ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Communiceren via Skype

Sinds de lancering in 2003 heeft Skype ons veel goeds gebracht. Met Skype kunt u op prettige en kwalitatief goede wijze 'bellen' van de ene computer of smartphone met app naar de andere. Ook is het mogelijk om tegen betaling vanaf een computer of smartphone te bellen naar een telefoonnummer en andersom van een telefoon naar een Skype-nummer. Wij leggen u uit hoe dit precies werkt en wat u moet doen om een Skype-gesprek te voeren.

1. Account aanmaken en beginnen

Om Skype te kunnen gebruiken dient u eerst een gratis account aan te maken. Wanneer u surft naar Skype en klikt op Download Skype, kunt u direct een account aanmaken. U kunt ook voor diverse telefoons een app downloaden. Vul de gegevens in die van u gevraagd worden. Let op: uw Skypenaam is de 'Nickname' waaronder uw contactpersonen u zullen zien. Zodra Skype is geïnstalleerd en gestart, meldt u zich aan met de gekozen Skypenaam en uw wachtwoord. U komt dan in de hoofdinterface van Skype terecht. Tijd om contactpersonen toe te voegen. Door te klikken op Nieuw / Contactpersoon kunt u zoeken naar mensen die u kent, bijvoorbeeld door hun volledige naam, e-mailadres of Skypenaam in te vullen. Door te klikken op Nieuw / Importeer contactpersoon kunt u contactpersonen importeren vanuit bijvoorbeeld Facebook of Gmail. U hebt nu de basis van uw Skype-account ingesteld.

©PXimport

Alvorens u gratis kunt bellen met Skype, dient u de software te downloaden en een account aan te maken.

2. Webcam instellen

Een van de grote voordelen van Skype boven de reguliere telefoon is dat u tijdens het bellen gebruik kunt maken van video. Dit kan alleen als u van Skype naar Skype belt. Uiteraard dient u hiervoor wel te beschikken over een webcam, welke u vervolgens binnen Skype configureert. Op de pc doet u dit door te klikken op Extra / Instellingen en vervolgens op Video-instellingen. Voor de video-instellingen van Skype binnen OS X klikt u op Skype in het menu linksboven, en vervolgens op Voorkeuren / Video. Als het goed is krijgt u direct live-beeld van uw webcam te zien. Blijft het zwart of krijgt u een foutmelding, controleer dan of u niet nog een andere applicatie open hebt staan die gebruikmaakt van de webcam, deze kan namelijk maar één applicatie tegelijk aan. Via de opties onder het beeld kunt u aangeven van wie u automatisch video wilt ontvangen (iedereen, alleen uw contactpersonen of niemand) en aan wie u wilt laten weten dat u kunt videobellen (uw contactpersonen of niemand). Via de knop Webcam instellingen kunt u specifieke instellingen aanpassen zoals de helderheid, het contrast, enzovoort.

©PXimport

Via het menu Instellingen kunt u bepalen van wie u video wilt zien, aan wie u video wilt tonen en kunt u de videoweergave aanpassen.

Overal bereikbaar via Skype

In de beginperiode van Skype kon u het programma alleen installeren op uw computer en op die manier bellen naar andere computers of telefoonnummers. Inmiddels zijn de mogelijkheden flink uitgebreid. Zo kunt u tegenwoordig een speciaal Skype-telefoonnummer aanvragen zodat mensen u met een gewoon toestel kunnen bellen en is het mogelijk om Skype te installeren op smartphones, waarmee het systeem een stuk mobieler wordt. Meer over deze mogelijkheden vindt vanaf stap 5.

3. Skypen met video

Nu u video hebt ingesteld kunt u een videogesprek beginnen met iemand. Om dit te doen klikt u op de naam van de contactpersoon met wie u een gesprek wilt beginnen en vervolgens op Videogesprek in het menu aan de linkerkant. Wilt u snel nog even uw audio- en video-instellingen controleren voor u belt, klik dan op Controleer instellingen. Klik op Videogesprek om te 'bellen'. Wanneer de persoon aan de andere kant van de lijn opneemt, dan zult u hem of haar groot in beeld zien en uw eigen beeld in een kleiner kader in een hoek (aangenomen dat beide partijen hebben gekozen voor video delen). Wilt u bij nader inzien toch geen video delen en alleen de video van de andere partij bekijken, druk dan op de blauwe knop onderin het venster. Wilt u de video op volledig scherm bekijken, druk dan op Volledig scherm bovenin het videovenster. Op een Mac werkt deze optie iets anders: daar klikt u linksboven in het venster op het videopictogram om het delen van video in- en uit te schakelen.

©PXimport

U kunt nu een gesprek met iemand beginnen waarbij u beide partijen in beeld ziet.

4. Groepsgesprek

Naast het voeren van een gesprek met één persoon, is het ook mogelijk om een groepsgesprek te voeren met meerdere Skype-gebruikers op pc of smartphone, en daar zelfs mensen aan toe te voegen met een vaste lijn. U kunt in totaal met 25 mensen in een groepsgesprek communiceren. Een groepsgesprek kunt u op drie manieren initiëren. Als eerste kunt u de Shift-toets ingedrukt houden en klikken op alle contactpersonen die u in de groep wilt hebben en vervolgens klikken op Bel groep. Als u al een groep hebt aangemaakt binnen uw contactpersonen, kunt u op deze groep klikken en dan op Bel groep. Besluit u echter tijdens een telefoongesprek dat u een contactpersoon wilt toevoegen, dan klikt u simpelweg rechtsboven op Personen toevoegen. In OS X werkt deze optie wederom iets anders, daar klikt u binnen Skype op Bellen in het menu bovenin en vervolgens op Groepsgesprek. Vervolgens selecteert u de personen die u wilt betrekken in het gesprek. Uiteraard kunt u ook hier nog iemand toevoegen wanneer u al in een gesprek bevindt. U klikt dan op de naam van een persoon in de lijst met contactpersonen, klikt op het uitklapmenu en vervolgens op Aan gesprek toevoegen.

©PXimport

U kunt eenvoudig gesprekken voeren met meer dan één persoon, zelfs tot een totaal van 25 personen.

iPhone 4 FaceTime

Het is natuurlijk prachtig dat u met behulp van wat software uw computer kunt veranderen in een videotelefoon, maar eigenlijk zou het nog veel handiger zijn als uw telefoon zelf over deze functionaliteit beschikte. Daar dacht computerfabrikant Apple precies hetzelfde over en om die reden integreerde het bedrijf FaceTime in z'n allernieuwste telefoon: de iPhone 4. FaceTime stelt bezitters van een iPhone 4 en de nieuwste iPod touch in staat om met elkaar te videobellen met behulp van de ingebouwde camera's. Zo kunt u via de camera aan de voorkant uw gezicht tonen, maar u kunt ook overschakelen naar de camera aan de achterkant, om te laten zien wat er om u heen gebeurt. Het is in feite de vorm van videobellen waar men jaren geleden alleen maar van kon dromen. Al blijft het natuurlijk jammer dat het enkel werkt op een wifi-netwerk en dat men per se een iPhone 4 of de nieuwste iPod touch moet hebben om ervan te kunnen profiteren.

5. Skypen naar telefoonnummer

Het mooie van de technologie achter Skype is dat u het ook kunt gebruiken om te bellen naar 'gewone' telefoonnummers. Dat kan zeer handig zijn wanneer u in het buitenland bent en niet via uw mobiele provider wilt bellen. U kunt dan tegen een voordelig tarief (prepaid) Skype-credits inkopen waarmee u kunt bellen. Zo komt u dus nooit voor onverwacht hoge rekeningen te staan. Om Skype-tegoed te kopen klikt u binnen Skype op Skype in het menu linksboven en vervolgens op Koop Skypetegoed. U komt dan op een pagina terecht waarop u verschillende bedragen kunt kiezen. Maak een keuze, bepaal via Betaal met aan de rechterkant op wat voor manier u wilt betalen (o.a. creditcard, PayPal en bankoverschrijving), en klik op Nu kopen. Uw tegoed is nu toegevoegd aan uw account (met bankoverschrijving duurt dit uiteraard een paar dagen). Om nu naar een telefoonnummer te bellen klikt u op Bel telefoonnummers in het menu links, selecteert u het land waarnaar u wilt bellen, toetst u het nummer in en klikt u op Bellen (zorg er wel voor dat u een microfoon hebt aangesloten die aanstaat).

©PXimport

Naast het bellen van pc naar pc kunt u (tegen betaling) ook rechtstreeks bellen naar een regulier telefoonnummer.

6. Skypen van telefoon naar pc of mobiele app

Het tegenovergestelde van de vorige stap is ook mogelijk. Door een Skype-nummer aan te vragen, wordt er een regulier telefoonnummer gekoppeld aan uw account, zodat men met een gewone telefoon naar uw account kan bellen. Zo kunt u reguliere telefoontjes ontvangen op uw computer (of ieder ander apparaat waarop u Skype hebt staan). Helaas is hier wel een flink prijskaartje aan verbonden, namelijk 17,25 euro voor drie maanden of 57,50 euro voor een heel jaar (omgerekend dus 4,79 euro per maand). Daarentegen biedt het wel het voordeel dat men gewoon uw Nederlandse Skype-nummer kan bellen wanneer u op vakantie bent in het buitenland. Dan moet u natuurlijk wel een pc of telefoon meenemen met daarop Skype. U kunt ook een buitenlands nummer aanmaken, zodat uw vrienden vanuit het buitenland naar een - voor hun - lokaal nummer bellen, terwijl u zich in Nederland bevindt. Uiteraard kan het ook uw vaste telefoonlijn vervangen, maar prijstechnisch levert dat wellicht te weinig voordeel op tegenover het feit dat u altijd een Skype-apparaat online moet hebben staan. U vraagt een Skype-nummer aan door te surfen naar Skype, te klikken op Prijzen en vervolgens in de lijst Oproepen ontvangen van vaste en mobiele nummers te selecteren. Klik vervolgens op Buy a number (het gaat via de Engelstalige site), log in, selecteer een nummer, betaal en klaar bent u.

©PXimport

U kunt via Skype een telefoonnummer aanvragen waarop men u kan bellen met een gewone telefoon.

7. Onbeperkt bellen naar het buitenland

Hebt u familie in het buitenland waarmee u graag regelmatig belt, of een andere reden om regelmatig naar vaste nummers in het buitenland te bellen? Dan is het via Skype mogelijk om dit via een vast tarief te doen. Stel bijvoorbeeld dat u regelmatig iemand moet bellen in de Verenigde Staten, dan kan dit u op de reguliere manier al snel een flinke bak geld kosten. Via Skype kunt u voor 11,50 euro inclusief btw een abonnement afsluiten waarvoor u onbeperkt naar vaste nummers kunt bellen in een groot aantal landen ter wereld (waaronder dus de Verenigde Staten). Onbeperkt komt in dit geval toch met een beperking, aangezien een 'Fair Use-beleid' van toepassing op het abonnement, maar tenzij u dag en nacht aan de lijn hangt met buitenlandse vrienden, zult u daar geen hinder van ondervinden. Om een onbeperkt abonnement af te sluiten surft u naar Skype abonnementen en klikt u op Nu kopen. U logt in met uw Skype-account, voltooit de betaling (o.a. creditcard, Paypal en bankoverschrijving) en u belt de hele wereld rond voor 11,50 euro. U kunt hiermee ook naar Nederland bellen als u zelf in het buitenland zit. Voor een abonnement voor alleen Europa betaalt u 6,88 euro per maand.

©PXimport

Tegen een maandelijkse prijs van 9,95 euro kunt u onbeperkt bellen naar vast nummers wereldwijd.

3G-blokkade Skype

Skype op de pc werkt prima, maar het is uiteraard nog veel mooier wanneer u het systeem bij u kunt dragen op uw mobiele telefoon en op die manier daadwerkelijk altijd bereikbaar kunt zijn. Skype zag dit uiteraard wel zitten en lanceerde Skype voor onder andere de iPhone. Mobiele-telefoonproviders waren hier minder blij mee, aangezien zij ten eerste inkomsten mislopen en daarnaast nog eens worden opgezadeld met extra hoge datakosten. Om die reden was Skypen op de mobiele telefoon lange tijd alleen mogelijk via wifi. De beslissing leidde tot flink wat ophef omtrent netneutraliteit, omdat op die manier in feite het internet wordt gefilterd, hetgeen rechtstreeks indruist tegen de aard van het medium. In mei van dit jaar keurde Apple plotseling een 3G-versie van Skype goed, maar al snel maakte Skype bekend dat de dienst maar tijdelijk gratis zou zijn en dat men voor 3G-gesprekken (zelfs van Skype naar Skype, wat dus normaliter gratis is) zou moeten betalen. Na veel ophef besloot Skype deze plannen te laten varen. Helaas niet om nobele redenen voor netneutraliteit, maar simpelweg omdat veel providers hebben aangekondigd te stoppen met abonnementen voor onbeperkt datagebruik, en de kosten voor Skype-gebruikers dan te hoog zouden worden.

8. Mobiel Skypen via iPod/iPhone

Zoals u in het kader 3G-blokkade Skype kunt lezen is het sinds mei 2010 niet meer alleen mogelijk om Skype op uw mobiele telefoon te installeren, maar ook om te bellen over het 3G-netwerk. Dit betekent dat u altijd en overal via Skype bereikbaar bent (mits er 3G-bereik is). Er zijn Skype-versies beschikbaar voor verschillende modellen van Nokia en Sony Ericsson en uiteraard de iPod touch en iPhone. We nemen de laatste groep even als voorbeeld voor het bellen via de mobiel. U downloadt Skype via de App Store van Apple, start de app en logt in. U kunt nu mensen gaan bellen door op contactpersonen te drukken, maar u kunt ook op het tabblad Bel onderin drukken om een telefoonnummer in te tikken. Zolang u Skype actief hebt kunt u ook gebeld worden. Het fijne van iOS 4 (het nieuwe besturingssysteem van Apple voor iPhone en iPod) is dat het multitasking ondersteunt. Oftewel: u kunt andere dingen doen op uw iPhone terwijl Skype op de achtergrond actief blijft.

©PXimport

Skype heeft ook een app voor mobiele telefoons (en de iPod Touch). Hiermee bent u in principe overal en altijd bereikbaar.

9. Alternatief: Live Messenger

Skype installeren is natuurlijk een kleine moeite, maar wanneer u het alleen wilt gebruiken voor gesprekken tussen twee computers, dan is dit wellicht niet eens nodig. Er zijn prima alternatieven, zoals Live Messenger van Microsoft. Live Messenger (ooit begonnen onder de naam Windows Messenger) is van oorsprong een chatprogramma waarmee u over en weer berichtjes kunt sturen met uw contactpersonen. Het programma bevat ook de mogelijkheid om deze contactpersonen op te 'bellen'. Om een dergelijk gesprek te beginnen dubbelklikt u binnen Live Messenger op de gewenste contactpersoon om een chatvenster te openen en vervolgens op Gesprek. De webcam zal automatisch in worden geschakeld wanneer u deze hebt aangesloten en het videogesprek wordt tot stand gebracht. Voor een-op-eengesprekken werkt dit prima, wilt u echter een groepsgesprek met video, dan zal Live Messenger weinig voor u kunnen betekenen.

©PXimport

Live Messenger is een goed alternatief als u alleen een-op-een-videogesprekken wilt voeren van een pc naar een pc.

10. Andere alternatieven

Live Messenger is slechts een van de vele beschikbare alternatieven. Alternatieven kunnen handig zijn, omdat Skype ook nadelen heeft. Zo maakt de dienst gebruik van z'n eigen gesloten protocol en kan er dus niet gebeld worden naar gebruikers van andere diensten. Om die reden is er ook een groot aantal 'open' alternatieven, waarmeer u meer flexibiliteit hebt. Voorbeelden daarvan zijn VoipBuster en Fring die ook beide applicaties hebben voor op de mobiele telefoon. Deze diensten maken gebruik van het open SIP-protocol, hetgeen inhoudt dat zij - in tegenstelling tot Skype - gebruik kunnen maken van elkaars diensten. Uiteraard is het bellen van pc naar pc met deze beide services gratis en dient u te betalen voor telefoontjes naar 'gewone' nummers. De onderlinge tarieven verschillen nogal, dus een vergelijkend onderzoek kan lonen wanneer u bijvoorbeeld veel naar een bepaald land wilt bellen. Opvallend is overigens dat veel van dit soort diensten de afgelopen jaren ten onder zijn gegaan, zoals het ooit populaire ­Freeworlddialup en Parlino (de Skype-tegenhanger waar prijsvechter Tele2 enige tijd geleden mee trachtte de wereld te veroveren).

©PXimport

Er zijn open alternatieven beschikbaar waarmee u gesprekken kunt voeren van pc naar pc en van pc naar telefoon.

▼ Volgende artikel
😱 Het Blue Screen of Death van Windows gaat voorgoed verdwijnen
© Valeriia Lukashova
Huis

😱 Het Blue Screen of Death van Windows gaat voorgoed verdwijnen

Iedereen die met Windows werkt, kent het wel: ineens een blauw scherm, en dan… niets meer. Het beruchte Blue Screen of Death (BSOD) hoort al sinds de jaren 90 bij Windows als pindakaas bij brood. Maar daar komt nu verandering in: het blauwe scherm gaat verdwijnen.

Het Blue Screen of Death bestaat al sinds de jaren 90. In Windows NT verscheen het voor het eerst in zijn bekende vorm: witte foutcodes op een felblauw vlak. De melding verscheen bij serieuze systeemfouten, vaak veroorzaakt door een kapotte driver of instabiele hardware. In latere versies kwamen er ook een verdrietige emoticon :( bij en, sinds 2016, een QR-code die naar een informatiepagina leidde. Hoewel er weinig dingen zo frustrerend zijn als een BSOD, is-ie ook handig: de foutmelding en STOP-code* die erop staan, kunnen je namelijk helpen om te achterhalen wat er precies aan de hand is. Maar nu gaat het dus verdwijnen …
*Scrol naar beneden voor een overzicht met de meest voorkomende foutmeldingen/STOP-codes en hun betekenis.

©PXimport | Reshift Digital BV

Op zwart

Het is gelukkig iets minder dramatisch dan je denkt: Microsoft gaat het blauwe scherm vervangen door een zwarte variant. Het nieuwe ontwerp oogt rustiger, zonder QR-code of icoontjes, en toont direct de foutcode en de driver die mogelijk de oorzaak is. Handig voor wie het probleem wil opzoeken of oplossen.

De nieuwe interface is vanaf later deze zomer beschikbaar op alle computers die draaien op Windows 11 versie 24H2. Naast het zwarte scherm wordt ook het meldingsscherm dat je ziet bij onverwachte herstarts vernieuwd. Dat sluit beter aan op de rest van Windows 11, is overzichtelijker en verdwijnt vaak al binnen een paar seconden.

©Microsoft

Waarom deze verandering?

Volgens Microsoft draait het om duidelijkheid. Het scherm moet beter laten zien of het probleem in Windows zelf zit, of in een externe component. Dat scheelt tijd bij het zoeken naar de oorzaak. Zeker na de wereldwijde CrowdStrike-storing van vorig jaar – waarbij miljoenen computers vastliepen door een fout in beveiligingssoftware – wil Microsoft de foutafhandeling beter en sneller maken.

Quick Machine Recovery

Naast het nieuwe scherm introduceert Microsoft ook Quick Machine Recovery (QMR). Deze functie is bedoeld voor situaties waarin een pc helemaal niet meer opstart. Via de herstelomgeving van Windows kan het systeem dan automatisch reparaties uitvoeren, zonder dat je handmatig iets hoeft te doen of een expert hoeft in te schakelen.

QMR wordt later dit jaar beschikbaar op alle apparaten met Windows 11 versie 24H2. Op Home-edities staat het standaard aan. De functie wordt op dit moment al getest in het Beta Channel van het Windows Insider-programma, zodat Microsoft nog kan bijschaven waar nodig.

Wat merk jij ervan?

Voor de meeste mensen betekent dit vooral dat de foutmelding bij een crash er straks anders uitziet. Maar het belangrijkste verschil zit onder de motorkap: Windows toont duidelijker wat er misgaat en kan zichzelf sneller herstellen. In de volksmond zal er – denken wij – overigens weinig veranderen: Blue of Black, het zal een BSOD blijven.

Foutmeldingen en STOP-codes

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA STOP-code: 0x00000050 Windows probeert een deel van het geheugen te gebruiken dat niet beschikbaar is. Dit kan komen door kapot RAM-geheugen of problemen met de harde schijf.

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL STOP-code: 0x0000000A Een onderdeel van Windows probeerde iets te doen op een moment dat dat niet mocht. Meestal komt dit door foutieve drivers of hardwareproblemen.

SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION STOP-code: 0x0000003B Een onderdeel van Windows veroorzaakt een fout tijdens een systeemtaak. Vaak door oude of conflicterende software of drivers.

DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL STOP-code: 0x000000D1 Een driver probeert iets te doen met geheugen op het verkeerde moment. Dit wordt vaak veroorzaakt door slechte of onjuiste drivers.

INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE STOP-code: 0x0000007B Windows kan bij het opstarten de schijf met systeembestanden niet bereiken. Oorzaak kan liggen in beschadigde bestanden of instellingen in het BIOS.

BAD_POOL_HEADER STOP-code: 0x00000019 Windows krijgt een fout in het geheugenbeheer. Dit kan komen door een slechte driver, hardwareproblemen of software die in de war raakt.

SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED STOP-code: 0x0000007E Windows krijgt een fout in een systeemonderdeel. De boosdoener is meestal een verouderde of kapotte driver.

WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR STOP-code: 0x00000124 Windows ontdekt een ernstige hardwarefout of probleem met stroom of temperatuur. Ook defecte systeembestanden kunnen dit veroorzaken.

UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME STOP-code: 0x000000ED Windows kan de opstartschijf niet goed lezen. Dit gebeurt meestal tijdens het opstarten van de computer.

▼ Volgende artikel
Googles AI leest straks mee in WhatsApp – zo houd je de controle!
© gguy - stock.adobe.com
Huis

Googles AI leest straks mee in WhatsApp – zo houd je de controle!

Vanaf 7 juli krijgt Google Gemini toegang tot apps als WhatsApp, Telefoon en Berichten – zelfs als je dat niet expliciet hebt aangezet. Wat betekent dat voor je privacy? En hoe voorkom je dat de AI méér weet dan jij wilt? Dit moet je weten voordat de verandering ingaat.

In dit artikel lees je:
  • Wat Gemini straks kan doen met apps als WhatsApp en Berichten
  • Waarom Google deze wijziging doorvoert
  • Hoe dit je privacy beïnvloedt (zelfs als je tracking hebt uitgeschakeld)
  • Hoe je zelf de toegang van Gemini kunt beperken
  • Wat deze stap zegt over de toekomst van AI op je telefoon

Googles AI-assistent Gemini wordt komende maand verweven met een aantal nogal essentiële apps op je Android-toestel. Denk aan Telefoon, Berichten en zelfs WhatsApp. Dat blijkt uit een e-mail die Google eind juni verstuurde naar gebruikers van Gemini, meldt de website Android Authority. De toon van die boodschap riep meteen vragen op: helpt Gemini je straks óók als je tracking hebt uitgeschakeld? En wat betekent dat voor je privacy?

Ook interessant: Bezorgd over je privacy? Zo zet je Meta AI uit in je WhatsApp-chats

Nieuwe Android-smartphone nodig?

Bekijk hier de allernieuwste modellen!

Vage communicatie zorgt voor onrust

In de e-mail staat dat Gemini binnenkort ondersteuning biedt bij basisfuncties zoals bellen en berichten versturen, óók als je de zogeheten Gemini Apps Activity uit hebt staan. Op papier klinkt dat als een handige extra, maar in de praktijk leidde het vooral tot verwarring. Want als Gemini kan helpen zonder dat die activiteit is ingeschakeld, betekent dat dan dat de AI toch nog steeds meeleest of gegevens opslaat?

De formulering was vaag, de impact onduidelijk, en aangezien onze privacy in combinatie met AI sowieso al een heet hangijzer is, ging het nieuws als een lopend vuurtje door de techcommunity. Al snel verschenen er bezorgde reacties op sociale media en in forums, waarin gebruikers zich afvroegen of ze straks ongemerkt data afstaan aan een AI-systeem dat ze zelf niet actief gebruiken.

©Andrea

Google stelt gerust, maar nuanceert niet alles

Gelukkig kwam Google snel met verduidelijking. De kernboodschap: al biedt Gemini straks hulp bij je apps, dat betekent níét dat je persoonlijke gegevens automatisch worden verzameld of opgeslagen. Als je Gemini Apps Activity uit hebt staan, worden je gesprekken niet opgeslagen, niet gebruikt om modellen te trainen en verdwijnen ze na korte tijd automatisch. De AI gebruikt die tijdelijke gegevens alleen om je direct te kunnen helpen, bijvoorbeeld als je zegt 'bel mama' of 'stuur een bericht naar Daan'.

Toch blijft er een nuance hangen. De toegang van Gemini tot deze apps wordt standaard ingeschakeld voor iedereen, tenzij je dat zelf dus actief uitschakelt. Dat betekent dat de AI wel degelijk macht krijgt over je telefoonfuncties, tenzij jij ingrijpt. En hoewel de data niet worden opgeslagen, is er technisch gezien wel sprake van toegang tot privé-interactie, al is het kortstondig en geanonimiseerd.

Ook interessant: Spraakberichten in WhatsApp lezen, zo werkt het

Gebruikers kunnen zelf de stekker eruit trekken

Voor wie zich niet prettig voelt bij deze mate van AI-integratie, is er goed nieuws: je kunt de toegang van Gemini tot je apps volledig intrekken. Dat doe je via de instellingen van de Gemini-app binnen Android of via de speciale webpagina gemini.google.com/apps. Daar bepaal je per app of je Gemini toestemming geeft om ermee te werken. Zet je die toegang uit, dan stopt de AI simpelweg met bellen, berichten sturen of andere app-interacties. Je behoudt dus altijd de controle – als je tenminste weet waar je moet kijken.

Wat belangrijk is om te onthouden: deze wijziging betekent niet dat Gemini een spion wordt op je telefoon. Het is eerder een uitbreiding van de Assistent-functie, zoals we die kennen van eerdere AI-integraties binnen Android. Maar doordat AI steeds meer verweven raakt met je dagelijkse digitale handelingen, is het goed om scherp te blijven op wat wel en niet wordt gedeeld.

©WEI ZHENG

Van slimme assistent naar app‑regisseur

De evolutie van Gemini laat zien waar het naartoe gaat met AI in Android: niet langer een slimme praatpaal in de marge, maar een behoorlijk dominante regisseur van je app-gebruik. Vergelijk het met Siri's vernieuwde integratie in iOS 18 of de opkomende app-functies in Android 16 – allemaal gericht op een AI die niet alleen antwoordt, maar ook handelt.

Die verschuiving is logisch, maar dwingt ontwikkelaars én gebruikers om na te denken over de ethiek van assistentie. Want hoe vriendelijk een AI ook oogt, als die steeds meer kan, moet je ook scherper kijken naar wat je precies weggeeft.

Wat betekent dat concreet voor jou?

Als gebruiker hoef je je voorlopig geen zorgen te maken dat Gemini heimelijk je gesprekken opslaat of meeluistert zonder toestemming. Maar het blijft belangrijk om je instellingen te checken, zeker nu de AI standaard meer bevoegdheden krijgt. De tools om die macht te beperken zijn er gelukkig, je moet ze alleen wel even opzoeken.

Wil je dus de voordelen van Gemini benutten zonder je privacy op het spel te zetten? Check dan vóór 7 juli je instellingen en bepaal zelf hoeveel zeggenschap je de AI geeft. Zo houd je het beste van twee werelden: slimme hulp, zonder ongewenste inmenging.

Check dit vóór 7 juli

Vanaf 7 juli activeert Google automatisch nieuwe functies in Gemini. Wil je niet dat de AI toegang krijgt tot apps als WhatsApp of Telefoon? Ga dan naar de instellingen van de Gemini-app of bezoek gemini.google.com/apps. Daar kun je per app zelf aangeven of Gemini ermee mag werken.