ID.nl logo
Nieuwe keuken? Ontwerp 'm zelf!
© CIDimport
Huis

Nieuwe keuken? Ontwerp 'm zelf!

Een nieuwe keuken aanschaffen is leuk, zeker als je ‘m helemaal zelf kunt inrichten. Dat kan met de gratis ontwerpsoftware van een zeker Zweeds woonwarenhuis – waarmee u trouwens ook uw slaapkamer en werkkamer kunt ontwerpen.

Een nieuwe keuken aanschaffen is leuk, zeker als je ‘m helemaal zelf kunt inrichten. Dat kan met de gratis ontwerpsoftware van een zeker Zweeds woonwarenhuis – waarmee u trouwens ook uw slaapkamer en werkkamer kunt ontwerpen.

Stap 1

©CIDimport

U vindt de software op www.ikea.com/ms/nl_NL/rooms_ideas/splashplanners.html. Klik op de link Download hier de HomePlanner. Er zijn ook links naar twee andere ontwerppakketten te vinden. Ze hebben allemaal dezelfde bestandsnaam, maar zijn elk voorzien van een andere collectie meubels.

Stap 2

©CIDimport

Als u de HomePlanner start, verschijnt een melding in beeld tot wanneer de genoemde prijzen geldig zijn, klik hier op OK. Als eerste kiezen we de vorm van de keuken, gebruik daarvoor het bovenste selectiemenu in het paneel links. In ons voorbeeld gaan we aan de slag met een simpele rechthoekig gevormde keuken, maar er zijn voldoende andere vormen beschikbaar.

Stap 3

©CIDimport

Tijd om het meetlint erbij te pakken, eerst meten we de muurhoogte (ofwel de afstand van vloer tot plafond), vul deze waarde in bij het veld achter Muurhoogte. Vul de lengte van de keukenruimte in bij het veld achter A en de breedte achter B.

Stap 4

©CIDimport

Een keuken bevat een aantal vaste elementen, zoals (in ons voorbeeld) een deur, een raam, verwarming en aansluitingen voor gas, water en elektriciteit. Deze zaken sleept u vanuit de 'elementen'-balk onderin beeld naar de plek waar ze in uw keuken te vinden zijn. Uiteraard geldt dat u de exacte plaats van stopcontacten, wateraansluiting, een eventuele deur, ramen enzovoorts eerst even nameet, ze zijn vervolgens met de meethulp in het ontwerpvenster nauwkeurig te plaatsen. Per item kunt u in de kolom links de gewenste afmetingen opgeven, zodat uw raam (om maar wat te noemen) precies overeenkomt met de werkelijkheid.

Stap 5

©CIDimport

Als alle standaardonderdelen zijn ingebouwd, kunnen we aan de slag met het inrichten van de keuken. Klik daarvoor op de knop Inrichten (tweede knop naast het Ikea-logo). Links onderaan is een blokje verschenen met diverse onderdelen, klik op Keuken & eethoek/eetkamer. U ziet nu een aantal categorieën, waarbij we eerst even een kijkje nemen onder de kop FAKTUM keukensysteem. Een van de belangrijkste onderdelen van een keuken is een goed werkblad (aanrecht) en we hebben keuze genoeg uit kant en klare blokken onder het kopje Keukeneilanden. Om zo'n eiland te plaatsen, sleept u het vanuit de onderdelenbalk onder het tekenvel naar de gewenste plek in de keuken. Het is wellicht praktisch om even de Ikea-catalogus bij de hand te houden, zodat u kunt zien wat u precies kiest. Ons onderdeel bevat enkele nummers; door op een nummer te klikken kunt u de module naar smaak en wens aanpassen via een uitgebreid selectiemenu aan de linkerkant. Zo zijn kookplaten toe te voegen en is het werkbladmateriaal te selecteren.

Stap 6

©CIDimport

Om allerlei onderdelen 'aan de muur te hangen' is het praktisch om over te schakelen naar de 3D-modus, klik daarvoor op de knop 3D. Wij zijn geen designwonders als het gaat om keukens, maar u begrijpt het idee. Er is in de software ook allerlei keukenapparatuur voorhanden, deze vindt u onder de kop Inbouwapparatuur. Met name de Vrijstaande apparatuur werkt ideaal, die is immers overal naar wens te plaatsen. Een koelkast is zo neergezet. Toegegeven: onze keuken is wel wat érg optimistisch ruim geworden. Betekent dat er ruimte zat is voor allerlei leuke extra's. Zo is het mogelijk om kant-en-klare eettafels plus stoelen naar het tekenvel te slepen, of een bar samen te stellen uit diverse losse onderdelen. Maak steeds opnieuw gebruik van het onderdelenmenu links onderin beeld. Tijdens het inrichten steeds weer even overschakelen naar de 3D-weergave helpt het overzicht te behouden.

Stap 7

©CIDimport

Eenmaal geplaatste onderdelen kunt u beetpakken en verslepen naar een andere plek. Let daarbij op dat sommige onderdelen uit een flink aantal losse modulen bestaat, wilt u deze als één geheel slepen dan trekt u er met de muis eerst een selectie omheen. Vervolgens klikt u ergens in deze selectie waarna alles in één keer is te slepen.

Stap 8

©CIDimport

Is uw keuken eenmaal 'klaar' (die van ons is verre van perfect, maar het gaat zoals gezegd om het idee) bekijk de zaak dan nog even goed in 3D-formaat. Klik vervolgens in het menu Opslaan op Opslaan en geef uw ontwerp een naam. Om een boodschappenlijstje te maken klikt u op de knop met de rekenmachine, waarna u een totaaloverzicht van alle benodigde onderdelen krijgt te zien. Inclusief bestelnummer en prijs, dus in principe kunt u zo doorlopen naar het onderdelenmagazijn. Afdrukken van de bestellijst doet u door op de printerknop te klikken.

Stap 9

©CIDimport

Van het 2-dimensionale ontwerp maakt u in een handomdraai een professionele bouwtekening. Klik eerst op de ontwerpknop (de tweede naast het logo) en klik dan op de afdrukknop. In het dialoogvenster dat dan verschijnt, selecteert u de optie Print met afmetingen voor het meest gedetailleerde en nauwkeurige resultaat. Klik op OK en uw tekening is klaar voor gebruik. Overigens kunt u ook een afdruk maken van de 3D-weergave. Hiertoe schakelt u over naar 3D-weergave en klikt op Afdrukken

Andere software

Behalve de software van Ikea zijn er meer pakketten om bijvoorbeeld een keuken te ontwerpen. Op www.homeplanner.nl vindt u bijvoorbeeld een compleet online ontwerppakket (u hoeft dus niets te installeren) voor de keuken en verder zo ongeveer elk denkbare ruimte in huis. Zelfs tuinontwerp behoort tot de mogelijkheden. www.wonenonline.nl/woonplanner/index.html biedt een complete 3D-ontwerpmodule voor onder meer keukens, eveneens volledig online. Wilt u toch liever een programma installeren (bijvoorbeeld om ook onderweg in de trein zonder internetverbinding aan de slag te kunnen), dan is Room Arranger (www.roomarranger.com/) wellicht iets voor u. Deze software kunt u dertig dagen gratis uitproberen, daarna moet u een licentie van 20 dollar aanschaffen.

Tot slot

Hoewel we in deze workshop software van Ikea gebruiken, bent u voor het bouwen van de eigenlijke keuken natuurlijk niet per se aangewezen op de spulletjes van deze Zweedse meubelgigant. U kunt met uw ontwerp bijvoorbeeld naar een andere keukenwinkel stappen en eens kijken wat men daar met uw stukje huisvlijt kan.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 12, jaargang 2009.

▼ Volgende artikel
Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?
© wayhome.studio
Energie

Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?

Onophoudelijke niesbuien, branderige ogen en een niet te tackelen vermoeidheid: voor hooikoortspatiënten is de lente lang niet altijd een pretje. Gelukkig zijn er apparaten die je klachten kunnen verlichten. Wij vertellen je wat het beste werkt: een luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger.

In het kort: Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan een ruimte. Dat is nuttig bij hooikoorts, zou je denken, want door vocht komen pollen naar beneden. Maar een luchtontvochtiger voorkomt schimmel en huisstofmijt in huis, wat ook nuttig kan zijn bij allergische klachten. En dan is er nog de luchtreiniger, die onzuiverheden uit de lucht haalt. Dus: welk van de drie apparaten moet je nu in huis halen? In dit artikel leggen we dat allemaal uit.

Lees ook: Hatsjoe! 💦 Last van hooikoorts? Deze apparaten kunnen je klachten verminderen

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen, oftewel stuifmeel van grassen, planten of bomen. Wanneer de temperaturen beginnen te stijgen en de natuur na een koude winter tot bloei komt, verspreiden deze pollen zich via wind in een rap tempo door de lucht. Wie dan op een zonnige dag de deuren en ramen open zet, kan rekenen op een ontelbare hoeveelheid ronddwarrelende pollen in huis. Dat zorgt niet alleen overdag voor vervelende hooikoortsklachten binnenshuis, maar ook je nachtrust kan er flink onder lijden.

Om allergische klachten in huis te verlichten, kun je een aantal dingen doen. Horren plaatsen voor deuren en ramen bijvoorbeeld: die houden een deel van de pollen tegen, maar helaas niet alle. Ook met regelmatig stofzuigen haal je een deel van de pollen weg, al geldt dat alleen voor de pollen die al op de grond liggen. Om pollen uit de lucht te verwijderen, kun je een luchtreiniger overwegen. Dit apparaat trekt stof en pollen uit de lucht en blaast vervolgens schone lucht de ruimte in. Ook een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger kan helpen bij hooikoortsklachten, afhankelijk van de luchtvochtigheid in je woning en jouw specifieke allergieën.

Luchtbevochtiger

Te droge lucht in huis is absoluut niet fijn bij hooikoorts. Droge lucht veroorzaakt irritatie aan de slijmvliezen, waardoor deze minder goed in staat zijn om stofdeeltjes en allergenen te weren. Bestaande hooikoortsklachten, zoals droge ogen, een kriebelkeel en benauwdheid, kunnen daardoor erger aanvoelen. Bovendien kunnen pollen in een droge ruimte makkelijker blijven rondzweven dan in een goed bevochtigde ruimte. Ga maar na: hoe minder regen er valt, hoe heviger je hooikoortsklachten (waarschijnlijk) zijn. Dat komt omdat pollen er zonder regen langer over doen om naar beneden te komen en je ze dus makkelijker blijft inademen.

©HN Works

Het voordeel van een luchtbevochtiger lijkt dus tweeledig: het vermindert klachten door geïrriteerde slijmvliezen én het voorkomt dat pollen in huis blijven circuleren. Toch zijn luchtbevochtigers meestal niet de eerste keuze als het om hooikoorts gaat. Hun vermogen om pollen daadwerkelijk uit de lucht te halen lijkt beperkt, en bovendien zijn huizen in de lente en zomer – wanneer hooikoortsklachten het ergst zijn – vaak eerder te vochtig dan te droog. Plaats je een luchtbevochtiger in een al vochtig huis, dan kunnen allergische klachten door een toename van schimmels juist verergeren. Een luchtbevochtiger heeft alleen zin bij hooikoortsklachten als de luchtvochtigheid in je woning lager is dan 40 procent. Met een hygrometer kun je dit eenvoudig meten. 

Luchtontvochtiger

Omdat warme lucht vocht vasthoudt, hebben veel huizen in de lente en zomer last van een te hoge luchtvochtigheid. Huisstofmijt en schimmels zijn dol op vochtige omgevingen, wat bijvoorbeeld verklaart waarom je in de zomer doorgaans meer schimmelplekken in huis opmerkt. Voor hooikoortspatiënten is dat helaas (extra) slecht nieuws. Vaak reageert hun overgevoelige immuunsysteem niet alleen op pollen, maar ook op schimmelsporen, mijten en dierenharen. Die combinatie van allergenen zorgt dan voor een extra belasting van het immuunsysteem, waardoor hooikoortsklachten kunnen verergeren. 

Een luchtontvochtiger onttrekt vocht uit de lucht en lijkt dus een goede keuze als je met hooikoorts én een te vochtige woning kampt. Toch kent ook dit apparaat zijn beperkingen als het om hooikoorts gaat. Zo filtert een luchtontvochtiger geen pollen uit de lucht zoals een luchtreiniger dat doet. Daarnaast werkt een luchtontvochtiger alleen als de luchtvochtigheid in huis daadwerkelijk te hoog is, oftewel meer dan 60 procent. Is dat niet het geval, dan loop je het risico dat de lucht in huis juist te droog wordt, waardoor klachten als benauwdheid en een droge keel alleen maar verergeren.

©Sue Tansirimas

Luchtreiniger

Er is één apparaat waar vrijwel iedere hooikoortspatiënt baat bij heeft: de luchtreiniger. Luchtreinigers zijn speciaal ontwikkeld om stof, pollen en andere allergenen uit de lucht te halen. Dat doen ze door verontreinigde lucht aan te zuigen, deze te filteren en vervolgens weer schone lucht uit te blazen. Er zijn verschillende soorten luchtreinigers met elk hun eigen werking, dus als hooikoortspatiënt is het goed om extra aandacht te besteden aan wat voor type luchtreiniger je in huis haalt.

Kies in elk geval een luchtreiniger met HEPA-filter. Dit type filter haalt zelfs de kleinste stofdeeltjes en pollen uit de lucht én voorkomt dat deze opnieuw de lucht in worden geblazen. Ook nuttig bij hooikoortsklachten is een luchtreiniger met ionisator: die voegt negatief geladen deeltjes toe aan de lucht, waardoor pollen onschadelijk worden gemaakt en naar beneden vallen. Met een ionisator is de kans heel klein dat er toch nog pollen in de lucht blijven zweven.

Of kies beide

Soms is een combinatie van apparaten het beste om je hooikoortsklachten aan te pakken. Is de lucht in jouw woning te droog? Zet dan een luchtreiniger én luchtbevochtiger neer. Bij een te hoge vochtigheid kies je voor een luchtreiniger en luchtontvochtiger. Zo pak je het probleem aan twee kanten aan en zul je waarschijnlijk de meeste verlichting merken.

▼ Volgende artikel
Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?
© africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Huis

Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?

Als je gezonde verse sapjes wilt maken, heb je een sapcentrifuge of slowjuicer nodig. Hoewel deze apparaten op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde. Weet je niet welk van de twee je moet kiezen? Wij helpen je op weg! 

In het kort: twijfel je tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? Beide apparaten maken gezonde sapjes, maar werken heel anders. Daardoor is het sap uit het ene apparaat gezonder dan het sap uit het andere. Ook het soort ingrediënten dat je in sapcentrifuges en slowjuicers kunt verwerken, verschilt. In dit artikel leggen we het allemaal uit.

Lees ook: 7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen

Voor de duidelijkheid: er is een verschil tussen sapjes en smoothies. Smoothies maak je met een blender en bestaan meestal uit gepureerd fruit met een vloeistof, zoals water, melk of yoghurt. Omdat in een blender hele stukken fruit of groenten worden verwerkt, is de structuur van een smoothie wat dikker. Een sapje is daarentegen vloeibaar en vaak helder. Je maakt het met een sapcentrifuge of slowjuicer. Het verschil tussen die twee? Een sapcentrifuge creëert helder sap met weinig vezels, een slowjuicer maakt geconcentreerd sap waarin de vezels behouden blijven. Daardoor is het sap uit een slowjuicer iets gezonder, maar een slowjuicer is ook duurder. Daarnaast vindt niet iedereen het sap uit een slowjuicer vanwege de vezelige structuur even lekker. 

Benieuwd naar de grootste verschillen tussen sapcentrifuges en slowjuicers? Dit zijn ze! 

Werking

Sapcentrifuges en slowjuicers persen beide op een andere manier. In een sapcentrifuge zit een rasp die snel ronddraait. Gooi je een stuk fruit in de vulopening, dan begint de rasp te draaien en wordt het sap uit het fruit geperst. De natte pulp die daarbij overblijft, wordt van het sap gescheiden. Het resultaat is een helder gekleurd sapje waar je bijna doorheen kunt kijken. Een sapcentrifuge werkt heel snel; binnen enkele seconden tot een minuut staat er een heerlijk vitaminebommetje voor je klaar. En dankzij de brede vulopening hoef je je fruit en groenten niet eerst te snijden – ook wel zo makkelijk. 

©279photo

Een slowjuicer is, zoals de naam al zegt, een stuk minder snel. In dit apparaat worden ingrediënten heel langzaam gekneusd met een vijzel. Op die manier komt er tijdens het persen minder warmte en oxidatie vrij, waardoor vitaminen, vezels en antioxidanten zo goed mogelijk behouden blijven. Daardoor blijft er ook iets meer pulp in het sap van een slowjuicer achter dan in het sap van een sapcentrifuge. Een slowjuicer vergt door zijn kleine vulopening daarnaast iets meer voorbereidend werk; je moet je groenten en fruit eerst in grove stukken snijden voordat je ze in het apparaat stopt. Maar daar krijg je dus wel wat voor terug: een sapje bomvol vitaminen en vezels. 

Soorten groenten en fruit 

Een ander voordeel aan slowjuicers is dat je er heel veel kanten mee op kunt. De vijzel in een slowjuicer werkt namelijk zo krachtig en zorgvuldig dat hij zelfs uit de meest vochtarme groenten en fruit sap weet te persen. Je kunt met een (goede) slowjuicer dus ook sap maken uit bladgroenten en bananen. Als je wilt, kun je er zelfs notenpasta mee maken. Een sapcentrifuge krijgt door zijn snelle en lichtere werking alleen sap uit groenten en fruit met een hoog vochtgehalte, zoals appels, sinaasappelen en bleekselderij. 

Gezondheid

Zoals gezegd is het sap uit een slowjuicer iets gezonder dan het sap uit een sapcentrifuge. Dat komt omdat in het sap uit een slowjuicer naast de vitaminen ook de vezels beter behouden blijven. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en zorgen voor een langzamere opname van de natuurlijke suikers in fruit, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Maar dat betekent niet dat het sap uit een sapcentrifuge helemaal niet gezond is. Je profiteert immers nog steeds van de vele vitaminen en antioxidanten. En zolang je niet te veel fruit ten opzichte van groente in je sapje verwerkt, zal het met die schommelende bloedsuikerspiegel wel meevallen. Een goede verhouding is 70 procent groenten, 30 procent fruit. 

©Maridav

Prijs 

Aan de krachtige pers van een slowjuicer en de supergezonde sapjes die daaruit komen, hangt wel een flink prijskaartje. Voor een goede slowjuicer leg je namelijk al snel zo'n 200 tot 400 euro neer. Er zijn ook slowjuicers van slechts een paar tientjes, maar het risico van deze goedkopere modellen is dat ze vaak minder efficiënt persen en sneller stukgaan. Een goede sapcentrifuge heb je daarentegen al voor nog geen 100 euro of iets meer dan dat. Maar laat het prijskaartje nooit leidend zijn: uiteindelijk gaat het erom wat je wilt met het apparaat. Het zou zonde zijn als een sapcentrifuge voor jou uiteindelijk toch te beperkt blijkt en je alsnóg een dure slowjuicer moet aanschaffen. 

Dus: wat kies je? 

Een sapcentrifuge is fijn als je van helder sap houdt, je alleen fruit en groenten met een hoog vochtgehalte gaat persen en je niet te veel geld wilt uitgeven. Een slowjuicer kies je als je extra gezonde, vezelrijke sapjes wilt en je ook van plan bent bladgroenten, vochtarm fruit en eventueel noten te gaan persen. Kies je voor een sapcentrifuge, maar wil je toch af en toe vochtarme ingrediënten in je sapjes verwerken? Maak dan eerst sap met je sapcentrifuge en doe dit vervolgens samen met de vochtarme ingrediënten in een blender. Heeft een slowjuicer jouw voorkeur, maar houd je niet zo van vezelige sapjes? Zeef je sapje na het juicen nog eens door een fijne zeef of theedoek. Zo heb je alsnog een helder sapje zonder pulp.