De beste bluetooth-speakers die je nu kunt kopen

© PXimport

De beste bluetooth-speakers die je nu kunt kopen

Geplaatst: 22 mei 2018 - 09:36

Aangepast: 23 april 2024 - 06:38

Maikel Dijkhuizen

Bluetoothspeakers zijn al voor enkele tientjes te koop, maar over het algemeen doe je je oren daar geen plezier mee. Om die reden gaan we in deze test op zoek naar kwalitatief hoogstaande modellen van gerenommeerde merken. Wat zijn de beste bluetooth-speakers van tussen de 200 en 400 euro?

Wie interesse heeft in een bluetoothspeaker staat voor een lastige keuze. Deze productgroep nam de afgelopen jaren namelijk nogal in omvang toe, waardoor het aanbod enorm is. Ieder zichzelf respecterend audiomerk heeft inmiddels een lijn met bluetoothspeakers in zijn portfolio. Deze luidsprekers zijn dan ook in allerlei soorten en maten te koop. Zo bestaan er portable modellen met een stevige behuizing welke je gemakkelijk overal mee naartoe neemt. Die hebben doorgaans een accu, zodat je niet afhankelijk bent van netvoeding. Daarnaast zijn er ook genoeg grotere bluetoothspeakers voor gebruik binnenshuis verkrijgbaar. Die klinken over het algemeen beter, omdat ze een grotere klankkast en krachtigere audiodrivers bevatten. In deze test leggen we zowel kleine als forse bluetoothspeakers op de pijnbank, waarbij we uitsluitend producten bespreken van de betere audiomerken.

Multiroom

Bluetoothprofielen

Bluetooth is niet zomaar bluetooth, want er bestaan diverse profielen van dit draadloze protocol. Die verschillen onder meer van elkaar in energieverbruik en bandbreedte, al zoomen we daar in deze test verder niet op in. Er is echter één bluetootheigenschap die een significante verbetering van het geluid oplevert en dat is de aptX-codec. Speakers die aptX ondersteunen, spelen liedjes via bluetooth af in cd-kwaliteit. Voorwaarde is wel dat de gebruikte smartphone of tablet ook met deze technologie overweg kan. In deze test passeren enkele bluetoothspeakers met aptX-ondersteuning de revue. Naast bluetooth bespreken we vanzelfsprekend ook de overige eigenschappen van iedere draadloze luidspreker.

Bose SoundLink Revolve+

Bose heeft met de SoundLink Revolve+ een bluetoothspeaker gefabriceerd volgens het 360graden-concept. Het apparaat heeft de vorm van een cilinder, waarin twee actieve audiodrivers zijn verwerkt. Samen verspreiden zij het geluid gelijkmatig, zodat je deze speaker in het midden van een gezelschap kunt neerzetten. We ontdekken nergens stiltegebieden wanneer we rondom de speaker bewegen. Wel raakt de SoundLink Revolve+ op een hoger volume helaas de controle kwijt. De geluidsweergave klinkt hierdoor nogal rommelig bij bombastische muziekstukken. Bij rustige nummers ligt deze speaker prettiger in het gehoor. Bose heeft bij het ontwerp rekening gehouden met de handzaamheid, want het apparaat bevat een draagband. Bovendien is de aluminium behuizing waterbestendig en voorzien van beschermbumpers. Handig voor het geval je het apparaat graag meeneemt, waarbij de aanwezige accu het zo’n zestien uur volhoudt. Voor de bediening heeft de bovenzijde meerdere knoppen die je vrij stevig moet indrukken. De meegeleverde netadapter sluit je aan op de micro-usb-poort. Verbinden met bluetooth gaat eenvoudig, waarbij een Nederlandstalige stem de verbinding bevestigt. Als alternatief sluit je een audiobron via de 3,5mm-geluidsingang aan. Samenvattend vinden we de SoundLink Revolve+ iets te duur voor wat je ervoor terugkrijgt.

Media has no description

© PXimport

Bose SoundLink Revolve+

Prijs
€ 329,95
Website
www.bose.nl7Score70

 • Pluspunten

 • 360graden-audioweergave

 • Waterbestendig

 • Prettige draagband

 • Minpunten

 • Geluid rommelig op hoog volume

 • Prijzig

Cambridge Audio Yoyo (M)

De meeste fabrikanten kiezen bij portable modellen voor een enkelvoudige bluetoothspeaker, zodat muziekliefhebbers slechts één apparaat hoeven mee te slepen. Cambridge Audio gooit het over een iets andere boeg, want de Yoyo (M) bestaat uit twee kleinschalige luidsprekers van zo’n twintig centimeter hoog die samen verantwoordelijk zijn voor een stereogeluid. Nuttig is dat je de hoofdluidspreker ook als enkelvoudige bluetoothspeaker kunt gebruiken.

Zoals we van de Britse fabrikant gewend zijn, is er veel aandacht besteed aan het design. De speakers zijn rondom voorzien van mooi geweven stof, waarbij potentiële kopers de keuze hebben tussen donkergrijs, lichtgrijs en blauw. Beide speakers beschikken aan de bovenzijde over een bedieningspaneel. Hiermee pas je onder meer het volume aan en neem je inkomende oproepen op. Handig is dat je met handgebaren de muziek desgewenst pauzeert en nummers overslaat, dit werkt erg soepel. Aan de onderzijde van ieder exemplaar zien we ook nog een usb-oplaadpoort en 3,5mm-geluidsingang. Opvallend is dat de speakers een gescheiden netvoeding gebruiken, dus voor gelijktijdig opladen zijn er twee stopcontacten vereist. De accu’s bieden een maximale speeltijd van 24 uur. De geluidsweergave klinkt erg uitgebalanceerd, waarbij iedere speaker een afzonderlijk audiokanaal voor z’n rekening neemt. Echt stereogeluid dus! Vanwege deze spreiding klinkt de Yoyo (M) veel dynamischer en ruimtelijker dan de meeste enkelvoudige bluetoothspeakers. Dankzij de aanwezigheid van een fullrange- én basdriver is het laag bij zware muziekstukken voor zo’n compacte speakerset prima vertegenwoordigd. Een gemiste kans is het ontbreken van aptX-ondersteuning.

Tip 12 De Cambridge Audio Yoyo M bestaat uit twee bluetooth-speakers, zodat je muziek in stereo kunt afspelen.

© PXimport

Cambridge Audio Yoyo (M)

Prijs
€ 349,-
Website
www.cambridgeaudio.com10Score100

 • Pluspunten

 • Fraaie afwerking

 • Stereogeluid

 • Prima audiokwaliteit

 • Lange accuduur

 • Minpunten

 • Gescheiden netvoeding

 • Geen aptX-ondersteuning

Dali Katch

Wat specificaties betreft is de Dali Katch bij voorbaat al een hoogvlieger. Zo is dit één van de weinige speakers in deze test die het bluetoothprofiel aptX ondersteunt. Verder heeft de ingebouwde accu een capaciteit van 2600 mAh, wat volgens de Deense fabrikant resulteert in een speeltijd van maximaal 24 uur. Ondanks de compacte afmetingen zijn de makers erin geslaagd om twee relatief forse woofers te integreren. Samen met twee tweeters zet de Katch een opvallend vol en detailrijk geluid neer, dat zelfs op een hoog volume prima standhoudt. Ook de behoorlijke diepe laagweergave is een pluspunt. Gebruikers kiezen via een drukknop aan de bovenzijde tussen twee luistermodi, namelijk ‘clear’ en ‘warm’. Laatstgenoemde modus laat iets meer bas horen en klinkt een stuk opener. Verder pas je met de drukknoppen het volume aan en schakel je de bluetoothadapter in. De zijkant bevat nog een 3,5mm-geluidsingang en usb-laadpoort. Deze Katch gebruik je dus eventueel ook als veredelde powerbank. Het ovaalvormige ontwerp is slim uitgedacht, waarbij de voet net dik genoeg is voor voldoende stabiliteit. Dankzij de uitschuifbare draagriem in combinatie met het lage gewicht kun je de Katch gemakkelijk meenemen. Deze bluetoothspeaker is voor veeleisende muziekliefhebbers een absolute aanrader, al is het product wel behoorlijk aan de prijs.

Media has no description

© PXimport

Dali Katch

Prijs
€ 399,-
Website
www.dali-speakers.com10Score100

 • Pluspunten

 • Uitstekende geluidskwaliteit

 • Lange accuduur

 • Uitschuifbare draagband

 • Minpunten

 • Geen speakerphone

 • Prijzig

Denon Envaya DSB-250BT

De DSB-250BT is het grootste model binnen de Denon Envaya-serie, maar met een breedte van amper 21 centimeter behoort dit product tot de kleinere bluetoothspeakers in deze test. Allereerst valt de nette afwerking op. Het platte waterbestendige ontwerp heeft zijkanten van rubber waar de speaker op leunt. De audiodrivers zitten verstopt achter geweven stof, waardoor dit apparaat een luxe uitstraling heeft. Via statuslampjes aan de voorzijde lees je moeiteloos de resterende accuduur af, waarbij er volgens Denon een maximale speeltijd is van dertien uur. De rechterzijkant heeft enkele bedieningstoetsen die je stevig moet indrukken. Hiermee activeer je onder meer de bluetoothfunctie en neem je inkomende oproepen op. Door een klepje aan de achterzijde los te wrikken, maak je een 3,5mm-geluidsingang en micro-usb-poort vrij. Laatstgenoemde aansluiting gebruik je om de batterij met de meegeleverde usb-kabel op te laden. Dit snoertje is wel wat aan de korte kant. Daarnaast is het een minpunt dat een aparte netadapter ontbreekt. Waar de meeste fabrikanten kiezen voor een woofer-tweetercombinatie, pakt Denon het iets anders aan. Twee actieve fullrange-drivers zijn verantwoordelijk voor het volledige audiospectrum. Deels is deze keuze geslaagd, want het midden- en hooggebied klinken erg sprankelend en zuiver. Wie echter van een flinke dosis bas houdt, moeten we helaas teleurstellen. Ondanks de aanwezigheid van een passieve basradiator is het laag nauwelijks hoorbaar.

Media has no description

© PXimport

Denon Envaya DSB-250BT

Prijs
€ 199,-
Website
www.denon-hifi.nl8Score80

 • Pluspunten

 • Waterbestendig

 • Prachtige afwerking

 • Klinkt zuiver en sprankelend

 • AptX-ondersteuning

 • Minpunten

 • Geen netvoeding

 • Nauwelijks bas

Edifier MP700

De Edifier MP700 heeft een langgerekt ontwerp met aan de bovenzijde een aluminium handvat. In een rubberen strook heeft de Chinese fabrikant volumetoetsen, een aan/uit-schakelaar en nfc-chip verwerkt. Achter een klepje zien we verder nog een usb-oplaadpoort en 3,5mm-geluidsingang voor het geval je een audiobron met een snoertje wilt aansluiten. De stevige behuizing is spatwaterdicht, dus dat is prettig voor wie buitenshuis van muziek wilt genieten. Helaas heeft de accu niet zoveel capaciteit, want Edifier belooft slechts een speeltijd van maximaal acht uur. Binnenin zorgen twee woofers en twee tweeters voor de geluidsweergave. Deze speaker klinkt een stuk vlakker vergeleken met de eerder besproken hoogvliegers Dali Katch en Cambridge Audio Yoyo (M). Niet vreemd, want de genoemde producten zijn een stuk prijziger dan dit exemplaar van Edifier. Toch vinden we het verschil in geluidskwaliteit in dit geval wel erg groot, ondanks dat deze speaker aptX ondersteunt. Zo missen we dynamiek en diepgang, waardoor de nummers niet bepaald sprankelend klinken. Bepaalde hoge tonen zijn bovendien ook nog eens te schel, terwijl het middelgebied futloos is. De laagweergave is voor bluetoothspeaker-begrippen wel redelijk in orde.

