Pas op met foto’s van thuiswerken

© PXimport

Pas op met foto’s van thuiswerken

Geplaatst: 14 april 2020 - 05:25

Aangepast: 25 november 2022 - 08:41

Ronald Smit

We zitten vrijwel allemaal thuis, en een deel van die thuiszitters is aan het werk. Om dan toch maar wat te delen op social media is het voor velen erg verleidelijk om foto’s van thuiswerken te uploaden. Maar daar zitten nogal wat linke haken en ogen aan!

Een snelle foto van die hardwerkende partner aan de keukentafel. Het oogt zo aardig en ‘hoort’ vanzelfsprekend op de tijdlijn van de gemiddelde social-media verslaafde. Punt is alleen dat voor datadieven (en ook meer reguliere exemplaren) dit soort foto’s van thuiswerken een goudmijntje zijn. Het begint al helemaal bij het begin: de inhoud van zo’n foto. Vaak wordt daar totaal niet over nagedacht, er wordt alleen naar het grote geheel gekeken. Maar wat er op het scherm van de computer of tablet te zien is wordt vergeten. Vervelend als daar net een spreadsheet met gevoelige jaarcijfers op geopend is. Of een document met zaken die helemaal niet buiten het bedrijf mogen circuleren.

Helemaal leuk wordt het als er toevallig ook nog wat post-its met inloggegevens van (bedrijfs)computers in beeld zijn. Kortom: een spontane snapshot van een harde thuiswerker is vaak geen goed idee, zeker niet als de betreffende persoon er niet op voorbereid is.

Verwijder gevoelige zaken uit beeld

Wil je toch per se foto’s van thuiswerken maken, zorg dan eerst dat alle ‘gevoelige’ informatie van het scherm verdwenen is. Of nog beter: zorg dat het beeld van de computer of tablet waar de thuiswerker achter zit gewoon helemaal niet zichtbaar is. Check de werktafel op rondslingerende aantekeningen, telefoonnummers, wachtwoorden enzovoorts. Verwijder deze of dek ze af als je ze tegenkomt. Maak je foto als je helemaal zeker bent dat er niets in beeld is dat gevoelige gegevens bevat. En check dan alvorens de zaak te uploaden nog eens wat er in de uiteindelijk gemaakte foto te zien is.

Maak ook geen foto’s van bijvoorbeeld een videovergadering met collega’s om deze vervolgens online te zetten. Daaruit is veel informatie voor de buitenwacht te halen: wie zijn collega’s, wie werken er thuis etc. En zelfs als je zo’n foto wel wilt uploaden, doe dat dan alleen als je eerst toestemming aan alle in beeld staande personen én je baas hebt gevraagd. Om een hele hoop ellende achteraf te voorkomen. Niet iedereen is zo social media-addicted als jij, mogelijk.

Verwijder locatiegegevens uit foto’s

Dan blijft er nog een ander probleem over: de meeste snapshots worden tegenwoordig met een smartphone gemaakt. Handig, maar bedenk dat bij elke foto locatiegegevens tot op de meter nauwkeurig worden opgeslagen in de zogeheten EXIF-metadata. Een potentiële inbreker kan zo precies zien waar onze noeste thuisarbeider zich bevindt. Dat kan heel vervelend zijn als iemand veel met gevoelige en mogelijk compromitterende data werkt (denk aan justitie, verzekeringsmaatschappijen, incassobureau’s enzovoorts).

Normaal gesproken is een werknemer redelijk anoniem binnen een grote organisatie, maar dat wordt anders als hij of zij thuis zit. En dankzij een foto met locatiegegevens ineens wel heel makkelijk traceerbaar is. Voor het meer reguliere inbrekersgilde is ’t dan weer vooral interessant om te zien of er nog waardevolle apparatuur te halen is op de locatie waar de foto gemaakt is. Verwijder de locatiegegevens met bijvoorbeeld een app als EXIF Viewer voor iOS of bijvoorbeeld Photo Metadata Remover voor Android. En upload foto’s van thuiswerken pas daarna.

Handig voor inbrekers of afpersers: ze krijgen zelfs nog een kaartje bijgeleverd in sommige EXIF-viewers. Met een klik op de knop Locatie verwijderen in de iOS-app EXIF Viewer voorkom je een hoop ellende.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten