ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Overstappen op Office 2010

Hard op de trommel slaan kan Microsoft als geen ander. De aandacht die de nieuwe versie van Office al gekregen heeft, doet vermoeden dat dit een belangrijke upgrade is van de kantoorsuite. Maar is dat ook zo? Is Office 2010 het upgraden waard, zelfs al kunt u deze Office-versie voor het eerst ook gratis gebruiken?

Terwijl de meeste gebruikers nog zeer tevreden zijn met Office 2003 of 2007, is het volgens Microsoft alweer tijd om over te stappen. De nieuwe Office is echter niet zomaar een upgrade, aldus Microsoft, het is de upgrade die "aansluit bij de nieuwe mogelijkheden van mobiele apparaten en die meer dan vorige versies in lijn is met de nieuwe online manier van werken en leven''. Office 2010 is namelijk de eerste Office-versie die daadwerkelijk gebruikmaakt van internet; niet alleen hebt u altijd en overal toegang tot uw documenten, het online samenwerken is nu eindelijk ook goed geregeld.

Probeerversie

Als u Office 2010 wilt uitproberen, dan kunt u hier de proefversie downloaden.

©PXimport

Office 2010 wordt de eerste versie van Microsoft Office met een eigen webversie.

Gratis Office

Van Office 2010 verschijnen zes verschillende versies. Professional Plus is de enige versie die alle producten bevat die onder de Office-vlag vallen: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher, Access, Communicator, InfoPath en SharePoint Workspace. Alle andere versies van Office missen een of meer van deze programma's. De voor consumenten meest interessante versies zijn Office 2010 Thuisgebruik en Studenten, en Thuisgebruik en Zelfstandigen. Het prijsverschil tussen de twee varianten is bizar: voor de prijs van één Office 2010 Thuisgebruik en Zelfstandigen, koopt u bijna drie pakketjes Office voor Thuisgebruik en Studenten. En het enige verschil tussen de twee is Outlook, het populaire mailprogramma met ingebouwd contactbeheer en agenda.

Opvallend is dat naast de betaalde versies van Office 2010 er voor het eerst ook een gratis versie komt. Deze Starter Edition wordt meegeleverd met nieuwe pc's en valt min of meer te beschouwen als de opvolger van Microsoft Works. Office 2010 Starter ­Edition bevat beperkte versies van Word en Excel. U kunt documenten openen en bewerken, maar meer geavanceerde functies (zoals SmartArt) ontbreken. Ook wordt de rechterzijde van het scherm ingenomen door een brede balk waarop iedere 45 seconden een nieuwe, Office-gerelateerde advertentie wordt getoond.

©PXimport

In de gratis Office Starter worden advertenties getoond.

Geen upgrades meer

Omdat 76% van de studenten PowerPoint gebruikt, en 62% van de zakelijke gebruikers Outlook, schiet de Starter Edition voor veel gebruikers al snel tekort. Microsoft speelt hier handig op in met de nieuwe Product Key Cards. Dit zijn kartonnen kaarten met daarop alleen een licentiecode, waarmee u een Starter Edition verandert in een volledige versie van Office. Met ­Office Starter staat namelijk stiekem al een image van een volledige versie van Office op uw pc. Het enige verschil met een winkelversie is dat een upgrade met een Product Key Card slechts geldig is op één pc, terwijl een winkelversie altijd op twee pc's gebruikt mag worden en Office 2010 voor Thuisgebruik en Studenten zelfs op drie computers. Opvallend is het ontbreken van upgrades. Die heeft Microsoft afgeschaft. Loyale gebruikers kunnen dus niet langer tegen gereduceerd tarief de nieuwste versie aanschaffen.

32 en 64 bit

Van alle Office-versies verschijnt zowel een 32- als 64bit-versie. Laatstgenoemde zal volgens Microsoft op een geschikt systeem maximaal 20 procent sneller zijn dan een 32bit-versie van Office op dezelfde pc. Toch geldt dit voordeel eigenlijk alleen voor Excel in combinatie met grote (vanaf 2 GB!) en rekenintensieve rekenbladen. Een 64 bit programma kan dan meer geheugen gebruiken en zijn processen sneller laten afhandelen. Doordat de hele Office 2010-suite, dus ook de 32bit-versie, nu geschikt is voor multi-core systemen is echter ook dit voordeel alweer beperkt. Van Office 2010 mogen op een modern systeem daarom toch al hogere prestaties worden verwacht dan van een eerdere editie. Een andere reden om toch bewust voor de 32bit-versie te kiezen, is de incompatibiliteit van bestaande 32 bit add-ons. Deze werken niet onder de 64bit-versie van Office 2010, en er mag niet verwacht worden dat alle makers van add-ons direct al een 64bit-versie zullen aanbieden. Dat zal net als bij de 64bit-versie van Windows enkele jaren kosten en meest waarschijnlijk tot de volgende versie van Office duren.

Gedeelde onderdelen in Office 2010

Bij elke nieuwe versie van Office groepeert Microsoft de ideeën over wat er in het product moet komen te zitten onder enkele thema's. De thema's van Office 2010 zijn: het creëren van professionele documenten, werken zoals je wilt, datamanagement en analyse, beter samenwerken, altijd en overal kunnen werken en het delen van kennis. De meeste van deze thema's zijn niet nieuw en waren ook al van de partij bij vorige versies. Wat wel interessant is, is dat bij de uitwerking van de thema's de functies voor zakelijke en privégebruikers nadrukkelijker tot elkaar komen.

Foto's bewerken

Een welkome uitbreiding is de mogelijkheid om afbeeldingen en foto's te bewerken binnen de Office-programma's. Waren deze mogelijkheden in Office 2007 al voorzichtig aanwezig, in 2010 doet Microsoft er een flinke schep bovenop. De nieuwe effecten kunnen zich meten die van een echt foto­bewerkingsprogramma, en de hulpmiddelen om contrast en helderheid aan te passen zijn prima in orde. Verder is het nu een stuk makkelijker om afbeeldingen bij te snijden (al dan niet in een bepaalde vorm). Tot slot is het mogelijk de achtergrond van een afbeelding te verwijderen. Deze nieuwe mogelijk­heden zijn aanwezig in Word, Excel, Outlook, PowerPoint en Publisher, maar ontbreken vreemd genoeg in de nieuwe Visio. Dit pakket is weliswaar geen onderdeel van een van de Office-pakketten maar wordt door Microsoft wel tot de Office-familie gerekend.

©PXimport

De mogelijkheden om afbeeldingen bij te snijden zijn flink uitgebreid in Office 2010.

Makkelijker plakken

De meest gebruikte sneltoets in Office is Ctrl+V. Het plakken van informatie uit een ander document of van het internet levert echter zelden direct het gewenste resultaat op. Plakken wil vooral de opmaak van een document nog wel eens flink in de war schoppen. Ctrl+Z is dan ook de tweede meest gebruikte toetscombinatie in Office. Als antwoord hierop heeft Microsoft de 'live preview' - die in Office 2007 al bestond voor het opmaken van een document - uitgebreid naar de plakfunctie. Afhankelijk van de situatie krijgt u bij het plakken meerdere opties te zien. U kunt bijvoorbeeld met behoud van opmaak plakken of het te plakken fragment juist de opmaak van het nieuwe document over laten nemen. Handig is dat Office het resultaat van iedere keuze direct laat zien zodra u de muis boven de optie laat zweven. Wat de verschillende plakmanieren betekenen wordt op die manier direct duidelijker en het aantal keren dat u een plakactie ongedaan moet maken, hopelijk minder groot.

©PXimport

De verbeterde plakfunctie moet sneller tot een goed resultaat leiden.

Huishoudelijke vernieuwingen

Een andere nieuwe ontwikkeling in Office 2010 is de beveiligde weergave, die u misschien al kent van Outlook. 'Onveilige' documenten worden eerst in een beperkte modus geopend; de functies op het Lint zijn uitgeschakeld en het is alleen mogelijk het desbetreffende document te bekijken of af te drukken. Om over te schakelen naar de bewerkingsmodus, klikt u op een knop op de waarschuwingsbalk die Office dan laat zien. Microsoft scant vervolgens het document op risico's. Afhankelijk van de mate waarin een document te vertrouwen is, kleurt de balk van geel via oranje naar knalrood.

©PXimport

In de beschermde weergave waarschuwt Office de gebruiker over mogelijke risico's van het openen van een document.

Office 2010 markeert de terugkeer van het menu Bestand. Ging dit in Office 2007 nog schuil achter een door weinigen begrepen Office-knop, in Office 2010 is er weer een gewone knop voor alle acties die met een bestand te maken hebben, zoals openen, opslaan en afdrukken. Het Bestandsmenu is flink onder handen genomen en biedt nu grote knoppen voor gemakkelijke bediening, veel live informatie over het bestand, altijd een preview bij het afdrukken en meer handige uitbreidingen. Ook de weergave van vorige versies van een document en het herstellen van niet bewaarde documenten, is aanzienlijk verbeterd. Bovendien kunnen ook andere bedrijven hun software invoegen in het nieuwe Bestandsmenu. Makers van pdf- of ocr-software kunnen zo hun eigen product met Office integreren.

©PXimport

Backstage is de naam van het verbeterde menu Bestand dat in Office 2010 zijn comeback maakt.

Een laatste algemene vernieuwing in Office 2010 is het Lint dat nu in alle programma's zit, dus ook in Outlook, OneNote en Publisher. Bovendien is het Lint vrij aan te passen, en kan iedereen eigen tabbladen maken en functies plaatsen en verplaatsen. Wederom kunnen andere partijen dan Microsoft nu gemakkelijker hun eigen onderdelen op het Lint plaatsen.

Wat betekent beter samenwerken?

Een van de thema's in de marketing rond Office 2010 is 'beter samenwerken'. Binnen Office 2010 zelf is hiervan niet zo heel veel te merken. Microsoft doelt hiermee vooral op de services die het bedrijf aanbiedt onder de naam Business Productivity Online Suite (BPOS). Hierbij kan een bedrijf voor een vast bedrag per medewerker gebruikmaken van een aantal duidelijk op Office gerichte serverproducten zoals Exchange en SharePoint. Anders dan voorheen beheert het bedrijf die serverproducten dan niet meer zelf, maar worden ze in abonnementsvorm afgenomen bij Microsoft, die het beheer regelt in zijn eigen datacenters. Office 2010 werkt naadloos samen met deze online diensten, de gebruiker ziet geen verschil tussen wat er op het eigen bedrijf draait en wat er bij Microsoft via internet wordt afgenomen. Om de overgang gemakkelijker te maken biedt Outlook nu bijvoorbeeld de mogelijkheid meerdere Exchange-accounts te configureren. Iets waar gebruikers al jaren om vragen. Voor privégebruikers is de functionaliteit die gericht is op het beter samenwerken beperkt. De reviewopties in de verschillende Office-applicaties waren al zeer uitgebreid en eenvoudig te gebruiken.

Overal en altijd Office?

Tegelijkertijd met Office 2010 komen er online versies beschikbaar van Word, Excel, PowerPoint en OneNote. Deze 'web-apps' maken onderdeel uit van de vierde versie van de Microsoft Live-diensten. De web-apps zijn 'light-versies' van hun grote broers en draaien in de browser op een server van Microsoft. Althans voor thuisgebruikers, want grotere ­bedrijven kunnen de web-apps ook op hun eigen servers ­installeren of opnieuw afnemen via Microsoft BPOS.

©PXimport

Hoewel de opties beperkt zijn, ondersteunt de Excel-web- ondersteunt bijvoorbeeld wel de conditionele opmaak en sparklines.

Vertrouwd

Het grote voordeel van de web-apps is dat deze er net zo uitzien als de bekende Office-programma's en dus direct vertrouwd aanvoelen. Verder vormen de bestandsformaten van de Office-applicaties vanzelfsprekend geen enkel probleem en zijn de apps altijd beschikbaar. Bovendien kunt u uw eigen documenten vanuit ieder Office-programma rechtstreeks naar de Windows Live Skydrive uploaden en vervolgens vanaf elke pc ter wereld via de web-apps openen en bewerken. En ook het delen van bestanden en zelfs het tegelijkertijd bewerken door meerdere personen wordt ondersteund.

©PXimport

Ook de gratis Office Starter Edition kan bestanden opslaan en delen via Skydrive.

De Office web-apps zijn compatibel met Internet Explorer 7 en hoger, Safari 4 voor Mac OS X en Firefox 3.5 voor Windows, Mac en Linux. Helaas is het op moment van schrijven nog niet mogelijk de nieuwe Office-web-apps te testen.

Het is verder nog altijd niet bekend wanneer Microsoft de vierde release van Windows Live-diensten vrijgeeft. Hopelijk is dat niet al te lang nadat Office 2010 in de winkels ligt, want de webintegratie kon wel eens de mooiste nieuwe Office-functie zijn, die u bovendien meer en intensiever gaat gebruiken dan u nu denkt...

©PXimport

Het Lint in de web-app-versie van Word met mogelijkheid tot direct openen in de 'echte' Word.

Social Connector en Outlook

Wat ontbreekt in de web-apps is Outlook. Maar dat wil niet zeggen dat Outlook niet meegaat in de meest recente ontwikkelingen op het web. Een belangrijke vernieuwing in Outlook 2010 zijn de 'social connectors'. Dit zijn plug-ins die Outlook verbinden met sociale netwerksites zoals LinkedIn, MySpace, Windows Live en Facebook. Contactinformatie tussen Outlook en het sociale netwerk wordt dan gesynchroniseerd en updates in het profiel van een contactpersoon op een sociaal netwerk worden netjes bijgewerkt bij diens contactgegevens in Outlook. Dit werkt erg leuk en maakt Outlook nog rijker. Helaas heeft het belangrijkste Nederlandse sociale netwerk Hyves volgens PR-manager Wouter Glaser nog geen Outlook-connector in ontwikkeling. Jammer, want een dergelijke plug-in zou de betekenis voor Nederlandse gebruikers van Office nog verder kunnen vergroten.

©PXimport

Dankzij een social connector kan Outlook contactinformatie synchroniseren met updates op sociale netwerksites.

Een verandering ten opzichte van de bèta is dat de discussie-weergave weer standaard uitstaat. De optie om bij elkaar opvolgende berichten gegroepeerd weer te geven, was er ook duidelijk een die of applaus of hoon oogstte. Een tussenweg was er niet.

Snelle stappen is een nieuwe functie in Outlook 2010 waarmee meerdere acties achter elkaar kunnen worden uitgevoerd, zoals het verplaatsen van berichten naar een bepaalde map of het doorsturen van een bericht naar iemand anders. Waar dit in eerdere versies van Outlook vele handelingen vergde, kan het in Outlook 2010 nu met één klik. Een aantal snelle stappen wordt direct meegeleverd, het is ook mogelijk zelf nieuwe te maken.

Videobewerking in PowerPoint

Behalve de mogelijkheden voor fotobewerking die ook in de overige Office-applicaties is te vinden, beschikt PowerPoint over mogelijkheden voor videobewerking. Bewegend beeld wordt in presentaties steeds vaker gebruikt en het is een uitkomst om deze direct in PowerPoint te kunnen bewerken. De bewerkingsmogelijkheden zijn beperkt, maar voor gebruik in een presentatie ruim voldoende. Zo kunt u onder meer bijsnijden, kleur en helderheid corrigeren, en randen en schaduweffecten toevoegen. Het leuke is dat u niet alleen uw eigen videobestanden kunt bewerken in PowerPoint, maar ook video's die u alleen linkt via bijvoorbeeld YouTube.

Een andere mogelijkheid die u veel tijd bespaart, is het kopiëren van animaties. Net als het kopiëren van opmaak, waarbij tekst of een afbeelding dezelfde opmaak kan krijgen door de opmaak van een andere tekst of afbeelding 'te kopiëren', kan dit nu ook in PowerPoint met animaties. Vooral met aangepaste animaties is dat erg handig.

PowerPoint kan een presentatie per e-mail verzenden, opslaan op het web, opslaan in SharePoint of deze rechtstreeks uitzenden. Voor het laatste is er de PowerPoint Broadcast Service, die een presentatie via het internet voor meerdere kijkers beschikbaar maakt. Toegang is gekoppeld aan een Windows Live-account. U mailt de 'deelnemers' simpelweg de url van de uitzending erg makkelijk.

©PXimport

Een video in een presentatie kunt u direct in PowerPoint bewerken.

OneNote en Excel

Hoewel ze volop voorzien zijn van nieuwe functies, lijkt het alsof OneNote, Word en Excel in Office 2010 minder aandacht hebben gekregen dan de overige onderdelen. OneNote vervangt Outlook in de versie voor Thuisgebruik en Studenten. Volgens Microsoft zijn vooral studenten fervente Hotmail-gebruikers en daarom beter af met een digitaal notitieblok als OneNote.

Toch is OneNote nog altijd een grote onbekende, zelfs al is het met een langzame opmars onder gebruikers bezig. De nieuwe OneNote beschikt weliswaar over het Office-Lint, maar dat is alleen handig voor wie het programma niet op een tablet-pc of in combinatie met een tekentablet gebruikt. Standaard is het Lint in OneNote dan ook geminimaliseerd en dus onzichtbaar. Verbeterd, maar nog altijd te traag, is het plakken van informatie van internet. Verder is de zoekfunctie aangepakt en krijgt u al resultaten te zien terwijl u nog bezig bent met het intikken van de zoektermen. Bovendien wordt nu het hele notitieblok doorzocht. Jammer genoeg ontbreekt nog altijd een goede spellingcontrole in OneNote. Waarom niet gewoon dezelfde functionaliteit als in Word wordt gebruikt, blijft ons een raadsel.

©PXimport

Data wordt echt inzichtelijk met de voorwaardelijke opmaak en de nieuwe sparklines.

In Excel vallen vooral de 'sparklines' op. Dit zijn mini-grafieken in een cel, die bijvoorbeeld de ontwikkeling van een waarde in de omliggende cellen in één oogopslag duidelijk maakt. Anders dan één grafiek met meerdere lijnen, kunt u met sparklines individuele ontwikkelingen sneller inzichtelijk maken.

Andere leuke vernieuwingen zijn de 'slicers', waarmee u binnen een draaitabel eenvoudiger wisselt tussen data en het eenvoudig is om te laten zien welke informatie u toevoegt of juist weglaat.

©PXimport

Bij het analyseren van data zijn de nieuwe slicers erg handig. Ze maken het snel toevoegen en verwijderen van data mogelijk.

Word

En tot slot Word. Een paar versies geleden was het ondenkbaar geweest dat we Microsofts tekstverwerker als laatste de revue laten passeren. De tijd dat alle aandacht naar Word uitgaat, ligt echter achter ons. Ook Word profiteert van de eerder genoemde vernieuwingen, zoals de betere opties voor fotobewerking, het plakken met live preview en het eenvoudig invoegen van screenshots. Daarnaast zijn er ook nog zeker losse innovaties, die vooral in Word te zien zijn. De belangrijkste hiervan is het navigatievenster. Dit is een soort interactieve inhoudsopgave aan de zijkant van het scherm, waarmee u snel door een document bladert of onderdelen versleept. Het navigatievenster heeft bovendien altijd ook een zoekvenster.

©PXimport

Het Navigatievenster is een interactieve inhoudsopgave voor zoeken en bladeren en het onderling herschikken van delen van het document.

Conclusie

Hoewel we wel wat kanttekeningen hebben, is Office 2010 stabiel, snel en bijzonder compleet te noemen. We hebben Office 2010 langdurig aan de tand gevoeld na een klein jaar met bèta's en nu de uiteindelijke versie gestoeid te hebben en moeten de eerste crash nog meemaken.

Een aantal van de nieuwe functies is heerlijk om erbij te hebben, vooral de nieuwigheden in Outlook en PowerPoint zijn zeer handig. De verbeteringen in Word en Excel zijn minder omvangrijk en ingrijpend, maar dat kan ook haast niet anders bij een softwareproduct dat al zo ver is uitontwikkeld. Het wachten is nu op de web-apps die Microsofts belofte (altijd toegang tot je documenten!) te waar kunnen maken maar dit is slechts een kwestie van tijd. Kortom, Office 2010 is een bijna verplichte upgrade voor iedere Office-gebruiker!

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A36 – Veel herkenning, weinig vernieuwing
© Wesley Akkerman
Huis

Review Samsung Galaxy A36 – Veel herkenning, weinig vernieuwing

De Samsung Galaxy A36 heeft een adviesprijs van 329 euro, maar voor een tientje meer kun je de beschikbare opslagruimte verdubbelen én het werkgeheugen uitbreiden. De midrange smartphone is dus aantrekkelijk geprijsd; hoe bevalt het toestel in de praktijk?

Oké
Conclusie

De Samsung Galaxy A36 is een degelijke middenklasser, maar worstelt met bekende problemen. De processor laat het soms afweten, de software reageert traag en de video's overtuigen niet. Het is allemaal te verwachten op dit prijspunt, al blijft het jammer. Zeker omdat concurrenten als Motorola, OnePlus, Oppo en Xiaomi dit beter voor elkaar hebben, terwijl Samsung juist meer middelen heeft. Ook de stap van de A35 naar de A36 is zo klein dat overstappen nauwelijks zin heeft. Is er dan niets positiefs te melden? Zeker wel. Het beeldscherm is even mooi als altijd en voor foto's op sociale media voldoet de camera prima. Dankzij het IP67-certificaat is de telefoon bovendien water- en stofdicht. Ook de uitgebreide softwaresupport en de lange batterijduur spreken in het voordeel van de Galaxy A36. Toch blijft de vraag of dit de beste keuze is tussen de 300 en 400 euro. Voorlopig neigen we nog naar nee, omdat de matige prestaties te veel in de weg zitten. Daarin valt het toestel echt het meeste tegen.

Plus- en minpunten
  • Mooi scherm
  • Lange accuduur
  • Lange softwaresupport
  • Chipset knijpt niets af
  • Weinige opgelegde AI-functies
  • Processorprestaties ondermaats
  • Software soms wat traag
  • Geen micro-sd-kaartsleuf meer
  • Video's laten te wensen over
  • Foto's ogen onnatuurlijk

Als je de Samsung Galaxy A36 naast de Galaxy A35 legt, dan vallen een aantal dingen op. Het scherm is 0,1 inch groter (nu 6,6 inch) en ook de achterkant is dit keer voorzien van een goede beschermlaag (net als de voorkant). Daarnaast is Samsung afgestapt van zijn eigen Exynos-processor, om ruimte te maken voor een Snapdragon-chipset. De software-ondersteuning is verlegd, maar de micro-sd-kaartsleuf is dan weer verdwenen. Tot slot is er een iets nieuwere bluetoothversie (5.4) en kun je de accu sneller opladen (met 45 watt).

Zet je de veranderingen op een rij, dan komt de Samsung Galaxy A36 er bekaaid vanaf. De verschillen tussen beide smartphones zijn namelijk minimaal. Tegelijkertijd moet gezegd worden: bijna geen enkele smartphone doorstaat zo'n vergelijking glansrijk, ook niet in het hogere segment. Toch heeft de A36 enkele opvallende aanpassingen gekregen, waar we in deze recensie dieper op ingaan. Denk aan de nieuwe processor en het ontbreken van de micro-sd-kaartsleuf. Voor het grootste deel leveren beide toestellen echter nagenoeg dezelfde ervaring.

©Wesley Akkerman

Ervaring in een vogelvlucht

Bekijken we die ervaring in vogelvlucht, dan volgt al snel een positieve indruk. Voor 329 of 339 euro haal je een prettig, betaalbaar en capabel toestel in huis. Het ontwerp oogt fris en kleurrijk. Draai je de A36 om, dan vallen de verschillende kleurovergangen direct op. Het toestel ligt prettig in de hand, heeft afgeronde hoeken en voelt met 190 gram niet zwaar aan. Het oled-scherm toont levendige kleuren, terwijl de helderheid (1200 nits), resolutie (1080p) en verversingssnelheid (120 Hertz) lekker hoog zijn.

Wat we altijd waarderen aan de Galaxy A-serie is het knoppeneiland aan de rechterzijde. De power- en volumeknoppen zitten op een verhoogd deel, waardoor je ze moeiteloos vindt en blind bedient. Dit element doet niets af aan het strakke en eenvoudige ontwerp. Wel even wennen is dat de behuizing en het frame volledig van plastic zijn gemaakt. Daardoor is de A36 iets minder bestand tegen een valpartij, maar blijft het toestel wel lekker licht. Een stevig hoesje kan die kwetsbaarheid eventueel opvangen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

AI: Awesome Intelligence?

Achterop zit overigens ook hetzelfde camerasysteem als op de A35. Dat betekent dat je een hoofdcamera hebt van vijftig megapixel, een groothoeklens van acht megapixel en een macrolens van vijf megapixel. Voorop zit nu een twaalf megapixel-selfiecam, terwijl dat vorig jaar een dertien megapixel-variant was. De aanpassingen zitten hem dit keer onder de motorkap. Samsung heeft het over Awesome Intelligence in de marketing; twee woorden die een mooie knipoog vormen naar AI (artificial intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie).

In vergelijking met de cameraprestaties van vorig jaar valt op dat de Samsung Galaxy A36 kleuren warmer in beeld brengt. Ook worden details soms onnodig hard en scherp vastgelegd, wat niet altijd prettiger oogt. Foto's ogen onnatuurlijker vergeleken met van vorig jaar, maar springen er wel meer uit – zeker op sociale media of het kleine schermpje van je smartphone. Zoomen levert daarnaast een redelijke kwaliteit op, terwijl de groothoeklens weinig indruk maakt. Video's presteren niet beter: het dynamisch bereik is minder, waardoor beelden minder contrasteren.

©Wesley Akkerman

2x

©Wesley Akkerman

1x

Betere processor, maar…

De Samsung Galaxy A36 draait op de Qualcomm Snapdragon 6 Gen 3-chipset. Dat is gunstig, want Qualcomm-processors presteren meestal beter dan Samsungs eigen Exynos-chips. In de praktijk houdt het in dat het toestel minder warm wordt, maar echte prestatieverbeteringen merk je nauwelijks. Vergelijk je beide chips op papier, dan is de Snapdragon marginaal beter, en dan met name als het gaat om batterijduur. Voor de snelheid hoef je de Galaxy A36 dus niet te kiezen.

Toch zijn we niet ontevreden. Uit onze test blijkt dat het toestel achtergrondprocessen niet afremt of voortijdig stopt. Voor dagelijkse taken werkt alles naar behoren. Verwacht alleen niet dat je snel kunt schakelen. De vingerafdrukscanner reageert traag, apps laden duurt soms even en multitasken gaat niet altijd soepel. Animaties haperen af en toe, maar dat is op dit prijspunt niet uitzonderlijk. Het kan echter wel iets beter, maar we kunnen er ook weer niet té streng over doen.

©Wesley Akkerman

0,5x

©Wesley Akkerman

0,5x

Minder flexibiliteit

De keuze voor de processor is opvallend, maar het verwijderen van de micro-sd-kaartsleuf nog meer. Veel gebruikers waarderen zo'n uitbreiding juist. Het biedt niet alleen extra flexibiliteit voor opslag en app-installaties, maar maakt ook het snel overzetten van foto's en video's eenvoudig. Vooral betaalbare smartphones hielden deze geliefde functie vaak in stand. Toch lijkt ook hier het einde nabij. Net zoals eerder de koptelefoonaansluiting verdween, verdwijnt nu ook de sd-kaartsleuf steeds vaker.

De batterij in de Samsung Galaxy A36 is net zo groot als die in de A35: 5000 mAh. Je haalt er nu iets meer gebruikstijd uit, omdat de Snapdragon-chip zuiniger met energie omgaat. In de praktijk scheelt het echter niet veel. Je haalt zonder moeite anderhalve dag op één lading. Opladen gaat bovendien sneller: met een oplader van 45 watt is de accu in ongeveer zeventig minuten weer vol. Na een half uur laden zit je rond de 55 procent. Hierbij rekenen we vanaf een batterijpercentage van ongeveer vijf procent.

©Wesley Akkerman

1x

©Wesley Akkerman

2x

Lange software-ondersteuning

Samsung scoort punten met de lange software-ondersteuning. Waar het bedrijf vorig jaar nog vier jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates beloofde, is dat nu uitgebreid naar zes jaar. Of de chipset dat tempo bijhoudt, moet nog blijken, maar voorlopig is het een duidelijk voordeel. De One UI-schil oogt even opgeruimd en fris als altijd. Wel moet je rekening houden dat het systeem soms wat traag reageert op je input. Ook staan er vooraf geïnstalleerde apps op het toestel.

Op het gebied van AI hoef je (gelukkig / jammer genoeg – doorstrepen wat niet van toepassing is) weinig te verwachten. Veel minder dan bij de S25-reeks, in elk geval. Je krijgt toegang tot onderdelen als Circle to Search, een magische gum (ook die van Samsung), bewerksuggesties en speciale fotofilters. Via het AI-paneel kun je zelf gifjes en vergelijkbare creaties maken. Google Gemini is eveneens aanwezig en doet wat je ervan mag verwachten. Heb je weinig interesse in AI, dan is dit toestel juist prettig: je wordt er minder mee geconfronteerd dan bij duurdere modellen.

©Wesley Akkerman

Samsung Galaxy A36 kopen?

De Samsung Galaxy A36 is een degelijke middenklasser, maar worstelt met bekende problemen. De processor laat het soms afweten, de software reageert traag en de video's overtuigen niet. Het is allemaal te verwachten op dit prijspunt, al blijft het jammer. Zeker omdat concurrenten als Motorola, OnePlus, Oppo en Xiaomi dit beter voor elkaar hebben, terwijl Samsung juist meer middelen heeft. Ook de stap van de A35 naar de A36 is zo klein dat overstappen nauwelijks zin heeft.

Is er dan niets positiefs te melden? Zeker wel. Het beeldscherm is even mooi als altijd en voor foto's op sociale media voldoet de camera prima. Dankzij het IP67-certificaat is de telefoon bovendien water- en stofdicht. Ook de uitgebreide softwaresupport en de lange batterijduur spreken in het voordeel van de Galaxy A36.

Toch blijft de vraag of dit de beste keuze is tussen de 300 en 400 euro. Voorlopig neigen we nog naar nee, omdat de matige prestaties te veel in de weg zitten. Daarin valt het toestel echt het meeste tegen.

▼ Volgende artikel
Hoe vaak moet je je koelkast schoonmaken?
© Murarev Pavel
Huis

Hoe vaak moet je je koelkast schoonmaken?

Een schone koelkast is belangrijk: niet alleen blijft je eten langer vers, ook krijgen bacteriën en schimmels minder kans – wel zo goed voor je gezondheid! Maar hoe vaak moet je de koelkast eigenlijk schoonmaken?

Een schone koelkast... ✅ Houdt etenswaren langer vers ✅ Is beter voor de voedselveiligheid ✅ Verbruikt minder energie

Lees ook: Houd je eten langer vers: zo deel je je koelkast optimaal in

Wanneer is het weer tijd om de koelkast schoon te maken?

Het is belangrijk om voedselresten of gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk te verwijderen. Anders vormt je koelkast een broedplaats voor bacteriën, die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Vaak ontkom je er niet aan om wekelijks met een vochtige doek achtergebleven restjes te verwijderen. Een andere taak die wekelijks terugkeert, is het afnemen van de buitenkant en de handgrepen van de koelkast met een vochtige doek. 

Op den duur is het nodig om je koelkast grondiger schoon te maken. Hoe vaak je de koelkast uitgebreid moet schoonmaken, hangt logischerwijs af van hoe vies het apparaat is, maar doe dit over het algemeen ten minste eens in het kwartaal. Vaker schoonmaken is zeker geen overbodige luxe, want een schone koelkast is niet alleen belangrijk voor de hygiëne, maar voorkomt ook nare geurtjes en houdt je voedsel langer vers. 

Tip: mee met de seizoenen 📆 Ben je vergeten wanneer de koelkast weer toe is aan een grondige schoonmaakbeurt? Maak je koelkast dan schoon op het moment dat er een nieuw meteorologisch seizoen begint. De lente start in maart, de zomer in juni, de herfst in september en de winter in december. 

Nieuwe koelkasten zijn vaak uitgerust met antibacteriële en geurabsorberende technologieën, maar ook no frost en geavanceerde luchtcirculatiesystemen zorgen ervoor dat je de koelkast minder vaak uitgebreid schoon hoeft te maken. Is je koelkast al wat ouder? Dan is het juist vaker nodig om je koelkast grondig te reinigen. Door de jaren verslechtert de luchtcirculatie van een koelkast, waardoor er sneller bacteriën en schimmels groeien en voedsel eerder bederft. Een maandelijkse grondige schoonmaakbeurt is dan aan te raden. 

Lees ook: Is het tijd voor een nieuwe koelkast?

©Andrey Popov

Hoe maak je je koelkast schoon?

Voor je aan de slag gaat, is het slim om je koelkast uit te zetten. Dit voorkomt dat de koelkast harder gaat werken en bespaart dus energie. Het schoonmaken van je koelkast is een goed moment om de houdbaarheidsdata van de voedingswaren te bekijken en wat niet meer te bruikbaar is weg te gooien. De rest van de producten zet je op het aanrecht zodat de voedingswaren niet in aanraking komen met schoonmaakmiddel. Op warme zomerdagen gebruik je een koeltas of koelbox om de producten koel te houden. 

Maak een sopje met allesreiniger of afwasmiddel en warm water. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen zoals azijn, omdat dit de afsluitrubbers van de koelkast kan aantasten. Verwijder alle plateaus en bakken uit de koelkast en maak ze schoon met een schone (microvezel)doek of een zachte spons. 

Neem vervolgens de binnenkant van de koelkast af, van boven naar onderen. Vergeet niet de deur en de afsluitrubbers schoon te maken. Controleer ook of de rubbers niet vervormd, beschadigd of gescheurd zijn, en vervang deze indien nodig. Maak alles droog met een schone theedoek en zet alle producten weer terug in de koelkast. Dit is het ideale moment om je koelkast opnieuw in te delen.

Heb je een vrijstaande koelkast? Dan is het ook belangrijk om jaarlijks de achterkant van het apparaat schoon te maken. Door stof op het rooster kan het apparaat niet goed warmte afvoeren, wat het energiegebruik verhoogt.

Houd het overzicht

Met koelkastorganizers