ID.nl logo
NEC MultiSync PA301W
© PXimport
Zekerheid & gemak

NEC MultiSync PA301W

NEC komt net als met Dell met een nieuw 30inch-scherm. De NEC PA301W maakt gebruik van een 10 bit P-IPS paneel. Is het scherm net zo indrukwekkend als de specificaties oen vermoeden?

Stiekem heeft het scherm geen diagonaal van 30 inch, maar van 29,8 inch met een resolutie van 2560 x 1600. De kleurdiepte van 10 bit is goed voor 1,07 miljard kleuren. Net als de 10bit-schermen van Dell wordt ook bij de PA301W de kleurdiepte bereikt door middel van 8 bit plus Frame Rate Control (FRC). Hiermee is het scherm dus geen ‘echt’ 10bit-scherm. NEC heeft een volwaardig 10bit-scherm in zijn assortiment, de SpectraView Reference 301, maar daar betaalt u wel 3650 euro voor.

©PXimport

Stiekem heeft het scherm een beelddiagonaal van 29,8 inch.

Hoge beeldkwaliteit

Ook al heeft het scherm geen ‘echte’ 10bit-kleurdiepte, het heeft nog steeds een uitstekende kleurreproductie. Intern rekent het scherm met een 14 bit Look-up-Table (LUT). Dit zorgt voor een zeer nauwkeurige berekening van de kleuren. Het scherm is voorzien van tweemaal DVI-D en tweemaal DisplayPort. Om gebruik te maken van de 10bit-kleurdiepte zal het scherm moeten worden aangesloten op een grafische kaart die ook voorzien is van DisplayPort en 10bit-ondersteuning. De kleurreproductie van het scherm is erg goed, de voorgekalibreerde Adobe RGB-instelling is uitstekend. Zelf het scherm kalibreren is natuurlijk nog beter. Mocht u in het bezit zijn van een X-rite i1Display 2, dan biedt het scherm ook een zelfkalibratie-optie. Als u de X-rite beeldkalibrator via usb aansluit op het scherm, zal de PA301W zichzelf kalibreren. Helaas hebben wij dit zelf niet kunnen testen, omdat wij in de vorm van de Colorvision Spyder 3 Elite over een ander kalibratie-apparaat beschikken. Het P-IPS paneel dat NEC gebruikt in het scherm, biedt niet alleen een hoge kleurreproductie, maar ook een erg goed contrast. De inkijkhoek is prima in orde en de zwartweergave is goed. Als we het scherm vergelijken met de Dell U3011 dan is het contrast en de zwartweergave net iets beter op deze NEC PA301W. Het verschil is echter niet groot.

Omvang scherm

De NEC PA301W is erg groot, niet alleen omdat het scherm 30 inch is, maar ook de behuizing zelf is erg fors. Zeker in vergelijking met de Dell U3011, die een stuk slanker en lichter is. De PA301W is met zijn 18,8 kg redelijk zwaar. Daar staat tegenover dat het scherm erg solide is. De stevige voet kan het scherm vijftien centimeter in hoogte verstellen en daarnaast is het mogelijk de kabels van het scherm in de voet weg te werken. Het OSD-menu van het scherm heeft een erg prettige bediening. Het is het meest uitgebreide

NEC MultiSync PA301W

Prijs € 2257,-

Garantie 3 jaar

Paneeltype P-IPS

Refreshrate 60 Hz

Backlight CCFL

Beelddiagonaal 75,6 cm / 29,8 inch

Natuurlijke resolutie 2560 x 1600 (WQXGA)

Dotpitch (pixel pitch) 0,251 mm

Beeldverhouding 16:10

Aanpasbaar naar 4:3-beeldverhouding Ja + 1:1 Pixel Mapping en Custom

Contrastratio 1000:1 Statisch

Helderheid 350 cd/m²

Gemeten zwartwaarde gekalibreerd 0,23

Gemeten contrastratio gekalibreerd 765:1

Responstijd (zwart-wit)/(grijs-grijs) 12 ms / 7 ms

Kijkhoek (hor/ver) 178° / 178°

Kleurdiepte 1,07 miljard/8bit- + 2bit-FRC (14 bit intern)

Aansluitingen 2 x DVI-D, 2 x DisplayPort

Gewicht 18,8 kg (12,5 kg paneel zonder voet)

Omvang inclusief voet (B x D x H) 68,8 x 30,2 x 46,5 t/m 61,5 cm

Energieverbruik volgens fabrikant 155 W (max.); 90 W (eco), < 1,7 W standby

Energieverbruik gemeten 88,5 W, 83 W Eco1, 62 W Eco2, 91 W gekalibreerd

Meegeleverde kabels DVI-D, DisplayPort, usb en voedingkabel

Oordeel 9/10

 

Pluspunten

2560 x 1600 resolutie

Uitstekende kleurreproductie

Zeer goede beeldkwaliteit

Zeer uitgebreid OSD menu

Minpunten

Hoge prijs

Energieverbruik

Fors scherm

Gebruikte apparatuur

Videokaart Sapphire Radeon HD 6970 (met DisplayPort)

Processor Intel Core i7-965 Extreme (3,2 GHz)

Moederbord Asus Rampage II Gene (Intel X58 chipset)

Geheugen Kingston 6 GB DDR3 1600 MHz (KHX1600C8D3K3/6GX)

Optisch station LG CH10LS20

Kalibratie Colorvision Spyder 3 Elite

Energiemeter Voltcraft Energy Monitor 3000

Besturingssysteem Windows 7 Home Premium (64 bit)

▼ Volgende artikel
Veilig Google Docs en Sheets delen met anderen
Huis

Veilig Google Docs en Sheets delen met anderen

Googles online tekst- en spreadsheet-bewerkers zijn een fijne, gratis alternatief voor Microsofts Office-suite. De mogelijkheden zijn vrijwel net zo uitgebreid. Het delen en samenwerken in bestanden is misschien nog wel makkelijker dan bij Word en Excel, maar er zijn wel wat dingen waar je op moet letten voor je ongebreideld bestanden gaat delen.

In dit artikel lees je:

  • Hoe je Google Docs en Sheets deelt met anderen
  • Waar je op moet letten
  • Hoe je je documenten beveiligt

Ook interessant: Repetitief werk? Met templates maak je het jezelf zo veel makkelijker

Google Docs en Sheets

Google Docs, ook wel Documenten, is Googles tegenhanger van Microsoft Word, terwijl Sheets een concurrent voor Excel is. Anders dan bij Office-programma's werken Googles diensten in de cloud. De offline-functies zijn echter ook prima, en je kunt de tools prima gebruiken zonder internetverbinding. Het fijne aan dit cloud-first-idee is dat je in principe altijd en overal bij je bestanden kunt, en je niet vooraf hoeft te plannen wanneer en waar je je bestanden wilt openen. 

Back-up maken van bestanden

Voor je bestanden gaat delen, is het handig om eerst een back-up te maken van het te delen bestand, helemaal als je van plan bent om bepaalde mensen - of iedereen met de deellink - bewerkingsrechten te geven. 

Een back-up maken van een Docs- of Sheets-bestand is simpel genoeg. Open het document, ga in de menubalk bovenaan naar Bestand en klik op Kopie maken. Geef je kopie een naam, of laat de huidige naam staan. Het vinkje bij Delen met dezelfde mensen kan handig zijn, maar die wil je nu juist uit laten, als je het bestand al met iemand hebt gedeeld. Klik op Een kopie maken, en het bestand staat nu als los document in je map. 

Werk je veel met teksten en spreadsheets?

Investeer in een fijne muis: je pols is je dankbaar!

Bestand delen

Nu kun je originele bestand daadwerkelijk gaan delen. Klik op de grote Delen-knop rechtsboven. Standaard staat een bestand op Alleen voor jou, met de dropdown op Beperkte toegang. Via de adresbalk bovenaan kun je specifieke mensen uitnodigen - ze hoeven niet per se een Google-account te hebben, je kunt elk e-mailadres invullen. 

Via de dropdown onderaan kun je het bestand ook openstellen voor iedereen die de link heeft. Vanzelfsprekend moet je hier voorzichtig mee omspringen, want je hebt zelf weinig invloed op waar de link allemaal terechtkomt. 

Heb je iemand toegevoegd of heb je de link opengesteld, dan zie je een extra dropdown verschijnen, die standaard op Kijker staat. Zet je die op Reageerder, dan kunnen mensen reacties achterlaten in het document; met Bewerker krijgen ze volledige edit-rechten. Vandaar de back-up die we eerder hadden gemaakt: iemand kan per ongeluk (of expres!) het hele document wissen, zonder dat je er zelf nog veel aan kunt doen. 

Docs.new

Werk je veel met documenten, spreadsheets en presentaties, dan heeft Google een handige shortcut ingebouwd die je op de lange termijn veel tijd kan schelen. Je kunt namelijk direct een nieuw bestand openen zonder eerst naar de homepage van Google Docs te gaan. Dat doe je door docs.new in je adresbalk te typen en op Enter te drukken. Nu opent direct een nieuw Google-document. Hetzelfde geldt voor Sheets (sheets.new), Presentaties (slide.new) en Formulieren (form.new). 

Wachtwoord instellen?

Vreemd genoeg biedt Google geen optie om bestanden te beveiligen met een wachtwoord, al kan een wachtwoord natuurlijk net zo makkelijk gedeeld worden als een link. Wat je wel kunt doen, is een bestand maken in Word en Excel, daar een wachtwoord op zetten, en dat bestand vervolgens importeren in Google Docs of Sheets. 

Het is een wat omslachtige manier, en veel meer beveiliging dan een downloadlink biedt het niet, maar het is een optie. 

Tot slot

Bestanden delen via Google Docs of Sheets is nog makkelijker dan via Microsoft Word of Excel, je moet alleen wel even weten wat je doet. Zorg ervoor dat je niet meer mensen toegang geeft dan nodig, deel de openbare link alleen als je de mensen met wie je samenwerkt vertrouwt, geef niet zomaar iedereen bewerkingsrechten, en vergeet vooral geen back-up te maken, zodat je altijd een originele versie van het bestand in je persoonlijke Drive hebt staan.


▼ Volgende artikel
Review Motorola Moto G35 – Begrijpelijke compromissen
© Wesley Akkerman
Huis

Review Motorola Moto G35 – Begrijpelijke compromissen

Een toestel als de Motorola Moto G35 kan laten zien hoe goed een smartphone-ervaring kan zijn, zelfs als je er minder dan 200 euro voor betaalt. Dit model heeft een adviesprijs van 179 euro en biedt daarvoor een aantal mooie eigenschappen aan.

Goed
Conclusie

Onderaan de streep doet de Motorola Moto G35 weinig fout, dus kun je hem prima meenemen in je overweging. De processor houdt hier en daar je input niet helemaal bij, maar dat is eigenlijk het grootste struikelblok, zeker gezien de prijs. Dat kan overigens ook voor problemen met HDR-content zorgen, aangezien die meer van een systeem vraagt. We zijn echter wel van mening dat de Samsung Galaxy A15 iets meer voor hetzelfde geld aanbiedt, helemaal als het gaat om het updatebeleid. Maar de Moto G35 is allesbehalve een slechte smartphone.

Plus- en minpunten
  • Mooi scherm
  • Strak ontwerp
  • Groothoeklens
  • Prijs
  • Accuduur
  • Updatebeleid
  • Camerakwaliteit
  • Werkgeheugen

Net zoals bij seriegenoot Moto G55 kunnen we het ontwerp en de gekozen materialen voor de behuizing waarderen. De Motorola Moto G35 oogt strak en ligt lekker in de hand. Hij glijdt er bovendien niet snel uit, vanwege het polycarbonaat op de achterkant. Het toestel is niet waterdicht, maar is wel waterafstotend – dat is tenminste iets. Verder waarderen we het lage gewicht van 188 gram, de koptelefoonaansluiting onderop en de vingerafdrukscanner in de powerknop. De G35 voelt derhalve compleet aan, in elk geval op het gebied van hardware.

De Moto G35 heeft een aantal overeenkomsten met de 70 euro duurdere Moto G55. Zo heeft het riante lcd-scherm van 6,72 inch veel dezelfde eigenschappen. De (HDR-)kleuren en het contrast ogen mooi, maar de kijkhoek is niet fraai. De maximale helderheid ligt lekker hoog, waardoor je op zonnige dagen goed ziet wat er gebeurt. Daarnaast is er een hoge resolutie (1080 × 2400 pixels) en verversingssnelheid van 120 Hertz. Ook dit model heeft helaas last van die goedkoop ogende luchtlaag en bijbehorend schaduwspel aan de randen.

©Wesley Akkerman




©Wesley Akkerman




©Wesley Akkerman

Begrijpelijke keuzes

Onder de motorkap zit de relatief onbekende Unisoc T760-processor, die qua prestaties net iets achterloopt op de cpu van de Sony Xperia 10 VI (de Snapdragon 6 Gen 1). Als je bedenkt dat de Sony twee keer zo duur is, dan is dat helemaal niet verkeerd voor de prijs.

In tegenstelling tot de Moto G55 merken we soms dat het scherm te snel wil voor de processor. Dat merk je tijdens het scrollen. Het kan daardoor zijn dat het display, ondanks die hoge verversingssnelheid, schokt. Ook hebben apps soms wat tijd en ruimte nodig om op gang te komen.

Dat valt een beetje tegen, maar hoort bij deze prijsklasse. Datzelfde geldt voor de hoeveelheid werkgeheugen en opslagruimte, die 4 en 128 GB bedragen. De eerste is echt het minimale voor een Android-apparaat, terwijl de tweede niet meer van deze tijd is gezien de ruimte die we nodig hebben, maar gelukkig kun je die uitbreiden met een micro-SD-kaart. Het updatebeleid is ook niet te scherp, maar voor minder dan 200 euro begrijpelijk. Je krijgt in twee upgrades en drie jaar aan updates. De vergelijkbare Samsung Galaxy A15 doet dat beter met vier en vijf jaar.







Groothoeklens in dit prijssegment?

Net zoals bij de Moto G55 beschikt de Motorola Moto G35 over een hoofdlens van 50 megapixel. Gezien de prijs zijn we iets vergevingsgezinder en willen we graag benadrukken dat het toestel kleurrijke en redelijk gebalanceerde foto's maakt. Echter, het ontbreekt her en der wel een detail. Daarvoor ogen de beelden helaas te wazig, ondanks de autofocus. Avondfotografie is helaas niets om over naar huis te schrijven, aangezien details nog meer opgaan in de achtergrond dan overdag. Als je hier dus een foto mee maakt, doe dat dan in goed verlichte omgevingen.

Wat de Motorola Moto G35 redelijk uniek maakt, is de toevoeging van een groothoeklens. Die komen we niet vaak tegen op toestellen voor minder dan 200 euro. Hoewel we over het algemeen de resultaten van deze cameralens een voldoende willen geven, moet je wel rekening houden met een aantal vervelende zaken. De beelden ogen soms onscherp, een beetje korrelig en ook de kleuren komen niet helemaal overeen met de werkelijkheid. Houd het dus lekker op de hoofdcamera voor wanneer je foto's maakt, voor zowel ver weg als heel dichtbij.







Motorola Moto G35 kopen?

Ook de Motorola Moto G55 biedt een accu met een totaalvermogen van 5000 mAh aan. Door de niet al te krachtige processor kun je er daarom van uitgaan dat je hem meer dan een dag kunt gebruiken zonder hem te hoeven opladen. Soms zelfs twee dagen, als je rustig aan doet. Opladen gaat niet ontzettend snel met maximaal achttien watt, waardoor het al snel meer dan twee uur kan duren voordat de batterij weer vol is. De oplader moet je overigens zelf even regelen, omdat die, volgens Europese regels, niet meer in de doos verpakt wordt.

Onderaan de streep doet de Motorola Moto G35 weinig fout, dus kun je hem prima meenemen in je overweging. De processor houdt hier en daar je input niet helemaal bij, maar dat is eigenlijk het grootste struikelblok, zeker gezien de prijs. Dat kan overigens ook voor problemen met HDR-content zorgen, aangezien die meer van een systeem vraagt. We zijn echter wel van mening dat de Samsung Galaxy A15 iets meer voor hetzelfde geld aanbiedt, helemaal als het gaat om het updatebeleid. Maar de Moto G35 is allesbehalve een slechte smartphone.