ID.nl logo
34 computertips - De slimste tweaks voor Windows
© PXimport
Zekerheid & gemak

34 computertips - De slimste tweaks voor Windows

Er valt zo veel te configureren en in te stellen aan Windows, dat we op de redactie regelmatig onderling nieuwe weetjes uitwisselen. Het zou zonde zijn deze niet te delen! We hebben 34 tips verzameld waar iedere Windows-gebruiker profijt van heeft.

01 Volledige OneDrive

In Windows 8.1 zijn de bestanden in je OneDrive 'op afroep' beschikbaar. De volledige inhoud van je OneDrive wordt standaard niet gedownload. Dit is handig als je een kleine SSD-hebt, maar er zijn ook nadelen. Je ziet bijvoorbeeld je foto's niet (of niet volledig) verschijnen in Picasa. Open de OneDrive-app via het startscherm en kies Charms-balk / Instellingen / Opties. Schakel de optie Al mijn OneDrive-bestanden offline beschikbaar maken in. Afhankelijk van de hoeveelheid bestanden in je OneDrive kan het downloaden vele uren in beslag nemen. Daarna worden alleen de wijzigingen verwerkt en gaat het synchroniseren veel sneller.

©PXimport

Download de volledige inhoud van je OneDrive naar je computer.

02 Alternatieve client

Als je Windows 8.1 gebruikt zonder Microsoft-account, kun je de inhoud van je OneDrive niet synchroniseren naar een map op je computer. De tool syncDriver is een alternatieve OneDrive-client en lost dit probleem op. Het programma koppelt een map naar keuze aan je OneDrive. Vervolgens worden de bestanden uit je OneDrive binnengehaald en bewaard in de map. syncDriver verzorgt verder ook alle toekomstige synchronisatie met de opslagruimte van Microsoft.

©PXimport

syncDriver is een alternatieve OneDrive-client met meer mogelijkheden. Erg handig als je Windows 8.1 gebruikt zonder Microsoft-account.

03 Afsluiten en slapen

Het afsluiten van je computer kan op allerlei manieren en zelfs met een zelfgemaakte snelkoppeling. Klik met de rechtermuisknop op je bureaublad en maak een nieuwe snelkoppeling aan. Geef de snelkoppeling de opdracht shutdown.exe -s -t 00 en naam Afsluiten. Dit ditzelfde met de opdracht rundll32.exe Powrprof.dll,SetSuspendState Hibernate en naam Slaap. Dubbelklik op de nieuwe snelkoppeling om je computer uit te zetten of de slaapstand te activeren.

©PXimport

Maak een speciale snelkoppeling om de slaapstand te activeren of je computer uit te zetten.

04 Screenshot maken

Wil je even een screenshot maken maar weet je niet hoe je dit opslaat? Een schermafbeelding maak je met de toets PrintScreen (PrtSc). Open daarna Paint, plak de afbeelding en sla het bestand op. Houd bij het maken van het screenshot de Alt-toets ingedrukt als je alleen het actieve Windows-venster wilt vastleggen. Windows 8.1-gebruikers kunnen de stap met Paint overslaan. Gebruik Windows-toets+PrintScreen om de afbeelding te maken en direct op te slaan. Je vindt de afbeelding terug in de map Afbeeldingen / Schermopnamen.

©PXimport

Gebruik in Windows 8.1 de toetscombinatie Windows-toets+PrintScreen om een schermafbeelding te maken én direct op te slaan.

05 Programma screenshot

Als je regelmatig screenshots maakt, is de vorige tip niet toereikend en heb je Greenshot nodig. Greenshot is gratis, licht, Nederlandstalig en maakt het eenvoudig om snel een schermafdruk van je volledige beeldscherm of een venster te maken. Het eindresultaat bewaar je als bestand of stuur je direct naar de printer, een Word-document of Outlook-mailtje. Ook kun je eenvoudig een complete website vastleggen in een afbeeldingbestand, ook als deze niet in één keer op je beeldscherm past.

©PXimport

Greenshot is een onmisbaar hulpprogramma als je regelmatig schermafbeeldingen maakt.

06 Wat zit er in mijn computer?

Als je je computer ooit wilt verkopen, weet je misschien weinig meer van de specificaties van het apparaat. Hoeveel geheugen zat er ook al weer in, welke processor heb ik en hoe groot is de harde schijf? Voor het antwoord op al deze vragen kun je bij Speccy terecht. Het programma onderzoekt je computer en toont alle relevante informatie. Een samenvatting vind je bij Summary en je kunt verder klikken voor meer details. Speccy is ook handig als je bijvoorbeeld je werkgeheugen wilt uitbreiden. Kijk bij RAM om te zien of er nog een geheugenbakje (memory slot) vrij is en welk type geheugen je computer aankan.

©PXimport

Speccy kent alle onderdelen van je computer.

07 Zoek in documenten

De zoekfunctie van Windows om instellingen, mailtjes en programma's te vinden, is voor sommige mensen te beperkt. Vooral het zoeken ín bestanden en documenten laat te wensen over. Hiervoor zijn twee handige gratis hulpjes verkrijgbaar. Agent Ransack werkt het meest Spartaans en is vooral handig voor programmeurs die een bepaald stukje tekst in een html, php of ini bestand zoeken. Instant Document Search is handig voor documenten. Het programma indexeert al je bestanden in een zoekarchief. Vervolgens voer je snel een zoekactie uit binnen dit archief. Zo heb je snel het juiste Word-document gevonden waarin een bepaalde zin (of reeks woorden) voorkomt.

Instant Document Search werkt sneller dan Agent Ransack als je het aanmaken van het zoekarchief niet meerekent. Hier staat tegenover dat je in Agent Ransack uitgebreidere zoekopdrachten kunt geven.

©PXimport

Instant Document Search doorzoekt je bestanden naar een specifieke zin of woordcombinatie.

08 Bestand vinden

De vorige tip is essentieel als je wilt zoeken in bestanden, maar wat nu als je de bestandsnaam kent maar niet weet waar het is opgeslagen? In dat geval kun je bijna niet om Everything heen! Everything maakt gebruik van het NTFS-bestandssysteem. De meeste computers gebruiken deze indeling, dus de kans groot is dat je met Everything aan de slag kunt. Start het programma en typ een gedeelte van de bestandsnaam. Everything vindt het juiste document al tijdens het intypen van je zoekopdracht. Het is handig om de bestandsextensie toe te voegen, hiermee heb je het juiste bestand nog sneller gevonden. Als je bijvoorbeeld het bestand Project Zonneheuvel 2014.docx zoekt, zal de zoekopdracht proj waarschijnlijk te veel resultaten geven. Gebruik je de opdracht pro zon docx dan zoek je veel specifieker en heb je het juiste document snel gevonden (en geopend!).

©PXimport

Everything vindt snel het bestand dat je zoekt op je harde schijf.

09 Taakbeheer

Als je computer traag reageert of je wilt weten welke programma's er allemaal actief zijn, druk je gelijktijdig op Ctrl+Shift+Esc. Windows Taakbeheer wordt gestart en je kunt alle actieve processen en achtergrondprogramma's bekijken. Windows Taakbeheer is in Windows 8(.1) sterk verbeterd ten opzichte van voorgaande versies, maar het kan altijd beter. Met Sysinternals Process Explorer hebben vooral gevorderde gebruikers een krachtig gereedschap in handen om processen te bekijken, te onderzoeken en af te breken. Start het programma (procexp.exe) via de rechtermuisknop als beheerder (administrator), anders kun je sommige processen niet afsluiten. Klik op een proces of programma dat je wilt afsluiten en kies Kill process. Je kunt hiervoor ook de Del-toets gebruiken.

©PXimport

Sysinternals Process Explorer is een uitgebreide taakbeheerder om programma's te onderzoeken en snel af te sluiten.

10 Opslaan als pdf

Pdf is een populair formaat omdat dit bestand op (bijna) alle computers en apparaten hetzelfde wordt weergegeven. Veel programma's bieden inmiddels de mogelijkheid om een pdf-bestand te bewaren. Dankzij PrimoPDF kun je pdf-bestanden maken vanuit elk programma waar je een printopdracht kunt geven. PrimoPDF installeert namelijk een virtuele pdf-printer. Als je bijvoorbeeld een Word-bestand afdrukt naar de virtuele pdf-printer, bewaart PrimoPDF je document als pdf-bestand. Er zijn verschillende kwaliteitsinstellingen: een hogere kwaliteit geeft een grotere bestandsomvang.

©PXimport

Maak pdf-documenten vanuit alle Windows-programma's met de virtuele pdf-printer van PrimoPDF.

11 Sneller kopiëren/plakken

Als je regelmatig bestanden kopieert, laat de standaard kopieerhulp van de Windows Verkenner te wensen over. Ultracopier is een uitgebreide kopieerhulp en integreert in Windows. Je kunt bestanden kopiëren (Ctrl+C) en plakken (Ctrl+V) zoals je gewend bent. Ultracopier neemt de actie automatisch over. Je kunt onder andere een wachtlijst bekijken van de nog te kopiëren bestanden en de kopieeractie pauzeren/hervatten.

©PXimport

Ultracopier is een slimme kopieerhulp die naadloos integreert in de Windows Verkenner.

12 Tweede monitor of beamer

Als je twee beeldschermen naast elkaar gebruikt, merk je misschien dat de schermen niet correct op elkaar zijn afgesteld. Ga hiervoor naar Configuratiescherm / Vormgeving en persoonlijke instellingen / Beeldscherm. Bij Resolutie aanpassen kun je de beeldschermen verschuiven en zo goed op elkaar uitlijnen. Hier bepaal je tevens welk scherm het hoofdbeeldscherm is. Voor Windows 7 en 8(.1)-gebruikers met een tweede scherm of beamer is de toetscombinatie Windows-toets+P handig. Hiermee kun je je beeldscherm snel dupliceren of uitbreiden.

©PXimport

Twee beeldschermen? Lijn ze op elkaar uit voor een vlekkeloze overgang tussen beide schermen.

13 Vensters verplaatsen

In een opstelling met meerdere beeldschermen is het vaak een heel gedoe om vensters met je muis van het ene naar het andere scherm te krijgen. Hiervoor zijn slimme toetscombinaties beschikbaar die iedereen met meer dan één beeldscherm moet kennen. Druk op de Windows-toets en houd deze ingedrukt terwijl je meerdere mailen op een pijltjestoets (links/rechts) drukt. Het actieve Windows-venster verspringt snel binnen je beeldscherm(en).

©PXimport

Gebruik de Windows-toets met de pijltjestoetsen om vensters snel te verplaatsen.

14 Energiebeheer

De instellingen van Windows Energiebeheer zijn vooral voor laptopgebruikers essentieel om te controleren en aan te passen. Je bepaalt hier bijvoorbeeld hoe je systeem presteert en wat je van het apparaat verwacht: snelheid, langer werken op je accu of een middenweg. Je vindt het energiebeheer via Configuratiescherm / Hardware en geluiden / Energiebeheer. Standaard heeft je systeem enkele profielen, bijvoorbeeld Energiebesparing, Hoge prestaties en Gebalanceerd. Je kunt schakelen tussen de profielen of de schema's wijzigen.

In een schema bepaal je bijvoorbeeld hoelang het duurt voordat je beeldscherm op zwart gaat of je computer de slaapstand activeert. Laptop-gebruikers kunnen voor netstroom- of accu-gebruik een andere keuze maken. Kijk bij Geavanceerde energie-instellingen wijzingen als je per hardware-onderdeel je instellingen wilt optimaliseren. De optie Een wachtwoord vereisen bij uit slaapstand komen is de moeite waard om aan te passen. Schakel deze bij accu-gebruik in zodat je systeem automatisch vergrendelt. Zorg ervoor dat wanneer je thuis aan de netstroom hangt, het wachtwoord niet wordt gevraagd. Dit stimuleert om thuis de slaapstand vaker te gebruiken zonder dat je steeds opnieuw hoeft in te loggen. Tot slot is het aan te raden om de fysieke knoppen van je computer te programmeren bij Aan/uit-knoppen en deksel. Wat moet er gebeuren als je bijvoorbeeld op de aan/uit-knop drukt? Zorg ervoor dat het systeem uitschakelt of activeer de slaapstand als je dat handiger vindt.

©PXimport

Controleer de instellingen van je energieprofielen en zet ze volledig naar je hand.

15 Systeemeigenschappen

De geavanceerde systeemeigenschappen van Windows worden vaak gemeden omdat we er onterecht van uitgaan dat deze wel in orde zijn. Sommige opties zijn echter essentieel om even na te kijken. Open de instellingen via Windows-toets+Pause (of ga naar Start, rechtsklik op Computer en kies Eigenschappen) en kies Geavanceerde systeeminstellingen. Als je een SSD hebt en continu tegen schijfruimteproblemen oploopt, kun je overwegen om de automatische herstelpunten uit te schakelen. Ga naar het tabblad Systeembeveiliging / Configureren. Beperk de ruimte voor je systeemherstel of schakel de optie volledig uit. Bij de schuifregelaar zie je precies hoeveel ruimte Windows reserveert voor het extra vangnet.

Met enige inspanning kun je de prestaties van je Windows-computer opschroeven via het tabblad Geavanceerd. Kies bij het onderdeel Prestaties voor Instellingen en probeer niet te schrikken van de grote hoeveelheid opties. Je kunt opties eenvoudig aan- of uitvinken. Met het profiel Beste weergave worden alle opties ingeschakeld. De instelling Beste prestaties gebruik je alleen als je een zeer trage computer hebt (of het systeem wilt gebruiken als server). De gebruikerservaring van Windows wordt een stuk minder, maar de computer zal merkbaar sneller aanvoelen.

©PXimport

Controleer je systeeminstellingen en optimaliseer ze naar jouw wensen.

16 Inpakken en uitpakken

Windows heeft een hulpprogramma ingebakken om zip-bestanden te maken en uit te pakken. De praktijk leert dat veel bestanden die we binnenhalen via internet een andere indeling hebben dan .zip. Bekend zijn rar, tar, msi en iso. Om deze indelingen uit te kunnen pakken, heb je geen duur archiveringsprogramma als Winzip of Winrar nodig. 7-Zip heeft alles aan boord wat je nodig hebt. Je hoeft het programma niet op te starten. Gebruik de rechtermuisknop in de Windows Verkenner om bestanden toe te voegen aan een archiefbestand of pak de inhoud van een archiefbestand uit.

©PXimport

7-Zip ondersteunt alle bekende en minder bekende archiefbestanden.

17 Stuurprogramma bijwerken

Hardwareleveranciers brengen regelmatig nieuwe stuurprogramma's uit voor hun apparatuur. Hiermee worden fouten opgelost en/of prestaties verbeterd. Je kunt nieuwe stuurprogramma's ophalen via de website van de fabrikant of Windows Update gebruiken. Ga naar Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Windows Update en laat je systeem onderzoeken. Nieuwe stuurprogramma's worden, indien beschikbaar, aangeboden als optionele update en kun je handmatig binnenhalen.

©PXimport

Gebruik Windows Update om nieuwe stuurprogramma's voor je hardware te vinden of download ze handmatig via de website van de fabrikant.

18 Onbekende hardware

Apparaatbeheer toont een overzicht van de onderdelen in je computer. Je vindt Apparaatbeheer via Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Systeem. Als een apparaat niet correct wordt herkend, moet je het stuurprogramma handmatig installeren. Als je niet weet om welk stuurprogramma het gaat, vraag dan de eigenschappen op van het onbekende apparaat. Ga naar het tabblad Details en probeer iets te ontdekken van een code, bijvoorbeeld Pad naar apparaatinstantie. Zoek in Google op deze code en de kans is groot dat velen je al voorgingen en je via een forum bij het juiste stuurprogramma uitkomt.

©PXimport

Onbekende hardware? Even opzoeken met Google en je hebt het juiste stuurprogramma snel te pakken!

19 Second opinion

Als het goed is draait er een antivirusprogramma op je computer. Toch kun je soms ineens twijfelen aan de integriteit van dit programma. Is er niet per ongeluk toch iets binnengeglipt zonder dat de waakhond dit is opgevallen? Gelukkig is het eenvoudig om een 'second opinion' uit te laten voeren, bijvoorbeeld door McAfee Stinger. Dit programma biedt geen permanente bescherming (zoals je beveiligingsprogramma wel doet), maar wel een goede speurneus als het gaat om onraad. Je haalt McAfee Stinger binnen, waarna je je computer binnen een paar muisklikken aan een uitgebreide controle onderwerpt.

©PXimport

Laat McAfee Stinger je computer onderzoeken als je aan de integriteit van je virusscanner twijfelt.

20 Standaardprogramma's

Windows heeft een onderdeel genaamd Standaardprogramma's. Hiermee wordt bijvoorbeeld bepaald met welk programma je een bestand opent als je dubbelklikt op het betreffende bestand. Denk aan doc-bestanden met Microsoft Word, een jpg-afbeelding met Picasa Photo Viewer en internetlinkjes met Google Chrome. Soms zijn er meerdere programma's geïnstalleerd die in staat zijn om hetzelfde type bestand te openen. Hierdoor kan het voorkomen dat je muziek plotseling met iTunes wordt afgespeeld, terwijl je altijd Winamp gebruikt. In Configuratiescherm / Programma's / Standaardprogramma's bepaal je met Uw standaardprogramma's instellen welk programma je standaard wilt gebruiken. De optie Een bestandstype of protocol aan een programma koppelen werkt omgekeerd en koppelt een type bestand aan een programma.

©PXimport

Zijn je standaardprogramma's ontregeld? Stel ze opnieuw in!

21 Geen geluid!

Soms hoor je regelmatig geluidjes uit je computer komen, bijvoorbeeld omdat er een nieuw mailtje binnenkomt of als je een reclamebanner met geluid tegenkomt op internet. Als je hier niet van gediend bent, kun je Auto Mute installeren. Het programma zorgt ervoor dat je geluid standaard op stil gaat (ook wel 'mute' genoemd) in plaats van standaard aan staat. Uiteraard kun je het geluid weer eenvoudig activeren via het icoontje in je systeemvak of toetscombinatie Ctrl+F10.

©PXimport

Auto Mute schakelt je geluid standaard uit.

22 Unchecky

We krijgen regelmatig reacties van lezers die na de installatie van een besproken programma allerlei rommel aantreffen op hun computer. Er zijn nutteloze programma's geïnstalleerd of (erger nog!) de browser is ontregeld met een werkbalk en/of nieuwe zoekmachines. Het slechte nieuws is: je hebt hier waarschijnlijk zelf toestemming voor gegeven. Tijdens de installatie wordt soms op slinkse wijze gevraagd of de aanpassingen wenselijk zijn. De opties zijn al aangevinkt waardoor de ellende wordt geïnstalleerd als je even niet oplet. Unchecky is een handig programma om dit te voorkomen.

Het houdt installatieprocedures in de gaten. Zodra er een optie is aangevinkt waarmee je akkoord gaat met een extra installatie, verwijdert Unchecky het vinkje al voor je. Klik je per ongeluk toch iets aan dat mogelijk onwenselijk is? Dan slaat Unchecky alarm of je het echt zeker weet. Je moet uiteraard wel zelf blijven opletten wat je installeert, maar Unchecky werkt in de praktijk verrassend goed.

©PXimport

Unchecky is zeer alert als het gaat om foute installaties en verwijdert de aangevinkte opties automatisch.

23 Prullenbak bevestiging

De prullenbak vraagt om een bevestiging voordat je bestanden naar de digitale kliko verplaatst worden. Vanaf Windows 8 wordt deze bevestiging standaard overgeslagen. Het maakt niet uit welke instelling je handig vindt, als je maar weet waar je dit kunt aanpassen. Klik met de rechtermuisknop op je prullenbak en vraag de eigenschappen op. Plaats of verwijder het vinkje bij Vragen om bevestiging bij verwijdering. Ook handig om te weten: wil je niet dat je bestanden in de prullenbak terechtkomen, maar moeten ze direct verdwijnen? Druk dan op de Del-toets terwijl je de Ctrl-toets ingedrukt houdt.

©PXimport

Geef aan of je wel of geen extra bevestiging wilt van je prullenbak.

24 Bespaar inkt

Sommige printers hebben een eco-stand waarmee de afdrukken met een iets minder goede kwaliteit worden afgedrukt. De kwaliteit is nog steeds prima en je bespaart hiermee inkt. Als je echt geluk hebt, is de eco-stand eenvoudig te activeren met een fysieke knop op het apparaat. Voor alle andere printers is er een slimme aanpassing waarmee je inkt - en dus geld - bespaart. Door de standaardafdrukkwaliteit omlaag bij te stellen, wordt er voor de dagelijkse printjes minder inkt gebruikt.

Ga naar Configuratiescherm / Hardware en geluiden / Apparaten en printers en dubbelklik op je printer. Ga naar printer aanpassen, voorkeursinstellingen of iets dat hierop lijkt. Zoek naar een instelling genaamd 'eco' of 'inkt/toner saver'. De benaming verschilt per printer. Als je deze instelling niet kunt vinden, activeer dan de besparende inkt/toner-stand 'conceptmodus'.

©PXimport

Bespaar geld door standaard af te drukken in conceptmodus.

25 Beter draadloos

De kans is groot dat je draadloze netwerk gebruikmaakt van de 2,4GHz-band. Deze is onderverdeeld in kanalen. Netwerken in de buurt die hetzelfde kanaal gebruiken, kunnen elkaar storen. Met WirelessNetView zie je welke netwerken jouw computer waarneemt, het kanaalnummer vind je in de kolom Channel number. De signaalsterkte staat bij Last signal. Bij overlap kun je overwegen om een vrij kanaalnummer in te stellen in je draadloze modem of router. Dit klusje is niet voor beginners. Een betere optie: als je computer en modem ook 802.11n ondersteunt, probeer dan of je verbinding kunt maken op 5 GHz. Deze band is minder druk bezocht en geeft mogelijk een betere ontvangst.

©PXimport

WirelessNetView toont alle beschikbare netwerken in je omgeving, compleet met kanaalnummer.

26 Snelheidstest NAS

Deze website is handig als je je internetsnelheid aan een test wilt onderwerpen. Je krijgt de upload-, download- en ping-tijd te zien. Voor je eigen netwerk kun je LAN Speed Lite gebruiken. De betaalde versie heeft veel mogelijkheden, maar de basis van LAN Speed Lite volstaat. Klik op Folder or server IP en blader naar een gedeelde map op je NAS. Klik op Start test, kies een omvang voor je testbestanden (bijvoorbeeld 100 MB) en de snelheidstest wordt uitgevoerd. De resultaten worden uitgesplitst in een lees- en schrijftest.

©PXimport

LAN Speed Lite doet een snelheidstest naar je NAS.

27 Aanmelden met pincode

Gebruik je je Windows 8.1-computer met een Microsoft-account en heb je een complex wachtwoord ingesteld? Dan moet je dit wachtwoord steeds intypen bij het opstarten van je computer. Je kunt het wachtwoord vervangen door een pincode. Open je Charms-balk en ga naar Instellingen / Pc-instellingen wijzigen / Accounts / Aanmeldingsopties / Aanmeldingsopties. Klik bij Pincode op Toevoegen en stel een code in. Handige bijkomstigheid: bij het opstarten wordt de viercijferige code zonder een druk op de Enter-toets geaccepteerd. Zodra je dus het laatste cijfer intypt, word je direct aangemeld bij Windows (en je Microsoft-account).

©PXimport

Stel een viercijferige pincode in om je sneller aan te melden op je computer.

28 Startmenu terug

Bijna iedereen wacht al sinds de introductie van Windows 8 op de terugkeer van het klassieke startmenu. Het wachten duurt waarschijnlijk tot de opvolger Windows 10. Gelukkig zijn er slimme programmeurs die snel een startmenu terugtoveren. StartW8 is geen bekende speler, maar werkt zeer goed. Klik met de rechtermuisknop en kies Settings om aan te geven welke onderdelen je in het startmenu wilt zien. Voor gevorderde gebruikers is Classic Shell een aanrader omdat je alle instellingen tot in de (kleinste) puntjes kunt wijzigen. Voor de meeste mensen heeft StartW8 alles wat je je van een startmenu verwacht: een Windows 8-startknop met alle functionaliteit die je gewend was van Windows 7.

©PXimport

StartW8 is een handig programma als je het klassieke Windows 7-startmenu terug wilt in Windows 8.1.

29 Zonder bevestiging

We voelen ons soms net een klein kind als we met Windows werken. We downloaden iets om te installeren en vervolgens krijg je meerdere 'weet je het wel zeker' meldingen die steeds voor een onderbreking zorgen. Deze extra beveiliging heet UAC en is bedoeld om te voorkomen dat je per ongeluk wijzigingen aanbrengt aan je systeem waar je later spijt van krijgt, bijvoorbeeld de installatie van een programma. Omdat de meeste mensen de waarschuwingen/meldingen van UAC niet eens lezen en klakkeloos accorderen, wordt het een vervelend obstakel. Het is mogelijk om UAC aan te passen via Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Onderhoudscentrum / Instellingen voor gebruikersaccountbeheer wijzigen.

Door de schijfbalk helemaal naar beneden te trekken, schakel je UAC volledig uit. Hierdoor verdwijnt de extra bevestiging. Je kunt ook tussengradaties kiezen, wat verstandiger is. Bij de aanpassing lees je de gevolgen van de nieuwe instelling. Let op: deze aanpassing is alleen bedoeld voor gevorderde computergebruikers. Onzorgvuldig computergebruik kan je systeem schaden.

©PXimport

Gevorderde computergebruikers kunnen waarschuwingen van UAC uitschakelen.

30 Verkenner tabbladen

Sinds browsers tabbladen hebben, is het surfen op internet veel efficiënter en plezieriger geworden. Je kunt meerdere websites open hebben in één browservenster en hiertussen wisselen. Gevorderde computergebruikers zullen zich misschien afvragen of tabbladen ook te activeren zijn Windows Verkenner. Het antwoord komt van Clover. Het programma integreert in de Windows Verkenner, de tabs staan boven in beeld. Je kunt nieuwe tabs toevoegen en je favoriete locaties vastleggen in de balk hieronder. Dubbelklik op een tabblad om het te sluiten. Heb je per ongeluk een locatie gesloten? Met Ctrl+Shift+T open je het meest recent gesloten tabblad opnieuw. Net als in de browser dus.

©PXimport

Clover is een onmisbare uitbreiding in de Windows Verkenner voor de doorgewinterde computerliefhebber.

31 Anoniem met Tor

Het Tor-netwerk is synoniem geworden voor anoniem internetten. Er worden maatregelen genomen om je surfgedrag en locatie te verbergen. Een van de nadelen was het gebruiksgemak, je moest een beetje een nerd zijn om ermee te kunnen werken. Dankzij Tor Browser kan iedereen zich begeven op het Tor-netwerk. Na de installatie start je het programma en klikt op Verbind. De rest gaat vanzelf. Tor Browser bouwt een verbinding op waarmee je je veilig en anoniem op internet kunt begeven. Surfen doe je met een aangepaste Firefox-webbrowser. Deze wordt automatisch gestart. Tor Browser kun je gebruiken naast je bestaande webbrowser.

©PXimport

Dankzij Tor Browser begeef je je anoniem op internet.

32 Zoekmachine aanpassen

Soms verandert een programma (vaak ongevraagd) de zoekmachine van je browser. Gelukkig is dit meestal eenvoudig ongedaan te maken, mits je weet waar je je zoekmachine instelt. In Internet Explorer druk je op de Alt-toets om het menu weer te geven. Ga naar Extra / Invoegtoepassingen beheren / Zoekmachines. Klik op Meer zoekmachines zoeken als je favoriete zoekmachine niet in de lijst voorkomt. In Google Chrome ga je via de knop met de streepjes naar Instellingen en klikt bij Zoeken op Zoekmachines beheren. Firefox-gebruikers hebben naast de adresbalk een apart zoekvenster. Klik hier op het pijltje, kies een andere zoekmachine of klik op Zoekmachines beheren voor meer instellingen. Om ongewenste aanpassingen te voorkomen moet je vooral goed opletten bij het installeren van programma's.

©PXimport

Stel je favoriete zoekmachine in als standaardzoekmachine van je browser.

33 Herstelpunt snelkoppeling

Het kan iedereen overkomen: op een dag zet je je laptop of pc aan en Windows geeft een vreemde melding en doet verder niets. Je hebt geen idee wat er aan de hand is, maar wel een vermoeden dat je gisteren 'iets' hebt uitgehaald wat weleens de boosdoener kan zijn. In dit geval kan het terugzetten van een systeemherstelpunt je redding zijn, maar dan moet je dit wel hebben. Als het goed is maakt Windows regelmatig herstelpunten, maar je weet maar nooit.

Bij grote aanpassingen is het een goede gewoonte om eerst even een herstelpunt te maken. Maak een snelkoppeling op je bureaublad naar %SystemRoot%\System32\SystemPropertiesProtection.exe en noem deze Herstelopties. Open de snelkoppeling, klik op Maken en geef het herstelpunt een naam. Met dezelfde snelkoppeling kun je Systeemherstel openen en een herstelpunt terugzetten. Herstelpunten zijn ook via de veilige modus terug te zetten.

©PXimport

Maak een snelkoppeling op je bureaublad om eenvoudiger een systeemherstelpunt te maken of terugzetten.

34 Herstelpunten opschonen

Als het goed is ruimt je computer oude herstelpunten automatisch op en voorkom je onnodig verbruik van je schijfruimte. Met de bekende schoonmaakhulp CCleaner ruim je herstelpunten op die per ongeluk toch bewaard zijn. Start CCleaner en klik op Opties / Gereedschap / Systeemherstel. Selecteer het herstelpunt dat je wilt wissen (je kunt er meerdere selecteren) en klik op Verwijderen.

©PXimport

Verwijder oude herstelpunten met CCleaner.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: