5 tips voor meer productiviteit in iOS 9

iOS 9 maakt niet alleen je iPhone of iPad sneller, maar het besturingssysteem is ook uitermate geschikt om productief op je iOS-apparaat te werken. We zetten 5 tips onder elkaar om nog productiever te worden op je iPad of iPhone.

1. Werk efficiënter door multitasking

Multitasking is de meest in het oog springende functie van iOS 9, wat vooral op de iPad erg goed werkt. Er zijn in principe twee opties in het multitasken: Een soort overlap van apps, en echt apps naast elkaar draaien. Dat laatste is alleen beschikbaar voor de iPad Air 2 en werkt bovendien alleen met bepaalde apps: Op dit moment kan slechts een handjevol apps native multitasken, waarvan het grootste gedeelte Apples eigen apps zijn.

Er is nog wel een andere functie, 'Overlap'. Daarmee kun je een lijst met met apps oproepen door vanaf de rechterkant van je scherm te swipen. Daar kun je een aantal apps oproepen zodat die een klein deel van je scherm beslaan. Handig als je bijvoorbeeld een tekst schrijft en je telkens Safari wil raadplegen.

© PXimport


 

2. Zoeken in apps en documenten met Spotlight

Als je ooit een belangrijk document naar een collega hebt gemaild maar dat niet meer kan vinden, kun je handig gebruik maken van de nieuwe Spotlight Search, de zoekfunctie die ook al in oudere versies van iOS zat.

Spotlight laat je nu namelijk zoeken binnen documenten en apps. Dat betekent dat je kunt zoeken naar bepaald zoekwoord en je de emails daarover krijgt te zien, maar ook het Word-document waar die zoekterm in staat en zelfs de iMessages die je erover hebt gestuurd.

Bovendien heeft de zoekbalk nog wat trucjes, zoals een ingebouwde rekenmachine waarbij je snel berekeningen kunt doen.

© PXimport


 

3. Gebruik de altijd luisterende Siri

Siri luistert in iOS 9 altijd met je mee. Waar je de slimme assistent eerder nog moest oproepen door de home-knop een tijdje ingedrukt te houden, volstaat nu het commando 'Hey Siri'. Dat maakt het erg makkelijk om tijdens het werken even snel een agenda-afspraak in te plannen, zonder dat je daarvoor eerst via je thuisscherm naar de Agenda-app moet gaan. Ook kun je even een snelle email of sms versturen, of een herinnering voor jezelf instellen zonder dat je het scherm hoeft aan te raken.
 

4. Terug naar de vorige app met één knop

Over het multitasken hebben we het al gehad, maar er zit nog een handige extra functie verstopt. Die komt naar voren als je van de ene naar de andere app gaat via bijvoorbeeld een link, of als je vanuit je mail een document opent in Word. Links bovenin beeld, waar normaal je provider staat, komt dan 'Terug naar Mail' te staan. Met één tik kom je dan ook direct terug naar de oorspronkelijke app.

© PXimport


 

5. Maak uitgebreidere en slimmere notities

'Notities' was altijd een app die handig was voor wat snelle aantekeningen, maar meer ook niet. Bovendien waren er tientallen apps die dat ook konden - zo niet beter. In iOS 9 heeft 'Notities' echter een flinke upgrade gekregen waardoor de app zich nu makkelijk kan meten aan apps als Evernote of OneNote. Je kunt er teksten mee opmaken, tekeningen in schrijven, lijstjes in verwerken, en afbeeldingen in opslaan. Die synchroniseer je bovendien allemaal via iCloud waardoor je ze op ieder Apple-apparaat kunt terugvinden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000