Hoe check je of een bestand een virus heeft?

© PXimport

Hoe check je of een bestand een virus heeft?

Geplaatst: 18 februari 2016 - 05:31

Aangepast: 14 december 2022 - 12:11

Jeffrey Noordermeer

Download je weleens wat, heb je het gevoel dat je computer niet helemaal meer lekker loopt en denk je aan een virus? Gebruik dan dit programma, waarmee je je bestanden gemakkelijk van tevoren controleert op een virus.

Waar gedownload wordt, moet de beveiliging uitermate goed zijn. Je haalt immers zo een corrupt bestand binnen. Twijfel je of een website gevaarlijk is, of dat een bestand dat je wilt downloaden malware of een virus bevat? Dan kun je op je virusscanner vertrouwen, maar je kunt ook even een second opinion opvragen bij VirusTotal. Lees ook: Wat is de beste gratis antivirus voor je Windows-pc?

Hoe check je bestanden op een virus?

Om een bestand te laten controleren op virussen, ga je naar Virustotal.com. Daar kun je je bestanden tot een grootte van 64 MB uploaden. Daarna zal het bestand worden geanalyseerd, waarna je een resultatenoverzicht ontvangt van meer dan 50 verschillende virusscanners.

Virustotal is een website die je bestanden controleert en door verschillende virusscanners laat analyseren. De verschillende virusscanners checken het bestand op virussen, trojans, wormen en nog veel meer. Het maakt gebruik van verschillende scan-engines zoals Bitdefender, Kaspersky, Avast, McAfee, Malwarebytes en ga zo maar door. Je krijgt dus de mogelijkheid om al deze virusprogramma's tegelijk te 'gebruiken' zonder deze te hebben geïnstalleerd. VirusTotal bestaat al sinds 2007 en is in 2012 overgenomen door Google.

 

© PXimport

VirusTotal checkt je bestand met allerlei virusscanners.

Wanneer je een bestand hebt gescand, kun je zien hoeveel van deze programma's een probleem hebben gevonden in het bestand. Er is ook een 'Safe-o-meter' om eigenlijk vrij snel te kunnen zien of het bestand wel of niet veilig is. Ook zijn er nog wat uitgebreidere details die opgehaald zijn door het programma denk aan: het producttype, bedrijfsnaam, serienummer, originele bestandsnaam en nog heel veel meer. Niet perse nodig, maar het kan van pas komen.

 

© PXimport

Analyse van een .exe-bestand.

Er zijn allerlei soorten bestandtypes die kunnen worden gecheckt door Virustotal. Installatiebestanden van programma's, Firmware, Word-documenten, pdf's, en zelfs foto's en video's kunnen worden gescand. Bij populaire bestanden die vaak worden gebruikt zoals .exe-bestanden, komt er hoogstwaarschijnlijk een pop-up naar boven die vertelt dat het bestand recentelijk is geanalyseerd. Je kunt er dan voor kiezen om de resultaten te bekijken van de laatste analyse, of je kunt de scan alsnog opnieuw laten uitvoeren.

 

© PXimport

Ook websites kun je laten controleren.

Hoe check je of een website veilig is om te bezoeken

Ondanks dat de meeste virusscanners een goede add-on hebben voor de internetbrowser, betekent dat niet dat deze altijd naar behoren werkt. Meestal word je wel gewaarschuwd op het moment dat je een geïnfecteerde website gaat bezoeken (net zoals de goede browsers zelf al doen), maar je kunt als alternatief ook VirusTotal gebruiken om de websites waar je over twijfelt extra te checken.

 

© PXimport

Resultatenoverzicht van VirusTotal.

Als je op URL drukt in de interface van VirusTotal, kun je de link van de website invoegen. Als je deze zelf invoert, vergeet dan niet http:// toe te voegen. VirusTotal gebruikt hetzelfde systeem als de virusscanner of dat wat vergelijkbaar is met de scanner van een browser, maar heeft wel een veel grotere database met website-scanners. Zo kun je snel zien of een website wel of niet veilig is. Als een enkele scanner laat zien dat de site onveilig is, kun je ervan uitgaan dat deze wel veilig is. Bij een groot aantal negatieve meldingen is de website niet veilig om te bezoeken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten