ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Photoshop: maskers en nauwkeurige selecties

Bij veel beginnende Photoshop-gebruikers roept de term ‘maskers’ meteen koudwatervrees op. Onbekend maakt onbemind, en dat is onterecht. Maskers zijn immers reuze handig om nauwkeurige selecties te maken en vast te houden. En wanneer u eenmaal de smaak te pakken hebt, kunt u nooit meer zonder!

Dit artikel bestaat uit meerdere pagina’s:

- Portret op Times Square (huidige pagina)

- Muur met aanpassingslagen

- Snelmaskers

- Haarfijn maskeren

- Rode charme

- Collage met overvloei-effect

- Diepblauwe lucht

- Grillig kader

Portret op Times Square

Stap 1

Een masker is het tegenovergestelde van een selectie. Dat is ook precies de reden dat u maskers kunt gebruiken om selecties te maken. Spreken we in raadsels? Bijgaand voorbeeld zal veel duidelijk maken. Selecteer met de Veelhoeklasso het reclamebord op Times Square. Negeer daarbij de lamp die voor het bord staat. Met slechts vier muisklikjes selecteert u de inhoud van dit bord.

©PXimport

Stap 2

Vervolgens maakt u van de achtergrondlaag een gewone laag. Open het palet Lagen, dubbelklik op de laag ‘Achtergrond’ en verander de naam in ‘Laag 0’. Daarna kiest u Laag / Laagmasker / Selectie verbergen (Hide Selection). In het palet Lagen ziet u een zwart masker verschijnen. Het principe is simpel: wat zwart is, wordt afgedekt en wat wit is, blijft zichtbaar. Met de tussenliggende 254 grijstinten kunt u de zichtbaarheid geleidelijk aanpassen. Zorg dat de voorgrond- en achtergrondkleur op de standaardinstellingen staan: wit en zwart.

©PXimport

Stap 3

Dan plakt u de afbeelding die in het afgedekte deel moet verschijnen op een nieuwe beeldlaag. U zorgt dat deze nieuwe laag onder de vorige komt te staan. Schaal en roteer deze geplakte afbeelding, zodat de inhoud netjes past in het gemaskerde deel van de bovenliggende laag. Dat schalen en roteren kunt u het beste tegelijk doen via de toetsencombinatie Ctrl+T. Positioneer het nieuwe plaatje netjes in het ‘gat’ dat door het masker is ontstaan.

©PXimport

Stap 4

De helderheid van de foto onder het masker stemt niet overeen met de nieuwe omgeving. Dat lost u op met de Niveaus (Levels) via Ctrl+L. Selecteer in het palet Lagen de onderste laag. In het venster Niveaus verschuift u bij de Uitvoerniveaus (het onderste schuifje) de witte regelaar naar links. Dan schildert u met wit op het masker waar de lamp tevoorschijn moet komen. Met zwart corrigeert u uitschieters. Gebruik de X-toets om snel te wisselen tussen wit en zwart. Zo werkt u de lamp weg uit het masker.

©PXimport

Muur met aanpassingslagen

Stap 1

Met behulp van aanpassingslagen kunt u binnen een minuut een futloze foto zoals deze meer pit geven. Ook het werken met aanpassingslagen is makkelijker dan u denkt. Gebruik de gewone Lasso om uit de losse pols de voorgrond te selecteren. Zet de optie Doezelaar (Feather) op 30 pixels.

©PXimport

Stap 2

Om een nieuwe aanpassingslaag te maken, klikt u in het palet Lagen op de zwart-witte bol. Kies in het menu voor Niveaus (Levels). Met de pijltjes in het histogram heldert u de selectie op. Sleep het witte driehoekje naar de voet van het histogram, zodat de voorgrond weer detaillering krijgt. Dankzij de doezelaar zijn nergens harde overgangen te zien. Bevestig met OK.

©PXimport

Stap 3

Wanneer u in het palet Lagen op het regelpaneel van de aanpassingslaag dubbelklikt, kunt u de instellingen veranderen. Het masker past u aan door met wit of zwart op deze laag te schilderen. Selecteer met de Lasso de lucht, doezel de selectie en verhoog via een nieuwe aanpassingslaag Niveaus het contrast. Zo werkt u de hele foto razendsnel bij.

