ID.nl logo
Maak uw pc energiezuinig
© PXimport
Zekerheid & gemak

Maak uw pc energiezuinig

Uw computer vraagt een hoop stroom, steeds vaker blijft de pc aan staan of gaat apparatuur op stand-by. Dat kost energie en het kan veel zuiniger. Met een paar simpele stappen bespaart u al elektriciteit en geld.

Wat verbruikt uw systeem?

Momenteel bestaat ongeveer 80% van alle computers uit Windows-systemen. Daarvan gebruiken nog aardig veel mensen het inmiddels oude Windows XP. Windows Vista is minder populair en Windows 7 is weer een succesnummer, maar ook deze systemen verbruiken energie. Microsoft deed ooit een test en vond opmerkelijke verschillen in energieverbruik per besturingssysteem. Hoe langer het besturingssysteem de opdrachten uit kan voeren, hoe beter. Windows 7 en XP kwamen als beste besturingssystemen uit de test. De test werd uitgevoerd met een 'gemiddelde' laptop met standaard specificaties.

©PXimport

1. De juiste hardware

Energie besparen begint eigenlijk al bij de aanschaf van uw computer. U hebt keuze uit vele verschillende smaken, maar welke moet u nu kiezen? Als u let op het energieverbruik, is het extra belangrijk om de juiste keuze te maken bij specifieke hardware. Stelt u hoge eisen aan de grafische kaart en kijkt u graag video op uw pc? Dan loopt het energieverbruik snel op. Uw grafische kaart is daarmee de belangrijkste energieverbruiker van uw pc. U kunt ook een hoop energie besparen op uw harde schijf. Een solid state drive (SSD) heeft geen draaiende onderdelen en is daardoor een stuk zuinger dan een traditionele harde schijf. Het nadeel hiervan is dat een SSD meestal een stuk duurder is dan een harde schijf.

Een hele andere, maar simpele manier om stroomverlies te besparen, is door uw laptop (zonder batterij) elke keer aan te sluiten op het stopcontact. Het opladen van uw accu kost namelijk veel energie.

©PXimport

Een SSD is een stuk duurder, maar veel zuiniger. Daardoor gebruikt uw computer minder stroom.

2. Randapparatuur gebruiken

Maakt u regelmatig gebruik van een printer, een externe harde schijf, een webcam of andere apparatuur die u direct op uw pc aansluit? Dan bespaart u al energie door deze alleen aan te sluiten en aan te zetten op het moment dat u gebruikmaakt van de apparaten. Ook apparatuur die alleen een usb-aansluiting hebben, gebruiken energie. U kunt de randapparatuur het beste zo efficiënt mogelijk gebruiken. Om in een keer uw apparaten aan of uit te zetten kunt u gebruikmaken van een schakelstekker. Zodra u die uitzet, verbruiken uw apparaten ook geen stroom meer.

©PXimport

Een externe harde schijf gebruikt ook weer extra energie.

Desktop of laptop?

Gebruikt een desktop meer energie dan een laptop? Het antwoord is volmondig 'ja'. Afhankelijk van de systemen kan een laptop vijf keer zo zuinig zijn als een desktop-pc. Door extra te letten op de koeling, grafische kaart, voeding en de processor­ maakt u uw desktop zuiniger, maar mocht u voor de keuze staan om een nieuwe pc aan te schaffen; een laptop is vanuit energiegronden vaak een betere keuze.

3. Energiebeheerschema's

Niet alleen hardwarefabrikanten zijn gaan letten op het energieverbruik van apparatuur. Ook softwarebedrijven bekijken of ze slimmer gebruik kunnen maken van computersystemen. In Windows 7 kunt u veel instellen zodat u minder energie verbruikt. Als u rechtsonder in uw systeemvak rechtsklikt op uw batterij, kunt u kiezen voor Energiebeheer. Hier vindt u een uitgebreid scherm met mogelijkheden om uw energieverbruik aan te passen. Zo doet u langer met uw batterij, en verbruikt u minder energie. Om uw eigen instellingen vast te leggen klikt u aan de linkerkant op Een energiebeheerschema maken. We gaan in dit voorbeeld voor de meest energiezuinige optie, maar afhankelijk van uw wensen kunt u ook voor een andere mogelijkheid kiezen. Zet in dit geval de bullet op Energiebesparing. Geef in het veld eronder uw energie-instelling een naam. Klik daarna op Volgende. In het volgende venster kunt u precies aangeven wanneer uw laptop moet dimmen, het beeldscherm uit moet en wanneer de slaapstand aan slaat. Wilt u energie besparen dan kunt u ervoor kiezen om alle standen binnen enkele minuten in te schakelen. Klik op Maken om de instellingen te bevestigen. Het is een misvatting dat een screensaver ook energie bespaart; u schiet er niets mee op en uw computer verbruikt nog steeds evenveel stroom.

©PXimport

In Windows 7 en Vista kunt u gemakkelijk uw eigen energiebeheerschema's maken, zodat u meer of minder verbruikt.

4. Geavanceerde instellingen

Zodra u een energieschema gemaakt hebt, kunt u ook nog de instellingen wijzigen. Open het schema en klik op Geavanceerde energie-instellingen wijzigen. In het volgende venster kunt u per onderdeel van uw computer aangeven wanneer iets moet stoppen met draaien. Mocht u liever toch weer terug willen naar uw standaardinstellingen, dan kunt u gewoon kiezen voor Standaardinstellingen voor schema gebruiken. Op deze manier kunt u voor verschillende omstandigheden energieschema's maken. Zo maakt u alle instellingen één keer en hoeft u er in het vervolg alleen voor te zorgen dat u van schema wisselt.

©PXimport

Wijzig uw geavanceerde energie-instellingen om per onderdeel aan te kunnen geven wanneer het zichzelf uit moet schakelen.

5. Energieverbruik programma's

Edison is een programma dat al lang mee gaat, maar nog prima voldoet. Edison doet niet verschrikkelijk veel meer dan u gewend bent van uw energiebeheer in Windows, maar het maakt wel direct inzichtelijk wat u met efficiëntere instellingen kunt besparen aan energiekosten. Het programma is geschikt voor Windows XP, Vista en 7. Surf naar Verdiem en download hier het programma. Via een korte wizard installeert u de freeware snel op uw pc. Als u de tool voor het eerst gebruikt, moet u zich eerst registreren via de site voordat u echt kunt beginnen. Nadat u een bevestigingslink ontvangen hebt, kunt u van start. In het programma kunt u eenvoudig verschillende energieschema's maken die zich automatisch inschakelen wanneer u dat aangeeft in het programma. Bij het tabblad Schedule kunt u ook nog aangeven wanneer u de computer veel gebruikt of juist heel weinig, bijvoorbeeld onder werktijd.

©PXimport

Met Edison kunt u ook energieschema's maken. Dit programma is vooral handig als u een oudere Windows-versie hebt.

6. Energieverbruik meten

In Windows 7 kunt u zien welke apparaten van uw computer de meeste energie verbruiken. Open het venster Uitvoeren door de toetscombinatie Windowstoets+R te gebruiken. Zorg er wel voor dat u bent ingelogd als Administrator, anders krijgt u geen overzicht. Bent u nog niet ingelogd als Administrator? Typ dan in het zoekvenster van het Startmenu cmd. Klik dan met rechts op het programma-icoon en kies Als Administrator uitvoeren. Typ in het cmd-venster Powercfg/energy. In ongeveer een minuut worden alle software- en hardware-activiteiten doorlopen. Van deze scan krijgt u direct een rapport te zien. De naam van het rapport staat in het cmd-venster. Waarschijnlijk is dit iets van energy-report.html. Dit rapport kunt u vinden in de map C:\Windows\System32. De onderdelen van uw computer die het meeste of ongebruikelijk veel energie verbruiken, worden rood gemarkeerd. Zo ziet u precies welk onderdeel teveel stroom vraagt. In het rapport vindt u ook een aantal waarschuwingen, deze zijn geel gemarkeerd.

©PXimport

Met deze opdracht krijgt u de mogelijkheid om het stroomverbruik per apparaat te bekijken.

©PXimport

Het rapport geeft veel informatie over het energie­gebruik van alle onderdelen van uw systeem.

7. Energieverbruik via stopcontact

U kunt ook het energieverbruik van uw pc bijhouden zonder daarvoor software te gebruiken. Met energiemeters of speciale stekkers kunt u precies de wattages bijhouden die u verbruikt. Plugwise heeft zo'n stekker; u steekt hem in het stopcontact en daarna de apparatuur in de Plugwise-stekker. Op deze manier wordt uw stroomverbruik bijgehouden. Helaas is Plugwise best duur, voor bijna 125 euro hebt u een startpakket. Wilt u er niet zoveel geld aan kwijt, dan zijn er bij bouwmarkten en elektronicawinkels voor een paar tientjes energieverbruikmeters te koop die uw stroomverbruik in de gaten houden.

©PXimport

Plugwise is een mooi systeem, helaas nog wel een beetje duur.

8. Langer werken op een laptop

Elk energieniveau van een laptop is anders doordat iedereen andere programma's gebruikt die een beroep doen op uw hardware. Toch kunt u met wat simpele oplossingen langer werken op uw laptop. Standaard staat uw beeldscherm op helder. Hoewel een te donker beeldscherm alleen maar lastig werkt, kunt u wel langer door op uw batterij. Een andere optie is om uw wifi-signaal uit te schakelen als u geen gebruik maakt van internet. Het zenden en ontvangen van het internetsignaal kost energie. Zorg ervoor dat u geen overbodige programma's hebt draaien op uw systeem die extra aandacht van uw batterij vragen. Gebruik als het niet nodig is ook uw dvd-speler niet. Hoewel het onderdeel handig kan zijn bij films, loopt uw batterij er snel van leeg.

©PXimport

Vooral op reis is het handig om bijvoorbeeld uw wifi-signaal uit te zetten. Daardoor kunt u langer gebruikmaken van uw laptop.

9. Aan, uit of in slaap?

In Windows kunt u kiezen bij het afsluiten van uw systeem of u de computer helemaal uitzet, in de slaapstand zet of de sluimerstand gebruikt. Voor het energieverbruik kan de keuze hieruit nogal wat verschil maken. Het is duidelijk dat als u de computer uitzet, er geen batterij en stroom meer wordt gebruikt, maar tegelijkertijd kan het opstarten ook weer lang duren. Bij de sluimerstand gaat de stroom van uw pc af en opstarten duurt wel even, maar uiteindelijk is het ook goed voor uw batterij. Uw draaiende programma's worden weggeschreven op de harde schijf, maar blijven gewoon beschikbaar. De sluimerstand vraagt dus wel wat aandacht van uw geheugen. De slaapstand is een tussenvorm tussen de sluimerstand en de computer afsluiten, en zorgt ervoor dat uw systeem blijft draaien. Het voordeel hiervan is dat het snel opstart, maar uw batterij wordt nog steeds redelijk intensief gebruikt. Helemaal uit of de sluimerstand zijn de meest energiezuinige opties.

©PXimport

Wanneer u uw computer even niet nodig hebt, is de sluimerstand de meest energiezuinige optie.

10. Zuinig met de batterij

In de meeste nieuwe laptops vindt u een Lithium-ion batterij. Als u zuinig wilt zijn op uw batterij zodat u minder kans hebt dat de batterij het ooit begeeft of snel leeg raakt, dan kunt u aantal dingen doen. Maak uw batterij nooit helemaal op als u op uw laptop werkt. Doet u dat wel dan heeft dat invloed op de levensduur van uw batterij. Gelukkig houdt uw systeem hier vaak al automatisch rekening mee door eerder af te sluiten. Gebruikt u de laptop een tijdje niet? Haal de laptop van het lichtnet en verwijder de accu uit de laptop. Hiermee voorkomt u dat de batterij continu aan het laden is en dat uw accu uitgeput raakt. Haal nooit een batterij eruit als uw computer nog aan staat of aan het laden is. Zorg er ook voor dat uw batterij koel blijft, door bijvoorbeeld een speciale laptopsteun te gebruiken. Gebruik uw laptop liever niet op kussens of lakens. Dan raken de batterij en de koeling verstopt met stof. Om uw laptop een beetje stofvrij te houden kunt u met perslucht de open delen af en toe schoon blazen. Er zijn ook een hoop fabeltjes over het behouden van accu's. Het meest hardnekkige gerucht dat de ronde doet, is dat het goed zou zijn om uw batterij in de koelkast te leggen. Helaas dit niet waar.

11. Uitknop maken

De slaapstand is heel handig, maar als u er snel bij wilt zijn, zit hij verstopt in het Startmenu van Windows. Maar u heeft ook de mogelijkheid om zelf zo'n knop op uw bureaublad te plaatsen. Ga naar uw bureaublad en klik met uw rechtermuisknop op een lege plek. Kies voor Nieuw / Snelkoppeling maken. Geef in de wizard de volgende code op: %windir%\system32\rundll32.exe powrprof.dll,SetSuspendState Hibernate, klik op Volgende een geef in het volgende venster de naam van de knop, in dit voorbeeld kiezen we voor Slaapstand. Klik op OK om af te sluiten. Nu kunt u de knop gebruiken: dubbelklik erop en wacht totdat uw laptop in slaap valt. Dit kan een paar tellen duren.

©PXimport

Door een snelkoppeling te maken op uw bureaublad hebt u de slaapstand direct bij de hand.

12. Pictogram maken

Om de knop herkenbaar te maken, is een zelfgekozen pictogram handig. U ziet nu alleen nog een wit icoontje. Klik met uw rechtermuisknop op het icoon en kies hier voor Eigenschappen. Klik in het volgende venster op Wijzig pictogram. Zoek in dit venster naar een geschikt icoon, in dit voorbeeld kiezen we voor een aan/uit-knop. Sluit af met OK en het icoon is veranderd.

13. Sneller starten

Sneller starten scheelt een hoop irritatie bij het wachten, maar tegelijkertijd bespaart u er energie mee. De truc om sneller op te starten is bijna ouder dan Windows zelf, maar zeer effectief en niet onbelangrijk als u energie wilt besparen. Ga naar Start en typ msconfig. In het volgende venster hebt u keuze uit een aantal tabbladen. Kies hier voor het tabblad Opstarten. Door bij een aantal applicaties een vinkje weg te halen worden deze programma's niet meer automatisch opgestart. Als u niet weet waar het over gaat, kunt u het beste op de website ProcessLibrary (Engelstalig) de naam intypen van het proces dat u wilt stoppen en op Search klikken. Binnen een paar tellen krijgt u te zien wat het proces inhoudt. Hoewel deze tip bekend is, is het raadzaam om niet zomaar processen uit te schakelen, maar dit alleen te doen als u zeker weet dat uw systeem goed blijft werken. Verkeerde beslissingen kunnen grote gevolgen hebben voor uw computer.

©PXimport

Bekijk op deze site wat uw processen precies doen.

14. Joulemeter

Er is ook software waarmee u kunt nagaan hoeveel stroom uw computer verbruikt. Microsoft heeft daarvoor het programma Joulemeter gemaakt. Deze software is gratis te gebruiken en nog in een ontwikkelfase. Dat houdt in dat het misschien nog niet helemaal werkt zoals u verwacht, maar het is zeker het proberen waard. Surf naar Microsoft Research om het programma te downloaden. Na een korte wizard staat het op uw pc. Zorg ervoor dat uw laptop alleen werkt op de batterij op het moment dat u met Joulemeter aan de slag gaat. Haalt u de stekker er pas uit op het moment dat u het programma start? Klik dan op Refresh Status. Om een meting te starten klikt u op Perform Calibration. Op dat moment gaat Joulemeter aan het werk. Om het programma goed te laten werken, is het belangrijk dat u tijdens de calibratie geen gebruikmaakt van uw laptop. Na een aantal minuten (in onze test duurde het tien minuten) heeft Joulemeter zijn werk gedaan en kunt u bij het tabblad Power Usage zien hoeveel stroom bepaalde onderdelen gebruiken. U kunt zelfs per programma zien hoeveel stroom het gebruikt. Klik op Start Saving om uw gegevens op te slaan. Het beste kunt u eerst een locatie kiezen waar u de data op wilt slaan.

©PXimport

Joulemeter is een interessant experiment om inzicht te krijgen in het energieverbruik van onderdelen en programma's op uw computer.

15. Desktop-pc

Een laptop gebruikt weinig stroom en met wat instellingen kunt u hier nog beter gebruik van maken. Bij een desktop is het een heel ander verhaal. Energieslurpers in een desktop zijn de voeding, koeling, grafische kaart en afhankelijk van uw desktop kan de monitor ook een hoop stroom vragen. Om energie te besparen moet u ervoor zorgen dat bij het afsluiten ook echt alles uit is. Vergeet dus niet uw monitor of boxen uit te schakelen. Met een schakelstekker kunt u ervoor zorgen dat u niets vergeet.

©PXimport

Een schakelstekker kan u een hoop energie besparen.

16. Aanschaf

In de winkel en via webshops zijn vele verschillende 'groene' pc's te vinden. Een echt zuinige desktop is doorgaans niet te vinden via de grote leveranciers die veel standaard computers afleveren. Webshops als ikbenstil.nl of GoGreen Computers leveren systemen op maat, afgestemd op energiezuinige wensen. Bijkomend voordeel van een groene pc is dat hij vaak ook nog stil is. Gaat u liever naar een grote fabrikant, let dan goed op het verbruik van diverse onderdelen. Een computer die niet zuinig is, kan u al snel veel geld op de jaarlijkse energierekening kosten. Qua beeldscherm kunt u tegenwoordig kiezen uit een lcd-scherm of een led-scherm. Hoewel de kwaliteit van led nog wel iets beter kan, is dit veruit de meest energiezuinige optie die u kunt kiezen.

©PXimport

Gespecialiseerde webshops kunnen u vaak goed helpen aan een energiezuinige computer.

17. Grano.la

Er is een programma dat ervoor zorgt dat u energie bespaart, zonder dat u daarvoor iets hoeft in te stellen. Granola biedt deze mogelijkheid. Surf naar Granola en download en installeer het programma via een korte wizard. In het venster van Granola ziet u direct hoeveel u bespaart. Helaas wordt dit wel weergegeven in Amerikaanse eenheden waardoor u om moet rekenen. Op het moment dat u Granola op uw computer heeft staan, wordt uw processor bij lichte taken iets ontlast, zodat u minder stroom verbruikt.

©PXimport

Granola maakt heel goed inzichtelijk hoeveel stroom u bespaart.

▼ Volgende artikel
Zo speel je Windows-games op een Mac
© vladim_ka - stock.adobe.com
Huis

Zo speel je Windows-games op een Mac

Niet alle pc-games zijn officieel uitgebracht voor macOS, maar er zijn verschillende manieren waardoor je alsnog Windows-games kunt spelen op een Mac of MacBook. We leggen je uit hoe je dat doet.

In dit artikel lees je:

  • Waarom Macs niet standaard alle spellen ondersteunen
  • Op welke manieren je ze alsnog op een Mac kunt spelen
  • Dat je de spellen wel eerst zelf in bezit moet hebben

Lees ook: Creëer je ideale gameroom met deze accessoires

Apple voorziet zijn Macs en MacBooks de laatste jaren van eigen M-chips, wat ze een stuk krachtiger maakt dan voorheen. Hoewel ze daarmee genoeg capaciteit in huis hebben om de meest veeleisende games te draaien, zullen niet alle games native op macOS werken. Dat komt doordat macOS nu eenmaal een compleet ander besturingssysteem is dan Windows. 

Macs met Apple Silicon-processors ondersteunen bijvoorbeeld geen 32-bit-apps, waardoor een oudere Mac met Intel-chip bepaalde games wél kan draaien, terwijl een gloednieuwe Mac die niet ondersteunt. Voor ontwikkelaars is het bovendien niet rendabel om games voor macOS uit te brengen, bijvoorbeeld omdat er minder gamers op het platform te vinden zijn. 

Je hoeft echter niet meteen naar de winkel te rennen voor een Windows-pc, want er zijn wel degelijk verschillende manieren waarop je alsnog Windows-games op je Mac kunt spelen.

Windows-games spelen op een Mac(Book)

Er zijn genoeg mogelijkheden om Windows-games te spelen op een Mac, maar welke je kiest, hangt af van het type game dat je wilt spelen. Op AppleGamingWiki is een lijst te vinden van een hoop pc-games, waarbij per titel wordt vermeld of die native op een Mac draait en via welke andere tools de game te spelen is. Niet alle tools werken namelijk in combinatie met elk spel. 

Tools zoals CrossOver en Whisky

CrossOver is een van de meest gebruikvriendelijke tools om Windows-games te spelen op een Mac. De tool is gemaakt door CodeWeavers en stelt gebruikers in staat om Microsoft-apps op een Mac te draaien. CrossOver kan dus niet alleen games draaien, maar ook andere Windows-software zoals productiviteitstools. Het grote nadeel van CrossOver is dat de tool 74 euro per jaar kost om te gebruiken. Wel is er een gratis proefperiode beschikbaar. 

Een minder gebruiksvriendelijk, maar gratis alternatief is Whisky. Er is een hoop overlap tussen de twee tools, omdat Whisky en CrossOver dezelfde onderliggende technologie gebruiken: Wine (wat staat voor Wine is not an emulator). Toch is het een stuk lastiger om een Windows-game via Whisky op een Mac te laten draaien. De tool is een stuk technischer ingesteld en geeft de gebruiker meer controle, maar is daardoor ook moeilijker te doorgronden. Op de website van Whisky is een lijst met ondersteunde games te vinden.

Parallels

Een andere (betaalde) optie is Parallels. Dat is een programma dat een volledig Windows-besturingssysteem simultaan naast macOS kan draaien. De virtuele machine binnen macOS maakt het mogelijk om Windows 11 of Windows 10 te installeren, waardoor je vervolgens Windows-games en andere Windows-apps kunt downloaden. Deze tool is minder geschikt voor grafisch intensieve games, aangezien er twee besturingssystemen naast elkaar worden gedraaid.

Belangrijk om te weten is dat je de pc-games wel echt in je bezit moet hebben als je ze via de bovenstaande tools wilt spelen, zoals op Steam of een ander gameplatform. Ook werken niet alle games even goed met bovenstaande tools.

Ook interessant: Zo kun je je geld terugvragen op Steam

©Gorodenkoff

Stream je games naar je Mac

Grote techbedrijven als Nvidia en Microsoft hebben hun eigen clouddiensten voor games uitgebracht, waardoor het mogelijk is om pc-games naar je Mac te streamen. Met diensten als GeForce Now en Xbox Cloud Gaming kun je eenvoudig pc-games spelen, zonder dat enige technische kennis vereist is.

Diensten als Nvidia GeForce Now en Xbox Cloud Gaming maken het mogelijk om Windows-games te spelen zonder dat je over geschikte hardware beschikt. De game draait dan niet lokaal op je Mac, maar op een externe server. De beelden worden vervolgens naar je beeldscherm gestreamd. 

GeForce Now is gratis te gebruiken, al gelden er dan beperkingen en worden er advertenties getoond. Er zijn ook abonnementen beschikbaar met extra mogelijkheden vanaf 10,99 euro per maand. Niet alle games worden ondersteund, maar Nvidia heeft een lijst gepubliceerd met compatibele spellen. Bij Nvidia GeForce Now moet je de games eerst gekocht hebben, bijvoorbeeld op Steam, voordat je ze kunt streamen.

Xbox Cloud Gaming is beschikbaar met een Game Pass Ultimate-abonnement en maakt het mogelijk om games te spelen op een apparaat naar keuze, waaronder een Mac. Je bent hierbij afhankelijk van de Game Pass-bibliotheek, maar in het aanbod vind je ook een hoop titels die niet zijn uitgebracht voor Mac. Game Pass Ultimate kost 17,99 euro per maand.

Lees ook: Waar kun je het beste pc-games kopen? Een overzicht

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 steelstofzuigers met een lange accuduur
Huis

Waar voor je geld: 5 steelstofzuigers met een lange accuduur

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een handzame steelstofzuiger met een lange accuduur? We hebben vijf modellen voor je gevonden die je niet telkens hoeft op te laden.

Een steelstofzuiger biedt talrijke voordelen voor het moderne huishouden. Dankzij het lichte, slanke ontwerp is dit apparaat moeiteloos te hanteren, waardoor schoonmaken minder inspannend wordt. Doordat ze draadloos zijn, heb je volledige bewegingsvrijheid.

Steelstofzuigers zijn verder veelzijdig en kunnen zowel harde vloeren als tapijten goed reinigen. Door hun compacte formaat nemen ze minimale opslagruimte in beslag en passen ze gemakkelijk in kleine kasten. Moderne modellen beschikken over krachtige accu's met lange gebruiksduur en zijn doorgaans uitgerust met handige accessoires voor verschillende oppervlakken.

Veel steelstofzuigers fungeren als 2-in-1-apparaten, waarbij het handdeel losgemaakt kan worden voor het stofzuigen van meubels, trappen of de auto. Deze combinatie van gebruiksgemak, flexibiliteit en efficiëntie maakt de steelstofzuiger tot een onmisbaar huishoudelijk apparaat.

Bosch BBS712A

Deze Bosch - voluit de Unlimited 7 BBS712A genaamd - is een veelzijdige draadloze steelstofzuiger die geschikt is voor harde vloeren en tapijt. Hij weegt slechts 2,9 kg en heeft een flexibel buissysteem van 90 graden. De stofzuiger beschikt over een zogeheten TurboSpin-motor en een krachtige borstel met geïntegreerde led-verlichting, wat zorgt voor een grondige reiniging op alle oppervlakken. De 0,3 liter opvangbak is relatief klein, maar is eenvoudig te legen. Het apparaat wordt geleverd met diverse accessoires, waaronder een meubelborstel en een kierenzuigmond, en heeft een afneembare handstofzuiger voor moeilijk bereikbare plekken. Ook handig: bij deze Bosch krijg je twee accu's, waarmee je de standaard gebruikstijd kunt verdubbelen.

⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 40 minuten (op basis van één accu)

Rowenta X-Force Flex / RH99A9

Deze Rowenta X-Force Flex is een krachtige en veelzijdige draadloze steelstofzuiger. Met een zuigkracht tot 200 Watt en een 32,4 V lithium-ion batterij levert hij goede prestaties op verschillende typen vloeren. Dankzij de automatische zuigkrachtaanpassing past het apparaat zich moeiteloos aan verschillende oppervlakken aan. Dankzij de flexibele buis en de ingebouwde led-verlichting wordt het eenvoudig gemaakt om onder meubels en in donkere hoeken te reinigen. Het digitale display toont real-time informatie over de resterende batterijduur en stelt je in staat om tussen vier vermogensniveaus te schakelen, inclusief een Boost-functie voor extra kracht. Het ruime 0,9 liter stofreservoir is gemakkelijk te legen en kan worden afgewassen. Voor huisdierbezitters is de meegeleverde Animal Turbo-borstel ideaal voor het verwijderen van dierenharen

⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 70 minuten

Nilfisk Easy 2:1 36V

Deze veelzijdige draadloze steelstofzuiger heeft een geïntegreerde kruimelzuiger, gemaakt voor zowel grote als kleine schoonmaaktaken. Een krachtige 36V lithium-ion batterij biedt dit apparaat tot 80 minuten gebruikstijd, afhankelijk van de gekozen zuigstand. De stofzuiger beschikt over drie vermogensniveaus en een geluidsniveau van 77 dB, wat zorgt voor een stille en efficiënte reiniging. Dankzij de led-verlichting op de zuigmond worden donkere hoeken en onder meubels goed verlicht. Het stofreservoir heeft een capaciteit van 0,6 liter en is eenvoudig te legen en te reinigen. De Nilfisk Easy 2:1 36V wordt geleverd met diverse accessoires, waaronder een meubelborstel en een kierenzuigmond.

⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 80 minuten

Beko VRT 61821VD

De Beko VRT61821VD is een veelzijdige 2-in-1 steelstofzuiger met geïntegreerde kruimelzuiger, geschikt voor zowel harde vloeren als tapijt. Met een krachtige 21,6 V accu biedt deze stofzuiger een goede zuigkracht. Dankzij het wasbare HEPA-filter is hij geschikt voor mensen met een stofallergie. De stofzuiger heeft een stofreservoir van 0,5 liter en wordt geleverd met een turbo- en kierenzuigmond. De led-verlichting op de zuigmond laat je goed zien wat je aan het doen bent. Met een gewicht van slechts 2,,8 kg is hij licht en wendbaar, en de oplaadtijd bedraagt slechts 5 minuten. De Beko VRT61821VD is ideaal voor dagelijks gebruik en biedt een efficiënte reinigingservaring.

⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 70 minuten

Philips 7000-Serie Aqua XC7055/01

Deze Philips 7000 is multifunctioneel, want het kan zowel droog als nat reinigen. Hij is voorzien van een watermodule met microvezelpad. Het apparaat is uitgerust met een krachtige 25,2 V lithium-ion batterij die tot 80 minuten werktijd biedt in Eco-modus en 30 minuten in Turbo-modus. De digitale PowerBlade-motor zorgt voor een sterke luchtstroom tot 1100 liter per minuut, wat resulteert in uitstekende zuigkracht.

De XC7055/01 is voorzien van een digitaal display dat real-time informatie toont over batterijstatus en gekozen reinigingsmodus. Dankzij led-verlichting op de zuigmond en accessoires worden ook moeilijk zichtbare stofdeeltjes en vuil effectief opgespoord. Cyclonische filtering zonder stofzak zorgt voor efficiënte stofscheiding en eenvoudige reiniging van het reservoir van 0,6 liter. Bij het apparaat worden meerdere accessoires geleverd, waaronder een PrecisionPower Smart Nozzle met ZigZag-technologie, een Mini TurboBrush voor dierenharen, en diverse opzetstukken voor meubels en kieren.

Opgegeven maximale gebruikstijd: 80 minuten