Media has no description

© PXimport

Edifier MP700

Prijs
€ 229,95
Website
www.edifier.com5Score50

 • Pluspunten

 • Spatwaterdicht

 • Aluminium handvat

 • AptX-ondersteuning

 • Minpunten

 • Klinkt wat vlakjes

 • Korte accuduur

Harman Kardon Omni 20+

Ten opzichte van de overige besproken bluetoothspeakers is de Omni 20+ een vreemde eend in de bijt. Deze luidspreker van Harman Kardon maakt eigenlijk deel uit van een lijn met multiroommodellen, waarbij je meerdere speakers via het thuisnetwerk kunt combineren. De Omni 20+ is niet bijster groot en heeft naast (draadloze) netwerkfunctionaliteit ook een bluetoothadapter in huis. Wel ontbreekt er een accu, dus voor de energievoorziening plaats je dit apparaat altijd in de buurt van een stopcontact. Vergeleken met de meeste bluetoothspeakers heeft de Omni 20+ een diepere klankkast, waardoor het natuurkundig gezien eenvoudiger is om een realistische audioweergave neer te zetten. Harman Kardon maakt met behulp van twee tweeters en twee woofers dankbaar gebruik van dit voordeel, want de geluidskwaliteit is uitstekend. Subtiele details zijn goed hoorbaar en alle lagen komen duidelijk naar voren, waarbij met name de diepe gecontroleerde laagweergave opvalt. De Omni 20+ klinkt daarnaast ook nog eens erg energiek, waardoor er niet zo snel luistermoeheid optreedt. Wie de moeite neemt om muziek vanaf muziekservers in het netwerk te streamen, geniet van een nóg beter geluid. De maximale audioresolutie bedraagt dan namelijk 24bit/192kHz. De bediening regel je met elegante drukknoppen aan de bovenzijde of de Harman Kardon Controller-app. Een interessant extraatje is dat er een Chromecast-ontvanger is ingebouwd.

Media has no description

© PXimport

Harman Kardon Omni 20+

Prijs
€ 349,-
Website
www.harmankardon.nl9Score90

 • Pluspunten

 • Uitstekende geluidskwaliteit

 • Netwerkfunctie

 • Minpunten

 • Geen accu

JBL Boombox

De JBL Boombox doet sterk denken aan een ouderwetse gettoblaster met aan weerszijden woofers van ruim tien centimeter en een groot handvat. Twee tweeters in het midden verzorgen de hoge tonen. De behuizing is erg robuust en heeft een ipx7-certificaat. Dit betekent dat de Boombox waterbestendig is, waardoor je dit omvangrijke apparaat probleemloos buiten gebruikt. Je moet dan wel ruim vijf kilo meeslepen. De voorzijde heeft voor de bediening drukknopjes. Aan de achterzijde zijn enkele aansluitingen verwerkt: twee usb-oplaadpoorten en een 3,5mm-geluidsingang. Een accu met een capaciteit van maar liefst 20.000 mAh is geïntegreerd, waarbij JBL een maximale speeltijd belooft van 24 uur.

Vanwege de forse basdrivers is het laag goed hoorbaar. Zeker op hoog volume lijkt de Boombox het basniveau in eerste instantie nogal te overdrijven, totdat we merken dat aan de achterzijde de outdoor-modus is geactiveerd. Zetten we die op indoor, dan klinken de nummers meer in balans. Toch is de Boombox niet bepaald een fijngevoelige bluetoothspeaker die de vernuftigste details laat horen. Dit apparaat is dan ook met name ontwikkeld om een groots geluid op een hoog volume neer te zetten.

Media has no description

© PXimport

JBL Boombox

Prijs
€ 399,-
Website
www.jbl.nl7Score70

 • Pluspunten

 • Waterbestendig

 • Kan erg hard

 • Lange accuduur

 • Minpunten

 • Weinig subtiliteit

JBL Xtreme

Vergeleken met de eerder besproken Boombox laat deze bluetoothspeaker uit de stal van JBL een iets subtieler geluid horen. Toch kan ook de Xtreme behoorlijk hard, waarbij het geluid een beetje gaat galmen. Net als bij de Boombox heeft JBL gekozen voor twee woofers een weerszijden van de cilindervormige behuizing. In het midden onder de drukknopjes bevinden zich twee tweeters. Op laag volume zijn baslijntjes goed hoorbaar en ook de hoge tonen komen prima uit de verf. Wel missen we wat detaillering in het middengebied. Zoals we van JBL gewend zijn is er een forse accu met een capaciteit van 10.000 mAh geïntegreerd. Zolang je het volume niet al te hoog opschroeft, is er een speeltijd van zo’n vijftien uur haalbaar. JBL heeft gekozen voor een duurzaam design van geweven stof, waardoor de Xtreme aanvoelt als een kwaliteitsproduct. Fijn is dat het materiaal spatwaterdicht is, zodat je er ook buitenshuis mee uit de voeten kunt. Vanwege het volle geluid is dit product voor dit doeleinde dan ook prima geschikt. Achter een rits zitten aan de achterkant enkele aansluitingen, waaronder tweemaal usb en een 3,5mm-geluidsingang. Overigens brengt JBL op korte termijn een nieuwe versie van de Xtreme op de markt.

