ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Extra accessoires voor betere foto's

Als u een accu en een geheugenkaartje in uw camera plaatst, hebt u in principe alles bij de hand wat nodig is om op pad te gaan en foto's te maken. Er zijn echter ook allerlei handige toebehoren waarmee foto's maken extra leuk wordt en die u bovendien helpen om met nog betere resultaten thuis te komen.

1. Waterpas

Het valt niet mee om een camera kaarsrecht te houden. Daarom hebben nieuwe toestellen steeds vaker een elektronisch waterpas aan boord. Op het scherm of via de zoeker ziet u daarmee of u geen scheve foto's maakt. Er zijn ook losse waterpasjes te koop, voor het geval dat uw camera er nog geen heeft. Die schuift u in de flitsschoen bovenop het toestel. Traditionele modellen hebben een of meer buisjes gevuld met vloeistof, waardoor u de camera recht kunt zetten aan de hand van luchtbelletjes. Ze lijken op miniatuurversies van de waterpassen die u in de bouwmarkt vindt. Moderne varianten werken met gekleurde lampjes. Brandt alleen het groene led-lampje in het midden, dan staat de camera recht. Gaan er ook oranje of rode leds branden, dan staat de camera scheef.

©PXimport

Met de Kaiser Action Level Cross ziet u of de camera exact recht staat.

2. Hoorbaar recht

Kijkt u door de zoeker in plaats van op het camerascherm, dan hebt u uiteraard niet veel aan een waterpasje dat bovenop de camera zit. Een exemplaar dat via geluidssignalen aangeeft of u de camera recht houdt is dan een betere optie. Aan de hand van het type pieptoon hoort u blindelings naar welke kant u het toestel moet bewegen om het exact recht te houden. Bent u in een omgeving waarin het gepiep ongepast is? U kunt het geluid gewoon even uitschakelen en in plaats daarvan de gekleurde ledjes gebruiken. Waterpasjes zijn overigens ook erg handig als u vanaf een statief werkt.

©PXimport

De Kaiser Action Level Sound laat horen of de boel rechtop staat.

3. GPS-module (1)

Het is altijd leuk als u kunt zien waar uw foto's zijn gemaakt. Als u een gps hebt, kunt u locatiegegevens in een fotobestand opslaan, zodat u niet langer afhankelijk bent van uw geheugen. In plaats van 'ergens op een eiland in de Stille Zuidzee' tonen gps-coördinaten exact waar u zich bevond toen u een plaat maakte. Dat is ook handige informatie voor anderen die uw online webalbum bekijken. Langzaam maar zeker komen er camera's op de markt met een ingebouwd gps, maar veel zijn het er nog niet. Voorlopig zult u het moeten doen met een losse module, waarvan er verschillende verkrijgbaar zijn. U hangt zo'n apparaatje aan uw broekriem of u stopt het in uw jaszak en om de paar seconden slaat het de locatie op waar u zich bevindt. Bijkomend voordeel is dat u achteraf uw route in bijvoorbeeld Google Earth kunt bekijken. Een gps-module is dus ook handig als u geen foto's maakt.

©PXimport

Een gps-module zoals de i-gotU registreert de locaties waar u bent.

4. GPS-module (2)

Als u de foto's van uw camera naar de computer overzet, doet u hetzelfde met de gegevens in de gps-module. Daarna gebruikt u een bijgeleverd programma om de locatiegegevens aan uw foto's toe te voegen. Onder andere webalbums zoals Flickr en Picasa herkennen vervolgens automatisch waar uw foto's zijn gemaakt. Het mooie is dat het doorgaans niet uitmaakt met welke camera of camera's u werkt. De gps-module is een los apparaat en hij werkt ook nog eens op een eigen batterij, dus u belast de accu van de camera niet. Er bestaan ook merkgebonden gps-modules, die u op de flitsvoet van de camera schuift. In dat geval worden locatiegegevens vaak al tijdens het fotograferen toegevoegd, u hoeft dan achteraf dus niets meer te doen.

5. Scherptediepte

Fotografen spelen graag met scherptediepte. Zodra u de camera ergens op scherpstelt, zal niet alleen het onderwerp scherp in beeld komen. De scherpte begint altijd al een stuk eerder en loopt ook nog een eindje door. Dit gebied, van voor tot achter het punt waarop u scherpstelt, wordt de 'scherptediepte' genoemd. Soms wilt u een groot deel scherp in beeld hebben, bijvoorbeeld als u een landschap vastlegt. Bij een portret of een voorwerp is het juist mooi als het onderwerp scherp is en de achtergrond onherkenbaar wazig. De scherptediepte hangt van veel factoren af, dus als u er maximaal grip op wilt hebben moet u zich er echt in verdiepen. U kunt het uzelf echter ook gemakkelijk maken, door het hulpmiddel uit de volgende tip te gebruiken.

Wilt u met de scherptediepte spelen, dan is een scherptedieptegids een prima hulpmiddel. Door aan enkele ringen op een schijf te draaien, leert u waar de scherpte begint en waar hij weer ophoudt. Zo weet u van te voren welk standpunt u moet innemen en hoe u de camera het beste kunt instellen. Bij een compactcamera is de scherptediepte altijd erg groot, tenzij u dicht op het onderwerp kruipt met de camera in de macrostand. De scherptedieptegids komt dan ook vooral tot zijn recht als u met een spiegelreflexcamera werkt. Een setje bestaat uit twee schijven, een voor een standaard- en een voor een telelens. Alleen al het spelen met deze schijven helpt u om het begrip 'scherptediepte' onder de knie te krijgen

©PXimport

De ExpoAperture2 vertelt u welke scherptediepte u mag verwachten.

6. Grijskaart

Een goed belichte foto maken is ook met moderne camera's niet altijd eenvoudig. Veel fotografen gebruiken een grijskaart om de optimale belichting te bepalen. Deze kaarten zijn te koop bij nagenoeg elke (online) fotowinkel. Als u ermee wilt werken is het wel noodzakelijk dat u de sluitertijd en het diafragma op uw camera handmatig kunt instellen. U zet het grijskaartje bij het onderwerp neer en richt het zó dat hetzelfde licht op de kaart valt als op het onderwerp. Zorg dat het kaartje beeldvullend in de zoeker of op het scherm staat, maar pas op voor schaduwen van uzelf of de camera. Bij een camera met spotmeting hoeft de kaart niet beeldvullend te zijn en kunt u meer afstand houden. Druk de ontspanknop half in en lees de belichting af. Deze stelt u vervolgens handmatig bij, met de camera in de M-stand. Zolang de lichtomstandigheden niet veranderen kunt u nu met een gerust hart foto's maken.

Waarom al dat gedoe met een grijskaart als uw camera een automatische stand heeft? De belichtingsmeter van de camera kijkt naar alles wat in beeld is, maar niet alles reflecteert evenveel licht. Steeds als u de camera iets anders richt, kan automatisch een andere belichting worden gekozen en daarbij loopt u zelfs kans op overbelichte of onderbelichte foto's. Dankzij een lichtmeting met een grijskaart belicht u de foto's consequent goed. Omdat een grijskaart neutraal van kleur is, kan het kaartje ook worden gebruikt om uw foto's van natuurgetrouwe kleuren te voorzien. Camera's hebben weliswaar een automatische witbalans, maar vaak is het toch nodig om zelf in te grijpen, bijvoorbeeld als u foto's maakt bij kunstlicht of in de schaduw. U pakt dit zelf op door het grijskaartje in beeld te nemen terwijl u de witbalans handmatig instelt. Het verschilt per cameramerk hoe dit precies werkt, neem dus eventueel de handleiding er even bij.

7. Kleur en licht

Een alles-in-één oplossing is de Color Checker Passport. Dit is een handzaam doosje dat u opengevouwen bij het onderwerp neerzet of door iemand vast laat houden. Voordat u begint met fotograferen maakt u één opname met het doosje goed in beeld. Vervolgens gebruikt u de gemaakte foto om achteraf in bijvoorbeeld Photoshop de belichting en de kleuren helemaal goed af te stellen. Er wordt ook een programma meegeleverd dat het doosje automatisch in uw foto opspoort, waardoor corrigeren nog gemakkelijker wordt. Het doosje bevat verschillende gekleurde en grijze, zwarte en witte vakjes. Hiermee zijn kleuren heel natuurgetrouw weer te geven. U kunt de foto uiteraard ook naar smaak een warmere of koudere uitstraling geven, door simpelweg een vakje met een andere tint wit aan te wijzen.

©PXimport

U kunt de belichting en kleuren gemakkelijker bijstellen door het opengevouwen Color Checker-doosje mee te fotograferen.

8. Belichting op afstand

Als u niet in de buurt van uw onderwerp kunt komen, is een grijskaartje onbruikbaar. In zo'n geval biedt een Expodisc uitkomst. Dit is een geribbeld filter dat u voor de lens houdt. Het is wel belangrijk dat u de juiste maat gebruikt, want niet elke lens heeft dezelfde diameter. Tijdens het instellen richt u de camera niet op het onderwerp, maar in de richting van de lichtbron. Vervolgens stelt u de witbalans in zoals aangegeven voor uw cameramodel. Valt er ander licht op het onderwerp dan op uzelf? Richt de camera dan liever wel op het onderwerp. Omdat de binnenkant van de schijf matwit is, kan de ExpoDisc ook worden gebruikt om stofdeeltjes op de camerasensor van een spiegelreflexcamera op te sporen.

©PXimport

U kunt de witbalans instellen door een ExpoDisc voor de lens te houden.

9. Statief

Er zijn allerlei omstandigheden denkbaar waarbij u beter met een statief kunt werken. Als u bij weinig licht zonder statief fotografeert, tijdopnamen maakt of met grote telelenzen werkt, loopt u grote kans op mislukte foto's door bewegingsonscherpte. Een driepoot-statief is handig om uw camera neer te zetten en uw handen vrij te hebben. Een monopod ('eenbeen-statief') geeft juist meer bewegingsvrijheid. Eventjes neerzetten zit er bij een monopod helaas niet in en tijdopnamen kunt u er al helemaal niet mee maken. Kleine, lichte statieven zijn ideaal voor op reis. Grote, stevige exemplaren zijn onmisbaar bij zware apparatuur en bij een harde wind. Vooral voor compactcamera's zijn er tientallen soorten kleine en handige statiefjes verkrijgbaar, die vaak gewoon in uw binnenzak passen.

©PXimport

De Joby Gorillapod Magnetic kan op de meest vreemde plekken van pas komen.

Wist u dat ook in een statief vaak een waterpasje zit? Let er alleen wel op dat een zorgvuldig uitgelijnd statief nog niet betekent dat uw camera waterpas staat. Het toestel is op een beweegbare en kantelbare kop gemonteerd, die u er trouwens vaak nog los bij moet kopen. Het waterpasje in het statief is dan ook vooral bedoeld om het statief zelf goed recht te zetten, zodat kaarsrechte bewegingen mogelijk zijn. Tot slot moet u, ook met gebruik van een waterpas, altijd op blijven letten. In een huis met een schuine vloer is het nog maar de vraag of u de camera exact waterpas wilt zetten, want dan komt het interieur juist schuin op de foto.

10. Zonnescherm

Het schermpje van uw camerascherm is in zonlicht vaak niet goed af te lezen. Bij fel licht kunt u dus niet met zekerheid vaststellen dat kleur, belichting en scherpte in orde zijn. Om te voorkomen dat u thuiskomt met mislukte foto's, kunt u even de schaduw opzoeken, maar als u regelmatig uw foto's wilt controleren is dat omslachtig en bovendien is het niet in iedere situatie mogelijk. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor bedacht. Allereerst zijn er kapjes die u op de achterkant van de camera plaatst en die dienst doen als een soort zonnescherm. Dat scheelt al een stuk. Nog handiger is een soort kijkertje, een koker met een lens dat u over het scherm plaatst om uw foto's te beoordelen. Deze 'loep' schermt het omgevingslicht volledig af, zodat u uw foto in volle pracht ziet.

©PXimport

Met een Hoodman HoodLoupe kunt u uw foto zelfs in de felle zon prima beoordelen.

©PXimport

De Delkin Pop-Up Shade is een soort zonnescherm voor op de camera.

11. Polarisatiefilter

Reflecties in (winkel)ruiten zijn lastig als u wilt vastleggen wat erachter ligt, in plaats van wat zich ervoor op straat afspeelt. Door een polarisatiefilter voor de lens te plaatsen kunt u dit soort reflecties grotendeels opheffen. Het is wel altijd even zoeken onder welke hoek u de foto het beste kunt maken. Ook bij een wateroppervlak werkt een dergelijk filter goed. De schittering op het water verdwijnt en u kunt - althans bij helder water - ineens zien wat er onder het oppervlak gebeurt. Een polarisatiefilter schroeft u aan de voorkant op de lens of u stopt hem in een houder. Let er wel op dat u er een koopt met de juiste diameter. Er zit een draaibare ring op waarmee u het effect instelt. Behalve dat het reflecties wegneemt, zorgt een polarisatiefilter er ook voor dat kleuren intenser worden. Dat levert dus mooie blauwe luchten en groene weilanden op, zolang u ongeveer dwars op de zon fotografeert.

©PXimport

©PXimport

Met een polarisatiefilter kunt u onder het water­oppervlak kijken en worden kleuren intenser.

12. Fototassen

Om uw spullen goed te beschermen tegen vocht, vuil en beschadigingen hebt u een fototas nodig. Daar bestaan er tegenwoordig heel wat van, dus loop vooral een keer met al uw fotospullen de fotozaak binnen. Dan weet u zeker of alles past, of er ruimte overblijft voor toekomstige uitbreidingen en niet te vergeten: of de tas wel comfortabel zit en draagt. Schoudertassen hebben als voordeel dat u snel bij uw spullen kunt. Als u lange wandelingen maakt is een rugzak prettiger, omdat het gewicht dan over uw schouders en rug wordt verdeeld. Als u er iets uit wilt halen moet een rugzak uiteraard wel eerst worden afgedaan. Een tussenvorm is de rugzak met één schouderband, ook wel 'sling bag' genoemd. Die schuift u simpelweg naar voren als u er iets uit wilt halen.

13. Onderhoud

U laat uw camera hopelijk niet alleen maar in zijn beschermende tas zitten. Tijdens het gebruik komt er echter al snel stof, zand, vocht, vingerafdrukken en ander vuil op het toestel. Het is daarom handig om altijd een setje schoonmaakspullen bij de hand te hebben. Pas vooral op bij het reinigen van het lensoppervlak en het camerascherm. Wrijf er niet zomaar met een doekje overheen, want voor u het weet zit er een diepe kras op. Vooral zandkorrels (bijvoorbeeld op het strand) zijn hier berucht om. Gebruik altijd eerst een blaasbalgje om het losse vuil te verwijderen en strijk er dan pas met een zachte lenskwast over. Vingerafdrukken haalt u met een (eventueel wat vochtig) lensdoekje weg.

©PXimport

Blaasbalg, lenskwast en doekjes zijn onmisbaar om uw spullen schoon te maken en te houden.

14. Slecht weer

Niet alleen bij mooi weer schiet u leuke plaatjes, ook bij slecht weer doen zich fotogenieke momenten voor. Gaat u naar buiten, kleed dan niet alleen uzelf op het weer, maar denk ook aan uw fotoapparatuur. Camera's en vocht gaan nu eenmaal niet goed samen. Als u een echt waterdichte camera hebt is het uiteraard een ander verhaal. De duurdere spiegelreflexen willen nog wel eens weerbestendig zijn, maar dit betekent niet dat ze graag kopje onder gaan. In de meeste gevallen betekent het slechts dat ze tegen wat spatwater of tegen een licht regenbuitje zijn bestand. Behalve de camera zelf moet ook de lens die u erop zet weerbestendig zijn, want anders hebt u alsnog een probleem. Wie op zeker wil gaan, kan voor extra bescherming zorgen. Er bestaan verschillende soorten regenhoezen waarin u uw camera - compleet met lens - in kunt pakken.

©PXimport

Onder andere het merk Kata levert handige regen­hoezen voor uw camera.

15. Geheugenkaartjes uitwisselen

Hebt u een camera waarin SD-kaartjes passen en een telefoon die microSD-kaartjes slikt? Bij microSD wordt vaak een adapter meegeleverd, waarmee u een kaartje eenvoudig omtovert in een gewone SD-kaart. Zo kunt u uw kaartjes heel eenvoudig uitwisselen. Dat is ook handig om foto's die u met uw camera maakt via een telefoon met internetverbinding naar vrienden te sturen of om ze in een web-album te plaatsen. Haal de microSD-kaart uit de adapter en plaats hem tijdelijk in uw telefoon. Als het toestel uw foto kan verkleinen voordat die wordt verstuurd is dat helemaal mooi, maar pas wel op dat u het originele fotobestand niet overschrijft. Er bestaan SD-, SDHC- en SDXC-kaarten. Kijk dus goed welk type er in uw camera en in

de telefoon past.

©PXimport

Met behulp van een adapter kan een geheugenkaartje ineens in veel meer apparaten worden gebruikt.

16. Zacht licht

Foto's die u met een flitser maakt zijn niet altijd mooi. Bij een portretfoto lijkt uw model al snel op een verschrikt dier, gevangen in de koplampen van een auto. Fotografen flitsen daarom liever via het plafond, of verzachten het licht met een zogeheten softbox. Dat is een soort zwarte doos met een sterke lamp erin en een doek aan de voorkant. Doordat het felle licht door het witte doek gaat en zo wordt verstrooid, ontstaat zacht licht en dat komt het model ten goede. Een echte softbox is groot en duur en die sleept u vast niet met u mee, maar er bestaan tegenwoordig opvouwbare exemplaren die bovenop de flitser van uw spiegelreflexcamera passen. Lijmen is niet nodig, want ze zijn voorzien van klittenband. Zo tovert u uw eigen flitser supersnel om tot een heuse miniatuur-softbox.

©PXimport

De Honl Photo Traveller 8 is een kleine softbox voor op uw flitser.

17. Tekentablet

Foto's komen nooit op hun allerbest uit de camera rollen. Ook al zien ze er vaak prima uit, het kan nooit kwaad om ze voordat u ze afdrukt of online zet nog even te optimaliseren. Alleen zo haalt u het maximale uit uw toestel, bijvoorbeeld door de belichting te verbeteren en de kleuren nog wat op te peppen. Soms is het nodig om wat vlekjes of spikkeltjes ruis weg te poetsen, of om een voorwerp te verwijderen dat hinderlijk in beeld staat. Uw muis en toetsenbord zijn niet het meest geschikt om foto's heel secuur te bewerken; bij zo'n klus kunt u beter uit de voeten met 'schrijfgerei' dat op een pen lijkt. Een tekentablet is dan ook een welkome aanvulling op uw materiaal, als u regelmatig foto's bewerkt.

Een tekentablet lijkt op een soort muismat die u op de usb-poort aansluit en waarop u met een speciale pen werkt. Uiteraard is dat een elektronische pen zonder inkt. U kunt er digitaal mee tekenen en schrijven, maar ook de gereedschappen van een fotobewerker zoals Photoshop mee bedienen. De punt van de pen is drukgevoelig, zodat u bijvoorbeeld de penseelgrootte kunt veranderen door meer of minder hard te drukken. Het gedrag van de pen kan per fotoprogramma verschillen en het is vaak instelbaar. Ook in Windows en in andere programma's is de pen prima bruikbaar en hij kan uw muis zelfs volledig vervangen! Sommige tekentabletten zijn aanraakgevoelig, zodat u ze, net als bijvoorbeeld een iPhone, met uw vingers kunt bedienen.

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: