ID.nl logo
Alle details over internetbundels voor een mobiele telefoon
© PXimport
Zekerheid & gemak

Alle details over internetbundels voor een mobiele telefoon

De populariteit van mobiel internet zorgt voor grote verschuivingen op het gebied van internet en telefonie. Zowel internetproviders als telefoonmaatschappijen zien de gevolgen van internet via een mobieltje en passen hun producten & diensten en diensten daar op aan. Maar bij wie bent u nu het beste uit als het gaat om internet via uw mobiel? Welke providers moet u vermijden en welke hebben het beste aanbod?

Verschillende soorten en maten

Aanbieders van mobiele telefonie bieden abonnementen in allerlei soorten en maten. In deze basiscursus kijken we vooral naar het internetgebruik via een mobiele telefoon. Dat betekent dat we de abonnementen voor laptops, iPads en andere tabletcomputers even links laten liggen. Niet alleen zijn die abonnementsvormen vaak anders dan de uitbreidingen van een 'gewoon' abonnement, ook de techniek is net iets anders: vaak is het niet mogelijk om met een insteekkaart voor de laptop te bellen omdat ze een ander soort aansluiting op het mobiele netwerk hebben. Andersom kan een telefoon met internetabonnement soms wél gebruikt worden om via de laptop te internetten, in het algemeen aangeduid met de term 'tethering', maar sommige providers staan dit niet toe op hun netwerk. Lees hier meer over in het kader 'Tethering'.

Deel 1: Alles over mobiel dataverkeer

1. Internet op een mobiele telefoon

Er was een tijd dat consumenten de winkel inliepen en hun mobiele abonnement kozen op basis van het toestel dat ze cadeau kregen. Toen veel mensen ontdekten dat die manier niet per se de voordeligste keuze was, kwamen de mobiele operators met concurrerende tarieven voor bellen en het versturen van sms'jes. De wereld verandert echter snel en steeds vaker maken consumenten nu een hele andere keuze: ze kiezen het abonnement met het beste internetaanbod. Met de komst van smartphones als de iPhone en de Android-telefoons, is een mobiele telefoon immers opgewaardeerd van een simpel bel- en sms-apparaat naar een zakcomputer die vrijwel waardeloos is zonder internet. Bovendien kan een smartphone vaak gebruikt worden als draadloos modem om, via het mobiele abonnement, een laptop toegang te geven tot internet.

2. De techniek

De techniek achter het transporteren van bits en bytes is een andere dan degene die gebruikt wordt voor het vervoeren van spraakverkeer. Alle mobiele telefoons in Nederland maken gebruik van de bekende GSM-standaard voor telefoongesprekken, maar voor data zijn er twee varianten: de traditionele GSM-techniek biedt de mogelijkheden voor datacommunicatie, GPRS genaamd, maar de snelheid van de verbinding is zeer beperkt. Om snel internet mogelijk te maken moeten telefoons daarom gebruikmaken van een tweede techniek, in de volksmond 3G genaamd. Hiervoor zijn wel aparte zenders en een aparte antenne in het toestel nodig. Telefoons kunnen (als ze tijdelijk buiten bereik van een 3G-zender zijn) terugschakelen naar GPRS, maar dat betekent meteen dat de snelheid fors omlaag gaat. Binnen de 3G-standaard zijn allerlei protocollen opgesteld die snel internet mogelijk maken. Providers gebruiken afkortingen als UMTS, HSDPA en HSUPA om aan te geven welke techniek ze precies gebruiken voor de internetverbinding. Elke techniek heeft zijn eigen upload- en downloadsnelheid, waarbij momenteel HSUPA en HSDPA de snelste­ varianten zijn. De volgende techniek staat echter alweer voor de deur. Het heet LTE (Long Term Evolution), maar wordt 4G genoemd. Voor deze standaard zijn nieuwe zendmasten nodig, plus telefoontoestellen die met deze supersnelle verbindingen overweg kunnen. In theorie kan LTE snelheden halen tot 100 megabit per seconde, waardoor complete speelfilms in HD-kwaliteit gestreamd kunnen worden. In Nederland worden de partijen die LTE kunnen aanbieden geselecteerd door middel van een veiling, waarbij we verwachten dat alle grote operators mee zullen bieden op de frequentieruimte. KPN is reeds bezig met de eerste tests, de andere operators laten officieel weten nog geen beslissing genomen te hebben om mee te bieden. Ze geven wel aan dat ze zich ook weer niet kunnen voorstellen dat ze níet meedoen.

©PXimport

Zendmasten voor UMTS en GSM zijn niet meer weg te denken uit het landschap.

3. Dekking

Omdat snel internet een ander netwerk gebruikt dan spraakverkeer, is de dekking van 3G moeilijk te vergelijken met die van GSM. De signaalkwaliteit is afhankelijk van de hoeveelheid zenders in de buurt en het aantal medegebruikers op de zenders. Bovendien is ook de totale capaciteit van het netwerk van belang, omdat alle gebruikers dezelfde verbindingen naar het internet delen.

De providers Hi, Telfort en KPN maken allemaal gebruik van hetzelfde netwerk, Vodafone en T-Mobile hebben hun eigen zendmasten. In het algemeen is de dekking binnen de randstad voldoende, mits u goede ontvangst hebt van het signaal. Dat wordt negatief beïnvloed door gebouwen, metaal en omringende objecten, dus een garantie voor dekking is bijna niet te geven.

Alle providers bieden op hun websites kaarten aan met de dekkingsgraad van hun netwerk. Lokaal kan de dekking minder zijn, afhankelijk van de geplaatste zenders. Als het signaal voor 3G niet sterk genoeg is, schakelen de meeste telefoons automatisch terug naar de tragere 2G-verbinding, die overal in Nederland redelijk te ontvangen is.

©PXimport

Virtual network operators

De aanbieders die we beschrijven vormen maar een klein deel van het totaal. Dat komt omdat er diverse partijen zijn die mobiele abonnementen aanbieden, maar niet over een eigen netwerk beschikken. Deze zogenoemde mobile virtual network operators, denk aan bekende namen als AH Mobiel, Lebara, MTV, Rabo Mobiel en Sizz, hebben geen eigen licentie voor het aanbieden van telecommunicatiediensten en zijn afhankelijk van hun Mobile Network Operators voor de diensten die ze aanbieden. Dat wil niet zeggen dat ze hetzelfde aanbod hebben als de partij die het netwerk levert: het kan gebeuren dat u bijvoorbeeld bij MTV Mobile veel goedkoper uit bent dan bij KPN, ook al gebruikt MTV Mobile de operator KPN.

Deel 2: Alles over uw abonnement

4. Wel Internet, geen abonnement

Alle mobiele operators bieden inmiddels de mogelijkheid om te internetten via een normaal mobiel abonnement, maar bij iedereen moet een extra abonnement worden afgesloten om te voorkomen dat het internetgebruik fors in de papieren gaat lopen. Zonder extra abonnement kan uw mobiele telefoon namelijk wel gebruikmaken van internet, maar zijn de kosten voor dataverbruik aanzienlijk hoger.

©PXimport

Smartphones, zoals hier de nieuwste Android-telefoon van HTC, zijn razend populair.

5. Internet via een databundel

Bij alle providers kunt u terecht voor een internetabonnement via een databundel. Dat betekent dat u vooraf een bepaalde hoeveelheid megabytes inkoopt die u per maand kunt gebruiken. In de meeste gevallen worden de bundels zonder beperkingen aangeboden, dat wil zeggen dat u de data kunt gebruiken voor het surfen op het web, Skype, WhatsApp of het bekijken van video. Natuurlijk verbruikt het bekijken van video veel meer data dan het versturen van een mailbericht, maar de keuze is uiteindelijk aan u.

Prepaid

Vreemd genoeg zijn er op de prepaidmarkt maar weinig aanbieders die een aantrekkelijke mogelijkheid voor dataverkeer bieden. Wellicht blijft de marktvraag achter, want er zijn eigenlijk geen redenen om geen aanbieding te hebben voor prepaid-dataverkeer. De aanbieders die we hebben gevonden bieden allemaal toegang via GPRS, waardoor de internetsnelheid fors achterblijft bij een modern 3G-netwerk.

6. Onbeperkt internet

Sommige providers bieden de mogelijkheid om al het internetverkeer in één keer af te kopen via een abonnement met onbeperkt internet. Dat betekent in theorie geen limiet op datagebruik. Wie de kleine lettertjes erop naleest ontdekt dat er in praktijk wel degelijk een limiet aan verbonden is. Die limiet kan bestaan uit een 'fair use policy' of een grens van de hoeveelheid data die verbruikt mag worden. Bij een fair use policy is de vuistregel dat u geen excessieve hoeveelheid verkeer mag genereren ten opzichte van andere gebruikers. Providers zijn vaag over het begrip 'excessief', waardoor u eigenlijk nooit precies weet waar u aan toe bent.

7. Internet in het buitenland via een bundel

Internet in het buitenland kan erg duur uitvallen als u niet vooraf een bundel hebt ingekocht. Alle providers zijn inmiddels verplicht om u te waarschuwen als de kosten erg hoog dreigen uit te vallen, maar dan is het eigenlijk al te laat. Om te internetten in het buitenland hebt u maar een zeer beperkte keus bij de verschillende providers. Vodafone biedt de Data Dagbundel op Reis, een speciaal abonnement waarbij u een bundel krijgt toegewezen voor een vast bedrag zodra u in het buitenland zit. Elke dag dat u in het buitenland gebruikmaakt van internet krijgt u een nieuwe dagbundel, totdat een maximumbedrag is bereikt. U betaalt niets als u niet in het buitenland bent en u hebt een relatief aantrekkelijke bundel als u de landgrenzen wél verlaat. Er zijn meer mogelijkheden, lees hiervoor het artikel Smartphone in het buitenland.

Deel 3: Gebruik en misbruik

8. Normaal gebruik

Veel sites houden rekening met mobiele bezoekers en passen de manier waarop ze de informatie presenteren automatisch aan wanneer u met een mobiele telefoon de website bezoekt. Sommige informatie is niet via een website te raadplegen, maar via een app, die vooraf geïnstalleerd dient te worden op de telefoon. De informatie in zo'n app is natuurlijk gewoon afkomstig van internet.

Regelmatig worden indicaties gepubliceerd van de hoeveelheid websites of e-mails die u binnen een bundel kunt raadplegen. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de apps (zowel voor Android als voor de iPhone/iPad) die continu netwerkverkeer generen. We adviseren u dan ook om dit soort overzichten ter kennisgeving aan te nemen, maar rekening te houden met de tekortkomingen.

Tethering

Veel telefoontoestellen maken het mogelijk om tethering toe te passen, een techniek waarbij uw telefoon als tussenstation fungeert tussen laptop en internet. De verbinding tussen de laptop en de telefoon kan zowel via een kabeltje als draadloos gebeuren, waardoor uw telefoon een soort internetrouter wordt. Veel providers verbieden het gebruik van tethering, maar kunnen het lastig detecteren. Bovendien kleven er nadelen aan tethering. Veel toestellen hebben een beperkte batterijcapaciteit en door uw telefoon te gebruiken als internetmodem raakt de batterij snel leeg. Bovendien kan het hard gaan met uw internetbundel: computers veroorzaken makkelijk veel internetverkeer, denk bijvoorbeeld aan updates van het besturingssysteem of van de virusscanner.

9. Speciale toepassingen

Een aparte categorie vormen de abonnementen voor speciale toepassingen. We bedoelen bijvoorbeeld internetabonnementen die speciaal geschikt zijn voor de BlackBerry. In het geval van de BlackBerry zijn de abonnementen vooral ingericht voor het ophalen en versturen van e-mail en surfen op het web. Het is niet mogelijk om met een BlackBerry-toestel op een andere manier te internetten dan via dit speciale abonnementstype en andersom kan dit abonnement alleen gebruikt worden met een BlackBerry.

10. Deep Packet Inspection

Onlangs kwamen KPN en Vodafone in het nieuws, omdat ze met behulp van een speciale techniek in de gaten proberen te houden wat hun klanten precies uitspoken op internet. Hiermee willen ze extra geld rekenen voor bepaalde diensten, zoals Skype en WhatsApp, omdat deze direct concurreren met hun eigen telefoon- en sms-diensten. De ontwikkelingen op dit gebied volgen zich snel op, zowel juridisch als technisch, maar of we hier blij mee moeten zijn is een tweede. Het is enerzijds best te begrijpen dat providers geen uitzonderlijk hoge kosten willen maken voor het beschikbaar stellen van een specifieke dienst, maar het wordt kwalijk als telefoonmaatschappijen extra proberen te verdienen aan populaire internettoepassingen. Bovendien is het afsluiten van bepaalde internetdiensten een gevoelig thema, omdat het griezelig wordt als providers uit commerciële motieven kunnen en mogen bepalen waar u naar mag kijken.

11. Netneutraliteit

De hele discussie rondom Deep Packet Inspection (DPI) is nauw verweven met een andere discussie: die over 'netneutraliteit'. De vraag is of internetaanbieders überhaupt beperkingen mogen opleggen in het gebruik van het internet. Onderwerpen als censuur en onderdrukking komen namelijk al snel in zicht als providers bepalen wat we mogen zien en wat we niet mogen zien. Digitale burgerrechterbeweging Bits of Freedom is duidelijk in haar standpunt: "Als providers het internetverkeer van hun klanten gaan controleren, kunnen ze concurrerende diensten blokkeren of specifieke informatie filteren. Ze kunnen zelfs meelezen met de inhoud van berichten. Als de postbode al je brieven zou openen en bepaalde brieven in de prullenbak zou gooien omdat die het monopolie van de postbode aantasten, zou iedereen dat onacceptabel vinden. En als hij post van iedereen zou meelezen en kritische berichten zou weggooien, is dat ook onacceptabel. Hetzelfde geldt voor DPI en netneutraliteit: de boodschapper heeft geen boodschap aan de boodschap, en dat moeten we zou houden, ook op internet."

©PXimport

De politiek

De politiek bemoeit zich met een aantal onderdelen van de dienstverlening van providers. Voor consumenten duidelijk zichtbaar, is de druk om de kosten voor dataverkeer in het buitenland drastisch te verlagen. Providers lijken er samen niet uit te komen en dus bemoeit de Europese Commissie zich met de tarieven en stelt maxima voor, die uiterlijk 1 juli 2012 moeten gaan gelden. Vanaf dat moment komt er een maximumprijs van 90 eurocent per megabyte. Ook binnen Nederland is er discussie: sinds KPN en Vodafone hebben toegegeven dat ze DPI toepassen, is een aantal politieke partijen actief om netneutraliteit vast te leggen in de wet. Dat betekent dat providers niet meer zelf mogen kiezen welke verkeersstromen ze beperken en welke niet.

▼ Volgende artikel
Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!
© Bemmel & Kroon
Huis

Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!

Zelf een keuken ontwerpen moeilijk? Niet met de gratis 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon. Vanuit je eigen huis ontwerp je in een paar klikken een keuken die perfect past bij jouw stijl, ruimte en wensen. En dat is verrassend leuk én praktisch.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Of je nu houdt van modern minimalisme of juist valt voor een landelijke sfeer, met de 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon kies je uit talloze stijlen, kleuren en materialen. Denk aan matzwarte fronten met een betonlook werkblad, of juist wit hout gecombineerd met warme grepen en een natuurstenen blad. Dankzij de intuïtieve filters navigeer je moeiteloos door alle mogelijkheden. Je ziet direct hoe je keuzes samenkomen in een realistisch 3D-beeld. Dat helpt niet alleen om knopen door te hakken, maar zorgt ook voor enthousiasme: je keuken begint echt vorm te krijgen.

