ID.nl logo
Cloud Office: iWork vs. Google Docs vs. Office 365
© PXimport
Huis

Cloud Office: iWork vs. Google Docs vs. Office 365

De tijd dat je Word-documenten op een usb-stick in de broekzak droeg, is definitief voorbij. Veel kantoorsoftware maakt het mogelijk online verder te gaan waar je gebleven bent. Wij vergelijken Google Docs, Apple iWork en Microsoft Office 365 met elkaar.

Office was een van de eerste toepassingen die de cloud in ging. Alleen was het niet Microsoft, maar waren het enkele kleine bedrijfjes zoals ThinkFree en ZoHo. Beide bedrijven bestaan nog, maar worden toch vooral vriendelijk bedankt voor hun werk, want wie nu aan cloud en Office denkt, denkt vooral aan Google, Microsoft en nu ook Apple.

Deze drie leveren nog volop slag op de markt voor online kantoortoepassingen en weten zowel consumenten als kleine en grote bedrijven voor hun product te interesseren. Wel hanteert elk van hen een heel eigen benadering.

©PXimport

Op je tablet verdergaan waar je op de pc gebleven bent, is het grote voordeel van online kantoorsoftware.

Apple iWork for iCloud

Over iWork is op de Apple-website nauwelijks informatie te vinden. Apple richt zich vooral op de losse onderdelen, zelfs nu tekstverwerker Pages, rekenprogramma Numbers en presentatiepakket Keynote via Apples online opslag en synchronisatiedienst iCloud meer dan ooit met elkaar zijn verboden.

Er is ook niet één installatieprogramma voor iWork, maar elk programma moet je apart downloaden en installeren via de App Store. Ook moet je elk programma apart betalen. Alleen wanneer je na 1 september 2013 nog een nieuwe iPhone, iPod touch, iPad of Mac kocht, is het gratis. De prijs per programma is echter niet hoog en geeft meerjarig recht op nieuwe versies.

©PXimport

Nieuw in iCloud zijn de webversies van Pages, Numbers en Keynote. Nu nog alleen als bèta.

De meest uitgebreide versies van Pages, Numbers en Keynote zijn de versies voor OS X. Apple heeft alle drie programma's volledig opnieuw ontwikkeld. Het zijn nu 64bit-programma's die één bestandsformaat gebruiken op zowel OS X als iOS. Wat Apple bij de introductie niet vertelde, was dat in elk van de programma's functies ontbreken die ze wel hadden als onderdeel van iWork '09, de laatste versie die Apple nog op dvd verkocht. Om de kritiek die daarop volgde te pareren, heeft Apple belooft dit in 2015 op te lossen. De huidige versies van Pages, Numbers en Keynote zijn vooral sterk als het gaat om het maken van mooie documenten.

Je kunt dat helemaal zelf doen, maar zeker bij Keynote en Pages is het logisch om één van de kant en klare sjablonen te gebruiken.

©PXimport

Pages beschikt over goed bruikbare sjablonen waarmee je snel mooie documenten maakt.

Samenwerken en delen

Je bedient de onderdelen van iWork niet alleen via het menu, maar vooral via het interactieve palet aan de zijkant van het venster. De functies op het palet passen zich automatisch aan bij het onderdeel dat je in een document selecteert of een activiteit die je uitvoert.

Dit werkt doorgaans snel en gemakkelijk. Werk je samen met anderen aan hetzelfde document, dan kun je documenten bewerken en wijzigingen bijhouden, en markeringen en/of opmerkingen plaatsen. Documenten kun je via mail of iCloud delen en ook omzetten naar Microsoft Office-formaat wanneer de ontvanger geen Apple-gebruiker is. Houd bij conversies wel rekening met gegevens en vooral opmaakverlies.

©PXimport

Documenten bekijken en bewerken met iWork-apps op iPad en iPhone.

Heb je geen Mac dan kun je binnenkort de webversies van Keynote, Pages en Numbers gebruiken. Deze zijn nog niet officieel beschikbaar, maar zijn al wel als bèta beschikbaar via de iCloud-website. De webversies zijn compatibel met alle moderne browsers, maar niet met mobiele browsers. Ze zijn dus wel te gebruiken op Windows en Linux, maar niet op Android of Windows Phone. De functionaliteit van de browseruitvoeringen van Keynote, Pages en Numbers is nog niet zo uitgebreid als die van de desktopversies voor OS X.

Vooral geavanceerde functies ontbreken, maar de functies om mooie documenten te maken zijn opnieuw goed verzorgd. Wanneer Apple de definitieve webversie van iWork vrijgeeft, is nog niet bekend.

Van Apple, voor Apple

Voor iPad, iPhone en iPod zijn apps van de drie programma's beschikbaar. Deze kosten wederom een paar euro en zijn gekoppeld aan de Apple ID. Je kunt ze dus op elk Apple-apparaat installeren dat aan dat account gekoppeld is, maar gezinsleden zullen ze dus zelf moeten aanschaffen.

De apps van Keynote, Pages en Numbers zijn minder uitgebreid dan de versies voor OS X en missen vooral de meer geavanceerde functies zoals voetnoten en het genereren van een inhoudsopgave. Functies voor samenwerken ontbreken in de apps, en ook blijven opmerkingen of wijzigingen onzichtbaar blijven.

©PXimport

Samenwerken aan een document is in iWork slechter voor elkaar dan bij Google en Microsoft.

De verbindende factor in iWork is iCloud. Alle versies van Pages, Keynote en Numbers kunnen documenten opslaan op iCloud en documenten die op iCloud staan openen en bewerken. De opslagruimte op iCloud is 5 GB per Apple ID, meer bijkopen is mogelijk. Met de iCloud Connector voor Windows kun je wel e-mail, contacten en agenda-items synchroniseren met Microsoft Outlook op Windows, maar geen documenten.

Doordat documenten centraal op de iCloud staan, is er in theorie altijd maar één versie van een document aanwezig. Versieverschillen zouden daardoor niet moeten kunnen voorkomen, maar in praktijk komen ze helaas wel voor. Wordt hetzelfde document gelijktijdig op bijvoorbeeld een iPad en iMac bewerkt, dan verschijnt in beide programma's een waarschuwingen en moet de gebruiker kiezen welk van de versies hij wil weggooien en met welke hij verder wil gaan.

©PXimport

De functionaliteit van de web-apps op iCloud blijft nog flink achter bij de concurrentie.

Doordat de verschillen niet zichtbaar worden gemaakt is het vooral een gok met grote kans op verlies van gegevens. Offline werken is mogelijk op iOS en Mac OS X.

Apple iWork for iCloud

Pluspunten

Geen abonnement

Opmaakfuncties

Webversies

Minpunten

Benodigde dure Apple-hardware

Beperkte functionaliteit

Samenwerking

Maar 5 GB opslagruimte

Beperkt applicatieaanbod

Prijs: € 53,97 (gratis bij nieuwe Apple-hardware), Keynote, Pages en Numbers € 7,99 per app

Taal: Nederlands

OS: Mac OS X 10.9; Windows 7/8; iOS

Website: ct.link.ctw.nl/aiw

SCORE: 3/5

Google Drive

Hoewel Google Docs inmiddels Google Drive heet, spreekt iedereen nog van Docs. Dat komt ongetwijfeld doordat Google met Docs het eerste online officepakket leverde dat ook massaal gebruikt werd.

Google Drive biedt 15 GB online opslagruimte waarop documenten geplaatst kunnen worden en van waaruit ze ook bewerkt kunnen worden. Dat kunnen tekstdocumenten en spreadsheets zijn, maar ook presentaties of tekeningen. Het nadeel van Googles indrukwekkende online aanbod is de versplintering. Het bedrijf is erg goed in het bedenken van nieuwe online functies, maar duidelijk minder goed in het integreren ervan met bestaande onderdelen. Zo hangen onderdelen als de online agenda, Gmail, Hangouts, Sites, Groups en nog veel meer, vaak als los zand aan elkaar in plaats dat het één sterk geheel vormt.

Een sterk punt van Google is wel dat het alles online heeft. Je hoeft geen programma's te installeren of licenties te beheren. Het is gratis, online en werkt met elke browser op elk besturingssysteem.

Offline

Met Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties kun je nieuwe documenten online maken of bestaande documenten in het Microsoft Office-formaat uploaden en bewerken. De interface van de webversies van de programma's lijkt het meest op die van Office 2000, dus heel veel menu's en een bescheiden balk met functieknoppen.

©PXimport

De Google Drive laat zich als lokale map koppelen en synchroniseren met Windows.

De totale functionaliteit is echter breed en vergelijkbaar met die van de web-apps van Microsoft. Door de installatie van de Google Drive-applicatie kan de online opslag van Google Drive direct op de pc beschikbaar worden gemaakt, net zoals SkyDrive dat doet. Bestanden komen dan ook offline beschikbaar. Er zijn ook Google Drive-apps voor iOS en Android, maar niet voor Windows Phone. Hoewel de Google Drive-app de indruk wekt alleen voor toegang tot de online opslagruimte geschikt te zijn, kun je er ook de documenten in openen en bewerken.

Google gebruikt hiervoor de techniek van QuickOffice, de office-app die het enkele jaren geleden kocht. QuickOffice kan ook nog apart geïnstalleerd worden op iPhone, iPad, Android telefoon en tablet. Google heeft QuickOffice bovendien onlangs voor iedereen gratis beschikbaar gemaakt.

©PXimport

Een document laat zich eenvoudig delen, zowel om alleen te bekijken als om te bewerken.

Vloeiende samenwerking

Samen met anderen aan documenten werken, is in Google Drive goed verzorgd. Een document delen gaat erg eenvoudig en werkt behalve via e-mail ook via Facebook, Twitter en Google+. Andere gebruikers kunnen een document bewerken of alleen bekijken.

Wordt een document gelijktijdig bewerkt, dan is dit direct zichtbaar in Google Drive. Opmerkingen verschijnen bijna in realtime in elk venster waarin een document geopend is en reageren op elkaars opmerkingen gaat eveneens eenvoudig en realtime. De opmerkingen en discussies zijn ook op smartphone en tablet te zien in de Google Drive-app, alleen dan niet in het document maar in een apart venster. De enige functie voor samenwerken die ontbreekt, is de mogelijkheid een document te bewerken en wijzigingen bij te houden. Wel kun je oudere versies van een document zien en revisies terugzetten.

Je kunt de revisies zelf opschonen, maar Google doet dit ook zelf wanneer het er teveel worden.

©PXimport

In Google Drive kun je tijdens het samenwerken aan een document en de wijzigingen becommentariëren.

Google Docs

Pluspunten

Gratis

OS-onafhankelijk

Webversies

Samenwerking

Minpunten

Geen desktopapplicaties

Sjablonen

Prijs: Gratis

Taal: Nederlands

OS: Werkt in browser, apps voor Android en iOS

Website: drive.google.com

SCORE: 4/5

Microsoft Office 365

Microsoft Office 365 is de uitgebreidste van de drie geteste cloudofficepakketen. Er zitten meer programma's in Office 365 dan in iWork en Google Docs, en ook heeft elk van die programma's meer en uitgebreidere functionaliteit. Kopers van Office 365 krijgen namelijk de beschikking over de laatste versie van Microsoft Office Professional voor Windows (Office 2013) én voor Mac (Office 2011). Zij mogen Word, Excel, PowerPoint en Outlook installeren op maximaal vijf pc's en Macs.

Op Windows komen daar nog OneNote, Publisher en Access bij. Van deze drie programma's bestaan geen Mac-versies. Zeker voor OneNote is dit gemis op de Mac jammer: juist een notitieprogramma profiteert van de synchronisatie in Office 365 en gek genoeg bestaat er wel een versie van OneNote voor de iPad.

Verder omvat Office 365 20 GB opslagruimte op SkyDrive en krijg je maandelijks 60 belminuten om met Skype naar vaste en mobiele telefoonnummers te bellen. Synchronisatie en het opslaan van bestanden gebeurt via SkyDrive. SkyDrive zit standaard in Windows 8 en Windows Phone 8, en kan via een aparte installatie aan eerdere versies van het besturingssysteem én aan Mac OS X worden toegevoegd. Verder zijn er versies van SkyDrive voor iOS (iPhone, iPad en iPod) en Android-smartphones.

©PXimport

De webversies van Word, Excel en PowerPoint lijken als twee druppels water op de echte versies van Office 2013 voor Windows.

Abonnement

Anders dan Google Docs en Apple iWork, is Microsoft Office 365 een abonnement waarvoor je per jaar betaalt. Via de Office 365-webportal beheer je de onderdelen van het abonnement. Zo kun je daar een installatie op Windows en Mac starten, maar ook de licentie van een geïnstalleerde versie intrekken om die licentie op een andere pc of Mac te gebruiken.

Binnenkort kun je ook de 20 GB online opslagruimte over je (inwonende) gezinsleden verdelen. Nu krijgt de abonnementhouder nog alle opslagruimte, de overige gebruikers alleen de standaard 7 GB. Met de Skype-minuten is die verdeling nog niet mogelijk. Stopt je Office 365-abonnement, dan degraderen de Windows en Mac-programma's tot viewers, waarmee je documenten alleen kunt bekijken en niet meer bewerken. Bewerken blijft wel mogelijk via de webversies en apps op tablets en smartphones. Ook behoud je de extra opslagruimte op SkyDrive.

©PXimport

Een document delen gaat erg eenvoudig in Microsoft Office 365.

Werken in de browser

Webversies die je gebruikt om met de browser documenten te maken en bewerken, zijn er van Word, Excel, PowerPoint en OneNote. Ze zijn erg uitgebreid en lijken sprekend op de Windows-versies van de programma's. Ze bieden ook de meeste functionaliteit vergeleken met de versie van Google en Apple.

Dit is vooral goed zichtbaar in de grafiekfunctie van de Excel-webapp en bij het opmaken van documenten en afbeeldingen in de Word en PowerPoint-webapp. Verschillen met de volledige versies zijn er zeker wel. Zo kan de browserversie van Excel wel een draaitabel tonen en kun je de dataweergave aanpassen, maar om een draaitabel te maken is de desktopversie nodig.

Dat Microsoft Hotmail naar Outlook.com heeft hernoemd, doet haast vermoeden alsof er ook van dit programma een echte webversie bestaat. Hoewel Outlook.com zeker meer op Outlook lijkt dan Hotmail dat deed, is het toch echt iets anders. Je kunt wel Outlook op Windows en Mac gebruiken om de mail en agenda van Outlook.com weer te geven, maar een mooie tweewegsynchronisatie tussen Outlook.com en Outlook op Windows of OS X ontbreekt.

©PXimport

Wijzigingen die anderen maken in een gedeeld document zijn in Office 365 live te volgen.

Mobiele versies van Office zijn beschikbaar voor Windows Phone, iPhone en Android-smartphones. Een aparte tabletversie wordt al heel lang verwacht, maar is nog altijd niet verschenen (op Windows 8-tablets werkt de software overigens wel, maar dat is strikt genomen geen echte app). Er zitten kleine verschillen tussen de apps afhankelijk van welk platform je gebruikt. Op Windows Phone en iPhone is Outlook ook beschikbaar, op Android niet.

Office 365 biedt van de drie cloudoffices de meest uitgebreide mogelijkheid tot samenwerken. Documenten delen gaat eenvoudig. De andere personen krijgen een mail met een koppeling naar het document en het document verschijnt ook automatisch als 'gedeeld' op hun Skydrive. Wordt een document gelijktijdig door meerdere personen bewerkt, dan is in zowel Word als de Word-webapp te zien door wie.

Bovendien worden wijzigingen die anderen aanbrengen live getoond. Tekst getypt door de ander verschijnt dus woord voor woord in je beeld. Commentaren invoegen en bekijken is helaas nog steeds alleen in de leesmodus zichtbaar en nog niet bij het bewerken.

Microsoft Office 365 Home Premium

Pluspunten

Meeste functionaliteit

Volledige Office voor Windows en Mac

Webversies

Samenwerking

Minpunten

Jaarabonnement

Niet beschikbaar voor Android-tablets en iPads

Prijs

Prijs: € 80 per jaar

Taal: Nederlands

OS: Windows 7 of 8; OS X 10.6; Windows Phone; iPhone; Android-smartphones

Website: office.microsoft.com

SCORE: 4,5/5,0

Conclusie

Documenten online opslaan, documenten synchroniseren tussen verschillende apparaten en documenten bewerken ongeacht het apparaat en platform dat je gebruikt, geven een heel nieuwe dynamiek aan de enkele jaren geleden nog zo saaie officesoftware.

Vooral Google en Microsoft zijn doordrongen van het feit dat de afwezigheid van apps op een bepaald platform een keuze tegen de eindgebruiker is. Alleen Apple beperkt zich nog nadrukkelijk tot gebruik op de eigen hardware, al gaan de komende webversies van Keynote, Numbers en Pages daar zeker verandering inbrengen.

Alle drie de cloudoffices bieden meer dan voldoende mogelijkheden voor de gemiddelde gebruiker en dat geldt ook voor Apple iWork voor iCloud, hoewel dat functioneel gezien absoluut de minst uitgebreide is. Het aanbod van Microsoft is het mooist met het gebruik van de volwaardige Office 2013 (Windows) en 2011 (Mac) en extra's zoals de Skype-belminuten. Daarvoor betaal je dan wel elk jaar een bedrag, iets dat bij Google Drive niet nodig is.

©PXimport

Apple iWork ondersteunt geen mobiele browsers op Android en Windows Phone.

Office 2013 versus Office 365

Dat Microsoft zowel Office 2013 aanbiedt als Office 365 is verwarrend. Koop je Office 2013, dan krijg je de laatste versie van het pakket met Word, Excel, OneNote en PowerPoint, plus afhankelijk van de versie die je koopt ook nog Outlook, Publisher en Access. Je mag al die programma's zo lang gebruiken als je wil, maar slechts op één computer.

Zelfs gelijktijdige installatie op een desktop en een notebook zoals eerst toegestaan, heeft Microsoft sinds Office 2013 verboden. De aanvankelijke aanscherping dat de licentie niet overdraagbaar was naar een andere computer heeft Microsoft laten vallen. Koop je Office 365, dan hoef je niet te kiezen welke versie van Office je koopt, je krijgt de meest uitgebreide. Echter wel slechts voor één jaar. Na dat jaar moet je het abonnement verlengen. Doe je dat niet, dan kun je de software niet meer gebruiken. Komt er binnen de abonnementsperiode een nieuwe versie van Office uit, dan krijg je die gratis tot het abonnement verloopt.

Heb je Office 2013 standalone gekocht, dan zal je gewoon de nieuwe versie moeten kopen. Maar die mag je wederom zo lang gebruiken als je zelf wil.

▼ Volgende artikel
Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy

De Netatmo Binnencamera Advance is een slimme beveiligingscamera voor in huis en heeft een adviesprijs van 330 euro. Het apparaat is echter al te koop voor zo'n 250 euro, zien we op de website. Hoe bevalt het product in de praktijk en is-ie dat geld waard?

Uitstekend
Conclusie

Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

Plus- en minpunten
  • Privacyvriendelijke sluiter...
  • Automatische opties
  • Snelle installatie
  • Goede beeld- en audiokwaliteit
  • Alleen nuttige meldingen
  • Geen fysieke schakelaar
  • Geen melding bij verwijderen SD-kaart
  • Hoge prijs

In de basis is de Netatmo Binnencamera Advance een product volgens het Netatmo-boekje: het apparaat combineert geavanceerde beveiligingstechnologie met een sterke nadruk op privacy en gebruiksvriendelijkheid. Deze binnencamera gaat zelfs nog een stapje verder met de introductie van een mechanische privacysluiter. De implementatie van de sluiter is niet uniek, maar de toepassing wel.

Nu bestaan er wel meer beveiligingscamera’s die zo'n sluiter hebben. Die kun je soms via een schakelaar op het apparaat omzetten, en anders via de app. Een fysieke knop hiervoor is de meest veilige optie, aangezien die niet kan worden 'gehackt'. In het geval van deze Netatmo kunnen we de sluiter alleen via de app omhoog en omlaag doen. Dat kun je ook automatisch laten doen, bijvoorbeeld wanneer de camera een gezicht herkent. Dan schakelt de camera zichzelf als het ware uit op het moment dat je zelf binnen bent, waardoor er ook geen opnamen gemaakt (hoeven te) worden.

©Wesley Akkerman

De achterkant van het apparaat.

Meer gemoedsrust

Door de sluiter een automatische functie te geven, hoopt Netatmo meer gemoedsrust te kunnen bieden. Er zijn namelijk mensen die zich nog steeds zorgen maken om hun privacy en de opnamen die van hen gemaakt worden zodra ze ergens binnenstappen. Bij bedrijven en horecagelegenheden heb je daar weinig invloed op, maar bij jezelf, vrienden of familieleden thuis dus iets meer. Het systeem mag dan wel niets opnemen met de sluiter omlaag, maar technisch gezien kan die nog wel meeluisteren. De microfoon wordt namelijk niet afgedekt.

De automatische stand kun je op twee manieren activeren: via gezichtsherkenning en middels geofencing. Op basis van een geregistreerd gezicht of je locatie kan de camera de beeldopnamen dus uitschakelen. Nu kun je via de app 'handmatig' de sluiter openen op het moment dat je van huis gaat, maar ook dat kun je op basis van geofencing regelen. Zodra je het huis verlaat, gaat de sluiter omhoog en houdt de Netatmo Binnencamera Advance alles voor je in de gaten. Uit onze praktijktests blijkt dat allemaal prettig en snel te werken.

©Wesley Akkerman

De binnencamera met het klepje dicht...

©Wesley Akkerman

...en vervolgens met het klepje open.

Veel mogelijkheden

Verder beschikt het systeem over allerlei zaken die we elders ook zien. Dat is geen kritiek, want het is alleen maar goed als er een soort basis van je persoonlijke beveiliging bestaat. De Advance beschikt over een kijkhoek van 130 graden, een 2K-resolutie en HDR-beeldkwaliteit. Daardoor film je niet alleen een groot deel van de omgeving, ook staat alles er haarscherp en kleurrijk op. Je kunt de Binnencamera Advance koppelen aan 2,4- en 5GHz-netwerken en kunt hem aan het stroomnet aansluiten via een stekker of de Power over Ethernet-kabel.

Je kunt hem op een kast neerzetten of aan de muur of het plafond bevestigen. Het product beschikt daarnaast over beam forming-technologie, waardoor mensen aan de andere kant goed verstaanbaar zijn. Dat is niet zozeer handig voor het kunnen verstaan van dieven, maar je zou een camera bij een baby of bejaarde in de kamer kunnen plaatsen en diegene kunnen verstaan of horen als er iets gebeurt. De audio klinkt goed verstaanbaar binnen de app, en aan de andere kant hebben we ook geen klachten ontvangen over de speakerkwaliteit.

©Wesley Akkerman

Meldingsmogelijkheden

Het is daarnaast de bedoeling dat de Netatmo Binnencamera Advance je zo min mogelijk stoort. De fabrikant probeert om die reden een minimum aan meldingen te versturen. Aanvankelijk viel dat nog best tegen, maar dat kwam doordat het apparaat nog niet alle gezichten in huis herkende. Toen we dat eenmaal hadden ingesteld, daalde het aantal notificaties dat we binnenkregen aanzienlijk. Daar moeten we bij vermelden dat het soms maar net aan de hoek van de camera ligt of hij je herkent of niet, maar binnen de app kun je zelf instellen wie wie is om het aantal meldingen terug te brengen.

Via de overzichtelijke en nette applicatie is het daarnaast verder mogelijk de notificaties op je voorkeuren in te stellen. Zo kun je zelf bepalen of je ook meldingen van huisdieren, onbekende gezichten of mensen in het algemeen wilt hebben. Je kunt bovendien de sluiter altijd handmatig omlaag zetten als je die meldingen zat bent. Tot slot is het mogelijk meldingen samen te voegen. Als een reeds bekend gezicht binnenkomt met een onbekend persoon, krijg je daar maar één melding van (in plaats van twee). Dat soort mogelijkheden kunnen we alleen maar waarderen.

Een andere functie die ons bevalt, is de opslag. Je slaat de beelden lokaal op, op een microSD-kaartje. Je krijgt er standaard een kaartje van 8 GB bij. Daardoor word je niet meteen op extra kosten gejaagd. Wat wel een beetje tegenvalt, is het gebrek aan een melding als je het kaartje verwijdert. Als iemand dus binnen is en die haalt de kaart eruit, dan weet je dat niet. Lijkt ons een enorme vergissing, maar ondertussen is het ook iets wat je mogelijk later kunt toevoegen als fabrikant. Daar hopen wij in elk geval op.

Netatmo Binnencamera Advance kopen?

Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

▼ Volgende artikel
9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger
© Wesley Akkerman
Huis

9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger

Als je geen robotstofzuiger wil, maar je wil het jezelf wel gemakkelijk maken, dan kom je al snel uit op een nat-droogstofzuiger. Dat is een traditionele stofzuiger met een dweilfunctie. Omdat dit soort apparaten nog redelijk nieuw zijn, maken veel mensen dezelfde fouten.

Hier alvast een overzicht van handelingen die je beter niet kunt doen met je nat-droogstofzuiger – in het artikel staan nog meer zaken.

  • Niet van modus wisselen
  • Niet goed opbergen
  • Te grote dingen willen opzuigen
  • Geen rekening houden met een houten vloer
  • Verf of vlambare vloeistoffen opzuigen

Hoewel het technisch gezien mogelijk is een nat-droogstofzuiger op alle typen houtvloeren te gebruiken, is het toch af te raden als het gaat om onbewerkt of onafgewerkt hout. Dat komt doordat een onafgewerkte houten vloer geen beschermende afdichtingslaag heeft. Als die onbehandeld blijft, absorbeert het hout gemakkelijk water of vocht van een nat- en droogzuiger. Dat kan ervoor zorgen dat de vloer kromtrekt of na verloop van tijd zelfs splijt.

Verkeerde dingen opzuigen

Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat je met een nat-droogstofzuiger dingen opzuigt waar het apparaat niet goed mee overweg kan. Denk aan grotere objecten die nog weleens op de vloer liggen, zoals hondenbrokken. Als je tegelijkertijd dweilt en stofzuigt, kan zo'n object klem komen te zitten bij de dweilkop, een filter of verderop in het systeem. Gebeurt dat regelmatig, dan is het verstandig om voortaan eerst even op te ruimen voordat je de stofzuiger aanzet.

In dezelfde lijn geldt: glasscherven of andere scherpe voorwerpen kun je beter eerst handmatig opvegen met een stoffer en blik. Ook gewone en robotstofzuigers zijn hier niet tegen bestand – de kans op schade aan interne onderdelen is groot. Vermijd bovendien altijd het opzuigen van brandbare vloeistoffen, want die kunnen bij contact met elektrische onderdelen ontbranden.

©Wesley Akkerman

Leeg de vuilwatertank regelmatig.

Tot slot nog even over het opzuigen van verf. Het kan verleidelijk zijn om verfspetters weg te halen met de dweilkop van bijvoorbeeld de Dreame H15 Pro, maar dat is echt geen goed idee. Zowel natte als droge verf kan het systeem verstoppen, waardoor vuil zich ophoopt en filters beschadigd raken. Kom je verf op de vloer tegen, pak dan liever een emmer met warm sop en een doek of spons. Daarmee voorkom je problemen én krijg je het meestal ook gewoon beter schoon.

Van modus wisselen en meer

Het is ook slim om de nat-droogstofzuiger af en toe in een andere modus te gebruiken, zodat hij altijd optimaal blijft presteren. Bij tests op de redactie gebruiken we standaard de automatische stand, waarbij het apparaat zelf de zuig- en dweilintensiteit aanpast aan de situatie. Maar schakel gerust de dweilfunctie eens uit als je alleen wat stof wilt verwijderen. Dat ontlast het systeem en kan de levensduur van het apparaat flink verlengen.

Besteed daarnaast voldoende aandacht aan het onderhoud van de verschillende onderdelen. Tijdens het gebruik zie je vaak vanzelf dat de vuilwatertank volloopt. Leeg deze regelmatig – bij voorkeur na elke schoonmaakbeurt – om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt. Dweil je vaak, dan is dat nog belangrijker: je wilt natuurlijk voorkomen dat je bij het legen vervuild water morst.

Controleer ook regelmatig de staat van de filters. In sommige gevallen kun je dat zelfs via de app doen. Zit er te veel stof in, dan gaat dat ten koste van de zuigkracht. En tot slot: zet de nat-droogstofzuiger altijd netjes rechtop in het oplaadstation. Zo kan het systeem zichzelf opladen én onderhouden – denk aan het automatisch drogen van de borstel, wat nare geurtjes helpt voorkomen. Kleine moeite, groot effect!

Heb je nog geen nat-droogstofzuiger?

Dan is dit je kans – bekijk hier de beste deals!