Eerste indruk: ZenBook Pro met ScreenPad
ASUS presenteerde op Computex nieuwe varianten van de ZenBook Pro. Uiteraard zijn de nieuwe ZenBook Pro’s zoals je van professionele laptops verwacht razendsnel, maar het is de touchpad die de echte aandachtstrekker is. Onder de naam ScreenPad is dat namelijk een heus aanraakscherm.
ASUS onthulde vandaag twee nieuwe ZenBook Pro laptops: een 14inch-variant en een 15inch-variant. Laptops die niet alleen qua schermformaat, maar ook qua kracht van elkaar verschillen. De belangrijkste vernieuwing delen beide modellen en dat is opmerkelijk genoeg de touchpad. Die touchpad is namelijk geen alledaags multitouch-exemplaar, maar een heus 5,5 inch ips-aanraakscherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. We mochten vandaag al even aan de slag met de ScreenPad. Het schermpje is mat afgewerkt en heeft een goede inkijkhoek.
De belangrijkste vernieuwing delen beide modellen en dat is opmerkelijk genoeg de touchpad.
-
Apps en bediening
©PXimport
De ScreenPad doet uiteraard dienst als touchpad en je kunt zoals je gewend bent de muiscursor bedienen en klikken om een selectie te maken. Ook multitouchgebaren worden ondersteund en ScreenPad werkt gewoon prima als touchpad. Maar in plaats van een zwart of grijs vlak, beweegt je vinger over een heus full-hd-schermpje. Standaard toont de Screenpad een achtergrondafbeelding die je zelf bepaalt. Het instellen is eenvoudig en kan op dezelfde manier als de normale bureaubladachtergrond van Windows. Je klikt in verkenner met rechts op een willekeurige afbeelding waarna je de optie krijgt om die afbeelding in te stellen als achtergrondafbeelding.
©PXimport
Door omlaag te vegen verschijnt een menu in beeld waarmee je toegang krijgt tot de apps en instellingen. Je kunt de helderheid bijvoorbeeld aanpassen. De speciaal voor ScreenPad gemaakte apps zijn handigheidjes als een rekenmachine of kalender, het doet een beetje denken aan de bureaubladgadgets die je je misschien nog kunt herinneren van Windows Vista.
Interessanter is misschien dat ScreenPad is ondersteunde applicaties (zoals Youtube en Microsoft-office) bedieningselementen toont. Zo kun je in YouTube de tijdlijn van de video bedienen, terwijl bijvoorbeeld Word elementen toont om bijvoorbeeld je lettertype te veranderen. Dit doet denken aan Apples Touch Bar, het oled-scherm op de plek van de functietoetsen op de MacBook Pro. De bedoeling is dat er nieuwe ScreenPad-applicaties beschikbaar komen die je vanuit de Windows Store kunt downloaden. ASUS stelt binnenkort een sdk beschikbaar waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen.
©PXimport
Tweede scherm
Maar ScreenPad is in essentie een scherm en ASUS maakt het mogelijk om ScreenPad via een functietoets in te stellen als extra beeldscherm in Windows. ScreenPad wordt dan gewoon herkend als extra scherm en je kunt vensters net als bij een normaal tweede scherm naar ScreenPad slepen. Dit werkte prima, maar alles werd wel heel klein, het blijft een full hd-resolutie op een klein 5,5inch-scherm en daar houdt Windows qua leesbaarheid duidelijk geen rekening mee. Je kunt er ook voor kiezen om het schermgedeelte helemaal uit te schakelen, het scherm wordt dan zwart en de ScreenPad werkt dan als een alledaagse touchpad.
ASUS maakt het mogelijk om ScreenPad via een functietoets in te stellen als extra beeldscherm in Windows.
-
©PXimport
De laptops
De laptops zelf, de ZenBook Pro 14 (UX480) en ZenBook Pro 15 (UX580), maken een goede indruk. De aluminium donkerblauwe behuizingen zien er netjes uit. Opvallend aan de UX480 is het EgoLift-scharnier dat de laptop na het openen een stukje optilt zodat het toetsenbord in een hoek staat. De UX580 is dan weer voorzien van een normaal scharnier. Andere verschillen zijn de Windows Hello-camera die allen op de UX580 zit, terwijl de UX480 dan weer als enige is voorzien van een vingerafdrukscanner. Beide laptops worden beschikbaar in krachtige configuraties, maar de UX580 is met maximaal een Core i9 onbetwiste de krachtigste.
Voorlopige conclusie
Met ScreenPad zet ASUS een interessant concept neer en tijdens de korte tijd dat wij ermee aan de slag konden leek alles soepel te werken. Handig is dat je de achtergrond gewoon via de verkenner kunt aanpassen en dan applicaties als YouTube gebruik kunnen maken van ScreenPad. Het zal vooral van ontwikkelaars gaan afhangen hoe nuttig ScreenPad echt gaat worden, want alleen met genoeg apps en ondersteuning voegt ScreenPad echt iets toe. Vooralsnog is ScreenPad enkel beschikbaar op de nieuwe ZenBook Pro en dat zullen geen goedkope laptops zijn. Het is nog niet bekend wanneer de laptops verschijnen of wat ze gaan kosten, wel zou de introductie van de UX580 binnenkort moeten zijn.