Review: De Acer Predator 8 is een krachtige gaming tablet met uniek design
Als je de term ‘gaming-tablet’ hoort, dan is de kans groot dat je onmiddellijk aan de NVIDIA Shield Tablet denkt. Sinds enkele weken (december 2015) heeft NVIDIA er een geduchte tegenstander bijgekregen: de Acer Predator 8. Kan deze tablet zich meten aan de Shield Tablet? Wij hebben het antwoord op deze vraag.
Futuristisch design
De Acer Predator 8 valt direct op vanwege zijn unieke design. Te beginnen bij de voorkant. In alle vier de hoeken vinden we krachtige speakers die met een roodgekleurd rooster zijn afgewerkt. Dit noemt Acer ook wel Predator Quadio. Alle speakers steken enigszins naar buiten uit waardoor de Predator 8 niet de conventionele regels van een rechthoekig gevormde tablet volgt. Verder vinden we nog een 2 megapixelcamera en de merknaam aan de voorzijde.
De echte eyecatcher is de achterkant, dat van Acer een soort van buitenaards en futuristisch design heeft gekregen. Allereerst zien we in het midden levensgroot het logo van de Predator-lijn dat fraai weerspiegelt in het juiste licht. Daar onder en boven zien we twee diep donkerrode lijnen die achterzijde een sierlijke look geven. Aan beide zijkanten vinden we twee zachte pads op de plek waar je de tablet vastpakt tijdens het gamen. De vormgeving van de speakers aan de voorzijde vinden we ook aan de achterkant terug. In het midden van één van de soft pads heeft Acer een 5 megapixelcamera geplaatst.
©PXimport
Aan de zijkant vinden we 2 fysieke knoppen: de aan/uitknop en volumeknoppen. Boven de front-facing camera heeft Acer de microUSB-poort, audioaansluiting en microfoon verwerkt. Tot slot heeft de Acer Predator 8 ook een slot waar een microSD-kaart in past. Opvallend is dat deze niet met een klepje kan worden afgesloten. Met andere woorden, je zit altijd met een kleine inkeping.
De Predator heeft een mooi design, maar vervelend scherpe randen aan de achterkant
Het design van de Acer Predator 8 is onovertroffen. Dat verhult echter niet dat we toch wat op- en aanmerkingen hebben. De vele stickers aan de achterzijde (CE-markering, Intel inside en serienummer) en de plastic behuizing zijn niet fraai. En hoe gaaf de vormgeving er ook uitziet, de tablet ligt niet lekker in de hand. Dat is te wijten aan de scherpe randen van de speakers die na verloop van tijd in je handpalmen schuren.
Haarscherp, verzadigd scherm
Zoals je van een gaming tablet mag verwachten heeft de Acer Predator 8 een scherm met een full-HD-resolutie van 1920 bij 1200 pixels. Kleuren zijn mooi verzadigd en alles oogt haarscherp. Een ambient light sensor die de schermhelderheid automatisch aanpast ontbreekt.
Met Predator MediaMaster heb je de mogelijkheid om de audio-instellingen, verzadigingsniveau en kleurtemperatuur of witbalans aan te passen. Je hebt de keuze uit vier profielen ('standaard', 'album', 'film' of 'game'). Acer stelt je per profiel in staat om je eigen aanpassingen te maken aan het beeld en geluid.
Onder het scherm vinden we twee motoren voor haptische feedback die Acer heeft omgedoopt tot Predator TacSense. Als je een racegame speelt voel je de motoren trillen zodra je over een hobbel rijdt of door de bochten scheurt. Bij een shooter voel je de terugslag zodra je schiet en bij explosies de kracht van de ontploffing. In onze ogen levert TacSense een toegevoegde waarde aan de game-ervaring. Met de haptische motoren weet Acer zich te onderscheiden van de concurrentie.
©PXimport
Goede Android-ervaring, maar te veel bloatware
De Acer Predator 8 draait op Google’s besturingssysteem Android 5.1 (Lollipop). Door de verschillende menu’s bladeren en tussen apps schakelen verloopt soepel dankzij de Intel Atom x7 quadcore-processor en 2GB RAM. Zo nu en dan constateerden we een lichte hapering in het besturingssysteem, maar niets ernstigs.
De tablet staat vol met bloatware
Waar gaming-liefhebbers waarschijnlijk een broertje dood aan hebben, is de hoeveelheid bloatware die Acer meelevert op de Predator 8. Acer Caring, Acer BYOC, Iconia Suite, Booking.com Hotels, OfficeSuite: de kans is klein dat je hier als gamer naar omkijkt. En dan heb je ook nog twee gaming shops: één van Gameloft en één van WildTangent Games. De eerste app bevat enkel links naar een aantal populaire games in de Google Play Store, de tweede een database met arcadegames als Solitaire, Mahjong en Casino. Een eigen game store zoals NVIDIA Hub op de Shield Tablet met toptitels kent de Acer Predator 8 niet.
Volle game-ervaring, voor zolang het duurt
Gamen op de Acer Predator 8 is werkelijk een genot. Het is dan ook jammer dat je na 3 tot 4 uur de tablet al aan de lader moet hangen omdat de batterij bijna leeg is. Dit is een heikel punt dat we overigens ook bij de NVIDIA Shield Tablet zien. Bij deze laatste kun je meer gametijd uit de tablet halen door de prestaties van de GPU naar beneden te schroeven. Deze optie ontbreekt op de Acer Predator 8. Dit doet overigens niets af aan de fantastische game-ervaring op de Acer Predator 8: hij is alleen wat aan de korte kant.
Fotograferen? Houd het maar bij gamen
De camera-app is wat wennen in het begin, maar biedt wel volop opties om de foto’s te schieten. De belangrijkste instellingsmogelijkheden zijn aanwezig: ISO-waarden, belichtingscorrectie, witbalans, timer, lichtmeting, resolutie en filters. Een flitser ontbreekt, zowel aan de voor- als de achterkant.
Je moet sowieso geen camera's op een tablet gebruiken
Ondanks de vele opties laat de kwaliteit van de foto’s van de 5 MP shooter te wensen over. In het daglicht zijn de foto’s te omschrijven als OK en aardig, maar meer ook niet. Foto’s die je binnenshuis neemt kenmerken zich door ruis, korreligheid en onscherpte. Ook de 2 MP front-facing camera is bepaald geen uitblinker.
De camera van de Acer Predator 8 is zeker geen premium feature. Dat kunnen we Acer vergeven: de Predator 8 is immers een gaming-tablet en daarin weet de fabrikant wel te excelleren.
©PXimport
Conclusie
Gamen op de Acer Predator 8 is genieten. De tablet produceert prachtige graphics en heeft een indrukwekkend, krachtig en meeslepend geluid. De haptische feedback van de TacSense motoren maakt de game-ervaring compleet. We hebben diverse games gespeeld: van Lara Croft GO tot Asphalt 8, van Does Not Commute tot Dead Effect 2. Zowel lichte als grafisch veeleisende games kosten de Predator 8 geen moeite om soepel te draaien.
Helaas laat Acer enkele kansen onbenut. Zo ontbreekt een HDMI-aansluiting om de tablet op de tv aan te sluiten. Ook streamingmogelijkheden met een PC en een eigen game store zijn in geen velden of wegen te bekennen. Met een gewicht van slechts 350 gram kun je uren gamen zonder last te krijgen van je handen. Dat geldt helaas niet voor de scherpe randen van de speakers die vroeg of laat in je handpalmen drukken.
Als gaming-tablet verdient de Acer Predator 8 een warme aanbeveling en maakt het zijn reputatie meer dan waar. Maar daar hangt wel een fors prijskaartje aan van 349 euro. Een vergelijking met de NVIDIA Shield Tablet –die met een adviesprijs van 199 euro een stuk goedkoper is– is lastig, omdat beide tablets sterk van elkaar verschillen. Wat als een paal boven water staat is dat je veel gameplezier zult beleven aan de Predator 8.
Scherm
8 inch IPS LCD
1920 x 1200 pixels
283 ppi
CPU
Intel Atom x7 Z8700 (64-bit)
Quadcore
4x 1.6GHz
RAM
2GB
Geheugen
32GB
Tot 128GB met microSD
Camera
5 MP achter
2 MP vóór
Accu
4.420 mAh
- Unieke vormgeving
- Scherp en kleurrijk scherm
- Krachtig en vol geluid
- Uitbreidbaar geheugen
- Scherpe randen bij speakers
- Geen eigen game-store met goede titels
- Accu snel leeg
- Geen HDMI-output