Fab Lab: Doe-het-zelven ten top (deel 2)
Waarom iets kant-en-klaar kopen wanneer je het zelf kunt bouwen? Je kunt het zo gek niet verzinnen: een smartphone, bluetooth-speaker of zelfs drone. Uit de digitale werkplaats Fab Lab komen indrukwekkende DIY-projecten voort.
Lees eerst: Fab Lab: Doe-het-zelven ten top (deel 1)
Flutter Scout - Speelgoed uit de 3D-printer
©PXimport
Taylor Alexander laat zien dat je met een 3D-printer niet alleen nuttige dingen, maar ook supergaaf speelgoed kunt maken. Hij ontwierp de Flutter Scout, een op afstand bestuurbaar autootje dat lekker snel kan rondscheuren en tegen een stootje kan. Het wagentje bestaat volledig uit plastic onderdelen, die je gemakkelijk vast kunt klikken.
Er komt geen schroef aan te pas. Daardoor is hij niet alleen heel snel in elkaar te zetten, maar zijn onderdelen ook gemakkelijk te vervangen als je het autootje beschadigt. Bijvoorbeeld nadat je ‘m van een iets te hoge schans hebt laten springen.
Voor de besturing maakt de Scout gebruik van een Arduino-board, voor de aandrijving wordt de motor van een quadcopter gebruikt. “Dat maakt ‘m snel genoeg om in een race te winnen van een rennend persoon. Maar hij kan als er voldoende grip is ook wheelies maken. En dat allemaal met een motortje van 12 dollar”, schrijft Alexander. Hij heeft al zijn tekeningen en instructies online gezet, zodat iedereen het wagentje met een 3D-printer kan nabouwen.
DIY Cellphone - Smartphone op Arduino
©PXimport
Software architect David Mellis, werkzaam bij het MIT Media Lab, vroeg zich af of mensen de technologie die ze dagelijks gebruiken ook zelf zouden kunnen maken. Hoe moeilijk is dat? En wie wil dat doen? Om op die laatste vraag een antwoord te geven: dat is best populair. De doe-het-zelf-telefoon die Mellis ontwierp is inmiddels behoorlijk vaak nagemaakt. Bij het Fab Lab in Hamburg waren ze er bijvoorbeeld dol op.
Het exemplaar dat Mellis zelf maakte gebruikte hij jarenlang dagelijks. Op basis van zijn ervaringen verfijnt hij het ontwerp continu. Het maken van een eigen mobieltje is niet gemakkelijk, waarschuwt de software-architect, maar je hebt er geen specifieke technische kennis voor nodig. Wat soldeerervaring is wel handig, omdat je zo’n zestig componenten moet solderen.
De behuizing wordt gemaakt van multiplex en op maat gemaakt met een lasersnijder. De elektronica (waaronder een Arduino M10 GSM-module) moet je los kopen voor zo’n 160 euro (er is geen kit). Maar de software heeft Mellis gratis ter beschikking gesteld. Het eindresultaat ziet eruit als een stokoude Nokia, maar dan wel eentje die je helemaal zelf hebt gemaakt.
Wifi-weerstation - Meet en stuurt
©PXimport
Met een beetje knutselen, printen en solderen kun je zelf een weerstation bouwen dat zichzelf oplaadt via een zonnepaneel. Met het station meet je de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk. De data wordt vervolgens met een wifi-antenne naar je mobiele telefoon gestuurd.
De componenten, zoals het WeMos-board, de BME280-sensor (dat de metingen verricht), de batterijen en ducttape, zijn voor in totaal vijftig euro te krijgen via sites als Banggood.com, Amazon.com en Aliexpress.com. Het design voor de behuizing is gratis beschikbaar op Thingiverse.com en kan in zo’n acht uur worden gemaakt met een 3D-printer.
Om het weerstation uit te lezen, wordt gebruik gemaakt van de gratis app Blynk, dat gebouwd is om data van Arduino’s en Raspberry Pi’s weer te geven. Blynk biedt een dashboard waarmee je zelf een mooie interface kunt samenstellen, door simpelweg verschillende functies te selecteren. Houd je de data liever bij in een database, dan is het gratis platform ThingSpeak erg handig.
Flone
©PXimport
Flone is een kleine, opensource drone met voldoende kracht om een smartphone of camera te dragen. De quadcopter is ontworpen door een groep Spaanse enthousiastelingen, die drones beschikbaar willen maken voor mensen met een klein budget. Het apparaat kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals het in de gaten houden van het groen in de omgeving of het maken van kaarten.
Maar er zit ook een activistisch tintje aan: de groep gebruikt ‘m zelf om video’s te maken van protesten. Hoe dan ook, de Flone is een mooie machine, die gemakkelijk kan worden bestuurd met een Android-app. Het frame is gemaakt van een 5 mm dikke plaat multiplex, waarvan de vormen met een lasersnijmachine kunnen worden uitgesneden. De makers hebben zelfs een ontwerp voor een gimbal gemaakt, dat bijvoorbeeld een GoPro stabiel kan houden.
De Flone wordt als complete kit verkocht, inclusief propellers, motoren en accu, voor zo’n 280 euro. Maar als je het frame zelf maakt en de componenten koopt via bijvoorbeeld banggood.com, ben je maar 112 euro (exclusief verzending) kwijt. Helaas is de site, met uitgebreide instructies en links naar online shops, in het Spaans. Maar hier staat ook een Engelstalige handleiding.
Fab Ghetto Blaster
©PXimport
Bluetooth-speakers zijn ontzettend populair. De kleine kastjes zijn gemakkelijk onderweg mee te nemen en ideaal voor op het strand. Nadeel is alleen dat je flink wat moet spenderen als je ook nog goede geluidskwaliteit wilt. Eduardo Chamorro ontwierp voor Fab Lab Seoul een speaker waarbij je alles zelf in de hand hebt: van geluidskwaliteit tot uiterlijk.
Zijn Fab Ghetto Blaster is gebaseerd op een 40mm-woofer van Banggood.com, maar je kunt natuurlijk iedere woofer nemen die je wilt. De behuizing kun je printen in iedere kleur. De voorzijde wordt uit multiplex gesneden, dat geeft de speaker z’n karakter. Verder kun je kiezen uit vier verschillende ontwerpen, waarbij je vooral moet bedenken welk type batterij je wilt (alkaline of lipo) en of je de muziek draadloos (via bluetooth) of bedraad (via stereojack) naar de speaker wil sturen.
Het eindresultaat is ongeveer zo groot als je hand. Daarnaast heeft Chamorro het ontwerp zo eenvoudig gehouden dat ook kinderen de Fab Ghetto Blaster kunnen maken. “Het idee is dat je alle onderdelen gemakkelijk kunt vervangen, aanpassen of pimpen”, vertelt de ontwerper. De speaker kan zestig uur lang non-stop spelen. De prijs valt alles mee: het bluetooth-model kost nog geen twintig euro.
En nu zelf!
In de afgelopen artikelen beschreven we een handvol inspirerende projecten. Nu zul je waarschijnlijk niet direct zelf een heel huis van multiplex gaan bouwen, zoals de architecten in Barcelona. Maar er zijn genoeg kleinere ontwerpen te vinden waarmee je wel meteen aan de slag kunt. Je kunt ze vinden op de site van Fab Labs, waar de projecten uit verschillende Fab Labs worden beschreven. Op Thingiverse staan heel veel mooie opensource-ontwerpen. Op Instructables kan iedereen z’n knutselprojecten delen. En begin je er echt zin in te krijgen, dan is magazine Make ook aan te raden.