ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Communiceren via Skype

Sinds de lancering in 2003 heeft Skype ons veel goeds gebracht. Met Skype kunt u op prettige en kwalitatief goede wijze 'bellen' van de ene computer of smartphone met app naar de andere. Ook is het mogelijk om tegen betaling vanaf een computer of smartphone te bellen naar een telefoonnummer en andersom van een telefoon naar een Skype-nummer. Wij leggen u uit hoe dit precies werkt en wat u moet doen om een Skype-gesprek te voeren.

1. Account aanmaken en beginnen

Om Skype te kunnen gebruiken dient u eerst een gratis account aan te maken. Wanneer u surft naar Skype en klikt op Download Skype, kunt u direct een account aanmaken. U kunt ook voor diverse telefoons een app downloaden. Vul de gegevens in die van u gevraagd worden. Let op: uw Skypenaam is de 'Nickname' waaronder uw contactpersonen u zullen zien. Zodra Skype is geïnstalleerd en gestart, meldt u zich aan met de gekozen Skypenaam en uw wachtwoord. U komt dan in de hoofdinterface van Skype terecht. Tijd om contactpersonen toe te voegen. Door te klikken op Nieuw / Contactpersoon kunt u zoeken naar mensen die u kent, bijvoorbeeld door hun volledige naam, e-mailadres of Skypenaam in te vullen. Door te klikken op Nieuw / Importeer contactpersoon kunt u contactpersonen importeren vanuit bijvoorbeeld Facebook of Gmail. U hebt nu de basis van uw Skype-account ingesteld.

©PXimport

Alvorens u gratis kunt bellen met Skype, dient u de software te downloaden en een account aan te maken.

2. Webcam instellen

Een van de grote voordelen van Skype boven de reguliere telefoon is dat u tijdens het bellen gebruik kunt maken van video. Dit kan alleen als u van Skype naar Skype belt. Uiteraard dient u hiervoor wel te beschikken over een webcam, welke u vervolgens binnen Skype configureert. Op de pc doet u dit door te klikken op Extra / Instellingen en vervolgens op Video-instellingen. Voor de video-instellingen van Skype binnen OS X klikt u op Skype in het menu linksboven, en vervolgens op Voorkeuren / Video. Als het goed is krijgt u direct live-beeld van uw webcam te zien. Blijft het zwart of krijgt u een foutmelding, controleer dan of u niet nog een andere applicatie open hebt staan die gebruikmaakt van de webcam, deze kan namelijk maar één applicatie tegelijk aan. Via de opties onder het beeld kunt u aangeven van wie u automatisch video wilt ontvangen (iedereen, alleen uw contactpersonen of niemand) en aan wie u wilt laten weten dat u kunt videobellen (uw contactpersonen of niemand). Via de knop Webcam instellingen kunt u specifieke instellingen aanpassen zoals de helderheid, het contrast, enzovoort.

©PXimport

Via het menu Instellingen kunt u bepalen van wie u video wilt zien, aan wie u video wilt tonen en kunt u de videoweergave aanpassen.

Overal bereikbaar via Skype

In de beginperiode van Skype kon u het programma alleen installeren op uw computer en op die manier bellen naar andere computers of telefoonnummers. Inmiddels zijn de mogelijkheden flink uitgebreid. Zo kunt u tegenwoordig een speciaal Skype-telefoonnummer aanvragen zodat mensen u met een gewoon toestel kunnen bellen en is het mogelijk om Skype te installeren op smartphones, waarmee het systeem een stuk mobieler wordt. Meer over deze mogelijkheden vindt vanaf stap 5.

3. Skypen met video

Nu u video hebt ingesteld kunt u een videogesprek beginnen met iemand. Om dit te doen klikt u op de naam van de contactpersoon met wie u een gesprek wilt beginnen en vervolgens op Videogesprek in het menu aan de linkerkant. Wilt u snel nog even uw audio- en video-instellingen controleren voor u belt, klik dan op Controleer instellingen. Klik op Videogesprek om te 'bellen'. Wanneer de persoon aan de andere kant van de lijn opneemt, dan zult u hem of haar groot in beeld zien en uw eigen beeld in een kleiner kader in een hoek (aangenomen dat beide partijen hebben gekozen voor video delen). Wilt u bij nader inzien toch geen video delen en alleen de video van de andere partij bekijken, druk dan op de blauwe knop onderin het venster. Wilt u de video op volledig scherm bekijken, druk dan op Volledig scherm bovenin het videovenster. Op een Mac werkt deze optie iets anders: daar klikt u linksboven in het venster op het videopictogram om het delen van video in- en uit te schakelen.

©PXimport

U kunt nu een gesprek met iemand beginnen waarbij u beide partijen in beeld ziet.

4. Groepsgesprek

Naast het voeren van een gesprek met één persoon, is het ook mogelijk om een groepsgesprek te voeren met meerdere Skype-gebruikers op pc of smartphone, en daar zelfs mensen aan toe te voegen met een vaste lijn. U kunt in totaal met 25 mensen in een groepsgesprek communiceren. Een groepsgesprek kunt u op drie manieren initiëren. Als eerste kunt u de Shift-toets ingedrukt houden en klikken op alle contactpersonen die u in de groep wilt hebben en vervolgens klikken op Bel groep. Als u al een groep hebt aangemaakt binnen uw contactpersonen, kunt u op deze groep klikken en dan op Bel groep. Besluit u echter tijdens een telefoongesprek dat u een contactpersoon wilt toevoegen, dan klikt u simpelweg rechtsboven op Personen toevoegen. In OS X werkt deze optie wederom iets anders, daar klikt u binnen Skype op Bellen in het menu bovenin en vervolgens op Groepsgesprek. Vervolgens selecteert u de personen die u wilt betrekken in het gesprek. Uiteraard kunt u ook hier nog iemand toevoegen wanneer u al in een gesprek bevindt. U klikt dan op de naam van een persoon in de lijst met contactpersonen, klikt op het uitklapmenu en vervolgens op Aan gesprek toevoegen.

©PXimport

U kunt eenvoudig gesprekken voeren met meer dan één persoon, zelfs tot een totaal van 25 personen.

iPhone 4 FaceTime

Het is natuurlijk prachtig dat u met behulp van wat software uw computer kunt veranderen in een videotelefoon, maar eigenlijk zou het nog veel handiger zijn als uw telefoon zelf over deze functionaliteit beschikte. Daar dacht computerfabrikant Apple precies hetzelfde over en om die reden integreerde het bedrijf FaceTime in z'n allernieuwste telefoon: de iPhone 4. FaceTime stelt bezitters van een iPhone 4 en de nieuwste iPod touch in staat om met elkaar te videobellen met behulp van de ingebouwde camera's. Zo kunt u via de camera aan de voorkant uw gezicht tonen, maar u kunt ook overschakelen naar de camera aan de achterkant, om te laten zien wat er om u heen gebeurt. Het is in feite de vorm van videobellen waar men jaren geleden alleen maar van kon dromen. Al blijft het natuurlijk jammer dat het enkel werkt op een wifi-netwerk en dat men per se een iPhone 4 of de nieuwste iPod touch moet hebben om ervan te kunnen profiteren.

5. Skypen naar telefoonnummer

Het mooie van de technologie achter Skype is dat u het ook kunt gebruiken om te bellen naar 'gewone' telefoonnummers. Dat kan zeer handig zijn wanneer u in het buitenland bent en niet via uw mobiele provider wilt bellen. U kunt dan tegen een voordelig tarief (prepaid) Skype-credits inkopen waarmee u kunt bellen. Zo komt u dus nooit voor onverwacht hoge rekeningen te staan. Om Skype-tegoed te kopen klikt u binnen Skype op Skype in het menu linksboven en vervolgens op Koop Skypetegoed. U komt dan op een pagina terecht waarop u verschillende bedragen kunt kiezen. Maak een keuze, bepaal via Betaal met aan de rechterkant op wat voor manier u wilt betalen (o.a. creditcard, PayPal en bankoverschrijving), en klik op Nu kopen. Uw tegoed is nu toegevoegd aan uw account (met bankoverschrijving duurt dit uiteraard een paar dagen). Om nu naar een telefoonnummer te bellen klikt u op Bel telefoonnummers in het menu links, selecteert u het land waarnaar u wilt bellen, toetst u het nummer in en klikt u op Bellen (zorg er wel voor dat u een microfoon hebt aangesloten die aanstaat).

©PXimport

Naast het bellen van pc naar pc kunt u (tegen betaling) ook rechtstreeks bellen naar een regulier telefoonnummer.

6. Skypen van telefoon naar pc of mobiele app

Het tegenovergestelde van de vorige stap is ook mogelijk. Door een Skype-nummer aan te vragen, wordt er een regulier telefoonnummer gekoppeld aan uw account, zodat men met een gewone telefoon naar uw account kan bellen. Zo kunt u reguliere telefoontjes ontvangen op uw computer (of ieder ander apparaat waarop u Skype hebt staan). Helaas is hier wel een flink prijskaartje aan verbonden, namelijk 17,25 euro voor drie maanden of 57,50 euro voor een heel jaar (omgerekend dus 4,79 euro per maand). Daarentegen biedt het wel het voordeel dat men gewoon uw Nederlandse Skype-nummer kan bellen wanneer u op vakantie bent in het buitenland. Dan moet u natuurlijk wel een pc of telefoon meenemen met daarop Skype. U kunt ook een buitenlands nummer aanmaken, zodat uw vrienden vanuit het buitenland naar een - voor hun - lokaal nummer bellen, terwijl u zich in Nederland bevindt. Uiteraard kan het ook uw vaste telefoonlijn vervangen, maar prijstechnisch levert dat wellicht te weinig voordeel op tegenover het feit dat u altijd een Skype-apparaat online moet hebben staan. U vraagt een Skype-nummer aan door te surfen naar Skype, te klikken op Prijzen en vervolgens in de lijst Oproepen ontvangen van vaste en mobiele nummers te selecteren. Klik vervolgens op Buy a number (het gaat via de Engelstalige site), log in, selecteer een nummer, betaal en klaar bent u.

©PXimport

U kunt via Skype een telefoonnummer aanvragen waarop men u kan bellen met een gewone telefoon.

7. Onbeperkt bellen naar het buitenland

Hebt u familie in het buitenland waarmee u graag regelmatig belt, of een andere reden om regelmatig naar vaste nummers in het buitenland te bellen? Dan is het via Skype mogelijk om dit via een vast tarief te doen. Stel bijvoorbeeld dat u regelmatig iemand moet bellen in de Verenigde Staten, dan kan dit u op de reguliere manier al snel een flinke bak geld kosten. Via Skype kunt u voor 11,50 euro inclusief btw een abonnement afsluiten waarvoor u onbeperkt naar vaste nummers kunt bellen in een groot aantal landen ter wereld (waaronder dus de Verenigde Staten). Onbeperkt komt in dit geval toch met een beperking, aangezien een 'Fair Use-beleid' van toepassing op het abonnement, maar tenzij u dag en nacht aan de lijn hangt met buitenlandse vrienden, zult u daar geen hinder van ondervinden. Om een onbeperkt abonnement af te sluiten surft u naar Skype abonnementen en klikt u op Nu kopen. U logt in met uw Skype-account, voltooit de betaling (o.a. creditcard, Paypal en bankoverschrijving) en u belt de hele wereld rond voor 11,50 euro. U kunt hiermee ook naar Nederland bellen als u zelf in het buitenland zit. Voor een abonnement voor alleen Europa betaalt u 6,88 euro per maand.

©PXimport

Tegen een maandelijkse prijs van 9,95 euro kunt u onbeperkt bellen naar vast nummers wereldwijd.

3G-blokkade Skype

Skype op de pc werkt prima, maar het is uiteraard nog veel mooier wanneer u het systeem bij u kunt dragen op uw mobiele telefoon en op die manier daadwerkelijk altijd bereikbaar kunt zijn. Skype zag dit uiteraard wel zitten en lanceerde Skype voor onder andere de iPhone. Mobiele-telefoonproviders waren hier minder blij mee, aangezien zij ten eerste inkomsten mislopen en daarnaast nog eens worden opgezadeld met extra hoge datakosten. Om die reden was Skypen op de mobiele telefoon lange tijd alleen mogelijk via wifi. De beslissing leidde tot flink wat ophef omtrent netneutraliteit, omdat op die manier in feite het internet wordt gefilterd, hetgeen rechtstreeks indruist tegen de aard van het medium. In mei van dit jaar keurde Apple plotseling een 3G-versie van Skype goed, maar al snel maakte Skype bekend dat de dienst maar tijdelijk gratis zou zijn en dat men voor 3G-gesprekken (zelfs van Skype naar Skype, wat dus normaliter gratis is) zou moeten betalen. Na veel ophef besloot Skype deze plannen te laten varen. Helaas niet om nobele redenen voor netneutraliteit, maar simpelweg omdat veel providers hebben aangekondigd te stoppen met abonnementen voor onbeperkt datagebruik, en de kosten voor Skype-gebruikers dan te hoog zouden worden.

8. Mobiel Skypen via iPod/iPhone

Zoals u in het kader 3G-blokkade Skype kunt lezen is het sinds mei 2010 niet meer alleen mogelijk om Skype op uw mobiele telefoon te installeren, maar ook om te bellen over het 3G-netwerk. Dit betekent dat u altijd en overal via Skype bereikbaar bent (mits er 3G-bereik is). Er zijn Skype-versies beschikbaar voor verschillende modellen van Nokia en Sony Ericsson en uiteraard de iPod touch en iPhone. We nemen de laatste groep even als voorbeeld voor het bellen via de mobiel. U downloadt Skype via de App Store van Apple, start de app en logt in. U kunt nu mensen gaan bellen door op contactpersonen te drukken, maar u kunt ook op het tabblad Bel onderin drukken om een telefoonnummer in te tikken. Zolang u Skype actief hebt kunt u ook gebeld worden. Het fijne van iOS 4 (het nieuwe besturingssysteem van Apple voor iPhone en iPod) is dat het multitasking ondersteunt. Oftewel: u kunt andere dingen doen op uw iPhone terwijl Skype op de achtergrond actief blijft.

©PXimport

Skype heeft ook een app voor mobiele telefoons (en de iPod Touch). Hiermee bent u in principe overal en altijd bereikbaar.

9. Alternatief: Live Messenger

Skype installeren is natuurlijk een kleine moeite, maar wanneer u het alleen wilt gebruiken voor gesprekken tussen twee computers, dan is dit wellicht niet eens nodig. Er zijn prima alternatieven, zoals Live Messenger van Microsoft. Live Messenger (ooit begonnen onder de naam Windows Messenger) is van oorsprong een chatprogramma waarmee u over en weer berichtjes kunt sturen met uw contactpersonen. Het programma bevat ook de mogelijkheid om deze contactpersonen op te 'bellen'. Om een dergelijk gesprek te beginnen dubbelklikt u binnen Live Messenger op de gewenste contactpersoon om een chatvenster te openen en vervolgens op Gesprek. De webcam zal automatisch in worden geschakeld wanneer u deze hebt aangesloten en het videogesprek wordt tot stand gebracht. Voor een-op-eengesprekken werkt dit prima, wilt u echter een groepsgesprek met video, dan zal Live Messenger weinig voor u kunnen betekenen.

©PXimport

Live Messenger is een goed alternatief als u alleen een-op-een-videogesprekken wilt voeren van een pc naar een pc.

10. Andere alternatieven

Live Messenger is slechts een van de vele beschikbare alternatieven. Alternatieven kunnen handig zijn, omdat Skype ook nadelen heeft. Zo maakt de dienst gebruik van z'n eigen gesloten protocol en kan er dus niet gebeld worden naar gebruikers van andere diensten. Om die reden is er ook een groot aantal 'open' alternatieven, waarmeer u meer flexibiliteit hebt. Voorbeelden daarvan zijn VoipBuster en Fring die ook beide applicaties hebben voor op de mobiele telefoon. Deze diensten maken gebruik van het open SIP-protocol, hetgeen inhoudt dat zij - in tegenstelling tot Skype - gebruik kunnen maken van elkaars diensten. Uiteraard is het bellen van pc naar pc met deze beide services gratis en dient u te betalen voor telefoontjes naar 'gewone' nummers. De onderlinge tarieven verschillen nogal, dus een vergelijkend onderzoek kan lonen wanneer u bijvoorbeeld veel naar een bepaald land wilt bellen. Opvallend is overigens dat veel van dit soort diensten de afgelopen jaren ten onder zijn gegaan, zoals het ooit populaire ­Freeworlddialup en Parlino (de Skype-tegenhanger waar prijsvechter Tele2 enige tijd geleden mee trachtte de wereld te veroveren).

©PXimport

Er zijn open alternatieven beschikbaar waarmee u gesprekken kunt voeren van pc naar pc en van pc naar telefoon.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: