ID.nl logo
Op zoek naar de beste monitor voor je pc
© PXimport
Zekerheid & gemak

Op zoek naar de beste monitor voor je pc

Een monitor uitzoeken voor je pc is door het enorme aanbod niet zo eenvoudig als het lijkt. Zo moet je nadenken over welke schermtechnologie en aansluitingen het best passen bij jouw wensen. We leggen de belangrijkste eigenschappen van monitoren onder de loep, zodat je een goede keuze kunt maken.

Tip 01: Schermdiagonaal

Bij je zoektocht naar een nieuwe monitor is de schermdiagonaal een belangrijke factor. De meeste fabrikanten geven de maat hiervoor in inches aan. Een inch is 2,54 centimeter. Een monitor met een schermdiagonaal van 22 inch heeft daarmee van linksonder naar rechtsboven een lengte van 55,88 centimeter. Welk formaat je nodig hebt, hangt af van wat voor computertaken je uitvoert en hoeveel plek er op het bureau aanwezig is. Zit je achter jouw bureau met je gezicht dicht bij het scherm, dan is een kleiner scherm vaak prettiger dan een grote variant.

Voor administratiedoeleinden is een bescheiden scherm van 19 inch voldoende. Speel je regelmatig videospelletjes en kijk je naar films, dan is een groter formaat wel zo fijn. Ook voor video- en fotobewerking is het fijn wanneer je lekker veel ruimte op het scherm hebt.

©PXimport

Tip 01 De 22M45D van LG is een betaalbare monitor met een schermdiagonaal van 21,5 inch.

Tip 02: Schermtechniek

Het is belangrijk om bij je keuze rekening te houden met de schermtechniek. Je hebt grofweg keuze uit twee types, namelijk monitoren met een TN- of IPS-paneel. De productie van TN-panelen is relatief goedkoop, waardoor deze schermtechniek al jarenlang zeer in trek is. Verder is de snelle reactietijd een pluspunt, zodat dergelijke monitoren zeer geschikt zijn voor games. Helaas hebben TN-panelen ook enkele nadelen. Zo zijn de kijkhoeken niet zo goed.

Wanneer je recht voor het scherm zit, heb je nergens last van, maar kijk je van de zijkant of onderkant naar een TN-paneel, dan zie je vreemde kleuren. Verder is de kleurweergave van een TN-paneel niet bijster fel. Een IPS-paneel zien we voornamelijk bij monitoren met een grote schermdiagonaal. Dit schermtype zorgt voor een zeer heldere kleurweergave en bovendien zijn de kijkhoeken uitstekend. De responstijden zijn ook nog redelijk goed. Ideaal dus voor het bewerken van foto's en spelen van games. Houd er wel rekening mee dat een IPS-paneel vrij prijzig is.

©PXimport

Tip 02 Vanwege zijn realistische kleurweergave is een IPS-paneel zeer geschikt voor grafische toepassingen.

Tip 03: Aanraakscherm

Een aanraakscherm heeft als voordeel dat je de pc met je vingers kunt bedienen. Je hebt dan in principe geen muis meer nodig. Met name wanneer je Windows 8 gebruikt of van plan bent Windows 10 te gaan gebruiken, kun je de aanschaf van een aanraakscherm overwegen. Het menu van dit besturingssysteem is namelijk geoptimaliseerd voor aanrakingen. Let erop dat het scherm wel gecertificeerd is voor Windows 8, zodat je de pc zonder beperkingen kunt gebruiken. Voor vingerbediening is het overigens een vereiste is om altijd dicht bij het scherm te zitten. Dergelijke schermen zijn wel een stuk duurder dan normale monitoren.

©PXimport

Tip 03 Windows 8 is door zijn interface met tegels prima geschikt voor aanraakschermen.

Tip 04: Resolutie

De resolutie van een monitor bepaalt hoe scherp het beeld is. Bij een resolutie van 1920 x 1080 pixels, heeft het scherm 1920 horizontale en 1080 verticale beeldpunten. Wanneer je beide waarden met elkaar vermenigvuldigt, kom je uit op ruim twee miljoen pixels. Hoe meer pixels het scherm bevat, hoe meer details er over het algemeen waarneembaar zijn. Op hoge resoluties wordt de gebruikersinterface van Windows kleiner weergegeven, waardoor er meer werkruimte ontstaat. Veruit de meeste monitoren met een schermdiagonaal van 22 inch of meer ondersteunen tegenwoordig Full HD. Hierbij bedraagt de resolutie 1920 x 1080 pixels. Deze resolutie is hoog genoeg om fatsoenlijk games te spelen en foto's te bewerken.

Wie bereid is om meer geld uit te geven, kan eventueel uitkijken naar een WQHD-scherm. Deze monitoren hebben een resolutie van 2560 x 1440 pixels. Vooral op grote monitoren met een schermdiagonaal van 27 inch of meer heeft WQHD nut. Door de hoge pixeldichtheid is de weergave gedetailleerder. Houd er rekening mee dat WQHD-schermen momenteel nog erg duur zijn. Het grote prijsverschil ten opzichte van Full HD-schermen is vooral de moeite waard voor mensen die fanatiek met beeldbewerking bezig zijn.

©PXimport

Tip 04 Voor veruit de meeste pc-taken voldoet een schermresolutie van 1920 x 1080 pixels prima.

Tip 05: Ultra HD

Schermen in het hoogste prijssegment zijn voorzien van een Ultra HD-resolutie. Een UHD-scherm heeft maar liefst 3840 x 2160 pixels. Ten opzichte van Full HD zijn er dus viermaal zoveel beeldpunten. Kortom, Ultra HD zorgt voor een haarscherp beeld waarvan (wederom) vooral liefhebbers van beeldbewerking profiteren. Logisch, want een Full HD-scherm kan slechts 2,07 megapixel weergeven terwijl nagenoeg alle camera's beelden in een hogere resolutie schieten. Voor fotobewerking heeft Ultra HD dus een meerwaarde. Overigens heeft het gebruik van Ultra HD-schermen in veel Windows-programma's weinig nut, omdat deze applicaties slecht naar hogere resoluties schalen. Het resultaat is dat de interface van dergelijke programma's minuscuul wordt getoond.

Gelukkig schakelt Windows 8.1 bij een UHD-scherm automatisch over naar een grotere weergave. Bedenk wel dat een Ultra HD-scherm een krachtige videokaart vereist met een DisplayPort1.2-aansluiting. HDMI 2.0 is ook in staat om de beelden zonder beperkingen door te geven aan de monitor, maar er is hiervoor op het moment van schrijven nog geen videokaart verkrijgbaar. Al met al loopt het gebruik van Ultra HD momenteel nog aardig in de papieren, want een geschikte grafische kaart en UHD-scherm zijn niet goedkoop. Voor het scherm moet je denken aan een prijskaartje van boven de vijfhonderd euro. Gamers die in Ultra HD videospelletjes willen spelen, hebben zelfs een peperdure videokaart nodig om de mogelijkheden van een UHD-scherm te benutten.

©PXimport

Tip 05 De U28D590D van Samsung is een UHD-scherm met een prijskaartje van 580 euro.

4K versus UHD

De marketingafdelingen van televisie- en monitorfabrikanten gebruiken twee termen door elkaar om aan te geven dat hun producten Ultra HD ondersteunen, namelijk 4K en UHD (ultra high definition). 4K wordt eigenlijk ten onrechte gebruikt. Deze term slaat namelijk op bioscoopprojectors die een resolutie van 4096 x 2160 ondersteunen. Dit beeld is dus breder. Voor televisies en monitoren is in feite alleen de term UHD van toepassing. UHD heeft een resolutie van 3840 x 2160 pixels.

Tip 06: Aansluitingen

De meeste schermen kun je op verschillende manieren aansluiten. Jarenlang was VGA de meest gangbare methode, maar inmiddels is deze analoge aansluiting achterhaald. Hoewel VGA nog wel op veel schermen aanwezig is, kun je hiermee alleen lage resoluties weergeven. Als je wilt genieten van Full HD, sluit je de monitor digitaal aan via DVI-D of HDMI. Een voordeel van HDMI is dat je hiermee ook geluid naar de interne speakers van een monitor kunt doorgeven. Wanneer je de maximale resolutie van een WQHD-scherm wilt benutten, doe je een beroep op HDMI 1.4, duallink-DVI-D of DisplayPort 1.2. Voor de weergave van Ultra HD kun je alleen uit de voeten met HDMI 2.0 of DisplayPort 1.2. Kijk goed welke aansluitingen je videokaart ondersteunt en vervang zo nodig dit component gelijktijdig met de aanschaf van een nieuwe monitor.

©PXimport

Tip 06 Controleer goed welke monitoraansluitingen je videokaart allemaal ondersteunt.

Tip 07: Responstijd

Zeker wanneer je graag videospelletjes speelt of films kijkt, is het zinvol om een blik te werpen op de responstijd. Dit geeft aan hoeveel tijd een pixel nodig heeft om van kleur te veranderen. Hoe lager de responstijd is, des te sneller de pixels van kleur veranderen. Games en films hebben hierdoor tijdens actiemomenten een vloeiende weergave zonder dat er hinderlijke vegen zichtbaar zijn.

Moderne schermen met een TN-paneel hebben vaak een responstijd van één, twee of vijf milliseconden. Bij de meeste IPS-panelen hebben pixels iets meer tijd nodig om van kleur te veranderen. Liefhebbers van snelle actiegames kiezen daarom nog altijd het best voor een TN-paneel. Overigens hanteren elektronicamerken verschillende meetmethoden om de responstijd te berekenen. Een pixel heeft bijvoorbeeld meer tijd nodig om van zwart naar wit te veranderen dan van grijs naar grijs. Neem de responstijden die fabrikanten bij hun producten vermelden daarom altijd met een korreltje zout.

©PXimport

Tip 07 Fabrikanten hanteren helaas geen uniforme methode om de responstijd te berekenen.

Tip 08: Contrastverhouding

De contrastverhouding (ook wel contrastratio genoemd) geeft aan hoeveel tinten er tussen een witte en zwarte weergave mogelijk zijn. In de specificaties van een monitor staat de contrastverhouding altijd aangegeven, bijvoorbeeld 3000:1. Dat betekent dat het verloop van zwart naar wit drieduizend stappen bedraagt. Hoe hoger deze waarde is, hoe beter de monitor contrast kan weergeven. Een hoge contrastratio geeft de donkerste tinten pikzwart weer en de lichtste tinten hagelwit. Zeker wanneer je regelmatig videospelletjes speelt of films kijkt, is een hoge contrastverhouding de moeite waard. Gebruik je de pc hoofdzakelijk voor administratiedoeleinden, dan hoef je minder op deze eigenschap te letten.

©PXimport

Tip 08 Een hoge contrastverhouding zorgt voor een groter verschil tussen licht en donker.

Tip 09: Helderheid

Voor grafische toepassingen is de helderheid van het scherm van belang. De helderheid hangt samen met de lichtsterkte van een monitor. Bij een felle lamp is het mogelijk om de helderheid van het scherm fors op te schroeven. De eenheid waarin elektronicamerken de helderheid van monitoren noteren, is candela per vierkante meter (cd/m2). Hoe hoger deze waarde hoe beter. Vooral als je werkt in een lichte omgeving met veel ramen is het prettig om de helderheid hoog te kunnen instellen.

Voor kantooromgevingen met veel daglicht is het raadzaam om een monitor met minimaal 250 cd/m2 aan te schaffen. Zit je vaak 's avonds achter de pc, dan kun je ook genoegen nemen met een lagere waarde. In de praktijk tref je vooral schermen met een helderheid van 250 cd/m2 of meer aan.

©PXimport

Tip 09 De lichtsterkte van een monitor bepaalt in welke mate je de helderheid van een monitor kunt opkrikken.

Tip 10: Luidsprekers

Als er op je bureau geen ruimte is om losse speakers te plaatsen, kun je een monitor met geïntegreerde luidsprekers overwegen. Vaak is de geluidskwaliteit vanwege het gebrek aan een klankkast niet hoogstaand. Wil je muziek luisteren, games spelen of naar films kijken, dan is het beter om een aparte audioset in huis te halen. Geïntegreerde luidsprekers zijn vooral nuttig wanneer je bijvoorbeeld af en toe eens een YouTube-filmpje bekijkt of een eenvoudige game speelt.

Verwacht niet te veel van interne luidsprekers, want ze kunnen doorgaans niet zo luid spelen. Je kunt geluid vanaf de pc doorgeven via HDMI of een analoge audiokabel. De speakers zijn meestal subtiel weggewerkt aan de onder- of achterzijde van het scherm. Sommige monitoren hebben tevens een hoofdtelefoonaansluiting. Dit is handig wanneer de hoofdtelefoonaansluiting op je pc niet goed bereikbaar is.

©PXimport

Tip 10 De BenQ RL2455HM heeft twee speakers met een maximale belastbaarheid van 2 watt.

Tip 11: Webcam

In de bovenste rand van een laptopscherm zit meestal een webcam. In navolging hiervan zijn er tegenwoordig ook enkele desktopmonitoren met een geïntegreerde webcam beschikbaar. Je hoeft dan geen los exemplaar meer aan te sluiten. Nuttig voor het geval je snel even wilt skypen met vrienden of familie. Het aanbod schermen met een geïntegreerde webcam is helaas niet erg groot. HP, Philips en Asus fabriceren dergelijke monitoren. Let vooral op in welke resolutie de webcam filmt. De meeste geschikte schermen hebben een webcam met een resolutie van twee megapixel aan boord. Hiermee kun je prima videobellen. Soms geeft een led-lampje naast de webcam aan of het de camera actief is.

©PXimport

Tip 11 De VK248H van Asus heeft aan de bovenzijde een geïntegreerde webcam.

Tip 12: Usb-hub

Als je usb-poorten tekort komt, loont het de moeite om een scherm met een geïntegreerde usb-hub aan te schaffen. In dat geval sluit je het scherm aan op één usb-poort van de systeemkast, waarna je de usb-hub kunt gebruiken. Dat is handig wanneer de pc op een moeilijk bereikbare plek staat, zoals onder het bureau. Je sluit op de usb-hub bijvoorbeeld een usb-stick, externe harde schijf, fotocamera, smartphone of tablet aansluiten. Bedenk goed hoeveel usb-poorten je nodig hebt. De meeste schermen met een geïntegreerde usb-hub hebben twee of vier usb-poorten.

©PXimport

Tip 12 Monitorfabrikanten gebruiken verschillende plekken om een usb-hub te integreren.

Tip 13: Verstelbare hoogte

Indien je vaak uren achter de monitor zit, is het slim om een verstelbaar scherm te kopen. Door het scherm op ooghoogte te zetten, neem je de juiste houding aan. Je voorkomt daarmee mogelijk rugklachten en andere kwaaltjes. Schermen met een verstelbare hoogte zijn meestal bestemd voor de zakelijke markt. Desalniettemin zijn er genoeg betaalbare modellen te koop, al zijn ze wel iets duurder dan schermen zonder verstelbare hoogte.

©PXimport

Tip 13 De Iiyama XB2483HSU-B1 verstel je in hoogte door het scherm omhoog of omlaag te schuiven.

Kooptips

Weet je nog niet welke monitor het beste past bij je wensen? Aan de hand van drie kooptips helpen we je een eindje op weg.

Philips 227E4LHAB

Straatprijs: 129 euro

Als je een betaalbaar Full HD-scherm zoekt, kun je de 227E4LHAB van Philips overwegen. Deze monitor heeft een schermdiagonaal van 21,5 inch. De reguliere responstijd bedraagt vijf milliseconden, maar tijdens games en films past het apparaat de responstijd aan naar twee milliseconden. Verder heeft het scherm ook nog interne luidsprekers en een hoofdtelefoonaansluiting ingebouwd. Kortom, een alleskunner!

©PXimport

LG 24MP55HQ

Straatprijs: 169 euro

De 24MP55HQ van LG heeft met een schermdiagonaal van 24 inch een prettig formaat voor multimediadoeleinden. Het IPS-paneel geeft kleuren zeer natuurgetrouw weer. Voeg daar een resolutie van 1920 x 1080 pixels aan toe en de 24MP55HQ zorgt gegarandeerd voor veel kijkplezier. Gunstig is dat dit je de leesweergave kunt activeren, waardoor blauwe tinten achterwege blijven. Dat leest een stuk prettiger!

©PXimport

Asus PB287Q

Straatprijs: 649 euro

Er verschijnen steeds meer UHD-schermen op de markt. Dat is natuurlijk een goede ontwikkeling, al liggen de prijzen nog erg hoog. Dit 28inch-scherm heeft een resolutie van 3840 x 2160 pixels met een verstelbare voet. Leuk is dat je via picture-in-picture het beeld van twee computers tegelijkertijd kunt weergeven. Het TN-paneel heeft een responstijd van één milliseconde. Het lijkt vreemd dat Asus voor deze prijs geen IPS-paneel heeft gebruikt, maar deze schermtechniek is tot dusver nog niet in UHD beschikbaar. Houd daarom rekening met matige kijkhoeken.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv