ID.nl logo
De opmars van de drone
© PXimport
Zekerheid & gemak

De opmars van de drone

ACHTERGROND - Onbemande vliegtuigjes veroveren de harten van hobbyvliegers en beheersen de fantasie van velen. Maar wat is een drone precies, wat kun je ermee en wat mag je ermee doen?

De eeuwige fascinatie met vliegen zet zich met drones ongeremd voort. De op afstand bestuurbare vliegende objecten bewaken bedrijfsterreinen, ontdekken structurele gebreken in gebouwen en vervangen dure helikoptervluchten in filmproducties. In Duitsland worden drones zelfs gebruikt om het leven van reekalveren die verstopt zijn in het hoge gras te redden van maaidorsers.

Tegelijkertijd stappen ook steeds meer privéhobbypiloten in de wereld van drones. De onbemande vliegende objecten zijn eenvoudig te besturen en dat kan zelfs met mobiele apparaten als een smartphone of tablet. Dankzij een ingebouwde camera kan een vlucht opgenomen worden en vervolgens gedeeld worden met andere hobbyisten.

Speelgoed

De wereld van op afstand bestuurbare drones voor privégebruik wordt gedomineerd door de quadrocopter. De vier rotoren zorgen voor de benodigde stuwkracht. In het midden is de benodigde elektronica en de accu gehuisvest. De simpelste exemplaren koop je voor zo'n 50 euro en zijn zo groot als je hand. Ze wegen zo'n 40 tot 60 gram en zijn als speelgoed bedoeld om plezier aan te hebben. Dergelijke drones kun je alle kanten op bewegen en veel varianten beheersen ook nog eens loopings. Ze zijn erg wendbaar en voorzien van leds zodat je zo ook kunt zien als de zichtomstandigheden minder goed zijn. De accu van een simpele drone gaat zo'n negen minuten mee.

De volgende stap vormen de drones met geïntegreerde camera. De opnamen worden opgeslagen op een geheugenkaartje en kunnen na de vlucht op de computer bekeken worden. Dergelijke drones heb je vanaf zo'n 100 euro en filmen in HD-kwaliteit (720p). Nog leuker zijn de drones waarbij je live kunt meekijken met de opname en die kun je kopen vanaf 180 euro.

©PXimport

Sommige drones, zoals de Hubsan x4 FPV H107D, hebben een ingebouwde camera waarmee je kunt meekijken op de afstandsbediening.

Besturen met smartphone

Geavanceerdere drones kun je met een smartphone of tablet besturen. Hierbij is het mogelijk om bewegingen van de telefoon direct over te brengen naar de drone. Het meest populaire model is de Parrot AR.Drone 2.0, die kun je besturen met de app AR.FreeFlight 2.0. Met een vingerbeweging start je de drone, waarna de quadrocopter zelfstandig in de lucht blijft. De drone regelt zelf de juiste sterkte van de rotororen. De eenvoudige besturing maakt manoeuvres zoals loopings eenvoudig mogelijk. Dat gaat overigens niet altijd helemaal soepel. De Parrot AR.Drone 2.0 is ook verkrijgbaar als Elite Edition met geïntegreerde gps-module voor 349 euro. Deze variant keert dankzij gps indien gewenst automatisch terug naar zijn startpunt.

Je kunt tijdens het besturen de AR.Drone zelf in de gaten houden of hem bedienen op basis van de videostream die je op je mobiele apparaat ziet. De gps-module is verwerkt in de zogenoemde flight recorder, vergelijkbaar met de zwarte doos in een vliegtuig. De flight recorder neemt zo'n 350 parameters zoals de positie van de drone op. De data kunnen uitgelezen worden, in 3D bekeken worden en kunnen worden gedeeld met de Parrot Community. Dankzij het ingebouwde flashgeheugen van 4 GB kan de drone twee uur video in 720p met 30 frames per seconde opnemen. Een acculading is goed voor zo'n 15 minuten vliegen en de reikwijdte ten opzichte van je smartphone is zo'n 50 meter.

©PXimport

Parrots AR.Drone 2.0 is verkrijgbaar met geïntegreerde gps-module zodat hij zelfstandig weer terug kan vliegen.

Accessoires

Welke drone je ook kiest, je bent niet klaar na de aanschaf. Omdat de accucapaciteit erg beperkt is, is het verstandig om een aantal reserveaccu's aan te schaffen. Een reserveaccu kost ongeveer 15 tot 30 euro. De propeller van de quadrocopters gaan nogal eens stuk en reserve-exemplaren worden doorgaans dan ook meegeleverd. Toch kan het geen kwaad om alvast wat meer exemplaren te kopen.

Zeker als je een drone pas hebt aangeschaft, ben je immers nog niet handig in de besturing. Een pakje met vier propellers kost ongeveer 7 euro. Daarnaast kun je sommige drones uitbreiden met duurdere uitbreidingsmogelijkheden. Een Parrot AR.Drone 2.0 zonder gps kun je voor via de Flight Recorder GPS die 99 euro kost uitbreiden met gps.

©PXimport

Vooral propellers zijn handig om op voorraad te hebben.

Zelf bouwen

Voor de technisch aangelegde hobbyist zijn er ook zelfbouwdrones te koop. Je kunt ze beschouwen als basismodellen die je naar eigen inzicht kunt aanpassen. Een voorbeeld is de Mini Quadcopter Kit Crazyflie Nano die je koopt als een bouwpakketje. Deze mini-drone weegt slechts 19 gram en is 9 centimeter breed. Je moet de Crazyflie Nano echt beschouwen als hobbyproject, want zelfs na het in elkaar zetten van de kit is de drone niet startklaar. Je krijgt er bijvoorbeeld geen afstandsbediening bij. Deze taak kan ingevuld worden met een usb-controller die je koppelt aan een computer. Je sluit hiervoor de usb-dongel Crazy Radio (33 dollar) aan op de pc zodat je pc radiografisch kan communiceren met de drone. Omdat het platform opensource is, is het ook mogelijk om een koppeling te maken met de Raspberry Pi.

©PXimport

De Mini Quadcopter Crazyflie Nano is een opensource-drone waar je zelf mee kunt knutselen.

Pakketjes bezorgen

Zelf spelen met een drone is natuurlijk leuk, maar de ontwikkeling van zelfstandig vliegende objecten gaat er waarschijnlijk voor zorgen dat we ze ook voor serieuze toepassingen gaan tegenkomen. Amazon, DHL, UPS en Google geloven in de drone als pakketbezorger en zijn bezig met onderzoeksprojecten. Dankzij de drone zijn buitengebieden beter bereikbaar en kunnen spoedeisende producten als medicijnen snel bezorgd worden. Amazon heeft al een zevende en achtste generatie van hun drone in ontwikkeling. Amazon noemt zijn dronebezorging Amazon Prime Air. In het gunstigste geval kan een pakketje in de toekomst al dertig minuten na de bestelling bezorgd worden. Amazons drone is een octocopter met een actieradius van 16 kilometer. Het is onbekend wanneer Amazon daadwerkelijk met Amazon Prime Air start, dat zou zelfs in de VS nog vijf jaar kunnen duren.

©PXimport

Amazon wil dankzij een drone pakjes binnen dertig minuten bezorgen.

Dichterbij huis is het Duitse postbedrijf DHL al vergevorderd met hun onderzoeksproject naar een drone. Hun Paketkopter heeft eind 2013 de eerste testvluchten uitgevoerd en voert momenteel een langdurige test uit waarbij de drone gebruikt wordt om medicatie te bezorgen op het Duitse waddeneiland Juist. De drone vliegt zelfstandig vanaf zijn thuisbasis in de haven van Norddeich naar Juist, een vlucht van 12 kilometer. Wel wordt de drone constant in de gaten gehouden en kan er worden ingegrepen. Overigens vliegt de drone op Juist niet naar de eindklant, een normale koerier neemt het pakketje over en bezorgt het. DHL heeft nog geen concrete plannen om de Paketkopter grootschaliger in te zetten.

©PXimport

DHL bezorgt met een drone medicijnen op het Duitse Waddeneiland Juist.

Internet voor iedereen

Internetgiganten Google en Facebook willen drones gebruiken om internettoegang mogelijk te maken in gebieden waar het te duur is om infrastructuur aan te leggen. Google heeft nadat eerder ook Facebook interesse toonde dit jaar Titan Aerospace overgenomen. Dit bedrijf uit New Mexico ontwikkelt onder andere de Solara 50, een drone met een lengte van 15,5 meter en een vleugelwijdte van 50 meter. Het onbemande vliegtuig, dat Titan Aerospace zelf een atmosferische satelliet noemt, is voorzien van 3000 zonnepanelen die tot zeven kilowatt energie kunnen produceren waarmee onder andere internetapparatuur gevoed kan worden.

De Solara 50 kan na lancering vijf jaar zelfstandig in de lucht blijven op een hoogte van 19 kilometer. Facebook heeft op zijn beurt het Britse Ascenta overgenomen dat ook werkt aan drones met ingebouwde zonnepanelen. Vooralsnog zijn beide internetgrootmachten dus concurrenten die ieder hun eigen infrastructuur willen ontwikkelen. Het kan nog wel een paar jaar duren voor er echts iets concreets uitkomt.

©PXimport

In de toekomst moet dankzij zelfstandige vliegende drones internettoegang op momentele onbereikbare plaatsen mogelijk worden.

Drone om je pols

De Nixie brengt de drone en de wearable samen in één apparaatje. Deze superkleine drone draag je als een horloge om je pols als hij niet in gebruik is. Kom je in een situatie waarin je een foto of selfie wil maken, dan start je de Nixie en kun je een unieke foto maken. Dat althans het idee, want de Nixie bestaat alleen nog maar als concept. De Nixie is een finalist in de Make It Wearable-competitie van Intel.

©PXimport

Wellicht brengt de toekomst een startklare drone om je pols.

Overal kijken

De dienst Google Street View, waarmee je een hele hoop plekken op Aarde virtueel kunt verkennen, bestaat nog maar sinds 2007. In de toekomst is het wellicht heel gebruikelijk om via internet even live te kijken door de controle over een drone over te nemen. Het dichts in de buurt komt Gofor dat bezig is met het ontwikkelen van drones on demand. De bedenker stelt zich voor dat je voor iedere gelegenheid een vliegend object kunt inzetten.

Wil je weten of het strand vol is of heb je juist begeleiding nodig in een donker deel van de stad? Dan zet je via een app op je telefoon simpel een drone in. Sceptici zien al een toekomst voor zich waar we omringt worden door vliegende objecten. Vraagstukken betreffende wetgeving en veiligheid zijn dan ook nog zeker niet opgelost. Ook moet er een oplossing gevonden worden voor het besturen van een drone, daar moet een uniforme interface voor ontworpen worden zodat iedereen eenvoudig kan vliegen.

©PXimport

Wellicht dat je in de toekomst met een dienst als Gofor even kan kijken hoe druk het op het strand is.

Je buurvrouw filmen?

Je mag niet zomaar alles doen met een drone. Zo mag je niet in de buurt van een vliegveld vliegen (je moet minimaal drie kilometer uit de buurt blijven). Je mag ook niet boven grotere wegen, spoorwegen, waterwegen, havens en bouwwerken als bruggen vliegen. Ook mag je geen militaire locaties filmen of fotograferen. Je mag in principe in het openbaar vliegen, maar als je een drone in je achtertuin laat vliegen en beelden maakt van je buren, is dat een schending van hun privacy. Pas ook op als je foto's of video's van evenementen wilt maken, soms is dit niet geoorloofd en kan dit zelfs gevaarlijk zijn. Drones worden gezien als modelvliegtuigjes en iedereen mag een drone besturen.

Het is echter niet aan te raden om je kinderen zonder toezicht ermee te laten vliegen. In veel gevallen is het ook onduidelijk of een verzekering eventuele ongelukken vergoedt. In Nederland is het verplicht om visueel contact met de drone te houden en de drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kilo. De regels kunnen veranderen, op de website www.hoogtezicht.nl vind je de laatste informatie. De genoemde regels gelden alleen voor privédoeleinden. Gebruik je de drone bedrijfsmatig, dan moet je een ontheffing aanvragen.

©PXimport

Het is niet de bedoeling dat je met je drone mensen bespioneert.

Leger en overheid

Ze speuren, vallen aan en doden: militaire drones hebben een slecht imago sinds hun toepassingen in Afghanistan bekend weren. Nederlandse militaire drones worden alleen gebruikt voor verkennings- en opsporingsdoeleinden. Militaire drones zijn geen quadrocopters, maar zijn uitgevoerd als kleine vliegtuigen. Het Nederlandse leger heeft Raven mini-drones met een lengte van 0,91 meter en een breedte van 1,37 meter, die maximaal een uur kunnen vliegen.

Daarnaast heeft Nederland ook grotere ScanEagle-drones met een lengte van 1,48 meter en een breedte van 3,11 meter, die maximaal 17 uur in de lucht kunnen blijven. In 2017 worden daar vier General Atomics MQ-9 Reaper-drones aan toegevoegd. Deze hebben een lengte van 11 meter, een breedte van 20 meter en wegen zonder brandstof meer dan 2200 kilo. Dit is overigens dezelfde drone die het Amerikaanse leger gebruikt voor aanvalsmissies. De Nederlandse variant krijgt geen bewapening. Interessant is dat het leger drones beschikbaar stelt aan civiele autoriteiten als justitie en politie voor het bestrijden van een crisis, calamiteiten en om inbrekers of wietkwekerijen vanuit de lucht op te sporen.

©PXimport

Het Nederlandse leger heeft drones waaronder de Raven die ook gebruikt wordt door de politie.

▼ Volgende artikel
Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?
© ER | ID.nl
Huis

Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?

Een stofzuiger kopen klinkt simpel, maar wie zich een beetje verdiept in het aanbod, ontdekt al snel dat er nogal wat te kiezen valt. Eén van de eerste vragen die je tegenkomt: neem je er een mét zak of ga je voor een zakloos model? Beide opties hebben hun plus- en minpunten. We leggen het je allemaal uit, zodat jij weet wat het beste bij je past.

In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen de zakstofzuigers en de zakloze stofzuigers. Van beide uitvoeringen vertellen we je wat de voordelen zijn, maar ook wat de nadelen zijn.

Lees ook: Je stofzuiger onderhouden: dit moet je weten

Stofzuigers met zak: klassiek en krachtig

Stofzuigers met zak zijn de klassieke modellen die we al decennialang kennen. Al het opgezogen vuil en stof wordt hierin opgevangen in een vervangbare stofzak. Zodra de zak vol is, haal je hem eruit en vervang je hem eenvoudig door een nieuwe. Het systeem is bewezen effectief, en veel huishoudens zweren er nog steeds bij – niet voor niets zijn er talloze varianten van op de markt.

Een belangrijk pluspunt van stofzuigers met zak is dat ze vaak net wat krachtiger zijn dan zakloze modellen. De directe luchtstroom tussen de zuigmond en de zak zorgt voor een efficiënte werking en sterke zuigkracht, zeker zolang de zak niet té vol is. Daarnaast is dit type stofzuiger doorgaans hygiënischer. Het stof en vuil blijft netjes opgesloten in de zak, die je in zijn geheel kunt weggooien zonder dat je zelf in contact komt met de inhoud – handig voor mensen met allergieën. Ook maken stofzuigers met zak over het algemeen minder geluid, wat prettig is als je gevoelig bent voor lawaai of bijvoorbeeld graag stofzuigt terwijl er iemand thuiswerkt of slaapt.

©Georgy Dzyura

Lees ook: Waarom een ouderwetse sledestofzuiger nog best handig kan zijn

Toch zitten er ook nadelen aan dit type. Het vervangen van de zakken brengt extra kosten met zich mee, en je moet er maar net aan denken om een voorraadje in huis te hebben. Niets is zo frustrerend als een volle stofzak ontdekken net wanneer je wilt stofzuigen. Bovendien neemt de zuigkracht vaak iets af naarmate de zak voller raakt – iets om rekening mee te houden als je veel of grof vuil opzuigt.

Zakloze stofzuigers: modern en milieuvriendelijk

Zakloze stofzuigers werken anders: in plaats van een stofzak hebben ze een opvangbak of reservoir waarin al het vuil terechtkomt. Vaak zijn dit zogenaamde cyclonische stofzuigers, die gebruikmaken van een ronddraaiende luchtstroom om stofdeeltjes van de lucht te scheiden. Het vuil blijft achter in de bak, de lucht stroomt er gefilterd weer uit.

©Axel Bueckert

Een groot voordeel is dat je nooit meer stofzakken hoeft te kopen. Dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu: minder afval en minder verpakkingsmateriaal. Bovendien zijn de meeste zakloze modellen voorzien van een doorzichtige opvangbak, waardoor je precies kunt zien wanneer het tijd is om deze te legen. En anders dan bij stofzakken, blijft de zuigkracht meestal consistent – ook als het reservoir aardig vol zit.

Toch is het niet alleen maar rozengeur. Het legen van het reservoir kan een stoffige bedoening zijn, zeker als je dat boven de vuilnisbak doet. Voor mensen met allergieën of een stofgevoelige neus is dat geen pretje. Daarnaast vragen zakloze modellen doorgaans wat meer onderhoud: de filters moeten regelmatig worden schoongemaakt of vervangen om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt of de motor overbelast raakt. Ook zijn sommige zakloze stofzuigers een stuk luider – niet allemaal, maar het loont zeker om het geluidsniveau (in decibel) van een model even te checken. Alles onder de 60 decibel wordt als stil beschouwd.

Lees ook: Stofzuiger zonder stofzak schoonmaken: zo doe je dat!

©dusanpetkovic1

Wat is uiteindelijk de beste keuze?

De keuze tussen een stofzuiger met zak en een zakloos model hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur en levensstijl. Zoek je een stille, krachtige en hygiënische oplossing zonder al te veel gedoe? Dan is een stofzuiger met zak waarschijnlijk de beste optie. Vind je duurzaamheid en gebruiksgemak belangrijker, en heb je geen bezwaar tegen wat extra onderhoud? Dan past een zakloze stofzuiger misschien beter bij je. En anders kun je je nog altijd laten adviseren.

Hoe dan ook: het is slim om gebruikerservaringen te lezen van de modellen die je overweegt. Die geven vaak een eerlijk beeld van de prestaties, het gebruiksgemak én de dingen die je uit de folder niet direct haalt. Zo weet je zeker dat je kiest voor een stofzuiger waar je echt tevreden over gaat zijn – of je nu team zak of team zakloos bent.

▼ Volgende artikel
Ondanks privacy-zorgen: WhatsApp blijft groeien in Nederland
© Ascannio - stock.adobe.com
Huis

Ondanks privacy-zorgen: WhatsApp blijft groeien in Nederland

WhatsApp blijft met ruime voorsprong het populairste socialmediaplatform van Nederland. Zelfs na vijftien jaar social media verandert daar weinig aan. Nieuwe alternatieven zoals Signal winnen wel aan gebruikers, maar spelen nog geen grote rol in het dagelijks leven, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Dat blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek – Tussentijdse rapportage juli 2025, uitgevoerd door Newcom Research & Consultancy. Hiervoor werden 1.536 Nederlanders van 15 jaar en ouder ondervraagd over hun social media-gebruik.

WhatsApp blijft de standaard

Met 13,7 miljoen gebruikers in juli 2025 blijft WhatsApp met afstand het populairste platform. Slechts 2% van de Nederlanders heeft de app van hun telefoon gehaald, en nog geen 1% heeft daadwerkelijk hun account opgeheven. Daarmee is WhatsApp niet alleen alomtegenwoordig, maar ook opmerkelijk stabiel. Sterker nog: in de eerste helft van 2025 kwamen er zelfs nog 200.000 gebruikers bij.

Lees ook: Bezorgd over je privacy? Zo zet je Meta AI uit in je WhatsApp-chats

Waarom er zorgen zijn om WhatsApp

De datadeling met moederbedrijf Meta, de beperkte transparantie over wat er precies met persoonlijke gegevens gebeurt en de groeiende commerciële inzet van het platform: allemaal zorgen die draaien om privacy. Voor veel gebruikers wringt het dat WhatsApp wel berichten versleutelt, maar tegelijk metadata verzamelt en deelt. Ook de afhankelijkheid van WhatsApp – van schoolgroepen tot werkchats – wordt soms als benauwend ervaren. En terwijl chats zelf goed beveiligd zijn, blijven back-ups en gekoppelde apparaten zoals WhatsApp Web kwetsbare punten.

Signal groeit, maar heeft last van verloop

Signal noteert bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, en komt nu uit op 1,8 miljoen gebruikers. Op papier een forse groei, maar het platform heeft zichtbaar moeite om gebruikers vast te houden. Van de Nederlanders zegt 5% dat ze Signal ooit geprobeerd hebben, maar er alweer mee gestopt zijn. Ruim 40% van deze afhakers zegt bovendien hun account direct te hebben opgezegd. Signal scoort vooral onder hoger opgeleiden en mensen van middelbare leeftijd (Generatie X).

Lees ook: WhatsApp of Signal: kies je voor meer functies of voor meer privacy?

Nieuwe platforms blijven klein

De veelbesproken nieuwkomers BlueSky en Truth Social maken nog weinig indruk in Nederland. BlueSky telt zo'n 350.000 gebruikers, Truth Social blijft steken rond de 190.000. Beide platforms hebben bovendien net zo veel ex-gebruikers als actieve gebruikers. Ook hier geldt: wie stopt, wist meestal direct het account. De platforms zijn wel bekend, maar weten gebruikers moeilijk aan zich te binden.

©Koshiro - stock.adobe.com

X (voorheen Twitter) verliest verder terrein

X raakt in hoog tempo gebruikers kwijt. In de eerste helft van 2025 haakten opnieuw 430.000 Nederlanders af. Daarmee is het aantal actieve gebruikers gedaald tot 2,3 miljoen. Opvallend is dat de redenen voor vertrek vooral inhoudelijk zijn. Gebruikers zeggen dat ze het platform niet meer vertrouwen, zich er niet meer thuis voelen of het simpelweg niet leuk meer vinden. Nepnieuws, oplichters en negatieve media-aandacht worden veel genoemd, net als de invloed van Elon Musk.

Voorzichtige conclusies

Het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt, is dat er wel iets verandert, maar dat grote verschuivingen uitblijven. WhatsApp blijft veruit het sterkst aanwezig in het dagelijks leven van Nederlanders. Signal groeit, maar weet de loyaliteit nog niet te winnen. Nieuwe initiatieven vinden lastig hun plek. Grote verliezer is X, dat structureel terrein verliest.