ID.nl logo
Muziekcollectie ordenen
© PXimport
Zekerheid & gemak

Muziekcollectie ordenen

Ondanks de opmars van online muziekdiensten houden mp3-bestanden hun bestaansrecht. Met muziek op uw harde schijf hebt u immers meer vrijheid dan met een Spotify-account: u kunt uw bestanden op ieder gewenst medium plaatsen en ze naar hartenlust converteren. Een nadeel van het werken met mp3's is echter dat al snel een onoverzichtelijke collectie ontstaat, waarbij muziekbestanden her en der op uw schijf staan opgeslagen en incorrecte bestandsnamen hebben. Door orde aan te brengen, maakt u het uzelf een stuk gemakkelijker!

1. Zoeken met Copernic

Om bestanden effectief te organiseren, moet u er eerst achterkomen wat er zoal op uw systeem staat. De beste manier om een begin te maken met het beheren van uw muziekcollectie, is door alle bestanden op te zoeken en ze daarna op een schijf of in een map bij elkaar te zetten. Met een goede zoekmachine zoekt u uw bestanden snel bij elkaar. In dit artikel gaan we als voorbeeld aan de slag met Copernic Desktop Search, een uitstekend programma om alle muziekbestanden op uw systeem mee terug te vinden. U kunt de software downloaden op Copernic.com. Kies op deze website voor Products en selecteer daarna de programmanaam. Klik naast CDS Home - English op de oranje pijl, waarna de download start. Na een korte installatie start Copernic en begint het met het indexeren van alle bestanden op uw computer.

©PXimport

Copernic Desktop Search kan alle mappen en schijven op uw systeem uitkammen naar muziek.

2. Extra mappen toevoegen

Helaas kijkt Copernic in eerste instantie alleen in een aantal standaardmappen. Om extra mappen en schijven toe te voegen, klikt u op Tools / Options. Kies voor Files. Nu ziet u alle te doorzoeken mappen bij elkaar. Klik op Add en navigeer naar de schijf of map die u wilt toevoegen. Automatisch zijn alle typen bestanden die moeten worden gevonden aangevinkt, dus u kunt op OK klikken om de wijziging door te voeren. Dat betekent nog niet dat het programma alle audiocodecs weet te vinden. Zo negeert het bijvoorbeeld de FLAC-extensie. Voeg deze toe via Tools / Options / Advanced. Klik naast File types to index op Add. Vul hier flac in en geef aan dat het een Music file (muziekbestand) is. Kies OK, geef eventueel meer bestandstypen op en sluit het optiemenu af met OK om het geheel op te slaan.

©PXimport

Afwijkende mappen en bestandstypen zijn gemakkelijk zelf toe te voegen.

3. Muziek vinden en bundelen

In Copernic klikt u eerst op All om de hele computer te doorzoeken. Vul onder Search het muziektype in dat u zoekt. As u uw mp3's terug wilt vinden, doet u dat door *.mp3 in te vullen, waarbij de asterisk doorgaat voor elke bestandsnaam die gekoppeld is aan het mp3-bestandsformaat. Vervolgens ziet u de resultaten in beeld. Kies nu Music, waarbij het getal dat eronder verschijnt een aanduiding vormt voor het aantal gevonden bestanden. U ziet nu elke gevonden map uitgeklapt in beeld staan, met daaronder de mp3-bestanden. Klik rechts in beeld op Standard en kies hier Detailed om metagegevens (extra informatie) van uw liedjes te zien. Een bestand is af te luisteren door erop te klikken en voor Play te kiezen. Klik op Open Music Folder om de bestandslocatie in Windows Verkenner te openen. Verplaats de map nu naar een overzichtelijke locatie, bijvoorbeeld Mijn Muziek van Windows. Deze map is in de verkenner te vinden onder Bibliotheken / Muziek / Mijn Muziek. Als alternatief kunt u een aparte partitie of een interne of externe harde schijf gebruiken, waarbij u de locatie ook voorziet van de naam Muziek. Losse mappen en schijven kunt u ook in de muziekbibliotheek van Windows voegen. Rechtsklik in Windows Verkenner onder Bibliotheken op Muziek en kies Eigenschappen. Klik op Een map opnemen en selecteer de locatie.

©PXimport

Bundel mappen tot een bibliotheek, zodat u meer overzicht krijgt.

4. Dubbele liedjes zoeken

Als u over duizenden mp3-bestanden beschikt, is de kans groot dat u een album dubbel heeft of dat het aanwezig is in verschillende formaten. U schoont uw collectie snel op met het programma Duplicate Cleaner. Kies hier voor de gratis versie (free version) en kies tijdens de installatie voor de Nederlandse taal. Zodra Duplicate Cleaner is gestart, kunt u aangeven wat u precies zoekt. In het tabblad Zoek Criteria kiest u linksonder de schijf of map die doorzocht moet worden. Sleep hem naar het rechtervenster, genaamd Zoek Paden. Daarna selecteert u de bestandstypen. Onder Bestand Filter vindt u Included. Klik naast dit veld op Kies en selecteer Audio/Muziek om de meest gangbare muziekformaten te scannen. Bevestig dit met Kies. Onder het venster Vind Bestanden Met: kunt u een vinkje plaatsen bij zoekcriteria. Zo kunt u zoeken naar bestanden met dezelfde artiest, bestandsnaam of aanmaakdatum. Tevreden? Klik in de taakbalk op Scan Nu.

©PXimport

Met het gratis Duplicate Cleaner ziet u direct welke bestanden u dubbel hebt.

5. Duplicaten opschonen

Zodra het scannen naar dubbele liedjes is voltooid, volgt een samenvatting. Hierbij ziet u hoeveel bestanden er dubbel zijn en hoeveel MB of GB ze in beslag nemen. Klik op Afsluiten om terug te gaan naar Duplicate Cleaner. Alle gevonden bestanden staan in het venster gegroepeerd per soort, met daarnaast andere gegevens, zoals de bestandsgrootte en audio tags. Om snel op te schonen, kiest u Selectie Assistent in de taakbalk. Nu kunt u schoonmaakcriteria aanklikken en aangeven welk bestand u wilt bewaren, bijvoorbeeld de nieuwste versie of het bestand met de hoogste bitrate (via het tabblad Selecteer op Audio Tags). Klik op Merk om deze bestanden weg te strepen en kies Afsluiten. Controleer in de lijst of alle doorgestreepte bestanden daadwerkelijk weg mogen. Een bestand dat u toch wilt houden, bewaart u alsnog door het vinkje voor de bestandsnaam weg te halen. Kies vervolgens Bestand verwijderen en kies in het nieuwe venster Verwijder Bestanden. Let op: als u grote aantallen duplicaten hebt, is de betaalde pro-versie nodig om ze gelijktijdig te kunnen verwijderen.

©PXimport

Een muziekalbum dubbel op de computer? De Selectie Assistent verwijdert snel een van de versies.

6. Audiotags updaten

Om uw muziekbestanden op een overzichtelijke manier te ordenen, is het van belang dat de bestanden zijn voorzien van de juiste informatie. Als deze informatie is ingevuld, leest u in uw favoriete mediaspeler de artiest, naam van het liedje, album en jaar van uitgave. Anders zijn deze velden leeg. Om uw muziekcollectie van de juiste 'tags' te voorzien, kunt u gebruik maken van het programma MP3tag, waarvan een Nederlandse versie is te downloaden. Als u MP3tag voor het eerst opent, kiest u Bestand en vervolgens de optie Map wijzigen. Selecteer hier de map waarin uw muziek staat. Vervolgens worden de bestanden gelezen en ingevoerd in de software. Ontbreken er velden of bijvoorbeeld een cd-hoes? Selecteer een liedje of een heel album door erop te klikken en met Shift of Ctrl de overige liedjes aan te klikken. Klik in de taakbalk op Tagbronnen en kies een informatiebron. Voer vervolgens de albumtitel in en kies bij de gevonden muziekalbums de juiste versie. Er staan vaak 'special editions' en live-versies tussen met dezelfde titel, let daar dus op. Vervolgens is de taginformatie handmatig aan te passen. U kunt dit ook direct door laten voeren met een klik op OK. De bestanden worden daarmee direct geüpdate.

©PXimport

Van albumhoes tot de producer van de cd: met MP3tag haalt u alle relevante informatie binnen.

7. iTunes: genres

Nu uw muziekbibliotheek netjes is geordend, wilt u er uiteraard ook 'gesorteerd' naar kunnen luisteren. Door de juiste tags te downloaden, kunt u muziek eenvoudig sorteren op genre, maar met de functie Genius van iTunes kunt u automatisch afspeellijsten maken gebaseerd op muzieksoort. U kunt iTunes downloaden van iTunes.nl. Kies Gratis download om op de downloadpagina te komen. Na de installatie voegt u muziek toe via Bestand / Map aan bibliotheek toevoegen. Afhankelijk van de hoeveelheid muziek die u wilt toevoegen, kan dit even duren. iTunes zoekt zelf ook nog naar ontbrekende metadata. Klik vervolgens in het linkermenu op Genius. Om er gebruik van te kunnen maken, heb u een Apple ID nodig, dat direct is aan te maken. Na het inloggen scant Genius uw iTunes-bibliotheek. Het programma stuurt de gevonden informatie naar iTunes, dat wil zeggen: het bekijkt welke liedjes bij elkaar kunnen staan in een afspeellijst, waarna deze lijsten daadwerkelijk worden aangemaakt. Dit proces neemt enige tijd in beslag. Ondertussen kunt u het programma gewoon gebruiken. Hierna worden de afspeellijsten in tegelvorm getoond. Als u in de bibliotheek een liedje aanklikt, verschijnen soortgelijke liedjes uit uw collectie als Genius-aanbeveling in de iTunes Sidebar, rechts in beeld.

©PXimport

iTunes heeft met Genius een geniale functie in huis om automatische afspeellijsten te maken.

8. iTunes synchroniseren

Als u iTunes gebruikt als muziekspeler kunt u, ook zonder gebruik te maken van Apple's iCloud-dienst, uw bibliotheek synchroniseren met andere computers, en dus ook met computers die zich buiten uw thuisnetwerk bevinden. Dat doet u met behulp van een dienst zoals Dropbox, SugarSync of Syncplicity. Zoek eerst de bibliotheek op. Deze staat standaard in de map Mijn Muziek. De locatie is ook te vinden in iTunes via Bewerken / Voorkeuren en het tabblad Geavanceerd. Selecteer de iTunes-map in Windows Verkenner, kopieer hem via Ctrl+C, ga naar - bijvoorbeeld - uw Dropbox-map en plak de bibliotheek er middels Ctrl+V in. Afhankelijk van de grootte van uw iTunes-map kan het uploaden van de bestanden naar Dropbox enige tijd duren. Ook het downloaden van dezelfde bestanden op een andere computer (synchronisatie) kan enige tijd in beslag nemen. Zodra de synchronisatie voltooid is, opent u iTunes terwijl u de Shift-toets ingedrukt houdt. U wordt gevraagd de iTunes-bibliotheek aan te wijzen via de knop Kiezen. Navigeer naar Dropbox / iTunes en dubbelklik op het bestand iTunes Library. iTunes ziet er nu op elke computer hetzelfde uit. Let op dat de bibliotheek slechts één keer tegelijk kan worden geopend. iTunes kan dus niet op meerdere computers zijn opgestart.

©PXimport

Dankzij een clouddienst als Dropbox kunt u uw iTunes-bibliotheek overal openen.

Last.fm

Last.fm is een muziekplatform waar u mensen kunt vinden die uw muzieksmaak delen. De meeste mensen kennen Last.fm echter hoofdzakelijk als een plaats waar uw 'luistergedrag' wordt bijgehouden. Op de website is snel een account aangemaakt, waarna u de bijbehorende gebruikersnaam en het wachtwoord kunt invoeren in muziekspelers als Spotify en iTunes, of in de elders in dit artikel besproken Mufin Player. Voor alle andere mediaspelers is er de Last.fm Scrobbler, een klein programmaatje voor Windows dat bijhoudt waar u naar luistert. Er is een speciale app van beschikbaar voor smartphones met iOS (iPhone) en het Android-besturingssysteem. Hiermee kunt u uw statistieken bekijken, maar ontdekt u ook nieuwe artiesten, zijn muziekfragmenten te beluisteren en bent u op de hoogte van de nieuwste concertagenda. Last.fm is eigenlijk onmisbaar voor muziekliefhebbers.

©PXimport

Last.fm kan bijhouden waar u naar luistert en laat u nieuwe muziek ontdekken.

9. Cloud-player

In Dropbox kunt u natuurlijk ook een aantal mp3'tjes plaatsen. Door in te loggen op dropbox.com kunt u elk liedje aanklikken en vanuit uw browser afspelen. Het kan echter ook veel eenvoudiger, door gebruik te maken van een complete online mediaplayer. DropTunes is daar een goed voorbeeld van. Surf naar DropTunes en voer de inlognaam en het wachtwoord in van uw Dropbox-account. Klik dan op Login to DropTunes. Links vindt u uw Dropbox-mappen. Navigeer naar de map waarin uw muziek staat, klik op een liedje en druk op de knop Play die u linksboven in beeld ziet. De online player speelt vervolgens alle nummers achter elkaar af en hij stopt dus niet na één liedje, zoals dat wel gebeurt als u uw muziek in Dropbox zelf afspeelt. Op MyZeek vindt u een geavanceerdere Dropbox-speler. Klik op Login with Dropbox, waarna MyZeek verschijnt. Ga wederom naar uw muziekmap en klik op een liedje om de muziek te starten. U hebt nu naast de play- en pauzeknop ook een shuffle- en repeat-functie tot uw beschikking. Ondanks deze extra mogelijkheden geniet DropTunes onze voorkeur, omdat de dienst sneller werkt en een duidelijke vormgeving heeft.

©PXimport

Tover uw Dropbox om tot een eenvoudige, maar volwaardige muziekspeler!

10. Mufin: alles en overal

Met Mufin Player combineert u het beste van de offline en de online wereld. Naast een zeer uitgebreide muziekspeler voor Windows krijgt u ook 2 GB aan gratis online opslagruimte cadeau om muziek op te plaatsen. Daarnaast beschikt Mufin over een brandfunctie, browser en handige functies zoals het automatisch aanmaken van afspeellijsten. Surf naar Mufin.com en klik op Download now. Zodra de installatie is voltooid, wordt u gevraagd om de algemene muziekmap op uw schijf te selecteren. In het volgende scherm wordt gevraagd of u al een Mufin-account hebt. Klik rechtsboven op Nu registeren! om een gebruikersnaam aan te maken. Hiermee krijgt u 2 GB gratis muziekopslag - of 25 GB tegen extra betaling. Vul na registratie uw gegevens in bij het venster Met Mufin verbinden en voltooi de welkomstwizard.

©PXimport

Met Mufin hebt u niet alleen een offline, maar ook een online muziekschijf.

11. Mufin: muziek updaten

De eerste keer laadt Mufin alle muziek uit de door u gekozen map en analyseert het de bibliotheek tot in detail. Het programma zoekt in een online databank naar de juiste tags en de albumhoes, het stemt de volumes op elkaar af en bekijkt welke liedjes bij elkaar passen in genre en sfeer. Dit wordt de 'Overeenkomst' genoemd. De hoeveelheid blokjes in de linkse Overeenkomst-kolom geeft aan welke muziek bij elkaar kan worden gezet in een afspeellijst. Houd de muis op een blokje en klik op Kiezen. Vervolgens wordt een automatische afspeellijst gemaakt, op basis van overeenkomstige liedjes uit uw bibliotheek. Dit gebeurt ook als u op het mufin-logo klikt, naast de bedieningstoetsen, maar dan maakt het programma een standaardlijst met liedjes uit hetzelfde genre. De lijst wordt toegevoegd aan het menu Afspeellijsten, die u links in beeld vindt. Bovenaan vindt u tevens de knop Filter, waarmee u handmatig muziek kunt sorteren. Klik op Vensters en zet een vinkje bij mufin-aanbevelingen. Er verschijnt nu een nieuw venster waarin u suggesties voor artiesten en liedjes krijgt, op basis van de Mufin-website of omdat ze zijn gerelateerd aan de muziek in uw bestaande collectie.

©PXimport

Op verschillende manieren kunt u uw muziekcollectie uitpluizen en gerelateerde nummer bij elkaar plaatsen.

12. Mufin Drive

Als u tijdens de installatie een account hebt aangemaakt, hebt u 2 GB gratis online opslagruimte gekregen om muziek in te bewaren. In de Mufin Player ziet u onder het tabblad Mijn Muziek de knop mufin.drive. Hierin vindt u de muziek die u online hebt staan. Om liedjes te uploaden, klikt u in het hoofdmenu van de bibliotheek (Mijn Muziek / Alle titels) helemaal rechts van een liedje op het bolletje onder de kolom mufin.drive, waarna het versturen direct van start gaat. Als u nu naar Mufin.com surft en inlogt, komt u op My page terecht, een pagina met uw persoonlijke instellingen. Op het tabblad My page vindt u persoonlijke weetjes, zoals welk liedje u het meest heeft afgespeeld. Bij Settings is een Last.fm-profiel in te voeren zodat u kunt scrobblen (waarbij de muziek waar u naar luistert, wordt toegevoegd aan uw profiel). Om op uw persoonlijke mufin drive te komen, moet u echter naar MufinPlayer.com surfen en daar inloggen met uw account. Het scherm oogt als de gestripte versie van de offline Mufin Player, maar dan met zojuist geüploade liedjes in de afspeellijst. Een leuke extra functie hier is de Mood playlist. Als u deze humeurmeter versleept, verschijnt er een automatische afspeellijst met muziek die bij uw stemming past.

©PXimport

Overal uw eigen muziek: de persoonlijke schrijf van Mufin.

13. Uploaden naar Grooveshark

Ook bij de online muziekdienst Grooveshark kunt u een persoonlijke pagina aanmaken waarin u uw eigen muziek kunt uploaden. Surf eerst naar Grooveshark.com. Maak een account aan of log in met uw Facebook- of Twitter-account. Klik vervolgens bovenaan op My Music. In het Songs-menu verschijnen de liedjes die zijn geüpload. Klik op Upload Music om in het uploadscherm te komen. U hebt hiervoor een Java-script nodig, dat - nadat u daar toestemming voor hebt gegeven - automatisch wordt gedownload. Vervolgens verschijnen de lokale mappen in beeld, waarna u kunt aangeven welke liedjes naar uw Grooveshark-account moeten worden gestuurd. Kies Uploaden, waarna het proces start. Zodra het uploaden is voltooid, sluit u af met een klik op Finish, waarna de liedjes in het Songs-menu terechtkomen. U kunt ook eigen afspeellijsten maken in Grooveshark, via de knop Playlists. Kies New Playlist, vul een naam in en sla de nieuwe lijst op. Klik daarna op een liedje in Songs. Dit licht oranje op. Klik op het pijltje en kies Add to playlist en klik de afspeellijst aan die u zojuist hebt gemaakt. Uw muziek en afspeellijsten zijn altijd beschikbaar, ongeacht of u nu inlogt via een browser of vanaf een smartphone.

©PXimport

Ook bij Grooveshark kunt u een eigen muziekpagina maken.

AudioBox

Een volledige cloud-dienst voor alle soorten muziek is te vinden op AudioBox.fm. Deze dienst is niet gratis, maar u kunt hem wel eerst 15 dagen gratis uitproberen. Daarna betaalt u 4 tot 10 dollar per maand voor een pakket met een opslagcapaciteit van 11 tot maar liefst 151 GB. U kunt uw eigen muziek uploaden vanaf uw computer, telefoon of tablet, maar AudioBox werkt ook samen met YouTube, Dropbox, Facebook en Last.fm. Elke afspeellijst die u hebt, kan worden verwerkt in AudioBox. Van de software is ook een app beschikbaar voor de iPhone en voor Android-telefoons. Al uw muziek kan worden beluisterd in de zogenaamde AudioBox Cloud Web Player. De vormgeving daarvan oogt vrijwel hetzelfde als die van iTunes, waardoor de online speler snel vertrouwd aanvoelt.

©PXimport

Bij AudioBox kunt u tegen betaling een cloudbibliotheek met een capaciteit van liefst 151 GB krijgen.

▼ Volgende artikel
Review Philips OneUp – Elektrische dweil maakt sneller schoon
© Wesley Akkerman
Huis

Review Philips OneUp – Elektrische dweil maakt sneller schoon

In hoeverre kun je een simpele dweil eigenlijk nog verbeteren? Die vraag stelden we onszelf hardop – tot we opeens de Philips OneUp in handen kregen: een elektronische dweil die verrassend goed weet mee te draaien in een wereld vol dweilende robots en nat-droogstofzuigers. Wat vinden wij van deze opvallende nieuwkomer?

Uitstekend
Conclusie

De Philips OneUp is wat ons betreft een ideaal apparaat voor wie geen interesse of budget heeft voor een robotstofzuiger of een geavanceerde nat-droogstofzuiger. De vloer wordt mooi schoon, zonder strepen, en het dweilen en drogen kost nauwelijks tijd. Even snel door het huis is daardoor geen gedoe meer. Nadelen zijn er ook: het bijbehorende schoonmaakmiddel is aan de prijzige kant en mist een frisse geur, en de dweilpad droogt traag op als de zon niet meewerkt. Maar verder staat er niets in de weg om dit apparaat warm aan te bevelen.

Plus- en minpunten
  • Dweilen zonder strepen
  • Flexibele kop
  • Afneembare dweilpad
  • Goed voor minimaal 50 vierkante meter
  • Meegeleverd schoonmaakmiddel
  • Geen extra dweilpad
  • Schoonmaakmiddel is duur
  • Schoonmaakmiddel heeft geen lekkere geur

Dankzij robots en andere slimme apparaten wordt het steeds makkelijker om het huishouden uit handen te geven of de vervelende taken te láten uitvoeren. De Dreame H15 Pro en anders wel de X50 Ultra zijn daar goede voorbeelden van. Maar Philips laat met de OneUp zien dat regelmatig dweilen helemaal geen vervelende taak hoeft te zijn. Dit is namelijk een elektrische dweil die je in staat stelt de taak sneller uit te voeren. Hij is er in twee uitvoeringen, namelijk eentje van 109 en eentje van 159 euro. Het enige verschil is de accu: die gaat respectievelijk 50 of 70 minuten mee.

Het systeem bestaat uit verschillende onderdelen die je allemaal aan de steel bevestigt. Om te beginnen zijn dat een schoonwaterreservoir (van 280 ml) en een vuilwaterbak (van 180 ml), die je aan de onderkant van het midden aantreft. In de bak met schoon water klik je daarnaast een speciaal ontwikkelde module met daarin het schoonmaakmiddel. Dat is een door Philips ontwikkeld middel, dat naar verluidt drie maanden moet meegaan. De kantelbare kop kan 360 graden draaien en is voorzien van afneembare dweilpads, die ook los te koop zijn (voor 23 euro).

©Wesley Akkerman

Evenredig nat en schoon

Bij dit soort apparaten is het gewicht en flexibiliteit in de bediening erg belangrijk. De Philips OneUp weegt 1,75 kilo en is dus niet bepaald zwaar, zeker niet in vergelijking met draadloze steelstofzuigers. Wij hebben er in elk geval moeiteloos mee door het huis gelopen. En dankzij die draaibare kop kom je heel makkelijk in verschillende hoeken, onder tafels en stoelen en langs poten en ander meubilair. De knoppen voor de bediening zitten daarnaast helemaal boven op de dikke steel, waardoor die eveneens goed bereikbaar zijn.

In de basis lijkt er dus goed nagedacht te zijn over de werking en praktische inzetbaarheid van de Philips OneUp. Maar hoe maakt-ie schoon? Dankzij een gemotoriseerde aandrijving kan het systeem de dweilpad continu voorzien van een schone stroom water met zeep. Ondertussen zuigt de dweil het vieze water op, waardoor de grond niet lang nat blijft en het droogproces drastisch verkort. Je moet de dweilpad van tevoren nog wel eerst natmaken, dus de eerste vloeraanraking kan wat te vochtig zijn. Maar daarna wordt de harde vloer evenredig nat en schoon.

©Wesley Akkerman

Voordelen ten opzichte van gewoon dweilen

Het gebruik van de Philips OneUp brengt een aantal duidelijke voordelen met zich mee. Vergelijk je het met traditioneel dweilen, dan vallen er meteen een paar dingen op. Je hoeft geen grote emmer water klaar te zetten, laat staan ermee door het huis te slepen. Je verbruikt minder water en schoonmaakmiddel, en je voorkomt dat je halverwege met een vieze dweil over de vloer gaat. Ook het schoon- en droogmaken van de dweilkop is een stuk eenvoudiger – daar heeft Philips slim over nagedacht.

De dweilpad is afneembaar en kun je simpelweg te drogen leggen, bijvoorbeeld in de zon. Is die er even niet, dan duurt het ongeveer twee à drie dagen voordat hij helemaal droog is. Je kunt de pad bovendien in de wasmachine gooien om hem weer fris en schoon te krijgen. Omdat het drogen soms wat tijd kost, is een extra dweilpad geen overbodige luxe – maar die moet je wel los aanschaffen. Het apparaat wordt geleverd met één pad, maar verder zit alles wat je nodig hebt gewoon in de doos. De basis is dus goed op orde.

©Wesley Akkerman

Meegeleverd schoonmaakmiddel

Philips raadt natuurlijk aan om het speciaal voor dit systeem ontwikkelde schoonmaakmiddel te gebruiken. Twee flesjes kosten 20 euro en zijn volgens de fabrikant goed voor evenveel sessies als drie flessen gewone vloerreiniger. Per schoonmaakbeurt druk je één keer op de knop om het schoonwaterreservoir van de juiste hoeveelheid zeep te voorzien, zodat je altijd de optimale verhouding hebt. Toch vragen we ons af of je echt aan die Philips-flesjes vastzit. In de praktijk werkt het systeem ook prima met je eigen schoonmaakmiddel.

Wat wel opvalt aan het meegeleverde reinigingsmiddel, is dat het nauwelijks geur afgeeft. Het ruikt niet vies, maar er zit ook geen fris of aangenaam geurtje aan. Wel zorgt het voor een streeploos resultaat, en dat is natuurlijk waar het uiteindelijk om draait. Heb je echter zelf een goede vloerreiniger die speciaal geschikt is voor jouw type vloer, dan kun je die ook prima gebruiken. Het enige wat je dan even moet uitzoeken, is de juiste verhouding met het schoonwaterreservoir van 280 ml. De elektrische dweil presteert er in elk geval niet minder door als je de (best prijzige) Philips-flesjes links laat liggen.

©Wesley Akkerman

Philips OneUp kopen?

Ook goed om te weten: met de variant die 50 minuten meegaat, kun je ongeveer 50 vierkante meter dweilen. De versie met een accuduur van 70 minuten komt tot 70 vierkante meter. Daarmee is de OneUp een ideaal product voor kleinere huishoudens, zoals een appartement of flat. In ons testhuishouden hield de OneUp het zelfs vol om op een volle accu 56 vierkante meter schoon te maken – ruim boven de beloofde prestatie. Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat accu's na verloop van tijd wat capaciteit verliezen, maar daar was in dit geval nog geen sprake van.

De Philips OneUp is wat ons betreft een ideaal apparaat voor wie geen interesse of budget heeft voor een robotstofzuiger of een geavanceerde nat-droogstofzuiger. De vloer wordt mooi schoon, zonder strepen, en het dweilen en drogen kost nauwelijks tijd. Even snel door het huis is daardoor geen gedoe meer. Nadelen zijn er ook: het bijbehorende schoonmaakmiddel is aan de prijzige kant en mist een frisse geur, en de dweilpad droogt traag op als de zon niet meewerkt. Maar verder staat er niets in de weg om dit apparaat warm aan te bevelen.

▼ Volgende artikel
Ontdek de Miele Guard-serie: voor elk huishouden een stofzuiger
© Miele
Huis

Ontdek de Miele Guard-serie: voor elk huishouden een stofzuiger

Maak kennis met de Miele Guard-serie: drie stofzuigers die elk uitblinken in hun eigen klasse. Van de lichtgewicht en wendbare S1 tot de veelzijdige M1 en de luxe L1 met geavanceerde filtersystemen – Miele combineert innovatieve technologie met doordacht design. Ontdek hieronder welke Guard-stofzuiger het best bij jou past!

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Of je nu dagelijks door een druk gezinshuis beweegt of in alle rust een minimalistische studio onderhoudt, een goede stofzuiger maakt het verschil. Met de Guard-serie biedt Miele drie modellen die elk op hun eigen manier uitblinken in comfort, gebruiksgemak en duurzaamheid. De compacte Guard S1, de veelzijdige M1 en de luxe L1 zijn stuk voor stuk uitgerust met doordachte technologie en hoogwaardige materialen. Wat ze met elkaar delen? De kwaliteit en betrouwbaarheid die je van Miele mag verwachten.

Guard S1: verrassend sterk, opvallend compact

De Guard S1 is het instapmodel binnen de serie, maar zeker geen lichtgewicht als het op prestaties aankomt. Met een krachtige 890 watt-motor, vier zuigstanden en een universele zuigmond reinigt hij moeiteloos diverse vloertypen. Dankzij het lichte gewicht en het compacte ontwerp is hij ideaal voor kleinere woningen of mensen die op zoek zijn naar een wendbare stofzuiger. De bediening is intuïtief via twee knoppen en een centrale draaischakelaar, en met zijn grijs gemarkeerde elementen is hij zelfs zonder handleiding volledig logisch in gebruik.

©Miele

De S1 maakt gebruik van de HyClean Pure TU-stofzak en het ComfortFit-systeem zorgt voor een hygiënisch klikmechanisme: geen ontsnappend stof, wel een gerust gevoel. En met standaard accessoires zoals een meubelzuigmond, kierenborstel en reliëfborstel (bevestigd via de VarioClip) heb je alles bij de hand.

Waarom de sledestofzuiger nog altijd onverslaanbaar is

Hoewel draadloze steelstofzuigers tegenwoordig de toon lijken te zetten, bewijst de klassieke sledestofzuiger keer op keer zijn waarde. Niet alleen bieden sledemodellen doorgaans een krachtigere en constantere zuigkracht, ze hebben ook een aanzienlijk grotere stofcapaciteit. Je hoeft dus minder vaak te legen of zakken te vervangen. Bovendien zijn ze stiller, ergonomischer in gebruik en betrouwbaarder op de lange termijn. En waar steelstofzuigers vaak na een paar jaar al kuren vertonen, gaan sledestofzuigers zoals die van Miele gerust twintig jaar mee. Soms is klassiek gewoon beter.

Guard M1: veelzijdige krachtpatser met slimme opbergruimte

Een stapje luxer is de Guard M1, ontworpen voor elk type ondergrond en elk type huishouden. Deze stofzuiger beschikt over een verstelbare zuigkracht met vier vermogensniveaus, die je met de voet bedient – handig als je tussendoor niet wilt bukken. De 4,5 liter-stofzak (HyClean Pure CO) gaat extra lang mee en het ComfortFit-systeem garandeert maximale hygiëne én prestaties, zelfs bij een lagere zuigkracht.

©Miele

Ook het design spreekt aan: fris, modern en met een geïntegreerd accessoirevak waarin je de meegeleverde meubelzuigmond, kierenborstel en reliëfborstel netjes opbergt. De universele draaibare zuigmond is geschikt voor tapijt, hout en tegels, en volgt soepel elke beweging.

Guard L1: comfort, stilte en duurzaamheid in één

De Guard L1 is het topmodel binnen de serie en is ontworpen voor mensen die geen concessies willen doen aan comfort, prestaties of uitstraling. Met een fluisterstil geluidsniveau van slechts 75 dB en een royale actieradius van 12 meter is dit model klaar voor elke schoonmaakklus, hoe groot of klein ook. Het robuuste ontwerp is niet alleen stijlvol, maar ook uitzonderlijk duurzaam: de L1 is getest op een levensduur van maar liefst 20 jaar.

©Miele

Net als de M1 beschikt ook de L1 over de draaibare universele zuigmond, maar onderscheidt zich met slimme details. Zo is de 2-in-1-zuigmond (voor meubels en kieren) geïntegreerd in de achterkant van het toestel en is de reliëfborstel ingebouwd in de ergonomische handgreep. Ook deze L1 werkt met de HyClean Pure TU-stofzak en het ComfortFit-systeem, waardoor hygiëne en gebruiksgemak gegarandeerd zijn.

Voor wie nóg een stap verder wil gaan, is er de Guard L1 Comfort. Deze luxere uitvoering voegt enkele premium extra's toe. Het geïntegreerde LCD-kleurendisplay toont in één oogopslag de reinigingsmodus, de vullingsgraad van de stofzak en de status van het uitblaasfilter. Zo heb je altijd direct inzicht in de prestaties van je stofzuiger. Daarnaast ondersteunt de L1 Comfort Miele@home, waarmee je het apparaat via wifi kunt verbinden met je smarthome-netwerk. Bediening via app, spraak of slimme automatisering? Met Miele is het slechts een kwestie van instellen.

Ga voor meer witgoeddeals naar Bemmel & Kroon!