Bestaat er een verband tussen de hoeveelheid racegames die jongeren spelen en hun eigen gedrag als chauffeur? Dat was de vraag die Kathleen Beullens van de Katholieke Universiteit Leuven graag beantwoord wilde zien.Beullens ondervroeg voor haar onderzoek twee keer ruim 2000 jongeren. De eerste keer vulden ze een vragenlijst in over hun mediagebruik en over hun houding tegenover risicovol rijgedrag in het verkeer. De jongeren hadden op dat moment nog geen rijbewijs, maar 'racing- en drive'em up'-games bleken heel populair.
In dit soort games is het vaak de bedoeling om zo snel mogelijk te rijden of om doelbewust mensen van de weg te maaien. Ook werd de jongeren gevraagd hoe vaak zij naar films met heftige achtervolgingsscènes keken.
Twee jaar later, op het moment dat de meeste jongeren hun rijbewijs op zak hadden, werden zij door Beullens ondervraagd over hun persoonlijk rijgedrag op de weg.
Het resultaat was opvallend: volgens Beullens staan jongeren die vaak naar actiefilms kijken of 'race-games' spelen, positiever tegenover risicovol rijgedrag, overdreven snelheid en joyriding. En bovendien gaan deze jongeren na het behalen van hun rijbewijs effectief vaker snel of roekeloos rijden.