ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Harde schijf optimaliseren met Parted Magic

Parted Magic bestaat uit een verzameling van verschillende applicaties voor het optimaliseren van uw harde schijf. U bedient het softwarepakket in een eigen grafische omgeving buiten Windows en er is geen installatie vereist. Een belangrijk onderdeel is het maken van partities. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om meerdere besturingssystemen naast elkaar te gebruiken of gegevens op een apart schijfstation in Windows Verkenner te bewaren. Verder creëert u een betrouwbare back-up of herstelt u gewiste data.

1. Back-up

Voordat u met Parted Magic aan de slag gaat, is het raadzaam om een back-up te maken. Wanneer u per ongeluk een verkeerde beslissing neemt, loopt u het risico om gegevens te verliezen. Om die reden dient u het softwarepakket zorgvuldig te gebruiken en alle stappen uit deze workshop nauwkeurig te bestuderen. In Windows 7 gaat u naar Start / Configuratiescherm / Een back-up van uw computer maken / Een systeemkopie maken. Ook in Vista is deze functie aanwezig. U kunt voor back-uptaken tevens externe software gebruiken, zoals Acronis True Image of Norton Ghost.

©PXimport

2. Live-cd maken

Parted Magic vereist geen installatie: u start de grafische omgeving met een live-cd waarmee u de computer opstart. Bezoek de website Parted Magic en klik op Download. Bewaar het zip-bestand van 130 MB op de harde schijf en pak dit uit naar een willekeurige map. In Windows 7 dubbelklikt u vervolgens op het iso-bestand. Doe een lege cd in de lade van uw pc en klik op Branden. Gebruikt u XP of Vista? Download via ImgBurn het gratis brandprogramma ImgBurn. Start ImgBurn en kies voor Write image file to disc. Selecteer het iso-bestand en klik op Write.

©PXimport

3. Parted Magic openen

U dient pc vanaf de live-cd op te starten. Hiervoor controleert u eerst of het cd/dvd-station als eerste opstartschijf ingesteld staat in het BIOS. Bij veel pc's wordt tijdens het opstartproces getoond met welke toets u het BIOS opent, vaak is het F2, F10, Esc of Delete. Zorg ervoor dat de cd zich in het cd/dvd-station bevindt en selecteer deze als eerste opstartschijf. U komt in het Engelstalige beginmenu van Parted Magic terecht (helaas is er geen Nederlandse vertaling beschikbaar). Kies Default settings (Runs from RAM) en bevestig met Enter.

©PXimport

4. Interface

Parted Magic werkt volledig vanuit het geheugen van uw systeem. Hierdoor zou u zonder problemen het schijfje uit het cd/dvd-station kunnen halen nadat het opstartproces is voltooid. De bediening van Parted Magic heeft veel weg van een normaal besturingssysteem: een bureaublad met snelkoppelingen en onderin een taakbalk met diverse applicaties. Linksonder bevindt zich de menuknop, waarmee u allerlei tools opent. Rechtsonder vindt u een systeemvak met pictogrammen voor tijd, volume en netwerk. De indeling lijkt veel op Windows, waardoor het nauwelijks tijd kost om te wennen.

©PXimport

5. Opstartbare usb-stick

Vindt u het prettiger om Parted Magic te starten vanaf een usb-stick? Voorheen was het mogelijk om een usb-versie vanaf de website te downloaden, maar de ontwikkelaars deze versie helaas verwijderd. Via het tooltje UNetbootin is het alsnog mogelijk om Parted Magic via een usb-stick te gebruiken. Erg prettig voor het geval u geen dvd-r-schijfjes in huis hebt. Surf naar de website UNetbootin en klik op Download for Windows. Open het exe-bestand, waarna direct de Nederlandstalige interface verschijnt. U hoeft geen installatiewizard te doorlopen.

©PXimport

In UNetbootin selecteert u in het keuzemenu achter Distributie de optie Parted Magic en het meest recente versienummer. Onderin selecteert u de juiste schijfletter van de usb-stick. Bevestig met OK. Het programma downloadt alle vereiste bestanden en installeert tevens een bootloader. Had u het iso-bestand van Parted Magic al gedownload, dan kunt u dit ook handmatig selecteren. Kies in dat geval voor Diskimage en geef aan in welke map het iso-bestand staat. Zodra de data naar de geheugenstick zijn weggeschreven, klikt u op Nu herstarten. Start de pc op vanaf de usb-stick.

©PXimport

Schijfstation mounten

Alle partities en externe opslagmedia zijn in Parted Magic te benaderen. U dient het betreffende schijfstation dan wel te mounten. Ga naar Start / Accessoires / Mount-gtk. Klik bij het juiste volume op Mount, zodat u de beschikking hebt over uw bestanden.

©PXimport

Geen Windows nodig

Parted Magic is uitgerust met verschillende nuttige tools, zodat u voor simpele toepassingen niet hoeft over te schakelen naar de Windows-omgeving. Onder meer een kalender, brandprogramma, browser en rekenmachine zijn beschikbaar. Daarnaast bekijkt u afbeeldingen met GPicView Image Viewer en pdf-bestanden met ePDFViewer. Ten slotte ontbreken een zoekfunctie en muziekspeler niet binnen dit veelzijdige pakket.

6. Harde schijf organiseren

De Partition Editor is één van de nuttigste onderdelen van Parted Magic. Hiermee is het mogelijk om de harde schijf naar eigen inzicht in te delen, door nieuwe partities aan te maken. Bijvoorbeeld als u twee besturingssystemen als dualboot naast elkaar wilt installeren. Daarnaast verkleint of vergroot u bestaande partities. Dat is ideaal voor het geval u ruimte tekort komt op de D-schijf, terwijl er op de C-schijf nog voldoende capaciteit beschikbaar is. Ga naar Start / System Tools / Partition Editor om de betreffende applicatie te openen. Zie ook het kader Basisregels partitioneren verderop.

©PXimport

7. Partition Editor

De weergave in Partition Editor is gemakkelijk te begrijpen. U ziet alle stations van de harde schijf die u ook in Windows Verkenner aantreft. Er staat geen schijfletter bij vermeld, waardoor u alleen aan de grootte kunt zien of u met de C- of D-schijf te maken hebt. Verder achterhaalt u welk bestandssysteem er wordt gebruikt. Bovenaan het dialoogvenster bestudeert u een schematische weergave van de partitie-indeling. Hiermee ziet u binnen een oogopslag waar er nog ruimte is te winnen. Alles wat geel is, bestaat uit data die op het systeem zijn opgeslagen. Wit staat voor vrije opslagruimte.

©PXimport

8. Partitie verkleinen

Bekijk nauwkeurig bij welke partitie er nog voldoende ruimte beschikbaar is. Selecteer de partitie en klik in de menubalk op de knop Resize/Move. Beweeg de schuifbalk om de bestaande partitie te verkleinen of voer de gegevens handmatig in. Klik op Resize/Move voor bevestiging. De ruimte die hierdoor ontstaat, wordt aangeduid met Unallocated. Hiervan maakt u eenvoudig een partitie, die in Windows benaderbaar is. U maakt de handeling eventueel nog ongedaan door in de menubalk op Undo te klikken. Kies in de menubalk voor Apply en bevestig nogmaals. Sluit tot slot het scherm via Close.

©PXimport

9. Partitie aanmaken

Vrijgemaakte ruimte heeft nog geen functie en is daardoor niet bereikbaar voor Windows. Dit is simpel te veranderen: selecteer Unallocated en klik op New. Achter File System dient u het gewenste bestandssysteem aan te geven. U kunt hier het beste de optie ntfs selecteren. Dit formaat wordt standaard in Windows gebruikt, omdat het veel veiligheidsopties bevat en volledig stabiel is. Voeg eventueel een Label toe, zodat u de partitie gemakkelijk in Partition Editor herkent. Klik als laatste op Add. Houd er rekening mee dat een harde schijf maximaal vier primaire partities mag bevatten.

©PXimport

10. Partities verwijderen

Hebt u veel partities op uw pc staan en wilt u dit aantal beperken? Dat is uiteraard mogelijk. Zorg er altijd voor dat u over een back-up beschikt van uw bestanden, want de kans is aanwezig dat er gegevens verloren gaan. Selecteer het juiste station en klik in de knoppenbalk op Delete / Apply (doe dit uiteraard alleen met een lege partitie). De ruimte die ontstaat, gebruikt u vervolgens om één of meerdere partities te vergroten. U kunt ook een partitie kopiëren naar een ander station, alvorens u de boel verwijdert. U raakt dan als het goed is niets kwijt, al biedt deze functie geen garanties.

©PXimport

11. Clonezilla

Met Clonezilla maakt u een image van een partitie. Bij problemen zet u dit image terug, zodat u weer beschikt over een goed werkend systeem. Ga naar Start / System Tools / Clonezilla en kies voor de bovenste optie. Geef bij vervolgens aan op welke (netwerk)locatie de partitie zich bevindt en selecteer het te back-uppen station. Bevestig met Enter en selecteer de modus Beginner. Hierbij ontvangt u raadzame informatie. Kies Savedisk en bedenk een geschikte naam. Bepaal vervolgens op welk opslagmedium u het img-bestand wilt bewaren, zoals een externe harde schijf. Druk op Enter om het image te creëren.

©PXimport

12. Verwijderde partitie terughalen

Is een station niet meer toegankelijk of hebt u het per ongeluk verwijderd? TestDisk kan (beschadigde) delen herstellen. Ga naar Start / System Tools / TestDisk en beslis in het eerste scherm of TestDisk een logboek moet bijhouden. Selecteer de schijf waarvan u een verwijderde partitie wilt terughalen. Geef de correcte partitietabel aan, bij normale pc's kiest u voor de bovenste optie. Selecteer Analyse en Quick Search, waarna TestDisk de inspectie start. Voer vervolgens een Deeper Search uit en herstel verwijderde partities aan de hand van de aanwijzingen op het scherm.

©PXimport

13. Verloren data redden

PhotoRec werkt min of meer hetzelfde als TestDisk met het verschil dat deze tool ook onderliggende mappen doorzoekt. Hierdoor is het uitermate geschikt om verloren data terug te halen, zoals foto's, mp3-bestanden en Office-documenten. De applicatie is zelfs in staat om informatie van geformatteerde geheugenkaarten, usb-sticks of harde schijven te redden. Ga naar Start / System Tools / PhotoRec. Kies het juiste opslagmedium en partitietabel. Volg de aanwijzingen op het scherm nauwkeurig. Bepaal op welke locatie u de gevonden bestanden wilt bewaren en druk op Y.

©PXimport

14. Definitief verwijderen

Pas als u 'verwijderde' bestanden overschrijft met andere gegevens, zijn de bestanden écht definitief verdwenen. Met behulp van het onderdeel Erase Disk wist u een partitie grondig, doordat deze wordt overschreven met willekeurige data. Deze functie is onder meer bruikbaar zodra u een harde schijf of usb-stick verkoopt. Uw persoonlijke gegevens zijn dan namelijk niet meer te achterhalen. Zoek de tool op in het menu en selecteer de bovenste optie om een volledige harde schijf te wissen. Middels de tweede mogelijkheid kiest u zelf een partitie. Bevestig de actie met OK.

©PXimport

Basisregels partitioneren

Per fysieke harde schijf mag u maximaal vier 'primaire' partities aanmaken. Wellicht wilt u evengoed meerdere partities gebruiken. Daar is een slimme oplossing voor. Naast de reguliere primaire partities, maakt u tevens een zogenoemde uitgebreide partitie aan. Op een uitgebreide partitie zelf kunt u geen gegevens zetten, u moet er eerst één of meerdere zogenoemde logische stations op aanmaken. Een logisch station wordt in Windows als een gewone partitie beschouwd, waardoor er een schijfletter aan wordt gekoppeld. Een dergelijk volume gedraagt zich verder als een normaal station. In het artikel 'Regels voor het partitioneren van harde schijven' op onze website is meer te lezen over wat wel en niet kan en mag met partities.

 

©PXimport

15. Bestanden versleutelen

Met TrueCrypt versleutelt u data: alleen met het goede wachtwoord hebt u toegang tot een speciale container waar u de bestanden in bewaart. Ga naar Start / Accessoires / TrueCrypt. Klik op Create Volume en kies Create an encrypted file container. In het volgende scherm selecteert u Standard ­TrueCrypt volume. Ga naar de juiste locatie, bedenk een toepasselijke naam voor het containerbestand en bepaal welke versleutelingsmethode u wilt gebruiken. In Windows hebt u ook TrueCrypt nodig om het containerbestand te openen.

©PXimport

Nadat u de versleutelingsmethode hebt geselecteerd, dient u de capaciteit van het containerbestand aan te geven. Bedenk wat voor soort bestanden u veilig wilt bewaren en geef de hoeveelheid ruimte aan die u hiervoor wilt reserveren. Bedenk vervolgens een goed wachtwoord en kies een bestandssysteem. Klik tot slot op Format. Als u de map wilt openen, klikt u in het hoofdvenster op Select File. Na selectie van het containerbestand, kiest u voor Mount. Typ het wachtwoord en bevestig met OK. Sleep belangrijke bestanden naar het volume. Beëindig de sessie met Dismount.

©PXimport

16. Partitie versleutelen

Het is ook mogelijk een volledig schijfstation (intern of extern) met TrueCrypt te versleutelen. Klik op Create Volume en selecteer Create a volume within a partition/drive. Neem vervolgens alle opties door die in stap 15 zijn beschreven, met dat verschil dat u nu een volledige partitie, usb-stick of externe schijf selecteert. Let op: het volledige schijfstation wordt geformatteerd, waardoor álle gegevens worden gewist. Maak dus eerst een back-up van belangrijke bestanden, voordat u met TrueCrypt aan de slag gaat. U krijgt binnen het programma hierover diverse waarschuwingen.

©PXimport

17. Mappen synchroniseren

Met behulp van de applicatie Grsync synchroniseert u twee mappen met elkaar. Op die manier blijft de inhoud tussen verschillende mappen op bijvoorbeeld een harde schijf en usb-stick gelijk. Open via het startmenu de software en selecteer een bron- en een bestemmingsmap. Neem de overige instellingen nauwkeurig door om het synchronisatieproces naar uw eigen wensen aan te passen. Klik op Add en bedenk een toepasselijke naam. Via de knop Execute start u de taak. Grsync is vooral handig om zonder omweg een back-up van een map te maken.

©PXimport

18. Browser

Parted Magic is geavanceerde software, waardoor het logisch is dat u tegen bepaalde zaken aanloopt. Via de ingebouwde Chrome-browser surft u op internet om aanvullende informatie te vinden. Dat is erg handig, want hierdoor hoeft u niet eerst Windows te openen. U dient eerst verbinding met het internet te maken. Ga naar Start / Internet / Start Network en selecteer een LAN (wired) of draadloze verbinding (wireless). Meestal opent automatisch het surfprogramma. Als dat niet het geval is, navigeert u naar Start / Internet / Chromium Web Browser.

©PXimport

19. Screenshots maken

Loopt u tegen problemen aan tijdens het gebruik van Parted Magic? U kunt van elke situatie eenvoudig een screenshot maken, zodat u op een later moment de hulp van een computerkenner inroept. Of u laat de schermafdruk achter op een computerforum, zodat andere gebruikers u kunnen helpen. Ga naar Start / Accessoires / Take a screenshot. Geef aan of u een afbeelding van het volledige scherm of alleen van het actieve venster wilt creëren. Eventueel stelt u een vertraging in en of u de muisaanwijzer wilt weergeven. Klik op OK en selecteer de juiste opslaglocatie.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 grote 65 inch 4K smart-tv's voor minder dan 600 euro
© jon anders wiken
Huis

Waar voor je geld: 5 grote 65 inch 4K smart-tv's voor minder dan 600 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Waar je een paar jaar geleden nog de hoofdprijs betaalde voor een goede 65 inch smart-tv, zijn deze tv's nu al een stuk betaalbaarder. Wij vonden vijf exemplaren die voor minder dan 600 euro te koop zijn.

Een 65 inch 4K smart-tv is natuurlijk de ultieme televisie voor het kijken van series en films in de hoogste kwaliteit. Voordeel is verder ook dat je niet al te dicht op je scherm hoeft te zitten: voor een 65 inch televisie geldt een afstand vanaf zo'n drie tot drieënhalve meter. En dankzij de smart-functionaliteit heb je toegang tot tal van streamingdiensten. Wij bekeken de mooiste modellen die je voor minder dan 600 euro kunt kopen.

LG 65UR73006LA

Voor wie houdt van heldere beelden en natuurlijke kleuren is de LG 65UR73006LA.AEUQ een prima keuze. Het 4K-paneel met ondersteuning voor HDR10 en HLG laat films en series mooi uitkomen. Wat direct opvalt is het brede kijkhoekpaneel, zodat je vanuit elke hoek goed beeld hebt. Drie HDMI 2.1-poorten zijn aanwezig, handig voor bijvoorbeeld een spelcomputer of soundbar. Het geluid is degelijk, met 20 watt RMS, al kan een extra speaker geen kwaad. De televisie zelf is niet overdreven dik, ongeveer 57 mm, en draait op WebOS dat vlot en makkelijk werkt.

Besturingssysteem: WebOS
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 20W

TCL 65C655 Pro

Deze TCL 65C655 Pro is een goede keus als je graag series kijkt of een filmavond houdt. Dankzij de QLED-techniek komen de kleuren mooi tot leven en ook HDR10+ en Dolby Vision helpen mee voor extra diepte. Google TV zorgt ervoor dat je toegang hebt tot de meeste (streaming-)apps van Netflix tot YouTube. Het geluid springt eruit: met 50 watt RMS en een ingebouwde subwoofer krijg je een stevig geluid. De tv zelf is daardoor wel een tikje dikker, zo’n 80 mm. Er zijn drie HDMI-poorten voor het aansluiten van extra apparaten.

Besturingssysteem: Google TV
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 50W

Hisense 65A7NQ

Ben je iemand die vooral van gemak houdt? De Hisense 65A7NQ biedt precies dat. De tv is simpel in gebruik, draait op het VIDAA-besturingssysteem en start razendsnel op. Met zijn 4K-beeld en ondersteuning voor Dolby Vision zie je mooie kleuren en scherpe beelden. Er zijn drie HDMI-poorten, voldoende voor al je apparaten. De tv heeft een redelijk slank ontwerp, ongeveer 80 mm dik. Het geluid van 20 watt RMS is prima voor dagelijks gebruik, al klinkt het met een soundbar net even beter.

Besturingssysteem: VIDAA U
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 20W

Samsung QE65Q80DAT

Wat deze Samsung QE65Q80DAT meteen bijzonder maakt, is het strakke ontwerp en de Direct Full Array-achtergrondverlichting. Daardoor zijn de zwarttinten diep en het contrast sterk. De tv is heel geschikt voor wie sportwedstrijden of actiefilms kijkt. Hij heeft vier HDMI 2.1-poorten en een krachtig geluid van 40 watt RMS, wat zorgt voor een volle klank bij films. Het scherm is vrij dun, met 54 mm, en draait op het vertrouwde Tizen-besturingssysteem dat soepel werkt.

Besturingssysteem: Tizen
Aantal HDMI-poorten
: 4
Audio-output (RMS)
: 40W

Philips 65PUS7609/12

Bij de Philips 65PUS7609/12 draait het om eenvoud en betaalbaarheid. De beeldkwaliteit is prima voor dagelijks gebruik, met 4K-resolutie en ondersteuning voor Dolby Atmos voor beter geluid. De tv werkt met Titan OS, dat simpel is en vlot laadt. Er zijn drie HDMI 2.1-poorten, genoeg om bijvoorbeeld een spelcomputer of extra box aan te sluiten. De tv is iets dikker dan sommige andere modellen, ongeveer 92 mm, en levert 20 watt RMS geluid. Philips is voor deze serie afgestapt van Google TV en levert de modellen nu met Titan OS.

Besturingssysteem: Titan OS
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 20W

▼ Volgende artikel
Brug te laag? Bocht te krap? Met campernavigatie verloopt je reis wél probleemloos
© ID.nl
Mobiliteit

Brug te laag? Bocht te krap? Met campernavigatie verloopt je reis wél probleemloos

Ga je op vakantie met je camper of met de caravan? Dan wil je vooral ontspannen rijden, zonder zorgen over te lage viaducten, smalle haarspeldbochten of weggetjes waar je amper kunt keren. Toch gebruiken veel mensen nog steeds een standaard autonavigatie, terwijl die niet is afgestemd op de afmetingen en het rijgedrag van een groter of zwaarder voertuig. In dit artikel lees je wat campernavigatie anders doet – en waarom dat handig is.

📍 Wat het verschil is tussen gewone navigatie en campernavigatie 📍 Waarom standaard navigatie niet altijd geschikt is voor campers of caravans 📍 Welke problemen speciale campernavigatie voorkomt 📍 Welke extra functies campernavigatie biedt 📍 Wanneer campernavigatie echt nodig is 📍 Waar je op moet letten als je campernavigatie wilt kopen 📍 Waarom een groter scherm handig is in een camper

Lees ook: Een airco in je caravan of camper? Dit zijn de mogelijkheden!

Een gewone navigatie – los toestel of via smartphone – is gebouwd voor personenauto's. Je voert een bestemming in, kiest eventueel tussen snelste of kortste route, en krijgt aanwijzingen gebaseerd op normale verkeersregels en gangbare voertuigafmetingen. Voor dagelijks gebruik werkt dat prima. Maar zodra je met een grote camper of een caravan op pad gaat, kom je al snel beperkingen tegen. Denk aan tunnels met een beperkte doorrijhoogte, wegen met maximale asdruk of gewichtslimiet, scherpe bochten in bergachtig gebied of dorpskernen waar je amper kunt keren of parkeren. Een standaard navigatie houdt daar geen rekening mee. Dat kan onderweg voor behoorlijk wat stress zorgen, of in het slechtste geval zelfs voor schade.

Wat doet campernavigatie anders?

Een speciaal campernavigatiesysteem is ontworpen met campers en auto's met aanhanger in gedachten. Je voert vooraf de lengte, breedte, hoogte en het gewicht van je combinatie in. Op basis daarvan worden alleen routes getoond die ook echt geschikt zijn voor jouw voertuig. En dat maakt een wereld van verschil.

Zo vermijd je automatisch bruggen waar je niet onderdoor kunt, te smalle weggetjes in dorpjes of natuurgebieden, steile hellingen waar je niet comfortabel kunt rijden of keren en wegen waar een caravan officieel niet is toegestaan. Veel campernavigaties bieden ook aanvullende functies. Denk aan filters voor campings, servicepunten of camperplaatsen, kaarten die je offline kunt gebruiken in gebieden zonder bereik, weergave van hellingspercentages en scherpe bochten onderweg en waarschuwingen voor zijwind, milieuzones of tolwegen. Sommige systemen kun je zelfs koppelen aan een achteruitrijcamera, wat handig is bij parkeren of keren op krappe plekken.

Wat je bij campernavigatie ook vaak ziet: een groter scherm dan bij standaard modellen. Dat is geen luxe, maar een bewuste keuze. De zitpositie in een camper is meestal hoger en wat verder van het dashboard af. Een scherm van 7 inch of groter zorgt dan voor beter overzicht en leesbaarheid, zonder dat je moet turen of knijpen met je ogen. Zeker als je tijdens het rijden snel de kaart of de aanwijzingen wilt checken, is dat een voordeel.

©GARMIN International ©2022

Voorbeelden uit de praktijk

Stel: je rijdt met een camper door de Ardennen. De kortste route volgens je telefoon gaat dwars door een dorpje met een smal bruggetje en steile oprit. Een standaard navigatie stuurt je daar zonder waarschuwing heen. Een campernavigatie herkent de beperkingen en kiest een alternatieve route via een doorgaande weg, ook al is die iets langer. Of je rijdt in Zuid-Frankrijk met een caravan achter je auto. Je komt bij een tunnel waar voertuigen hoger dan 2,60 meter niet doorheen mogen. Een gewone navigatie weet dat niet – een campernavigatie voorkomt dit soort problemen.

Is het altijd nodig?

Als je met een compacte buscamper reist die nauwelijks groter is dan een gewone auto, heb je in de praktijk minder snel last van beperkingen. Maar zodra je camper langer of hoger is, of je met een flinke caravan rijdt, wordt specifieke navigatie al snel een stuk comfortabeler – en veiliger. Ook voor langere reizen of tochten buiten West-Europa is het verschil merkbaar. Niet elk land signaleert hoogte- of gewichtsbeperkingen even duidelijk. Dan is het prettig als je navigatie dat voor je bijhoudt.

Campernavigatie kopen? Hier moet je op letten

Niet elk navigatiesysteem voor campers biedt dezelfde functies. Let daarom goed op de specificaties voordat je iets aanschaft. Controleer of je de voertuigafmetingen (lengte, breedte, hoogte, gewicht) kunt invoeren. Alleen dan kan het systeem echt rekening houden met obstakels op de route. Kijk ook naar het kaartmateriaal: is het actueel en dekt het voldoende landen? Zeker als je buiten West-Europa reist, is dat belangrijk. Sommige modellen bieden gratis kaartupdates, anderen niet. Let daarnaast op of er specifieke camper-POI's in het systeem zitten, zoals camperplaatsen, servicestations of campings. Ook de gebruikersinterface speelt een rol: is het systeem vlot te bedienen, ook als je onderweg bent? En niet onbelangrijk: hoe groot is het scherm? Bij voorkeur is dat minstens 7 inch. Een groter scherm is niet alleen prettiger tijdens het rijden, maar maakt het ook makkelijker om in een oogopslag hellingen, bochten en alternatieven te overzien. Ten slotte: als je al een achteruitrijcamera hebt, controleer dan of deze te koppelen is aan het systeem. Dat maakt het manoeuvreren op een krappe camping een stuk makkelijker.

Fijne vakantie!

Een campernavigatie lijkt op het eerste gezicht misschien een extra uitgave, maar het levert je onderweg vooral rust en gemak op. Geen stress over bruggen, geen gedoe bij keren, en geen verrassingen bij tunnels of bergwegen. Zeker als je vaker met je camper of caravan op pad gaat, is het een investering die je reis een stuk comfortabeler en ontspannen maakt.

P.S. Ook handig als je vaak op pad bent:

Een compacte camping-wasmachine