ID.nl logo
Haal alles uit de handige designtools van Word
© PXimport
Huis

Haal alles uit de handige designtools van Word

Microsoft Word kan veel meer dan simpele brieven en platte tekst produceren. Kijk eens naar de Design en Layout tools en je zult versteld staan van de mate waarin ze zelfs beginners kunnen helpen om aantrekkelijke lay-outs voor brochures, flyers, en nieuwsbrieven te maken.

Hoe ingewikkelder je lay-out en inhoud, hoe meer je de hulp van een designprofessional nodig hebt - en misschien ook een hoogwaardig desktoppublishingpakket. Maar voordat je dat doet, probeer de ingebouwde talenten van Word eens uit.

Werk met een sjabloon...

De eenvoudigste manier om ingewikkeldere documenten in Word te creëren is het gebruik van een sjabloon. Word heeft er honderden, van nieuwsbrieven en flyers tot visitekaartjes en faxberichten. Om te beginnen, ga naar File > New in de linker navigatiebalk, en je krijgt een selectie populaire sjablonen te zien (waaronder de standaard blanco pagina) met daarboven het zoekvenster.

©PXimport

Sjablonen zijn van tevoren gevuld met afbeeldingen en voorbeeldtekst, die je gemakkelijk kunt vervangen door je eigen afbeeldingen en tekst (je kunt op een blok tekst klikken en beginnen typen, of tekst en afbeeldingen plakken die je eerder naar het klembord hebt gekopieerd). Maar zelfs als je designonderdelen wilt veranderen (zoals lettertypes, bijvoorbeeld) kun je beginnen met een sjabloon om de vooringestelde marges te gebruiken en andere elementaire lay-out parameters die lastig uit het niets te maken zijn.

...of werk met thema's

Als je liever vanaf nul met een blanco pagina begint, kun je paginadimensies, marges, kolommen, en andere elementaire standaarden instellen in het Page Layout lint. Je kunt ook op het tabblad Design klikken om een thema te kiezen - een verzameling lettertypes voor populaire lay-out opties zoals titels, onderkoppen, en platte tekst. Je kunt deze natuurlijk individueel specificeren terwijl je typt, maar de lettertypes in een bepaald thema zijn gekozen en afgemeten volgens algemeen aanvaarde ontwerpvoorschriften, zodat ze er naast elkaar goed uitzien.

Het Design tabblad biedt ook verzamelingen van kleurpaletten en effecten die je kunt toepassen om je lay-out karakter te geven. Zo kun je een bepaalde kleur kiezen van een palet voor een rand, en een andere kleur voor onderkoppen. (Als je eenmaal een thema geselecteerd hebt verschijnen de kleuren in het palet wanneer je op het Font Color icoon op het Home lint klikt.) Je kunt met verschillende looks experimenteren door je cursor over een thema te bewegen (of enig ander designelement in het lint), wat vervolgens wordt toegepast op het juiste onderdeel van je document. Om de verandering permanent te maken, moet je op het gewenste element klikken.

©PXimport

Met een andere optie in het tabblad Design kun je een achtergrondkleur, patroon, of zelfs een afbeelding toepassen op je document. Klik op Page Color om deze opties te zien - het is een leuk alternatief voor het gebruikelijke effen wit.

Speel met typografie

Er is niets saaier dan een pagina vol met platte tekst, maar soms heb je niet veel afbeeldingen om de eentonigheid te verlichten. Er zijn tools om je lay-outs interessanter te maken, zoals initialen, onderkoppen, en pullquotes - en ze zijn in Word relatief eenvoudig toe te passen.

Het toevogen van initialen - grote hoofdletters - aan een alinea is simpel: In het Insert lint, klik op het Add a Drop Cap icoon in de Text tools. Je kunt kiezen tussen een vergrote hoofdletter ingebed in de tekst, of in de linker marge. Met Drop Cap opties kun je het lettertype, de hoogte (in aantal regels normale tekst), het karakter, en de afstand van de tekst kiezen.

©PXimport

Een pullquote is een citaat uit de tekst die je in een veld plakt en als designelement gebruikt, zoals je een afbeelding zou gebruiken. Het is een manier om een belangrijk stukje van het verhaal te markeren, terwijl het ook visueel aantrekkelijk is op de pagina. In Word, plaats de cursor in de buurt van het gebied waar je een tekstvak wilt aanmaken, en klik op het Tekst Box icoon in het Insert lint. Je krijgt dan een menu met verscheidende vooraf opgemaakte tekstvakopties te zien. Wanneer je er eentje gekozen hebt, verschijnt deze - met voorbeeldtekst - in je document. Je kunt dan de voorbeeldtekst vervangen door je eigen tekst en opties aanpassen zoals de grootte van het lettertype en de kleur.

©PXimport

Rechts van het veld kun je met een klein icoon aanpassen hoe het veld in de lay-out past. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om de tekst rond het veld te laten lopen, of je kunt de tekst erboven en eronder hebben (maar niet eromheen). Je kunt ook de positie van het veld vastmaken aan de pagina, of aan de tekst die eromheen staat zodat het veld meebeweegt wanneer de tekst zich verplaatst.

©PXimport

Met het Word Art icoon op het Insert lint kun je kleurrijke spectaculaire lettertypes maken met effecten die je niet in standaardlettertypes zult vinden. Je kunt deze karakters gebruiken om een pagina te verlevendigen, maar probeer het niet te gek te maken: Met een kleine hoeveelheid kom je een heel eind.

Afbeeldingen, grafieken en andere inhoud

Je hebt inmiddels misschien gemerkt dat Tekst tools slechts een klein deel van het Insert lint in beslag nemen, aangezien er zoveel andere items zijn die je kunt toevoegen om de look en het effect van een document te verbeteren.

Afbeeldingen zijn een voor de hand liggende keuze. Huidige versies van Word bevatten tools waarmee je binnen de app elementaire beeldbewerking kunt uitvoeren. Wat het tekstvak betreft, begin je door de cursor neer te zetten in het gebied waar je een afbeelding wilt plaatsen. Klik vervolgens op Pictures (of Online Pictures als je naar afbeeldingen wilt zoeken in de enorme collectie clip art van Office), en klik op de afbeelding die je wilt invoegen.

©PXimport

Er zullen een aantal dingen gebeuren: De afbeelding verschijnt in je document - als dat niet precies is waar je hem wilde hebben, kun je de boel eenvoudig verslepen. Je kunt ook fijne aanpassingen maken met de pijltjestoetsen als de afbeelding zich in de verplaatsmodus bevindt.

Tegelijkertijd verschijnt het Picture Tools lint, gevuld met allerlei opties zoals bijsnijden, artistieke effecten en kaders. Net als met tekstvakken, kun je ook een icoon naast de afbeelding krijgen waarmee je kunt kiezen hoe hij in de tekst past.

©PXimport

Word heeft ook speciale tools om vormen (voor simpele diagrammen) in te voegen, SmartArt (voor ingewikkeldere zakelijke diagrammen), en zelfs Excel-achtige grafieken die je direct kunt aanmaken.

Het nieuwste grafische element in het Insert lint is het Screenshot icoon: Klik erop en je kunt alle huidige screenshots op je Windows desktop toevoegen - een handige tool voor mensen die computerprocessen willen laten zien.

©PXimport

Je kunt bijschriften aan grafische elementen toevoegen met behulp van de Insert Caption functie in het References lint, maar er zit een nadeel aan: Omdat de functie bedoeld is voor academische publicaties, wordt er automatisch een nummer aan toegekend (in volgorde) - en het is bijna onmogelijk om ze bij het drukken te verwijderen, tenzij je in de veldcodes van Word wilt duiken. Als je ongenummerde bijschriften bij je afbeeldingen wilt, zul je onder (of naast) de afbeelding een tekstvak moeten aanmaken voor het bijschrift, of ze allebei in een vak zetten om ze samen te voegen, wat ook een ingewikkelde procedure is.

Aanpassingen doen

Many of Word's tools can be applied on the fly, so if you don't like the way something looks you can easily change it. For example, you can flow text into columns simply by selecting it all and clicking on the number of columns you want in the Page Layout tab.

©PXimport

If you've added several elements to a document and they aren't behaving the way you want, you might find help in the Arrange section of the Page Layout tab. Here you can find features for aligning objects and bringing them in front of or behind other objects.

De laatste stappen

De meeste commerciële drukkerijen die met kleine bedrijven werken zullen documenten in PDF-formaat accepteren, en met Word kun je documenten als PDF opslaan. Er zijn echter verschillende soorten PDF-bestanden, dus vraag van tevoren aan de drukker of ze met het PDF-formaat dat gegenereerd wordt door de versie van Word die jij gebruikt kunnen werken.

Word kan niet alles wat een hoogwaardig desktoppublishingprogramma kan. Bijvoorbeeld, als je snijlijnen op pagina's nodig hebt, adviseert Microsoft om je Word document naar Publisher te exporteren, de desktoppublishing app van Office. Desktoppublishingpakketten kunnen doorgaans naar alle belangrijke PDF-typen exporteren. Hoogwaardige pakketten stellen je ook in staat om meerdere masterpagina's aan te maken die als sjablonen kunnen dienen voor ingewikkelde documenten. Word maakt het gemakkelijk om pagina's met kop- en voetteksten te maken, maar het is niet zo eenvoudig om ze in hetzelfde project te combineren met andere paginastijlen.

Maar voor mensen die gewoonweg dagelijkse documenten - flyers, brochures, boekjes enzovoorts - er mooier uit willen laten zien, heeft Word veel te bieden. De leercurve is niet al te stijl, en als het al op je desktop staat is de prijs goed.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.