Orden je systeemvak in Windows 10
Windows 10 heeft – net als voorgaande versies – rechtsonder in een rijtje pictogrammen en de klok staan. Dat heet het systeemvak, en dat valt best te temmen!
Veel mensen realiseren zich niet dat ze controle hebben over wat wel en niet zichtbaar is in het systeemvak van Windows 10. Je treft er pictogrammen aan van software en tools die (meestal) fulltime op de achtergrond draaien. Of een programmeur heeft een systeemvakpictogram toegevoegd om een tool snel te starten. Tegelijkertijd geldt, dat veel software de mogelijkheid biedt om het systeemvakpictogram ervan aan te passen. Dat kan variëren van een simpel zichtbaar of niet zichtbaar tot aanpassen van de functionaliteit. Denk aan een harddisk-monitor die bijvoorbeeld of de temperatuur van een schijf in zo’n pictogram toont, of de restcapaciteit. Tweaken kan dan via de instellingen van het betreffende programma.
Kortom: biedt een geïnstalleerd stukje software zo’n systeemvakpictogram aan, dan is het beslist de moeite om de instellingen van dat programma eens grondig door te lopen.
Schuiven maar!
Ook in Windows 10 zelve kun je al wat dingen regelen. Zo kun je systeemvakpictogrammen naar een andere plek op de balk slepen. Zet bijvoorbeeld al je veiligheidsgerelateerde pictogrammen op een rijtje. Denk aan iets als dat Windows Beveiligings-pictogram, samen met – als je dat geïnstalleerd hebt – een AV-pakket plus eventueel een VPN-tool. Heb je alles netjes toegankelijk en overzichtelijk bij elkaar. Zie je geen enkel teken van leven betreffende jouw scanner, dan is deze waarschijnlijk in het verborgen deel van de systeemwerkbalk te vinden. Om verborgen items te tonen klik je op ^ links van het systeemvak. Sleep vervolgens het gewenste pictogram naar het zichtbare deel van de balk en laat ’t los.
Meestal blijft het hier nu tot in lengte van jaren staan. Alleen als je veel software installeert die ook systeemvakpictogrammen toevoegen wordt er mogelijk wat geschoven. Dat is iets waar je waarschijnlijk alleen tijdens het inrichten van je systeem tegenaan loopt, even in de gaten houden dus of de pictogrammen pas ordenen als je alle tools en programma’s geïnstalleerd hebt. Overigens geldt natuurlijk ook dat je systeemvakpictogrammen die je niet of nauwelijks gebruikt kunt verhuizen naar het verborgen deel. Kan soms ook best handig zijn.
©PXimport
Contextmenu
Tot slot bieden veel systeemvakpictogrammen ook een contextmenu; kwestie van er met de welbekende rechter muisknop op klikken. An sich liggen deze dingen voor een Windows-tijger wellicht voor de hand. Maar zoals gezegd weten heel veel Windows-gebruikers niet dat er wel degelijk controle over dit onderdeel van het besturingssysteem is!