De beste all-in-one-printers voor je thuiswerkplek

© PXimport

De beste all-in-one-printers voor je thuiswerkplek

Geplaatst: 22 december 2020 - 08:15

Aangepast: 17 november 2022 - 08:57

Redactie

We testen vijf compacte, multifunctionele netwerkprinters waarmee je print, scant, kopieert en in sommige vallen ook faxt, zowel lokaal als via de cloud. We beoordelen de snelheid, afdrukkwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en gebruikskosten. Zoek je de beste all-in-on-printer voor op je thuiswerkplek, lees dan snel verder.

We vroegen fabrikanten om een zo compact mogelijke multifunctionele netwerkprinter voor thuis(kantoor) en kleine werkgroepen. Het maakt niet uit welke printtechniek de ingestuurde alles-in-éénprinter gebruikt; sommige fabrikanten hebben uitsluitend inkjetprinters, anderen zweren bij (led)laserprinters en sommige bedrijven bieden beide technieken aan. We ontvingen vier A4-inkjetprinters (van Brother, Canon, Epson en HP) en één A4-ledlaserprinter (van OKI).

Wij berekenen zelf een paginakostprijs voor zwarte en kleurenprints, rekening houdend met de prijs van XL-cartridges en de door de fabrikant opgegeven afdrukcapaciteit (zie onderstaande tabel). Dit zijn de minimale gebruikskosten.

In werkelijkheid liggen de gebruikskosten hoger. Je dient immers ook rekening te houden met de kostprijs van de printer zelf, van het gebruikte papier, de soort afdruk (een pagina met veel effen kleurvakken verbruikt uiteraard meer inkt of toner dan een simpele brief), met de energiekosten, met het maandelijkse printvolume en met de levensduur van het apparaat. Die elementen variëren te sterk of zijn te moeilijk voorspelbaar om zelf te berekenen.

Op hun websites plaatsen sommige fabrikanten berekeningsmodules waarmee ze proberen te bewijzen dat hun printer de laagste gebruikskosten heeft. Die zijn om de hiervoor genoemde reden met een flinke korrel zout te nemen. De vuistregel is dat wie zelden print, beter af is met een goedkoper inkjetapparaat, waarbij de printsnelheid en minimale gebruikskosten eigenlijk niet zo heel veel uitmaken. Print je relatief veel (bijvoorbeeld in een groter huishouden met veel scholieren of studenten), dan is een duurdere, snellere inkjetprinter met lagere minimale gebruikskosten wellicht interessanter.

Print je heel veel (minstens honderd kleurenpagina’s per maand), dan kan een laserprinter interessanter zijn, omdat die minder onderhoud vergt en doorgaans een langere levensduur heeft dan een vergelijkbaar inkjetapparaat. Houd er wel rekening mee dat lasers meer energie verbruiken dan inkjets. Ze zijn ook zwaarder en omvangrijker door de grotere tonercartridges.

Bekijk hieronder de testsamenvatting (klik voor groter), gevolgd door de individuele beoordelingen.

© PXimport

Brother DCP-J1100DW

© PXimport

De All-in-Box-bundel bevat de compacte DCP-J1100DW multifunctionele inkjetprinter en vier XL-inktcartridges. Dat volstaat volgens Brother voor drie jaar ongestoord printen. Voor het benodigde papier zorg je zelf. Die berekening is gebaseerd op een maandelijks afdrukvolume van ongeveer tweehonderd pagina’s, met een verhouding van zestig procent zwart-wit- en veertig procent kleurenafdrukken. Brother geeft tegelijk drie jaar garantie op deze bundel, waarvan het eerste jaar zelfs met pick-up & return.

Dankzij een gewicht van net geen negen kilo kan één persoon deze printer gemakkelijk uitpakken en installeren. Je hoeft de printer in tegenstelling tot bij de andere fabrikanten niet volledig open te klappen om de inkt te verwisselen: de cartridgehouder vind je achter een klep aan de rechterkant. Duidelijke instructies op het touchscreen en extra merktekens op de printer zelf tonen je welke kleur wáár precies hoort. De netwerkverbinding verloopt draadloos. Andere connectiviteit ontbreekt, maar die is er wel in de verder vergelijkbare Brother MFC-J1300DW die voor een meerprijs van dertig euro extra’s als usb- en ethernetpoorten, faxmodule en nfc-connectiviteit heeft.

De testresultaten gelden ook voor die all-in-one. Beide modellen hebben vooraan usb- en sd-kaartlezers. Mobiel printen en scannen gebeurt met behulp van de Brother iPrint&Scan-app voor Android en iOS. iPrint & Scan is er ook in een desktopuitvoering voor zowel Windows als macOS en biedt dan extra beeldverwerkingsmogelijkheden. Verder is Nuance Paperpot 14 inbegrepen in de aankoopprijs. De gemiddelde afdrukkwaliteit is zeer goed. Vooral monochrome afdrukken zijn van uitstekende kwaliteit en bijna niet te onderscheiden van die van een laserprinter.

Brother DCP-J1100DW

8Score80

 • Pluspunten

 • Goede printkwaliteit

 • Relatief lage gebruikskosten

 • Gebruiksvriendelijk display

 • Minpunten

 • Alleen wifi-verbinding

Canon PIXMA TS8350-serie

© PXimport

De Canon PIXMA TS8350-serie is verkrijgbaar in drie kleuren: TS8350 (zwart), TS8351 (wit) en TS8352 (rood). Dat deze multifunctional niet veel hoger is dan een gewone inkjetprinter komt vooral door het ontbreken van een automatische documentinvoer (adf). Kopiëren en scannen gebeurt vel per vel. De TS8350-serie gebruikt zes inktcassettes, verkrijgbaar in drie formaten (tot XXL). De speciale photo blue-cartridge gaat overigens veel langer mee dan de andere vijf en hoef je minder vaak te vervangen.

Zoals bij wel vaker bij multifunctionals van Canon het geval is, heeft de PIXMA TS8350 twee papierlades met elk een capaciteit van honderd vellen normaal papier: een horizontale vooraan (met geïntegreerde papieruitvoer voor twintig vellen) en een verticale achteraan, waarin ook twintig vellen dikker fotopapier passen. In de horizontale papierlade is een multifunctionele lade verwerkt voor bedrukbare optische schijfjes of nagelstickers (Canon NL-101 papier; een Canon-nagelsticker-app is beschikbaar voor Android en iOS). De papieruitvoerlade zit boven de horizontale papierlade en wordt door de printer zelf naar voren geschoven als je begint te printen. Maar eerst dien je dan wel zelf de schermklep naar boven te schuiven. Doe je dat niet, dan toont het aanraakscherm een foutmelding die pas verdwijnt wanneer je dit gedaan hebt.

Verbindingen gebeuren via wifi en bluetooth. Dankzij een sd-kaartsleuf vooraan print je direct vanaf een geheugenkaartje. Foto’s en documenten printen kan met behulp van de Canon Print Inkjet/Selphy-app rechtstreeks vanaf smartphone of tablet. De printkwaliteit is uitstekend, voor alle soorten prints.

Canon PIXMA TS8350-serie

7Score70

 • Pluspunten

 • Zeer compact

 • Fotokwaliteit

 • Relatief stil

 • Minpunten

 • Geen automatische documentinvoer

Epson WorkForce Pro WF-3825DWF

© PXimport

De Epson WorkForce Pro WF-3825DWF kan volgens Epson wel tot 26.000 pagina’s per maand printen, maar is toch vooral bedoeld voor een maandelijks printvolume van 200 tot 1.000 pagina’s. De WorkForce Pro WF-3820DWF, ongeveer twintig euro goedkoper, is essentieel hetzelfde apparaat, maar dan zonder ethernetpoort, dus met alleen draadloze connectiviteit. De testresultaten gelden ook voor die printer.

Dit is een verhoudingsgewijze compacte multifunctionele printer die op een gewone tafel past. Vooraan steekt de papierlade zo’n vijf centimeter uit de voor de rest vlakke behuizing. Je bedient alles via het scherm (ook in het Nederlands). De enige fysieke bedieningsknop is een grote stroomknop die zich links naast het aanraakscherm bevindt. Daaronder zit een statuslampje dat oplicht bij het verzenden of ontvangen van een fax. Links in de behuizing is er een usb-poort achter een klepje waarin een extern geheugen past. Je kunt ermee scannen naar pdf-, jpg- of tiff-formaat of foto’s in jpg- of tiff-formaat printen.

Naast gewone cartridges heeft Epson voor deze printer ook XL-patronen. Het bedrijf levert een uitgebreide verzameling software mee, die je niet verplicht allemaal hoeft te installeren. Optioneel is er de Epson Creative Print mobiele app voor speciale printtaken, zoals het printen van kalenders, collages, cd-etiketten of voorbedrukt papier. De Epson Photo+-app voor gewone computers biedt dezelfde en nog meer creatieve afdrukmogelijkheden. Op het gebied van kwaliteit excelleert de WD-3825DWF. Vooral kleurenafdrukken (op hoge kwaliteit) zien er uitstekend uit en ook foto’s print deze multifunctional behoorlijk goed.

Epson WorkForce Pro WF-3825DWF

8Score80

 • Pluspunten

 • Uitgebreide functionaliteit

 • Uitstekende afdrukkwaliteit

 • Betaalbaar

 • Minpunten

 • Saai ontwerp

HP Envy PRO 6420

© PXimport

Wij testen de HP Envy Pro 6420 (met drie maanden inkt voor 150 pagina’s), maar onze testresultaten gelden ook voor de HP Envy Pro 6430 (met voor vier maanden gratis inkt). Deze multifunctional heeft geen scherm; de bedieningsknoppen zijn verlichte aanraakknoppen geïntegreerd in de papierlade die pas zichtbaar worden wanneer je de stroom inschakelt. Dan begint ook de brede ledstrip boven de invoerlade in verschillende kleuren te pulseren. Zodra de strip paars wordt, is de printer klaar om te configureren. Dit kan met de HP Smart-app voor Android en iOS of Windows- en macOS-software.

Tijdens de installatieprocedure krijg je de kans je in te schrijven op de HP Instant Inkt-abonnementsformule; de printer bestelt de inkt zelf zodra dat nodig is. Lege inktcartridges stuur je gratis terug naar HP, dat zorgt voor een professionele recycling. Op het eerste gezicht kun je het inktabonnement niet overslaan in de app, maar als je de optie ‘Ontvang inkt tegen een reguliere prijs’ onderaan aanvinkt, lukt het wel (na nog eens een waarschuwing of dit wel een goed idee is). Los gekochte inktcartridges zijn er in gewoon en XL-formaat. Maar omgerekend kost printen dan wel meer per pagina dan wanneer je een van de duurdere HP-inktabonnementen neemt.

Het abonnement van 2,99 euro per maand (porto inbegrepen) veronderstelt vijftig geprinte pagina’s per maand. Honderd pagina’s per maand kosten 4,99 euro, driehonderd pagina’s 9,99 euro. Print je minder, dan blijven de kosten gelijk, want niet-gebruikte pagina’s worden meegenomen. De printkwaliteit is goed, maar dit is wel een relatief trage all-in-one.

HP Envy PRO 6420

6Score60

 • Pluspunten

 • Licht en compact

 • Recycling van cartridges bij inktabonnement

 • Minpunten

 • Duur bij hogere printvolumes

 • Geen lcd-scherm

 • Verwarrende software-opties

OKI MC573dn

© PXimport

OKI richt zich met zijn printers en multifunctionals vooral op professionele gebruikers en bedrijven. De MC573dn is een instapmodel in de alles-in-een-productreeks, bedoeld voor thuiswerkers en kleine tot middelgrote thuiskantoren of werkgroepen met één tot twintig of meer gebruikers. Verhoudingsgewijs is dit een groot en zwaar apparaat, dat toch nog op een flinke gewone werktafel past. Je hebt wel twee personen nodig om het uit de verpakking te halen. Deze printer is op de Canon na de stilste binnen deze groepstest. Je kunt de stille modus activeren; dan werkt hij trager, maar nog stiller.

Qua omvang is de OKI MC573dn zelfs iets smaller dan bijvoorbeeld de Brother DCP-1100DW, maar wel ettelijke centimeters dieper en vooral veel hoger. De grotere omvang en het hogere gewicht hebben niet alleen te maken met de kwaliteitsvolle, snelle automatische documentinvoer (met vijftig vel capaciteit), maar wordt vooral veroorzaakt door de ledlaserprintertechnologie met zijn vier omvangrijke tonercartridges, die nu eenmaal een plek in het apparaat moeten krijgen. OKI heeft gewone toners tot 1.500 pagina’s en XL-versies tot zo’n 6.500 pagina’s.

De standaardconnectiviteit (usb en ethernet) breid je optioneel uit met een draadloze netwerkmodule. Die past in een gemakkelijk bereikbaar klepje aan de rechterzijkant van de printer. De standaardpapierlade (250 vel) kan worden aangevuld met maximaal twee extra lades voor een totale capaciteit van 1.400 vel. SENDYS Explorer Lite-documentbeheersoftware en ABBY Finereader 12 Sprint ocr-software worden gratis meegeleverd. De afdrukkwaliteit is zeer goed, zowel in zwart-wit als in kleur. Dit is veruit de snelste geteste multifunctional.

OKI MC573dn

9Score90

 • Pluspunten

 • Snel

 • Veel functies

 • Printkwaliteit

 • Minpunten

 • Vrij groot

 • Redelijk zwaar

 • Niet alle software is Nederlandstalig

Conclusie

Vier alles-in-éénprinters scoren in de kwaliteitstesten minstens een 8,8; de HP scoort 7,8. Dat zijn goede tot uitstekende kwaliteitsscores. Als we ook rekening houden met de printsnelheid en gebruikskosten, dan is de OKI MC573dn onverslaanbaar. Maar deze laserprinter is een semiprofessioneel apparaat en dus alleen interessant voor wie heel veel print.

De Epson WorkForce Pro WF-3825DWF doet zeker voor wat betreft zwart-witprints inzake snelheid niet onder voor de OKI, is iets trager in de kleurentests, maar haalt een hogere kwaliteitsscore en dit voor redelijke gebruikskosten. Het is een terechte Slimme koop.

Wie vooral foto’s print, maar toch het gemak wil van een all-in-one, kiest de Canon PIXMA. Wil je de laagste gebruikskosten, ga dan voor de Brother All-in-Box-bundel. Print je zeer weinig, maar wil je je geen zorgen maken over uitgedroogde inktcartridges, dan komt de HP Envy Pro in aanmerking.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000