ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Internetbrowsers

Het aantal browsers waarmee u op internet kunt surfen is de laatste jaren aanzienlijk gegroeid, net als de mogelijkheden die deze programma's bieden. Het is daardoor lastig om de browser te kiezen die het beste aan uw wensen voldoet. In deze tips leggen we de verschillen uit en helpen we u bij het maken van een goede afweging.

1. Browserkeuzescherm

Internet Explorer heeft een voorsprong op andere browsers, doordat het als enige met Windows wordt meegeleverd. Bij verreweg de meeste computergebruikers staat IE daardoor automatisch op de pc, waardoor de browser'keuze' snel en gemakkelijk is gemaakt. In reactie op de kritiek die Microsoft hierover kreeg te verduren, heeft het bedrijf met de Europese Unie afgesproken dat Windows-gebruikers nadrukkelijker kunnen kiezen welke browser ze willen gebruiken. In dat kader krijgt iedere computergebruiker die voor het eerst op zijn pc met Windows 7 inlogt een browserkeuzescherm te zien. In dat scherm staat een groot aantal concurrerende browsers opgesomd, waaronder bijvoorbeeld Firefox, Safari en Chrome. Middels een klik op de bijbehorende knop kan vervolgens de gewenste browser worden geïnstalleerd. Van dit browserkeuzescherm is op BrowserChoice overigens ook een online versie te vinden, wat handig is voor wie met een oudere Windows-versie werkt. Deze website wordt door Microsoft Nederland gehost.

©PXimport

Van het browserkeuzescherm is ook een online versie beschikbaar.

2. Verborgen alternatieven

Er is lang gediscussieerd over de volgorde waarin de verschillende browsers in het keuzescherm zijn geplaatst. De browsers die als eerste in beeld verschijnen, maken immers de grootste kans om te worden geselecteerd en er zijn veel meer browsers opgenomen dan de vijf die u als eerste in beeld krijgt. Als u de balk onderin het scherm naar rechts verschuift, ziet u dat niet alleen Safari, Internet Explorer, Chrome, Firefox en Opera zijn opgenomen, maar nog tal van andere alternatieven. De makers van al die programma's willen uiteraard maar al te graag dat hun product uw standaardbrowser wordt.

©PXimport

Het browserkeuzescherm biedt plaats aan veel meer browsers dan de vijf die direct zichtbaar zijn.

3. Informatie en installeren

In het keuzescherm ziet u twee knoppen onder iedere browser. Met de knop Meer informatie kunt u informatie oproepen en via Installeren installeert u de browser. Het is raadzaam om eerst op Meer informatie te klikken, want daarmee komt u op een webpagina waarop wordt getoond welke functionaliteit de betreffende browser in huis heeft. In veel gevallen kunt u via die webpagina de browser ook direct downloaden en installeren.

©PXimport

Bij elke browser kunt u eerst informatie opvragen of direct beginnen met het installeren.

4. Tevreden met Explorer

Het browserkeuzescherm verschijnt ook als u tevreden bent met Internet Explorer. Het biedt bovendien de mogelijkheid om Internet Explorer te installeren terwijl het al op uw computer staat. Als u geen keuze maakt, zal het venster wederom verschijnen zodra u uw computer opnieuw opstart. Om van het browserkeuzescherm af te komen, moet u een keuze maken en dat kan ook betekenen dat u moet bevestigen dat u Internet Explorer wilt blijven gebruiken. Klik in dat geval op Installeren onder Internet Explorer 8. In dit geval wordt er echter niets geïnstalleerd, want Internet Explorer staat immers al op uw pc. Even later krijgt u een venster te zien waarin Microsoft u bedankt voor uw keuze, en daarna bent u van het browserkeuzescherm verlost.

©PXimport

Als u Internet Explorer wilt gebruiken, moet u in het browserkeuzescherm op de bijbehorende installatieknop drukken, ook al staat deze browser al op uw computer.

5. Meerdere browsers

Microsoft beweert al jaren dat zijn browser diep is verankerd in Windows. Voor zover dat al waar is, geldt dat uiteraard niet voor andere browsers. U kunt ze, net als Word of WinZip, gewoon installeren en ze gedragen zich daarna ook niet anders dan andere programma's. Het is dus ook heel goed mogelijk om op één computer een alternatieve browser naast Internet Explorer te installeren. Sterker, het is zelfs geen enkel probleem om een hele reeks browsers op uw computer te zetten. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om Chrome, Safari en Firefox te installeren op een pc die al is voorzien van Internet Explorer.

©PXimport

Het is geen enkel probleem om meerdere browsers op één computer te installeren.

6. Exotische browsers

U kunt er daarbij voor kiezen om naast de bekende browsers als Chrome of Safari ook een minder bekend programma te gebruiken, bijvoorbeeld SRWare Iron, Luncascape Browser of Maxthon Browser. U vindt ze allemaal in het browserkeuzescherm. Let er daarbij wel op dat niet alle browsers in het Nederlands beschikbaar zijn en dat sommige varianten voor problemen kunnen zorgen wanneer u online games via een webpagina speelt. Door meerdere browsers te installeren kunt u echter altijd wel naar een variant overschakelen die wel goed weet om te gaan met een bepaalde (spelletjes)site.

7. Browser verwijderen

Wilt u een browser van uw systeem verwijderen, dan kan dat via Start / Configuratiescherm / Programma's / Een programma verwijderen (onder XP: Start / Configuratiescherm / Software). Selecteer de browser die u wilt verwijderen en klik op Verwijderen. Doorloop vervolgens de installatiewizard, maar kies daarbij voor de optie om het betreffende programma te verwijderen.

©PXimport

Met uitzondering van Internet Explorer kunnen alle geïnstalleerde browsers via het configuratiescherm van uw systeem worden verwijderd.

8. Standaardbrowser

Ook als er meerdere browsers op uw pc zijn geïnstalleerd, kan er maar één als standaardbrowser worden aangewezen. Ontwikkelaars willen maar al te graag dat u daarbij voor hun browser kiest, want het standaardprogramma wordt door u het vaakst gebruikt. De browser die als 'standaard' is ingesteld, wordt immers automatisch opgestart wanneer u in een document of e-mailbericht op een webadres klikt. Als u een andere browser als standaardprogramma wilt gebruiken, start u hem en wacht u op de melding dat de betreffende browser nog niet als standaard is ingesteld. Op de vraag of u daar wel voor wilt kiezen, reageert u simpelweg door dit te bevestigen. Voortaan zal de door u aangewezen browser automatisch openen als u op een weblink klikt.

©PXimport

De meeste ontwikkelaars willen dat hun programma de standaardbrowser op uw computer wordt. Als u een browser voor het eerst opstart, krijgt u vrijwel altijd de vraag of u hem als standaard in wilt stellen.

9. Standaardprogramma kiezen

Blijft de melding die in de vorige tip wordt genoemd uit en wilt u toch een bepaalde browser als standaard instellen? Klik op Start en typ in het zoekvenster de opdracht Standaard. Windows zal als resultaat van de zoekactie onder andere de optie Standaardprogramma's tonen. Klik hierop en kies vervolgens Uw standaardprogramma's instellen. Selecteer de browser die u standaard wilt gebruiken en klik op Dit programma als standaard instellen.

©PXimport

Via het onderdeel Standaardprogramma's instellen kunt u op een later moment alsnog een andere browser als standaardprogramma aanwijzen.

10. Browsermelding uitschakelen

Als u meerdere browsers op uw pc hebt geïnstalleerd, is er altijd een 'concurrentiestrijd' gaande tussen verschillende browsers die als standaard willen worden aangeduid. De meeste browsers controleren bij het opstarten of ze als standaard zijn ingesteld. Als dat laatste niet het geval is, wordt dit in een pop-upvenster gemeld en krijgt u de vraag te zien of u dit aan wilt passen. Meestal vindt u in dit venster ook de optie Dit bericht niet meer weergeven of Niet meer controleren of browser de standaard browser is. Zet er een vinkje bij en kies daarna voor OK om de browser direct tot standaard te 'promoveren' of voor Cancel om dit te voorkomen.

©PXimport

Als u niet steeds dit pop-upvenster wilt zien als u de browser start, kunt u de melding uitschakelen.

11. Melding handmatig tegengaan

Als u bij de vorige tip op Cancel hebt geklikt, zal toch niet iedere browser zich storen aan het feit dat u hebt aangegeven dat u niet meer wilt worden lastiggevallen door het genoemde pop-upvenster. Krijgt u de melding nog steeds, controleer dan of u hem in de betreffende browser ergens bij Opties of Instellingen kunt uitschakelen. Bij Firefox doet u dat bijvoorbeeld door bij Extra / Opties / Geavanceerd de optie Altijd tijdens het opstarten controleren of Firefox de standaard browser is uit te vinken. In Google Chrome doet u dit via Aanpassen/Beheren / Basisinstellingen / Standaard browser en in Internet Explorer via Extra / Internetopties / Programma's / Standaardbrowser.

©PXimport

Ook via het optiemenu van een browser kunt u tegengaan dat het programma blijft controleren of u het als standaard hebt ingesteld.

Opera

12. Sneller surfen

Van de 'grote' browsers is Opera de minst bekende. Deze browser is vooral interessant voor computergebruikers die over veel functies willen beschikken zonder dat er allerlei extra toevoegingen voor hoeven te worden geïnstalleerd. Een leuke en handig functie van Opera is de Turbomodus, waarbij een webpagina niet vanaf de oorspronkelijke webserver maar via een proxyserver van Opera elf wordt geladen. Dat kan snelheidswinst opleveren, omdat de server van Opera is geoptimaliseerd voor het snel doorsturen van gegevens. Daarnaast worden afbeeldingen waarvan de resolutie te hoog is voor een webpagina automatisch aangepast. Daardoor hoeft er minder informatie te worden gedownload en ook dat levert tijdwinst op. Om met Turbosnelheid te browsen, klikt u linksonder in het scherm op het kleine kloksymbool of op de pijl omlaag, rechts van dat symbool zodat u de Turbo-instellingen opent. Als u hierbij voor Automatisch kiest, wordt de Turbomodus alleen ingeschakeld als die daadwerkelijk snelheidswinst oplevert.

©PXimport

Door bij een trage verbinding de Turbo-modus van Opera in te schakelen, kunt u snelheidswinst boeken.

13. Visual Tabs

Uiteraard biedt Opera de mogelijkheid om meerdere webpagina's naast elkaar te openen. Met Ctrl+T opent u een nieuwe tab en in de adresbalk kunt u vervolgens de webpagina opgeven die u erin wilt openen. Als er meerdere pagina's zijn geopend, ziet u dus ook meerdere tabs. Zeker wanneer u een groot beeldscherm hebt, is het handig om daarbij gebruik te maken van Visual Tabs. Standaard toont Opera een miniatuur van de webpagina die schuilgaat achter een tab, zodra u uw muis erboven houdt. Standaard kunt u op die manier slechts één miniatuur tegelijk zien. Als u de miniaturen wilt zien van alle pagina's die openstaan, kunt u de tabruimte vergroten. Dit doet u door de muis op de rand onder de tabs te plaatsen en op de rechtermuisknop te drukken. Houd deze knop ingedrukt en sleep de rand naar beneden. Zodra er voldoende ruimte is, zal Opera van elke in een tab geopende webpagina een miniatuur tonen. Op die manier maakt u het eenvoudiger om tussen webpagina's te schakelen.

©PXimport

Met Visual Tabs wordt het erg eenvoudig om direct een andere pagina te bekijken die u open hebt staan.

14. Gesloten tabs

Een andere handigheid in Opera is dat de tabs die zijn gesloten altijd nog zijn terug te vinden in de Tab-prullenbak. Die vindt u direct naast de knoppen waarmee u het Opera-venster minimaliseert of maximaliseert. Door op deze prullenbak te klikken, ziet u een lijst met alle eerder gesloten tabs. Als u op een tab klikt, wordt hij direct weer hersteld. Door met de rechtermuisknop op een tab te klikken en vervolgens voor Tab vastzetten te kiezen, voorkomt u dat een tab kan worden gesloten.

©PXimport

Via de Tab-prullenbak kunt u tabs herstellen die zijn afgesloten.

15. Opera synchroniseren

Gebruikt u Opera op meerdere computers of apparaten, dan kunt u uw instellingen en bijvoorbeeld bladwijzers synchroniseren. Opera biedt hiervoor een eigen synchronisatiedienst, genaamd Opera Link. Om hier gebruik van te maken, opent u het menu door op de Alt-toets te drukken, en vervolgens kiest u voor Opera synchroniseren. Selecteer nu Synchronisatie inschakelen en volg de wizard. Maak een nieuw account en kies de onderdelen die u wilt synchroniseren. Op uw andere computer herhaalt u de eerste stappen. Zodra u uw gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord hebt opgegeven, worden de aangegeven onderdelen gesynchroniseerd.

©PXimport

Met Opera Link biedt Opera een eigen synchronisatiedienst voor bijvoorbeeld bladwijzers en programma-instellingen.

16. Uiterlijk aanpassen

Opera ondersteunt het gebruik van skins, en daarvan zijn er al enorme aantallen gemaakt door enthousiaste gebruikers. Al deze skins kunt u gratis binnenhalen via Opera Skins. Kies een leuke skin uit en klik op Download. Als u dit doet terwijl u met Opera surft, wordt de skin direct geïnstalleerd.

Safari

©PXimport

Het uiterlijk van Opera kan naar smaak worden aangepast, door gebruik te maken van een van de vele beschikbare skins.

17. Ook voor pc

Safari, de browser van Apple, is in eerste instantie ontwikkeld Apple's eigen besturingssysteem Mac OS X, maar kan sinds een paar jaar ook onder Windows worden gebruikt. Safari is gebaseerd op de WebKit-softwarebibliotheek voor de weergave van webpagina's, net als Google Chrome. Apple heeft, zij het in bescheiden mate, een paar leuke extra's aan zijn browser toegevoegd. De eerste daarvan is TopSites. Safari houdt bij welke sites u het meest bezoekt en geeft de 24 populairste daarvan weer in een mooie mozaïek. Om ze te zien klikt u linksboven in het browservenster op de knop voor Topsites. Pagina's die u niet in het mozaïek wilt zien, kunt u eruit verwijderen via Wijzig / Voeg deze site nooit aan TopSites toe. Bij sites die u minder vaak bezoekt dan voorheen, maar die u toch graag in de selectie wilt behouden, klikt u op Markeer deze site als permanente topsite.

©PXimport

Het mozaïek met meest bezochte sites kunt u zelf aanpassen, zodat u het kunt gebruiken om snel tussen uw favoriete sites te wisselen.

18. Geschiedenis

Sites die u eerder hebt bezocht, kunt u bij Safari op een fraaie manier terugvinden. Open het onderdeel Topsite en klik op Geschiedenis. Alle webpagina's die u eerder hebt bekeken, staan nu in een 3D-weergave naast elkaar. U kunt er met de muis doorheen bladeren en als u een site wilt openen, selecteert u hem door erop te klikken.

©PXimport

Safari Geschiedenis maakt het mogelijk om door webpagina's te bladeren die u eerder hebt geopend.

19. Zorgeloos lezen

Een andere prettige functie van Safari is de leesmodus. Hiermee wordt een artikel dat over meerdere webpagina's is verspreid, in één gemakkelijk te lezen weergave geplaatst. Bovendien legt de leesmodus knipperende advertenties en schreeuwerige banners het zwijgen op, zodat u zich rustig op de tekst kunt concentreren. Om deze modus te gebruiken, opent u een artikel dat over meerdere webpagina's is uitgesmeerd. Zodra u naar een volgend deel van het artikel gaat, verschijnt achter de url in de adresbalk de knop Reader. Zodra u daar op klikt, zal Safari het hele stuk opnieuw weergegeven, maar nu in een prettig leesbare vorm.

©PXimport

De leesmodus van Safari presenteert artikelen in een prettig leesbare vormgeving.

Chrome

20. Zoeken is vinden

Van een browser van Google verwacht u uiteraard dat u er snel en gemakkelijk zaken mee op kunt zoeken. Dat is bij Chrome dan ook zeker het geval. Deze browser heeft zelfs geen apart zoekvlak, zoekopdrachten tikt u gewoon direct in de adresbalk. Ook bij andere browsers is dit een mogelijkheid, maar Google heeft hem zo uitgewerkt dat u nauwelijks verschil merkt met de 'gewone' zoekfunctie van Google. Nadat u de browser hebt geïnstalleerd, kunt u kiezen welke zoekmachine u standaard wilt gebruiken. Dit doet u in een onderdeel dat Google de 'omnibox' noemt. Klik onder uw favoriete zoekmachine op Kiezen. Chrome wordt vervolgens geopend, waarna u uw zoekopdracht voortaan direct in de adresbalk intypt, gevolgd door een druk op Enter.

©PXimport

Zoeken is vinden' met Chrome, en dat gaat razendsnel.

21. Tabbladen gebruiken

Ook Chrome kent tabbladen, maar het mist de previews die Opera biedt. Een handige toevoeging aan Chrome is weer wel dat de tabbladen heel gemakkelijk kunnen worden ingedeeld en van elkaar kunnen worden losgetrokken. Die laatste mogelijkheid is misschien nog wel prettiger dan de eerste. Om tabbladen anders in te delen is het voldoende om ze met de muis 'vast te pakken' en ze te verslepen terwijl u de linkermuisknop houdt ingedrukt. Net als bij Opera kunt u voorkomen dat een tabblad nog van plaats veranderd of wordt gesloten. Dit doet u door er met de rechtermuisknop op te klikken en dan te kiezen voor Tabblad vastzetten. Nog mooier is dat een tabblad ook heel eenvoudig uit de browser kan worden gesleept en dat er vervolgens een tweede browservenster opent. Zo kunt u, wanneer u meerdere websites hebt geopend, snel een schifting maken tussen de sites die u open wilt houden en sites die kunnen worden weggeklikt.

©PXimport

Chrome biedt veel flexbiliteit bij het gebruik van tabbladen. Dat maakt het gebruiksvriendelijk om te browsen terwijl er veel sites openstaan.

22. Automatisch vertalen

Problemen met de vreemde taal van een bepaalde website? Chrome beschikt standaard over een vertaalfunctie. Zodra de browser constateert dat een geopende webpagina niet in het Nederlands is opgesteld, verschijnt er een werkbalk met het aanbod om de pagina te vertalen. In de vertaalde versie is alleen de tekst vertaalt, aan de opmaak en eventuele interactieve onderdelen verandert er niets. Via de instellingen kunt u onder andere aangeven of u wilt dat een pagina die in een bepaalde taal is opgesteld altijd wordt vertaald. Klik hiervoor op Opties in de werkbalk van de vertaalfunctie en kies voor Altijd vertalen in het Nederlands.

©PXimport

Google Chrome kan webpagina's automatisch voor u vertalen, of alleen wanneer u dat aangeeft.

Sociale-netwerkbrowers

23. Live op de hoogte

Maxthon en Flock zijn voorbeelden van programma's die, meer dan de bekende browsers, oog hebben voor de ontwikkelingen rond sociale netwerken. Flock, dat Chrome als basis heeft, en Maxthon, dat is gebaseerd op Internet Explorer, hebben de mogelijkheid geïntegreerd om direct vanuit de browseromgeving op de hoogte te blijven van nieuws en berichten op Facebook, Twitter en Skype, dus zonder dat u daar de betreffende websites voor hoeft te bezoeken. Maxthon heeft daardoor een wat drukke interface gekregen, iets waar de makers van Flock beter over hebben nagedacht. Een minpunt van beide browsers is dat u er na de installatie eerst een hele reeks accounts van andere websites aan moet koppelen. Als dat eenmaal is gebeurd, ziet u zowel bij Flock als bij Maxthon in een sidebar aan de rechterkant een live feed met Twitter-updates, Facebook-berichten en recente blogposts via RSS-feeds.

©PXimport

Maxthon en Flock zijn beide voorzien van een sidebar waarin u live op de hoogte blijft van de verwikkelingen in uw sociale netwerksites.

24. Overtreffende trap

De overtreffende trap van sociale-netwerkbrowsers is Rockmelt. De ontwikkeling van deze browser verkeert nog in de testfase en de software is nog zó vers dat hij niet in het browserkeuzescherm van Windows is opgenomen. U vindt Rockmelt hier, en behalve een film waarin wordt uitgelegd wat de makers ermee van plan zijn is er alleen een knop te vinden waarmee via Facebook een account kan worden aangevraagd. Na het aanvragen van het account kan het enkele dagen duren voordat u een e-mailbericht krijgt, waarin de downloadlink staat waarmee u het installatiebestand van Rockmelt binnenhaalt.

©PXimport

Nog niet iedereen kan met Rockmelt aan de slag. Via Facebook kan een account worden aangevraagd.

25. Overal toegang

Typerend voor een sociale-mediabrowser als Rockmelt is dat hij direct bij de installatie toegang vraagt tot zoveel mogelijk van uw online profielen. Zonder Facebook-account kunt u Rockmelt zelfs niet eens installeren. Deze browser bestaat uit de vier onderdelen Share, Search, Connect en News. Links in het scherm vindt u een lijst met alle contacten, waarin u bij van ieder contact direct kunt zien of het online is of niet. Rechts staan de koppelingen naar Facebook en Twitter die aan de desbetreffende accounts zijn gelinkt. U plaatst een bericht een van deze netwerksites door eenvoudig op de bijbehorende knop te klikken en de ingebouwde Rockmelt-editfunctie te gebruiken. Als u op Share, Search, Connect of News klikt, volgt er uitleg over deze functies. U krijgt daarbij Engelstalige webpagina's te zien, maar omdat Rockmelt op basis van Chrome werkt, kunt u ze direct laten vertalen!

©PXimport

Vanuit Rockmelt kunt u direct een bericht op Twitter of Facebook plaatsen.

26: Informatie delen

Door de integratie van de browser met sociale netwerken is het heel eenvoudig om vanuit Rockmelt informatie te delen met vrienden. Als u een artikel of webpagina in de browser hebt geopend, kunt u die via een klik op Share direct delen. Rockmelt opent daarbij een lijstje waarin de beschikbare sociale netwerken staan en biedt vervolgens de mogelijkheid om een beknopt commentaar toe te voegen. Als u daarna nogmaals op Share klikt, staat het bericht online.

©PXimport

Met één muisklik deelt u informatie vanuit Rockmelt op Facebook of Twitter.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro
© Paulus N. Rusyanto
Huis

Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een smartphone met een dunne schermrand was jaren geleden nogal prijzig, tegenwoordig vind je ze voor een schappelijke prijs. Wij hebben vijf randloze telefoons voor minder dan 350 euro voor je weten te vinden.

Ramdloze smartphones, ook wel toestellen met een zogeheten full-screen- of edge-to-edge- display genoemd, winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit – en dat is niet zonder reden. Door het minimaliseren van de schermranden hebben deze telefoons een strak en modern design, waarbij het scherm nagenoeg de volledige voorkant van het toestel beslaat. Dit zorgt voor een luxe uitstraling. Bovendien maken fabrikanten optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, waardoor zelfs compacte toestellen een groter schermoppervlak kunnen bieden. Voor gebruikers betekent dit een betere balans tussen draagbaarheid en functionaliteit. Daarnaast zijn veel randloze smartphones uitgerust met moderne technologieën zoals in-display vingerafdrukscanners en geavanceerde gezichtsscanners.

Samsung Galaxy A35 5G

De Galaxy A35 5G is een middenklasse smartphone met een helder 6,6-inch Super AMOLED-scherm, een 50 MP hoofdcamera en een krachtige Exynos 1380-processor. Het toestel biedt 5G-connectiviteit en een batterijduur die gemakkelijk een dag meegaat. Met Samsung's One UI 6.1 en een strakke ontwerp is dit een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en stijlvolle smartphone.

Motorola Edge 40

De Motorola Edge 40 beschikt over een 6,55-inch pOLED-scherm met een verversingssnelheid van 144 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden. Het toestel is uitgerust met een MediaTek Dimensity 8020-processor en een 50 MP hoofdcamera met optische beeldstabilisatie. Dankzij de 68W TurboPower-snellader is de 4400 mAh-batterij snel opgeladen. Het slanke, randloze ontwerp met afgeronde hoeken maakt dit een toestel met een premium uiterlijk.

Nothing Phone (2a)

De Nothing Phone (2a) valt op door zijn unieke, transparante ontwerp en LED-notificatieverlichting en de mogelijkheid om afzonderlijke onderdelen makkelijk te vervangen. Het toestel heeft een 6,7-inch AMOLED-scherm, een MediaTek Dimensity 7200 Pro-processor en een dubbele 50 MP camera-opstelling. Met een batterijcapaciteit van 5000 mAh en ondersteuning voor 45W snelladen biedt deze smartphone goede preraties.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G

De Redmi Note 13 Pro+ 5G van Xiaomi is uitgerust met een 6,67-inch AMOLED-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz en een resolutie van 1,5K. Het toestel beschikt over een 200 MP hoofdcamera, een MediaTek Dimensity 7200-Ultra-processor en een 5000 mAh-batterij die 120W snelladen ondersteunt. Door het randloze ontwerp en de krachtige specificaties is deze telefoon een uitstekende keuze voor fotografie-enthousiastelingen.

Google Pixel 7a

De Google Pixel 7a biedt een prettige Android-ervaring met regelmatige updates en een uitstekende camera. Het toestel heeft een 6,1-inch OLED-scherm, een Google Tensor G2-processor en een 64 MP hoofdcamera. Met functies zoals Real Tone en Night Sight levert de Pixel 7a indrukwekkende foto's, zelfs bij weinig licht. De telefoon heeft vooral aan de bovenzijde een smalle rand en de cameralens zit daarbij mooi in het display verwerkt. De compacte vormfactor maakt dit toestel ideaal voor gebruikers die een handzame smartphone zoeken.

▼ Volgende artikel
Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine
© AK | ID.nl
Huis

Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine

Automatisch wasmiddel doseren is een functie die steeds vaker voorkomt op moderne wasmachines. Handig, want je hoeft niet meer zelf af te meten hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Maar hoe werkt het precies, wat zijn de voordelen en waar moet je op letten?

In dit artikel lees je:

  • Wat automatisch wasmiddel doseren is
  • Hoe goed automatisch doseren werkt
  • Wat de voordelen van automatisch doseren zijn
  • Wat de nadelen van automatisch doseren zijn
  • Hoe vaak je de reservoirs moet bijvullen
  • Welk wasmiddel je het best kunt gebruiken
  • Hoe je het doseersysteem schoon en fris houdt
  • Hoe deze functie bij verschillende merken heet

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Wat is automatisch wasmiddel doseren?

Automatisch doseren betekent dat de wasmachine zelf bepaalt hoeveel wasmiddel en wasverzachter nodig is voor elke wasbeurt. Dit gebeurt met behulp van sensoren die onder meer kijken naar het gewicht van de was, de textielsoort en soms ook hoe vuil het wasgoed is. Je vult de reservoirs één keer met vloeibaar wasmiddel en eventueel wasverzachter. De machine gebruikt bij elke wasbeurt precies de hoeveelheid die nodig is. Je hoeft dus niet meer voor elke wasbeurt te meten of te gokken of met wasmiddel te knoeien.

Hoe goed werkt automatisch doseren?

In de praktijk werkt automatische dosering over het algemeen goed. Vooral bij normaal bevuilde was levert het een schone was op zonder overdosering. De sensoren stemmen de hoeveelheid nauwkeurig af op de lading. Wel zijn er verschillen tussen systemen. Bij sommige merken kun je bijvoorbeeld zelf de dosering nog bijstellen als je merkt dat de was niet fris genoeg wordt of dat er juist zeepresten achterblijven. Bij sterk bevuilde was of speciale stoffen (zoals sportkleding of babykleding) kan het zijn dat je alsnog handmatig wilt doseren of een ander type wasmiddel nodig hebt.

©AEG

AutoDose van AEG.

Voordelen van automatische dosering

Het grootste voordeel is gemak: je vult één keer het reservoir en daarna hoef je er wekenlang niet naar om te kijken. Daarnaast helpt automatische dosering bij het besparen van wasmiddel. Veel mensen gebruiken onbewust te veel, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook zorgt voor zeepresten in kleding en de machine. Verder voorkom je slijtage aan je kleding. Te veel wasmiddel kan stoffen aantasten en zorgt ervoor dat kleding minder lang mooi blijft.

Nadelen van automatische dosering

Niet alles is positief. Automatisch doseren werkt alleen met vloeibaar wasmiddel. Waspoeder of capsules kun je niet gebruiken. Daarnaast moet je erop letten dat je de juiste soort wasmiddel kiest. Sommige systemen werken niet goed met dikkere of schuimende middelen.

Een ander aandachtspunt is geur: omdat je het reservoir lang gebruikt, kan dat na verloop van tijd een muffe geur afgeven. Regelmatig schoonmaken en niet te lang wachten met bijvullen helpt dat voorkomen.

Bij sommige systemen kun je niet zelf bepalen welk vak je voor welk type wasmiddel gebruikt, of kun je geen speciaal wasmiddel apart instellen (bijvoorbeeld voor witte was of wol). Dat maakt je wat beperkter in je mogelijkheden.

©AEG

Hoe vaak moet je bijvullen?

Dat hangt af van de capaciteit van het reservoir en hoe vaak je wast. Gemiddeld gaat een volle tank tussen de 20 en 40 wasbeurten mee. Sommige machines geven een seintje als het wasmiddel bijna op is, bij andere moet je het zelf in de gaten houden.

Welk wasmiddel werkt het best?

Gebruik altijd vloeibaar wasmiddel. Veel fabrikanten raden hun eigen merk aan (zoals bijvoorbeeld Miele UltraPhase). In de praktijk werken veel gangbare A-merken ook goed, zolang ze niet te dik of sterk schuimend zijn. Vermijd ecologische of geconcentreerde wasmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor handmatige dosering, tenzij het systeem ze aankan. Bij sommige merken slimme wasmachines (zoals Bosch en Siemens) kun je met de app de barcode op je eigen wasmiddelen scannen. De app stuurt dan informatie over de concentratie van je wasmiddel en de waterhardheid automatisch door naar de wasmachine, zodat echt altijd de juiste dosering wordt gebruikt.

Test een wasmiddel een tijdje en kijk hoe de machine reageert: blijft er schuim achter, wordt de was goed schoon, ruikt het fris? Zo ontdek je wat het beste werkt voor jouw situatie.

©Miele

Miele UltraPhase-flacons.

Het automatische doseersysteem schoonmaken Vloeibaar wasmiddel en wasverzachter bevatten stoffen die na verloop van tijd een laagje kunnen achterlaten in het reservoir en de leidingen. Het is dus belangrijk om het automatische doseersysteem regelmatig schoon te maken. De meeste machines hebben reservoirs die je makkelijk kunt uitnemen. Spoel deze ongeveer eens per maand om met warm water. Gebruik eventueel een klein beetje schoonmaakazijn om opgehoopte zeepresten los te weken. Let erop dat je alles goed naspoelt en laat drogen voordat je de reservoirs terugplaatst. Heeft jouw machine vaste tanks die je niet kunt loshalen? Gebruik dan het schoonmaakprogramma (indien aanwezig) of spoel het systeem door; dit doe je door het reservoir te vullen met warm water zonder wasmiddel. Draai vervolgens een wasprogramma zonder was. Controleer ook regelmatig de dopjes, klepjes en slangetjes rondom het doseersysteem. Een tandenborstel kan helpen om lastige randjes schoon te maken.

Van i-DOS tot SmartDosing

In onderstaande tabel zie je wat de benaming voor het automatisch-doseersysteem is bij de grootste wasmachine-merken.

MerkBenamingUitleg
Boschi-DOS 1Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
Boschi-DOS 2Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter of een ander soort wasmiddel, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
AEGAutoDoseVier reservoirs (automatisch en handmatig), appwaarschuwingen, flexibel
SiemensintelligentDosingVergelijkbaar met i-DOS, instelbaar via display/app, kalkherkenning
MieleTwinDosWerkt met UltraPhase-cartridges of hervulbare reservoirs, zeer precies
SamsungAutoDoseTwee reservoirs, instelbaar via display en app, werkt met veel merken
HisenseAutoDoseEenvoudig systeem met één reservoir, basisinstellingen
LGezDispenseTwee grote reservoirs, appkoppeling, slimme sensoren
BekoAutoDoseEenvoudig systeem, vaak één reservoir, geen appkoppeling
Whirlpool6th Sense AutoDoseTwee reservoirs, gekoppeld aan 6th Sense-sensoren, stabiele werking
HaierSmartDosingAutomatische aanpassing aan belading, vaak één groot reservoir, appinstellingen

Conclusie

Automatische dosering maakt wassen makkelijker en voorkomt verspilling van wasmiddel. Vooral bij regelmatig gebruik is het een handige functie die tijd bespaart en je kleding beschermt. De werking hangt af van het merk en type wasmiddel dat je gebruikt. Kies daarom een machine die bij jouw wasgedrag past (tip: bij (web)winkels die wasmachines verkopen kun je modellen makkelijk met elkaar vergelijken) en experimenteer met verschillende vloeibare wasmiddelen om de beste combinatie te vinden.