©Bemmel & Kroon

Jouw ruimte, jouw regels

Geen twee keukens zijn hetzelfde, en daarom begin je met het intekenen van jouw eigen ruimte. Hoe groot is de keuken, waar zitten de ramen, hoe lopen de muren? Alles kun je zorgvuldig instellen, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Op basis van die plattegrond kies je vervolgens een opstelling die bij jouw woning én levensstijl past: een rechte keuken, een praktische hoekopstelling, een U-vorm of zelfs een open keuken met een apart eiland. Je krijgt direct een beeld van de beschikbare loopruimte en werkzones. En als iets niet past? Dan pas je het gemakkelijk weer aan.

Slim combineren met kasten en apparatuur

Zodra de opstelling staat, begint het inrichten. Je kiest uit een ruim aanbod aan keukenkasten, waaronder onderkasten, hoge kasten, hoekkasten en slimme opbergoplossingen zoals een apothekerskast of carrousel. Zo benut je elke centimeter optimaal.

©Bemmel & Kroon

Vervolgens voeg je inbouwapparaten toe – van kookplaat tot koelkast – die je op de juiste plek sleept. Ook het uiterlijk van de keuken stem je tot in detail af: denk aan de kleur van de fronten, het materiaal van het werkblad en de stijl van de grepen. Terwijl je bezig bent, zie je alles continu in 3D veranderen. Zo krijg je snel gevoel bij je ontwerp.

Klaar? Of toch nog even aanpassen?

De kracht van de planner zit 'm in de flexibiliteit. Je kunt eindeloos combineren, vergelijken en finetunen. Wil je het werkblad in een lichtere kleur? Toch liever een extra kast naast de oven? Met een paar klikken heb je het geregeld. Omdat je elke wijziging meteen visueel terugziet, voelt het proces intuïtief en speels aan. Je kunt ontwerpen opslaan, opnieuw openen en eventueel delen met anderen. Dat maakt het niet alleen handig, maar ook leuk om samen met je partner of gezin te ontwerpen.

©Bemmel & Kroon

Van klik tot keuken

Is je ontwerp helemaal naar wens? Dan is het tijd om de overstap te maken van virtueel naar echt. Bij Bemmel & Kroon kun je je ontwerp eenvoudig bespreken met een van de keukenspecialisten. Zij bekijken samen met jou je keuken, adviseren over materialen en indeling en helpen je met het maken van de juiste keuzes. Alles wordt afgestemd op jouw budget, wensen en woonruimte. Zo wordt jouw digitale droomkeuken uiteindelijk werkelijkheid – zonder stress of verrassingen.

Begin vandaag nog!

De 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon is gratis, werkt zonder registratie en is verrassend gebruiksvriendelijk. Dus waarom niet vandaag al beginnen? Zet een kop koffie, pak de afmetingen erbij en geef je creativiteit de ruimte.

👉 Start hier je ontwerp

...en begin aan je droomkeuken!

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A26 – Betrouwbaar maar basaal
© Wesley Akkerman
Huis

Review Samsung Galaxy A26 – Betrouwbaar maar basaal

De Samsung Galaxy A26 is bedoeld voor wie op zoek is naar een degelijke smartphone zonder toeters en bellen. Het toestel combineert een moderne uitstraling met een stevig updatebeleid, maar kent ook duidelijke beperkingen.

Goed
Conclusie

De Samsung Galaxy A26 laat voor zijn adviesprijs van 299 euro een wisselend beeld zien. Positief valt het heldere amoled-scherm van 120 Hz op, net als de lange softwareondersteuning van zes jaar en de capabele hoofdcamera bij goed licht. Ook qua batterijduur stelt het toestel niet teleur. Tegelijk zijn er duidelijke compromissen. Zo ontbreekt de 3,5mm-aansluiting, is er slechts één luidspreker aanwezig en laten de ultragroothoek- en macrocamera weinig indruk achter. Verder zijn sommige verbindingsopties, zoals wifi 5 en usb 2.0, inmiddels verouderd. Toch zal niet iedereen daar last van hebben. Wie vooral op zoek is naar een toegankelijke smartphone met een goed scherm, degelijke camera en vlotte prestaties, zit met de Galaxy A26 nog steeds goed.

Plus- en minpunten
  • Prachtig scherm
  • Redelijke processor
  • Prima batterijduur
  • Fijne hoofdcamera
  • Beperkt gebruik van AI-functies
  • Sterk updatebeleid
  • Andere twee lenzen
  • Processor is al oud
  • Monospeaker
  • Geen koptelefoonaansluiting
  • Achterhaalde standaarden
  • Vingerafdrukken en stof

De Samsung Galaxy A26 is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 299 euro en wordt geleverd met 128 GB aan opslagruimte en 6 GB aan werkgeheugen. We hoeven niemand voor de gek te houden: dit komt allerminst in de buurt van de S-lijn. Maar voor de prijs valt dit allemaal binnen de verwachtingen. We zullen het toestel niet aan onnodig hoge standaarden houden en willen gewoon eens kijken wat het biedt voor de prijs en wat je kunt met de specs.

©Wesley Akkerman

Solide bouw, maar met concessies

Qua bouwkwaliteit zien we dat Samsung stappen vooruit gezet heeft. Zo heeft het toestel bijvoorbeeld een IP67-classificatie voor stof- en waterbestendigheid. De glazen panelen aan voor- en achterkant – beschermd met Corning Gorilla Glass Victus+ – geven het toestel iets meer allure mee. Het is dan wel jammer dat dat glas gevoelig is voor stof en vingerafdrukken, dus de kans is groot dat je het sobere ontwerp alsnog onder een hoesje verstopt.

Het frame is nog steeds van kunststof, maar de A26 is met 7,7 mm wat slanker dan zijn voorganger en is met zo'n 200 gram lekker licht. Een opvallend minpunt, zeker ten opzichte van eerdere modellen in de lijn, is dat de 3,5mm koptelefoonaansluiting is verdwenen. Er zijn ook geen stereoluidsprekers meer; de A26 heeft nu een monoluidspreker. Audio uit die speaker klinkt al snel plat, kil en soms nodeloos scherp.

©Wesley Akkerman

Scherm en processor

Voorop zit een lekker groot amoled-scherm van 6,7 inch, met dezelfde hoge resolutie als we vorig jaar ook zagen op de Samsung Galaxy A25. De verversingssnelheid van 120 Hz en een maximale helderheid van 1000 nits zorgen voor een prettige kijkervaring. Kleuren ogen levendig en details zijn scherp. Waarom een budgettoestel dit scherm nodig heeft, kun je je afvragen – maar prettig is het wel.

Als we onder de motorkap kijken, zien we de Exynos 1380-chipset. Die levert prestaties die voldoende zijn voor alledaags gebruik en ook geschikt zijn voor gaming, maar verwacht er niet te veel van. Dit is overigens dezelfde processor als in de Galaxy A35 uit 2024 (dus niet de eerder geteste A36 dit jaar), waardoor je dus wel degelijk een prestatieboost merkt. De software draait er verder prima op. We hebben minimaal gestotter ervaren in de afgelopen twee weken.

©Wesley Akkerman

Riant updatebeleid, maar…

Samsung levert de A26 met Android 15 en One UI 7 en belooft zes jaar aan upgrades en beveiligingsupdates. Voorlopig ben je dus verzekerd van goede software. Tegelijk is de gebruikte chipset in 2025 al twee jaar oud. Dat betekent dat hij in 2031 acht jaar oud is en de vraag is of hij het allemaal kan blijven bijbenen. Dit vormt dus een klein risico, maar gezien de prijs kunnen we er niet te zwaar aan tillen. Het is wel iets om even rekening mee te houden.

Net zoals bij de duurdere Galaxy's wordt ook de Samsung Galaxy A26 geleverd met AI. Samsung noemt dat voor dit toestel Awesome Intelligence, omdat het niet precies hetzelfde AI-pakket is als op bijvoorbeeld de S25-lijn. De AI-ervaring is op dit toestel kernachtig, en dat kun je zowel positief als negatief ervaren. Heb je niets met al die AI-dingen, dan past de A26 prima in leven. Wil je juist meer met AI gaan doen, dan kun je wellicht beter verder kijken.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Macrolens.

Welke AI wel en welke AI niet?

Maar wat kun je dan precies verwachten? De meest geavanceerde Galaxy AI-functies, zoals Now Bar en Now Brief, ontbreken op de A26. Wat je wél krijgt is Google's Circle to Search, waarmee je objecten op afbeeldingen kunt opzoeken of tekst kunt kopiëren.

Daarnaast kan de Galaxy A26 suggesties doen voor foto's en met je meedenken welke aanpassingen nodig zijn om de foto beter te maken. Ook is er de magische gum, waarmee je objecten en personen uit foto's kunt knippen. Het systeem vult de digitale gaten dan op met soms twijfelachtige invullingen, maar ook dat ligt (helaas) binnen de verwachtingen. Tot slot zijn er allerlei fotofilters waarmee je kunt spelen.

©Wesley Akkerman

2x.

©Wesley Akkerman

1x.

Camera's op de Samsung Galaxy A26: wisselend beeld

De hoofdcamera van 50 megapixel is voorzien van optische beeldstabilisatie. Bij goed licht levert die degelijke foto’s met genoeg detail en verzadiging voor social media. Dat is precies wat je van een toestel als dit mag verwachten. De ultragroothoeklens van 8 en de macrocamera van 2 megapixel vallen duidelijk tegen. De eerstgenoemde levert vaak in op kleur en detail, terwijl de macrovariant niet eens zijn basale taak kan uitvoeren. Scherpstellen lukt niet altijd even goed, en je kunt bovendien niet heel dicht op je onderwerp zitten. Vaak moet je drie tot vijf centimeter afstand houden, waardoor het lastig wordt om het gewenste detail goed in beeld te krijgen.

©Wesley Akkerman

0,5x.

©Wesley Akkerman

0,5x.

Batterij en connectiviteit: voldoende, niet vooruitstrevend

De accu van 5000 mAh houdt het met gemak een dag vol. Aangezien je op dit toestel waarschijnlijk niet heel veel gaat gamen, is dat ruim voldoende. Het opladen gaat met een maximaal vermogen van 25W (bedraad). Draadloos laden is helaas niet mogelijk. Ook moet je er rekening mee houden dat er geen oplader in de doos zit.

Op het vlak van connectiviteit zie je hier en daar veroudering. Zo heeft de A26 alleen wifi 5, geen e-simondersteuning en werkt de usb-c-poort op usb 2.0-snelheden. Bluetooth 5.3 is wel aan boord, en dat volstaat voor de meeste draadloze toepassingen.

©Wesley Akkerman

1x.

©Wesley Akkerman

2x.

Samsung Galaxy A26 kopen?

De Samsung Galaxy A26 laat voor zijn adviesprijs van 299 euro een wisselend beeld zien. Positief valt het heldere amoled-scherm van 120 Hz op, net als de lange softwareondersteuning van zes jaar en de capabele hoofdcamera bij goed licht. Ook qua batterijduur stelt het toestel niet teleur. Tegelijk zijn er duidelijke compromissen. Zo ontbreekt de 3,5mm-aansluiting, is er slechts één luidspreker aanwezig en laten de ultragroothoek- en macrocamera weinig indruk achter. Verder zijn sommige verbindingsopties, zoals wifi 5 en usb 2.0, inmiddels verouderd. Toch zal niet iedereen daar last van hebben. Wie vooral op zoek is naar een toegankelijke smartphone met een goed scherm, degelijke camera en vlotte prestaties, zit met de Galaxy A26 nog steeds goed.