ID.nl logo
7 tips om een stille pc te bouwen
© PXimport
Zekerheid & gemak

7 tips om een stille pc te bouwen

Eén van de nadelen van een pc is dat deze een stuk meer lawaai maakt dan een laptop. Helemaal vergeleken met je geruisloze telefoon of tablet. Hoe krijg je die desktop-pc stil? Welk onderdeel maakt het meeste lawaai en wat kun je er aan doen?

Om een pc stil te krijgen, moet je eerst achterhalen welke onderdelen het meeste lawaai maken. Vervolgens vervang je deze door stillere onderdelen of probeer je ze op een andere manier stiller te maken. De enige manier om hier achter te komen, is door de ventilatoren stuk voor stuk even kort uit te schakelen, om zo te horen welke het luidst is. Dit is best lastig te bepalen en het werkt niet bij alle onderdelen: je kunt bijvoorbeeld niet even de ventilatie van je voeding stil zetten. Lees ook: Geen paniek! 5 pc-problemen die je zelf oplost.

In onze missie om jouw pc stiller te maken, gaan we elk onderdeel in de pc langs. Als je in plaats van je huidige pc stiller te maken, gewoon een nieuwe stille pc wilt samenstellen met stille onderdelen, zul je dezelfde stappen moeten volgen. Ook dan moet er per onderdeel gekeken worden wat de meest stille oplossing is.

01 De systeemkast

Om een stil systeem te krijgen, moeten we het belang van de systeemkast niet onderschatten. De kast is standaard al voorzien van ventilatoren die wellicht meer geluidsopbrengst hebben dan nodig (zie paragraaf 2). Sommige kasten zijn standaard geleverd met vrij luidruchtige voeding (zie paragraaf 7). Daarnaast is de kwaliteit van de kast van belang: als je letterlijk een rammelkast hebt, ontstaat door de vibratie van de bewegende delen resonantie. Mogelijke veroorzakers van de resonantie zijn je harde schijf, de grafische kaart, de voeding, de ventilatoren en cpu-koeler.

©PXimport

Met dempingsmatten kun je je pc stiller maken. Sommige behuizingen zoals de Corsair Obsidian 550D op de foto zijn al voorzien van dergelijke matten.

Deze moeten allemaal goed vast zitten, indien mogelijk met absorptierubbertjes tussen de schroefjes, wat het resoneren vermindert. Wij raden dan ook altijd een kast met schroeven aan, zodat je alles goed vast kunt zetten. Een schroefloze kast is misschien makkelijker monteren, maar alles zit veel minder goed vast waardoor je veel meer last van resonantie krijgt. Er is een aantal stille kasten op de markt. Hier betaal je wel wat meer voor, maar deze kasten zijn standaard al voorzien van geluidswerend materiaal en stille ventilatoren. Onze voorkeur gaat echter meestal uit naar een kale kast zonder ventilatoren en voeding. Dan kun je zelf stille ventilatoren en een stille voeding uitzoeken en in je systeemkast monteren. Het is mogelijk om achteraf je systeemkast te voorzien van geluidswerend materiaal. Onder andere de webshop www.ikbenstil.nl verkoopt dempingsmatten. Als je je systeemkast hebt afgemonteerd met dit materiaal, zal het geluid van je gehele pc gedempt worden. Wil je dit niet zelf doen? De genoemde webshop verkoopt ook compleet geassembleerde stille pc's.

02 Stillere ventilatie

Zowel de ventilatoren van de systeemkast als die van de processor zijn doorgaans aangesloten op het moederbord. Soms is een ventilator van de systeemkast wel direct aangesloten op de voeding. In het BIOS of UEFI van het moederbord zijn de ventilatoren in te regelen die op het moederbord zijn aangesloten. Je kunt hier instellen dat ze een maximaal aantal toeren draaien. De instellingen voor de cpu-koeler is vaak zo aan te passen dat de ventilator pas sneller gaat draaien vanaf een bepaalde temperatuur. Deze kun je probleemloos op 70 graden zetten: pas als deze temperatuur wordt bereikt, gaat de cpu-koeler het maximaal aantal toeren maken. Een ander handig hulpmiddel is een fancontroller. Deze zijn al voor ongeveer dertig euro te koop en hiermee kun je handmatig de snelheid van je ventilatoren bedienen. Als je hiermee je ventilatoren op 7 volt in plaats van 12 volt laat draaien, zul je een duidelijk merkbaar geluidsverschil horen.

©PXimport

Met een fancontroller kun je het toerental van je ventilatoren regelen.

Dit heeft natuurlijk ook effect op de koelprestatie, maar als je een goede cpu-koeler hebt aangeschaft, zal dit geen groot probleem zijn. Het is mogelijk om de ventilatoren van je cpu en je systeemkast te vervangen voor stillere exemplaren. Merken als be quiet!, Noiseblocker, Scythe en Noctua maken goede, stille casefans die het aanschaffen waard zijn als de standaard casefans te veel lawaai maken. Ook voor casefans zijn voldoende reviews online te vinden. Let bij het kiezen van een ventilator niet alleen op de geluidsopbrengst, maar ook op de luchtverplaatsing. Stil is prima, maar de ventilator moet wel zijn werk goed doen. De be quiet! Pure Wings 2 van 120 mm is een stille ventilator die ook nog eens voldoende lucht verplaatst. Let wel goed op de grootte van de gebruikte ventilators: moderne systeemkasten hebben meestal ventilators van 120 mm, echter in oudere systeemkasten komt ook 100 mm voor.

©PXimport

De be quiet! Pure Wings 2 is een 120mm-ventilator die niet alleen erg stil is, maar ook nog eens goed koelt.

03 Het moederbord

Het moederbord is het hart van elke pc. Tegenwoordig heeft een moederbord zoveel functies aan boord, dat er bijna geen uitbreidingskaarten meer aangeschaft hoeven te worden. Dit is een groot voordeel als je een eenvoudige pc wilt bouwen die stil moet zijn. Zorg dat je een moederbord kiest waarbij alles passief gekoeld is. Actieve koeling op een moederbord is nergens voor nodig, tenzij je wilt gaan overklokken. We gaan ervan uit dat je dat niet wilt, want overklokken en een stille pc zijn twee eigenschappen die slecht samengaan.

Je moederbord beschikt over een zogenoemd BIOS, waarmee een groot aantal dingen in te regelen zijn voor je hele systeem. Bijvoorbeeld bij welke temperatuur je cpu-koeler op de snelste stand gaat draaien. Als je zo'n temperatuurdrempel hebt ingesteld, kun je hier extra voordeel uit halen met technieken die de cpu op een lagere snelheid laten draaien als deze niet maximaal gebruikt wordt. In een Intel-cpu heet dit 'Speedstep' en in een AMD-cpu heet dit 'Cool'n'Quiet'. Door deze technieken blijft de temperatuur van de cpu lager en zal de cpu-koeler niet snel op het maximaal aantal toeren hoeven te draaien. Doorgaans staat deze instelling standaard al ingeschakeld, maar het kan geen kwaad om dit te controleren.

Zorg verder in Windows via het Energiebeheer dat er niet onnodig zaken blijven draaien als deze toch niet gebruikt worden. Hierdoor kan bijvoorbeeld een harde schijf die alleen voor dataopslag wordt gebruikt, worden uitgeschakeld na een bepaalde inactiviteit.

04 Dataopslag

Bewegende delen maken lawaai. De meest eenvoudige oplossing om je data stil op te slaan is natuurlijk een SSD in plaats van een harde schijf. Deze bevat geen bewegende delen en maakt hierdoor geen geluid. Idealiter heeft een pc helemaal geen harde schijf en is er alleen een SSD als opslagmedium. Maar helaas kan niet iedereen zich dat veroorloven. Zit er toch een harde schijf in je systeem, let dan op een paar dingen, bijvoorbeeld: gebruik je de harde schijf alleen voor dataopslag en niet voor Windows of andere software die dagelijks gebruikt wordt, dan is de snelheid van ondergeschikt belang. Vaak zijn harde schijven met een lager toerental (de 'rpm', omwentelingen per minuut) stiller. Hier vind je een lijst van harde schijven die niet veel geluid maken. Maakt je harde schijf nog steeds teveel lawaai, dan zijn er nog andere oplossingen. Je kunt de schijf monteren met rubbertjes tussen de schroeven, dat scheelt in de resonantie. Een kant en klare oplossing is bijvoorbeeld de Scythe Hard Disk Stabilizer 2. Sommige moderne systeemkasten bieden standaard al de mogelijkheid om harde schijven vast te zetten met rubber, let hier op bij het aanschaffen van een nieuwe systeemkast.

Mocht het monteren met rubbertjes niet voldoende zijn, dan is het ook nog mogelijk om de hele schijf te monteren in een speciale behuizing die het geluid dempt. Al zijn deze geluiddempende behuizingen met de populariteit van SSD's steeds lastiger te vinden. Op dit moment is de Silentmaxx HD-Silencer nog goed verkrijgbaar. Hij kost helaas wel ruim dertig euro, maar hiermee wordt je harde schijf aanmerkelijk stiller. Het beste is gewoon een stille harde schijf aan te schaffen, dan zijn rubbers en speciale geluiddempende behuizingen helemaal niet nodig.

©PXimport

De Scythe Hard Disk Stabilizer 2 maakt het mogelijk om de harde schijf met rubbers in een 5,25inch-slot van de kast te monteren om zo resonantiegeluiden te verminderen.

05 Processorkoeler

De twee grootste geluidsfactoren in je pc zijn doorgaans de cpu en de grafische kaart. Als je deze twee stil krijgt dan heb je de belangrijkste stappen al gemaakt. Hoe krachtiger je cpu, hoe meer koeling deze nodig heeft. De standaard cpu-koelers van AMD en Intel maken helaas nog veel te veel lawaai. Je hebt dus een goede en stille cpu-koeler nodig. De meeste cpu-koelers zijn te bevestigen op verschillende cpu's van Intel en AMD door middel van ombouwkits die worden meegeleverd. Let bij het aanschaffen van een cpu-koeler er altijd goed op of jouw cpu (of specifieker: socket) ook ondersteund wordt. De maat van deze cpu-koelers is doorgaans behoorlijk fors. Er wordt gebruik gemaakt van een groot koellichaam en één of zelfs twee grote ventilatoren. Je hebt dus voldoende ruimte nodig in je systeemkast. Als je een middelgrote of zelfs kleine systeemkast hebt, zul je goed moeten uitmeten of de cpu-koeler die je op het oog hebt ook past in je systeemkast.

©PXimport

De Scythe Mugen 4 PCGH is een goede, stille cpu-koeler die voor zowel AMD als Intel geschikt is. Hij is wel erg groot, kijk dus van te voren of hij in je systeemkast past.

Een aantal merken die goede en stille cpu-koelers maken zijn: Scythe, be quiet!, Noctua, Cooler Master en Thermalright. Op internet zijn er voldoende reviews te vinden, waarbij doorgaans ook de geluidsopbrengst is gemeten. Om je alvast een aanrader te geven: de Scythe Mugen 4 PCGH Edition is een erg goede en stille koeler.

06 De grafische kaart

Als je met je desktop geen games gaat spelen en alleen werk uitvoert waarbij geen krachtige grafische kaart nodig is, dan is het verstandig om een cpu te kiezen waar al een grafische kaart in zit. Vrijwel alle AMD- en Intel-cpu's hebben tegenwoordig een best redelijke grafische kaart ingebouwd. Een losse grafische kaart is dan niet nodig, wat weer een hoop extra geluid scheelt. Er zijn ook grafische kaarten die volledig passief gekoeld zijn (zoals de Radeon R7 250 van Sapphire). Deze kaarten maken helemaal geen geluid, maar ten opzichte van een ingebouwde gpu in een processor voegen ze weinig toe. De meeste gamers zullen namelijk hogere eisen hebben. De R7 250 is niet echt geschikt voor het spelen van moderne games op een Full-HD-resolutie.

Wil je wel een losse grafische kaart om mee te gamen, houd er dan rekening mee dat er kaarten op de markt zijn die erg veel lawaai maken (zie kader Lawaaikaarten).

Als je op zoek bent naar een krachtige grafische kaart en je niet te veel lawaai wilt, dan kom je op dit moment met de GeForce GTX 960, 970 of 980 het beste uit. Deze gpu's worden minder heet dan de Radeon R9 290 en R9 290X van AMD en zijn daardoor ook makkelijker te koelen. Vooral de GeForce GTX 960 is een aanrader, deze kaart heeft zelfs met intensief gebruik een lage geluidsopbrengst. Net als de cpu heeft de gpu ook de mogelijkheid om op een lagere kloksnelheid te draaien als hij niet wordt gebruikt en zowel NVIDIA als AMD ondersteunen dit. Dit betekent dat de ventilator op je grafische kaart langzamer gaat draaien als je alleen office- of internetactiviteiten doet. Dit is doorgaans standaard ingeschakeld, maar je kunt dit controleren in de driverinstellingen van je grafische kaart.

©PXimport

De MSI GTX 960 GAMING 2G is een relatief stille grafische kaart, waar je ook nog eens fatsoenlijk mee kunt gamen.

Lawaaikaarten

Voordat er een nieuwe grafische kaart op de markt komt, maken de chipfabrikanten (AMD en NVIDIA) eerst een zogenoemd referentieontwerp. Dit is een soort standaardmodel dat de gewone fabrikanten mogen kopiëren en vervolgens naar hartenlust kunnen aanpassen. Maar meestal zullen die fabrikanten eerst het standaardmodel één op één overnemen (inclusief de vaak zeer lawaaiige koeling erop) om zo snel mogelijk zo'n kaart te kunnen verkopen. Pas de tweede generatie modellen zullen verbeterde modellen zijn, waarbij fabrikanten een eigen koeling ontwerpen die beter koelt en vaak een lagere geluidsopbrengst heeft.

07 De voeding

De voeding van de pc is de laatste stap in onze speurtocht naar een stillere pc. Dit onderdeel kan veel lawaai maken, dus is het kiezen van de juiste voeding van groot belang. Er zijn voedingen waarvan de ventilatoren altijd dezelfde geluidsopbrengst hebben, hierbij draaien de ventilatoren altijd op dezelfde snelheid. Dit soort wil je dus niet hebben voor je stille pc. Er zijn gelukkig ook voedingen waarvan de ventilatie sneller gaat draaien als de belasting groter is.

Deze voedingen hoor je pas als ze volledig belast worden. Hier moet je dus goed op letten als je op zoek bent naar een voeding. Zoek online naar reviews en kijk of de voeding z'n ventilator pas volop laat draaien bij zware belasting. Het is verstandig om te kiezen voor een voeding die in eerste instantie iets te zwaar is voor je systeem. De meeste pc's hebben genoeg aan 350 à 400 watt. Als je dan toch voor een 550 watt voeding kiest, dan weet je zeker dat hij nooit volledig belast wordt en dus ook niet maximaal de ventilators laat draaien. Voor de meeste systemen is 550 watt meer dan voldoende, tenzij je een erg zware grafische kaart hebt, dan kan er zo een paar honderd watt bijkomen. Goede stille voedingen zijn de Corsair RM550 en de Cooler Master V550. Beide voedingen laten hun ventilators pas maximaal draaien als de voeding volledig belast worden. Overigens hebben Corsair en Cooler Master ook zwaardere modellen in deze series.

©PXimport

De Cooler Master V550 is een relatief stille voeding, als de belasting onder de 350 watt blijft, zul je deze voeding bijna niet horen.

Er bestaan ook voedingen zonder ventilatoren ('fanless'). Deze maken gegarandeerd geen geluid, maar worden wel veel warmer. De kans is dan groot dat je extra ventilatie in je pc nodig hebt, om die extra warmte te verdrijven. Dan kun je beter één van de eerdergenoemde stille voedingen hebben. Als je toch een fanless-voeding wilt, lees dan goed de reviews of ze niet te heet worden. Wij kunnen zelf de Seasonic X-460 Fanless aanraden, zorg dan echter wel dat je pc in de zomer niet in de zon staat.

©PXimport

Seasonic X-460 Fanless is een passieve voeding die dankzij het ontbreken van een ventilator volledig stil is.

Wat verstaan we onder stil

Geluid wordt doorgaans uitgedrukt in decibel. Deze eenheid is logaritmisch. Dat wil zeggen dat het verschil tussen 10 dB(A) en 20 dB(A) niet twee keer zoveel geluid is, maar tien keer zoveel. Zie ook dit artikel.

Alles onder de 30 dB(A) verstaan wij onder stil. Als een pc minder dan 30 dB(A) aan geluid produceert, mag je spreken over een stille pc. Als je moet kiezen tussen een ventilator met een geluidsopbrengst van 18 dB(A) en een goedkopere van 24 dB(A), dan kun je net zo goed die van 24 dB(A) kiezen: je zult het verschil niet horen. In de meeste gevallen is een pc met een geluidsopbrengst tussen de 30 en 40 nog wel acceptabel, maar dat valt niet meer onder stil. Dit zou je een geluidsarme pc kunnen noemen. Echt storend wordt het als het geluid boven de 40 dB(A) of zelfs 50 dB(A) komt. Dit is het geval als je een zware game pc aanschaft en niet let op de koeling van de cpu en grafische kaart. Wij streven naar een pc die minder dan 30 dB(A) aan geluid produceert of niet veel daarboven.

©PXimport

Met SpeedFan kun je de temperaturen in je pc achterhalen.

Vergeet de temperatuur niet!

Een stillere pc is natuurlijk het doel van dit artikel, maar we moeten hier niet in doorschieten. Want gaan al die aanpassingen van de pc om het systeem stiller te maken niet ten koste van de temperatuur? Let er goed op dat bij het aanpassen of samenstellen van je systeem dat de onderdelen goed gekoeld zijn. Probeer de cpu te allen tijde onder de 70 graden te houden. De temperatuur van de gpu zou ook niet warmer dan 80 graden moeten worden. Zorg dat de warmte van de cpu en de gpu goed uit je systeemkast kunnen. Geluidswerende matten zijn mooi, maar zorg dat deze de air flow van je kast niet blokkeren. Zorg voor een goede air flow in je systeemkast: warme lucht eruit, koele lucht erin. Je kunt de temperatuur van je processor en grafische kaart achterhalen met bijvoorbeeld SpeedFan.

Is waterkoeling stil?

Om de cpu of de grafische kaart te koelen, is waterkoeling ook een optie. Helemaal als je cpu of gpu een heethoofd is die met standaardkoeling bijna niet stil te koelen is. Houd er alleen rekening mee dat waterkoeling ook gebruik maakt van ventilatoren. Dus deze moeten wel stil zijn. Daarnaast maakt de pomp van een waterkoeling ook geluid: hoor je eindelijk de cpu-koeling niet meer, krijg je het geluid van de pomp er voor terug. Er zijn diverse kant en klare cpu-waterkoelsetjes beschikbaar. Uit tests is gebleken dat zelfs de stilste waterkoeling niet stiller is dan een goede cpu-koeling. Ons advies is om voor goede luchtkoeling te kiezen als je een stille pc wilt. Wil je toch waterkoeling voor je cpu? Dan is de NZXT kraken X31 een goede en stille keuze. Een andere optie is om helemaal zelf een watergekoeld systeem te gaan bouwen voor je cpu en grafische kaart, met zoveel mogelijk passieve onderdelen er in. Dit vergt echter veel tijd en kennis. Daarnaast zullen de kosten behoorlijk oplopen als je hier aan begint.

©PXimport

Je zou misschien denken dat een geïntegreerd waterkoelingssetje stiller is, maar vaak produceren ze juist meer geluid.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips AIS6020 alles-in-één kledingstomer
Huis

Consumenten testen: de Philips AIS6020 alles-in-één kledingstomer

Strijken is iedereens favoriete bezigheid. Extra hulp kan dan goed van pas komen en deze compacte strijkoplossing van Philips belooft deze klus makkelijker te maken. Maar hoe ervaren gebruikers dit apparaat in de praktijk? Twaalf testers van Review.nl gingen ermee aan de slag en deelden hun bevindingen over de Philips AIS6020 veelzijdige stoomgenerator met geïntegreerde strijkplank. Wat is hun oordeel?

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips All-in-One 6000-serie - de door het testpanel geteste AIS6020 - is een slimme oplossing die ervoor zorgt dat je altijd goed gekleed gat. Met de 3-in-1 combinatie van strijkijzer, stomer en plank verwijder je snel kreuken uit kledingstukken in elke verticale, horizontale of gekantelde positie. De OptimalTEMP-functie zorgt ervoor dat er gegarandeerd geen schroeivlekken op alle strijkbare stoffen komen. De krachtige continue stoom (45g/min) verwijdert 99,9% van alle bacteriën om op te frissen en luchtjes te verwijderen. Twaalf testers van Review.nl hebben deze combinatie aan een grondige test onderworpen.

Combinatie: compact en veelzijdig

Het apparaat combineert een stoomgenerator met een flexibele strijkplank in één compact systeem. De snelle opwarmtijd van 80 seconden en het gebruiksgemak worden door vrijwel alle testers geprezen. "Het stoomstrijkijzer warmt heel snel op, water gaat makkelijk in een fles en je kunt handig mouwen op de schuine plank strijken", aldus P. Brussee, die het apparaat een 8,0 geeft.

©Philips

Het design van de AIS6020 is doordacht vormgegeven. De strijkplank is in hoogte verstelbaar en kan ook schuin worden gezet voor het strijken van mouwen. Ilse P. is enthousiast: "Doordat je recht blijft staan en geen kracht hoeft te zetten is het ook minder belastend." Het lichte gewicht van het strijkijzer wordt door meerdere testers als pluspunt genoemd. Mark waardeert de verschillende instelmogelijkheden: "Je kunt de plank gebruiken als strijkplank maar ook verticaal om even snel iets te stomen." 

Stoomkracht en gebruiksgemak

 De stoomproductie van de AIS6020 krijgt veel lof. "De stoomstoot is krachtig en kan worden aangepast met de drukknop op het ijzer", merkt Richy op. Het waterreservoir is eenvoudig te vullen met een grote fles die op de voet wordt geplaatst. Tester J. is zeer te spreken over de prestaties: "Het krachtige stoomsysteem zorgt echt voor een glad resultaat in veel minder tijd dan met een traditionele strijkplank."

"Het krachtige stoomsysteem zorgt echt voor een glad resultaat in veel minder tijd dan met een traditionele strijkplank."

- Tester J.

 

©Philips

De strijkplank is in verschillende standen te zetten.

Het gebruiksgemak scoort hoog bij de meeste testers. De opbouw is eenvoudig en het systeem is intuïtief te bedienen. "Het is zeker een handig apparaat als je er ruimte voor hebt", noteert een tester die een 7,0 geeft. Hartman benadrukt: "Het installeren en verstellen spreekt voor zich." 

Formaat kent beperkingen

De compacte afmetingen van de strijkplank worden door verschillende testers als beperking gezien. "Voor broeken moet je vaker opschuiven", merkt een reviewer op. Tester H. is wat kritischer op de AIS6020, omdat deze tester een groot gezin van vijf personen heeft: "Strijkplank te klein, gammel, oogt goedkoop." Ook tester Mark wijst op een praktische beperking: "Als de plank verticaal staat en volledig uitgeschoven is heeft het ijzer niet meer heel veel bewegingsvrijheid."

✅ Pluspunten

  • Snel op temperatuur
  • Krachtige en regelbare stoomproductie
  • Compact en ruimtebesparend
  • Gebruiksvriendelijk

❌ Minpunten

  • Strijkplank aan de kleine kant
  • Constructie voelt wat fragiel aan
  • Prijzig

Conclusie 

De Philips AIS6020 is een innovatieve strijkoplossing die vooral uitblinkt in gebruiksgemak en snelheid. Met een gemiddelde score van 7,8 wordt hij meer dan ruim voldoende beoordeeld, maar zijn de testers het er vooral over eens dat de strijkplank eigenlijk net wat aan de korte kant is om alle soorten kledingstukken aan te kunnen. Het compacte formaat is hierdoor zowel een voor- als nadeel: ideaal voor kleine ruimtes, maar minder geschikt voor grote stukken wasgoed.

▼ Volgende artikel
Maak indruk met Canva: ontwerp alles in een handomdraai
© Simon Lehmann
Huis

Maak indruk met Canva: ontwerp alles in een handomdraai

Met Canva kun je eenvoudig professioneel ogende presentaties, socialmediaposts en zelfs websiteontwerpen maken – en dat zonder voorkennis. Dankzij de beschikbare sjablonen ga je snel en moeiteloos aan de slag. Bovendien biedt Canva krachtige AI-functies die je stap voor stap ondersteunen bij het creëren van jouw ontwerp. Klaar om je creativiteit te ontdekken?

In dit artikel laten we zien hoe je Canva gebruikt om professioneel ogende ontwerpen te maken:

  • Gebruik sjablonen om snel een aantrekkelijk ontwerp te maken
  • Pas teksten, afbeeldingen en vormen aan
  • Ontdek AI-functies
  • Deel je ontwerp of download het in verschillende formaten

Een vergelijkbaar programma is: Adobe Express: snel stijlvolle ontwerpen creëren

Tip 1 Aanmelden bij Canva

Canva is gratis te gebruiken. Het enige wat je moet doen, is je aanmelden voor de dienst. Ga naar www.canva.com en klik op Registreren. Je kiest hier om in te loggen met je Google- of Facebook-account of je klikt op Doorgaan met e-mailadres. Kies je voor de laatste optie, dan kun je in het volgende scherm je naam aangeven. Je krijgt een code in je inbox en vult deze vervolgens in op de website van Canva.

Als eerste vraagt Canva waar je de dienst voor wilt gebruiken. In de meeste gevallen is Persoonlijk de beste optie, maar als je Canva bijvoorbeeld wilt gebruiken in je klas, dan kies je hier beter voor Leraar. Zoals gezegd is Canva gratis te gebruiken, maar bij aanmelding kun je ervoor kiezen om een gratis proefperiode voor Canva Pro uit te proberen. Je moet dan wel alvast betaalgegevens aangeven, dus wij kiezen hier nu maar even voor Misschien later. Als je geen e-mails van Canva wilt krijgen, selecteer je in het volgende scherm Niet nu. Als je wilt weten wat je allemaal met Canva kunt doen, dan vind je onder Aan de slag met Canva een aantal lessen die je kunt volgen.

Bij het aanmelden voor Canva kies je hoe je Canva wilt gebruiken. Dit heeft geen invloed op de functies die Canva biedt.

Gratis of betaald

Met de gratis versie van Canva kun je prima documenten ontwerpen of gebruikmaken van de miljoenen sjablonen, lettertypen, stockfoto’s en -video’s. Gebruik je Canva voor je werk en wil je bestanden kunnen exporteren voor professionele druk of posts plannen op sociale media, dan is Canva Pro een betere keuze. Voor 110 euro per jaar heb je bovendien toegang tot meer AI-functies.

Canva is gratis te gebruiken, een Pro-versie kost 110 euro per jaar.

Tip 2 Ontwerp maken

Wij duiken meteen in het diepe door op + Een ontwerp maken te drukken. Het grote voordeel van Canva ten opzichte van bijvoorbeeld Photoshop of een ander ontwerpprogramma is dat je de beschikking hebt over ongelooflijk veel sjablonen. En deze sjablonen heb je in alle soorten en maten en voor alle mogelijke doeleinden. Kies bijvoorbeeld links voor Sociale media, klik bovenin op Instagram en je vindt duizenden goeduitziende sjablonen die je kunt openen, bewerken en naar je eigen hand zet. Uiteraard kun je ook met een leeg document beginnen, maar vanwege de vele sjablonen raden we je dit niet aan.

Laten we eerst een gewoon document maken. Klik op Docs en vervolgens op Alles bekijken. Op het moment van schrijven zijn er meer dan 2100 sjablonen. Boven de resultaten vind je een aantal filters, klik op Alle filters en links verschijnt een menu waar je nog veel meer opties hebt. Zoek je een specifiek sjabloon, dan kun je ook boven een zoekterm aangeven, zoals bruiloft of uitnodiging. De meeste resultaten bevatten Engelse teksten, maar die kun je later wijzigen. Klik op een sjabloon om meer informatie te zien. De meeste sjablonen zijn door professionele ontwerpers gemaakt en je kunt deze gebruikers volgen of op de naam klikken om meer designs van ze te zien. Onder de naam van het sjabloon zie je ook de grootte van het document.

Zie wie een sjabloon heeft gemaakt en open het sjabloon om het te bewerken.

Tip 3 Teksten wijzigen

Klik op Pas deze sjabloon aan om het voorbeeld te openen. Laten we eerst de sjabloonteksten aanpassen. Zodra je met je muis over een tekst gaat, zie je het tekstvak oplichten met een paarse rand. Dubbelklik op de tekst en gebruik je toetsenbord om de tekst in dit tekstvak te wijzigen. Wil je de eigenschappen van de tekst wijzigen, dan doe je dit boven in het menu. Verander bijvoorbeeld het lettertype, de tekengrootte, kleur of uitlijning van de tekst in het tekstvak. Als je op Effecten klikt, dan wordt er een menu aan de linkerkant geopend waar je verschillende soorten schaduwen of andere teksteffecten kunt selecteren. Ook de vorm of een eventuele achtergrond van de tekst is hier te wijzigen. Denk er wel aan dat je het design van het sjabloon hier wel mee kunt verstoren, ga dus spaarzaam om met teksteffecten. Zelf een tekstvak toevoegen kan uiteraard ook. Klik op Tekst en kies voor Voeg een tekstvak toe. Klik links op één van de tekststijlen of pas alle instellingen aan door bovenin het lettertype, de kleur of stijl te wijzigen. Links kun je onder Lettertypecombinaties ook een vooringestelde letter- en vormgevingscombinatie kiezen.

Canva biedt talloze effecten voor je teksten.

Tip 4 Afbeeldingen bewerken

Wil je een tekstvak verplaatsen, dan ga je met de cursor eroverheen totdat de rand paars wordt. Sleep het vak nu naar een andere positie. Je kunt een tekstvak vergrendelen, zodat je het niet per ongeluk kunt wijzigen of verplaatsen door op het slotje boven het element te klikken. Hier vind je ook de optie om een tekstvak (of ander element) te dupliceren of iets te verwijderen. Alle wijzigingen worden overigens meteen opgeslagen, je hoeft dus niet bang te zijn dat je bewerkingen verliest. Je moet uiteraard wel een actieve internetverbinding hebben.

Als je design-elementen van een sjabloon wilt veranderen, dan werkt dit in principe op dezelfde manier als een tekstvak; je hebt alleen een paar andere menu-onderdelen tot je beschikking. Elk element is te selecteren zodra je er met je cursor overheen beweegt, tenzij een element is vergrendeld. Sommige ontwerpen maken gebruik van afbeeldingen of vormen die meerdere keren zijn gekopieerd, maar met een verschillende mate van doorzichtigheid. Klik op een element en druk vervolgens op het transparantie-pictogram. Met de schuif eronder bepaal je de mate van doorzichtigheid. Met de knop ernaast spiegel je een element horizontaal of verticaal. Wil je een element draaien, dan selecteer je het en kies je voor de draaiknop die naast het element verschijnt.

Je kunt een element uitrekken door aan één van de bolletjes te trekken. De lengte en breedte van een afbeelding worden altijd evenveel vergroot of verkleind. Als je aan één van de zijdes trekt, dan wordt de afbeelding in het element vergroot of verkleind, maar het element zelf blijft even groot. Dit kan er dus voor zorgen dat een afbeelding in een element wordt afgesneden.

Tekstvakken zijn op dezelfde manier te vergroten en te verkleinen. Je kunt elementen ook naar de voor- of achtergrond verplaatsen door op Positie te klikken. Onder Ordenen vind je eveneens opties voor uitlijning van een element.

Pas de transparantie van een afbeelding aan of draai het element.

Tip 5 Vormen en plaatjes

Als je zelf een visueel onderdeel wilt toevoegen, klik dan links op Elementen. Hier heb je de keuze uit geometrische vormen, illustraties, foto’s, diagrammen, tabellen en zelfs bewegende stickers, audio en video voor presentaties. Al deze elementen zijn gratis te gebruiken, tenzij er een kroontje in de rechterbenedenhoek staat. Dit betekent dat ze alleen toegankelijk zijn voor pro-gebruikers. Sleep een onderdeel naar een pagina en er wordt automatisch een element aangemaakt met het onderdeel erin. Wil je de afbeelding als achtergrond gebruiken voor een pagina, klik er dan met de rechtermuisknop op en kies voor Afbeelding als achtergrond instellen.

Is het onderdeel een foto, dan kun je erop klikken en bovenin voor Bewerken kiezen. Links wordt de bewerkstudio geopend. Hier voeg je effecten toe, pas je filters toe of gebruik je apps die een foto kunnen bewerken. Helemaal bovenin zie je ook Magic Studio. Dit is een op AI-gebaseerde bewerkoptie waarmee je achtergronden kunt verwijderen uit foto’s of objecten kunt weghalen. Met de gratis versie van Canva kun je deze opties een paar keer uitproberen, maar heb je geen volledige toegang.

Canva levert heel veel afbeeldingen gratis mee en je kunt ze op allerlei manieren aanpassen.

Teksten laten schrijven door AI

Eén van de handigste AI-opties in Canva is Magic Write. Zodra je een tekstvak toevoegt, en op de Magic Write-knop drukt, wordt de optie geactiveerd. Je geeft een korte omschrijving van de tekst die je wilt hebben en middels AI wordt er een tekst geschreven. Controleer wel altijd of de tekst geen fouten bevat. In de gratis versie kun je Magic Write vijftig keer gratis gebruiken.

Met de gratis versie kun je vijftig teksten gratis laten genereren.

Tip 6 AI-opties

Er zitten nog veel meer AI-opties in Canva. Zo is het mogelijk om afbeeldingen te genereren op basis van tekstomschrijvingen, iets wat je wellicht al kent van andere AI-afbeeldingsgeneratoren zoals Dall-E. Klik op Elementen en kies voor Genereer je eigen plaatje onder AI-afbeeldinggenerator. Voeg een zo duidelijk mogelijke ‘prompt’ in en kies één van de stijlen eronder. Onder Beeldverhouding kies je de vorm van het te genereren plaatje. Kies vervolgens voor Afbeelding genereren. Onderaan zie je hoeveel credits je nog over hebt. Met de gratis versie heb je vijftig credits om de dienst uit te proberen, daarna moet je een betaald abonnement nemen. Naast afbeeldingen kun je dezelfde AI-optie ook voor illustraties gebruiken. Hiervoor klik je bovenin op Illustraties. Nog interessanter wordt het als je weet dat je ook video’s kunt genereren op deze manier. Deze optie zie je als je op Video’s klikt. Voor video’s heb je overigens maar vijf credits en deze optie is nog in de bètafase.

Met Magic Media genereer je zelf afbeeldingen.

Tip 7 Meerdere pagina’s

Een document hoeft natuurlijk niet maar één pagina te bevatten. Door onderaan op + Pagina toevoegen te klikken, wordt er een pagina aan je document toegevoegd. Dit is dan een lege pagina zonder opmaak. Bovenin heb je de mogelijkheid om de achtergrond van je pagina aan te passen. Klik hiervoor op het kleuren-pictogram. Naast standaardkleuren kun je onder Fotokleuren kleuren kiezen die Canva uit elementen van je eerste pagina haalt.

Wil je de complete vormgeving van de eerste pagina gebruiken, dan is het slimmer om bovenaan de eerste pagina op het Pagina dupliceren-pictogram te klikken. Welke optie je ook kiest, bovenaan een pagina wijzig je de titel als je op Paginatitel toevoegen klikt. Je kunt in dit menu ook een complete pagina vergrendelen, verwijderen of verbergen. Als je een pagina verbergt, kun jij het nog wel zien, maar als je het document downloadt, dan is deze pagina niet zichtbaar.

De optie om kleuren te kiezen op basis van je sjabloon is handig.

Tip 8 Notities en reacties

Naast onderdelen van je document te wijzigen, is het met Canva ook mogelijk om notities en reacties aan je document toe te voegen. Klik onderin op Notities en voeg een commentaar aan de huidige pagina toe. Naast notities kun je ook reacties toevoegen; dit is bedoeld voor specifieke elementen. Handig als je nog niet helemaal tevreden bent over een lettertype, een afbeelding of de positie van een element en je dit nog wilt aanpassen in het uiteindelijke ontwerp. Klik op een element en kies voor het reactie-pictogram. Voeg een reactie in en druk op de verzenden-knop. Je kunt een emoji of sticker toevoegen of iemand taggen, als je samen werkt aan een document.

Reacties voeg je per element toe.

Tip 9 Delen en downloaden

In Canva is het heel makkelijk om samen aan documenten te werken, de andere persoon moet wel een Canva-account hebben. Klik op Delen en voeg onder Mensen met toegang het e-mailadres toe van diegene die aan het document mag werken. Als je een adres hebt aangegeven, kun je erachter kiezen of diegene alleen Mag bekijken of ook Mag bewerken. Een andere optie is dat een persoon alleen reacties mag achterlaten. In dit geval kies je voor Kan reactie achterlaten. Deze laatste optie is handig als je iemand wel om zijn mening wilt vragen, maar deze persoon het design of de inhoud niet kan veranderen.

Wil je in plaats van samenwerken gewoon een koppeling sturen naar mensen, dan doe je dit ook via het menu Delen. Je kiest nu onder Samenwerkingslink voor Iedereen met de koppeling. Kies nu bijvoorbeeld voor Mag bekijken en er wordt een koppeling gemaakt zodra je op Koppeling kopiëren klikt. Met Ctrl+V kun je nu overal deze koppeling plakken.

Wil je je gemaakte document downloaden, dan klik je onderin het deel-menu op Downloaden. Onder Bestandstype kies je bijvoorbeeld voor PDF – Standaard als je het document als digitaal pdf-bestand aan een mail wilt toevoegen. Wil je dat notities zichtbaar zijn in het bestand, dan vink je Gebruik notities aan. Klik op Downloaden en het bestand wordt naar je pc gedownload.

Je kunt makkelijk samenwerken aan documenten in Canva.

Tip 10 Apps ontdekken

Het is onmogelijk om alle functies in Canva te behandelen, maar één optie willen we je niet onthouden en dat is de mogelijkheid om apps binnen Canva te draaien. Klik links op Apps en je ziet tientallen apps weergegeven. Klik op een app om meer informatie te ontdekken over een app en kies voor Openen om de app binnen Canva te gebruiken. Zo zijn er apps om je te helpen bij het vinden van goede kleurcombinaties, kun je verscheidene fotobewerkings-apps binnen Canva draaien en zijn er apps om logo’s mee te creëren.

Heb je niet genoeg aan de standaard Canva-functies? Neem dan een kijkje in de talloze apps die er beschikbaar zijn.

Watch on YouTube