ID.nl logo
Aan de slag met Kodi op een HDMI-stick
© PXimport
Zekerheid & gemak

Aan de slag met Kodi op een HDMI-stick

Tegenwoordig koop je voor een schappelijk bedrag een mini-pc in de vorm van een HDMI-stick. Je plugt zo'n apparaatje in een computermonitor of televisie en je hebt direct toegang tot een volwaardig systeem. Met de installatie van Kodi erop kun je alle kanten op!

Recente mini-pc's die als HDMI-stick verkrijgbaar zijn, draaien veelal op de Atom Z3735F-processor van Intel. Het voordeel hiervan is dat deze processor met meerdere besturingssystemen overweg kan. Zo zijn er mini-pc's verkrijgbaar met een voorgeïnstalleerde versie van Windows 10 en Ubuntu 14.04. Een bekend voorbeeld hiervan is de Intel Compute Stick. Lees ook: De 9 beste mini-pc's die je in 2016 kunt kopen.

De Windows-versie van dit product kost ongeveer 129 euro, terwijl de Linux-variant voor pakweg 100 euro in de winkelschappen ligt. Daarnaast zijn er fabrikanten die hardware van de Intel Compute Stick als basis gebruiken en een vergelijkbaar product onder een andere merknaam uitbrengen. Een voorbeeld hiervan is de momenteel breed verkrijgbare NEXXT PC Stick. Verder zijn er ook genoeg HDMI-sticks te vinden die voorzien zijn van een Amlogic- of RockChip-processor. Hierop is meestal een versie van Android geïnstalleerd. De kwaliteit van deze Android-sticks ligt meestal op een lager niveau dan de producten die een Intel-processor aan boord hebben. Hier gaan we aan de slag met de Intel Compute Stick waarop Windows 10 is voorgeïnstalleerd. Door hierop Kodi te configureren, beschik je in één klap over een veelzijdige media-pc.

©PXimport

De Intel Compute Stick is een complete pc in de vorm van een compacte HDMI-stick.

01 Mini-pc aansluiten

Sluit eerst de Compute Stick aan op een televisie waarop je films en series wilt kijken. Prik het apparaat in een willekeurige HDMI-poort. Als je audio via een hifi-set wilt afspelen, sluit je het stickje op een receiver aan. Een voorwaarde is wel dat de receiver een HDMI-ingang bevat. Intel en de meeste andere fabrikanten van HDMI-sticks leveren een HDMI-verlengkabel mee voor als er te weinig ruimte is achter de monitor of versterker. Voor de stroomvoorziening sluit je de usb-kabel aan op de micro-usbpoort van de mini-pc. Het andere uiteinde doe je in een vrije usb-poort van je televisie, mits die voldoende stroom levert.

Is dat niet het geval, dan gebruik je hiervoor de meegeleverde voedingsadapter. Voor de bediening gebruik je bij voorkeur een draadloos toetsenbord met muis. Je plugt hiervoor bijvoorbeeld een ontvanger in de usb-poort van de mini-pc in. Verder is het ook mogelijk om bedieningsapparaten met bluetooth te verbinden. Het voordeel van deze methode is dat de usb-poort op de Compute Stick vrij blijft om een externe schijf met mediabestanden aan te sluiten.

©PXimport

Gebruik een usb-hub wanneer je een externe schijf en een draadloze ontvanger van een toetsenbord met muis wilt aansluiten.

02 Configuratie

Als je de Compute Stick voor de eerste keer gebruikt, doorloop je het configuratieproces van Windows. Druk aan de zijkant van de behuizing op de aan/uit-schakelaar om de mini-pc op te starten. Er gaat een blauw led-lampje branden en het configuratiemenu van Windows verschijnt in beeld. Kies de gewenste taal en ga in het volgende venster akkoord met de licentievoorwaarden. Vervolgens stel je het wifi-netwerk in door het juiste wachtwoord op te geven. Je kunt de Compute Stick namelijk alleen via een draadloze verbinding koppelen aan het netwerk. Windows controleert of er updates zijn. Na enkele ogenblikken start het systeem opnieuw op. Je vult naar eigen inzicht een gebruikersnaam en wachtwoord in. Na enkele ogenblikken verschijnt de gebruikersomgeving van Windows 10 op de televisie. Je kunt nu aan de slag!

Intel Remote Keyboard

Heb je geen draadloos toetsenbord met muis? Er is nog een methode om de Compute Stick te bedienen, namelijk met een smartphone of tablet. Intel heeft voor Android en iOS onder de naam Intel Remote Keyboard een app ontwikkeld. Je downloadt deze applicatie gratis uit de App Store of Play Store. Verder heb je op de HDMI-stick de Intel Remote Keyboard Host App nodig.

Op de Intel Compute Stick is dit programma normaliter standaard al aanwezig. Is dat dat bij jou mini-pc niet het geval, dan download je de software. Na de installatie maakt de mobiele app automatisch contact met de HDMI-stick, met als voorwaarde dat beide apparaten op hetzelfde wifi-netwerk zijn aangemeld. Je doorloopt het verificatieproces door met je smartphone een QR-code op de televisie te scannen. Met veegbewegingen bedien je de muis en er is een on-screen-toetsenbord aanwezig in de app.

03 Taal kiezen

Zodra je de Compute Stick voor de eerste keer gebruikt, ontbreekt in het configuratiemenu van Windows helaas de Nederlandse taal. Gelukkig pas je dat naderhand in Windows 10 gemakkelijk aan. Open menu Start en klik op Settings. Via Time & language / Region & language beland je bij het juiste onderdeel. Klik onder Languages op Nederlands. Mogelijk dien je eerst te kiezen voor Add a language en Nederlands. Vervolgens klik je via Options onder Download language pack op de downloadknop. Windows haalt nu het gewenste taalpakket binnen. Keer na afloop van het downloadproces terug naar het vorige scherm en bevestig onderaan met Set as default. Herstart het systeem om de Nederlandse taal te activeren.

©PXimport

De Compute Stick van Intel is standaard Engelstalig, maar gelukkig download je eenvoudig een Nederlands taalpakket.

04 Kodi installeren

Als de HDMI-stick helemaal naar wens functioneert, kun je aan de slag met Kodi. Download het installatiebestand voor Windows. Mocht je een mini-pc met een ander besturingssysteem gebruiken, dan vind je op deze webpagina het juiste installatiebestand voor onder meer Linux, OS X, Android en Raspberry Pi. Neem alle stappen van het installatieproces door zonder iets te wijzigen. De Compute Stick heeft minder rekenkracht dan de meeste reguliere pc's. Hierdoor duurt de installatie langer dan je gewend bent.

Na even wachten verschijnt de Engelstalige interface op het scherm. Omdat je Kodi op een oorspronkelijk Engelstalige versie van Windows 10 hebt geïnstalleerd, is er geen Nederlands taalpakket aanwezig. Gelukkig kun je dat downloaden. Navigeer achtereenvolgens naar System / Settings / Add-ons / Install from repository / Languages / Dutch en bevestig met Install. Na het downloadproces verschijnt automatisch de vraag in beeld of je naar deze taal wilt overschakelen. Kies voor Yes. Keer tot slot weer terug naar het hoofdmenu door rechtsonder op het huisje te klikken.

©PXimport

Installeer een add-on om het Nederlandse taalpakket te installeren.

05 Opslag mediabestanden

De Windows-versie van de Intel Compute Stick heeft 32 GB opslagcapaciteit aan boord, die je eventueel kunt uitbreiden met een microSD-kaart van maximaal 128 GB. De Linux-variant beschikt met 8 GB interne opslag over nog minder schijfruimte. Voor de opslag van een catalogus met mediabestanden is het daarom beter om te kijken naar alternatieve opslagbronnen. Je hebt grofweg keuze uit twee mogelijkheden. Wanneer de usb-poort niet bezet is door een ontvanger van een draadloos toetsenbord met muis, sluit je hierop een externe harde schijf met films, series en muziek aan. Dit is voor de Compute Stick veruit de beste optie omdat je mediabestanden lokaal kunt afspelen zonder dat er sprake is van vertraging.

De tweede mogelijkheid is om media vanaf netwerkbronnen te streamen, zoals een pc of NAS. Helaas beschikt de Intel Compute Stick niet over een ethernetpoort, waardoor je genoodzaakt bent om streams via wifi op te halen. Zeker voor zware filmbestanden is dat meestal geen succes, want de kans is groot dat het beeld stottert. Sterk gecomprimeerde videobestanden en muziek haal je in veel gevallen wel zonder haperingen binnen via een wifi-verbinding. Gebruik je een andere mini-pc met ethernetpoort? Als de netwerksnelheid van deze aansluiting voldoende is, dan is het streamen van mediabestanden een handige optie.

06 Externe schijf

Heb je een externe schijf met mediabestanden op de mini-pc aangesloten? Kodi is in staat om de inhoud hiervan te indexeren en alle films, series en muziek in een mooie gebruikersomgeving te presenteren. Gunstig is dat het programma ook filminformatie en fraaie afbeeldingen aan de mediabibliotheek toevoegt. Ga naar Video's / Bestanden / Toevoegen video's / Bladeren en kies voor de aangesloten usb-schijf. Blader zo nodig naar de juiste map met mediabestanden, waarna je bevestigt met OK. Bedenk een logische naam voor de toegevoegde locatie en kies OK. Geef aan wat voor mediabestanden er in de map aanwezig zijn. Je hebt keuze tussen de opties Series, Muziekvideo's en Speelfilms. Kodi haalt informatie over de videobestanden op bij een internetbron. Voor speelfilms gebruik je bijvoorbeeld The Movie Database en voor series The TVDB.

Wanneer je films op de externe schijf in submappen bewaart, selecteer dan ook de optie Ook onderliggende mappen scannen. Zodra je bevestigt met OK, gaat Kodi je mediacollectie indexeren. In het hoofdmenu is nu de categorie Tv-series of Speelfilms beschikbaar. Klik daarop om de catalogus te zien. Vouw het menu aan de linkerkant open en kies de gewenste lay-out. Bij de optie Fanart zijn bijvoorbeeld afbeeldingen en samenvattingen van alle films aanwezig. Klik op een film om het afspelen te starten. Wil je muziekbestanden toevoegen aan Kodi? Kies in het hoofdmenu voor Muziek en herhaal deze stap om albums ook in de catalogus op te nemen.

©PXimport

Kodi haalt aanvullende gegevens over films op bij een internetbron.

Profielen

Gebruiken meerdere gezinsleden je home-theater-pc om films te kijken? Wanneer je Kodi naar jouw eigen smaak hebt ingericht, is het vervelend als andere personen instellingen wijzigen en nieuwe content toevoegen. Je lost dit probleem op door in het programma meerdere gebruikers aan te maken. Ga naar Systeem / Profielen en klik op Profiel toevoegen. Je bedenkt vervolgens een profielnaam, waarna je kiest voor Klaar. Klik op OK en vul in het volgende scherm eventueel een wachtwoord in. Houd er rekening mee dat je bij het gebruik van een wachtwoord, ook voor het hoofdaccount een wachtwoord moet instellen. Beslis verder of je medialocaties met het hoofdaccount wilt delen. Het staat je ook vrij om de catalogus gescheiden te houden. Bevestig met OK en bepaal of je de instellingen van het hoofdaccount wilt overnemen. Het voordeel hiervan is dat je geen audio- en video-instellingen hoeft aan te passen. Kies in dat geval voor Standaard kopiëren. De volgende keer dat je Kodi opstart, geef je aan welk account je wilt gebruiken.

©PXimport

In Kodi kun je meerdere gebruikersprofielen aanmaken.

07 Netwerkbronnen

Met de Intel Compute Stick of een andere mini-pc lukt het ook om draadloos mediabestanden te streamen vanaf bijvoorbeeld een NAS. Gebruik hiervoor bij voorkeur bestanden die weinig bandbreedte opeisen, zoals mp3'tjes of gecomprimeerde rips van dvd's. Kodi herkent gedeelde mappen en mediaservers in je netwerk. Navigeer naar Video's / Bestanden / Toevoegen video's / Bladeren. Wanneer je bestanden bij een mediaserver zijn ondergebracht op bijvoorbeeld een NAS, kies je voor UPnP apparaten. Als het goed is verschijnt automatisch de naam van de mediaserver in beeld. Volg de instructies uit stap 6 om de gewenste map met mediabestanden toe te voegen en hieraan een internetbron te koppelen. Het is ook mogelijk om de inhoud van gedeelde netwerkmappen via het Samba-protocol aan Kodi toe te voegen. In dat geval kies je in het menu voor Windowsnetwerk (SMB). Bij deze optie is het meestal noodzakelijk om de gebruikersnaam en het wachtwoord van de netwerkbron op te geven.

©PXimport

Via het Samba- of UPnP-netwerkprotocol voeg je netwerkmappen toe.

08 Add-ons

Kodi dankt zijn populariteit voor een groot deel aan de ondersteuning van talloze add-ons. Met deze uitbreidingen stream je eenvoudig video's en muziek vanaf internet. Zo bestaan er onder meer add-ons voor RTL XL, NPO en YouTube. Vanuit het mediaprogramma installeer je rechtstreeks nuttige extensies. Ga naar Systeem / Instellingen / Add-ons. Alle uitbreidingen zijn verdeeld over verschillende categorieën. Via Video add-ons vind je onder andere de extensies Uitzendinggemist (NPO), NOS, YouTube en RTLxl. Klik op een uitbreiding en kies voor Installeren. Vanuit het hoofdmenu zijn de toegevoegde online videodiensten via Video's / Add-ons bereikbaar. Zodra je bijvoorbeeld RTLxl of Uitzendinggemist (NPO) opent, verschijnt er een lange lijst met programma's waaruit je kunt kiezen.

©PXimport

Gebruik diverse gemist-diensten in Kodi om leuke tv-uitzendingen terug te kijken.

Andere add-ons

Zoals je in stap 8 las, kun je allerlei uitbreidingen aan Kodi toevoegen. Er zijn ook add-ons die niet aanwezig zijn in de lijst van uitbreidingen van Kodi, maar die je via een kleine omweg kunt toevoegen. Zo bestaat er ook een Kodi-uitbreiding van de omstreden streamingdienst Popcorn Time (KODI Popcorn Time Repository). Hiermee stream je rechtstreeks films en series vanaf het bittorrent-netwerk. Besef wel dat het gebruik hiervan illegaal is, dus pas ermee op. Filmmaatschappijen en auteursrechtorganisaties kunnen proberen om individuele gebruikers te beboeten voor het illegaal streamen van films.

Niet-standaard add-ons kun je in Kodi toevoegen via een zip-bestand dat je van internet haalt. Ga in Kodi naar Systeem / Instellingen / Add-ons / Add-ons installeren m.b.v. zipbestand en blader naar de juiste locatie. Je klikt daar op het juiste zip-bestand. Ga hierna naar Installeer van repository / [De net toegevoegde repository] / Video add-ons / [Naam van de Add-on] en bevestig met Installeren. De streamingdienst is nu vanuit Kodi beschikbaar. Klik maar eens op Video's / Add-ons en bekijk het aanbod.

©PXimport

Vanuit Kodi heb je toegang tot de catalogus van Popcorn Time.

09 Ondertiteling wijzigen

Als je naar een film kijkt, is er wellicht niet meteen Nederlandstalige ondertiteling aanwezig. In veel gevallen schakel je die in door de filminstellingen te wijzigen. Is er geen Nederlandse ondertiteling aanwezig, dan downloadt Kodi op eigen houtje het juiste ondertitelbestand. Je moet hiervoor wel eerst een add-on inschakelen. Navigeer naar Systeem / Instellingen / Add-ons / Installeer van repository / Alle repositories / Ondertiteling en installeer de uitbreiding nlondertitels.com. Start vervolgens een film op waaraan je Nederlandstalige ondertiteling wilt toevoegen en klik onderaan op het pictogram met het vierkantje. Via Downloaden gaat Kodi op zoek naar geschikte ondertitelbestanden. Je klikt op het gewenste resultaat om de ondertiteling te activeren.

©PXimport

Download rechtstreeks Nederlandstalige ondertiteling om films in een vreemde taal beter te begrijpen.

10 Audio

Als je de HDMI-stick op een receiver hebt aangesloten, wil je het geluid natuurlijk via de aangesloten speakers beluisteren. Indien je tijdens het afspelen van een mediabestand geen geluid hoort, geeft Kodi geen audio door aan de versterker. Ga naar Systeem / Instellingen / Systeem / Geluidsuitgang en selecteer bij Apparaat voor geluidsuitvoer je versterker. Meestal staat hier de merknaam en het typenummer van het hificomponent vermeld. Overeenkomstig met je speakeropstelling selecteer je ook het aantal audiokanalen dat je in gebruik wilt nemen. Start nu een film op. Hoor je nog steeds niks? Klik onderaan op het pictogram met de luidspreker en markeer de optie Activeer doorvoer. Je wijzigt achter Geluidskanaal desgewenst het audiospoor, zodat je het geluid in bijvoorbeeld Dolby Digital kunt afspelen.

©PXimport

Zorg ervoor dat je versterker het geluidssignaal van de mini-pc krijgt doorgestuurd.

▼ Volgende artikel
Haar voor je geld: 5 stylingtangen en föhns voor een piekfijne Moederdag
© Prostock-studio
Gezond leven

Haar voor je geld: 5 stylingtangen en föhns voor een piekfijne Moederdag

Op zoek naar een leuk cadeau voor moeder? Maak niet de fout om aan te komen met wasmiddel, een stofzuiger of iets anders uit de categorie 'nuttig', maar verras haar met iets waar ze écht blij van wordt. We hebben voor jou een selectie gemaakt van vijf föhns en stijltangen die door andere gebruikers gewaardeerd worden met minimaal een 8. Zo laat je haar (haar) deze Moederdag echt shinen!

DYSON Airwrap I.D. Straight + Wavy Multistyler

De Dyson Airwrap I.D. is een veelzijdige 6-in-1 multistyler die droogt, krult, golft, gladmaakt, volume geeft en pluizig haar temt. Dankzij intelligente warmte- en luchtstroomregeling hoef je je geen zorgen te maken over (hitte)beschadiging van je haar. Het conische Airwrap-opzetstuk met taps toelopende punt maakt het mogelijk om dichter bij de haaraanzet te stylen. In de praktijk betekent dat: strakkere krullen met behoud van volume en veerkracht. Handig: via bluetooth kun je het apparaat koppelen aan de MyDyson-app voor gepersonaliseerde stylinginstellingen.

Toepassingen: drogen, krullen, golven, gladmaken, volume geven, pluizig haar temmen Bijgeleverde accessoires: Fast Dryer, Flyaway + Smoother, Conisch Airwrap, 40mm Airwrap lang, zachte gladmakende borstel, grote ronde volumeborstel, opbergcase, filterreinigingsborstel Consumentenscore op Kieskeurig.nl: 8,8

BaByliss Hydro Fusion 2100 (D773DE)

De BaByliss Hydro Fusion 2100 is een krachtige föhn met een vermogen van 2100 watt, uitgerust met geavanceerde plasmatechnologie en een dubbel ionensysteem. Deze technologie hydrateert het haar en vermindert pluizigheid tijdens het drogen, wat resulteert in glad en glanzend haar. Met een gewicht van slechts 420 gram en een 2,5 meter lange kabel is deze föhn licht en gebruiksvriendelijk. De meegeleverde diffuser is ideaal voor het definiëren van natuurlijke krullen en textuur.

Toepassing: drogen, gladmaken, krullen definiëren Bijgeleverde accessoires: smalle blaasmond, diffuser Consumentenscore op Kieskeurig.nl: 8,6

Remington ONE Dry & Style (D6077)

De Remington ONE Dry & Style is een veelzijdige föhn met een 2000 watt motor die luchtstromen tot 120 km/u genereert voor snel drogen. Dankzij de Thermacare-sensor wordt de luchttemperatuur gereguleerd om het haar te beschermen tegen oververhitting. Met acht warmte- en snelheidsinstellingen kun je de föhn aanpassen aan jouw haartype. De vier meegeleverde opzetstukken, waaronder een diffuser en een flyaway-tamer, maken het mogelijk om verschillende stijlen te creëren.

Toepassing: drogen, gladmaken, krullen definiëren, pluizig haar temmen Bijgeleverde accessoires: smalle blaasmond, diffuser, flyaway-tamer, opbergtas Consumentenscore op Kieskeurig.nl: 8,4

Philips StyleCare Prestige BHB876/00

De Philips StyleCare Prestige BHB876/00 is een automatische krultang met een slimme krultechnologie die het haar automatisch oprolt en krult. Met drie temperatuurinstellingen (170°C, 190°C en 210°C), drie timerinstellingen (8s, 10s, 12s) en drie instelbare krulrichtingen kun je verschillende krulstijlen creëren, van losse golven tot strakke krullen - Philips zelf heeft het over 27 verschillende looks. De verticale grip en de langere cilinder maken het mogelijk om meer haar in één keer te stylen. De keratine-keramische coating beschermt het haar tegen hittebeschadiging.

Toepassing: automatisch krullen Bijgeleverde accessoires: staafreinigingsaccessoire Consumentenscore op Kieskeurig.nl: 8,6

Rowenta Infinite Looks 14-in-1 (CF4231)

De Rowenta Infinite Looks 14-in-1 is een alles-in-één multistyler die het mogelijk maakt om te krullen, stijlen, volume toe te voegen en meer. Met een conische krultang, een 32 mm ronde verwarmde borstel en een 2-in-1 stijltang/krimper kun je eindeloos variëren in haarstijlen. De keramische coating zorgt voor glad en glanzend haar. De set wordt geleverd met diverse accessoires, waaronder haarclips en een opbergtas, voor gebruiksgemak en veelzijdigheid.

Toepassing: krullen, stijlen, krimpen, volume toevoegen Bijgeleverde accessoires: conische krultang, ronde borstel, stijltang/krimper, haarclips, opbergtas Consumentenscore op Kieskeurig.nl: 9,3

▼ Volgende artikel
Review Xiaomi 15 Ultra – Camerasmartphone verfijnd
© Wesley Akkerman
Huis

Review Xiaomi 15 Ultra – Camerasmartphone verfijnd

Vorig jaar introduceerde Xiaomi met de 14 Ultra een moderne camerasmartphone, en met de Xiaomi 15 Ultra zien we dat de fabrikant flink aan verfijning doet. Gigantische stappen vooruit hoef je echter niet te verwachten. Maar dat geldt gelukkig ook voor het prijskaartje: ook dat is niet gigantisch gestegen.

Uitstekend
Conclusie

Xiaomi speelt het dit jaar op veilig, en dat is op zich geen bezwaar. De stap van de 14 Ultra naar de 15 Ultra is echter klein, waardoor een upgrade voor bestaande gebruikers weinig toevoegt. Bekende minpunten blijven: een relatief beperkt updatebeleid, vooraf geïnstalleerde apps en AI-functies die niet overtuigen. Verder wordt de Snapdragon 8 Gen 3 (Elite)-chipset flink heet bij hoge belasting – maar dat is meer een Qualcomm-probleem. Geen enkele smartphonefabrikant lijkt dat probleem op te kunnen lossen. Kies je voor de 15 Ultra, dan krijg je wel een krachtige camerasmartphone die heel wat in zijn mars heeft.

Plus- en minpunten
  • Kwaliteit foto's en video's
  • Verschillende opnamemogelijkheden
  • Snel besturingssysteem
  • Prachtig beeldscherm
  • Veel invloed op uitkomst foto's en video's
  • Bloedsnelle processor
  • Periscooplens van 200 megapixel
  • Prijs is behoorlijk hoog
  • Overige functies zijn modern, maar niet uniek
  • Wat vooraf geïnstalleerde apps
  • Dure Photography Kit
  • Updatebeleid kan beter
  • Chipset wordt bloedheet

Dat gezegd hebbende kost de Xiaomi 15 Ultra nog steeds 1499 euro, maar daar krijg je dan 16 GB aan werkgeheugen en 512 GB aan interne opslagruimte voor terug. Koppel dat aan de Qualcomm Snapdragon 8 Elite-chipset, waarmee onder meer ook de Galaxy S25 Ultra en Zenfone 12 zijn uitgerust, en je houdt een indrukwekkend pakket over. Maar eerlijk is eerlijk, daar betaal je dan ook een flinke duit voor. En we vonden de OnePlus 13 destijds al prijzig…

Over de processor hebben we inmiddels veel geschreven in andere recensies. De cpu is extreem krachtig en eigenlijk overgekwalificeerd voor dagelijkse dingen als mailen, bellen of WhatsAppen. Zwaardere taken vormen dan ook geen probleem: – er zal geen Android-game zijn die hier niet soepel op draait. Die rekenkracht heeft wel een nadeel. Onder hoge belasting wordt de chipset gloeiendheet, en die warmte verspreidt zich over het hele toestel.

©Wesley Akkerman

Prestaties dalen onder druk, maar het gebruik blijft soepel

Daar hebben meerdere premium smartphones van dit moment last van. Geen enkele Elite-telefoon kan het hoofd koel houden. Anders dan bij andere smartphones met dezelfde processor lijkt het erop dat Xiaomi de prestaties afknijpt. Vrijwel direct nadat we het toestel onder druk zetten, zakken de prestaties naar tachtig procent van het vermogen. Dat blijft een kwartier stabiel, waarna ze verder zakken – maar in de praktijk merk je daar weinig van.

Het grote oled-paneel van 6,7 inch is net zo high-end als de processor en vrijwel gelijk aan dat van de 14 Ultra. De verschillen zijn klein: een sterkere beschermlaag die beter tegen krassen en vallen zou moeten beschermen, en een iets hogere piekhelderheid van 3200 nits in plaats van 3000. Kleuren ogen rijk en natuurlijk, en dankzij de hoge verversingssnelheid voelt alles soepel aan.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Snel en uitgebreid

De accu heeft wel een boost gekregen. Xiaomi maakt gebruik van een relatief nieuwe batterijtechnologie (met meer siliciumcarbide, net als de OnePlus 13) om meer vermogen in de accu te stoppen. Dit keer is dat iets meer dan 5400 mAh. Daarmee houd je het twee dagen uit op een volle accu, afhankelijk van wat je doet. Opladen gaat nog altijd razendsnel met 90 watt via de kabel en 80 watt draadloos. Met de juiste oplader heb je het toestel binnen 40 minuten vol.

Net als zijn voorganger draait ook de Xiaomi 15 Ultra op HyperOS, dit keer gebaseerd op Android 15. De software is snel en overzichtelijk, maar lijkt in de praktijk nog altijd op het oude MIUI. Je krijgt bovendien te maken met wat overbodige apps en een beperkte updatebeleid (slechts vier upgrades). Het systeem biedt wel voldoende ruimte voor personalisatie. Zo kun je dit keer meer doen met het vergrendelscherm, maar op een Galaxy S25 is het aantal opties uitgebreider.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

120x

AI-mogelijkheden, alleen met een account

En net zoals op veel andere smartphones kom je ook op de Xiaomi 15 Ultra flink wat AI-opties tegen. Het gros daarvan werkt op basis van Google Gemini. Dit is dan ook de standaard-assistent die je tegenkomt wanneer je de powerknop ingedrukt houdt. Verder beschikt de smartphone over de handige zoekfunctie Circle to Search. Uiteraard moet je dan wel inloggen met een Google-account, anders kun je daar geen gebruik van maken.

Nu zullen veel mensen dat standaard doen. Maar helaas moet je óók inloggen met een Xiaomi-account als je de exclusieve AI-toestelopties wilt gebruiken. Als je dat doet, houd er dan rekening mee dat niet alles vlekkeloos werkt. Je hebt altijd een internetverbinding nodig, je moet plugs-in downloaden en je moet rekening houden met AI-fouten. De opvulfunctie (een AI-functie waarmee je een deel van een foto kunt laten opvullen, bijvoorbeeld wanneer je iets weghaalde, zoals een persoon of boom) laat duidelijke softwarefouten zien; je kunt het beter bij de opties houden die Google standaard aanbiedt.

©Wesley Akkerman

4,3x

©Wesley Akkerman

2x

Dat mooie camerasysteem

Net zoals bij de Xiaomi 14 Ultra draait het bij de Xiaomi 15 Ultra natuurlijk allemaal om het camerasysteem. Dat is waar een groot deel van die 1500 euro naartoe gaat. Net als bij de voorganger kun je ook nu kiezen uit twee duidelijke modi: Leica Vivid of Authentic. Met de eerste optie ogen foto's wat meer verzadigd en geschikt voor sociale media, terwijl de tweede mogelijkheid beelden op een veel natuurlijke manier vastlegt.

Binnen de overzichtelijke camera-app tref je behoorlijk veel opties aan waarmee je foto's precies zo kunt maken zoals je wilt. Toegegeven, op een Sony Xperia 1-model tref je meer knopjes en opties aan, maar we zijn van mening dat Xiaomi een mooie middenweg vindt tussen functionaliteit en ontwerp. Je raakt niet snel verdwaald binnen de app, aangezien alles netjes en op logische plekken neergezet is. Kudos, want dat is ook wel eens anders.

©Wesley Akkerman

1x

©Wesley Akkerman

1x

200 megapixel

Ten opzichte van de 14 Ultra is er niet ontzettend veel veranderd. Begrijp ons niet verkeerd, dat bedoelen we niet negatief. De 14 Ultra maakt immers immens mooie foto's en bij de 15 Ultra is dat niet anders. Nieuw is dit keer de periscooplens van 200 megapixel, die tot 4,3 keer optisch kan inzoomen. Dat is iets lager dan de vijf keer op de vorige Ultra, maar dit keer zijn de sensor en de resolutie hoger en is de opening sneller. Dat levert in de praktijk betere foto's op.

De andere drie camera's beschikken over 50 megapixel en presteren grotendeels hetzelfde. Het systeem kiest veelal automatisch de juiste brandpuntafstanden voor je wanneer je wat instellingen aanpast, waardoor je behoorlijk gemakkelijk mooie foto's maakt. Het reageert bovendien bijzonder snel. Je kunt heel snel een kiekje ergens van maken. Echter, foto's openen gaat dan wat trager – het is duidelijk dat er nog flink wat nabewerking plaatsvindt.

©Wesley Akkerman

2x

©Wesley Akkerman

4,3x

Mooie foto's

Over het algemeen maakt de Xiaomi 15 Ultra mooi belichte foto's met een fijn en subtiel contrast, waar kleuren precies vastgelegd worden zoals in het echt (in de Authentic-modus, waar we het meest mee gespeeld hebben). De groothoekcamera is de minst sterke van het stel, met iets eenvoudigere specificaties en zonder optische beeldstabilisatie. Toch kun je er prima mee uit de voeten. Zeker als je even stil blijft staan, levert ook deze lens gewoon mooie beelden op.

Ook is het jammer dat de variabele diafragma-opening van de Xiaomi 14 Ultra is verdwenen. In plaats daarvan krijg je nu een vaste f/1.63-opening. Die zorgt voor een korte scherptediepte, waardoor je soms onbedoeld veel waas in beeld krijgt. Tegelijkertijd levert dat juist een sterk diepte-effect op, wat handig is als je daar bewust naar zoekt. Portretmodus is daardoor minder vaak nodig. Afhankelijk van wat je belangrijk vindt, kan dit dus ook positief uitpakken.

©Wesley Akkerman

10x

Het beste systeem?

Het systeem doet an sich niets onder voor de concurrentie. Sterker nog: waarschijnlijk is dit de beste smartphonecamera-ervaring van dit moment. Dat komt door de grote hoeveelheid opties en de algemene camerakwaliteit, waar we bijna niets over te klagen hebben. Ook niet in het donker. Het systeem laat genoeg licht door voor foto's die gedetailleerd en kleurrijk ogen. Daarnaast legt het details in de schaduw ook goed vast.

Tegelijk met de Xiaomi 15 Ultra brengt het bedrijf wederom een nieuwe fotografiekit op de markt. Voor zover wij hebben kunnen zien is dit hetzelfde product als van de Xiaomi 14 Ultra. De kit biedt extra ringen, een powerbank en een cameraknop en kost 199 euro. Het is leuk om te zien dat Xiaomi hier in investeert, want het zou je ervaring kunnen verbeteren. Maar echt essentieel vinden we het pakket niet. Extra lenzen moet je helaas zelf nog apart kopen.

©Wesley Akkerman

0,5x

Xiaomi 15 Ultra kopen?

Xiaomi speelt het dit jaar op veilig, en dat is op zich geen bezwaar. De stap van de 14 Ultra naar de 15 Ultra is echter klein, waardoor een upgrade voor bestaande gebruikers weinig toevoegt. Bekende minpunten blijven: een relatief beperkt updatebeleid, vooraf geïnstalleerde apps en AI-functies die niet overtuigen. Verder wordt de Snapdragon 8 Gen 3 (Elite)-chipset flink heet bij hoge belasting – maar dat is meer een Qualcomm-probleem. Geen enkele smartphonefabrikant lijkt dat probleem op te kunnen lossen. Kies je voor de 15 Ultra, dan krijg je wel een krachtige camerasmartphone die heel wat in zijn mars heeft.