ID.nl logo
Laks horloge laat ABN Amro-klanten contactloos betalen
© PXimport
Zekerheid & gemak

Laks horloge laat ABN Amro-klanten contactloos betalen

Betalen met je smartwatch wint aan populariteit, ook onder klanten van ABN Amro. De bank biedt klanten ook een alternatief: geselecteerde analoge horloges die dankzij een speciale chip geschikt zijn voor contactloos betalen a la Apple Watch. Computer!Totaal testte zo’n ABN Amro horloge.

ABN Amro zet als één van de grootste Nederlandse banken fors in op betalen met wearables. Apple Watch-gebruikers kunnen via Apple Pay kleinere bedragen contactloos betalen door hun horloge tegen de betaalautomaat te houden, maar er zijn meer opties. Zo verkopen diverse merken – met goedkeuring van ABN Amro – uiteenlopende accessoires waar je contactloos mee kan betalen. Van ringen en sleutelhangers tot armbanden en horloges van Swatch, Mondaine, Olympic en Laks: de keuze is groot en neemt nog gestaag toe. Ik heb met dank aan een voucher van ABN Amro een horloge van Laks besteld en drie maanden gebruikt.

Problematische bestelling

Een ABN Amro-geschikte wearable kopen, doe je bij de betreffende fabrikant. Ik bestelde daarom een (heren)horloge via de website van het Duitse Laks. Dat ging niet slag of stoot, want de website werd blijkbaar vernieuwd en deed het daarom dagenlang niet. Toen ik het horloge eindelijk besteld had, kon ik het daaruit volgende registratienummer niet gebruiken om de betaalchip toegang te geven tot mijn ABN Amro-rekening. Er volgden meerdere telefoontjes met ABN Amro, met de conclusie dat mijn type rekening nog niet geschikt was maar dat daar binnenkort verandering in zou komen. Oftewel: ik kon de wearable nog niet gebruiken. Vreemd, want de bank maakte al vóór mijn bestelling groots reclame voor betaalwearables.

©PXimport

Als een geluk bij een ongeluk duurde de verzending van het horloge uit Duitsland bijna twee weken omdat UPS mijn pakketje eerst naar een verkeerd adres stuurde. Toen ik het horloge eindelijk binnen had, kon ik hem – zoals deels verwacht – nog niet registreren. Er volgde weer e-mail- en telefooncontact met de – behulpzame – medewerkers van de bank. Eén van hen moest handmatig iets omzetten, waarna de registratie wel lukte. Een dag later belde het hoofd van ABN Amro’s wearableafdeling mij op voor excuses en uitleg. Vriendelijk, maar ik kan me niet voorstellen dat ik de enige geweest ben met registratieproblemen.

Betaalchip maakt horloge speciaal

Na het succesvol koppelen van het Laks-horloge aan mijn rekening kon ik de betaalchip uit de verpakking drukken en in de onderkant van de bovenste horlogeband duwen. Zonder die chip is betalen niet mogelijk. Dit horloge én de band hebben met de meeste andere Laks-modellen dus niks te maken met betalen, bevestigde ABN Amro aan me. Je kan de band met betaalchip dus ook aan een ander geschikt horloge bevestigen – waarover later meer.

Het draait om de betaalchip, maar die kan je ook los kopen voor 18 euro. Je hebt wel een geschikt horlogebandje nodig.

-

©PXimport

Contactloos betalen werkt uitstekend

Na een moeilijke bestelling en gedoe met de registratie, kon ik dan eindelijk contactloos betalen met het horloge. De eerste keer in de supermarkt was wat spannend, maar ik was positief verrast over de snelheid en nauwkeurigheid van het betalen. En drie maanden later ben ik dat nog steeds. In al die tijd is het aantal missers op één hand te tellen en werkte het de tweede keer steevast wel.

Houd de onderkant van de band, waar de betaalchip in zit, tegen de aangewezen plek op de betaalautomaat en het betalen gaat op exact dezelfde manier als wanneer je dat met je pinpas doet. Binnen een paar seconden wordt de betaling verwerkt en kun je je arm terugtrekken. In het begin voelde het wat gek om je pols boven of tegen een betaalautomaat aan te houden, maar dat wende snel. De betaalmethode roept nog steeds regelmatig nieuwsgierige blikken of zelfs vragen op van winkelmedewerkers of andere klanten, maar dat vind ik wel grappig. Het blijft leuk om mensen uit te leggen hoe je kan betalen met een ‘dom horloge’, zeker omdat veruit de meesten positief reageren met antwoorden als ‘jeetje, de techniek staat toch voor niets’ of ‘cool, dat wil ik ook!’

Betaalchip kan lang mee

De betaalchip in de horlogeband is passief en heeft volgens Mastercard, ABN Amro en Laks geen invloed op andere elektronica. Er is geen limiet op het aantal passieve wearables per betaalrekening. Je kan dus verschillende horloges, sleutelhangers of armbanden kopen en die bijvoorbeeld delen met je partner als je een gezamenlijke betaalrekening hebt. De betaalchip heeft geen houdbaarheidsdatum, zolang hij maar niet beschadigt. Omdat het betalen werkt via nfc en de benodigde energie komt van de betaalautomaat, heeft de betaalchip in het horloge geen eigen stroom nodig. Je hoeft het Laks-horloge dus niet op te laden. Wel moet je op termijn de batterij van het uurwerk vervangen.

Exclusief voor ABN Amro-klanten

Sinds ik betaal met dit horloge, gebruik ik mijn pinpas veel minder en ga ik regelmatig even de deur uit zonder portemonnee op zak. Niet alleen kan ik betalen met mijn smartphone, ik heb ook altijd mijn horloge om waar ik mee kan pinnen. Tot 25 euro gaat dat zonder pincode, boven de 25 euro vul ik even mijn pincode in. Je kan tot 100 euro per dag contactloos pinnen zonder pincode, daarna moet je hem sowieso invoeren.

Niets is perfect, ook deze wearable en betaalmethode niet. Ten eerste kan de betaalchip alleen contactloos pinnen. Niet alle betaalautomaten in Nederland en daarbuiten ondersteunen dat. In winkels waar je enkel kunt pinnen door je pas in de gleuf te stoppen, heb je daarom niks aan het horloge.

©PXimport

De tweede maar is belangrijker: om dit horloge of een andere wearable op deze manier te kunnen gebruiken, moet je een betaalrekening hebben bij ABN Amro. De kans is best groot dat je dat niet hebt, en dan zou je dus moeten overstappen. Is deze – extra – betaalmethode je de overstap waard? Het antwoord zal per persoon verschillen.

Als je ergens niet contactloos kan pinnen, heb je niets aan het horloge

-

Matig horloge

Wie bij ABN Amro zit of gaat overstappen, kan een geschikte wearable van Laks of één van de andere partnermerken kopen. Het spatwaterdichte Laks-horloge dat ik testte, viel me tegen. Niet omdat je de losse betaalchip in de horlogeband moet stoppen – dat is juist een voordeel. Het is deels de leren band die me niet kan bekoren. Hij heeft weinig gaatjes (ik heb er een paar laten bijprikken) en ook na maanden dragen is hij nog stroef, en daarom zit hij nog steeds niet zo lekker.

Een groter probleem is dat het horloge regelmatig de verkeerde tijd toont. Best een dingetje voor een analoog uurwerk, want je moet op de getoonde tijd kunnen vertrouwen. Door de verkeerde tijd miste ik in Berlijn bijna mijn trein naar het vliegveld, kwam ik bijna een uur te laat op een afspraak en moest ik me een paar keer haastten om de bus te halen. Heel vervelend, want het is me niet duidelijk wat het probleem veroorzaakt. Soms ging het weken goed, gevolgd door dagen waarop het horloge afwisselend voor en achterliep. Een nieuwe batterij verhielp het euvel niet.

©PXimport

Dezelfde band op een ander horloge

De onbetrouwbaarheid van het horloge en de minder prettige band hebben ertoe geleid dat ik het horloge inmiddels niet meer gebruik. Ik heb de bovenste band, waar de betaalchip in zit, op mijn Amazfit GTS-smartwatch gezet, die ook een 20mm-bandje gebruikt. Dat de onderste band van rubber is, maakt voor het betalen niet uit. Het is misschien niet de meest elegante oplossing, maar het draagcomfort is beter dan met de volledige leren band.

©PXimport

Andere Laks-bandjes

Wie net als ik liever een eigen horloge gebruikt, kan bij Laks een los bandje van 20 of 22mm kopen. Daar zit standaard een betaalchip bij. Je betaalt hier totaal 45 euro voor, naar mijn mening een scherpe prijs. Heb je om welke reden dan ook een nieuwe of extra betaalchip nodig dan kan je die kopen voor slechts 18 euro. Een los bandje zonder betaalchip aanschaffen is alleen mogelijk na contact met de (niet-Nederlandse) klantenservice van Laks en kost 36 euro – een minder goede deal. Een goede horlogewinkel kan je bestaande (leren) bandje iets aanpassen zodat je de betaalchip kunt gebruiken zonder Laks-accessoires.

Conclusie: ABN Amro horloge kopen?

Mijn problematische bestelling en registratie waren een slechte start van het contactloos betalen, dat moge duidelijk zijn. Inmiddels moet het bestellen en koppelen van zo’n wearable een fluitje van een cent zijn, aldus de bank. Daar ga ik dan maar vanuit. Het betalen met het horloge werkt in ieder geval (verrassend) goed en doet qua gebruiksgemak niet onder voor contactloos pinnen of mobiel betalen. Sterker nog: omdat je je horloge in principe altijd omhebt, reken je sneller af dan wanneer je je pinpas of telefoon moet pakken om te betalen.

Ik kan niet meer zonder dit horloge, al heb ik de betaalband wel op een ander horloge gezet. Het Laks-horloge stelt me kwalitatief namelijk teleur. Gelukkig kun je ook een losse horlogeband met betaalchip of zelfs alleen een losse betaalchip aanschaffen en die met eigen accessoires gebruiken. De grote maar in dit verhaal is dat je een betaalrekening moet hebben bij de ABN Amro. Heb je die of ben je bereid over te stappen dan kun je aan de slag met uiteenlopende en betaalbare wearables waar je eenvoudig contactloos mee kunt pinnen.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs** € 69,- **Kleuren** Bruin, andere horloges in meer kleuren **Diameter** 40 mm **Band voor betaalchip** 20 of 22 mm **Betaalfunctie** NFC-betaalchip voor in band **Overig** Analoog uurwerk met standaard batterij **Website** [www.laks.com](https://laks.com/de/produkt/strap2pay-milo/) **Website** [www.abnamro.nl](https://www.abnamro.nl/nl/prive/betalen/wearables/index.html)

Plus- en minpunten
  • 20mm-band werkt ook met andere horloges
  • Betaalbare wearables en chip
  • Contactloos betalen werkt uitstekend
  • Leren band niet erg comfortabel
  • Horloge toont soms de verkeerde tijd
  • Destijds problematisch bestelproces
▼ Volgende artikel
Verhoog je productiviteit met de Focusmodus in Windows 11
© sathit_koyram
Huis

Verhoog je productiviteit met de Focusmodus in Windows 11

Tijdens het werk word je waarschijnlijk regelmatig gestoord door binnenkomende e-mails, meldingen, berichtjes, systeemupdates en pop-ups. Het zijn meestal nuttige en leuke elementen, maar ze halen je wel uit je concentratie. In Windows 11 zit een nieuwe functie om deze afleidingen tijdelijk te dempen.

Snel afgeleid? Zo stel je in dat je computer je niet mag storen met allerlei meldingen:

  • Focus instellen vanuit de Windows Instellingen
  • Focus instellen via de tijd in het het systeemvak
  • Maximaliseer het Focus-venster voor nog meer opties

Hoe minder tijd achter de computer, hoe beter: Van schermverslaafd naar schermbewust: handige tips voor minder schermtijd

Focus instellen

Deze Focusmodus is een productiviteitstool die te vinden is in de Klok-app. Je kunt hem activeren vanuit de Windows Instellingen. Druk op Windows-toets+I en ga naar Systeem, waar je Focus vindt. Hier kun je de duur van een ongestoorde werksessie invoeren. Standaard is dit op 30 minuten ingesteld. Daaronder staan vier opties. Geef de timer weer in de Klok-app om zichtbaar te maken hoelang de sessie bezig is. Vink ook de optie aan om badges te verbergen in de taakbalk-apps. Daardoor kom je niet verleiding om aan die apps aandacht te schenken. Ook het knipperen in de taakbalk-apps verberg je om dezelfde reden. Schakel Niet storen in, dan worden al deze meldingen tijdens de sessie gedempt.

De meeste gebruikers vinken de vier opties aan.

Nog beter focussen?

Een koptelefoon met noisecancelling doet wonderen

In de klok

Het is ook mogelijk om Focus te activeren vanuit het systeemmeldingscentrum. Klik in de taakbalk op de datum- of tijdaanduiding. Hiermee open je de agenda en het meldingsgebied. Onderaan waar de knop Focus staat, kun je de duur aanpassen. Zodra je op de knop klikt, verschijnt de focustimer op het scherm. Terwijl een sessie actief is, zie je de klok en de resterende tijd en nog enkele andere relevante gegevens, zoals wanneer de volgende pauze is gepland. Zie je niet graag de tijdsduur die langzaam aftelt, dan verberg je die door op de drie puntje te klikken. Daarna kun je de optie Resterende tijd weergeven uitschakelen. Als je in de instellingen de optie Niet storen hebt ingeschakeld, blokkeert deze functie alle meldingen.

Nog acht minuten geconcentreerd werken en dan volgt een pauze van vijf minuten.

Ontspannen werken

Wanneer je Focus maximaliseert, zie je rechts de voortgangsgrafiek die toont hoelang je gisteren en vandaag de tool hebt gebruikt. Je kunt ook een Spotify-afspeellijst selecteren om je sessies te begeleiden met ontspannende muziek. Onderaan krijg je de taken te zien die in de app Microsoft To Do op je wachten.

Wanneer je Focus maximaliseert, krijg je nog meer informatie te zien.

▼ Volgende artikel
Van speelgazon tot schaduwtuin: zo kies je de juiste grassoort
© africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Huis

Van speelgazon tot schaduwtuin: zo kies je de juiste grassoort

Een gazon is meer dan een stukje groen. Het kan een speelplek zijn voor kinderen of juist vooral de blikvanger zijn in een strak aangelegde tuin. Soms ligt het vol in de zon, soms grotendeels in de schaduw. Voor elke situatie is er een passend graszaadmengsel. Wat past het best bij jouw tuin?

Graszaad is altijd een mengsel Graszaad bestaat uit een mix van verschillende grassoorten. Elke soort heeft zijn eigen eigenschappen: de ene soort groeit snel, de andere is fijn van structuur, weer een andere herstelt snel en goed. Door deze eigenschappen te combineren, ontstaat een mengsel dat goed is afgestemd op de specifieke omstandigheden in de tuin.

Lees ook: Groener gras? Maaien en onderhouden doe je zo

Wat voor graszaad je nodig hebt, hangt helemaal af van het soort grasveld dat je wilt. Voor een veldje waarop je kinderen lekker kunnen ravotten en een balletje trappen heb je ander gras nodig dan voor een gazon dat vooral bedoeld is voor de sier. Hieronder lees je per toepassing welke grassoorten het meest geschikt zijn.

Speelveld: stevig en snel herstellend

Een gazon waarop gespeeld, gelopen of gevoetbald wordt, moet vooral sterk zijn. Het gras moet tegen een stootje kunnen én zich snel herstellen. Daarvoor heb je een mengsel nodig met veel Engels raaigras (Lolium perenne). Dit gras kiemt snel en vormt stevige sprieten. Het is goed bestand tegen intensief gebruik en groeit snel terug als het beschadigd raakt. Vaak wordt het aangevuld met veldbeemdgras (Poa pratensis), dat ondergronds uitlopers vormt en zo kale plekken opvult. Samen zorgen deze soorten voor een duurzaam speelgazon dat veel belasting aankan.

Siergazon: fijn, traag groeiend en egaal

Voor een siergazon gelden weer andere zaken. Het moet vooral fijn van structuur zijn, gelijkmatig groeien en een egaal, verzorgd beeld geven. Voor dit type gazon zijn roodzwenkgras (Festuca rubra) en struisgras (Agrostis capillaris) geschikt. Deze grassoorten groeien langzaam en blijven laag, waardoor je minder vaak hoeft te maaien. Ze vormen een dichte mat van fijne sprietjes die er netjes uitziet, vooral bij regelmatig onderhoud. Een siergazon vergt wel iets meer zorg, want het is minder sterk en herstelt trager bij schade.

Schaduwgazon: licht nodig, maar minder zon

In tuinen met veel schaduw, bijvoorbeeld door bomen, heeft gras het moeilijk. De meeste grassoorten groeien slecht zonder zon, wat ruimte geeft aan mos. Een schaduwgazon moet daarom vooral weinig licht nodig hebben en toch stevig genoeg zijn om een dichte mat te vormen. Mengsels voor schaduw bevatten vaak fijne vormen van roodzwenkgras en soms bosgras (Festuca heterophylla), een soort die beter groeit bij weinig licht. Een kleine hoeveelheid Engels raaigras zorgt voor stevigheid, maar alleen als er dagelijks toch wat zonlicht aanwezig is. Let op: ook schaduwgazon heeft minimaal 2 tot 4 uur daglicht nodig om goed te blijven groeien.

Droge (zand)grond: diep wortelend en hittebestendig

Op lichte zandgrond of op plekken waar je weinig sproeit, heb je gras nodig dat tegen droogte kan. Dit soort gras moet diep kunnen wortelen en niet te snel verdrogen. Mengsels voor droge omstandigheden bevatten vaak een aangepaste selectie van veldbeemdgras en speciaal geselecteerde varianten van Engels raaigras die minder water nodig hebben. Soms wordt er ook hard zwenkgras aan toegevoegd, dat goed bestand is tegen droogte en hitte. Deze soorten wortelen dieper dan gemiddeld, waardoor ze vocht uit lagere lagen kunnen opnemen. Zo blijft je gazon ook bij warme zomers langer groen.

©Elena Elisseeva | Elenathewise

Wanneer en hoe zaai je gras?

De ideale periode om gras te zaaien is in het voorjaar (maart tot mei) of het najaar (september tot half oktober). Dan is de bodem warm genoeg en valt er meestal voldoende regen. Ook tussentijds bijzaaien is mogelijk – bijvoorbeeld als je last hebt van kale plekken of na het verwijderen van mos – zolang de bodemtemperatuur boven de 10 °C ligt en de grond vochtig blijft.

Begin altijd met een goede voorbereiding. Maai het bestaande gras kort, en verwijder mos en dood materiaal door het gazon te verticuteren. Dat kan met een verticuteerhark of een verticuteermachine.

Bij het herstellen van kale plekken hark je de grond los, zodat het zaad goed contact maakt met de aarde. Zaai vervolgens het juiste graszaadmengsel voor jouw situatie. Druk het zaad licht aan, bijvoorbeeld met een plank of de achterkant van een hark. Belangrijk: houd de bodem vochtig tot het gras begint te kiemen. Dat duurt gemiddeld 7 tot 14 dagen, afhankelijk van de soort en temperatuur. Wil je extra bescherming bieden? Strooi dan een dun laagje potgrond of compost over het zaad. Dat helpt tegen uitdroging en beschermt tegen vogels.

Wacht met maaien tot het gras minstens 8 cm hoog is, en gebruik dan een hoge maaihoogte bij de eerste maaibeurt. Zo geef je jonge sprietjes de kans om zich goed te wortelen.

Lees ook: Gras vol mos? Dit wil je weten over het verticuteren van je gazon

Tabel: deze grassoorten heb je nodig

Type gazonEigenschappen grasGeschikte grassoorten
SpeelgazonSterk, snelgroeiend, herstellendEngels raaigras, veldbeemdgras
SiergazonFijn, traaggroeiend, egaalRoodzwenkgras, struisgras, veldbeemdgras
SchaduwgazonGroeiend bij weinig lichtFijn roodzwenkgras, bosgras, beetje raaigras
DroogtebestendigDiep wortelend, hittebestendigVeldbeemdgras, hard zwenkgras, raaigrasvariant

Liever meteen resultaat? Kies voor graszoden Wil je niet wachten tot graszaad kiemt en opkomt? Kies dan voor graszoden. Dat zijn kant-en-klare rollen gras, opgekweekt op een kwekerij en direct klaar voor gebruik. Ideaal als je snel een groen gazon wilt, bijvoorbeeld bij een verhuizing of als je tuin in korte tijd helemaal wordt opgeknapt. Graszoden bestaan meestal uit een stevige combinatie van Engels raaigras en veldbeemdgras. Daardoor zijn ze geschikt voor intensief gebruik én vormen ze snel een dicht tapijt.

Het leggen van graszoden kan van maart tot en met oktober, zolang het niet vriest. Zorg dat de ondergrond egaal, losgemaakt en licht vochtig is. Rol de zoden strak tegen elkaar uit, druk ze goed aan en geef royaal water – zeker in de eerste weken. Na 10 tot 14 dagen zijn ze voldoende vastgegroeid om voor het eerst te maaien.