ID.nl logo
Zekerheid & gemak

De invloed van techniek in de sport

De menselijke gezondheid is altijd al een belangrijke drijfveer geweest voor technologische vernieuwing. Maar ook op persoonlijk vlak kan tech inzichten bieden: door activiteitstrackers en apps. En als je dan toch aan het sporten bent, gebruik dan ook de technologie om het zo eerlijk mogelijk maken. Wat is de invloed van techniek in de sport?

Van alle wetenschappen die de mensheid kent, heeft de medische misschien wel het meeste baat bij technologische vooruitgang. Ziekenhuizen staan bomvol potentieel levensreddende apparatuur. We kunnen tot diep in onze lichamen kijken zonder onszelf ook maar een haar te krenken. Eenvoudige blessures of ziektes die vroeger een wisse dood betekenden, zijn nu simpel te verhelpen of zelfs te voorkomen.

Het zijn niet alleen ziekenhuizen die gebruikmaken van technologie. Steeds vaker krijgt ook de consument beschikking over apparaten die een betere kans op (snellere) genezing geven. Van een simpele koortsthermometer tot het zelf meten van de bloedsuikerspiegel bij diabetespatiënten, een tripje naar het ziekenhuis of de dokter is lang niet altijd meer nodig. Een consult kan ook via de webcam plaatsvinden, in plaats van telefonisch of door de arts te bezoeken. En meer en meer wordt de dokter in zijn geheel vervangen door een AI-gestuurd alternatief.

Hoeveel kennis er ook is en hoeveel medicijnen er ook zijn, onze gemiddelde levensverwachting was nooit zo snel de lucht ingeschoten als we de apparatuur er niet voor hadden.

Moneyball

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Regelmatig sporten kan veel kwaaltjes bij voorbaat al tegenhouden. Fitnessbandjes en activiteitstrackers duiken op in sportscholen en op straat, en ook steeds meer professionele sporters proberen zo veel mogelijk informatie uit hun lichaam te halen. Het is data die wordt gebruikt om de sporter fit en gezond te krijgen, maar ook om Moneyball-achtige statistieken bij te houden en zo het beste team samen te stellen.

Die data moet dan wel weer op een eenduidige manier worden uitgelezen, zelfs als het ‘slechts’ de stappenteller van je smartphone of het polsbandje voor tijdens het hardlopen is. Tegenwoordig heeft vrijwel elke slim horloge een eigen app waarin de data verzameld worden. Grote spelers als Google, Apple, Samsung en LG hebben hun eigen Health- en Fit-apps, die (mits de api’s het toelaten) gegevens van verschillende bronnen op één plek kunnen samenbrengen.

Dan heb je alle data op een rijtje, maar dan ben je er nog niet. De data moeten geanalyseerd worden (door een webdienst of app), daaruit moeten conclusies worden getrokken en de gebruiker tot actie worden aangespoord... anders is zo’n slim bandje uiteindelijk niets meer dan een doornormaal horloge.

Hawkeye

Los van het gezondheidsaspect zijn sport en tech op nog een manier met elkaar verweven. Er is de laatste decennia een steeds groter wordende behoefte aan twee zaken die elkaar deels overlappen: enerzijds meer informatie over techniek en tactiek, zowel individueel als van een team, voor trainer en toeschouwer, en anderzijds een eerlijkere sport.

Die eerste wens heeft geleid tot uitgebreide trainingscentra, meetapparatuur, slowmotion-camera’s en andere manieren om bewegingen en looplijnen zo secuur mogelijk vast te leggen. Zo kan er tot in nog meer detail worden geschaafd aan techniek en tactiek, onmisbaar in een nivellerende sportwereld waarin de verschillen tussen absolute top en de rest steeds dichter bij elkaar komen te liggen.

©PXimport

Voor het aspect ‘eerlijkere sport’ is, naast de makers van camera’s en tijdwaarneming, één bedrijf in het bijzonder verantwoordelijk: Hawk-Eye, inmiddels een dochteronderneming van Sony. Hawk-Eye was in eerste instantie vooral bekend in de tennissport, waar het uitsluitsel moest geven of een bal al dan niet binnen de lijnen geslagen was. Inmiddels heeft ook het voetbal het systeem omarmd – zij het wat schoorvoetend – en wordt doellijntechnologie door de meeste liefhebbers onmisbaar geacht.

Harder, sneller, hoger

Eerlijkheid is belangrijk – moge de beste winnen – maar de beste willen zijn en de beste worden, zijn twee verschillende dingen. Vroeger volstond nog een relatief gezonde levensstijl met, volgens de filosofie van Joop Zoetemelk, voldoende nachtrust. Haaks daarop staan de verhalen van doorzakkende voetballers, kleedkamerfeestjes, dronken wielrenners, nachtelijke uitstapjes en geestverruimende middelen.

Tegenwoordig kom je met beide niet meer mee weg. De sport is zo ver geprofessionaliseerd dat de kleinste verandering in dieet of trainingsarbeid desastreuze gevolgen kan hebben. Om de filosofie van ‘marginal gains’ die wielerploeg Sky aanhangt werd aanvankelijk nog wat lacherig gedaan, maar na zes Tour-overwinningen in zeven jaar tijd is dat allang niet meer het geval. De windtunnel is niet meer een leuk uitstapje, het is absolute noodzaak. Of het nu gaat om het steeds maar weer opnieuw bekijken en analyseren van trainingsbeelden of het tot oneindig bijhouden van data, het is, zelfs in sporten waarbij amper techniek komt kijken, van levensbelang.

Keerzijde van de medaille

In elke sport wordt er helaas valsgespeeld en in sommige is doping een groot probleem. Maar in hoeverre zijn de verhalen over ‘mechanische doping’ waar? Hoe groot is de rol die tech daar speelt? In het wielrennen zijn er verhalen over motortjes: bijvoorbeeld bij gevallen renners waarbij de wielen blijven ronddraaien. Meestal worden dit soort theorieën snel genoeg ontkracht, al hebben de eerste schorsingen wegens het gebruik van motortjes al plaatsgevonden.

Hoe verder de techniek vordert, hoe moeilijker het wordt om dergelijke praktijken op te sporen. In het geval van de schaats-strips en de zwempakken van Speedo was er geen sprake van valsspelen, maar is de technologische vooruitgang later verboden. Zolang technologie en sport hand in hand gaan, zullen er altijd trucjes en foefjes verzonnen worden om nét die ene tel sneller te zijn, of die extra centimeter hoger te springen. Twee totaal verschillende takken van sport, met samen één gemeenschappelijk doel: het leveren van de ultieme prestatie.

▼ Volgende artikel
Zo speel je Windows-games op een Mac
© vladim_ka - stock.adobe.com
Huis

Zo speel je Windows-games op een Mac

Niet alle pc-games zijn officieel uitgebracht voor macOS, maar er zijn verschillende manieren waardoor je alsnog Windows-games kunt spelen op een Mac of MacBook. We leggen je uit hoe je dat doet.

In dit artikel lees je:

  • Waarom Macs niet standaard alle spellen ondersteunen
  • Op welke manieren je ze alsnog op een Mac kunt spelen
  • Dat je de spellen wel eerst zelf in bezit moet hebben

Lees ook: Creëer je ideale gameroom met deze accessoires

Apple voorziet zijn Macs en MacBooks de laatste jaren van eigen M-chips, wat ze een stuk krachtiger maakt dan voorheen. Hoewel ze daarmee genoeg capaciteit in huis hebben om de meest veeleisende games te draaien, zullen niet alle games native op macOS werken. Dat komt doordat macOS nu eenmaal een compleet ander besturingssysteem is dan Windows. 

Macs met Apple Silicon-processors ondersteunen bijvoorbeeld geen 32-bit-apps, waardoor een oudere Mac met Intel-chip bepaalde games wél kan draaien, terwijl een gloednieuwe Mac die niet ondersteunt. Voor ontwikkelaars is het bovendien niet rendabel om games voor macOS uit te brengen, bijvoorbeeld omdat er minder gamers op het platform te vinden zijn. 

Je hoeft echter niet meteen naar de winkel te rennen voor een Windows-pc, want er zijn wel degelijk verschillende manieren waarop je alsnog Windows-games op je Mac kunt spelen.

Windows-games spelen op een Mac(Book)

Er zijn genoeg mogelijkheden om Windows-games te spelen op een Mac, maar welke je kiest, hangt af van het type game dat je wilt spelen. Op AppleGamingWiki is een lijst te vinden van een hoop pc-games, waarbij per titel wordt vermeld of die native op een Mac draait en via welke andere tools de game te spelen is. Niet alle tools werken namelijk in combinatie met elk spel. 

Tools zoals CrossOver en Whisky

CrossOver is een van de meest gebruikvriendelijke tools om Windows-games te spelen op een Mac. De tool is gemaakt door CodeWeavers en stelt gebruikers in staat om Microsoft-apps op een Mac te draaien. CrossOver kan dus niet alleen games draaien, maar ook andere Windows-software zoals productiviteitstools. Het grote nadeel van CrossOver is dat de tool 74 euro per jaar kost om te gebruiken. Wel is er een gratis proefperiode beschikbaar. 

Een minder gebruiksvriendelijk, maar gratis alternatief is Whisky. Er is een hoop overlap tussen de twee tools, omdat Whisky en CrossOver dezelfde onderliggende technologie gebruiken: Wine (wat staat voor Wine is not an emulator). Toch is het een stuk lastiger om een Windows-game via Whisky op een Mac te laten draaien. De tool is een stuk technischer ingesteld en geeft de gebruiker meer controle, maar is daardoor ook moeilijker te doorgronden. Op de website van Whisky is een lijst met ondersteunde games te vinden.

Parallels

Een andere (betaalde) optie is Parallels. Dat is een programma dat een volledig Windows-besturingssysteem simultaan naast macOS kan draaien. De virtuele machine binnen macOS maakt het mogelijk om Windows 11 of Windows 10 te installeren, waardoor je vervolgens Windows-games en andere Windows-apps kunt downloaden. Deze tool is minder geschikt voor grafisch intensieve games, aangezien er twee besturingssystemen naast elkaar worden gedraaid.

Belangrijk om te weten is dat je de pc-games wel echt in je bezit moet hebben als je ze via de bovenstaande tools wilt spelen, zoals op Steam of een ander gameplatform. Ook werken niet alle games even goed met bovenstaande tools.

Ook interessant: Zo kun je je geld terugvragen op Steam

©Gorodenkoff

Stream je games naar je Mac

Grote techbedrijven als Nvidia en Microsoft hebben hun eigen clouddiensten voor games uitgebracht, waardoor het mogelijk is om pc-games naar je Mac te streamen. Met diensten als GeForce Now en Xbox Cloud Gaming kun je eenvoudig pc-games spelen, zonder dat enige technische kennis vereist is.

Diensten als Nvidia GeForce Now en Xbox Cloud Gaming maken het mogelijk om Windows-games te spelen zonder dat je over geschikte hardware beschikt. De game draait dan niet lokaal op je Mac, maar op een externe server. De beelden worden vervolgens naar je beeldscherm gestreamd. 

GeForce Now is gratis te gebruiken, al gelden er dan beperkingen en worden er advertenties getoond. Er zijn ook abonnementen beschikbaar met extra mogelijkheden vanaf 10,99 euro per maand. Niet alle games worden ondersteund, maar Nvidia heeft een lijst gepubliceerd met compatibele spellen. Bij Nvidia GeForce Now moet je de games eerst gekocht hebben, bijvoorbeeld op Steam, voordat je ze kunt streamen.

Xbox Cloud Gaming is beschikbaar met een Game Pass Ultimate-abonnement en maakt het mogelijk om games te spelen op een apparaat naar keuze, waaronder een Mac. Je bent hierbij afhankelijk van de Game Pass-bibliotheek, maar in het aanbod vind je ook een hoop titels die niet zijn uitgebracht voor Mac. Game Pass Ultimate kost 17,99 euro per maand.

Lees ook: Waar kun je het beste pc-games kopen? Een overzicht

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 steelstofzuigers met een lange accuduur
Huis

Waar voor je geld: 5 steelstofzuigers met een lange accuduur

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een handzame steelstofzuiger met een lange accuduur? We hebben vijf modellen voor je gevonden die je niet telkens hoeft op te laden.

Een steelstofzuiger biedt talrijke voordelen voor het moderne huishouden. Dankzij het lichte, slanke ontwerp is dit apparaat moeiteloos te hanteren, waardoor schoonmaken minder inspannend wordt. Doordat ze draadloos zijn, heb je volledige bewegingsvrijheid.

Steelstofzuigers zijn verder veelzijdig en kunnen zowel harde vloeren als tapijten goed reinigen. Door hun compacte formaat nemen ze minimale opslagruimte in beslag en passen ze gemakkelijk in kleine kasten. Moderne modellen beschikken over krachtige accu's met lange gebruiksduur en zijn doorgaans uitgerust met handige accessoires voor verschillende oppervlakken.

Veel steelstofzuigers fungeren als 2-in-1-apparaten, waarbij het handdeel losgemaakt kan worden voor het stofzuigen van meubels, trappen of de auto. Deze combinatie van gebruiksgemak, flexibiliteit en efficiëntie maakt de steelstofzuiger tot een onmisbaar huishoudelijk apparaat.

Bosch BBS712A

Deze Bosch - voluit de Unlimited 7 BBS712A genaamd - is een veelzijdige draadloze steelstofzuiger die geschikt is voor harde vloeren en tapijt. Hij weegt slechts 2,9 kg en heeft een flexibel buissysteem van 90 graden. De stofzuiger beschikt over een zogeheten TurboSpin-motor en een krachtige borstel met geïntegreerde led-verlichting, wat zorgt voor een grondige reiniging op alle oppervlakken. De 0,3 liter opvangbak is relatief klein, maar is eenvoudig te legen. Het apparaat wordt geleverd met diverse accessoires, waaronder een meubelborstel en een kierenzuigmond, en heeft een afneembare handstofzuiger voor moeilijk bereikbare plekken. Ook handig: bij deze Bosch krijg je twee accu's, waarmee je de standaard gebruikstijd kunt verdubbelen.

⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 40 minuten (op basis van één accu)

Rowenta X-Force Flex / RH99A9

Deze Rowenta X-Force Flex is een krachtige en veelzijdige draadloze steelstofzuiger. Met een zuigkracht tot 200 Watt en een 32,4 V lithium-ion batterij levert hij goede prestaties op verschillende typen vloeren. Dankzij de automatische zuigkrachtaanpassing past het apparaat zich moeiteloos aan verschillende oppervlakken aan. Dankzij de flexibele buis en de ingebouwde led-verlichting wordt het eenvoudig gemaakt om onder meubels en in donkere hoeken te reinigen. Het digitale display toont real-time informatie over de resterende batterijduur en stelt je in staat om tussen vier vermogensniveaus te schakelen, inclusief een Boost-functie voor extra kracht. Het ruime 0,9 liter stofreservoir is gemakkelijk te legen en kan worden afgewassen. Voor huisdierbezitters is de meegeleverde Animal Turbo-borstel ideaal voor het verwijderen van dierenharen

⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 70 minuten

Nilfisk Easy 2:1 36V

Deze veelzijdige draadloze steelstofzuiger heeft een geïntegreerde kruimelzuiger, gemaakt voor zowel grote als kleine schoonmaaktaken. Een krachtige 36V lithium-ion batterij biedt dit apparaat tot 80 minuten gebruikstijd, afhankelijk van de gekozen zuigstand. De stofzuiger beschikt over drie vermogensniveaus en een geluidsniveau van 77 dB, wat zorgt voor een stille en efficiënte reiniging. Dankzij de led-verlichting op de zuigmond worden donkere hoeken en onder meubels goed verlicht. Het stofreservoir heeft een capaciteit van 0,6 liter en is eenvoudig te legen en te reinigen. De Nilfisk Easy 2:1 36V wordt geleverd met diverse accessoires, waaronder een meubelborstel en een kierenzuigmond.

⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 80 minuten

Beko VRT 61821VD

De Beko VRT61821VD is een veelzijdige 2-in-1 steelstofzuiger met geïntegreerde kruimelzuiger, geschikt voor zowel harde vloeren als tapijt. Met een krachtige 21,6 V accu biedt deze stofzuiger een goede zuigkracht. Dankzij het wasbare HEPA-filter is hij geschikt voor mensen met een stofallergie. De stofzuiger heeft een stofreservoir van 0,5 liter en wordt geleverd met een turbo- en kierenzuigmond. De led-verlichting op de zuigmond laat je goed zien wat je aan het doen bent. Met een gewicht van slechts 2,,8 kg is hij licht en wendbaar, en de oplaadtijd bedraagt slechts 5 minuten. De Beko VRT61821VD is ideaal voor dagelijks gebruik en biedt een efficiënte reinigingservaring.

⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 70 minuten

Philips 7000-Serie Aqua XC7055/01

Deze Philips 7000 is multifunctioneel, want het kan zowel droog als nat reinigen. Hij is voorzien van een watermodule met microvezelpad. Het apparaat is uitgerust met een krachtige 25,2 V lithium-ion batterij die tot 80 minuten werktijd biedt in Eco-modus en 30 minuten in Turbo-modus. De digitale PowerBlade-motor zorgt voor een sterke luchtstroom tot 1100 liter per minuut, wat resulteert in uitstekende zuigkracht.

De XC7055/01 is voorzien van een digitaal display dat real-time informatie toont over batterijstatus en gekozen reinigingsmodus. Dankzij led-verlichting op de zuigmond en accessoires worden ook moeilijk zichtbare stofdeeltjes en vuil effectief opgespoord. Cyclonische filtering zonder stofzak zorgt voor efficiënte stofscheiding en eenvoudige reiniging van het reservoir van 0,6 liter. Bij het apparaat worden meerdere accessoires geleverd, waaronder een PrecisionPower Smart Nozzle met ZigZag-technologie, een Mini TurboBrush voor dierenharen, en diverse opzetstukken voor meubels en kieren.

Opgegeven maximale gebruikstijd: 80 minuten