ID.nl logo
Gratis beeldbewerken met MS Office
© CIDimport
Huis

Gratis beeldbewerken met MS Office

Deze workshop laat zien hoe u foto's selecteert om ze vervolgens te bewerken en naar iemand te mailen. Daarvoor gebruikt u geen fotobewerkingsprogramma. Nee, u benut Picture Managervan Microsoft dat - verstopt - misschien al op uw pc staat. Iedereen die met Office 2003 werkt kent natuurlijk de bekende werkpaarden Word, Excel en PowerPoint.

Deze workshop laat zien hoe u foto's selecteert om ze vervolgens te bewerken en naar iemand te mailen. Daarvoor gebruikt u geen fotobewerkingsprogramma. Nee, u benut Picture Managervan Microsoft dat - verstopt - misschien al op uw pc staat. Iedereen die met Office 2003 werkt kent natuurlijk de bekende werkpaarden Word, Excel en PowerPoint. Veel minder bekend is dat Microsoft ook een fotobeheer- en bewerkingsprogramma in dat pakket heeft gestopt. Ongetwijfeld komt dat omdat Picture Manager - zoals het beestje heet - een beetje zit weggestopt. U vindt het programma namelijk in het mapje Microsoft Office Hulpprogramma's onder Microsoft Office in het Startmenu.

Stap 1

[afbeelding0]Open Picture Manager. U ziet dat standaard de map Mijn Afbeeldingen wordt geopend. Als u uw foto's een beetje logisch hebt opgeslagen, zitten ze in de daaronder alfabetisch gerangschikte submappen. Die bereikt u door op het plusteken voor Mijn afbeeldingen te klikken waarna u de map van uw keuze opent.

Stap 2

[afbeelding0]Het is handig om de te verzenden foto's apart in een map te zetten. Om op het scherm wat meer ruimte te hebben voor foto's haalt u het helpvenster aan de rechterkant weg door op Ctrl + F1 te drukken. Rechtsklik op Mijn afbeeldingen en kies Nieuwe map. Geef de map een toepasselijke naam, bijvoorbeeld Voor Jan. Ga naar de map met te verzenden foto's en selecteer ze stuk voor stuk met Ctrl + linkermuisknop.

Stap 3

[afbeelding0]Kopieer nu de geselecteerde foto's. Dat kan via de toetscombinatie Ctrl + C, via het Kopieer-pictogram op de werkbalk of via het menu Bewerken, Kopiëren. Ga naar de map Voor Jan en plak daar de selectie. Dat kan via de toetscombinatie Ctrl + V, via het pictogram Plakken op de werkbalk of via het menu Bewerken, Plakken. U hebt nu de foto's waarmee u gaat werken bij elkaar.

Stap 4

[afbeelding0]U bent maar een amateur dus zijn uw foto's nog niet perfect, en dus moet er nog wat aan de kwaliteit worden gedaan. Gelukkig biedt Picture Manager daarvoor de nodige functies. Zet het Taakvenster aan (Ctrl + F1). Wanneer u nu in de werkbalk klikt op Afbeeldingen bewerken, veranderen de keuzes in het Taakvenster. De belangrijkste knop is Autocorrectie. Hiermee worden in één keer de meest voorkomende problemen met kleur en belichting gecorrigeerd. Bent u niet tevreden over het resultaat dan drukt u op Ctrl + Z of u maakt de bewerking ongedaan via Bewerken, Autocorrectie, Ongedaan maken.

Stap 5

[afbeelding0]Met de andere functies in het venster Afbeelding bewerken gaat u uw foto's handmatig te lijf. Als voorbeeld nemen we de functie Kleur. Dubbelklik eerst op de afbeelding die u wilt bewerken om hem groter te zien. Voor een natuurlijk resultaat zult u vooral werken met de schuifjes Sterkte en Verzadiging. Beweegt u die laatste helemaal naar links dan krijgt u een zwartwitfoto. Met de schuifregelaar Tint kunt u de foto in zijn geheel een andere kleur geven, bijvoorbeeld om een sepiafoto te maken. Let op: bewerkingen worden wel direct toegepast maar nog niet opgeslagen. Als u niet tevreden bent maakt u uw handeling direct ongedaan met Ctrl + Z. U kunt echter ook gaan naar het mapje Niet opgeslagen bewerkingen in het linkervenster. Daar ziet u alle foto's waaraan u iets hebt veranderd. Bent u niet tevreden dan rechtsklikt u op een foto en kiest Wijzigingen negeren. Om vanuit de foto waaraan u werkt terug te keren naar het overzicht van de foto's drukt u op Ctrl + T, of u gaat direct naar de volgende of vorige afbeelding met de twee driehoekjes onder in beeld.

Stap 6

[afbeelding0]Wanneer u uw foto's direct vanuit de camera hebt binnengehaald, zitten er ongetwijfeld exemplaren bij die moeten worden geroteerd. U vindt die functie onder Draaien en Spiegelen in het helpvenster. Wanneer u daarop klikt,krijgt u een aantal nieuwe mogelijkheden,namelijk linksom of rechtsom draaien waarbij de draaiing automatisch 90 graden is of Per graad. Die laatste is interessant voor foto's die niet helemaal recht zijn genomen. Een positief getal draait de foto met de klok mee,een negatief getal draait hem tegen de klok in. U krijgt direct het resultaat te zien. Wanneer u dit draaigereedschap gebruikt moet u nog wel een nieuwe uitsnede maken (zie volgende stap) omdat er anders witte driehoekjes op de foto te zien zijn. Helaas biedt deze functie geen hulplijnen zodat u een eventueel scheve horizon of gebouw op het oog moet rechtzetten.

Stap 7

[afbeelding0]Ook een belangrijke functie bij het nabewerken van foto's is Bijsnijden. Soms is de uitsnede van een foto gewoon slecht (bijvoorbeeld omdat slechts de helft van een voorbijganger te zien is) en soms wilt u om creatieve of esthetische redenen een deel uit de foto halen. Klik in Afbeeldingen bewerken op Bijsnijden en vervolgens op de te bewerken foto en u krijgt een aantal handgrepen te zien op de hoeken en midden in de randen. Door hierop te klikken en te slepen wijzigt u de uitsnede. Klikt en sleept u in het midden van de foto (de aanwijzer ziet er uit als vierkoppige pijl) dan kunt u het uit te snijden gebied verplaatsen. Onder het kopje Hoogte-breedteverhouding in het taakvenster kunt u vooraf instellen of u een vrije uitsnede wilt maken (keuze Geen) of dat deze een vaste verhouding moet hebben (3 x 4).

Stap 8

[afbeelding0]De laatste correctiefunctie binnen Afbeeldingen bewerken is Rode ogen verwijderen. Selecteer de foto die u wilt bewerken en zoom in op de ogen met de schuifregelaar onder in beeld. Klik op Rode ogen verwijderen en klik in het midden van het oog of de ogen die u wilt corrigeren. Klikt u verkeerd dan haalt u alle markeringspunten weer weg via de knop Beginwaarden Herstellen. Met een klik op OK worden de rode ogen gecorrigeerd. In feite wordt uit een klein gebiedje alle kleur verwijderd zodat gecorrigeerde ogen altijd licht- of donkergrijs zijn.

Stap 9

Alle wijzigingen die u hebt aangebracht zijn zoals gezegd 'voorlopig'. U ziet alle veranderde foto's bij elkaar in de map Niet opgeslagen bewerkingen. Bent u tevreden over al uw wijzigingen dan kiest u Bestand, Alles opslaan. Als u dit vergeet is er geen enkel probleem,want als u Picture Manager afsluit geeft het programma vanzelf een waarschuwing als er niet opgeslagen wijzigingen zijn.

Stap 10

[afbeelding0]Tijd om de opgepoetste foto's te gaan mailen naar Jan. Hebt u een moderne camera gebruikt dan zijn de foto's waarschijnlijk behoorlijk groot,vaak meer dan 3 megabyte per stuk. Wilt u twintig foto's versturen dan loopt u de kans dat de mailbox van Jan volloopt. Bovendien duurt het uploaden van 80 megabyte heel lang. U kunt de foto's dus beter verkleinen. Selecteer alle foto's die u wilt verzenden (Ctrl of Shift + muisklik), rechtsklik op één van de geselecteerde foto's en kies Verzenden naar, E-mailadres.

Stap 11

[afbeelding0]Als u wilt dat Jan kale tekst ontvangt met de foto's als losse bijlagen, zet dan rechts een vinkje bij de bovenste optie Als bijlage.... Wilt u dat hij de foto's meteen in het mailtje ziet, laat dan het vinkje staan bij Weergeven als voorbeelden.... Vervolgens stelt u de grootte van het voorbeeld in. Wilt u Jan alleen een idee van de foto's geven dan voldoet de kleinste maat. Wilt u de foto's goed laten zien, kies dan de grootste. Bij Voorbeeld van opmaak kiest u het liefst voor één per regel als u het grootste formaat hebt gekozen en voor Tabel bij kleinere formaten. Tot slot klikt u op Bericht Opstellen.

Stap 12

[afbeelding0]U komt nu in het e-mailscherm van Outlook Express. Hier vult u het e-mailadres, een eventuele andere ontvanger (CC) en een onderwerp in en schrijft een tekstje. Tot slot klikt u op de knop Verzenden en weg zijn de vakantiefoto's.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Huis

Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een koel-vriescombinatie is de ideale koelkast voor wie veel ruimte nodig heeft voor het bewaren van vers eten en drinken en voor het langer bewaren van bevroren producten. Wij zochten naar vijf energiezuinige modellen met een grote capaciteit.

De moderne koel-vriescombinatie met vriezer onder bieden een praktische indeling: je dagelijkse producten op ooghoogte in het koelgedeelte bovenin, terwijl de vriezer onderin zit met handige lades. Helemaal ideaal zijn de 'no-frost' varianten – eindelijk verlost van het vervelende ontdooien . Sommige modellen hebben speciale zogeheten BioFresh-zones waardoor je groenten en fruit langer vers blijven .

ETNA KCV520NZWA 

De ETNA KCV520NZWA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met energielabel A en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. De netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak zwart design en is uitgerust met NoFrost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De zogeheten MultiFlow 360°-ventilatietechniek zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Convert FreshZone-lade in te stellen is voor het bewaren van vlees, vis, groenten of fruit. Daarnaast heeft deze koelkast functies als superkoelen en supervriezen voor het snel op de juiste temperatuur brengen van nieuwe producten.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 98 liter

Samsung RB38C7B5AB1-EF 

Deze stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie uit de Bespoke-serie, ontworpen voor moderne huishoudens die waarde hechten aan zowel functionaliteit als design. Met een royale netto inhoud van 387 liter biedt dit apparaat voldoende ruimte voor al je etenswaren.

Dankzij de SpaceMax-technologie heeft de koelkast dunnere wanden, waardoor er meer binnenruimte ontstaat zonder dat de buitenafmetingen toenemen. De No Frost+-functie voorkomt ijsvorming, maakt. Met Twin Cooling Plus worden het koel- en vriesgedeelte afzonderlijk gekoeld, wat zorgt voor optimale luchtvochtigheid en voorkomt geurvermenging.

De Digital Inverter Compressor past zich automatisch aan op basis van de koelbehoefte, wat resulteert in een stille werking van slechts 35 dB en een laag jaarlijks energieverbruik van 108 kWh. Deze koelkast kun je bedienen met de SmartThings-app, en hiermee het energieverbruik monitoren.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 108 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 273 liter
Inhoud vriesgedeelte: 114 liter

Bosch KGN392LAF 

Deze koel-vriescombinatie van Bosch biedt een totale netto inhoud van 363 liter, verdeeld over een koelgedeelte van 260 liter en een vriesgedeelte van 103 liter . Dankzij de NoFrost-technologie is handmatig ontdooien verleden tijd, terwijl het MultiAirflow-systeem zorgt voor een gelijkmatige luchtverdeling, waardoor voedsel langer vers blijft.

Het VitaFresh XXL 0°C-systeem biedt optimale bewaarcondities voor vlees, vis, groente en fruit, waardoor de versheid en voedingswaarde behouden blijven . Met een geluidsniveau van slechts 29 dB is dit apparaat uitzonderlijk stil, ideaal voor open keukens en woonruimtes.

De Bosch KGN392LAF is afgewerkt met RVS-design met geïntegreerde handgrepen en is voorzien van verstelbare glazen legplateaus, LED-verlichting en een digitale temperatuurregeling.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 104 kWh
Geluidsniveau: 29 dB
Inhoud koelgedeelte: 260 liter
Inhoud vriesgedeelte: 103 liter

Hisense RB440N4AFA

De Hisense RB440N4ACA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met een A-label en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. Met een geluidsniveau van 35 dB is dit apparaat fluisterstil, ideaal voor open keukens of kleinere woonruimtes. De totale netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.​

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak roestvrijstalen design en is uitgerust met moderne technologieën zoals Total No Frost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De Multi Air Flow-technologie zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Super Freeze-functie snel nieuwe producten invriest. Daarnaast beschikt het apparaat over een Holiday Mode voor energiebesparing tijdens afwezigheid.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 95 liter

LG GBV7280BPY

De LG GBV7280BPY is een stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie die uitblinkt in zowel design als functionaliteit. Met een totale netto inhoud van 387 liter biedt deze combinatie voldoende ruimte voor de opslag van al je verse en diepgevroren producten.

Het vriesgedeelte van 110 liter is voorzien van drie transparante lades, waardoor je gemakkelijk overzicht houdt over je diepvriesproducten. Dankzij de Total No Frost-technologie is handmatig ontdooien niet meer nodig. De Smart Inverter Compressor zorgt niet alleen voor energie-efficiëntie, maar ook voor een stille werking met een geluidsniveau van slechts 33 dB. Het apparaat heeft een energieklasse B en een jaarlijks energieverbruik van 138 kWh.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 138 kWh
Geluidsniveau: 33 dB
Inhoud koelgedeelte: 233 liter
Inhoud vriesgedeelte: 110 liter

▼ Volgende artikel
Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)
© AK | ID.nl
Huis

Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)

Als je wasmachine het programma keurig afwerkt, maar de was kletsnat uit de trommel komt, is de kans groot dat het centrifugeren niet goed is gegaan. Frustrerend, zeker als je net een volle trommel beddengoed hebt gedraaid. Gelukkig is vaak goed te achterhalen wat er aan de hand is. In dit artikel lees je waar het misgaat, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

Was nog steeds nat? Dit kan er aan de hand zijn:

  • De trommel raakt uit balans
  • Problemen met de afvoer
  • Verkeerd toerental gekozen
  • Technische mankementen
  • Elektronica en foutmeldingen

Lees ook: Zelf de afvoerslang van je wasmachine vervangen: zo doe je dat

Dat het centrifugeren niet of niet helemaal goed gaat, kan een aantal oorzaken hebben. Hieronder vind je de meest voorkomende – uiteraard mét oplossing!

De trommel raakt uit balans

Een van de meest voorkomende oorzaken is een ongelijke verdeling van het wasgoed. Grote stukken zoals dekbedhoezen of badmatten trekken tijdens het centrifugeren naar één kant, waardoor de trommel uit balans raakt. De machine detecteert dat en besluit het toerental niet of nauwelijks op te voeren. Je merkt het aan het zachte ronddraaien aan het einde van het programma en het feit dat er nog behoorlijk wat water in de trommel staat. Je voorkomt dit probleem meestal door zware stukken over meerdere wasbeurten te verdelen of er wat lichtere kleding bij te doen. Een goed gevulde trommel met een combinatie van groot en klein wasgoed draait namelijk een stuk stabieler.

Problemen met de afvoer

Als water niet snel genoeg uit de kuip kan worden gepompt, blijft het niveau te hoog om veilig te centrifugeren. De machine slaat die stap dan over of draait op een laag toerental. Dit komt vaak door een verstopt filter, een propje stof in de afvoerpomp of een geknikte afvoerslang. De pomp moet met kracht het water wegwerken, en als dat niet lukt, stopt de elektronica het proces. Maak het filter schoon, controleer of de pomp vrij kan draaien en kijk of de slang niet geknikt is of te hoog hangt. Meestal lost dit het probleem op.

KIJK GOED NAAR HET TOERENTAL Niet elke was draait standaard op het hoogste toerental. Veel programma's – zoals die voor fijne was of eco-instellingen – beperken automatisch het centrifugeren om kleding te beschermen of energie te besparen. Dat is vaak ingesteld op 800 of 1000 toeren, terwijl je was pas echt droog wordt bij 1400 of 1600 toeren. Controleer dus voor je start welk toerental is gekozen. Je kunt dit handmatig aanpassen via het display of de draaiknop, afhankelijk van het model.

©Oriol Roca

Technische mankementen

Soms zit het probleem dieper in de machine. Versleten koolborstels kunnen ervoor zorgen dat de motor niet genoeg kracht levert voor de centrifugeersnelheid. Ook een versleten aandrijfsnaar (ook wel aandrijfriem genoemd) of een kapotte trommellager kan de boel verstoren. In zulke gevallen hoor je vaak een brommend geluid of zie je dat de trommel moeizaam beweegt. Om dit op te lossen, zul je vaak een reparateur moeten inschakelen. De kosten voor vervanging hangen af van het merk en de leeftijd van je machine. Op de websites van fabrikanten en verkopers van wasmachines vind je meer informatie over de garantieperiode en waar je terechtkunt met vragen. Tip: zorg dat je altijd de aankoopbon bewaart!

Elektronica en foutmeldingen

Tot slot kan een storing in de software de boosdoener zijn. Moderne wasmachines meten voortdurend of alles volgens plan verloopt. Bij afwijkingen geven ze een foutcode, bijvoorbeeld bij waterproblemen, een deur die niet goed sluit of een motor die geen terugkoppeling geeft. In zulke gevallen loont het om de handleiding erbij te pakken of de foutcode op te zoeken op de website van de fabrikant. Resetten van het systeem kan soms al voldoende zijn. Verhelpt dat het probleem niet, dan zal er een reparateur bij moeten komen.

WISSELEND RESULTAAT? LET OP DE BELADING Als je merkt dat het soms wel goed gaat en soms niet, dan kun je ervan uit gaan dat het geen technisch mankement is, maar dat de belading de boosdoener is. Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen wat je kunt doen om dat op te lossen.

Checklist centrifugeerproblemen
ProbleemMogelijke oorzaakOplossing
Was blijft natTrommel uit balansWasgoed verdelen, trommel evenwichtig vullen
Centrifugeert niet of halfVerstopte afvoer of geknikte slangFilter schoonmaken, slang controleren
Brommend geluid, geen snelheidVersleten motoronderdelenKoolborstels of aandrijfsnaar vervangen
Foutmelding bij starten centrifugeSoftwarefout of sensorsignaal ontbreektHandleiding checken, eventueel resetten
Programma draait te langzaamLaag ingestelde centrifugeersnelheidToerental verhogen in programma-instellingen
Wisselend resultaat per wasbeurtAfhankelijk van beladingZware en lichte stukken mengen

Wat controleer je als eerste?

Wil je zeker weten waar het aan ligt, begin dan met het controleren van de makkelijke dingen: het filter, de slang, de trommelverdeling. Vaak hoef je geen technicus te zijn om het op te lossen. Gaat het dan nog niet goed, dan moet je bepalen of reparatie zinvol is of dat het tijd is voor een nieuwe wasmachine.