©PXimport

Snelmaskers

Stap 1

Een Snelmasker is handig om selecties bij te punten. Zorg eerst dat de voorgrond- en achtergrondkleur in de standaardinstelling staan (zwart als voorgrond- en wit als achtergrondkleur) door op de D-toets te drukken. Vervolgens gebruikt u uw favoriete selectiegereedschappen om het object te selecteren dat vrij moet komen te staan.

©PXimport

Stap 2

Een perfecte selectie lukt vrijwel nooit ineens. Daarom klikt u op de knop Bewerken in Snelmaskermodus (Edit in Quick Mask Modus) of drukt u op de Q-toets. Alles wat buiten de selectie valt, wordt met een rood waas bedekt. Met een gewoon Penseel kunt u nu het masker verfijnen. Alles wat u zwart schildert, krijgt de rode maskerkleur. Waar u wit aanbrengt, verdwijnt het masker.

©PXimport

Stap 3

Door flink in te zoomen, voortdurend tussen wit en zwart te wisselen met de X-toets en verschillende penseelbreedtes te gebruiken, maakt u een uiterst nauwkeurig masker. Bent u klaar, dan klikt u opnieuw op Bewerken in Snelmaskermodus. De selectie van alles wat niet is gemaskerd kunt u nu kopiëren en op een andere achtergrond plakken.

©PXimport

Haarfijn maskeren

Stap 1

Als u iets of iemand heel precies uit de originele achtergrond wilt pellen, biedt de functie Extraheren geen soelaas. Hier vormen de letterlijk haarfijne details een flinke uitdaging. Dubbelklik in het palet Lagen op de achtergrondlaag en wijzig de naam in ‘Laag 0’. Open het palet Kanalen en zoek het kanaal met het meeste contrast. Daarvoor klikt u achtereenvolgens op het rode, groene en blauwe kanaal (de miniatuur, niet het oogje). Hier valt de keus op blauw. Klik met rechts op dit kanaal en selecteer Kanaal dupliceren (Duplicate Channel).

©PXimport

Stap 2

In het palet Lagen zijn de oogjes voor alle kanalen uitgeklikt, behalve het oogje voor het gedupliceerde kanaal. Klik op dit kanaal zodat het actief wordt. Vervolgens dient u een contrastrijke grijsafbeelding te maken. Met Ctrl+L roept u de Niveaus (Levels) op. Verschuif de pijltjes van de Invoerniveaus tot het detail van het kapsel zo zwart mogelijk is en de achtergrond zo wit mogelijk. Concentreer u volledig op het kapsel. Met het rechterpijltje regelt u de hoge lichten en met het linkerpijltje de schaduwen.

©PXimport

Stap 3

Gebruik vervolgens het Penseel om de binnenkant van de afgebeelde persoon zwart te schilderen. Dat gaat snel, omdat u de haarpuntjes zelf niet mag raken. Indien er nog storende objecten op de achtergrond staan die eveneens donker zijn, bedekt u die met wit. Gebruik daarbij een halfzachte penseelpunt. Op deze manier creëert u een zwart-witafbeelding. Daarna klikt u met de Ctrl-toets ingedrukt op het maskerkanaal (hier ’blauw-kopie’). Zodoende laadt u het wit van dit kanaal als een selectie.

©PXimport

Stap 4

Vervolgens klikt u op het samengestelde RGB-kanaal. Kies Laag / Laagmasker / Selectie verbergen (Hide Selection). Daarna kunt u onder deze laag een nieuwe achtergrond aanbrengen. Vaak bevatten de haarpuntjes namelijk toch nog een kleurzweem van de vorige achtergrond (in dit geval blauw). Om dit op te lossen, pakt u het penseel Kleur vervangen. Terwijl u de Alt-toets ingedrukt houdt, klikt u ergens op de kleur van het haar om die te selecteren. Strijk met dit intelligente penseel langs de haarpuntjes, zodat die alsnog de juiste kleur krijgen.

©PXimport

Rode charme

Stap 1

In de consumentenversie Photoshop Elements vindt u in de menu’s geen opdrachten om maskers te maken. Toch is dat ook hier mogelijk via een trucje, namelijk door een masker aan te brengen in een aanpassingslaag. Probeer voor deze techniek een foto te vinden waarbij een bepaald object zoals hier de kleur van de jurk fel contrasteert met de achtergrond. Als volgende stap opent u het palet Lagen.

©PXimport

Stap 2

Vervolgens klikt u in het palet Lagen op de zwart-witte bol. Officieel heet deze knop Aanpassingslaag maken (Create New Adjustment Layer). Als u op deze knop klikt en de muisknop ingedrukt houdt, verschijnen er verschillende soorten aanpassingslagen. Kies Kleurtoon/verzadiging (Hue/Saturation).

©PXimport

Stap 3

In het venster Kleurtoon/verzadiging vinkt u rechts onderaan de optie Vullen met kleur (Colorize) aan. Als u een grijsafbeelding van deze foto wilt maken, schuift u de regelaar Verzadiging helemaal naar links. Misschien houdt u meer van een blauwig grijs. In dat geval zoekt u eerst met de regelaar Kleurtoon (Hue) naar de juiste tint. Daarna past u de Verzadiging (Saturation) aan.

©PXimport

Stap 4

Vervolgens kiest u een halfzacht Penseel en stelt u zwart als voorgrondkleur in. Daarmee schildert u een masker op de bovenste laag. Op de plaatsen waar u schildert, wordt het effect van deze aanpassingslaag tenietgedaan. Eventuele uitschieters corrigeert u met wit. Omdat het om een aanpassingslaag gaat, kunt u de kleurcorrectie van de bovenste laag blijven wijzigen. U hoeft alleen maar te dubbelklikken op het regelpaneeltje van de bovenste laag in het palet Lagen.

©PXimport

Collage met overvloei-effect

Stap 1

Maskers zijn ideaal om collages te maken van verschillende afbeeldingen. Het belangrijkste voordeel van maskers is dat ze non-destructief zijn. U kunt deze drie afbeeldingen in elkaar laten vloeien zonder dat er ook maar één pixeltje van de individuele foto’s verdwijnt. U kunt dus altijd naar de oorspronkelijke plaatjes terug.

©PXimport

Stap 2

Nadat u de drie foto’s hebt geopend, neemt u een nieuwe lege afbeelding met een witte achtergrond. Daarop plakt u de eerste foto. Met Ctrl+T schaalt u die tot de gewenste grootte. Klik in de optiebalk op het ‘kettinkje’ zodat de breedte/hoogteverhouding gehandhaafd blijft. Vervolgens kopieert u de tweede foto en plakt u die over de vorige.

©PXimport

Stap 3

Klik in het palet Lagen op de bovenste laag en dan op de knop Laagmasker toevoegen. Naast de betreffende laag verschijnt een maskerlaag. Schilder met een breed zacht Penseel over het deel dat moet verdwijnen. Plak dan de derde foto en herhaal deze bewerking. Door de Dekking van het penseel in te stellen op 50 of 60%, krijgt u een heel geleidelijke overgang.

©PXimport

Diepblauwe lucht

Stap 1

Het probleem bij deze foto is de uitgebeten, overbelichte lucht rechtsboven. Natuurlijk kunt u een andere lucht inplakken. Hoewel dit plakwerk volgens dezelfde techniek verloopt, gebruiken we toch een andere oplossing. Selecteer de lucht met het gereedschap Toverstaf. Zet de Tolerantie op 30 en breid de selectie uit met de Shift-toets.

©PXimport

Stap 2

Terwijl de selectie actief is, klikt u in het palet Lagen op de knop Laagmasker toevoegen. Hierdoor worden de voorgrond en skyline gemaskerd. Voeg een nieuwe lege laag toe en zet die bovenaan. Selecteer daarna het gereedschap Verloop met donkerblauw als voorgrond- en lichtblauw als achtergrondkleur. Klik met het gereedschap bovenaan de foto en sleep naar beneden. Laat de muisknop los; een vloeiend blauw verloop verschijnt.

©PXimport

Stap 3

Sleep het masker dat naast de onderste laag staat naar de bovenste laag. Nu is de lucht onrealistisch staalblauw. Ga dus opnieuw naar het palet Lagen en verander de Overvloeimodus van deze laag van Normaal in Vermenigvuldigen. Vindt u het effect toch nog te sterk, dan kunt u de Dekking van de bovenste laag verminderen.

©PXimport

Grillig kader

Stap 1

Om een grillig gevormd kader voor uw foto te creëren, kunt u het beste eveneens gebruik van een masker maken. Kopieer de foto en plak deze op een witte achtergrondlaag. Vervolgens gebruikt u de gewone Lasso om een ruwe selectie te maken. U kunt de selectie eventueel nog met de lasso uitbreiden door de Shift-toets in te drukken. Om de selectie te laten inkrimpen, combineert u de lasso met de Alt-toets.

©PXimport

Stap 2

Vervolgens opent u het palet Lagen. Onderaan dit palet staat de knop Laagmasker toevoegen (Add Vector Mask). Hierdoor verschijnt er in het palet Lagen naast de miniatuur van de bovenste laag een laagmasker. De rand die u daarnet hebt geselecteerd, verschijnt als een zwarte omkadering. Maak deze rand zachter met Filter / Vervagen / Gaussiaans vervagen (Gaussian Blur).

©PXimport

Stap 3

De sierlijst wordt gevormd door het masker. U kunt bovendien filters loslaten op dit masker. Klik in het palet Lagen op het masker (dus niet op de miniatuur van de foto). Daarna gaat u naar de filters. Kies er eentje uit de set Artistiek of Penseelstreek. In dit voorbeeld gebruiken we Sproeilijn (Spatter). Dankzij het grote voorvertoningsvenster kunt u het effect van tevoren beoordelen terwijl u met de schuifregelaars in de weer bent. Wanneer u tevreden bent, klikt u op OK.

©PXimport

Stap 4

Bijkomend voordeel van zo’n masker is dat u vanaf dat moment ook probleemloos andere foto’s achter de zojuist gemaakte lijst kunt slepen. Plak de nieuwe foto boven op de vorige en sleep in het palet Lagen het masker van de middelste naar de bovenste laag. Vink het oogje voor de middelste laag weg, en klaar!

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 grote 65 inch 4K smart-tv's voor minder dan 600 euro
© jon anders wiken
Huis

Waar voor je geld: 5 grote 65 inch 4K smart-tv's voor minder dan 600 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Waar je een paar jaar geleden nog de hoofdprijs betaalde voor een goede 65 inch smart-tv, zijn deze tv's nu al een stuk betaalbaarder. Wij vonden vijf exemplaren die voor minder dan 600 euro te koop zijn.

Een 65 inch 4K smart-tv is natuurlijk de ultieme televisie voor het kijken van series en films in de hoogste kwaliteit. Voordeel is verder ook dat je niet al te dicht op je scherm hoeft te zitten: voor een 65 inch televisie geldt een afstand vanaf zo'n drie tot drieënhalve meter. En dankzij de smart-functionaliteit heb je toegang tot tal van streamingdiensten. Wij bekeken de mooiste modellen die je voor minder dan 600 euro kunt kopen.

LG 65UR73006LA

Voor wie houdt van heldere beelden en natuurlijke kleuren is de LG 65UR73006LA.AEUQ een prima keuze. Het 4K-paneel met ondersteuning voor HDR10 en HLG laat films en series mooi uitkomen. Wat direct opvalt is het brede kijkhoekpaneel, zodat je vanuit elke hoek goed beeld hebt. Drie HDMI 2.1-poorten zijn aanwezig, handig voor bijvoorbeeld een spelcomputer of soundbar. Het geluid is degelijk, met 20 watt RMS, al kan een extra speaker geen kwaad. De televisie zelf is niet overdreven dik, ongeveer 57 mm, en draait op WebOS dat vlot en makkelijk werkt.

Besturingssysteem: WebOS
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 20W

TCL 65C655 Pro

Deze TCL 65C655 Pro is een goede keus als je graag series kijkt of een filmavond houdt. Dankzij de QLED-techniek komen de kleuren mooi tot leven en ook HDR10+ en Dolby Vision helpen mee voor extra diepte. Google TV zorgt ervoor dat je toegang hebt tot de meeste (streaming-)apps van Netflix tot YouTube. Het geluid springt eruit: met 50 watt RMS en een ingebouwde subwoofer krijg je een stevig geluid. De tv zelf is daardoor wel een tikje dikker, zo’n 80 mm. Er zijn drie HDMI-poorten voor het aansluiten van extra apparaten.

Besturingssysteem: Google TV
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 50W

Hisense 65A7NQ

Ben je iemand die vooral van gemak houdt? De Hisense 65A7NQ biedt precies dat. De tv is simpel in gebruik, draait op het VIDAA-besturingssysteem en start razendsnel op. Met zijn 4K-beeld en ondersteuning voor Dolby Vision zie je mooie kleuren en scherpe beelden. Er zijn drie HDMI-poorten, voldoende voor al je apparaten. De tv heeft een redelijk slank ontwerp, ongeveer 80 mm dik. Het geluid van 20 watt RMS is prima voor dagelijks gebruik, al klinkt het met een soundbar net even beter.

Besturingssysteem: VIDAA U
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 20W

Samsung QE65Q80DAT

Wat deze Samsung QE65Q80DAT meteen bijzonder maakt, is het strakke ontwerp en de Direct Full Array-achtergrondverlichting. Daardoor zijn de zwarttinten diep en het contrast sterk. De tv is heel geschikt voor wie sportwedstrijden of actiefilms kijkt. Hij heeft vier HDMI 2.1-poorten en een krachtig geluid van 40 watt RMS, wat zorgt voor een volle klank bij films. Het scherm is vrij dun, met 54 mm, en draait op het vertrouwde Tizen-besturingssysteem dat soepel werkt.

Besturingssysteem: Tizen
Aantal HDMI-poorten
: 4
Audio-output (RMS)
: 40W

Philips 65PUS7609/12

Bij de Philips 65PUS7609/12 draait het om eenvoud en betaalbaarheid. De beeldkwaliteit is prima voor dagelijks gebruik, met 4K-resolutie en ondersteuning voor Dolby Atmos voor beter geluid. De tv werkt met Titan OS, dat simpel is en vlot laadt. Er zijn drie HDMI 2.1-poorten, genoeg om bijvoorbeeld een spelcomputer of extra box aan te sluiten. De tv is iets dikker dan sommige andere modellen, ongeveer 92 mm, en levert 20 watt RMS geluid. Philips is voor deze serie afgestapt van Google TV en levert de modellen nu met Titan OS.

Besturingssysteem: Titan OS
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 20W

▼ Volgende artikel
Brug te laag? Bocht te krap? Met campernavigatie verloopt je reis wél probleemloos
© ID.nl
Mobiliteit

Brug te laag? Bocht te krap? Met campernavigatie verloopt je reis wél probleemloos

Ga je op vakantie met je camper of met de caravan? Dan wil je vooral ontspannen rijden, zonder zorgen over te lage viaducten, smalle haarspeldbochten of weggetjes waar je amper kunt keren. Toch gebruiken veel mensen nog steeds een standaard autonavigatie, terwijl die niet is afgestemd op de afmetingen en het rijgedrag van een groter of zwaarder voertuig. In dit artikel lees je wat campernavigatie anders doet – en waarom dat handig is.

📍 Wat het verschil is tussen gewone navigatie en campernavigatie 📍 Waarom standaard navigatie niet altijd geschikt is voor campers of caravans 📍 Welke problemen speciale campernavigatie voorkomt 📍 Welke extra functies campernavigatie biedt 📍 Wanneer campernavigatie echt nodig is 📍 Waar je op moet letten als je campernavigatie wilt kopen 📍 Waarom een groter scherm handig is in een camper

Lees ook: Een airco in je caravan of camper? Dit zijn de mogelijkheden!

Een gewone navigatie – los toestel of via smartphone – is gebouwd voor personenauto's. Je voert een bestemming in, kiest eventueel tussen snelste of kortste route, en krijgt aanwijzingen gebaseerd op normale verkeersregels en gangbare voertuigafmetingen. Voor dagelijks gebruik werkt dat prima. Maar zodra je met een grote camper of een caravan op pad gaat, kom je al snel beperkingen tegen. Denk aan tunnels met een beperkte doorrijhoogte, wegen met maximale asdruk of gewichtslimiet, scherpe bochten in bergachtig gebied of dorpskernen waar je amper kunt keren of parkeren. Een standaard navigatie houdt daar geen rekening mee. Dat kan onderweg voor behoorlijk wat stress zorgen, of in het slechtste geval zelfs voor schade.

Wat doet campernavigatie anders?

Een speciaal campernavigatiesysteem is ontworpen met campers en auto's met aanhanger in gedachten. Je voert vooraf de lengte, breedte, hoogte en het gewicht van je combinatie in. Op basis daarvan worden alleen routes getoond die ook echt geschikt zijn voor jouw voertuig. En dat maakt een wereld van verschil.

Zo vermijd je automatisch bruggen waar je niet onderdoor kunt, te smalle weggetjes in dorpjes of natuurgebieden, steile hellingen waar je niet comfortabel kunt rijden of keren en wegen waar een caravan officieel niet is toegestaan. Veel campernavigaties bieden ook aanvullende functies. Denk aan filters voor campings, servicepunten of camperplaatsen, kaarten die je offline kunt gebruiken in gebieden zonder bereik, weergave van hellingspercentages en scherpe bochten onderweg en waarschuwingen voor zijwind, milieuzones of tolwegen. Sommige systemen kun je zelfs koppelen aan een achteruitrijcamera, wat handig is bij parkeren of keren op krappe plekken.

Wat je bij campernavigatie ook vaak ziet: een groter scherm dan bij standaard modellen. Dat is geen luxe, maar een bewuste keuze. De zitpositie in een camper is meestal hoger en wat verder van het dashboard af. Een scherm van 7 inch of groter zorgt dan voor beter overzicht en leesbaarheid, zonder dat je moet turen of knijpen met je ogen. Zeker als je tijdens het rijden snel de kaart of de aanwijzingen wilt checken, is dat een voordeel.

©GARMIN International ©2022

Voorbeelden uit de praktijk

Stel: je rijdt met een camper door de Ardennen. De kortste route volgens je telefoon gaat dwars door een dorpje met een smal bruggetje en steile oprit. Een standaard navigatie stuurt je daar zonder waarschuwing heen. Een campernavigatie herkent de beperkingen en kiest een alternatieve route via een doorgaande weg, ook al is die iets langer. Of je rijdt in Zuid-Frankrijk met een caravan achter je auto. Je komt bij een tunnel waar voertuigen hoger dan 2,60 meter niet doorheen mogen. Een gewone navigatie weet dat niet – een campernavigatie voorkomt dit soort problemen.

Is het altijd nodig?

Als je met een compacte buscamper reist die nauwelijks groter is dan een gewone auto, heb je in de praktijk minder snel last van beperkingen. Maar zodra je camper langer of hoger is, of je met een flinke caravan rijdt, wordt specifieke navigatie al snel een stuk comfortabeler – en veiliger. Ook voor langere reizen of tochten buiten West-Europa is het verschil merkbaar. Niet elk land signaleert hoogte- of gewichtsbeperkingen even duidelijk. Dan is het prettig als je navigatie dat voor je bijhoudt.

Campernavigatie kopen? Hier moet je op letten

Niet elk navigatiesysteem voor campers biedt dezelfde functies. Let daarom goed op de specificaties voordat je iets aanschaft. Controleer of je de voertuigafmetingen (lengte, breedte, hoogte, gewicht) kunt invoeren. Alleen dan kan het systeem echt rekening houden met obstakels op de route. Kijk ook naar het kaartmateriaal: is het actueel en dekt het voldoende landen? Zeker als je buiten West-Europa reist, is dat belangrijk. Sommige modellen bieden gratis kaartupdates, anderen niet. Let daarnaast op of er specifieke camper-POI's in het systeem zitten, zoals camperplaatsen, servicestations of campings. Ook de gebruikersinterface speelt een rol: is het systeem vlot te bedienen, ook als je onderweg bent? En niet onbelangrijk: hoe groot is het scherm? Bij voorkeur is dat minstens 7 inch. Een groter scherm is niet alleen prettiger tijdens het rijden, maar maakt het ook makkelijker om in een oogopslag hellingen, bochten en alternatieven te overzien. Ten slotte: als je al een achteruitrijcamera hebt, controleer dan of deze te koppelen is aan het systeem. Dat maakt het manoeuvreren op een krappe camping een stuk makkelijker.

Fijne vakantie!

Een campernavigatie lijkt op het eerste gezicht misschien een extra uitgave, maar het levert je onderweg vooral rust en gemak op. Geen stress over bruggen, geen gedoe bij keren, en geen verrassingen bij tunnels of bergwegen. Zeker als je vaker met je camper of caravan op pad gaat, is het een investering die je reis een stuk comfortabeler en ontspannen maakt.

P.S. Ook handig als je vaak op pad bent:

Een compacte camping-wasmachine