ID.nl logo
De beste monitor voor ieder budget
© PXimport
Zekerheid & gemak

De beste monitor voor ieder budget

Wie een computer wil met de beste systeemprestaties, verkiest ongetwijfeld een desktop boven een laptop of tablet. Daarvoor moet je wel zelf nog een goed scherm uitzoeken. En bij een laptop kan het ook ideaal zijn als tweede scherm. In dit artikel lichten we de belangrijkste specificaties uit, zodat je de beste monitor kunt uitzoeken tegen een gunstige aanschafprijs.

Tip 01: Schermgrootte

Bepaal als eerste de schermdiagonaal van de monitor. Je keuze hangt natuurlijk sterk af van de ruimte op je bureau en welke computertaken je met de computer wilt doen. Zo kiezen grafische ontwerpers doorgaans voor een monitor van 27 of zelfs 32 inch. Hiermee heb je natuurlijk meer werkruimte om afbeeldingen of animaties naar je hand te zetten. Verder is een groot scherm ook gewenst wanneer je regelmatig naar video’s kijkt en geavanceerde games speelt. Ga in dat geval voor een exemplaar van minimaal 24 inch. Wil je alleen een beetje internetten, e-mailen, tekstverwerken en eenvoudige spelletjes spelen, dan kun je ook met een kleiner scherm uit de voeten. Een exemplaar van 22 inch is in dat geval een mooi formaat. Een bijkomend voordeel van een compact scherm is dat de aanschafprijs lager is. Je kunt ook nog overwegen om twee kleinere schermen op het systeem aan te sluiten, zodat je beschikt over één groot bureaublad. Het is dan wel een voorwaarde dat de videokaart van de computer twee monitoren kan aansturen.

©PXimport

Inch als meeteenheid

Bij praktisch iedere monitor staat er een getal in de productnaam. Dit staat doorgaans voor de beelddiagonaal in inches. Zo heeft de LG 27GK750F een scherm van 27 inch. Aangezien 1 inch staat voor 2,54 centimeter, heeft dit product een diagonaal van ruim 68 centimeter.

Tip 02: Video-ingangen

Het is natuurlijk wel fijn wanneer je de monitor rechtstreeks op de computer kunt aansluiten, zonder dat je hiervoor een adapter nodig hebt. Kijk daarom naar goed welke video-uitgangen jouw machine bevat en zoek daar een passend scherm bij. De kans is groot dat je een hdmi-poort op je pc hebt. Op recente pc’s is er steeds vaker ook een displayport-aansluiting aanwezig. Deze poort lijkt qua uiterlijk erg op een hdmi-aansluiting, alleen is er aan de zijkant één afgesneden hoekje te zien. Hdmi en displayport kunnen beide videobeelden in een hoge resolutie doorgeven en beide uitgangen vind je dan ook veelvuldig op nieuwe monitoren terug. Gebruik je een wat oudere computer? Let dan goed op, want je hebt dan wellicht een monitor met een dvi- of zelfs vga-aansluiting nodig. Dit zijn oudere aansluitingen, waarbij je in het geval van vga beschikt over een lagere beeldkwaliteit.

©PXimport

Hdmi en displayport kunnen beide videobeelden in een hoge resolutie doorgeven

-

Tip 03: Resolutie

Uiteraard is de resolutie van de beoogde monitor een belangrijke specificatie. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. Veruit de meeste producten hebben 1920 horizontale beeldpunten en 1080 verticale pixels. Dergelijke full-hd-schermen zijn prima geschikt voor alledaags gebruik, zoals filmpjes kijken en browsen. Vind je het leuk om foto’s en video’s met een geavanceerd programma te bewerken of ben je een fanatieke gamer, dan kun je ook een monitor met een nog hogere resolutie overwegen. Je hebt dan bijvoorbeeld keuze uit schermen met 2560 × 1440 en 3840 × 2160 pixels, waarbij laatstgenoemde waarde staat voor ultra hd. Ultra hd (2160p) bevat maar liefst veermaal zoveel pixels als full hd (1080p), maar daar betaal je dan ook een (flinke) meerprijs voor. Belangrijk is dat de videokaart van je computer capabel genoeg is om de maximale resolutie van de monitor uit te sturen. Zeker bij recente machines mag dat geen probleem zijn. Voor foto- en videobewerking op een hoge resolutie is overigens een systeem met voldoende rekenkracht vereist. In het geval van een doorsnee computer is een full-hd-scherm een uitstekende optie. Een scherm van 22 of 24 inch bevat daarmee voldoende details en teksten zijn erg goed leesbaar.

©PXimport

Huidige resolutie

Wil je graag weten op welke resolutie je momenteel aan het werk bent? Klik in Windows 10 met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies voor Beeldscherminstellingen. Onder Resolutie bekijk je de huidige waarde. Meestal staat de hoogst mogelijke resolutie al ingesteld.

©PXimport

Tip 04: Pixeldichtheid

In de specificaties van een monitor tref je meestal ook het aantal pixels per inch (ppi) aan. Dit staat voor de pixeldichtheid. Wanneer je de beelddiagonaal en de resolutie weet, kun je via een formule uitrekenen hoeveel pixels iedere inch van de monitor bevat. Een full-hd-scherm van 24 inch heeft bijvoorbeeld een hogere pixeldichtheid dan een monitor van 27 inch met dezelfde resolutie. Een groter scherm vereist dus in feite meer pixels om scherpe beelden te tonen. Hoe hoger de pixeldichtheid, hoe scherper de teksten en pictogrammen bijvoorbeeld worden weergegeven. Voorheen hadden sommige Windows-programma’s weleens moeite om de gebruikersinterface bij een hoge pixeldichtheid correct te interpreteren, venstertjes werden dan onleesbaar klein. Dankzij schaaltechnieken in de laatste Windows-edities is er gelukkig geen sprake meer van dit euvel. Kies dus gerust voor een scherm met een hoge ppi-waarde.

Tip 05: Verstelbaar scherm

Alle technische specificaties ten spijt, je wilt natuurlijk ook comfortabel achter het scherm zitten. Nagenoeg alle monitoren kun je kantelen, zodat je probleemloos de gewenste horizontale hoek instelt zonder dat je last hebt van hinderlijke spiegelingen. De betere schermen zijn ook in hoogte verstelbaar, zodat je het scherm op gelijke hoogte met je ogen positioneert. Dit werkt doorgaans met een simpel schuifmechanisme. Zeker als je dagelijks een paar uur voor de monitor plaatsneemt, is het fijn wanneer je de gewenste hoogte kunt instellen. Is dat bij jouw beoogde monitor niet het geval, dan vang je dit gebrek eventueel op met een speciale monitorstandaard of monitorarm.

Verder bestaan er ook nog schermen die je via een draaibaar voetstuk naar links of rechts kunt bewegen. Tot slot zijn sommige producten ook te roteren, waarbij je het scherm negentig graden draait (pivot). Deze optie is vooral interessant als je vaak lange documenten gebruikt, zodat je niet continu omlaag hoeft te scrollen.

©PXimport

De betere schermen zijn te kantelen, in hoogte verstelbaar en soms zelfs te roteren

-

Tip 06: Paneeltype

Bij de zoektocht naar een geschikte monitor heb je grofweg de keuze uit drie schermpanelen: ips, tn of va. Vanwege verschillende technieken heeft ieder paneeltype weer andere voor- en nadelen. Zo biedt ips (in plane switching) uitstekende kijkhoeken, zodat je de beelden ook vanaf de zijkant goed kunt bekijken. Dat is handig als je regelmatig met meerdere personen voor het scherm zit of niet altijd recht voor het beeld plaatsneemt. Verder biedt ips zeer heldere en realistische kleuren, waardoor dit schermtype interessant is voor fotobewerking en het bekijken van films. Een nadeel is de wat tragere reactiesnelheid, hoewel nieuwe ips-panelen steeds beter presteren op dit terrein. De reactietijd geeft aan hoeveel milliseconden een pixel nodig heeft om van kleur te veranderen. Vooral fanatieke gamers hebben baat bij een rappe reactietijd, zodat het beeld van het spel sneller reageert. Een tn-paneel (twisted nematic) is vergeleken met ips goedkoper om te fabriceren. Het garandeert snelle responsen van slechts één of twee milliseconden. De kijkhoeken en kleuren van dit schermtype zijn helaas van mindere kwaliteit. Tot slot is va (vertical alignment) een veelgebruikte schermtechniek. Hiervan zijn de contrasten en kleurweergave prima in orde en ook de reactietijd van de nieuwste producten zijn acceptabel.

©PXimport

Tip 07: Luidsprekers

Op je computer sluit je het liefst externe luidsprekers aan, vanwege de ruimere klankkast en betere audiodrivers. Het geluid van games, films en muziek komen zo beter tot hun recht. Helaas heeft niet iedereen voldoende plek voor speakers op het bureau. Het is bovendien een extra kostenpost. Je kunt een monitor met geïntegreerde luidsprekers overwegen. Tegenwoordig zitten die vaak in de onderkant verwerkt, zodat je ze niet kunt zien. Sommige modellen bevatten ook een webcam en microfoontje, waardoor je desgewenst videogesprekken kunt voeren. Een hdmi- en displayport-kabel transporteert naast beeld ook audiogegevens. Gunstig, want je hoeft dan geen extra kabel op de monitor aan te sluiten. In het geval van een dvi- of vga-verbinding is een analoge kabel met een 3,5mm-plug vereist. Houd er rekening mee dat interne monitorspeakers meestal niet al te hoge volumes accepteren.

©PXimport

Tip 08: Verversingssnelheid

Heb je een mooie monitor op het oog, werp dan vooral even een blik op de verversingssnelheid. Deze specificatie drukken fabrikanten uit in hertz (Hz). Hoe hoger deze waarde, hoe vaker de monitor iedere seconde een volledig nieuw beeld opbouwt. Een lage verversingssnelheid valt bijvoorbeeld op wanneer je de muis beweegt en een lelijke streep de cursor achtervolgt. Gelukkig bieden zelfs de goedkoopste producten tegenwoordig al een verversingssnelheid van 60 Hz. Iedere seconde ververst het scherm in dat geval dus zestig keer. Dat is prima voor dagelijkse taken, zoals surfen, e-mailen en video’s kijken. Gamers hebben voordeel van een hogere verversingssnelheid, zodat actiemomenten er vloeiender uitzien. Dit levert dus een mooier beeld op, en is ook minder vermoeiend voor de ogen. De duurdere schermen met een tn-paneel bieden soms een verversingssnelheid van maar liefst 144 of 240 Hz. Dergelijke hoge waarden vereisen overigens wel een goede videokaart.

©PXimport

Dure monitoren met een tn-paneel ondersteunen soms wel een verversingssnelheid van 144 of 240 Hz

-

Tip 09: Usb-poorten

Naast verschillende video- en audio-ingangen tref je wellicht nog meer poorten op de monitor aan. Vooral usb-aansluitingen zijn op veel recente producten beschikbaar. Die gebruik je bijvoorbeeld om randapparatuur te verbinden of mobiele apparaten op te laden. Deze poorten zijn toegankelijker dan de usb-aansluitingen van je desktop-pc, die zich vaak onder je bureau bevindt. Buiten traditionele usb-a-aansluitingen beschikken sommige moderne schermen nu ook over een usb-c-poort. Gunstig, want steeds meer apparaten hebben deze aansluiting. Zo gebruik je een usb-c-poort om een recente Apple MacBook of moderne laptop te verbinden. Sommige modellen voor de zakelijke markt hebben in de voet een dockingstation met meerdere usb-poorten, ethernet en een hoofdtelefoonaansluiting geïntegreerd.

©PXimport

Tip 10: Ultrawide

Veruit de meeste monitoren hebben een breedbeeldverhouding van 16:9. Onder de noemer ultrawide bestaan er ook modellen met een extra breed scherm met een verhouding van 21:9. Dat is bijvoorbeeld interessant voor gamers of vormgevers die extra veel werkruimte wensen. De meeste producten met een 21:9-beeldverhouding hebben een hoge resolutie en een forse beelddiagonaal van 34 inch. Verder is het scherm van veel ultrawide-monitoren gebogen, waardoor er een panoramisch effect ontstaat. Houd wel rekening met een forse meerprijs ten opzichte van monitoren met een reguliere 16:9-beeldverhouding!

©PXimport

Tip 11: Helderheid

Zeker bij gebruik overdag speelt de helderheid van de monitor een belangrijke rol. Zit je in een sterk verlichte ruimte met veel ramen of fel tl-licht, dan is een hoge helderheid geen overbodige luxe. Deze specificatie wordt uitgedrukt in candela per vierkante meter (cd/m²). Een scherm met 300 cd/m² of meer zorgt ook bij veel omgevingslicht voor duidelijke kleuren. Als je de monitor vooral ’s avonds gebruikt, kun je ook met een lagere helderheid uit de voeten. Gelukkig zijn er in de handel amper schermen met een helderheid onder de 250 cd/m² verkrijgbaar. De meeste producten zitten op 250 of 300 cd/m², al bestaan er ook genoeg schermen met een hogere helderheidswaarde.

Kooptips

Ben je op zoek naar een mooie monitor met een goede prijs-kwaliteitverhouding? We geven je drie interessante kooptips!

LG 22MP58VQ-P

Prijs: € 109,- Voor iets meer dan honderd euro schaf je deze degelijke LG-monitor aan. De schermdiagonaal van 21,5 inch voldoet prima voor doorsnee computertaken, zoals surfen op het web en e-mailen. Ondanks de relatief lage aanschafprijs is er een ips-paneel in de smalle behuizing verwerkt en dat komt de beeldkwaliteit ten goede. Dankzij een resolutie van 1920 × 1080 pixels en prima contrastwaarden komen films prima voor de dag. Aansluiten gebeurt via hdmi, dvi of vga.

©PXimport

Iiyama G-Master G2530HSU-B1

Prijs: € 139,- Ook wanneer je een wat groter full-hd-scherm wenst, betaal je niet direct de hoofdprijs. Zo kost dit exemplaar van 24,5 inch bij de meeste winkels 139 euro. Met de breed verkrijgbare G2530HSU-B1 richt Iiyama zicht voornamelijk op gamers. Het aanwezige tn-paneel heeft namelijk een reactietijd van slechts één milliseconde. Naast hdmi en vga is er ook een displayport-aansluiting voorhanden, zodat de meeste videokaarten geschikt zijn. Verder beschikt dit scherm ten opzichte van standaardschermen over een iets hogere verversingssnelheid van 75 Hz, wat resulteert in iets vloeiendere beelden. Tot slot zijn er speakers en een usb-hub in deze veelzijdige monitor ingebouwd. Dit product is voor 179 euro overigens ook als 27inch-variant verkrijgbaar.

LG 34UM59-P

Prijs: € 349,- Forse ultrawide-monitoren met een beeldverhouding van 21:9 zijn jammer genoeg erg aan de prijs. De 34UM59-P behoort met een aanschafprijs van 349 euro nog tot de goedkopere modellen. Daar krijg je wel een indrukwekkende monitor voor terug! De schermdiagonaal is maar liefst 34 inch en de resolutie bedraagt 2560 × 1080 pixels. Dat resulteert in zeer veel werkruimte. Het ips-paneel heeft een reactietijd van vijf milliseconden, dus voor fanatieke gamers reageert het scherm wellicht net iets te traag. Dankzij de ondersteuning voor FreeSync vormt deze 34UM59-P vooral een goede match met videokaarten van AMD. De verversingssnelheid van de monitor wordt hiermee automatisch gereguleerd, zodat je altijd geniet van vloeiende beelden. Houd er rekening mee dat je deze monitor uitsluitend via hdmi kunt aansluiten.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch