Logitech G910 Orion Spark - Prachtige verlichting, slechte schakelaars
Logitech's G910 Orion Spark is een compleet nieuw toetsenbord met compleet nieuwe schakelaars, vanaf de grond opgebouwd voor gaming en met volledige RGB-achtergrondverlichting. We hebben we over dit apparaat dan ook erg veel te zeggen, want het is vrij uniek.
Laten we beginnen met het ontwerp van het toetsenbord zelf, dat is namelijk al vreemd genoeg. De G910 heeft een soortgelijke vorm als eerdere toetsenborden van Logitech - dat wil zeggen: een beetje log. Zelfs met de kleinste van de twee polssteunen neemt het toetsenbord flink wat ruimte op je bureau in beslag, dankzij een rij macrotoetsen aan de zijkant, een andere rij aan de bovenkant (boven de rij met functietoetsen), de speciale mediatoetsen en een telefoondock. Lees ook: Het beste toetsenbord vinden doe je zo.
©PXimport
De vreemde vorm van de toetsen maakt het vrij onhandig om te typen.
Hardware
Ik ben geen fan van macrotoetsen, maar ik denk dat het logischer is om er vijf aan de zijkant en nog vier aan de bovenkant te hebben, aangezien het eenvoudiger te activeren is dan wanneer je moet proberen onderscheid te maken tussen drie rijen macrotoetsen aan de linkerkant van het toetsenbord. De mediatoetsen zijn standaard Play/Stop/Back/Forward/Mute met daarnaast een volumewiel.
Het vreemde is Logitech's ontwerp van de toetsen op de G910. De meeste toetsen hebben een redelijke standaardvorm - een uitgeholde kom waarbij de vier hoeken iets verhoogd zijn. De G910 gebruikt een gesculptuurde vorm op alle toetsen. Met andere woorden, de linker- rechter- en bovenkant zijn naar boven gericht. Het lijkt een beetje op een vingerhoedje. Bovendien is elke toets net iets anders gebouwd. De WASD-toetsen hebben de sterkst opstaande randen zodat je ze snel en nauwkeurig kunt vinden. Het effect vermindert naarmate je verder naar rechts gaat op het toetsenbord.
©PXimport
De kleuren van de toetsen kun je gemakkelijk zelf aanpassen.
Daarom is de G910 een behoorlijk vreemd apparaat om op te typen. Oncomfortabel zelfs. Hoeveel ik mijn best ook deed - en geloof me, ik heb het echt geprobeerd - ik kon maar niet wennen aan het gevoel van de toetsen. Het is prima voor dingen zoals schietspellen waarbij je vingers meestal alleen maar op de WASD-toetsen blijven rusten. Maar om op te typen of voor spellen met een heleboel sneltoetsen vond ik het niet prettig omdat mijn vingers vaak per ongeluk de randen van andere toetsen raakten of met een rare hoek op de toets terechtkwamen, wat aanzienlijk meer ellende veroorzaakte dan normale toetsen.
En ook de Romer-G-schakelaars helpen niet echt. Romer-G is Logitech's eigen type schakelaar, ontworpen met spellen in het achterhoofd. Maar in tegenstelling tot de meeste nieuwe types mechanische schakelaars kan ik geen goede vergelijking met Cherry bedenken. Als het echt moet zou ik zeggen MX Browns, maar de Romer-G-switches zijn echt een klasse apart.
Dat wil niet zeggen dat ze goed zijn. Ik vind het prettig dat de Romer-G's stiller zijn dan het gemiddelde mechanische toetsenbord, maar ze missen het bevredigende gevoel van een typisch mechanisch toetsenbord, ze voelen een beetje slap en dof aan. Er is een duidelijk activeringspunt, maar dat ligt erg dicht tegen het rustpunt van de toets aan.
Ik heb het er met Logitech over gehad. Ik heb gevraagd of ze andere schakelaars gepland hebben. Ik kreeg als antwoord zoiets als "momenteel niet", wat frustrerend is omdat de verlichting op de Orion Spark zo ontzettend goed is.
De G910 Orion Spark is zonder twijfel de mooiste van de drie RGB-toetsenborden. En dat mag ook wel, aangezien Logitech de Romer-G-schakelaars speciaal ontworpen heeft om aan de RGB-verlichting tegemoet te komen. In plaats van het typische Cherry MX-ontwerp, probeer eens een van de gesculptuurde toetsendopjes van het toetsenbord af te halen en je zal een holle inkeping zien, met het verlichtingselement precies in het midden.
©PXimport
De Romer-G-schakelaar.
Wat betekent dat voor het eindproduct? Uiterst vloeiende verlichting en kleur van boven tot onder over de gehele toets, plus vrijwel geen lekkend licht aan de rand van de toetsen (iets waar zowel de toetsenborden van Corsair en Razer last van hebben).
De enige eigenaardigheid: hoewel de kleur van het G910-logo aan de onderkant en van de enorme "G" aan de bovenkant van het toetsenbord aanpasbaar is, kun je die van de mediatoetsen en de macro-profieltoetsen (de vier kleine toetsen links bovenaan) om wat voor reden dan ook niet veranderen. De mediatoetsen blijven blauw, en de macro-profieltoetsen blijven oranje.
Software
Logitech's software is een goede middenweg tussen het gemak en de toegankelijkheid van Razer's Synapse 2.0 en Corsair's nachtmerrie.
Het is niet echt een mooi programma, met icoontjes die op Word Art uit de jaren 90 lijken. Maar zodra je op het icoontje dat op een gloeilamp lijkt die paddo's op heeft geklikt hebt, krijg je een vrij eenvoudige verlichtingsinterface te zien die verrassend veel diepgang heeft.
De software is opgedeeld in vier verlichtingsmodi: Freestyle, Zones, Commands, en Effects.
©PXimport
Het kleurenmenu is misschien niet zo mooi, maar het werkt wel erg goed.
Met Freestyle kun je elke toets individueel aanpassen. Je kunt ook kleur over meerdere toetsen slepen.
Met Zones kun je toetsen die je vaak gezamenlijk gebruikt groeperen en de kleur van elke groep veranderen - bijvoorbeeld de pijltjestoetsen of WASD of de functietoetsen. Je kunt Logitech's standaardzones gebruiken of zelf zones aanmaken. Het is in wezen een snellere, en meer geordende versie van Freestyle.
Met Effects krijg je wat gekke mooie opties, waarvan de meeste ook in de presets van Razer zitten: Breathing, Reactive (hier "Key Press" genoemd), Color Cycle, Wave en het prachtige rustgevende Star Effect (dat gouden "sterrenbeelden" tegen een marineblauwe achtergrond simuleert).
En verder is er Commands, waar Logitech nog aan bezig is. Commands detecteert welk spel je speelt en activeert alleen de benodigde toetsen. De ondersteuning is echter geheel afhankelijk van de implementatie van de sneltoetsen door Logitech (of misschien de ontwikkelaars?) voor deze spellen - zo heeft Civilization: Beyond Earth een aantal maanden na de release nog steeds geen ondersteuning.
©PXimport
De Orion Spark weet (soms tenminste) welke game je aan het spelen bent.
Conclusie
Ik denk nog steeds dat Logitech ruimte heeft om te groeien. Er zijn nog steeds geen spel-specifieke functies beschikbaar voorafgaand aan de release, en ik hoop dat Logitech met een schakelaar op de proppen komt waar ik meer aan heb dan aan de Romer-G. Maar wat de verlichting betreft is de G910 een winnaar. Het is eenvoudig te configureren, en dankzij het unieke ontwerp van de Romer-G-schakelaars ziet hij er ook het beste uit van de drie. Ik heb het Star Effect al dagen aan staan, tussen het testen van verschillende instellingen van spellen in. Als bonus voegt Logitech's Arx Control-software een heleboel gekke functionaliteiten toe, mits je een apparaat hebt dat daarvan kan profiteren.
Logitech G910 Orion Spark ------------------------- **Prijs:** €179,- **Systeemvereisten:** Windows 8, Windows 8.1, Windows 7 of Mac OSX Actieve USB-poortInternetverbinding 100 MB schijfruimte (voor optionele softwaredownload) **Schakelaars:** Mechanisch, Romer-G **Verlichting:** RGB, 16,8 miljoen kleuren
- Prachtige verlichting
- Configuratie
- Macrotoetsen handig
- Toetsendopjes
- Slappe schakelaars[/plusmin]