ID.nl logo
Media digitaliseren
© PXimport
Zekerheid & gemak

Media digitaliseren

Afscheid nemen van uw oude foto-, film-en muziekcollectie valt zwaar. Foto's, cassettebandjes en VHS-banden met herinneringen aan de goede oude tijd nemen echter veel ruimte in beslag en bovendien loopt de kwaliteit ervan langzaam maar zeker achteruit. Hoog tijd dus om uw analoge beeld- en muziekmateriaal over te zetten naar de computer!

Foto's

Wellicht worden ook bij u hele boekenplanken gevuld met dikke fotoalbums uit de jaren '70, '80 en '90. Het gaat om dierbare herinneringen die letterlijk en figuurlijk onbetaalbaar zijn. Een digitale back-up maken van uw analoge fotocollectie is niet heel lastig, maar het neemt wel aardig wat tijd in beslag. Hebt u ook nog dozen met dia's en negatieven liggen? Ook die kunt u op verschillende manieren overzetten naar uw computer.

1. Fotoscanner aanschaffen

Foto's, dia's en negatieven kunt u met behulp van een scanner naar de computer kopiëren. Als er een zogenaamde all-in-one-printer in uw huis staat, hebt u in feite al een scanner. Doorgaans geeft zo'n apparaat echter niet het beste resultaat als u er foto's mee gaat scannen. Wilt u serieus aan de slag, schaf dan een losse scanner aan met een ingebouwde adapter voor dia's en negatieven. De prijs van een zogenaamde flatbed-scanner begint bij ongeveer 50 euro en een hogere prijs brengt vaak een betere scanresolutie (bijvoorbeeld 2400 x 2400) met zich mee. Er zijn ook losse diascanners in de handel. Bij deze kleine apparaatjes, die ongeveer 100 euro kosten, worden dia's langs een scankop geschoven. De 'ontwikkelde' foto wordt vervolgens op het lcd-schermpje getoond en opgeslagen op een SD-kaartje, dat daarna op de computer kan worden uitgelezen.

©PXimport

Deze scanner heeft een ingebouwde dia-adapter.

2. Foto scannen

Hoe u scant, hangt af van het merk en type scanner dat u bezit. De meest gebruikte methode is de volgende. Open de klep van de scanner en plaats een foto, kaart of document op de glasplaat, met de onderzijde naar boven. Let goed op dat de afbeelding in de hoek van de plaat ligt. Normaal gesproken staat er een pijltje op het apparaat, dat aangeeft vanuit welke hoek de scanner te werk gaat. De foto moet recht en stabiel liggen. Druk nu op Scannen op de knop die op de voorkant van de scanner zit. U kunt het proces ook vanuit Windows starten, door naar Deze Computer te gaan en daar dubbel te klikken op uw scanner. De foto wordt nu geopend in het standaardprogramma Windows Photo Viewer. Als u een moderne scanner hebt, worden alle witte randen automatisch weggeknipt en houdt u een foto over die precies op maat is gesneden. Is dit niet het geval en ziet u toch witte randen? We leggen in tip 4 uit hoe u ze handmatig verwijdert.

©PXimport

Deze scan van een vakantiekaart heeft witte randen die nog moeten worden verwijderd.

3. Dia's scannen

Het scannen van een dia of negatief gaat net zo eenvoudig als het scannen van een al ontwikkelde foto. Haal de dia-adapter uit de gleuf van de scanner of plaats de dia in de houder van de los aan te schaffen diascanner. Als u een adapter voor uw scanner gebruikt, kunt u direct drie, zes of negen dia's in de houder plaatsen, afhankelijk van de ruimte die uw scanner biedt. Zet de adapter terug op zijn plek en let er goed op dat u hem weer vastklikt. Sluit de scannerklep en druk wederom op Scannen. De kans bestaat dat u eerst op de scanner moet aangeven dat het om een dia-afbeelding gaat, voordat het apparaat aan de slag gaat. Hebt u een losse diascanner gekocht, dan wordt de afbeelding na het scannen op het lcd-schermpje van het apparaat getoond. U kunt hem vervolgens eventueel opslaan op een SD-kaart, die u in de daarvoor bestemde gleuf van de scanner stopt. Het voordeel van het gebruik van een dia-adapter en een 'gewone' scanner is dat de afbeelding direct op uw computerscherm wordt getoond. Als u een diascanner gebruikt, zult u de SD-kaart eerst nog aan uw computer moeten koppelen, voordat u het resultaat kunt bekijken.

©PXimport

Als u geen 'gewone' scanner hebt, is de aanschaf van een diascanner wellicht een goed idee. Dat geldt uiteraard niet als u ook nog ontwikkelde foto's hebt die u wilt digitaliseren.

4. Foto's opmaken

Uw analoge afbeelding staat nu in een gedigitaliseerde versie op de computer. Uw scanner heeft de gescande documenten waarschijnlijk opgeslagen in een standaardfolder die hij daarvoor heeft aangemaakt in de map Mijn Afbeeldingen. Om uw gedigitaliseerde foto's bij te kunnen werken, opent u uw bewerkingssoftware. Die wordt vaak meegeleverd met de scanner, maar als u gewend bent om bijvoorbeeld met het gratis te downloaden Picasa te werken, is dat uiteraard ook prima. U zult zien dat de gescande foto's niet zo scherp en helder zijn als platen die u direct met een digitaal toestel hebt gemaakt. Dit kunt u echter snel herstellen met behulp van bewerkingssoftware. In dit artikel maken we als voorbeeld gebruik van Picasa. Uw gescande foto's worden automatisch geopend in Windows Photo Viewer. Klik met rechts op een foto, kies Openen met en selecteer Picasa. Mocht u witte randen zien, dan kiest u in Picasa voor Bijsnijden, waarna u lijnen over de originele foto trekt zodat u de randen weg kunt snijden. Klik op Toepassen om deze bewerking te bevestigen. Om de foto te verbeteren, kunt u nu spelen met opties als Recht maken, Auto-contrast en - in het geval van portretten - Rode ogen en Retoucheren. Ook onder de tabbladen Afstellen en Effecten vindt u interessante mogelijkheden. Met het effect Scherper maken zorgt u ervoor dat wazige oude foto's er ineens verrassend veel beter uitzien.

©PXimport

Eenvoudige bewerkingen zorgen ervoor dat een wazige scan er opeens veel levendiger uitziet!

5. Dia-voorstelling

Als de fotobewerking is afgerond en u tevreden bent over het resultaat, moet het uiteraard worden opgeslagen. Picasa biedt daartoe verschillende mogelijkheden. U kunt de plaat bijvoorbeeld uploaden naar uw online Picasa-album. Dat is handig als u familieleden hebt die ver weg wonen, want zo kunnen ook zij die geweldige foto's van vroeger bekijken. Naast plaatsing in een online album, is het uiteraard ook een optie om foto's te mailen of opnieuw af te drukken. Het is echter leuker om er een digitale diashow van te maken. In Picasa doet u dit door in de taakbalk op Film te druken, zodat het onderdeel Filmmaker wordt geopend. Kies bij Geluidsspoor eventueel een begeleidend muziekje en selecteer bij Overgangsstijl de manier waarop foto's in elkaar moeten overlopen. Dit is belangrijker dan u wellicht denkt: drukke effecten zoals exploderende muren zijn leuk voor een enkele keer, maar als u er dertig minuten lang naar moet kijken wordt het vervelend. Op het tabblad Dia vindt u ook nog mogelijkheid om teksten toe te voegen. Zo kunt u bijvoorbeeld aangeven wanneer en waar een foto is gemaakt. Klaar? Kies Film maken. Vervolgens is het zelfs mogelijk om uw voorstelling te uploaden naar Youtube.

©PXimport

Sla de scans op als digitale bestanden of maak er een heuse slideshow van!

Cadeautip: Maak een canvas

Als u uw oude foto's hebt gedigitaliseerd en ordelijk op uw computer hebt opgeslagen, is het leuk om er meer mee te doen dan er alleen maar naar te kijken. Met een programma als Picasa kunt u mooie collages maken waarbij de door u gekozen foto's over en door elkaar heen één grote afbeelding vormen. Die kunt u vervolgens uitprinten of bij de fotograaf in een groter formaat laten afdrukken. Denk ook eens aan de mogelijkheid om een foto op canvas te laten drukken. Zo'n doek kunt u als een soort schilderij aan de muur hangen, wat een leuk idee is als het een foto uit eigen hand betreft. Deze optie is echter lastig uit te voeren bij ingescande foto's met het standaardformaat van 10 x 15 centimeter, want die zijn te klein om voldoende te worden 'opgeblazen' zodat ze op een doek kunnen worden afgedrukt. Grotere foto's lenen zich echter prima voor een klein formaat canvas. Voor een paar tientjes kunt u op internet gebruikmaken van een dergelijke dienst. Het resultaat is leuk voor in uw eigen huiskamer, maar het kan ook een mooi cadeau zijn voor familieleden.

Video

Of het nu gaat om een thuisvideo die met de handycam is geschoten, om een ooit aangeschafte Hollywoodfilm op VHS-formaat of om bewegende beelden op welke andere vorm van tape dan ook: in principe kunt u ze allemaal digitaliseren en opslaan op uw computer. Vervolgens kunt u de beelden bewerken en het resultaat op een dvd of blu-ray-schijfje branden. U kunt bekende oude Hollywoodfilms weliswaar opnieuw aanschaffen in dvd-vorm, maar waarom zou u opnieuw geld uitgeven als u uw films thuis kunt digitaliseren?

6. Wat hebt u nodig?

Om videobanden, in welk formaat dan ook, naar de computer te kopiëren, hebt u allereerst de bijpassende videospeler nodig. Elke speler beschikt over één of meerdere manieren om het beeld naar een scherm te sturen. Soms gebeurt dit via de SCART-aansluiting die vroeger aan de achterkant van uw televisie werd aangekoppeld of via verloopstekkers zoals de gele, rode en witte jackplugs. Soms kan er ook een S-videokabel voor worden gebruikt. Naast een speler hebt u een apparaat nodig dat analoge videobeelden om kan zetten. Verschillende elektronicamerken bieden deze zogenaamde VHS-naar-pc-adapters aan. Het is daarbij de bedoeling dat u de video-uitgang in de adapter stopt, die vervolgens bijvoorbeeld via usb wordt verbonden met de computer. De adapter zet het analoge signaal om in een digitale versie. Daarbij wordt de kwaliteit een beetje opgekrikt, zodat hij zelfs in de buurt kan komen van (mini-)DV-beeld. Een adapterset kost vaak niet meer dan een paar tientjes. Om een SCART-kabel aan te sluiten op zo'n set hebt u vaak nog een extra adaptertje nodig, dat u voor enkele euro's los erbij koopt.

©PXimport

Er zijn zelfs opnameapparaten te koop waarbij u geen computer nodig hebt!

7. Beelden kopiëren

Zorg er eerst voor dat u genoeg schijfruimte hebt om de videobeelden op te kunnen slaan. Plaats eventueel een lege externe harde schijf die u later in de software aanmerkt als importeermap. Volg de handleiding van de aangeschafte adapter om hem aan te kunnen sluiten op de computer. Vaak wordt er software meegeleverd om de te kopiëren video te bewerken en op te slaan, maar u kunt uiteraard ook sofware gebruiken die u gewoon prettig vindt. In dit voorbeeld gebruiken we Pinnacle Studio HD Ultimate 14, een bewerkingsprogramma dat ongeveer honderd euro kost. Voor eenvoudige bewerkingen kunt u echter ook uitstekend uit de voeten met een gratis programma zoals Windows Movie Maker. Start het programma, kies Importeren en selecteer de juiste bron. Start vervolgens de videospeler als daar om wordt gevraagd. Het opnameproces start nu en de video- en geluidsporen zullen na afloop in beeld komen. Normaal gesproken stopt dit proces automatisch op het moment dat de videoband volledig is afgespeeld.

©PXimport

Zorg ervoor dat u uw apparatuur goed installeert, zodat hij kan worden herkend door de software.

8. Video bewerken

Nu de beelden zijn verwerkt door het programma, wordt het tijd om de digitale schaar erin te zetten. U kunt bijvoorbeeld trailers wegknippen die aan het begin van speelfilm worden getoond, of mislukte of gênante fragmenten uit een vakantiefilm. In Pinnacle Studio knipt u in een fragment door op Insert te klikken. Als u aan beide kanten van een fragment een knipje maakt, kunt u het geselecteerde gedeelte aanklikken en vervolgens verwijderen middels een druk op Delete of het verslepen naar een ander gedeelte in de film. Bewerkingspakketten als die van Pinnacle bieden ongekende mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld oude foto's die u eerder hebt ingescand in de film invoegen via het menu Foto's en beeldopnamen weergeven, of de muziekjes van tijdens de vakantie gekochte cassettebandjes importeren in het Muziek weergeven-venster. Daarvoor moet die muziek uiteraard wel zijn gedigitaliseerd. Hoe u dat laatste aanpakt, leest u in tip 10 en verder.

©PXimport

Geïmporteerde beelden kunnen tot in detail worden bewerkt met filters en effecten.

9. Opslaan en koppelen

Is de videofilm aangepast en opgeslagen, dan kunt u overwegen om er een digitaal filmbestand van te maken en het te branden op een dvd. Uiteraard kunt u een gedigitaliseerde film ook uploaden naar internet, maar pas daarbij goed op dat u geen auteursrechten schendt. Hoe u een film naar het gewenste formaat kunt converteren, leest u in het artikel Media converteren. Als u gebruikmaakt van Pinnacle Studio 14, hebt u een aantal opties voor de manier van uitvoer van uw film. Klik op Film maken en kies de gewenste methode. Allereerst kunt u er een schijf van maken. Dit kan een dvd zijn, maar ook een simpele vcd. In het tabblad Bestand vindt u verschillende bestandstypen. Laat het type standaard op avi staan, zodat u het meest geaccepteerde bestandsformaat houdt. Verder biedt Pinnacle de mogelijkheid om uw film te uploaden naar de videowebsite YouTube.

©PXimport

Binnen een paar uur staat die oude VHS-film opeens op een blu-ray-schijfje!

Audio

Veel mensen hebben nog altijd een berg cassettebandjes waar ze ooit radioprogramma's of muziek van grammofoonplaten op hebben opgenomen. Aan cassettebandjes hangen vaak dierbare herinneringen vast, net als aan lp's met fraaie albumhoezen. De muziek op cassettebandjes en platen kunt u gelukkig eenvoudig digitaliseren. Dat is niet alleen praktisch, maar in het geval van cassettes ook bittere noodzaak: in de loop der jaren kan de kwaliteit ervan flink achteruit gaan.

10. Bekabeling

Om oude cassettebandjes te digitaliseren, hebt u niet veel meer nodig dan een audiokabel met aan weerszijden een 3,5mm-jackplug. Zo'n kabel kost meestal niet meer dan 5 euro, en met name de lengte ervan is bepalend voor de prijs. Sluit de ene kant van de kabel aan op de hoofdtelefooningang van uw cassettespeler en de andere kant op de LINE IN-ingang van de geluidskaart van uw computer. Als u uw oude langspeelplaten wilt overzetten en uw platenspeler heeft een hoofdtelefooningang, dan kunt u op dezelfde manier een 3,5mm-kabel aansluiten. Tegenwoordig worden echter ook platenspelers met een usb-kabel verkocht, die als een soort mp3-speler op uw computer kunnen worden aangesloten. De nieuwste modellen hebben zelfs een ingebouwde opnamerecorder. Als u een dergelijk apparaat hebt, stopt u er gewoon een usb-stick of SD-kaart in. Vervolgens drukt u op Record en u bent klaar.

©PXimport

Sommige moderne platenspelers kunnen muziek direct van lp's opnemen.

11. Muziek digitaliseren

Als u een gratis te downloaden audiobewerkingsprogramma als Audacity gebruikt, hebt u doorgaans alleen nog het kabeltje uit tip 10 nodig om uw muziek te kunnen digitaliseren. Zoek op deze site de nieuwste versie van de software en volg de instructies. Het installatieproces wijst zich vanzelf. Als u Audacity hebt gedownload, start u het programma en gaat u in de taakbalk naar Bewerken. Kies hier Voorkeuren. In het tabblad Apparaten moet u onder Opnemen de juiste lijn kiezen, om ervoor te zorgen dat uw cassette- of platenspeler wordt herkend. U moet USB kiezen wanneer u de platenspeler via usb met uw computer hebt verbonden, en Lijnuitgang als dat niet het geval is. Zorg ervoor dat Kanalen op 2 (stereo) staat en bevestig met OK.

©PXimport

U sluit uw analoge speler op de geluidskaart aan met behulp van een 'Lijn-In'-kabel.

12. Audio bewerken

Om muziek op te nemen, moet u de speler bij de hand houden en in Audacity de muis boven de rode opnameknop houden. Let erop dat het volume van de speler ongeveer op medium staat. Als het volume van de speler te hoog staat, kan uw opname teveel ruis en herrie bevatten. Klik nu eerst op Opnemen en druk vervolgens direct op de play-knop van uw cassettespeler of zorg ervoor dat de naald van uw platenspeler op de lp ligt. Er verschijnen nu blauwe geluidsgolven op het scherm. Het is mogelijk dat u zelf geen muziek hoort tijdens de opname. Wees niet bezorgd, dat is geen enkel probleem. Houd gewoon in de gaten of de geluidsgolven ophouden en klik in Audacity op Stop om de opname te beëindigen. Het is verstandig om eerst de volledige band of plaat in één keer op te nemen en fragmenten of liedjes er eventueel pas achteraf uit te knippen. Om van één lang geluidsspoor meerdere bestanden te maken, selecteert u met de muis een deel van de opname. Gebruik nu de toetscombinatie Ctrl+X om dit stuk eruit te knippen. Klik in de taakbalk op Sporen / Toevoegen en kies Stereospoor. Klik in het spoor op een punt in het begin en gebruik de toetscombinatie Ctrl+V om het uit de volledige opname weggeknipte deel hier terug te plakken.

©PXimport

Let erop dat het volume van de platen- of cassettespeler niet te hard staat, want dat kan uw opname negatief beïnvloeden.

13. Opslaan en delen

Nu het muziek- of geluidsfragment is opgenomen en bewerkt, kunt u het digitaal vastleggen. Standaard staat in Audacity de projectfrequentie, die u linksonder in het scherm vindt, op 44100. Deze kunt u zo laten staan; de meeste cd-branders kunnen deze frequentie lezen en branden. Klik nu op Bestand, waarna u de opties Exporteren en Selectie exporteren ziet staan. Als u meerdere sporen hebt met meerdere liedjes, bijvoorbeeld na het uit elkaar knippen van een langspeelplaat, is het handig om het spoor dat u wilt houden te selecteren en vervolgens voor Selectie exporteren te kiezen. Kies nu bij Opslaan als het gewenste formaat, bijvoorbeeld MP3 of WMA. Let op: dit zijn gecomprimeerde bestandsformaten. Voor lossless kwaliteit (waarbij u geen kwaliteitsverlies hebt en een erg groot bestand krijgt) kiest u bijvoorbeeld het Flac-formaat. Er verschijnt nu een scherm waarin u zogenaamde metadata kunt bewerken. Vul hier de naam van de artiest in en voeg eventuele opmerkingen of jaartallen toe. Deze informatie is later in het eigenschappenscherm van het bestand terug te vinden. Vervolgens gaat het daadwerkelijke omzetten van start. U hoeft alleen nog te wachten tot u uw oude muziek weer kunt horen, maar nu vanaf de pc!

©PXimport

Dit geluidsbestand is duidelijk te hard opgenomen.

Wacht niet te lang!

De kwaliteit van magnetische banden loopt terug na verloop van tijd. U loopt zelfs het risico dat u sommige opnamen nooit meer terug kunt luisteren of zien. Wacht daarom niet te lang met het digitaliseren van de herinneringen die u ooit op een cassette- of videoband hebt opgenomen. Het kan aardig wat tijd kosten om uw hele archief bij te werken, maar uiteindelijk betaalt het zich uit in figuurlijke zin. Een handig hulpmiddel bij het digitaliseren is een schema dat u voor uzelf maakt en waarin precies staat wat u wanneer gaat scannen of opnemen. Beperk u daarbij bijvoorbeeld tot het digitaliseren van twee fotoalbums of vijf cassettebandjes per dag. Zoals gezegd is het aardig tijdrovend werk en het moet natuurlijk wel leuk blijven!

©PXimport

Wacht niet te lang met het digitaliseren van oude banden, want de kwaliteit ervan verslechtert door de jaren heen.

▼ Volgende artikel
Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!
© Bemmel & Kroon
Huis

Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!

Zelf een keuken ontwerpen moeilijk? Niet met de gratis 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon. Vanuit je eigen huis ontwerp je in een paar klikken een keuken die perfect past bij jouw stijl, ruimte en wensen. En dat is verrassend leuk én praktisch.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Of je nu houdt van modern minimalisme of juist valt voor een landelijke sfeer, met de 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon kies je uit talloze stijlen, kleuren en materialen. Denk aan matzwarte fronten met een betonlook werkblad, of juist wit hout gecombineerd met warme grepen en een natuurstenen blad. Dankzij de intuïtieve filters navigeer je moeiteloos door alle mogelijkheden. Je ziet direct hoe je keuzes samenkomen in een realistisch 3D-beeld. Dat helpt niet alleen om knopen door te hakken, maar zorgt ook voor enthousiasme: je keuken begint echt vorm te krijgen.

©Bemmel & Kroon

Jouw ruimte, jouw regels

Geen twee keukens zijn hetzelfde, en daarom begin je met het intekenen van jouw eigen ruimte. Hoe groot is de keuken, waar zitten de ramen, hoe lopen de muren? Alles kun je zorgvuldig instellen, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Op basis van die plattegrond kies je vervolgens een opstelling die bij jouw woning én levensstijl past: een rechte keuken, een praktische hoekopstelling, een U-vorm of zelfs een open keuken met een apart eiland. Je krijgt direct een beeld van de beschikbare loopruimte en werkzones. En als iets niet past? Dan pas je het gemakkelijk weer aan.

Slim combineren met kasten en apparatuur

Zodra de opstelling staat, begint het inrichten. Je kiest uit een ruim aanbod aan keukenkasten, waaronder onderkasten, hoge kasten, hoekkasten en slimme opbergoplossingen zoals een apothekerskast of carrousel. Zo benut je elke centimeter optimaal.

©Bemmel & Kroon

Vervolgens voeg je inbouwapparaten toe – van kookplaat tot koelkast – die je op de juiste plek sleept. Ook het uiterlijk van de keuken stem je tot in detail af: denk aan de kleur van de fronten, het materiaal van het werkblad en de stijl van de grepen. Terwijl je bezig bent, zie je alles continu in 3D veranderen. Zo krijg je snel gevoel bij je ontwerp.

Klaar? Of toch nog even aanpassen?

De kracht van de planner zit 'm in de flexibiliteit. Je kunt eindeloos combineren, vergelijken en finetunen. Wil je het werkblad in een lichtere kleur? Toch liever een extra kast naast de oven? Met een paar klikken heb je het geregeld. Omdat je elke wijziging meteen visueel terugziet, voelt het proces intuïtief en speels aan. Je kunt ontwerpen opslaan, opnieuw openen en eventueel delen met anderen. Dat maakt het niet alleen handig, maar ook leuk om samen met je partner of gezin te ontwerpen.

©Bemmel & Kroon

Van klik tot keuken

Is je ontwerp helemaal naar wens? Dan is het tijd om de overstap te maken van virtueel naar echt. Bij Bemmel & Kroon kun je je ontwerp eenvoudig bespreken met een van de keukenspecialisten. Zij bekijken samen met jou je keuken, adviseren over materialen en indeling en helpen je met het maken van de juiste keuzes. Alles wordt afgestemd op jouw budget, wensen en woonruimte. Zo wordt jouw digitale droomkeuken uiteindelijk werkelijkheid – zonder stress of verrassingen.

Begin vandaag nog!

De 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon is gratis, werkt zonder registratie en is verrassend gebruiksvriendelijk. Dus waarom niet vandaag al beginnen? Zet een kop koffie, pak de afmetingen erbij en geef je creativiteit de ruimte.

👉 Start hier je ontwerp

...en begin aan je droomkeuken!

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A26 – Betrouwbaar maar basaal
© Wesley Akkerman
Huis

Review Samsung Galaxy A26 – Betrouwbaar maar basaal

De Samsung Galaxy A26 is bedoeld voor wie op zoek is naar een degelijke smartphone zonder toeters en bellen. Het toestel combineert een moderne uitstraling met een stevig updatebeleid, maar kent ook duidelijke beperkingen.

Goed
Conclusie

De Samsung Galaxy A26 laat voor zijn adviesprijs van 299 euro een wisselend beeld zien. Positief valt het heldere amoled-scherm van 120 Hz op, net als de lange softwareondersteuning van zes jaar en de capabele hoofdcamera bij goed licht. Ook qua batterijduur stelt het toestel niet teleur. Tegelijk zijn er duidelijke compromissen. Zo ontbreekt de 3,5mm-aansluiting, is er slechts één luidspreker aanwezig en laten de ultragroothoek- en macrocamera weinig indruk achter. Verder zijn sommige verbindingsopties, zoals wifi 5 en usb 2.0, inmiddels verouderd. Toch zal niet iedereen daar last van hebben. Wie vooral op zoek is naar een toegankelijke smartphone met een goed scherm, degelijke camera en vlotte prestaties, zit met de Galaxy A26 nog steeds goed.

Plus- en minpunten
  • Prachtig scherm
  • Redelijke processor
  • Prima batterijduur
  • Fijne hoofdcamera
  • Beperkt gebruik van AI-functies
  • Sterk updatebeleid
  • Andere twee lenzen
  • Processor is al oud
  • Monospeaker
  • Geen koptelefoonaansluiting
  • Achterhaalde standaarden
  • Vingerafdrukken en stof

De Samsung Galaxy A26 is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 299 euro en wordt geleverd met 128 GB aan opslagruimte en 6 GB aan werkgeheugen. We hoeven niemand voor de gek te houden: dit komt allerminst in de buurt van de S-lijn. Maar voor de prijs valt dit allemaal binnen de verwachtingen. We zullen het toestel niet aan onnodig hoge standaarden houden en willen gewoon eens kijken wat het biedt voor de prijs en wat je kunt met de specs.

©Wesley Akkerman

Solide bouw, maar met concessies

Qua bouwkwaliteit zien we dat Samsung stappen vooruit gezet heeft. Zo heeft het toestel bijvoorbeeld een IP67-classificatie voor stof- en waterbestendigheid. De glazen panelen aan voor- en achterkant – beschermd met Corning Gorilla Glass Victus+ – geven het toestel iets meer allure mee. Het is dan wel jammer dat dat glas gevoelig is voor stof en vingerafdrukken, dus de kans is groot dat je het sobere ontwerp alsnog onder een hoesje verstopt.

Het frame is nog steeds van kunststof, maar de A26 is met 7,7 mm wat slanker dan zijn voorganger en is met zo'n 200 gram lekker licht. Een opvallend minpunt, zeker ten opzichte van eerdere modellen in de lijn, is dat de 3,5mm koptelefoonaansluiting is verdwenen. Er zijn ook geen stereoluidsprekers meer; de A26 heeft nu een monoluidspreker. Audio uit die speaker klinkt al snel plat, kil en soms nodeloos scherp.

©Wesley Akkerman

Scherm en processor

Voorop zit een lekker groot amoled-scherm van 6,7 inch, met dezelfde hoge resolutie als we vorig jaar ook zagen op de Samsung Galaxy A25. De verversingssnelheid van 120 Hz en een maximale helderheid van 1000 nits zorgen voor een prettige kijkervaring. Kleuren ogen levendig en details zijn scherp. Waarom een budgettoestel dit scherm nodig heeft, kun je je afvragen – maar prettig is het wel.

Als we onder de motorkap kijken, zien we de Exynos 1380-chipset. Die levert prestaties die voldoende zijn voor alledaags gebruik en ook geschikt zijn voor gaming, maar verwacht er niet te veel van. Dit is overigens dezelfde processor als in de Galaxy A35 uit 2024 (dus niet de eerder geteste A36 dit jaar), waardoor je dus wel degelijk een prestatieboost merkt. De software draait er verder prima op. We hebben minimaal gestotter ervaren in de afgelopen twee weken.

©Wesley Akkerman

Riant updatebeleid, maar…

Samsung levert de A26 met Android 15 en One UI 7 en belooft zes jaar aan upgrades en beveiligingsupdates. Voorlopig ben je dus verzekerd van goede software. Tegelijk is de gebruikte chipset in 2025 al twee jaar oud. Dat betekent dat hij in 2031 acht jaar oud is en de vraag is of hij het allemaal kan blijven bijbenen. Dit vormt dus een klein risico, maar gezien de prijs kunnen we er niet te zwaar aan tillen. Het is wel iets om even rekening mee te houden.

Net zoals bij de duurdere Galaxy's wordt ook de Samsung Galaxy A26 geleverd met AI. Samsung noemt dat voor dit toestel Awesome Intelligence, omdat het niet precies hetzelfde AI-pakket is als op bijvoorbeeld de S25-lijn. De AI-ervaring is op dit toestel kernachtig, en dat kun je zowel positief als negatief ervaren. Heb je niets met al die AI-dingen, dan past de A26 prima in leven. Wil je juist meer met AI gaan doen, dan kun je wellicht beter verder kijken.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Macrolens.

Welke AI wel en welke AI niet?

Maar wat kun je dan precies verwachten? De meest geavanceerde Galaxy AI-functies, zoals Now Bar en Now Brief, ontbreken op de A26. Wat je wél krijgt is Google's Circle to Search, waarmee je objecten op afbeeldingen kunt opzoeken of tekst kunt kopiëren.

Daarnaast kan de Galaxy A26 suggesties doen voor foto's en met je meedenken welke aanpassingen nodig zijn om de foto beter te maken. Ook is er de magische gum, waarmee je objecten en personen uit foto's kunt knippen. Het systeem vult de digitale gaten dan op met soms twijfelachtige invullingen, maar ook dat ligt (helaas) binnen de verwachtingen. Tot slot zijn er allerlei fotofilters waarmee je kunt spelen.

©Wesley Akkerman

2x.

©Wesley Akkerman

1x.

Camera's op de Samsung Galaxy A26: wisselend beeld

De hoofdcamera van 50 megapixel is voorzien van optische beeldstabilisatie. Bij goed licht levert die degelijke foto’s met genoeg detail en verzadiging voor social media. Dat is precies wat je van een toestel als dit mag verwachten. De ultragroothoeklens van 8 en de macrocamera van 2 megapixel vallen duidelijk tegen. De eerstgenoemde levert vaak in op kleur en detail, terwijl de macrovariant niet eens zijn basale taak kan uitvoeren. Scherpstellen lukt niet altijd even goed, en je kunt bovendien niet heel dicht op je onderwerp zitten. Vaak moet je drie tot vijf centimeter afstand houden, waardoor het lastig wordt om het gewenste detail goed in beeld te krijgen.

©Wesley Akkerman

0,5x.

©Wesley Akkerman

0,5x.

Batterij en connectiviteit: voldoende, niet vooruitstrevend

De accu van 5000 mAh houdt het met gemak een dag vol. Aangezien je op dit toestel waarschijnlijk niet heel veel gaat gamen, is dat ruim voldoende. Het opladen gaat met een maximaal vermogen van 25W (bedraad). Draadloos laden is helaas niet mogelijk. Ook moet je er rekening mee houden dat er geen oplader in de doos zit.

Op het vlak van connectiviteit zie je hier en daar veroudering. Zo heeft de A26 alleen wifi 5, geen e-simondersteuning en werkt de usb-c-poort op usb 2.0-snelheden. Bluetooth 5.3 is wel aan boord, en dat volstaat voor de meeste draadloze toepassingen.

©Wesley Akkerman

1x.

©Wesley Akkerman

2x.

Samsung Galaxy A26 kopen?

De Samsung Galaxy A26 laat voor zijn adviesprijs van 299 euro een wisselend beeld zien. Positief valt het heldere amoled-scherm van 120 Hz op, net als de lange softwareondersteuning van zes jaar en de capabele hoofdcamera bij goed licht. Ook qua batterijduur stelt het toestel niet teleur. Tegelijk zijn er duidelijke compromissen. Zo ontbreekt de 3,5mm-aansluiting, is er slechts één luidspreker aanwezig en laten de ultragroothoek- en macrocamera weinig indruk achter. Verder zijn sommige verbindingsopties, zoals wifi 5 en usb 2.0, inmiddels verouderd. Toch zal niet iedereen daar last van hebben. Wie vooral op zoek is naar een toegankelijke smartphone met een goed scherm, degelijke camera en vlotte prestaties, zit met de Galaxy A26 nog steeds goed.