Media has no description

© PXimport

JBL Xtreme

Prijs
€ 249,-
Website
www.jbl.nl7Score70

 • Pluspunten

 • Fraaie afwerking

 • Spatwaterdicht

 • Duidelijke basweergave

 • Minpunten

 • Onvolledig middengebied

Libratone GO ONE CLICK

Met de GO ONE CLICK mikt Libratone op muziekliefhebbers die een compacte bluetoothspeaker wensen. De smalle behuizing past met een lengte van ruim twintig centimeter gemakkelijk in iedere tas. De afneembare rand van rubber beschermt het apparaat tegen stootschade. Slim bedacht, al staat de speaker vanwege deze rand wel een beetje wankel. In de productdoos zitten een haak en draagband. Die kun je eventueel aan de rubberen beschermrand bevestigen. De behuizing is met een luxe stof afgewerkt en heeft een ipx4-certificaat, wat inhoudt dat deze speaker spatwaterbestendig is. Via een fraai aanraakelement wijzig je gemakkelijk het volume en neem je inkomende gesprekken op. Helaas levert Libratone geen aparte netadapter mee. Opladen gebeurt via de usb-kabel, eventueel in combinatie met een eigen usb-adapter. Verder herbergt het rubberen klepje aan de voorzijde nog een 3,5mm-geluidsingang. Net als bij veel andere producten van de Deense fabrikant, gaat ook dit model uit van het 360graden-concept. De speaker positioneer je dus in het midden van een gezelschap, waarna iedereen rondom de tafel of picknickkleed van de muziek kan genieten. Op basis van drie compacte woofers en een tweeter werkt dit concept verrassend goed. De GO ONE CLICK klinkt voor zo’n compact exemplaar behoorlijk gedetailleerd en energiek, al gaat het geluid op een hoger volume wel wat vervormen. Geen schande en een torenhoog volume is voor dit reismodel bovendien geen noodzaak. De accu biedt een maximale luistertijd van zo’n 12 uur.

Media has no description

© PXimport

Libratone GO ONE CLICK

Prijs
€ 199,-
Website
www.libratone.com8Score80

 • Pluspunten

 • Compact ontwerp

 • Rubberen beschermrand

 • Fijne bediening

 • Minpunten

 • Onstabiele voet

 • Geen netvoeding

Sony GTK-XB60

Naast de eerder besproken JBL Boombox is deze GTK-XB60 de tweede ‘partyspeaker’ die we onder ogen krijgen. Het betreft een rechtopstaande luidspreker (plat neerleggen kan ook) van ruim een halve meter hoog en een gewicht van acht kilo. Niet echt handzaam zou je zeggen, al maakt de geïntegreerde handgreep aan de bovenzijde het al iets gemakkelijker om de GTX-XB60 mee te sjouwen. De ingebouwde accu van 2500 mAh biedt een speeltijd van maximaal veertien uur op een laag volume. Naast bluetooth benader je desgewenst ook op andere manieren muziekbronnen. Zo sluit je bijvoorbeeld een usb-opslagdrager met muziekbestanden aan of koppel je een traditionele audiobron via analoge inputs. Het bedieningspaneel bevindt zich aan de bovenzijde, waarbij je naar eigen wens extra bas activeert en inkomende gesprekken aanneemt. Twee forse woofers en twee tweeters zetten gezamenlijk een nogal vol geluid neer, waarbij de nadruk ligt op het laag. Zeker voor feestjes is het fijn dat de GTK-XB60 behoorlijk hard kan, al klinkt de muziek dan wel wat dof. Voor de huiskamersfeer herbergt dit model te weinig subtiliteit. Sony mikt dan ook met name op feestgangers, waarbij de ritmegevoelige verlichting mooi van pas komt. Met behulp van de Fiestable-app wijzig je de verlichting eventueel naar eigen smaak en voeg je dj-effecten aan de geluidsweergave toe.

Media has no description

© PXimport

Sony GTK-XB60

Prijs
€ 280,-
Website
www.sony.nl7Score70

 • Pluspunten

 • Robuuste behuizing

 • Kan erg hard

 • Ritmegevoelige verlichting

 • Minpunten

 • Weinig subtiliteit

 • Klinkt een beetje dof

Tivoli Audio Model One Digital

Wie een veelzijdige bluetoothspeaker in een nostalgisch jasje zoekt, kan de Model One Digital overwegen. Zoals we van de Amerikaanse fabrikant gewend zijn, doet ook dit exemplaar enigszins denken aan een ouderwetse (transistor)radio met draaiknoppen en een houten frame. Het is even zoeken naar de bedieningswijze, maar al snel schakelen we met behulp van het ronde display moeiteloos tussen de bronnen fm, dab, wifi, aux en uiteraard bluetooth. Om de ingeschakelde audiobron te configureren, gebruik je het ronde draaiwiel rondom het display. Voor de radio-ontvangst levert Tivoli Audio een uitschuifbare sprietantenne mee. Met name de ondersteuning voor dab+ is een absolute meerwaarde, want de geluidskwaliteit is hiervan aanmerkelijk beter dan die van de fm-frequentieband. Bij gebruik van de Tivoli Audio Wireless-app streamen luisteraars desgewenst ook audiobestanden vanaf muziekservers in het thuisnetwerk. Handig voor het geval je muziekcollectie bijvoorbeeld op een nas staat opgeslagen. In het verleden scoorde Tivoli Audio met zijn producten nog weleens matig op het gebied van geluidskwaliteit, maar de Model One Digital klinkt heel behoorlijk. Toch is het akoestisch gezien lang niet de beste speaker in deze test, want we missen wat laag en dynamiek in de audioweergave. Voor kleine luisterruimtes voldoet deze gemoderniseerde radio echter prima.

Media has no description

© PXimport

Tivoli Audio Model One Digital

Prijs
€ 299,-
Website
www.tivoliaudio.nl7Score70

 • Pluspunten

 • Prachtig nostalgisch design

 • Veel functies

 • Minpunten

 • Bediening is wennen

 • Kan niet zo luid

 • Geen accu

Conclusie

De tijd dat portable bluetoothspeakers een blikkerig geluid laten horen, ligt gelukkig mijlenver achter ons. Ook voor veeleisende muziekliefhebbers valt er tegenwoordig genoeg te kiezen. De Cambridge Audio Yoyo (M) en Dali Katch bewijzen dat maar al te goed en zijn de terechte winnaars van deze test. Beide luidsprekers bieden een sublieme audioweergave, waarbij de Cambridge Audio Yoyo (M) vanwege de stereo-opstelling met twee luidsprekers nog een streepje voor heeft. De Dali Katch laat zich daarentegen een stuk eenvoudiger meenemen, terwijl dit apparaat ook het bluetoothprofiel aptX ondersteunt. Een groot pluspunt is dat beide producten geschikt zijn voor lange luistersessies op een enkele accuvoeding. De verhoudingen in deze vergelijkende test lopen ietwat scheef, aangezien de Cambridge Audio Yoyo (M) en Dali Katch tot de duurdere producten in dit deelnemersveld behoren. Gelukkig zijn er ook uitstekende speakers voor minder geld verkrijgbaar, zoals de Denon Envaya DSB-250BT en Libratone GO ONE CLICK. Ondanks de adviesprijs van 199 euro is laatstgenoemde 360graden-speaker bij bepaalde winkelketens voor minder dan honderd euro te koop. De Libratone GO ONE CLICK verdient dan ook het Redactietip-keurmerk.

Hieronder vind je alle testresultaten (.pdf) overzichtelijk op een rij:

Klik voor een grotere versie op de tabel.

© PXimport

De winnaars

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten