ID.nl logo
Bespaar geld met tweedehands hardware
© PXimport
Zekerheid & gemak

Bespaar geld met tweedehands hardware

Bijna twintig procent van alle hardware die Noord-Europeanen kopen is tweedehands. Bij zo’n vijftien procent van die tweedehands aankopen gaat het om producten die nog niet of nauwelijks gebruikt zijn. Waar komt die tweedehands hardware vandaan?

Er zijn meerdere manieren om te besparen op je aankopen. Je kunt goedkoop shoppen op buitenlandse webwinkels, maar je kunt ook eens kijken naar tweedehands aanbod. Sommige producten zijn nog prima te gebruiken. En wat dacht je van refurbished artikelen? Die zijn zo goed als nieuw. We nemen een kijkje in de mogelijkheden om goedkoper aan producten te komen en spreken diverse mensen uit ‘het wereldje’.

Retouren

“Als je iets koopt bij een webwinkel, mag je dat volgens het consumentenrecht na ontvangst binnen twee weken na aankoop zonder opgaaf van redenen terugsturen”, zegt directeur Stephan Derksen van Infotheek Group. Dat bedrijf verkoopt zowel nieuwe als gebruikte werkplekapparatuur en andere ict-systemen aan bedrijven en organisaties. Dat betekent dat er altijd retouren komen. Producten die wellicht nog helemaal niet gebruikt zijn, maar alleen even uit de verpakking zijn gehaald. Derksen trekt de de vergelijking met kledingwinkels. “Bij online kledingwinkels zie je dat klanten voor de zekerheid bijvoorbeeld kleren in maatje S, M en L bestellen. Dan weet je dus al bij voorbaat dat er twee retouren zullen zijn. En met die spullen moet de fabrikant dan ook iets. Bij hardware zie je vergelijkbare effecten. Hardware die via webwinkels wordt aangeschaft, gaat vaak retour. Bijvoorbeeld omdat iemand na de apparatuur eenmaal aangesloten te hebben, besluit dat een ander model toch beter was geweest.”

Kan een bedrijf als Bol.com dit bevestigen? “Exacte cijfers over retourpercentages maken we niet bekend, maar het gaat slechts om enkele procenten”, zegt woordvoerder Marjolein Verkerk van Bol.com. “Het is in ieder geval een stuk minder dan het retourpercentage van veertig procent dat vaak wordt genoemd voor kleren.” Coolblue zegt steeds meer ‘Tweedekans’-systemen te verkopen. Dat zijn producten die door andere klanten zijn teruggestuurd of omgeruild: niet meer nieuw, maar ook niet echt tweedehands te noemen.

©PXimport

Refurbished?

De term refurbished is breed: hij wordt voor allerlei producten gebruikt. Van apparaten die er piekfijn uitzien, tot apparaten met flinke gebruikssporen. We verwachten bij de term refurbished/gereviseerd in elk geval wel altijd dat de apparaten (grondig) zijn nagekeken en dat eventuele defecte of minder goed presterende onderdelen zijn vervangen. Je koopt dan dus een product dat nog prima een (lange) tijd meekan. Gelukkig bieden verschillende webwinkels een indicatie van de staat van het product.

©PXimport

Oud en nieuw

Een ander deel van de tweedehands apparaten komt voort uit een droevig fenomeen: een deel van de nieuwe apparaten is ‘dead on arrival’. Derksen: “Dat kan iets kleins zijn, zoals een slechte accu. Zo’n machine gaat meteen terug naar de fabrikant. Die controleert wat er mis mee is en vervangt kapotte onderdelen. Het systeem is daarna weer als nieuw, maar mag niet meer zo heten.”

Nog een andere categorie van ongebruikte hardware zijn de verouderde modellen van bekende merken. Ze zijn officieel aan het eind van hun levenstermijn: ook wel end of life of EOL genoemd. Die worden dus niet meer geleverd aan winkels die nieuwe hardware verkopen, maar desondanks is er wel op allerlei plekken nog een restvoorraad van deze machines aanwezig. Ook deze machines vinden op termijn hun weg naar de tweedehandsmarkt.

Een schone lei

Tot slot is er de ‘echte’ tweedehands hardware. Een deel is afkomstig van inruilacties.

“Steeds meer telecombedrijven geven korting op een nieuwe smartphone wanneer consumenten hun oude smartphone inleveren,” zegt senior analist Jan van Vonno van onderzoeksbureau IDC. “Er komen daardoor opeens veel meer tweedehands smartphones op de markt.” Derksen: “Die hardware komt vervolgens weer terecht bij grote doorverkopers als wij. Populair zijn bijvoorbeeld gebruikte Apple-producten. Zoals nu bijvoorbeeld de iPhone 6 en 6S.”

Daarnaast is veel tweedehands hardware afkomstig uit bedrijven, bijvoorbeeld omdat het bedrijf besluit in één keer over te stappen op nieuwere modellen. Dit soort computers wordt door gespecialiseerde bedrijven weer klaargestoomd voor een nieuw leven. Verkerk van Bol.com: “Refurbished hardware wordt steeds populairder en we zien dan ook een stijging in de verkopen. Vooral de smartphones van Apple zijn erg populair.” Ook Coolblue verkoopt refurbished hardware: “We zijn heel kritisch bij de keuze van leveranciers van refurbished hardware en hanteren hoge kwaliteitseisen. Er volgt bijvoorbeeld bij Apple-producten altijd een technische controle door een gecertificeerd reparatiecentrum, dat de hardware op minimaal 24 punten controleert. Daarnaast controleren we ook zelf de voorraad uitvoerig.”

©PXimport

Zuinigheid met vlijt

We worden zuiniger op onze apparatuur, zegt onderzoeksbureau IDC. Dat geldt al helemaal voor laptops: “Ondanks het feit dat de accu na vier jaar gebruik waarschijnlijk zwak is geworden, kunnen die vaak nog wel gebruikt worden voor simpele taken zoals surfen en e-mailen”, zegt senior analist Jan van Vonno van onderzoeksbureau IDC. Ook stijgt het aantal krijgertjes. “Elke keer dat iemand een nieuw apparaat koopt, gaat de oudere tablet, laptop of desktop-pc naar vrienden of familie.” Daarnaast krijgen we steeds meer een voorliefde voor apparaten die lang meegaan. “Premium apparaten worden goed verkocht. Deze worden langer gebruikt door consument.”

Nieuw is minder nieuw

Dat gebruikte apparatuur weer populair is heeft een aantal redenen. Niet alleen zijn er steeds fraaiere modellen op de tweedehandsmarkt te vinden, ook is het minder noodzakelijk om oude machines te vervangen. Zeker nu we steeds vaker gegevens opslaan en software gebruiken in de ‘cloud’. Daar komt bij dat besturingssystemen voor het eerst in tijden niet met elke nieuwe versie zwaarder worden. Dat geldt voor Windows 10, dat Microsoft geschikt heeft proberen te maken voor zo veel mogelijk machines. Maar het geldt zeker voor Linux, een besturingssysteem dat altijd al zuinig is omgesprongen met onze hardwarebronnen.

Er ontbreekt dus een dringende reden om een nieuwe pc of laptop aan te schaffen. Al helemaal omdat nieuwe processoren niet meer elk jaar dramatisch veel sneller zijn dan het jaar daarvoor. Door al die factoren gaat hardware tegenwoordig langer mee dan vroeger. En is een iets ouder exemplaar vaak nog steeds interessant. Tel daar nog eens bij op dat we tegenwoordig steeds meer apparaten hebben. Het is helemaal niet vreemd als één huishouden beschikt over verschillende desktops, laptops, tablets en smartphones. Wie al die apparaten regelmatig wil inruilen voor een nieuwe, blijft dus betalen. Niet dat hardware nou echt duurder wordt, overigens. Integendeel. Van Vonno: “De instapprijzen voor desktops, notebooks en tablets blijven dalen.”

Zo verloopt refurbishment

Hoe maken gespecialiseerde bedrijven tweedehands hardware weer geschikt voor de verkoop? Het schoonmaakproces begint met het grondig wissen van de hardware. Niet alleen in het belang van de nieuwe eigenaar, maar ook van de oude. Derksen: “Van pc’s wordt de harde schijf grondig gewist en het bios gereset. In veel gevallen vervangen we sata-harde schijven door ssd’s. En we voegen vaak werkgeheugen toe. Het verschil in prestatie tussen een systeem met 4 en 8 GB kan groot zijn.”

Daarna wordt de hardware gereinigd. Aan de buitenkant, maar in het geval van pc’s gaat ook de kap eraf. Bij Infotheek controleert een team van experts de tweedehands hardware vervolgens grondig. Wanneer bepaalde onderdelen minder goed functioneren, worden ze vervangen. Of het mankement komt tot uiting in de prijs. Hoe consumenten daar tegenaan kijken, kan heel erg verschillen. Derksen: “Als er pixels op het scherm ontbreken, is dat voor sommige mensen echt een afknapper. Een ander interesseert zoiets niets, maar is wel blij met de korting. Hetzelfde geldt voor laptops met een accu die minder lang meegaat. Zo’n machine kan toch nog interessant zijn voor consumenten die hem toch de hele tijd aan de stroom hebben hangen.”

Ook het uiterlijk van een machine kan aanleiding zijn deze af te prijzen. Derksen: “Wanneer er cosmetische beschadigingen aan hardware zitten, reserveren we deze meestal voor de buitenlandse markt. In bijvoorbeeld Oost-Europa blijken consumenten er meestal veel minder mee te zitten als hardware een kleine beschadiging heeft. Over het algemeen kun je zeggen: hoe welvarender het land, hoe hoger de esthetische eisen aan het uiterlijk van de hardware.”

©PXimport

Refurbished als vervanger?

Stel dat je een nieuw product bestelt, je ontvangt het en merkt dat het niet goed werkt. Je stuurt het terug ter reparatie, maar het apparaat kan niet meer worden gerepareerd. Mag de webwinkel of fabrikant je dan een gereviseerd artikel sturen ter vervanging? De wettelijke garantieregels zijn daar duidelijk over: nee, dat mag niet. Door een Europese rechter is namelijk bepaald dat als een nieuw product binnen korte tijd kapot gaat, het vervangen moet worden door een nieuw exemplaar.

Te kust en te keur

Waar kun je al deze soorten tweedehands hardware op de kop tikken? Een aantal online webwinkels biedt nieuwe en gebruikte apparatuur door elkaar heen aan. U kunt hier vaak ook de nieuwste modellen al met korting kopen. Die producten zijn deels afkomstig uit eigen retourzendingen. Zo vermeldt Coolblue bijvoorbeeld op de website: “Kunnen we jou blij maken met een Tweedekans-product? Dan profiteer je van een leuke korting.” Winkels als Bol.com en Coolblue doen hun best klanten goed te informeren over de staat van de machine. Zo meldt Coolblue: “Tweedekans-producten zijn er in verschillende categorieën: nieuwstaat, lichte gebruikssporen en zichtbare beschadigingen.” Ook Bol.com hanteert een soortgelijke indeling voor refurbished smartphones. Maar daarnaast zijn er nog veel meer webwinkels waar u terecht kunt voor een tweedehands systeem. Een zoektocht met de zoekwoorden refurbished, gereviseerd of tweedehands brengt je op allerlei verkoopkanalen.

Drie adviezen bij aankoop van tweedehands apparatuur

Welke rechten heeft een consument bij aanschaf van gebruikte hardware? Saskia Bierling van ConsuWijzer geeft een aantal adviezen: 1. Er geldt altijd een bedenktijd van twee weken Wat als u spijt krijgt van uw aanschaf? Bierling: “Als u de apparatuur via een webwinkel koopt, dan is ook voor tweedehands hardware de bedenktijd van toepassing. Dit betekent dat een consument veertien dagen de tijd heeft om de overeenkomst te ontbinden zonder opgave van reden.” Dit is een wettelijk recht, waarvan de verkopende partij niet mag afwijken. 2. Let op of de verkoper retourkosten rekent Als u gebruikte hardware binnen veertien dagen na aankoop bij een webwinkel terugstuurt, wie betaalt daarvoor dan de kosten? Bierling: “De verkoper draagt hiervoor de kosten, behalve wanneer deze in de verkoopvoorwaarden expliciet heeft vermeld dat de koper eventuele terugzendkosten moet betalen.” 3. Ook zonder garantievoorwaarden hebt u garantie Is het verstandig om de standaard garantietermijn te verlengen? Bierling: “Alleen als dat echt meerwaarde biedt ten opzichte van de rechten die een consument al heeft op grond van de wet.” Volgens het consumentenrecht kan de consument de verkoper tot zes maanden na aanschaf wijzen op een gebrek. “De verkoper moet dan ofwel aannemelijk maken dat het product wel voldoet, en anders het product kosteloos herstellen of vervangen. Als dat niet mogelijk is, dan heeft de consument recht het volledige aankoopbedrag terug te ontvangen.” Meer informatie over deze regels vind je via www.consuwijzer.nl. ConsuWijzer is het overheidsloket voor consumenten van toezichthouder ACM (Autoriteit Consument & Markt).

©PXimport

▼ Volgende artikel
Nieuw van Samsung: ultradunne Galaxy S25 Edge met 200 MP-camera en slimme AI-functies
© Samsung
Huis

Nieuw van Samsung: ultradunne Galaxy S25 Edge met 200 MP-camera en slimme AI-functies

Samsung voegt met de Galaxy S25 Edge een nieuw toestel toe aan de S-serie. Opvallend is vooral het ontwerp: de smartphone is met 5,8 mm extreem dun en weegt slechts 163 gram. Toch heeft het toestel een stevige titanium behuizing, een krachtige processor en een 200 MP-camera. De S25 Edge verschijnt op 30 mei in de Benelux.

Slank ontwerp, stevig frame

De Galaxy S25 Edge is dunner dan andere modellen in de serie, maar blijft stevig dankzij een titanium frame en het nieuwe Gorilla Glass Ceramic 2. Daarmee is het toestel goed beschermd tegen dagelijks gebruik. Ondanks het compacte formaat blijft het herkenbaar een Galaxy S, met afgeronde hoeken en een uniform ontwerp.

Camera met hoge resolutie en slimme functies

De hoofdcamera heeft 200 megapixel en is gericht op scherpte, ook bij weinig licht. Een 12 MP groothoeklens met autofocus zorgt voor extra detail bij close-ups. Samsung's AI-functies, zoals Audio Eraser en Drawing Assist, zijn ook aanwezig. De ProVisual Engine zorgt bovendien voor natuurgetrouwe kleuren en scherpe details in portretten.

©Samsung

Snelle chip en efficiënte koeling

De S25 Edge is voorzien van dezelfde Snapdragon 8 Elite-chip als de overige modellen in de S25-serie. Samsung past een aangepaste dampkamer toe om het toestel koel te houden, ondanks het slanke ontwerp. AI-verwerking gebeurt deels op het toestel zelf, met ondersteuning van onder andere ProScaler en mDNIe voor verbeterde beeldweergave.

Zo werkt een dampkamer Bij intensief gebruik, zoals gamen of filmen in hoge resolutie, kan een smartphone flink warm worden. Een dampkamer (ook wel vapor chamber genoemd) helpt om die warmte snel en gelijkmatig af te voeren. In de dampkamer zit een kleine hoeveelheid vloeistof die verdampt zodra het toestel opwarmt. De damp verspreidt zich over de kamer, koelt af en condenseert weer tot vloeistof. Zo ontstaat een constante circulatie die de hitte verdeelt en voorkomt dat één onderdeel oververhit raakt.

AI-ondersteuning in apps en dagelijks gebruik

Galaxy AI is aanwezig op systeemniveau en werkt samen met apps en routines. Nieuw zijn functies als Now Brief en Now Bar, die contextuele hulp bieden tijdens dagelijkse bezigheden. Via integratie met Google Gemini kun je bijvoorbeeld schermen delen tijdens gesprekken of aanwijzingen geven via de camera.

©Samsung

Beschikbaarheid & adviesprijzen

De Samsung Galaxy S25 Edge is vanaf 30 mei 2025 verkrijgbaar in de Benelux. Wie het toestel tussen 13 mei en 1 juni 2025 bestelt, krijgt bij aankoop van de 256 GB-versie een gratis upgrade naar 512 GB.

Adviesprijs 256 GB: 1.249 euro

Adviesprijs 512 GB: 1.369 euro

Kleuren: Titanium Silver, Titanium Jetblack en Titanium Icyblue

Bekijk meer Samsung smartphones op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Van scherm naar papier: de beste manier om webpagina’s te printen
© ZHURAVLEV ANDREY
Huis

Van scherm naar papier: de beste manier om webpagina’s te printen

Webpagina’s bekijken op een computer, tablet of telefoon gaat meestal prima, maar zodra je een pagina wilt afdrukken, kan dat lastiger zijn. Vaak komen er advertenties, vreemde lay-outs of overbodige elementen mee. Met deze tips sla je webpagina’s netjes op als pdf en print je ze zonder rommel, zodat je alleen de essentie overhoudt.

In dit artikel laten we zien hoe je webpagina’s kunt afdrukken zonder advertenties en onnodige elementen:

  • Gebruik de ingebouwde pdf-afdrukfunctie in je browser
  • Activeer de leesmodus om alleen de essentiële tekst te behouden
  • Maak een scrolbare schermafdruk
  • Gebruik PrintFriendly om advertenties en overbodige content te verwijderen

Lees ook: Mobiel printen vanaf je smartphone of tablet: zo werkt het

Webpagina’s per definitie gemaakt om op computerschermen te bekijken. De tekst is verdeeld in allerlei frames en er staan op veel plekken ook nog eens reclame. Heb je een printje nodig, dan zijn er verschillende oplossingen om de inhoud papier- en inktzuinig af te drukken. Je kunt de tekst uiteraard kopiëren en plakken in een tekstverwerker, maar deze tussenstap is omslachtig. Helaas voorzien slechts weinig websitebouwers hun webpagina’s van een knop waarmee er een printvriendelijke weergave mogelijk is. En ook zijn er sites die hun inhoud zelfs beschermen en het heel lastig maken om content over te nemen, laat staan dat je die kunt afdrukken. In dit artikel bieden we hier oplossingen voor.

Print to pdf

Op elk besturingssysteem heeft de browser tegenwoordig een ingebouwde pdf-afdrukfunctie. Selecteer de optie Afdrukken in het menu van de browser en kies Opslaan als PDF. Op de moderne versies van Windows is het sowieso mogelijk om af te drukken naar pdf vanuit iedere applicatie met een virtuele printer. Geef de opdracht Afdrukken en daarna selecteer je als printapparaat de optie Microsoft Print to pdf. Net als bij elke gewone printer geef je in deze virtuele printer de pagina’s aan die je wilt vastleggen. Ook kun je kiezen of je de pdf in kleur of zwart-wit wilt afdrukken/opslaan.

Bepaal of je een pdf-afdruk in kleur of zwart-wit wilt.

Leesmodus

Wanneer je een webpagina afdrukt, staan de advertenties, afbeeldingen, banners en soms zelfs filmpjes in de weg. Probeer in dat geval de Readermodus of Leesmodus. Dit geldt zowel voor een afdruk op papier als een afdruk naar pdf. Deze weergave stript de webpagina van alles wat de inhoud verstoort.

Deze Leesmodus activeer je eenvoudig in Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Brave, Safari en vele andere browsers. In Edge klik je bijvoorbeeld op de documentvormige knop die aan de rechterkant van de adresbalk verschijnt wanneer je een online artikel leest.

Google Chrome maakt het iets lastiger. Daar moet je rechtsboven op de drie puntjes klikken, dat is de menuknop. Daarna kies je Meer hulpprogramma’s / Leesmodus. Deze leesweergave verschijnt in een zijbalk en daar kun je de achtergrond, de regelafstand en zelfs het lettertype en lettergrootte aanpassen. Als je rechtstreeks vanuit de leesmodus in Chrome wilt afdrukken, dan heb je de extensie Reader View uit de Chrome Webstore nodig. Wanneer je deze activeert als je een webpagina bekijkt, verschijnt er een schoongemaakte tekst met een verticale knoppenbalk waar ook de afdrukknop bij staat.

Met de Reader View-extensie pas je het lettertype, de lettergrootte en de achtergrondkleur aan.

Scrolbare schermafdrukken

Zo’n afdruk vanuit de leesmodus is een prima oplossing als het je alleen om de tekst te doen is. Je kunt ook een afbeelding van de webpagina opslaan die er precies uitziet zoals in de browser. Hiervoor druk je op Windows-toets+Shift+S of op de PrintScreen-toets. Het is zelfs mogelijk een schermafdruk te maken van de volledige pagina, inclusief het gedeelte dat je niet kunt zien op je scherm. We noemen dit een scrolbare afbeelding.

In Edge druk je hiervoor op Ctrl+Shift+S, waarmee een overlay verschijnt met enkele screenshotopties. Kies voor Volledige pagina vastleggen. Daarmee krijg je een nieuw scrolvenster dat de volledige pagina omvat. Bovenaan staan enkele tools om zaken op de afbeelding te markeren.

In Firefox moet je de knop nog aan de knoppenbalk toevoegen. Klik rechtsboven op de drieregelige menupictogram en kies Meer hulpmiddelen en dan Werkbalk aanpassen.

Zoek in de beschikbare knoppen het pictogram Schermafbeelding en sleep dit naar de Firefox-werkbalk. Als je op deze knop klikt, heb je de keuze tussen Volledige pagina opslaan en Zichtbaar gebied opslaan.

In Google Chrome klik je op het menu met de drie stippen rechtsboven en kies je voor Meer hulpprogramma’s / Hulpprogramma’s voor ontwikkelaars. Klik in de console op de drie stippen naast het tandwieltje en selecteer in de vervolgkeuzelijst Run command. Typ het woord Screenshot in de regel bovenaan in de console. Dan verschijnen er vier opties; kies voor Capture full size screenshot.

In Edge heb je de keuze tussen Gebied vastleggen en Volledige pagina vastleggen .

PrintFriendly

Websitestripper

Een uitstekende websitestripper is PrintFriendly. Je spreekt deze tool aan via een website of via een browserextensie. Op de eerste manier kopieer je het internetadres van de webpagina die je op papier wil hebben. Daarna bezoek je www.printfriendly.com. Daar plak je het adres in het witte adresvak. Je kunt ook een pdf-bestand in het upload-vak slepen. Vervolgens klik je op Preview. Je zult zien dat de online tool de webpagina optimaliseert om af te drukken. Advertenties en banners worden automatisch verwijderd.

Je kunt het geoptimaliseerde document nog verder afslanken. Wanneer je met de muisaanwijzer over een alinea of een afbeelding gaat, wordt dit onderdeel automatisch geselecteerd en verschijnt een knop in de vorm vuilnisbakje. Als je op dit pictogram klikt, verdwijnt de selectie. Bovenaan de voorvertoning staat ook nog de knop Undo. Daarmee kun je steeds een aantal stappen terug. Op deze manier beslis je zelf welke inhoud je wilt overhouden. Met enkele knoppen druk je het resultaat af, bewaar je het als pdf, of verstuur je het als bijlage in een mail.

Met PrintFriendly kun je zowel afbeeldingen als alinea’s verwijderen. 

Veel te printen?

Vergeet het printpapier niet!

Installeren

Om het nog gemakkelijker te maken, vind je op www.printfriendly.com onder het menu Website Tools de extensie die je kunt installeren in Chrome , Firefox en Edge. Voor Safari, de browser van Apple, is er een bookmarklet die deze browser snel naar de webpagina van deze dienst brengt. In de drie andere browsers voeg je de PrintFriendly-knop toe aan de werkbalk. Wanneer je erop klikt, opent er een nieuw venster waarin je kunt aangeven welke onderdelen verwijderd mogen worden, zodat alleen de gewenste inhoud overblijft voor het afdrukken.

Op de website van PrintFriendly vind je de extensies om in browsers te installeren.

Geen kop- en voettekst meer

Bij het afdrukken van webpagina’s wordt in de kop- en voettekst allerlei informatie geplaatst, zoals de titel van de pagina, de url, de datum en de tijd. Deze gegevens maken de afdruk rommelig. Je kunt er ook voor zorgen dat deze informatie niet meer in je afdrukken verschijnt.

In Edge en Chrome klik je hiervoor op de knop met de drie puntjes rechtsboven. Kies dan voor Afdrukken, of gebruik de toetscombinatie Ctrl+P. Onderaan het dialoogvenster Afdrukken kies je de optie Meer instellingen en daarna scrol je naar beneden waar je het vinkje bij Kop- en voetteksten weghaalt.

In Firefox druk je eerst de Alt-toets in, zodat het menu bovenaan in beeld komt. Dan kies je voor Bestand / Afdrukken. In de zijbalk Afdrukken scrol je helemaal naar beneden. Daar zet je bij de Opties de Kop- en voetteksten uit.

In Safari op de Mac kies je voor Archief / Druk af. Dan zie je de optie Druk kop- en voetteksten af in het printdialoogvenster staan. Deze kun je uitschakelen.

Je kunt de kop- en voetteksten weglaten in de afdruk.

Beschermde webpagina’s

Je wilt een plan schrijven en daarvoor gebruik je uiteraard webbronnen. Helaas staat het artikel dat je nodig hebt op een beveiligde website. Je kunt de tekst niet afdrukken en ook niet kopiëren. Toch zijn er drie manieren waarmee je deze beveiliging kunt omzeilen.

De eerste: Je schakelt JavaScript uit. De beveiliging is namelijk meestal ingesteld met behulp van JavaScript. We leggen uit hoe je dit doet in Chrome, in andere browsers is de methode vergelijkbaar.

Ga via de drie puntjes rechtsboven naar Instellingen / Privacy en beveiliging. Kies dan voor Site-instellingen aan de rechterkant. Scrol naar beneden op deze pagina en klik op JavaScript. Bij Geen toestemming om JavaScript te gebruiken, klik je op de knop Toevoegen om het gebruik van JavaScript door de website te blokkeren. In het pop-upvenster typ je de url van de website waarvan je JavaScript wilt uitschakelen en bevestig je met de knop Toevoegen. Ga nu terug naar de website waarvan je de tekst wilt kopiëren en vernieuw de pagina. Probeer de tekst opnieuw te kopiëren. Nu kun je de inhoud in een tekstverwerker plakken.

De tweede manier: Je activeert de leesmodus van de webpagina, zodat je alleen de tekst ziet. Meestal kun je daar de tekst toch kopiëren om die daarna te plakken en af te drukken.

Tot slot is er nog een derde manier: Je typt of plakt het internetadres in de html-to-text-converter, zoals https://txtify.it. Je klikt vervolgens op Convert. De broncode van de website wordt omgezet tot alleen maar tekst die je gemakkelijk kunt kopiëren en afdrukken.

Voeg de websites toe waarvoor JavaScript moet worden uitgeschakeld.