ID.nl logo
Muziekcollectie ordenen
© PXimport
Zekerheid & gemak

Muziekcollectie ordenen

Ondanks de opmars van online muziekdiensten houden mp3-bestanden hun bestaansrecht. Met muziek op uw harde schijf hebt u immers meer vrijheid dan met een Spotify-account: u kunt uw bestanden op ieder gewenst medium plaatsen en ze naar hartenlust converteren. Een nadeel van het werken met mp3's is echter dat al snel een onoverzichtelijke collectie ontstaat, waarbij muziekbestanden her en der op uw schijf staan opgeslagen en incorrecte bestandsnamen hebben. Door orde aan te brengen, maakt u het uzelf een stuk gemakkelijker!

1. Zoeken met Copernic

Om bestanden effectief te organiseren, moet u er eerst achterkomen wat er zoal op uw systeem staat. De beste manier om een begin te maken met het beheren van uw muziekcollectie, is door alle bestanden op te zoeken en ze daarna op een schijf of in een map bij elkaar te zetten. Met een goede zoekmachine zoekt u uw bestanden snel bij elkaar. In dit artikel gaan we als voorbeeld aan de slag met Copernic Desktop Search, een uitstekend programma om alle muziekbestanden op uw systeem mee terug te vinden. U kunt de software downloaden op Copernic.com. Kies op deze website voor Products en selecteer daarna de programmanaam. Klik naast CDS Home - English op de oranje pijl, waarna de download start. Na een korte installatie start Copernic en begint het met het indexeren van alle bestanden op uw computer.

©PXimport

Copernic Desktop Search kan alle mappen en schijven op uw systeem uitkammen naar muziek.

2. Extra mappen toevoegen

Helaas kijkt Copernic in eerste instantie alleen in een aantal standaardmappen. Om extra mappen en schijven toe te voegen, klikt u op Tools / Options. Kies voor Files. Nu ziet u alle te doorzoeken mappen bij elkaar. Klik op Add en navigeer naar de schijf of map die u wilt toevoegen. Automatisch zijn alle typen bestanden die moeten worden gevonden aangevinkt, dus u kunt op OK klikken om de wijziging door te voeren. Dat betekent nog niet dat het programma alle audiocodecs weet te vinden. Zo negeert het bijvoorbeeld de FLAC-extensie. Voeg deze toe via Tools / Options / Advanced. Klik naast File types to index op Add. Vul hier flac in en geef aan dat het een Music file (muziekbestand) is. Kies OK, geef eventueel meer bestandstypen op en sluit het optiemenu af met OK om het geheel op te slaan.

©PXimport

Afwijkende mappen en bestandstypen zijn gemakkelijk zelf toe te voegen.

3. Muziek vinden en bundelen

In Copernic klikt u eerst op All om de hele computer te doorzoeken. Vul onder Search het muziektype in dat u zoekt. As u uw mp3's terug wilt vinden, doet u dat door *.mp3 in te vullen, waarbij de asterisk doorgaat voor elke bestandsnaam die gekoppeld is aan het mp3-bestandsformaat. Vervolgens ziet u de resultaten in beeld. Kies nu Music, waarbij het getal dat eronder verschijnt een aanduiding vormt voor het aantal gevonden bestanden. U ziet nu elke gevonden map uitgeklapt in beeld staan, met daaronder de mp3-bestanden. Klik rechts in beeld op Standard en kies hier Detailed om metagegevens (extra informatie) van uw liedjes te zien. Een bestand is af te luisteren door erop te klikken en voor Play te kiezen. Klik op Open Music Folder om de bestandslocatie in Windows Verkenner te openen. Verplaats de map nu naar een overzichtelijke locatie, bijvoorbeeld Mijn Muziek van Windows. Deze map is in de verkenner te vinden onder Bibliotheken / Muziek / Mijn Muziek. Als alternatief kunt u een aparte partitie of een interne of externe harde schijf gebruiken, waarbij u de locatie ook voorziet van de naam Muziek. Losse mappen en schijven kunt u ook in de muziekbibliotheek van Windows voegen. Rechtsklik in Windows Verkenner onder Bibliotheken op Muziek en kies Eigenschappen. Klik op Een map opnemen en selecteer de locatie.

©PXimport

Bundel mappen tot een bibliotheek, zodat u meer overzicht krijgt.

4. Dubbele liedjes zoeken

Als u over duizenden mp3-bestanden beschikt, is de kans groot dat u een album dubbel heeft of dat het aanwezig is in verschillende formaten. U schoont uw collectie snel op met het programma Duplicate Cleaner. Kies hier voor de gratis versie (free version) en kies tijdens de installatie voor de Nederlandse taal. Zodra Duplicate Cleaner is gestart, kunt u aangeven wat u precies zoekt. In het tabblad Zoek Criteria kiest u linksonder de schijf of map die doorzocht moet worden. Sleep hem naar het rechtervenster, genaamd Zoek Paden. Daarna selecteert u de bestandstypen. Onder Bestand Filter vindt u Included. Klik naast dit veld op Kies en selecteer Audio/Muziek om de meest gangbare muziekformaten te scannen. Bevestig dit met Kies. Onder het venster Vind Bestanden Met: kunt u een vinkje plaatsen bij zoekcriteria. Zo kunt u zoeken naar bestanden met dezelfde artiest, bestandsnaam of aanmaakdatum. Tevreden? Klik in de taakbalk op Scan Nu.

©PXimport

Met het gratis Duplicate Cleaner ziet u direct welke bestanden u dubbel hebt.

5. Duplicaten opschonen

Zodra het scannen naar dubbele liedjes is voltooid, volgt een samenvatting. Hierbij ziet u hoeveel bestanden er dubbel zijn en hoeveel MB of GB ze in beslag nemen. Klik op Afsluiten om terug te gaan naar Duplicate Cleaner. Alle gevonden bestanden staan in het venster gegroepeerd per soort, met daarnaast andere gegevens, zoals de bestandsgrootte en audio tags. Om snel op te schonen, kiest u Selectie Assistent in de taakbalk. Nu kunt u schoonmaakcriteria aanklikken en aangeven welk bestand u wilt bewaren, bijvoorbeeld de nieuwste versie of het bestand met de hoogste bitrate (via het tabblad Selecteer op Audio Tags). Klik op Merk om deze bestanden weg te strepen en kies Afsluiten. Controleer in de lijst of alle doorgestreepte bestanden daadwerkelijk weg mogen. Een bestand dat u toch wilt houden, bewaart u alsnog door het vinkje voor de bestandsnaam weg te halen. Kies vervolgens Bestand verwijderen en kies in het nieuwe venster Verwijder Bestanden. Let op: als u grote aantallen duplicaten hebt, is de betaalde pro-versie nodig om ze gelijktijdig te kunnen verwijderen.

©PXimport

Een muziekalbum dubbel op de computer? De Selectie Assistent verwijdert snel een van de versies.

6. Audiotags updaten

Om uw muziekbestanden op een overzichtelijke manier te ordenen, is het van belang dat de bestanden zijn voorzien van de juiste informatie. Als deze informatie is ingevuld, leest u in uw favoriete mediaspeler de artiest, naam van het liedje, album en jaar van uitgave. Anders zijn deze velden leeg. Om uw muziekcollectie van de juiste 'tags' te voorzien, kunt u gebruik maken van het programma MP3tag, waarvan een Nederlandse versie is te downloaden. Als u MP3tag voor het eerst opent, kiest u Bestand en vervolgens de optie Map wijzigen. Selecteer hier de map waarin uw muziek staat. Vervolgens worden de bestanden gelezen en ingevoerd in de software. Ontbreken er velden of bijvoorbeeld een cd-hoes? Selecteer een liedje of een heel album door erop te klikken en met Shift of Ctrl de overige liedjes aan te klikken. Klik in de taakbalk op Tagbronnen en kies een informatiebron. Voer vervolgens de albumtitel in en kies bij de gevonden muziekalbums de juiste versie. Er staan vaak 'special editions' en live-versies tussen met dezelfde titel, let daar dus op. Vervolgens is de taginformatie handmatig aan te passen. U kunt dit ook direct door laten voeren met een klik op OK. De bestanden worden daarmee direct geüpdate.

©PXimport

Van albumhoes tot de producer van de cd: met MP3tag haalt u alle relevante informatie binnen.

7. iTunes: genres

Nu uw muziekbibliotheek netjes is geordend, wilt u er uiteraard ook 'gesorteerd' naar kunnen luisteren. Door de juiste tags te downloaden, kunt u muziek eenvoudig sorteren op genre, maar met de functie Genius van iTunes kunt u automatisch afspeellijsten maken gebaseerd op muzieksoort. U kunt iTunes downloaden van iTunes.nl. Kies Gratis download om op de downloadpagina te komen. Na de installatie voegt u muziek toe via Bestand / Map aan bibliotheek toevoegen. Afhankelijk van de hoeveelheid muziek die u wilt toevoegen, kan dit even duren. iTunes zoekt zelf ook nog naar ontbrekende metadata. Klik vervolgens in het linkermenu op Genius. Om er gebruik van te kunnen maken, heb u een Apple ID nodig, dat direct is aan te maken. Na het inloggen scant Genius uw iTunes-bibliotheek. Het programma stuurt de gevonden informatie naar iTunes, dat wil zeggen: het bekijkt welke liedjes bij elkaar kunnen staan in een afspeellijst, waarna deze lijsten daadwerkelijk worden aangemaakt. Dit proces neemt enige tijd in beslag. Ondertussen kunt u het programma gewoon gebruiken. Hierna worden de afspeellijsten in tegelvorm getoond. Als u in de bibliotheek een liedje aanklikt, verschijnen soortgelijke liedjes uit uw collectie als Genius-aanbeveling in de iTunes Sidebar, rechts in beeld.

©PXimport

iTunes heeft met Genius een geniale functie in huis om automatische afspeellijsten te maken.

8. iTunes synchroniseren

Als u iTunes gebruikt als muziekspeler kunt u, ook zonder gebruik te maken van Apple's iCloud-dienst, uw bibliotheek synchroniseren met andere computers, en dus ook met computers die zich buiten uw thuisnetwerk bevinden. Dat doet u met behulp van een dienst zoals Dropbox, SugarSync of Syncplicity. Zoek eerst de bibliotheek op. Deze staat standaard in de map Mijn Muziek. De locatie is ook te vinden in iTunes via Bewerken / Voorkeuren en het tabblad Geavanceerd. Selecteer de iTunes-map in Windows Verkenner, kopieer hem via Ctrl+C, ga naar - bijvoorbeeld - uw Dropbox-map en plak de bibliotheek er middels Ctrl+V in. Afhankelijk van de grootte van uw iTunes-map kan het uploaden van de bestanden naar Dropbox enige tijd duren. Ook het downloaden van dezelfde bestanden op een andere computer (synchronisatie) kan enige tijd in beslag nemen. Zodra de synchronisatie voltooid is, opent u iTunes terwijl u de Shift-toets ingedrukt houdt. U wordt gevraagd de iTunes-bibliotheek aan te wijzen via de knop Kiezen. Navigeer naar Dropbox / iTunes en dubbelklik op het bestand iTunes Library. iTunes ziet er nu op elke computer hetzelfde uit. Let op dat de bibliotheek slechts één keer tegelijk kan worden geopend. iTunes kan dus niet op meerdere computers zijn opgestart.

©PXimport

Dankzij een clouddienst als Dropbox kunt u uw iTunes-bibliotheek overal openen.

Last.fm

Last.fm is een muziekplatform waar u mensen kunt vinden die uw muzieksmaak delen. De meeste mensen kennen Last.fm echter hoofdzakelijk als een plaats waar uw 'luistergedrag' wordt bijgehouden. Op de website is snel een account aangemaakt, waarna u de bijbehorende gebruikersnaam en het wachtwoord kunt invoeren in muziekspelers als Spotify en iTunes, of in de elders in dit artikel besproken Mufin Player. Voor alle andere mediaspelers is er de Last.fm Scrobbler, een klein programmaatje voor Windows dat bijhoudt waar u naar luistert. Er is een speciale app van beschikbaar voor smartphones met iOS (iPhone) en het Android-besturingssysteem. Hiermee kunt u uw statistieken bekijken, maar ontdekt u ook nieuwe artiesten, zijn muziekfragmenten te beluisteren en bent u op de hoogte van de nieuwste concertagenda. Last.fm is eigenlijk onmisbaar voor muziekliefhebbers.

©PXimport

Last.fm kan bijhouden waar u naar luistert en laat u nieuwe muziek ontdekken.

9. Cloud-player

In Dropbox kunt u natuurlijk ook een aantal mp3'tjes plaatsen. Door in te loggen op dropbox.com kunt u elk liedje aanklikken en vanuit uw browser afspelen. Het kan echter ook veel eenvoudiger, door gebruik te maken van een complete online mediaplayer. DropTunes is daar een goed voorbeeld van. Surf naar DropTunes en voer de inlognaam en het wachtwoord in van uw Dropbox-account. Klik dan op Login to DropTunes. Links vindt u uw Dropbox-mappen. Navigeer naar de map waarin uw muziek staat, klik op een liedje en druk op de knop Play die u linksboven in beeld ziet. De online player speelt vervolgens alle nummers achter elkaar af en hij stopt dus niet na één liedje, zoals dat wel gebeurt als u uw muziek in Dropbox zelf afspeelt. Op MyZeek vindt u een geavanceerdere Dropbox-speler. Klik op Login with Dropbox, waarna MyZeek verschijnt. Ga wederom naar uw muziekmap en klik op een liedje om de muziek te starten. U hebt nu naast de play- en pauzeknop ook een shuffle- en repeat-functie tot uw beschikking. Ondanks deze extra mogelijkheden geniet DropTunes onze voorkeur, omdat de dienst sneller werkt en een duidelijke vormgeving heeft.

©PXimport

Tover uw Dropbox om tot een eenvoudige, maar volwaardige muziekspeler!

10. Mufin: alles en overal

Met Mufin Player combineert u het beste van de offline en de online wereld. Naast een zeer uitgebreide muziekspeler voor Windows krijgt u ook 2 GB aan gratis online opslagruimte cadeau om muziek op te plaatsen. Daarnaast beschikt Mufin over een brandfunctie, browser en handige functies zoals het automatisch aanmaken van afspeellijsten. Surf naar Mufin.com en klik op Download now. Zodra de installatie is voltooid, wordt u gevraagd om de algemene muziekmap op uw schijf te selecteren. In het volgende scherm wordt gevraagd of u al een Mufin-account hebt. Klik rechtsboven op Nu registeren! om een gebruikersnaam aan te maken. Hiermee krijgt u 2 GB gratis muziekopslag - of 25 GB tegen extra betaling. Vul na registratie uw gegevens in bij het venster Met Mufin verbinden en voltooi de welkomstwizard.

©PXimport

Met Mufin hebt u niet alleen een offline, maar ook een online muziekschijf.

11. Mufin: muziek updaten

De eerste keer laadt Mufin alle muziek uit de door u gekozen map en analyseert het de bibliotheek tot in detail. Het programma zoekt in een online databank naar de juiste tags en de albumhoes, het stemt de volumes op elkaar af en bekijkt welke liedjes bij elkaar passen in genre en sfeer. Dit wordt de 'Overeenkomst' genoemd. De hoeveelheid blokjes in de linkse Overeenkomst-kolom geeft aan welke muziek bij elkaar kan worden gezet in een afspeellijst. Houd de muis op een blokje en klik op Kiezen. Vervolgens wordt een automatische afspeellijst gemaakt, op basis van overeenkomstige liedjes uit uw bibliotheek. Dit gebeurt ook als u op het mufin-logo klikt, naast de bedieningstoetsen, maar dan maakt het programma een standaardlijst met liedjes uit hetzelfde genre. De lijst wordt toegevoegd aan het menu Afspeellijsten, die u links in beeld vindt. Bovenaan vindt u tevens de knop Filter, waarmee u handmatig muziek kunt sorteren. Klik op Vensters en zet een vinkje bij mufin-aanbevelingen. Er verschijnt nu een nieuw venster waarin u suggesties voor artiesten en liedjes krijgt, op basis van de Mufin-website of omdat ze zijn gerelateerd aan de muziek in uw bestaande collectie.

©PXimport

Op verschillende manieren kunt u uw muziekcollectie uitpluizen en gerelateerde nummer bij elkaar plaatsen.

12. Mufin Drive

Als u tijdens de installatie een account hebt aangemaakt, hebt u 2 GB gratis online opslagruimte gekregen om muziek in te bewaren. In de Mufin Player ziet u onder het tabblad Mijn Muziek de knop mufin.drive. Hierin vindt u de muziek die u online hebt staan. Om liedjes te uploaden, klikt u in het hoofdmenu van de bibliotheek (Mijn Muziek / Alle titels) helemaal rechts van een liedje op het bolletje onder de kolom mufin.drive, waarna het versturen direct van start gaat. Als u nu naar Mufin.com surft en inlogt, komt u op My page terecht, een pagina met uw persoonlijke instellingen. Op het tabblad My page vindt u persoonlijke weetjes, zoals welk liedje u het meest heeft afgespeeld. Bij Settings is een Last.fm-profiel in te voeren zodat u kunt scrobblen (waarbij de muziek waar u naar luistert, wordt toegevoegd aan uw profiel). Om op uw persoonlijke mufin drive te komen, moet u echter naar MufinPlayer.com surfen en daar inloggen met uw account. Het scherm oogt als de gestripte versie van de offline Mufin Player, maar dan met zojuist geüploade liedjes in de afspeellijst. Een leuke extra functie hier is de Mood playlist. Als u deze humeurmeter versleept, verschijnt er een automatische afspeellijst met muziek die bij uw stemming past.

©PXimport

Overal uw eigen muziek: de persoonlijke schrijf van Mufin.

13. Uploaden naar Grooveshark

Ook bij de online muziekdienst Grooveshark kunt u een persoonlijke pagina aanmaken waarin u uw eigen muziek kunt uploaden. Surf eerst naar Grooveshark.com. Maak een account aan of log in met uw Facebook- of Twitter-account. Klik vervolgens bovenaan op My Music. In het Songs-menu verschijnen de liedjes die zijn geüpload. Klik op Upload Music om in het uploadscherm te komen. U hebt hiervoor een Java-script nodig, dat - nadat u daar toestemming voor hebt gegeven - automatisch wordt gedownload. Vervolgens verschijnen de lokale mappen in beeld, waarna u kunt aangeven welke liedjes naar uw Grooveshark-account moeten worden gestuurd. Kies Uploaden, waarna het proces start. Zodra het uploaden is voltooid, sluit u af met een klik op Finish, waarna de liedjes in het Songs-menu terechtkomen. U kunt ook eigen afspeellijsten maken in Grooveshark, via de knop Playlists. Kies New Playlist, vul een naam in en sla de nieuwe lijst op. Klik daarna op een liedje in Songs. Dit licht oranje op. Klik op het pijltje en kies Add to playlist en klik de afspeellijst aan die u zojuist hebt gemaakt. Uw muziek en afspeellijsten zijn altijd beschikbaar, ongeacht of u nu inlogt via een browser of vanaf een smartphone.

©PXimport

Ook bij Grooveshark kunt u een eigen muziekpagina maken.

AudioBox

Een volledige cloud-dienst voor alle soorten muziek is te vinden op AudioBox.fm. Deze dienst is niet gratis, maar u kunt hem wel eerst 15 dagen gratis uitproberen. Daarna betaalt u 4 tot 10 dollar per maand voor een pakket met een opslagcapaciteit van 11 tot maar liefst 151 GB. U kunt uw eigen muziek uploaden vanaf uw computer, telefoon of tablet, maar AudioBox werkt ook samen met YouTube, Dropbox, Facebook en Last.fm. Elke afspeellijst die u hebt, kan worden verwerkt in AudioBox. Van de software is ook een app beschikbaar voor de iPhone en voor Android-telefoons. Al uw muziek kan worden beluisterd in de zogenaamde AudioBox Cloud Web Player. De vormgeving daarvan oogt vrijwel hetzelfde als die van iTunes, waardoor de online speler snel vertrouwd aanvoelt.

©PXimport

Bij AudioBox kunt u tegen betaling een cloudbibliotheek met een capaciteit van liefst 151 GB krijgen.

▼ Volgende artikel
10 tips om meer uit je robotstofzuiger te halen
© Mustafa_Art
Huis

10 tips om meer uit je robotstofzuiger te halen

Een robotstofzuiger scheelt flink wat werk, maar alleen als je hem goed gebruikt. Wie er net een in huis heeft, merkt al snel dat hij niet alles vanzelf doet. En ook als je al langer een robotstofzuiger gebruikt, valt er vaak nog winst te halen. Met deze tien praktische tips werkt je robotstofzuiger beter – en hoef jij minder te doen!

In het kort

Een robotstofzuiger kan je flink wat werk uit handen nemen, maar alleen als je hem goed gebruikt. Met deze 10 slimme tips werkt hij beter, blijft hij langer mee gaan en past hij zich aan jouw huishouden aan. Van zones instellen tot onderhoud: zo maak je er écht een huishoudhulp van.

Lees ook: Hier moet je op letten wanneer je een robotstofzuiger wilt kopen

1. Laat hem eerst je huis leren kennen

Veel robotstofzuigers kunnen een plattegrond van je woning maken. Dat kost eenmalig wat tijd, maar levert daarna veel gemak op. Tijdens zo'n verkenningsronde reinigt hij meestal nog niet, maar scant hij alleen. Geef hem de ruimte en zorg dat er geen spullen over de vloer slingeren. Als de kaart eenmaal is aangemaakt, kun je zones instellen, schoonmaakschema's maken en no-go-gebieden markeren.

2. Zorg voor voldoende licht

Robotstofzuigers met optische sensoren hebben licht nodig om goed te navigeren. Als je hem 's avonds laat rijden terwijl de lampen uit zijn, herkent hij obstakels minder goed. Plan het schoonmaken liever overdag of laat een lamp aan in de ruimte waar hij aan het werk is. Als het apparaat regelmatig moeite heeft om meubels of muren goed te herkennen, komt dat mogelijk door te weinig licht.

Licht, laser & optische sensoren

De lichtbehoefte van robotstofzuigers verschilt sterk per navigatiesysteem. Modellen met LiDAR-technologie (lasernavigatie) werken uitstekend in het donker omdat ze zelf licht uitstralen om obstakels te detecteren. Camera-gebaseerde robots daarentegen zijn afhankelijk van omgevingslicht om hun omgeving te kunnen 'zien' en hebben problemen in donkere ruimtes. Goedkopere modellen met alleen infrarood- of aanrakingssensoren navigeren weliswaar zonder licht, maar werken veel minder nauwkeurig en rijden vaker tegen obstakels aan.

3. Stel schoonmaakzones en kamers in

In de app van de meeste modellen kun je na de kaartopbouw aangeven welke kamers of delen van het huis wanneer moeten worden schoongemaakt. Dat is handig als je bijvoorbeeld elke ochtend de gang en keuken wilt laten doen, maar de slaapkamers alleen op zaterdag. Door het schoonmaken slim te verdelen, werkt de robotstofzuiger efficiënter en hoeft hij tussendoor minder vaak op te laden.

©Wesley Akkerman | ID.nl

4. Gebruik virtuele afbakeningen waar nodig

Veel modellen bieden de mogelijkheid om virtuele grenzen aan te maken: gebieden waar de robotstofzuiger niet mag komen. Denk aan een speelkleed met speelgoed, een losse kabel achter de bank of een plek waar de vloer nat kan zijn. In plaats van zo'n verboden plek elke keer handmatig af te schermen, door er bijvoorbeeld iets voor te zetten, stel je die zones gewoon één keer digitaal in. Het apparaat houdt daar vanaf dan automatisch rekening mee en weet dat hij daar niet meer mag komen.

5. Dweilen? Wees voorzichtig met schoonmaakmiddelen

Kan jouw robotstofzuiger ook dweilen? Gebruik dan alleen het aanbevolen reinigingsmiddel of gewoon water. Veel gewone schoonmaakmiddelen zijn te sterk of laten resten achter, waardoor leidingen of sproeiers kunnen verstoppen. Sommige robotstofzuigers hebben een speciaal reservoir voor schoonmaakmiddel, maar dat geldt niet voor elk model. Iets om naar te kijken voordat je een robotstofzuiger gaat kopen.

6. Maak borstels, wieltjes en sensoren regelmatig schoon

Haren, stof en vuil hopen zich snel op rond de draaiende onderdelen van de robotzuiger. Vooral huisdierharen kunnen oor problemen zorgen. Maak elke week de hoofdborstel los, controleer de zijborstels en veeg vuil weg met een droge doek of meegeleverd hulpstuk. Vergeet ook de val- en navigatiesensoren niet: die kunnen door stof minder goed functioneren, wat de navigatie beïnvloedt.

©Vershinin Evgenii

7. Leeg het stofreservoir af en toe ook zelf

Veel robotstofzuigers hebben een zelflegende functie. Handig, maar ook dan is het slim om af en toe zelf te controleren of alles goed blijft werken. Het stofreservoir is meestal klein en raakt sneller verstopt dan je denkt. Leeg het na een paar schoonmaakbeurten, zeker als je merkt dat hij minder vuil opzuigt of als hij zelf aangeeft dat het reservoir leeg is, maar je toch nog stof en kruimels op de vloer ziet liggen.

8. Zet het laadstation op een vaste plek

Een robotstofzuiger onthoudt zijn omgeving en zoekt na elke beurt zijn laadstation op. Verplaats je dat station naar een andere plek, dan moet hij opnieuw leren waar hij zich bevindt. Zet het station dus op een centrale, bereikbare plek waar voldoende ruimte is en laat het daar staan. Zo voorkom je dat hij de weg kwijt raakt of fouten maakt bij het navigeren.

9. Pas op bij huisdieren

Een ongelukje van een huisdier kan vervelende gevolgen hebben als de stofzuiger erdoorheen rijdt. Laat hem daarom liever schoonmaken op momenten dat je huisdieren buiten zijn of je zeker weet dat de vloer schoon is. Zo voorkom je niet alleen vieze sporen, maar ook schade aan het apparaat en extra schoonmaakwerk achteraf.

©Надія Коваль - stock.adobe.com

10. Automatiseer waar het kan, maar houd controle

Robotstofzuigers zijn bedoeld om werk uit handen te nemen. Toch blijft het verstandig om regelmatig de app te openen, meldingen te controleren en updates uit te voeren. Soms kun je met een kleine aanpassing – zoals het verplaatsen van een kabel, het instellen van een extra schoonmaakbeurt op vrijdag – het resultaat flink verbeteren.

Robotstofzuiger klaar? Zuigen maar!

Het is simpel: hoe beter je robotstofzuiger weet wat hij moet doen, hoe beter hij zijn werk doet. Met deze tips zorg je ervoor dat dat het geval is. En ja, je moet zelf ook af en toe nog wat doen, zoals het stofreservoir controleren of dierenhaar uit de wieltjes te peuteren, maar dat kost hooguit een paar minuutjes van je tijd. Want je weet nu hoe je ervoor zorgt dat de omstandigheden zo goed mogelijk zijn én hoe je hem 'traint'. En daarmee komt hij dicht in de buurt van je ideale huishoudhulp!


🤖 🧹 Accessoires voor je robotstofzuiger?

Je vindt ze

▼ Volgende artikel
Zelf je elektrische kookplaat aansluiten? Zo doe je dat slim en veilig!
© andrey
Huis

Zelf je elektrische kookplaat aansluiten? Zo doe je dat slim en veilig!

Hoewel koken op gas voorlopig nog mag, is duidelijk dat de toekomst elektrisch is. Veel mensen stappen nu al over op elektrisch koken – vaak in combinatie met inductie. Ben jij toe aan een nieuwe kookplaat of wil je van het gas af? Dan is het goed om te weten hoe je zo’n elektrische kookplaat aansluit, waar je op moet letten en wanneer je beter een professional kunt inschakelen.

Na het lezen van dit artikel weet je:
  • Dat er 1-, 2- en 3-fase-aansluitingen en -kookplaten zijn
  • Hoe je met de multimeter bepaalt wat voor aansluiting jij hebt
  • Hoe je de elektrische kookplaat aansluit

Dit vind je vast ook interessant: Wat voor soort kookplaten zijn er?

Eén, twee of drie fasen: wat betekent dat?

In tegenstelling tot een gaskookplaat, die je simpelweg aan een gasaansluiting koppelt, is een elektrische kookplaat net iets technischer. Zo'n kookplaat kan worden aangesloten op één, twee of drie elektrische fasen. Welke van de drie je nodig hebt, hangt af van het vermogen van je kookplaat én van de aansluiting in je keuken.

Een 1-fase kookplaat is het eenvoudigst. Die werkt op een gewone stekker met twee pinnen, precies zoals je gewend bent van andere apparaten in huis. Deze modellen hebben een beperkt vermogen – maximaal 3680 watt – maar zijn vaak krachtig genoeg voor wie niet al te fanatiek kookt. Aansluiten is simpel: stekker erin en je kunt aan de slag.

Voor een 2-fase kookplaat heb je een zogenoemde perilex-stekker nodig, met vijf pinnen. Die zie je vooral bij iets krachtigere inductiekookplaten. Meestal worden dit soort kookplaten zonder stekker geleverd, en is het slim om een elektricien in te schakelen voor de installatie. Het benodigde vermogen ligt tussen de 3681 en 7360 watt.

Een 3-fase kookplaat vraagt nog meer stroom en werkt op krachtstroom. Ook hier gebruik je een perilex-stekker met vijf pinnen, maar je moet wel eerst controleren of je meterkast daar op is voorbereid. De aansluitwaarde ligt boven de 7360 watt en het is belangrijk dat de aansluiting klopt – anders werkt de kookplaat niet of loop je zelfs risico op overbelasting. Laat dit daarom bij voorkeur aan een vakman over.

©vectorizer88 - stock.adobe.com

Een kookplaat voor 1- en 2-fase

Je kunt ook kiezen voor een kookplaat met powermanagement. Dat is een kookplaat die je op een normaal stopcontact of op een perilex-stopcontact aansluit. Deze kookplaat kun je in de toekomst uitbreiden, als je dat wilt, maar hiervoor hoef je nu nog niet meteen de aanpassingen in de meterkast en aansluiting door te voeren. Als je wel de aanpassingen in de meterkast laat doen, heb je profijt van de kracht van een 2-fase kookplaat.

Hoe weet je welke kookplaat bij je keuken past?

Wat je kunt aansluiten, hangt af van het type stopcontact in je keuken. Heb je een standaard wandcontactdoos met twee gaten? Dan past daar alleen een 1-fase kookplaat op. Die worden meestal geleverd met stekker en snoer, zodat je hem meteen kunt gebruiken.

Zie je een perilex-stopcontact (met vijf gaten)? Dan is je keuken in principe geschikt voor een 2- of 3-fase kookplaat. Alleen weet je dan nog niet of je meterkast daadwerkelijk drie fasen aankan. Dat kun je op twee manieren controleren: met een multimeter of door in je meterkast te kijken.

Zo check je de aansluiting met een multimeter

Heb je een multimeter in huis? Dan kun je precies meten hoeveel fasen je aansluiting ondersteunt. Teken op een papier het patroon van het perilex-stopcontact en noteer per gat wat je meet. Prik met één pin in het middelste gat (de aarde) en meet met de andere pin de overige vier. Krijg je twee keer 230 volt en twee keer 0? Dan heb je een 2-fase aansluiting. Meet je drie keer 230 volt en één keer 0? Dan is het een 3-fase aansluiting. Label de gaten met ‘L’ voor stroom en ‘N’ voor nul, zodat je straks precies weet wat waar hoort.

©Dmitriy

Voordat je een kookplaat aanschaft, check je eerst de nismaat van je aanrechtblad. Meet met een rolmaat eerst de nis op in het aanrechtblad. Doe dit voor de breedte, de diepte en de hoogte. Komen de afmetingen niet overeen met de kookplaat die je graag wilt? Kijk dan of je het aanrechtblad kunt aanpassen.

Geen multimeter? Kijk in de meterkast

Heb je geen meetapparatuur? Dan kun je in de meterkast zien hoeveel fasen er beschikbaar zijn. Bij een 2-fase aansluiting zie je twee gekoppelde groepen met een hendel ertussen. Zie je vier gekoppelde groepen? Dan is er krachtstroom aanwezig en kun je dus ook een 3-fase kookplaat aansluiten – mits het stopcontact daar geschikt voor is.

©auremar

Zelf een kookplaat aansluiten

Ga je zelf aan de slag? Dan is het belangrijk dat je weet wat je doet. Elektriciteit is geen speelgoed, dus bij twijfel: bel een vakman. Heb je een 1-fase kookplaat met powermanagement die je op een normaal stopcontact wilt aansluiten? Dan moet je deze eerst correct instellen.

Leg om te beginnen een stuk piepschuim onder de kookplaat, zodat je hem veilig kunt omdraaien zonder krassen of barsten. Plak daarna de afdichtband rondom het apparaat, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de glasrand. Begin aan de achterkant, zodat de naad niet in het zicht valt.

Open het aansluitcompartiment onder de kookplaat en controleer het aansluitschema dat daar staat. Gebruik de bijgeleverde bruggetjes om de juiste verbindingen te maken. Sluit het snoer aan: bruin op L, blauw op N en geelgroen op aarde. Zet het snoer vast met trekontlasting en sluit het klepje.

Draai nu de kookplaat weer om en steek de stekker in het stopcontact. Leg de kookplaat op z’n plek in het aanrechtblad. Houd de pauzeknop vijf seconden ingedrukt om het menu te openen. Zoek via de plusknop naar het onderdeel ‘PO’ (power) en stel het vermogen in op 3.7 in plaats van 7.4. Bevestig dit door de pauzeknop nog eens vijf seconden ingedrukt te houden. Je kookplaat is nu geschikt voor een standaard aansluiting.

Houd de stekker op de juiste positie tijdens het meten met de multimeter. Kijk hoe je de stekker in het getekende stopcontact zou steken, zodat je de juiste kleuren van de draden noteert op je tekening.

Een 2-fase kookplaat aansluiten: zo werkt het

Heb je een 2-fase kookplaat? Dan moet je eerst bepalen welke kleur draad bij welk contact hoort. Meet het snoer door met een multimeter, op de piepstand of op de Ohm-stand. Noteer welke draad bij welke stekkerpin hoort en gebruik die info bij het aansluiten.

Open vervolgens het aansluitvak onder de kookplaat en kijk welk aansluitschema je moet gebruiken. L1 en L2 koppel je aan de juiste stroomdraden, 01 en 02 aan de juiste nuldraad. Maak de trekontlasting los, sluit de draden aan zoals je eerder hebt gemeten, en zet alles weer stevig vast.

Steek daarna de stekker in het stopcontact en plaats de kookplaat netjes in het blad. Dankzij de afdichtband blijft alles goed op z'n plek. Zet vervolgens de kookplaat aan en test of alle kookzones werken. Krijg je een foutmelding? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan bij het aansluiten. Geen foutmelding? Dan is je kookplaat klaar voor gebruik.

©S.Engels

Het is gebruikelijk dat de pannen een licht tikkend of zoemend geluid maken tijdens het koken. Dit heeft te maken met het magnetisch veld van de kookplaat. Ruik je een vreemde geur na het installeren van de kookplaat? Dit is ook gebruikelijk en de geur trekt uiteindelijk weg.