ID.nl logo
Zekerheid & gemak

IT-tools voor thuisgebruik

Netwerk- en systeembeheerders zoeken voortdurend naar gereedschap dat hun werk zoveel mogelijk vergemakkelijkt. Dergelijke tools zijn niet alleen handig voor professionals, maar ook voor u! We hebben de favoriete hulpprogramma's van IT-pro's geselecteerd en laten zien hoe u er thuis mee aan de slag kunt.

1. Disk2vhd

1. Virtualisatie

Virtualisatie is niet alleen hip, het is ook handig, zowel voor professionals als voor 'gewoon' thuisgebruik. Door op een moderne pc enkel Windows 7 te installeren, maakt u slechts gebruik van een beperkt gedeelte van de capaciteit van de computer. Een hedendaagse machine is echter prima in staat om naast een nieuwe Windows-versie ook nog een ouder besturingssysteem te laten draaien. Door dit via virtualisatie te doen, maakt u als het ware een 'extra pc' binnen uw bestaande computer. Om dit te bereiken hebt u virtualisatiesoftware nodig, en een prima gratis pakket is bijvoorbeeld VirtualPC van Microsoft. U vindt dit programma op Microsoft. Met VirtualPC op uw computer bent u er echter nog niet. Het kan veel tijd kosten om een virtuele pc volledig in te richten. Door een bestaande computer of een volledige harde schijf naar een virtuele pc te kopiëren, bespaart u veel tijd. Bovendien maakt u het daarmee mogelijk om snel iets te testen.

2. Downloaden

Professionals gebruiken vaak het programma Disk2vhd, als ze een bestaand systeem of een bestaande harde schijf willen virtualiseren. Disk2vhd is een programma van Sysinternals, een maker van handige hulpprogramma's die een paar jaar geleden door Microsoft werd opgekocht. Disk2vhd is gratis te downloaden via Disk2vhd. U krijgt het dan binnen in een zip-bestand dat u kunt uitpakken. U kunt het programma daarna direct opstarten, installeren is verder niet nodig.

©PXimport

Disk2vhd is een gratis hulpprogramma van Microsoft.

3. Virtualiseren

De naam Disk2vhd zegt het al, het programma zet een disk (schijf) om in een vhd-bestand. VHD staat voor virtual harddisk en het is het Microsoft-bestandsformaat voor virtuele machines. Dubbelklik op Disk2vhd om het programma te starten en selecteer bij Volumes to include de schijven of partities die u wilt opnemen in de virtuele schijf. Kies bij VHD File name de locatie waar u dit bestand wilt opslaan en geef het een herkenbare naam. Klik nu op Create. Disk2vhd leest de schijf of schijven die u hebt geselecteerd, het maakt een vhd-bestand aan en kopieert er de hele inhoud van de geselecteerde schijven naartoe.

©PXimport

Met Disk2vhd kopieert u de inhoud van een heel systeem of van een harde schijf naar een vhd-bestand.

4. Koppelen in Windows

Als u Windows 7 gebruikt, kunt u een vhd-bestand direct koppelen als een echte harde schijf. Klik met de rechtermuisknop op Computer en kies Beheren. Klik daarna op Schijfbeheer en kies Actie, Virtuele harde schijf koppelen. Klik op Bladeren en selecteer het vhd-bestand dat u zojuist met Disk2vhd hebt gemaakt. Wilt u de schijf alleen kunnen lezen, dan moet u de optie Alleen lezen aanvinken. Bevestig met OK. Even later zal Windows Verkenner oplichten omdat het een nieuwe schijf heeft gevonden. Open Verkenner en zie hoe de schijf of partities die eerder aan het vhd-bestand werden toegevoegd, nu als extra harde schijf beschikbaar zijn. Een virtuele harde schijf, welteverstaan! Hebt u de virtuele schijf niet meer nodig, dan klikt u in Schijfbeheer met de rechtermuisknop op de disk en kiest u Virtuele harde schijf ontkoppelen.

©PXimport

De virtuele harde schijf kan via Schijfbeheer worden gekoppeld en vervolgens als echte harde schijf worden gebruikt.

5. VirtualPC

Binnen VirtualPC kunt u uw virtuele harde schijf ook gebruiken. Start VirtualPC en selecteer een bestaande virtuele machine. Kies voor Settings en selecteer bijvoorbeeld Hard Disk 2 om de virtuele harde schijf als tweede schijf in de pc te koppelen. Ga via Browse naar de virtuele harde schijf en selecteer het vhd-bestand. Bevestig met Openen, OK. Wanneer u nu de virtuele machine start, zal de tweede harde schijf er in Windows Verkenner zijn te vinden. Is dat niet het geval, dan moet u de schijf koppelen in Schijfbeheer. Klik met de rechtermuisknop op Deze Computer en kies Beheren. Onder Schijfbeheer ziet u een nog niet toegewezen disk. Die kunt u initialiseren of een stationsletter geven, waarna u de schijf kunt gebruiken alsof het een 'echte' is.

©PXimport

In Microsoft VirtualPC kunt u een gekloonde harde schijf koppelen alsof het een echte harde schijf is.

2. VHD Attach

6. VHD koppelen

In de vorige tips stond de virtuele harde schijf (vhd) centraal, een vaak meerdere gigabytes groot bestand waarin de inhoud van een complete harde schijf kan worden opgeslagen, als in een soort container. Het mounten van zo'n vhd gebeurt in Windows 7 via Schijfbeheer. VHD Attach vergemakkelijkt dat nog, doordat het de mogelijkheid biedt om vhd-bestanden te koppelen en te ontkoppelen via een rechtsklik in Verkenner.

7. Installeren

Via Jmedved kunt u het programma VHD Attach downloaden. Klik op Uitvoeren en doorloop de installatie met alle standaardopties. Schakel aan het einde van het proces Launch application now in en klik op Finish. Het gebruik van VHD Attach vereist dat Windows 7 op uw computer staat.

©PXimport

Als u VHD Attach installeert met de 'gewone' standaardopties leidt tot een prima resultaat.

8. Bestanden koppelen

Windows Verkenner is het werkveld van VHD Attach. Open dit Windows-onderdeel en blader naar een map met een of meer vhd-bestanden. Klik met de rechtermuisknop op een vhd-bestand en kies Attach om het te koppelen. De schijf wordt gekoppeld en even later ziet u in de linkerkantlijn van Verkenner dat er onder Computer een nieuwe harde schijf is toegevoegd. Mogelijk verschijnt er ook een venster voor Automatisch Afspelen. Kies in dat geval voor Map en bestanden weergeven. Wilt u de schijf ooit weer ontkoppelen, sluit dan alle vensters die gebruikmaken van de schijf en ga terug naar het vhd-bestand in Verkenner. Klik wederom met de rechtermuisknop op het vhd-bestand en kies nu Detach.

©PXimport

VHD-bestanden kunt u direct binnen Windows Verkenner koppelen en ontkoppelen.

9. VHD Attach-venster

VHD Attach heeft ook een programmavenster. Dit is na de installatie terug te vinden via Start, Alle programma's, VHD Attach. Als u het opent, ziet u een leeg programmavenster, maar via Open kunt u een vhd-bestand selecteren. Het programma toont daarbij ook bestandsinformatie over de virtuele schijf, zoals de virtuele grootte, de werkelijke grootte en de naam. Via Attach en Detach kunt u ook hier eenvoudig schijven koppelen. Bovendien laat het venster via Attached Path altijd zien met welke stationsletter de virtuele schijf kan worden teruggevonden in Windows Verkenner.

©PXimport

VHD Attach heeft ook nog een echt programmavenster, dat u kunt gebruiken om schijven te koppelen en te ontkoppelen.

3. RichCopy

10. Bestanden kopiëren

RichCopy is de superversie van RoboCopy. RoboCopy is een hulpprogramma voor het kopiëren van bestanden en mappen onder Windows. Het was vroeger een onderdeel van de Resourcekit voor Windows, maar in Windows 7 is het een standaardonderdeel van de OS-installatie geworden. RoboCopy is een command line-programma dat u kunt starten door via Start, Uitvoeren het commando CMD op te geven zodat de opdrachtprompt start. RichCopy is een beter programma voor het kopiëren van bestanden en mappen, alleen is het wel volledig grafisch en dus een echte Windows-toepassing.

11. Installeren

RichCopy is een programma van Microsoft Innovation Center. De download is nogal lastig te vinden en hij heeft bovendien een nogal vreemde naam (HoffmanUtilitySpotlight2009_04.exe). Daarom kunt u het beste naar Techworld, waar uitleg staat over het programma en waar u onderaan de pagina een directe link vindt. Bewaar het bestand op de pc. Het is een bestand dat zichzelf uitpakt, en u kunt zelf aangeven op welke locatie dat moet gebeuren. Open daarna de map waar u de bestanden hebt laten uitpakken en klik op Setup.exe. Volg de aanwijzingen die tijdens de installatie op het scherm verschijnen. Na de installatie vindt u RichCopy 4.0 via het menu Start van Windows.

©PXimport

RichCopy is lastig te vinden. Het heeft bovendien een nogal eigenaardige bestandsnaam.

12. Snel kopiëren

RichCopy kan sneller kopiëren dan hoe Windows dat standaard doet, doordat het alle bijbehorende activiteiten gelijktijdig uitvoert. Windows leest, controleert, verifieert, kopieert, schrijft, verifieert wederom en bevestigt bij verplaatsingen, en voert al die activiteiten standaard na elkaar uit. RichCopy werkt dus anders. Bovendien kan RichCopy veel voorkomende activiteiten opslaan als één handeling en ze zo gemakkelijk herhalen. Om bestanden of mappen te kopiëren klikt u eerst op Source om de betreffende mappen te selecteren. Klik vervolgens op Destination en selecteer de locatie waar de bestanden naartoe moeten worden gekopieerd. Klik ten slotte op Start Copy, de groene knop midden op werkbalk van RichCopy.

©PXimport

Selecteer een bron en een doel, en start de kopieeractie.

13. Kopieeropties

Een belangrijk onderdeel van RichCopy betreft de kopieeropties. Klik op Option om alle mogelijkheden van het programma te openen. Dat zijn er beangstigend veel, maar u zult ze lang niet allemaal gebruiken. Belangrijk zijn de mogelijkheden om te kopiëren. Deze staan bij Method. Standaard voert RichCopy geen verplaats- maar een kopieeractie uit, en als u daar tevreden mee bent houdt u alle opties uitgeschakeld. Wilt u bestanden niet kopiëren maar verplaatsen, dan schakelt u Move in. Wilt u dat beide mappen na een kopieeractie dezelfde inhoud hebben, dan selecteert u Purge. Let wel, RichCopy vergelijkt daarbij de Source- en Destination-map (bron en doel). Bestanden die niet in de Source-map staan maar wel in de Destination-map worden vervolgens uit die laatste map verwijderd.

©PXimport

Via Move zorgt u ervoor dat RichCopy bestanden verplaatst in plaats van kopieert.

14. Consolideren

Een handige optie is Consolidate Multiple Sources. Het is mogelijk om in RichCopy bij Source meerdere bronnen op te geven, meerdere mappen om te kopiëren dus. Standaard kopieert RichCopy ze allemaal naar één doelmap. De spreiding over meerdere mappen die bij de bron bestaat, verdwijnt daarbij. Is dat onwenselijk en wilt u dat Destination uit dezelfde mappen bestaat als de mappen die u als Source hebt geselecteerd, schakel dan Consolidate Multiple Sources in.

©PXimport

Bepaal of de mapverdeling binnen de bron ook behouden blijft in het doel.

15. Actie herhalen

Het aantal opties voor een kopieeractie van RichCopy is groot. Als u ze steeds weer opnieuw moet instellen, is dat lastig en bovendien is de kans groot dat er dan fouten worden gemaakt of dat opties worden vergeten. Het is dus handig om alle kopieeropties in een profiel vast te leggen dat u later eenvoudig kunt openen. Open het Option-scherm en stel alle opties op de door u gewenste manier in. Klik vervolgens op OK en daarna op File, Save as. Geef de kopieeropties een naam, liefst een waarmee u gemakkelijk onthoudt om wat voor type opties het gaat, en klik op Opslaan. Als u de opties op een later moment wilt gebruiken, klikt u op File, Recent profiles en selecteert u het juiste profiel.

©PXimport

Bewaar alle kopieerinstellingen in een profiel, zodat u ze later eenvoudig opnieuw kunt gebruiken.

16. Meer opties

RichCopy heeft veel opties, maar tot nu toe hebt u er nog maar een klein deel van gezien. Via View, Advanced, Action, Copy Options kunt u nog veel meer opties selecteren. Zo zijn er opties voor Process Controll, waarmee u de systeemimpact van een kopieeractie kunt sturen, er zijn File attributes, er is een 'error handling'-pagina vol mogelijkheden om attributen en beveiligingsinformatie aan bestanden toe te voegen, bij Files to be included en Files to be excluded vindt u uitgebreide filtermogelijkheden en onder Others zit onder andere de mogelijkheid om naar een ftp-server te kopiëren. Al deze opties kunt u gebruiken om uw kopieerslag te finetunen. Bovendien kunt u de door u gemaakte keuzes uiteindelijk opslaan in een profiel voor hergebruik, en dat is gezien de hoeveelheid aan mogelijkheden zeker geen overbodige luxe!

©PXimport

Onder Advanced blijkt RichCopy zijn naam pas echt waar te maken. Het programma telt een ongekend aantal opties.

4. Remote Desktop Manager

17. Computers overnemen

Windows kent de mogelijkheid om via een netwerk een andere pc over te nemen en deze te bedienen alsof u er direct achter zit. In het Nederlands heet deze functie Extern Bureaublad, maar doorgaans wordt de Engelse naam Remote Desktop gebruikt. Windows gebruikt er eigen software voor, maar er zijn meer programma's voor beschikbaar. Het overnemen van een andere computer kan - ook als u de Windows-manier gebruikt - met betrekking tot meer dan één andere computer worden toegepast. Professionele beheerders hebben vaak meer dan honderd andere computers die op afstand worden overgenomen, en vaak worden daar ook nog meerdere softwarepakketten bij ingezet. Remote Desktop Manager helpt om al die verbindingen te beheren en vooral eenvoudiger te gebruiken.

©PXimport

Met Extern Bureaublad wordt standaard verbinding gemaakt met slechts één andere computer.

18. Installeren

Van Remote Desktop Manager is zowel een betaalde als een gratis versie beschikbaar. De betaalde versie is alleen interessant voor bedrijven. Daarmee is het bijvoorbeeld mogelijk om alle inloggegevens, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden, centraal in een database te bewaren. Zelfs de netwerkbeheerder hoeft die dan niet te weten. Voor thuisgebruik is de gratis standaardversie uitgebreid genoeg. Ga naar Remotedesktopmanager, klik op Download en daarna op Download the binaries here. Na de installatie wordt het programma gestart. Kies Standard Edition en bevestig met OK.

©PXimport

Voor thuisgebruik voldoet de Standard Edition van Remote Desktop Manager prima.

19. Sessie toevoegen

Nu de software is geïnstalleerd kunt u 'remote sessies' toevoegen waarmee u een machine op afstand overneemt. Klik op File, Import, Import Session. Selecteer op uw harde schijf de configuratiebestanden van de RDP-sessies en klik op OK. U kunt meerdere sessies in één keer selecteren en importeren. Voor elke verbinding krijgt u een venster met geavanceerde opties die Remote Desktop standaard niet biedt. U kunt bij alle opties op OK klikken, zodat ze bij de standaardopties worden gevoegd. Om een sessie te starten, selecteert u hem in de lijst en klikt u op Open Session.

©PXimport

Voeg sessies toe aan Remote Desktop Manager, zodat alle verbindingen in één programma kunnen worden beheerd.

20. Nieuwe sessies

Remote Desktop Manager kent veel verschillende soorten sessies: RDP, Telnet, LogMeIn, en nog vele andere. Klik met de rechtermuisknop op Sessions en kies Add blanc session. Selecteer in het venster het gewenste type en geef alle benodigde opties mee. Hebt u bijvoorbeeld Putty op uw pc staan (een programma om SSH-verbindingen te maken) en selecteert u hier Telnet/SSH, dan leest Remote Desktop Manager alle sessies uit die in Putty zijn geconfigureerd. U hoeft ze alleen maar te selecteren, bij Session. Handig is ook dat u bij Group/Folder een onderverdeling van alle sessies kunt maken. Dat zorgt ervoor dat het hoofdscherm overzichtelijker wordt. Is alles naar wens ingesteld, dan klikt u op OK. Remote Desktop Manager is echt een must-have voor de geïnteresseerde netwerkgebruiker.

©PXimport

Als u wat tijd steekt in het configureren van Remote Desktop Manager, zult u het programma steeds beter gaan waarderen.

5. EventID.net

21. Website als tool

Bij problemen met de pc tast de gebruiker vaak in het duister over de oorzaak. Althans, als die gebruiker Event Viewer niet gebruikt. In dit onderdeel verzamelt Windows alle meldingen die het systeem geeft over fouten, maar ook over problemen die het heeft weten te ondervangen, de applicaties die worden gestart en nog veel meer. Deze meldingen zijn vaak lastig te begrijpen. EventID.net steekt echter de helpende hand toe.

©PXimport

Meldingen in de Windows-logboeken zijn vaak maar lastig te begrijpen.

22. Event uitzoeken

Event Viewer - of, in het Nederlands: Logboeken - kan via het configuratiescherm worden gestart of door event in te typen in het zoekvenster van het Start-menu. Ook als u een Nederlandstalige Windows-versie hebt, worden vervolgens de 'gebeurtenislogboeken' weergegeven, die daarna via een muisklik kunnen worden geopend. Zoek in de logboeken naar een fout of waarschuwing en noteer het Gebeurtenis-ID en de Bron die in de kolom ervoor staat. Ga nu naar Eventid. Typ bij Event ID het getal in dat u hebt overgenomen bij Gebeurtenis-ID en bij Event Source de naam die u hebt overgenomen bij Bron. Klik nu op Search. Na korte tijd zal de website in veel gevallen aanvullende informatie over de gebeurtenis geven. Soms vindt u daar ook nog koppelingen bij naar nog meer informatie leiden.

©PXimport

Via EventID.net kunt u bijna altijd aanvullende informatie over systeemmeldingen vinden.

6. IPNetInfo

23. IP-adressen

Computers communiceren met elkaar via IP-adressen. Dat geldt voor computers in het thuisnetwerk, maar ook voor die op internet. Een verzoek om informatie, bijvoorbeeld als u een webpagina wilt bekijken, gaat altijd van het ene naar het andere IP-adres. IP-adressen zijn dus erg belangrijk en ze zijn - net als echte adressen - uniek. Beheerders denken vaak 'in IP-adressen'; ze verzamelen informatie over een adres of gebruiken dat adres bij het oplossen van problemen. Ze worden daarbij geholpen door IPNetInfo, en ook u kunt gebruik van deze dienst maken.

24. Installeren

IPNetInfo is een gratis programma van Nirsoft. Nirsoft is een leverancier van software voor beheerders, en enkele van zijn producten mogen gratis worden gebruikt. Ga naar IpNetInfo en klik bijna helemaal onderaan de pagina op Download IPNetInfo (in ZIP file). Pak de bestanden uit en bewaar ze in een map. Meteen daarna kunt u netinfo.exe starten, verdere installatie is niet nodig.

©PXimport

IPNetInfo hoeft niet te worden geïnstalleerd.

25. Informatie opvragen

Als u IPNetInfo start, verschijnt het venster Choose IP Addresses. Hier kunt u een of meerdere IP-adressen of namen van servers invoeren. Gebruik één naam of IP-adres per regel. Vervolgens kunt u gewoon met Enter naar de volgende regel gaan, om er een volgend adres in te voeren. Wanneer u host-namen gebruikt, zoals in IDG, dan moet u de optie Convert host names to IP adresses inschakelen. Klik vervolgens op OK. IPNetInfo zal nu van alle adressen en namen de netwerkgegevens opzoeken en ook de administratieve gegevens, zoals die van de eigenaar, de bijbehorende IP-reeks en contactgegevens. Denk bij dat laatste aan de naam van de uitvoerende registrator, het post- en e-mailadres en telefoongegevens.

©PXimport

Klik op een naam of adres om de gegevens te lezen die IPNetInfo heeft verzameld.

26. Firewall-logging

Het invoerscherm van IPNetInfo is handig om grote aantallen namen of IP-adressen op te zoeken. Daarmee kunt u bijvoorbeeld aan de hand van de log in uw firewall nakijken wie er toch telkens aan uw digitale voordeur morrelt en probeert binnen te komen. Open de router of firewall en ga naar de log. Waar u deze precies kunt vinden, verschilt per apparaat, maar iedere router of firewall beschikt over deze functie. Is het loggen van gegevens uitgeschakeld, zet deze functie dan aan en keer enkele uren later terug. Als het loggen al is ingeschakeld, opent u de log en kopieert u de adressen naar het klembord door ze te selecteren en dan via Ctrl+C in het geheugen te zetten. Ga vervolgens naar IPNetInfo en open via een klik op de grote blauwe IP-knop het venster Choose IP Adresses. Plak hier via Ctrl+V de gegevens in en klik op OK. Even later weet u alles over uw (ongewenste) netwerkcontacten.

©PXimport

Informatie over de IP-adressen uit de firewall-log kan (nadat u de adreslijst eventueel hebt opgeschoond in Notepad), in één keer worden opgevraagd via IPNetInfo.

27. Meer prof-tools

U bent uiteraard niet als enige geïnteresseerd in de beste tools voor IT-professionals, ook de IT-professionals zelf zijn ermee bezig. Bijna dagelijks publiceert de website Techworld.nl over nog betere en handigere hulpprogramma's voor IT-pro's. Soms zult u geen idee hebben wat u met een volgens Techworld.nl "enorm handig" programma kunt doen, maar even vaak zult u het liefst zo snel mogelijk aan de slag gaan met de besproken software. Bezoek Techworld.nl daarom met enige regelmaat, zodat u alles over handige hulpprogramma's kunt lezen.

▼ Volgende artikel
Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?
© wayhome.studio
Energie

Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?

Onophoudelijke niesbuien, branderige ogen en een niet te tackelen vermoeidheid: voor hooikoortspatiënten is de lente lang niet altijd een pretje. Gelukkig zijn er apparaten die je klachten kunnen verlichten. Wij vertellen je wat het beste werkt: een luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger.

In het kort: Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan een ruimte. Dat is nuttig bij hooikoorts, zou je denken, want door vocht komen pollen naar beneden. Maar een luchtontvochtiger voorkomt schimmel en huisstofmijt in huis, wat ook nuttig kan zijn bij allergische klachten. En dan is er nog de luchtreiniger, die onzuiverheden uit de lucht haalt. Dus: welk van de drie apparaten moet je nu in huis halen? In dit artikel leggen we dat allemaal uit.

Lees ook: Hatsjoe! 💦 Last van hooikoorts? Deze apparaten kunnen je klachten verminderen

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen, oftewel stuifmeel van grassen, planten of bomen. Wanneer de temperaturen beginnen te stijgen en de natuur na een koude winter tot bloei komt, verspreiden deze pollen zich via wind in een rap tempo door de lucht. Wie dan op een zonnige dag de deuren en ramen open zet, kan rekenen op een ontelbare hoeveelheid ronddwarrelende pollen in huis. Dat zorgt niet alleen overdag voor vervelende hooikoortsklachten binnenshuis, maar ook je nachtrust kan er flink onder lijden.

Om allergische klachten in huis te verlichten, kun je een aantal dingen doen. Horren plaatsen voor deuren en ramen bijvoorbeeld: die houden een deel van de pollen tegen, maar helaas niet alle. Ook met regelmatig stofzuigen haal je een deel van de pollen weg, al geldt dat alleen voor de pollen die al op de grond liggen. Om pollen uit de lucht te verwijderen, kun je een luchtreiniger overwegen. Dit apparaat trekt stof en pollen uit de lucht en blaast vervolgens schone lucht de ruimte in. Ook een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger kan helpen bij hooikoortsklachten, afhankelijk van de luchtvochtigheid in je woning en jouw specifieke allergieën.

Luchtbevochtiger

Te droge lucht in huis is absoluut niet fijn bij hooikoorts. Droge lucht veroorzaakt irritatie aan de slijmvliezen, waardoor deze minder goed in staat zijn om stofdeeltjes en allergenen te weren. Bestaande hooikoortsklachten, zoals droge ogen, een kriebelkeel en benauwdheid, kunnen daardoor erger aanvoelen. Bovendien kunnen pollen in een droge ruimte makkelijker blijven rondzweven dan in een goed bevochtigde ruimte. Ga maar na: hoe minder regen er valt, hoe heviger je hooikoortsklachten (waarschijnlijk) zijn. Dat komt omdat pollen er zonder regen langer over doen om naar beneden te komen en je ze dus makkelijker blijft inademen.

©HN Works

Het voordeel van een luchtbevochtiger lijkt dus tweeledig: het vermindert klachten door geïrriteerde slijmvliezen én het voorkomt dat pollen in huis blijven circuleren. Toch zijn luchtbevochtigers meestal niet de eerste keuze als het om hooikoorts gaat. Hun vermogen om pollen daadwerkelijk uit de lucht te halen lijkt beperkt, en bovendien zijn huizen in de lente en zomer – wanneer hooikoortsklachten het ergst zijn – vaak eerder te vochtig dan te droog. Plaats je een luchtbevochtiger in een al vochtig huis, dan kunnen allergische klachten door een toename van schimmels juist verergeren. Een luchtbevochtiger heeft alleen zin bij hooikoortsklachten als de luchtvochtigheid in je woning lager is dan 40 procent. Met een hygrometer kun je dit eenvoudig meten. 

Luchtontvochtiger

Omdat warme lucht vocht vasthoudt, hebben veel huizen in de lente en zomer last van een te hoge luchtvochtigheid. Huisstofmijt en schimmels zijn dol op vochtige omgevingen, wat bijvoorbeeld verklaart waarom je in de zomer doorgaans meer schimmelplekken in huis opmerkt. Voor hooikoortspatiënten is dat helaas (extra) slecht nieuws. Vaak reageert hun overgevoelige immuunsysteem niet alleen op pollen, maar ook op schimmelsporen, mijten en dierenharen. Die combinatie van allergenen zorgt dan voor een extra belasting van het immuunsysteem, waardoor hooikoortsklachten kunnen verergeren. 

Een luchtontvochtiger onttrekt vocht uit de lucht en lijkt dus een goede keuze als je met hooikoorts én een te vochtige woning kampt. Toch kent ook dit apparaat zijn beperkingen als het om hooikoorts gaat. Zo filtert een luchtontvochtiger geen pollen uit de lucht zoals een luchtreiniger dat doet. Daarnaast werkt een luchtontvochtiger alleen als de luchtvochtigheid in huis daadwerkelijk te hoog is, oftewel meer dan 60 procent. Is dat niet het geval, dan loop je het risico dat de lucht in huis juist te droog wordt, waardoor klachten als benauwdheid en een droge keel alleen maar verergeren.

©Sue Tansirimas

Luchtreiniger

Er is één apparaat waar vrijwel iedere hooikoortspatiënt baat bij heeft: de luchtreiniger. Luchtreinigers zijn speciaal ontwikkeld om stof, pollen en andere allergenen uit de lucht te halen. Dat doen ze door verontreinigde lucht aan te zuigen, deze te filteren en vervolgens weer schone lucht uit te blazen. Er zijn verschillende soorten luchtreinigers met elk hun eigen werking, dus als hooikoortspatiënt is het goed om extra aandacht te besteden aan wat voor type luchtreiniger je in huis haalt.

Kies in elk geval een luchtreiniger met HEPA-filter. Dit type filter haalt zelfs de kleinste stofdeeltjes en pollen uit de lucht én voorkomt dat deze opnieuw de lucht in worden geblazen. Ook nuttig bij hooikoortsklachten is een luchtreiniger met ionisator: die voegt negatief geladen deeltjes toe aan de lucht, waardoor pollen onschadelijk worden gemaakt en naar beneden vallen. Met een ionisator is de kans heel klein dat er toch nog pollen in de lucht blijven zweven.

Of kies beide

Soms is een combinatie van apparaten het beste om je hooikoortsklachten aan te pakken. Is de lucht in jouw woning te droog? Zet dan een luchtreiniger én luchtbevochtiger neer. Bij een te hoge vochtigheid kies je voor een luchtreiniger en luchtontvochtiger. Zo pak je het probleem aan twee kanten aan en zul je waarschijnlijk de meeste verlichting merken.

▼ Volgende artikel
Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?
© africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Huis

Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?

Als je gezonde verse sapjes wilt maken, heb je een sapcentrifuge of slowjuicer nodig. Hoewel deze apparaten op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde. Weet je niet welk van de twee je moet kiezen? Wij helpen je op weg! 

In het kort: twijfel je tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? Beide apparaten maken gezonde sapjes, maar werken heel anders. Daardoor is het sap uit het ene apparaat gezonder dan het sap uit het andere. Ook het soort ingrediënten dat je in sapcentrifuges en slowjuicers kunt verwerken, verschilt. In dit artikel leggen we het allemaal uit.

Lees ook: 7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen

Voor de duidelijkheid: er is een verschil tussen sapjes en smoothies. Smoothies maak je met een blender en bestaan meestal uit gepureerd fruit met een vloeistof, zoals water, melk of yoghurt. Omdat in een blender hele stukken fruit of groenten worden verwerkt, is de structuur van een smoothie wat dikker. Een sapje is daarentegen vloeibaar en vaak helder. Je maakt het met een sapcentrifuge of slowjuicer. Het verschil tussen die twee? Een sapcentrifuge creëert helder sap met weinig vezels, een slowjuicer maakt geconcentreerd sap waarin de vezels behouden blijven. Daardoor is het sap uit een slowjuicer iets gezonder, maar een slowjuicer is ook duurder. Daarnaast vindt niet iedereen het sap uit een slowjuicer vanwege de vezelige structuur even lekker. 

Benieuwd naar de grootste verschillen tussen sapcentrifuges en slowjuicers? Dit zijn ze! 

Werking

Sapcentrifuges en slowjuicers persen beide op een andere manier. In een sapcentrifuge zit een rasp die snel ronddraait. Gooi je een stuk fruit in de vulopening, dan begint de rasp te draaien en wordt het sap uit het fruit geperst. De natte pulp die daarbij overblijft, wordt van het sap gescheiden. Het resultaat is een helder gekleurd sapje waar je bijna doorheen kunt kijken. Een sapcentrifuge werkt heel snel; binnen enkele seconden tot een minuut staat er een heerlijk vitaminebommetje voor je klaar. En dankzij de brede vulopening hoef je je fruit en groenten niet eerst te snijden – ook wel zo makkelijk. 

©279photo

Een slowjuicer is, zoals de naam al zegt, een stuk minder snel. In dit apparaat worden ingrediënten heel langzaam gekneusd met een vijzel. Op die manier komt er tijdens het persen minder warmte en oxidatie vrij, waardoor vitaminen, vezels en antioxidanten zo goed mogelijk behouden blijven. Daardoor blijft er ook iets meer pulp in het sap van een slowjuicer achter dan in het sap van een sapcentrifuge. Een slowjuicer vergt door zijn kleine vulopening daarnaast iets meer voorbereidend werk; je moet je groenten en fruit eerst in grove stukken snijden voordat je ze in het apparaat stopt. Maar daar krijg je dus wel wat voor terug: een sapje bomvol vitaminen en vezels. 

Soorten groenten en fruit 

Een ander voordeel aan slowjuicers is dat je er heel veel kanten mee op kunt. De vijzel in een slowjuicer werkt namelijk zo krachtig en zorgvuldig dat hij zelfs uit de meest vochtarme groenten en fruit sap weet te persen. Je kunt met een (goede) slowjuicer dus ook sap maken uit bladgroenten en bananen. Als je wilt, kun je er zelfs notenpasta mee maken. Een sapcentrifuge krijgt door zijn snelle en lichtere werking alleen sap uit groenten en fruit met een hoog vochtgehalte, zoals appels, sinaasappelen en bleekselderij. 

Gezondheid

Zoals gezegd is het sap uit een slowjuicer iets gezonder dan het sap uit een sapcentrifuge. Dat komt omdat in het sap uit een slowjuicer naast de vitaminen ook de vezels beter behouden blijven. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en zorgen voor een langzamere opname van de natuurlijke suikers in fruit, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Maar dat betekent niet dat het sap uit een sapcentrifuge helemaal niet gezond is. Je profiteert immers nog steeds van de vele vitaminen en antioxidanten. En zolang je niet te veel fruit ten opzichte van groente in je sapje verwerkt, zal het met die schommelende bloedsuikerspiegel wel meevallen. Een goede verhouding is 70 procent groenten, 30 procent fruit. 

©Maridav

Prijs 

Aan de krachtige pers van een slowjuicer en de supergezonde sapjes die daaruit komen, hangt wel een flink prijskaartje. Voor een goede slowjuicer leg je namelijk al snel zo'n 200 tot 400 euro neer. Er zijn ook slowjuicers van slechts een paar tientjes, maar het risico van deze goedkopere modellen is dat ze vaak minder efficiënt persen en sneller stukgaan. Een goede sapcentrifuge heb je daarentegen al voor nog geen 100 euro of iets meer dan dat. Maar laat het prijskaartje nooit leidend zijn: uiteindelijk gaat het erom wat je wilt met het apparaat. Het zou zonde zijn als een sapcentrifuge voor jou uiteindelijk toch te beperkt blijkt en je alsnóg een dure slowjuicer moet aanschaffen. 

Dus: wat kies je? 

Een sapcentrifuge is fijn als je van helder sap houdt, je alleen fruit en groenten met een hoog vochtgehalte gaat persen en je niet te veel geld wilt uitgeven. Een slowjuicer kies je als je extra gezonde, vezelrijke sapjes wilt en je ook van plan bent bladgroenten, vochtarm fruit en eventueel noten te gaan persen. Kies je voor een sapcentrifuge, maar wil je toch af en toe vochtarme ingrediënten in je sapjes verwerken? Maak dan eerst sap met je sapcentrifuge en doe dit vervolgens samen met de vochtarme ingrediënten in een blender. Heeft een slowjuicer jouw voorkeur, maar houd je niet zo van vezelige sapjes? Zeef je sapje na het juicen nog eens door een fijne zeef of theedoek. Zo heb je alsnog een helder sapje zonder pulp.