ID.nl logo
Op zoek naar de beste monitor voor je pc
© PXimport
Zekerheid & gemak

Op zoek naar de beste monitor voor je pc

Een monitor uitzoeken voor je pc is door het enorme aanbod niet zo eenvoudig als het lijkt. Zo moet je nadenken over welke schermtechnologie en aansluitingen het best passen bij jouw wensen. We leggen de belangrijkste eigenschappen van monitoren onder de loep, zodat je een goede keuze kunt maken.

Tip 01: Schermdiagonaal

Bij je zoektocht naar een nieuwe monitor is de schermdiagonaal een belangrijke factor. De meeste fabrikanten geven de maat hiervoor in inches aan. Een inch is 2,54 centimeter. Een monitor met een schermdiagonaal van 22 inch heeft daarmee van linksonder naar rechtsboven een lengte van 55,88 centimeter. Welk formaat je nodig hebt, hangt af van wat voor computertaken je uitvoert en hoeveel plek er op het bureau aanwezig is. Zit je achter jouw bureau met je gezicht dicht bij het scherm, dan is een kleiner scherm vaak prettiger dan een grote variant.

Voor administratiedoeleinden is een bescheiden scherm van 19 inch voldoende. Speel je regelmatig videospelletjes en kijk je naar films, dan is een groter formaat wel zo fijn. Ook voor video- en fotobewerking is het fijn wanneer je lekker veel ruimte op het scherm hebt.

©PXimport

Tip 01 De 22M45D van LG is een betaalbare monitor met een schermdiagonaal van 21,5 inch.

Tip 02: Schermtechniek

Het is belangrijk om bij je keuze rekening te houden met de schermtechniek. Je hebt grofweg keuze uit twee types, namelijk monitoren met een TN- of IPS-paneel. De productie van TN-panelen is relatief goedkoop, waardoor deze schermtechniek al jarenlang zeer in trek is. Verder is de snelle reactietijd een pluspunt, zodat dergelijke monitoren zeer geschikt zijn voor games. Helaas hebben TN-panelen ook enkele nadelen. Zo zijn de kijkhoeken niet zo goed.

Wanneer je recht voor het scherm zit, heb je nergens last van, maar kijk je van de zijkant of onderkant naar een TN-paneel, dan zie je vreemde kleuren. Verder is de kleurweergave van een TN-paneel niet bijster fel. Een IPS-paneel zien we voornamelijk bij monitoren met een grote schermdiagonaal. Dit schermtype zorgt voor een zeer heldere kleurweergave en bovendien zijn de kijkhoeken uitstekend. De responstijden zijn ook nog redelijk goed. Ideaal dus voor het bewerken van foto's en spelen van games. Houd er wel rekening mee dat een IPS-paneel vrij prijzig is.

©PXimport

Tip 02 Vanwege zijn realistische kleurweergave is een IPS-paneel zeer geschikt voor grafische toepassingen.

Tip 03: Aanraakscherm

Een aanraakscherm heeft als voordeel dat je de pc met je vingers kunt bedienen. Je hebt dan in principe geen muis meer nodig. Met name wanneer je Windows 8 gebruikt of van plan bent Windows 10 te gaan gebruiken, kun je de aanschaf van een aanraakscherm overwegen. Het menu van dit besturingssysteem is namelijk geoptimaliseerd voor aanrakingen. Let erop dat het scherm wel gecertificeerd is voor Windows 8, zodat je de pc zonder beperkingen kunt gebruiken. Voor vingerbediening is het overigens een vereiste is om altijd dicht bij het scherm te zitten. Dergelijke schermen zijn wel een stuk duurder dan normale monitoren.

©PXimport

Tip 03 Windows 8 is door zijn interface met tegels prima geschikt voor aanraakschermen.

Tip 04: Resolutie

De resolutie van een monitor bepaalt hoe scherp het beeld is. Bij een resolutie van 1920 x 1080 pixels, heeft het scherm 1920 horizontale en 1080 verticale beeldpunten. Wanneer je beide waarden met elkaar vermenigvuldigt, kom je uit op ruim twee miljoen pixels. Hoe meer pixels het scherm bevat, hoe meer details er over het algemeen waarneembaar zijn. Op hoge resoluties wordt de gebruikersinterface van Windows kleiner weergegeven, waardoor er meer werkruimte ontstaat. Veruit de meeste monitoren met een schermdiagonaal van 22 inch of meer ondersteunen tegenwoordig Full HD. Hierbij bedraagt de resolutie 1920 x 1080 pixels. Deze resolutie is hoog genoeg om fatsoenlijk games te spelen en foto's te bewerken.

Wie bereid is om meer geld uit te geven, kan eventueel uitkijken naar een WQHD-scherm. Deze monitoren hebben een resolutie van 2560 x 1440 pixels. Vooral op grote monitoren met een schermdiagonaal van 27 inch of meer heeft WQHD nut. Door de hoge pixeldichtheid is de weergave gedetailleerder. Houd er rekening mee dat WQHD-schermen momenteel nog erg duur zijn. Het grote prijsverschil ten opzichte van Full HD-schermen is vooral de moeite waard voor mensen die fanatiek met beeldbewerking bezig zijn.

©PXimport

Tip 04 Voor veruit de meeste pc-taken voldoet een schermresolutie van 1920 x 1080 pixels prima.

Tip 05: Ultra HD

Schermen in het hoogste prijssegment zijn voorzien van een Ultra HD-resolutie. Een UHD-scherm heeft maar liefst 3840 x 2160 pixels. Ten opzichte van Full HD zijn er dus viermaal zoveel beeldpunten. Kortom, Ultra HD zorgt voor een haarscherp beeld waarvan (wederom) vooral liefhebbers van beeldbewerking profiteren. Logisch, want een Full HD-scherm kan slechts 2,07 megapixel weergeven terwijl nagenoeg alle camera's beelden in een hogere resolutie schieten. Voor fotobewerking heeft Ultra HD dus een meerwaarde. Overigens heeft het gebruik van Ultra HD-schermen in veel Windows-programma's weinig nut, omdat deze applicaties slecht naar hogere resoluties schalen. Het resultaat is dat de interface van dergelijke programma's minuscuul wordt getoond.

Gelukkig schakelt Windows 8.1 bij een UHD-scherm automatisch over naar een grotere weergave. Bedenk wel dat een Ultra HD-scherm een krachtige videokaart vereist met een DisplayPort1.2-aansluiting. HDMI 2.0 is ook in staat om de beelden zonder beperkingen door te geven aan de monitor, maar er is hiervoor op het moment van schrijven nog geen videokaart verkrijgbaar. Al met al loopt het gebruik van Ultra HD momenteel nog aardig in de papieren, want een geschikte grafische kaart en UHD-scherm zijn niet goedkoop. Voor het scherm moet je denken aan een prijskaartje van boven de vijfhonderd euro. Gamers die in Ultra HD videospelletjes willen spelen, hebben zelfs een peperdure videokaart nodig om de mogelijkheden van een UHD-scherm te benutten.

©PXimport

Tip 05 De U28D590D van Samsung is een UHD-scherm met een prijskaartje van 580 euro.

4K versus UHD

De marketingafdelingen van televisie- en monitorfabrikanten gebruiken twee termen door elkaar om aan te geven dat hun producten Ultra HD ondersteunen, namelijk 4K en UHD (ultra high definition). 4K wordt eigenlijk ten onrechte gebruikt. Deze term slaat namelijk op bioscoopprojectors die een resolutie van 4096 x 2160 ondersteunen. Dit beeld is dus breder. Voor televisies en monitoren is in feite alleen de term UHD van toepassing. UHD heeft een resolutie van 3840 x 2160 pixels.

Tip 06: Aansluitingen

De meeste schermen kun je op verschillende manieren aansluiten. Jarenlang was VGA de meest gangbare methode, maar inmiddels is deze analoge aansluiting achterhaald. Hoewel VGA nog wel op veel schermen aanwezig is, kun je hiermee alleen lage resoluties weergeven. Als je wilt genieten van Full HD, sluit je de monitor digitaal aan via DVI-D of HDMI. Een voordeel van HDMI is dat je hiermee ook geluid naar de interne speakers van een monitor kunt doorgeven. Wanneer je de maximale resolutie van een WQHD-scherm wilt benutten, doe je een beroep op HDMI 1.4, duallink-DVI-D of DisplayPort 1.2. Voor de weergave van Ultra HD kun je alleen uit de voeten met HDMI 2.0 of DisplayPort 1.2. Kijk goed welke aansluitingen je videokaart ondersteunt en vervang zo nodig dit component gelijktijdig met de aanschaf van een nieuwe monitor.

©PXimport

Tip 06 Controleer goed welke monitoraansluitingen je videokaart allemaal ondersteunt.

Tip 07: Responstijd

Zeker wanneer je graag videospelletjes speelt of films kijkt, is het zinvol om een blik te werpen op de responstijd. Dit geeft aan hoeveel tijd een pixel nodig heeft om van kleur te veranderen. Hoe lager de responstijd is, des te sneller de pixels van kleur veranderen. Games en films hebben hierdoor tijdens actiemomenten een vloeiende weergave zonder dat er hinderlijke vegen zichtbaar zijn.

Moderne schermen met een TN-paneel hebben vaak een responstijd van één, twee of vijf milliseconden. Bij de meeste IPS-panelen hebben pixels iets meer tijd nodig om van kleur te veranderen. Liefhebbers van snelle actiegames kiezen daarom nog altijd het best voor een TN-paneel. Overigens hanteren elektronicamerken verschillende meetmethoden om de responstijd te berekenen. Een pixel heeft bijvoorbeeld meer tijd nodig om van zwart naar wit te veranderen dan van grijs naar grijs. Neem de responstijden die fabrikanten bij hun producten vermelden daarom altijd met een korreltje zout.

©PXimport

Tip 07 Fabrikanten hanteren helaas geen uniforme methode om de responstijd te berekenen.

Tip 08: Contrastverhouding

De contrastverhouding (ook wel contrastratio genoemd) geeft aan hoeveel tinten er tussen een witte en zwarte weergave mogelijk zijn. In de specificaties van een monitor staat de contrastverhouding altijd aangegeven, bijvoorbeeld 3000:1. Dat betekent dat het verloop van zwart naar wit drieduizend stappen bedraagt. Hoe hoger deze waarde is, hoe beter de monitor contrast kan weergeven. Een hoge contrastratio geeft de donkerste tinten pikzwart weer en de lichtste tinten hagelwit. Zeker wanneer je regelmatig videospelletjes speelt of films kijkt, is een hoge contrastverhouding de moeite waard. Gebruik je de pc hoofdzakelijk voor administratiedoeleinden, dan hoef je minder op deze eigenschap te letten.

©PXimport

Tip 08 Een hoge contrastverhouding zorgt voor een groter verschil tussen licht en donker.

Tip 09: Helderheid

Voor grafische toepassingen is de helderheid van het scherm van belang. De helderheid hangt samen met de lichtsterkte van een monitor. Bij een felle lamp is het mogelijk om de helderheid van het scherm fors op te schroeven. De eenheid waarin elektronicamerken de helderheid van monitoren noteren, is candela per vierkante meter (cd/m2). Hoe hoger deze waarde hoe beter. Vooral als je werkt in een lichte omgeving met veel ramen is het prettig om de helderheid hoog te kunnen instellen.

Voor kantooromgevingen met veel daglicht is het raadzaam om een monitor met minimaal 250 cd/m2 aan te schaffen. Zit je vaak 's avonds achter de pc, dan kun je ook genoegen nemen met een lagere waarde. In de praktijk tref je vooral schermen met een helderheid van 250 cd/m2 of meer aan.

©PXimport

Tip 09 De lichtsterkte van een monitor bepaalt in welke mate je de helderheid van een monitor kunt opkrikken.

Tip 10: Luidsprekers

Als er op je bureau geen ruimte is om losse speakers te plaatsen, kun je een monitor met geïntegreerde luidsprekers overwegen. Vaak is de geluidskwaliteit vanwege het gebrek aan een klankkast niet hoogstaand. Wil je muziek luisteren, games spelen of naar films kijken, dan is het beter om een aparte audioset in huis te halen. Geïntegreerde luidsprekers zijn vooral nuttig wanneer je bijvoorbeeld af en toe eens een YouTube-filmpje bekijkt of een eenvoudige game speelt.

Verwacht niet te veel van interne luidsprekers, want ze kunnen doorgaans niet zo luid spelen. Je kunt geluid vanaf de pc doorgeven via HDMI of een analoge audiokabel. De speakers zijn meestal subtiel weggewerkt aan de onder- of achterzijde van het scherm. Sommige monitoren hebben tevens een hoofdtelefoonaansluiting. Dit is handig wanneer de hoofdtelefoonaansluiting op je pc niet goed bereikbaar is.

©PXimport

Tip 10 De BenQ RL2455HM heeft twee speakers met een maximale belastbaarheid van 2 watt.

Tip 11: Webcam

In de bovenste rand van een laptopscherm zit meestal een webcam. In navolging hiervan zijn er tegenwoordig ook enkele desktopmonitoren met een geïntegreerde webcam beschikbaar. Je hoeft dan geen los exemplaar meer aan te sluiten. Nuttig voor het geval je snel even wilt skypen met vrienden of familie. Het aanbod schermen met een geïntegreerde webcam is helaas niet erg groot. HP, Philips en Asus fabriceren dergelijke monitoren. Let vooral op in welke resolutie de webcam filmt. De meeste geschikte schermen hebben een webcam met een resolutie van twee megapixel aan boord. Hiermee kun je prima videobellen. Soms geeft een led-lampje naast de webcam aan of het de camera actief is.

©PXimport

Tip 11 De VK248H van Asus heeft aan de bovenzijde een geïntegreerde webcam.

Tip 12: Usb-hub

Als je usb-poorten tekort komt, loont het de moeite om een scherm met een geïntegreerde usb-hub aan te schaffen. In dat geval sluit je het scherm aan op één usb-poort van de systeemkast, waarna je de usb-hub kunt gebruiken. Dat is handig wanneer de pc op een moeilijk bereikbare plek staat, zoals onder het bureau. Je sluit op de usb-hub bijvoorbeeld een usb-stick, externe harde schijf, fotocamera, smartphone of tablet aansluiten. Bedenk goed hoeveel usb-poorten je nodig hebt. De meeste schermen met een geïntegreerde usb-hub hebben twee of vier usb-poorten.

©PXimport

Tip 12 Monitorfabrikanten gebruiken verschillende plekken om een usb-hub te integreren.

Tip 13: Verstelbare hoogte

Indien je vaak uren achter de monitor zit, is het slim om een verstelbaar scherm te kopen. Door het scherm op ooghoogte te zetten, neem je de juiste houding aan. Je voorkomt daarmee mogelijk rugklachten en andere kwaaltjes. Schermen met een verstelbare hoogte zijn meestal bestemd voor de zakelijke markt. Desalniettemin zijn er genoeg betaalbare modellen te koop, al zijn ze wel iets duurder dan schermen zonder verstelbare hoogte.

©PXimport

Tip 13 De Iiyama XB2483HSU-B1 verstel je in hoogte door het scherm omhoog of omlaag te schuiven.

Kooptips

Weet je nog niet welke monitor het beste past bij je wensen? Aan de hand van drie kooptips helpen we je een eindje op weg.

Philips 227E4LHAB

Straatprijs: 129 euro

Als je een betaalbaar Full HD-scherm zoekt, kun je de 227E4LHAB van Philips overwegen. Deze monitor heeft een schermdiagonaal van 21,5 inch. De reguliere responstijd bedraagt vijf milliseconden, maar tijdens games en films past het apparaat de responstijd aan naar twee milliseconden. Verder heeft het scherm ook nog interne luidsprekers en een hoofdtelefoonaansluiting ingebouwd. Kortom, een alleskunner!

©PXimport

LG 24MP55HQ

Straatprijs: 169 euro

De 24MP55HQ van LG heeft met een schermdiagonaal van 24 inch een prettig formaat voor multimediadoeleinden. Het IPS-paneel geeft kleuren zeer natuurgetrouw weer. Voeg daar een resolutie van 1920 x 1080 pixels aan toe en de 24MP55HQ zorgt gegarandeerd voor veel kijkplezier. Gunstig is dat dit je de leesweergave kunt activeren, waardoor blauwe tinten achterwege blijven. Dat leest een stuk prettiger!

©PXimport

Asus PB287Q

Straatprijs: 649 euro

Er verschijnen steeds meer UHD-schermen op de markt. Dat is natuurlijk een goede ontwikkeling, al liggen de prijzen nog erg hoog. Dit 28inch-scherm heeft een resolutie van 3840 x 2160 pixels met een verstelbare voet. Leuk is dat je via picture-in-picture het beeld van twee computers tegelijkertijd kunt weergeven. Het TN-paneel heeft een responstijd van één milliseconde. Het lijkt vreemd dat Asus voor deze prijs geen IPS-paneel heeft gebruikt, maar deze schermtechniek is tot dusver nog niet in UHD beschikbaar. Houd daarom rekening met matige kijkhoeken.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 luxe vrijstaande combimagnetrons van max 450 euro
© Monkey Business Images
Huis

Waar voor je geld: 5 luxe vrijstaande combimagnetrons van max 450 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede combimagnetron met veel kookopties? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken combimagnetrons bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 450 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Panasonic NN-DF38PB

Voor kleine huishoudens is de Panasonic NN-DF38PB zeer geschikt. Het is namelijk een oven, grill en magnetron ineen. Vanwege het compacte formaat kun je hem vast wel ergens in een hoekje van de keuken kwijt. Houd rekening met een bescheiden inhoud van 23 liter. Met deze keukenhulp maak je gerechten voor enkele personen klaar. Een pluspunt is het maximale magnetronvermogen van duizend watt. Het kost dan ook weinig tijd om maaltijden op te warmen.

Vrijwel elke combimagnetron heeft een bedieningspaneel met pictogrammen, maar dit model bevat daarnaast ook tekstaanduidingen. Handig, want het is zo direct duidelijk welke functie bij welke aanraaktoets hoort. Een interessante optie is de zogenoemde Eco Combi-modus. Het apparaat gebruikt hierbij tegelijk grill- en magnetronvermogen, waardoor je volgens Panasonic tijd en energie bespaart. Je kunt in totaal uit zestien automatische programma's kiezen. Na afloop start je de geïntegreerde schoonmaakcyclus om de boel te reinigen. De fabrikant levert een draadrek en geëmailleerde plaat mee.

Sharp R-971INW

Zoek je een grote vrijstaande combimagnetron? Dit model van Sharp is beslist een goede keuze. Niet voor niks kreeg dit product al eens het Beste Uit De Test-predicaat van de Consumentenbond. Een groot voordeel is de riante inhoud van veertig liter. Kortom, maak gerust een grote pastaschotel, flinke pizza of hele kip klaar. Met de zogenoemde invertertechniek wordt het vermogen geleidelijk op- en afgebouwd. Zeker tijdens het verwarmen en ontdooien voorkom je zo dat het voedsel uitdroogt. Het maximale magnetronvermogen bedraagt 1050 watt, terwijl de oven tot hoogstens 250 graden kan verwarmen.

Het kiezen van de juiste kookinstellingen is een fluitje van een cent. Tik gewoon op de afbeelding van het gerecht dat je wilt klaarmaken. Nadat je het juiste gewicht hebt ingevoerd, kiest de Sharp R-971INW een optimale bereidingstijd. Je kunt in totaal uit 24 programma's kiezen. Vanzelfsprekend staat het je ook vrij om de kookinstellingen handmatig te selecteren. De R-971INW leent zich goed voor het bereiden van eten voor een groot gezelschap. De twee bijgesloten bakplaten en ovenrekken plaats je in deze combimagnetron namelijk op verschillende niveaus.

Samsung MC35R8058CG/EN

Heb je een fraaie (design)keuken, dan zal de stijlvol vormgegeven Samsung MC35R8058CG zeker niet misstaan. Veel modellen hebben alleen een afgewerkte voorkant, maar dit model heeft ook nette zijkanten. Je bedient diverse magnetronfuncties via het gelikte aanraakpaneel. Behalve de hendel is de voorzijde helemaal vlak. Hierdoor kun je deze combimagnetron makkelijk afnemen. De keramische binnenwanden zijn glad en laten zich eveneens eenvoudig reinigen. Bovendien is dit materiaal goed bestand tegen krassen. Met een inhoud van 35 liter is de MC35R8058CG/EN geschikt voor meerpersoonshuishoudens.

Via het bedieningspaneel kies je tussen diverse automatische programma's. Met name de zogeheten AirFry-modus is het vermelden waard. Door de magnetronfunctie, grill en oven te combineren, ontstaat er een soort 'frituurfunctie'. Op deze manier maak je gerechten extra knapperig. Samsung levert hiervoor een speciale crusty-plaat mee. Verder kun je onder andere ook grillen, bakken, ontdooien en stomen. De magnetronfunctie ondersteunt een maximaal vermogen van 900 watt. Gebruik je de oven, dan kies je een temperatuur van hoogstens van 230 graden.

Lees ook: Herontdek je magnetron: je kunt er veel meer mee dan je denkt!

Whirlpool MWSC 833 SX

Deze uitgebreide combimagnetron van Whirlpool heeft een handige crisp- én CrispFry-functie. Maak daarmee bijvoorbeeld ovenfriet, een pizza en bittergarnituur extra knapperig. In combinatie met de bijgesloten crispplaat krijgen de hapjes een krokant laagje. Als je maaltijden graag in de vriezer bewaart, komt de zogenoemde Jet Defrost-functie goed van pas. Daarmee kun je voedsel snel en gelijkmatig ontdooien zonder dat de smaak hierbij verloren gaat. Je kiest op het duidelijke bedieningspaneel tussen maar liefst veertig(!) voorgeprogrammeerde recepten.

De Whirlpool MWSC 833 SX heeft een binnenruimte van 33 liter. Met een magnetronvermogen van maximaal 900 watt kun je alle kanten op. Is na uitgebreid kokerellen de binnenkant nogal vies? Zet dan een glas water in de combimagnetron en activeer het reinigingsprogramma. Dankzij de ontstane stoom laten de vet- en voedingsresten vanzelf los. Je hoeft de wanden daarna alleen maar even af te nemen. Kortom, laat die schoonmaakmiddelen voortaan in de kast staan!

LG MJ3965BIB

De betaalbare LG MJ3965BIB heeft een ruime inhoud van 39 liter. Ideaal voor wie bijvoorbeeld een grote lasagneschotel of flink wat warme kaiserbroodjes wil klaarmaken. Dankzij een gevoelige temperatuurregeling kan deze combimagnetron gelijkmatig verwarmen en ontdooien. Dat komt de smaak van het gerecht ten goede! Een opvallende eigenschap is het houtskool-verwarmingselement. Volgens de fabrikant optimaliseert dit onderdeel de hitteopname, zodat de oorspronkelijke smaak behouden blijft.

Ten opzichte van de meeste andere modellen in deze prijsklasse is het riante maximale magnetronvermogen van 1100 watt een pluspunt. Het eenvoudige bedieningspaneel telt weliswaar slechts enkele toetsen, maar toch kun je tussen allerlei automatische programma's kiezen. Gebruik daarvoor de draaiknop. Nuttig is de felle ledlamp, want hierdoor houd je de voortgang van het gerecht goed in de gaten. De binnenzijde heeft een speciale coating waarop etens- en vetresten zich niet goed kunnen hechten. Het afnemen van de wanden is dan ook voldoende om de volgende kooksessie weer schoon te beginnen.

▼ Volgende artikel
Films en series met Kerst kijken: zo download je ze veilig
© MG | ID.nl
Huis

Films en series met Kerst kijken: zo download je ze veilig

Het is weer die tijd van het jaar: de dagen zijn korter, de kou neemt toe, en er is niets zo gezellig als met een warme chocolademelk op de bank kruipen om een goede (Kerst)film of serie te kijken. De meeste streamingdiensten hebben rond de feestdagen extra aanbod van Kerstgerelateerde films en series. Maar soms is de verleiding groot om films en series op een andere manier binnen te halen, vooral wanneer ze niet direct beschikbaar zijn in jouw land of op jouw favoriete platform. Maar wat zijn eigenlijk de gevaren hiervan?

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

Streamingdiensten staan rond de feestdagen vol met aan Kerst gerelateerde content, zowel nieuwe, speciaal voor streamingdiensten gemaakte films als de bekende klassiekers. Maar lang niet al die klassiekers vind je terug op iedere streamingdienst. En om nou voor die paar weken meerdere streamingabonnementen af te sluiten is natuurlijk ook niet voor iedereen een optie, zeker niet nu de abonnementsprijzen steeds vaker worden verhoogd.

Gratis streamen

Heeft jouw streamingdienst niet die klassieke Kerstfilm beschikbaar en heb je zelf ook nergens een dvd'je van zo'n klassieker? Als je geluk hebt - en de filmstudio heeft zijn speurwerk niet goed gedaan, of laat het oogluikend toe - dan kan het soms zo zijn dat je je favoriete film terugvindt op YouTube.

Het probleem is daar vaak dat de kwaliteit relatief laag is, de films soms zelfs in spiegelbeeld is om zo onder de auteursrechten uit te kunnen komen en dat je tijdens het kijken van een film met regelmaat wordt bestookt door reclames. Dat komt het kijkplezier natuurlijk niet ten goede.

Downloaden

Het downloaden van films was jaren geleden een populaire bezigheid en de streamingdiensten hebben dat voor een groot deel weten terug te dringen door het beschikbaar stellen van oudere films in hun uitgebreide database. Toch worden er nog steeds op verschillende plekken films aangeboden, bijvoorbeeld via torrent-sites en in nieuwsgroepen, maar ook gewoon op diverse fora. Je moet er tegenwoordig wel snel bij zijn, want zo'n post of site kan tegenwoordig redelijk snel offline worden gehaald.

Gevaar

Het downloaden van films en series gaat echter gepaard met verschillende gevaren. Dat heeft vooral te maken met de manier waarop deze worden aangeboden. Wat je bijvoorbeeld heel vaak ziet is dat je een archiefbestand in de vorm van een rar- of zip-bestand moet downloaden en deze moet uitpakken. Soms zijn die bestanden beveiligd met een wachtwoord, die je dan terugvindt in het forumbericht waar de film of serie werd aangeboden.

Het feit dat er een wachtwoord op zit, is eigenlijk al een slecht teken. Waarom? Een goed beveiligingspakket scant altijd alle inhoud van archiefbestanden, maar omdat te doen, pakt zo'n pakket op de achtergrond alle bestanden in het archief uit naar een beveiligde locatie, om zo de afzonderlijke bestanden te controleren op de aanwezigheid van malware. Wanneer zo'n zipbestand echter is beveiligd met een wachtwoord, kan een beveiligingsprogramma dat bestand niet uitpakken, omdat het wachtwoord niet bekend is.

Realtime beveiliging

Een malafide uploader kan op deze manier heel makkelijk malware verspreiden, omdat er een extra beveiligingscontrole ontbreekt. Soms zie je ook dat je eerst een exe-bestand moet uitvoeren om 'zogenaamd' een ander bestand weer uit te pakken, maar ook dat is geen goed idee.

Je beschermt je computer en je smartphone - want ook op die manier wordt steeds vaker gedownload - dan ook het beste met een realtime beveiligingspakket. Niet alleen wordt malware direct herkend en tegengehouden, maar ook worden downloads al geblokkeerd voordat ze überhaupt zijn begonnen, puur door de url van de bezochte website te checken.

Bitdefender biedt met Ultimate Security voor iedere gebruiker de beste oplossing als het aankomt op die realtime beveiliging. Je krijgt met deze versie bescherming voor al je apparaten, of het nu Android, Windows, Mac of iOS is. Bovendien krijg je naast de bekende malware- en virusscanner ook extra beveiliging voor al je bankzaken, een uitgebreid spamfilter, VPN-toegang (handig om zo anoniem te kunnen downloaden) en digitale identiteitsbescherming. En het AI-gestuurde Scam Copilot kan je helpen tegen oplichting op internet.