraagd van de simpele Atom-processor. De makers hadden volgens ons beter voor een simpele processor van AMD kunnen kiezen met geïntegreerde GPU (APU) die veel betere videoprestaties biedt.

©PXimport

Het beginscherm van Chrome OS waarmee u uw apps start.

Chrome OS

Over Chrome OS kunnen we u niet erg veel vertellen: het besturingssysteem is niets meer dan Googles browser Chrome die draait op een lichte Linux-distributie. Alle taken voert u als webapps uit in de browser zelf. Voor de meeste apps hebt u een internetverbinding nodig, zonder verbinding kunt u dus geen brief tikken in Google Docs of uw agenda raadplegen in Google Calendar. Enkele webapps, voornamelijk spellen zoals Angry Birds, zijn wel offline te gebruiken. Offline gebruik is dus technisch mogelijk, het is te hopen dat Google inderdaad (zoals beloofd) snel zijn Google Apps-diensten voor offline gebruik geschikt maakt. Op het moment dat u dit leest, zou Google zijn diensten offlien beschikbaar moeten hebben. Chrome OS heeft een bestandsbrowser waarmee u bestanden op usb-sticks, geheugenkaartjes en de lokale opslag kunt bekijken. Het blijft echter bij bekijken, want acties als kopiëren of plakken zijn niet mogelijk. Wel kunt u bestanden verwijderen. De bestandsbrowser bevat een pdf-lezer, afbeeldingenviewer en mediaspeler voor filmpjes en muziek. Bij een afbeelding ziet u een optie om hem gelijk naar Picasa te uploaden, een optie die we al nodig hadden om schermafbeeldingen naar onze Windows-computer te kopiëren. Echt handig werkt de gelimiteerde bestandbrowser vooralsnog niet. Ook onhandig, is dat printen alleen via Cloud Print kan. Enkel moderne HP-printers hebben hier ondersteuning voor. In alle andere gevallen hebt u een printer met een normale pc nodig om te kunnen cloudprinten.

©PXimport

Het is mogelijk om de functie van de zoekknop naar Caps Lock te veranderen.

Verborgen mogelijkheden

Hoewel Chrome OS erg gelimiteerd lijkt, zijn er wel een paar dingen mogelijk om wat meer instellingen beschikbaar te krijgen. Door in het adresveld about:flags te tikken komt u op een pagina waar u opties kunt inschakelen die nog in ontwikkeling zijn. Verder is het mogelijk om een ander updatekanaal te kiezen voor Chrome OS via de menuknop (het sleuteltje) / Over Chrome OS / Meer Informatie. Chrome OS heeft drie verschillende kanalen: Stabiel, Bèta en Dev - Instabiel. Pas daar wel mee op. Nadat wij de Chromebook hadden ingesteld op Dev - Instabiel merkten we na de update niet echt veel verschil (alleen het spel Angry Birds werkte niet). Het bleek niet mogelijk om de Chromebook simpelweg weer te abonneren op het kanaal Stabiel, want het is niet mogelijk te 'updaten' naar een lager versienummer. We moesten daarom met een Windows-pc via www.google.com/chromeos/recovery een image downloaden en de notebook met behulp van een usb-stick herstellen. Om de Samsung Series 5 Chromebook vanaf de usb-stick te herstellen, moet u met een paperclip een schakelaartje omzetten dat u aan de rechterkant onder het klepje vindt. Hetzelfde schakelaartje kunt u gebruiken om de Chromebook in de developermodus te zetten, waarmee u een diepere toegang krijgt. Hoewel de verschillende kanalen en de developermodus voor de geïnteresseerde gebruiker interessant zijn, is het wel erg eenvoudig om het apparaat te abonneren op de kanalen Bèta of Dev - Instabiel, waardoor het voor de doorsnee gebruiker erg eenvoudig wordt om functionaliteiten stuk te maken.

©PXimport

U kunt de Chromebook, niet zonder risico, instellen op een ander kanaal, om eerder nieuwe mogelijkheden te krijgen.

Conclusie

Het werken in de cloud met de Samsung Series 5 Chromebook is een interessante ontwikkeling en laat zien wat de visie van Google is op 'computeren'. Vooralsnog is het echter allemaal veel te beperkt. Er is constant internetverbinding nodig, zelfs voor iets simpels als het tikken van een briefje. Google heeft beloofd dat er een update komt waarmee Google Apps offline bruikbaar wordt die uit moet zijn op het moment dat u dit leest. Dan nog is Chrome OS erg gelimiteerd, alles draait immers in de browser. Er is veel mogelijk, maar het zal nog wel even duren voor geavanceerde programma's als Adobe Photoshop beschikbaar zijn. De Chromebook is volgens ons daarom alleen als tweede machine inzetbaar. De prijs van 399 of 449 euro is dan aan de hoge kant. Het is niet te ontkennen dat de notebook prima is afgewerkt, en bijvoorbeeld een prettig scherm en toetsenbord heeft, maar een prima netbook hebt u al voor minder dan 300 euro. Hebt u alleen een behoefte aan een browser, dan is de Chromebook de ideale notebook: licht, stevig en snel gebruiksklaar. Wij denken echter dat het concept voorlopig nog te beperkt is, maar we zijn benieuwd naar de toekomstige verbeteringen.

Samsung Series 5 Chromebook

Prijs € 399,- (wifi), € 449,- (wifi + 3G)

Garantie 2 jaar

Processor Intel Atom N570 (dualcore, 1,66 GHz)

Geheugen 2 GB DDR3

Opslag 16 GB SSD

Scherm 12,1 inch (30,7 cm), 1280 x 800

Gewicht 1,45 kg

Accu 61 Wh, tot 8,5 uur

Aansluitingen 2 x usb 2.0, kaartlezer (SD/SDHC/MMC), VGA (via adapter), Simkaartslot (optioneel)

Besturingsysteem Google Chrome OS

Oordeel 6/10

Pluspunten

Erg goed scherm

Stevig gebouwd

Licht

Snel gebruiksklaar

Minpunten

Besturingsysteem erg beperkt

Momenteel altijd internet nodig

Te duur

3G met KPN prepaid

De 3G-uitvoering van de Samsung Series 5 Chromebook wordt geleverd inclusief een prepaid simkaart van KPN. Aanvankelijk staat hier 1 GB datategoed op, maar wanneer u hier doorheen bent wordt het een dure grap. Voor slechts 62,5 MB aan data betaalt u namelijk tien euro. We hoeven u natuurlijk niet te vertellen dat u met 62,5 MB vrijwel niets kunt doen, vooral omdat echt alles via internet gaat. Een paar foto's uploaden of een paar filmpjes op YouTube kijken en u bent er doorheen. Bij echt serieus 3G-gebruik is het dus verstandig om een data-abonnement af te sluiten.

▼ Volgende artikel
Draagbare radio nodig (voor je noodpakket bijvoorbeeld)? Dit zijn je mogelijkheden
© David Pereiras
Huis

Draagbare radio nodig (voor je noodpakket bijvoorbeeld)? Dit zijn je mogelijkheden

Een noodpakket is geen overbodige luxe. Bij een stroomuitval of ramp kan het uitvallen van je telefoon en internet ervoor zorgen dat je belangrijke informatie mist. Een draagbare radio is in zo'n situatie onmisbaar. Het advies om er een in huis te hebben, is niet voor niets. Maar wat als de batterijen opraken? Gelukkig zijn er verschillende alternatieven voor radio's die niet alleen op netstroom werken.

Lees ook: ⚠️ Wat moet je in huis hebben om voorbereid te zijn op een ramp?

In Nederland adviseren zowel de Rijksoverheid als het Rode Kruis om een noodpakket in huis te hebben voor onverwachte situaties. Wat daar allemaal in moet zitten, lees je verderop in dit artikel. Een van die essentiële items is in elk geval een draagbare radio, zodat je, ook als de telefoonlijnen en het internet uitgevallen zijn, toch nog op de hoogte kan blijven van wat er allemaal gebeurt en wat je moet doen. Het is daarbij belangrijk dat je een radio kiest die niet (alleen) op netstroom werkt. Je hebt daarbij verschillende mogelijkheden.

1: Radio's op batterijen

Een radio op gewone batterijen is de meest gangbare keuze. Radio's die werken op AA- of AAA-batterijen zijn overal verkrijgbaar. Het voordeel is dat deze batterijen vaak lang meegaan en eenvoudig te vervangen zijn. Zorg dat je altijd een extra voorraad batterijen in huis hebt. Er bestaan ook radio's met oplaadbare batterijen. Die kun je ook kiezen, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je óók een opgeladen powerbank hebt. Voor een nood-radio zijn gewone batterijen dus een betere keuze.

2: Dynamo-radio's

Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een dynamo-radio. Door aan een hendel of slinger te draaien, wek je zelf energie op. Je bent dus niet afhankelijk van batterijen of stroom. Hoe lang je een dynamo-radio moet draaien om voldoende stroom te genereren, hangt af van het model en de efficiëntie van de dynamo. Meestal levert een minuut draaien genoeg energie voor 5 tot 10 minuten gebruik, afhankelijk van het stroomverbruik en hoe krachtig je draait. Draai je 3 tot 5 minuten, dan heb je vaak voldoende stroom voor 20 tot 30 minuten gebruik.

©Fabbox

3: Radio's op zonne-energie

Voor overdag is een radio met een zonnepaneeltje een uitkomst. Leg de radio in de zon om de interne accu op te laden. Dit is een handige optie, maar houd rekening met bewolkte dagen of de nacht, wanneer zonlicht ontbreekt.

4: Radio's met meerdere energieopties

Sommige radio's combineren verschillende energiebronnen, zoals batterijen, een dynamo en zonne-energie. Dit soort modellen zijn wel ietsje duurder dan noodradio's die bijvoorbeeld alleen op batterijen werken, maar dan nog kun je al voor minder dan 50 euro klaar zijn.

📻 Regionale radio Bij een stroomstoring en zonder internetverbinding kun je nog steeds luisteren naar de regionale publieke omroep via de radio. Kies daarom voor een radio op batterijen die FM-frequenties ondersteunt. Elke regio heeft een eigen zender en bijbehorende FM-frequentie. Een overzicht van de frequentie in jouw regio vind je hier. Tip: zorg dat je je noodradio alvast hebt afgestemd op deze frequentie.

Draagbare radio's vergeleken
Type radioVoordelenNadelen
Radio op gewone batterijenEenvoudig verkrijgbaar, lange gebruiksduur, direct te gebruikenAfhankelijk van voorraad batterijen, batterijen kunnen leeg raken
Radio met oplaadbare batterijenMilieuvriendelijker, op te laden met USB of powerbankNiet bruikbaar zonder opgeladen accu of stroombron
Dynamo-radioGeen batterijen nodig, altijd op te laden door te draaienFysieke inspanning vereist, beperkte speeltijd na opladen
Radio op zonne-energieDuurzaam, ideaal bij voldoende zonlichtMinder betrouwbaar bij bewolkt weer of in het donker
Radio met meerdere energie-optiesVeelzijdig, geschikt voor verschillende situatiesVaak duurder, complexere bediening

Waar let je op bij het kiezen van een noodradio?

Bij het kopen van een draagbare radio zijn er een paar zaken waar je op moet letten:

Ontvangstkwaliteit

Kies een model dat in ieder geval AM- en FM-frequenties ondersteunt. Sommige radio's ondersteunen ook DAB-frequenties, maar DAB werkt niet als er geen internetverbinding of stroom is. Kies dus geen radio die alleen DAB ondersteunt.

Formaat en gewicht

In een noodsituatie wil je iets dat makkelijk mee te nemen is. Compacte modellen zijn daarom handiger. Een bouwradio die een paar kilo weegt is net wat minder handig.

Extra functies

Sommige modellen hebben ingebouwde zaklampen, USB-aansluitingen om je telefoon op te laden of noodsirene-functies. Bedenk welke extra's voor jou nuttig zijn.

Solide

Zoek naar modellen die schokbestendig en waterdicht zijn, zeker als je de radio buiten wilt gebruiken.

©Olga Yastremska, New Africa, Afr

💡Handige tips

Test je radio regelmatig, zodat je zeker weet dat hij goed functioneert. Vervang batterijen op tijd en laad oplaadbare modellen periodiek op. Bewaar daarnaast de gebruiksaanwijzing, zodat je bij onverwachte gebeurtenissen snel kunt terugvinden hoe de radio werkt. Zorg er ook voor dat de radio bewaart op een vaste plek, zodat je hem in noodgevallen niet eerst hoeft te gaan zoeken.

Conclusie

Een draagbare radio is onmisbaar in noodsituaties. Of je nu kiest voor een model op batterijen, een dynamo of zonne-energie, het gaat erom dat je goed voorbereid bent. Kies een radio die past bij jouw situatie en wat je nodig hebt. Met een goede radio in je noodpakket blijf je altijd goed geïnformeerd, waar je ook bent.

📋 Checklist: dit doe je in je noodpakket

Een noodpakket bevat essentiële items die je helpen om minimaal drie dagen zelfstandig te overleven tijdens een noodsituatie. Het wordt aanbevolen om onderstaande items in huis te hebben:

  • Water: Drie liter per persoon per dag, voor drie dagen.

  • Lang houdbaar voedsel: Bijvoorbeeld conserven, rijst of energierepen.

  • Hygiëneproducten: Toiletpapier, zeep, tandpasta en tandenborstel.

  • Belangrijke documenten: Kopieën van paspoort, ID-kaart, rijbewijs en verzekeringspas.

  • Radio op batterijen of opwindbare radio: Om op de hoogte te blijven van nieuws en instructies.

  • Zaklamp met extra batterijen: Voor verlichting bij stroomuitval.

  • Contant geld: Voor het geval elektronische betalingen niet mogelijk zijn.

  • Multitool of zakmes: Handig voor diverse situaties.

  • Lucifers in waterdichte verpakking en kaarsen: Voor licht en eventueel warmte.

  • Fluitje: Om aandacht te trekken in noodsituaties.

  • Warmhouddekens: Om warm te blijven bij koude omstandigheden.

  • EHBO-kit: Voor de eerste hulp bij verwondingen.

▼ Volgende artikel
Vastgeplakte toets? Zo schakel je een specifieke toetsenbordtoets uit in Windows
© Alina
Huis

Vastgeplakte toets? Zo schakel je een specifieke toetsenbordtoets uit in Windows

Als je last hebt van een vastplakkende toets op je toetsenbord of per ongeluk telkens op een verkeerde knop drukt, kan het handig zijn om bepaalde toetsen die je toch nooit gebruikt uit te schakelen. Daar is helaas geen makkelijke instelling voor in Windows, maar in dit artikel leggen we uit hoe je dat toch voor elkaar krijgt.

In dit artikel leggen we uit hoe je specifieke toetsen kunt uitschakelen via de PowerToys-software op Windows-computers. Ook bespreken we manieren om de Fn-toets en aan-/uitknop uit te schakelen, die niet via PowerToys gedeactiveerd kunnen worden.

Met de PowerToys-tool kun je overigens nog veel meer dan alleen toetsen uitschakelen, zoals in dit artikel wordt uitgelegd.

De makkelijkste en betrouwbaarste manier om de meeste toetsenbordtoetsen uit te kunnen schakelen, is via het Windows-programma PowerToys (te installeren in de Microsoft Store). Open het programma, klap in de lijst links het kopje Invoer / Uitvoer uit en klik op Keyboard Manager. Deze functie is vooral bedoeld om bepaalde toetsen of toetscombinaties toe te wijzen aan andere knoppen (bijvoorbeeld als je de kopieercombinatie Ctrl+C wilt veranderen in Alt+K). Voor het deactiveren van toetsen is de tool echter ook prima geschikt.

Gewenste toetsen selecteren

Druk op Keyboard Manager inschakelen en navigeer naar Een toets opnieuw toewijzen. Druk vervolgens op het plusje. Je kunt nu in de lijst onder Selecteren de toets zoeken die je wiltt uitschakelen, maar het makkelijkst is om op de Selecteren-knop te drukken, en daarna op je toetsenbord te tikken op de toets die uitgeschakeld moet worden. Die toets wordt dan automatisch herkend.

Dit werkt echter niet feilloos, want bepaalde knoppen (zoals de functietoetsen) worden helemaal niet herkend, en andere weer verkeerd. Vaak kun je dit oplossen door de Fn-toets ingedrukt te houden terwijl je op de toets tikt die je wilt uitschakelen.

Dan nog zijn er enkele toetsen die helemaal niet via PowerToys gedeactiveerd kunnen worden, waaronder de eerdergenoemde Fn-toets en de aan-/uitknop. Deze uitzonderingen kunnen op een afzonderlijke manier uitgeschakeld worden. Voor de aan-/uitknop open je via het Windows-startmenu het Configuratiescherm, navigeer je naar Hardware en geluiden, gevolgd door Het gedrag van de aan-/uitknoppen wijzigen. Selecteer bij Actie als ik op de aan/uit-knop druk de optie Geen actie ondernemen en sla je wijzigingen op.

Hoe je de Fn-toets uitschakelt, verschilt per computer. Op sommige toetsenborden kun je daarvoor een toetsencombinatie indrukken, zoals Fn+Esc, Fn+CapsLock of Fn+Shift. De uitschakeloptie kan ook te vinden zijn in het Mobiliteitscentrum, in de Windows-instellingen onder Toegankelijkheid > Toetsenbord of ergens verstopt zitten in de bios-instellingen.

Tttttttttttttttttoetsenbord nodig?

(omdat er iets blijft hangen bijvoorbeeld)

Geselecteerde toets deactiveren

Als je in PowerToys een toets hebt geselecteerd, druk je op OK en kies je in de lijst onder Verzenden voor Disable (helemaal bovenaan). Herhaal dit voor iedere knop die je wilt deactiveren (toetsen in bulk uitschakelen is helaas niet mogelijk). Als je een fout hebt gemaakt (of als je je later bedenkt), kun je een gekozen toets met het prullenbakicoontje ongedaan maken. Ben je klaar? Druk dan op de blauwe OK-toets en kies in de pop-up die vervolgens verschijnt voor Toch doorgaan. Als het goed is, werken de gedeactiveerde toetsen nu niet meer.

Werkt het niet?

In sommige gevallen kun je na het opslaan alsnog van de uitgeschakelde toetsen gebruikmaken.  Vaak kun je dat probleem verhelpen door PowerToys als beheerder uit te voeren. Ga daarvoor in het programma naar het kopje Algemeen en klik op PowerToys opnieuw starten als beheerder. Vink daarna Altijd als beheerder uitvoeren aan. Het wil soms overigens ook helpen om je pc opnieuw op te starten.