ID.nl logo
25 beste portabele apps
© PXimport
Zekerheid & gemak

25 beste portabele apps

Portable apps zijn kleine programma's die u na het downloaden direct kunt gebruiken. Een installatie is overbodig. U kunt de software starten vanaf een usb-stick of vanuit een Dropbox-account. Zo hebt u altijd de beste pareltjes snel bij de hand!

Portabele apps

In dit artikel gebruiken we de benamingen 'portable app', 'portabele app', 'meeneemversie' et cetera, voor alle programma's die u zonder installatie kunt uitvoeren. Sommige programma's dient u zelf uit te pakken, andere hebben een installatie waarmee het programma naar een map wordt gekopieerd. Deze software is vaak op meerdere plekken te vinden: op de website van de softwaremaker, op www.portableapps.com of op andere software-verzamelsites. Alle programma's zijn Engelstalig, sommige zijn via een los taalbestand of een menuoptie Nederlandstalig te maken. Alle software is probleemloos vanaf een usb-stick te gebruiken op uw eigen of andere Windows-computers.

©PXimport

De meeste programma's die we bespreken in dit artikel zijn te vinden op www.portableapps.com.

Zelf maken

Portabele apps die u op internet vindt zijn meestal freeware, opensource of op een andere manier gratis. Staat uw favoriete programma er niet bij? Dan kunt u met Cameyo aan de slag. Cameyo houdt de installatieprocedure van een programma in de gaten en verpakt alle bestanden, registerinstellingen in één exe-bestand. Zie ook het artikel: Maak zelf portabele apps. U kunt op deze manier veel software virtualiseren en onderweg gebruiken. In de praktijk werkt dit niet altijd. UPX (Ultimate Packer for Executables) is een alternatief voor Cameyo.

©PXimport

Cameyo maakt het eenvoudig om zelf portabele programma's te maken van een programma-installatie.

Dropbox

Meeneemsoftware is ideaal om bij u te dragen op een (beveiligde) usb-stick. Zo beschikt u overal waar een computer staat over uw eigen programma's: thuis, op uw werk of als u iemand wilt helpen met computerproblemen. Maakt u gebruik van Dropbox, dan kunt u ook vanuit hier gebruikmaken van portabele apps. Deze 'usb-stick op internet' zorgt ervoor dat u op alle systemen automatisch over uw programma's beschikt, nadat u de snelkoppelingen handmatig hebt aangemaakt.

©PXimport

Dropbox is een ideaal opslagmedium om overal van uw favoriete programma's te genieten.

Illegaal?

Het gebruik van portable apps is meestal legaal. De draagbare versies worden gemaakt door liefhebbers. Veel softwaremakers werken zelf mee aan PortableApps.com, of brengen een eigen versie uit die geen installatie vereist. Op usenet en andere 'donkere hoekjes' op internet, circuleren ook portabele apps van commerciële software als Photoshop. Deze zijn niet alleen illegaal, maar ook zeer gevaarlijk. De versies herbergen in de praktijk een rijk assortiment aan Trojaanse paarden en virussen. We hebben aan den lijve ondervonden dat zelfs een goed beveiligde computer hier niet tegen bestand is, niet downloaden dus.

©PXimport

Er zwerven ook portabele versies van commerciële software rond. Dit zijn illegale programma's, die niet door de softwaremaker zijn aangeboden.

Verzamelingen

We kunnen geen compleet overzicht geven van alle apps, maar hebben getracht de beste apps te verzamelen. Bezoek PortableApps.com of Pendriveapps.com voor nog meer handige programma's. Als u geen zin hebt om de apps apart te downloaden, probeer dan PortableApps.com Suite and Platform op PortableApps.com. In de suite zijn de belangrijkste apps opgenomen. Ook is er een handig opstartmenu aanwezig en beschikt de suite over een update- en back-upfunctie. Alle apps kunt u aan de suite toevoegen, door de uitgepakte map in de map PortableApps te zetten. De updatefunctie werkt niet voor de handmatig toegevoegde programma's, handig is wel dat u ze vanuit uw PortableApps-startmenu kunt openen.

©PXimport

Er zwerven ook portabele versies van commerciële software rond. Dit zijn illegale programma's, die niet door de softwaremaker zijn aangeboden.

Media

1. Foto's verkleinen

FastStone Photo Resizer is een echte alleskunner als het gaat om meerdere afbeeldingen aanpassen, hernoemen en converteren. Het programma heeft twee tabbladen: Batch Convert en Batch Rename. In het eerstgenoemde tabblad kunt u foto's converteren naar een ander bestandsformaat (bijvoorbeeld jpg). Bij Use Advanced Options kunt u uw foto's ook verkleinen, draaien, bijsnijden, een watermerk toevoegen enzovoort. Geef bij Output Folder aan waar u de bestanden wilt plaatsen. Bij het tabblad Batch Rename kunt u eenvoudig de naam van meerdere fotobestanden aanpassen.

Taal: Engels; Omvang: 2 MB

©PXimport

FastStone Photo Resizer kan afbeeldingen verkleinen, converteren en de naam van meerdere fotobestanden aanpassen.

2. Foto's kijken

Voor de ultieme imageviewer komen we wederom bij FastStone uit. Hoewel Windows Verkenner veel mensen voldoende gereedschap biedt om foto's te bekijken, heeft FastStone Image Viewer toch een streepje voor. FastStone toont in een verkenner-achtige omgeving de resolutie, bestandnaam en voorbeeldweergave. Dubbelklik op een foto voor een vergroting en blader verder met de pijltjes toetsen. Via het menu Beeld / Diavoorstelling wordt een automatische slideshow gestart. Deze is geheel naar wens in te richten. Naast het weergeven van alle bekende fotoformaten kunt u met het programma ook bewerkingen uitvoeren en effecten toevoegen.

Taal: Nederlands; Omvang: 10 MB

©PXimport

Met FastStone Image Viewer bladert u snel door een grote fotocollectie.

3. Foto's bewerken

Soms is het handig om een fotobewerkingsprogramma achter de hand te hebben, bijvoorbeeld om een afbeelding vrijstaand te maken of kleuren aan te passen. PhotoFiltre is een vederlicht programma, eenvoudig in de bediening, met heel krachtige functies aan boord. Hiermee kunt u snel een foto bijsnijden, een rand toevoegen of teksten op een foto zetten. Ideaal voor iedereen waarvoor Photoshop te hoog gegrepen is, maar die met Paint wat mist. PhotoFiltre is ook nog eens heel snel: voor de rappe bewerkers onder ons zijn eenvoudige handelingen met PhotoFiltre al klaar voordat Photoshop geladen is.

Taal: Engels; Omvang: 7 MB

©PXimport

PhotoFiltre biedt alles wat Microsoft in Paint vergeten is.

4. Filmbestanden afspelen

Helaas is de indeling van een videobestand niet te herkennen aan de bestandsextensie. Het ene avi-bestand kan een andere indeling hebben dan een ander avi-bestand. Om een filmbestand af te spelen, dient de vereiste codec geïnstalleerd te zijn op uw pc. VLC Media Player speelt (bijna) alle soorten filmbestanden probleemloos af. Start het programma en sleep het videobestand naar het VLC Media Player-venster. De film wordt automatisch gestart. Dubbelklik op het filmbeeld om de weergave te maximaliseren.

Taal: Nederlands; Omvang: 45 MB

©PXimport

VLC Media Player speelt (bijna) alle videoformaten probleemloos af zonder dat u hiervoor extra codecs hoeft te installeren.

5. Muziek bewerken

De mogelijkheden van Audacity zouden eigenlijk standaard in Windows aanwezig moeten zijn. U kunt met het programma muziekbestanden afspelen en bewerken. Het programma bedient de veeleisende audiobewerker, maar is ook voor eenvoudige taken geschikt. Denk aan het exporteren van een muziekfragment naar een apart bestand. Om aan te geven hoe gemakkelijk het programma werkt: selecteer het gedeelte dat u wilt 'knippen', kies File / Export selection, selecteer de gewenste indeling (o.a. wav of mp3), en bewaar het fragment. Om mp3's op te slaan heeft uw computer het bestand lame_enc.dll nodig, dit dient u apart te downloaden.

Taal: Engels; Omvang: 32 MB

©PXimport

Audacity biedt geavanceerde functies om muziekbestanden te bewerken, maar is ook geschikt voor de basisgebruiker.

Internet

6. Postduif

We hebben er bijna een dagtaak aan om alle online diensten te controleren op nieuwe berichten. Chatten is veel directer, maar ook hier zijn vaak meerdere programma's voor nodig. Met Pidgin hebt u alles onder één dak als het gaat om instant messaging (IM). Het programma ondersteunt alle bekende chat-diensten. U kunt zich bijvoorbeeld gelijktijdig aanmelden bij Live Messenger, Facebook en Google Talk. U voegt een nieuwe dienst toe via Accounts / Accounts beheren / Toevoegen. Kies voor de optie Wachtwoord onthouden om niet elke keer uw wachtwoord op te hoeven geven. In dit geval is het wel goed om uw usb-stick te beveiligen met encryptie voor het geval u het opslagmedium ooit kwijt raakt.

Taal: Nederlands; Omvang: 60 MB

©PXimport

Pidgin is een multifunctioneel chatprogramma en ondersteunt alle bekende IM-diensten.

7. Browsergeschiedenis

Voor het nieuwsgierige aagje of de bezorgde ouder is IEHistoryView handig gereedschap. Het programma opent de geschiedenis van Internet Explorer en maakt deze eenvoudig doorzoekbaar. Ook kunt u snel sorteren op bijvoorbeeld websitenaam, het aantal keren dat een website werd bezocht of op datum. Klik rechts op een item en kies Open link om de website direct te openen. Via het menu File / Save selected items bewaart u de geselecteerde onderdelen in een apart (liefst html-)bestand. Het exporteren van de geschiedenis is eveneens handig als u uw onderzoek op een andere computer wilt voortzetten!

Taal: Engels; Omvang: 1 MB

©PXimport

IEHistoryView doorzoekt de geschiedenis van Internet Explorer en kan deze informatie bewaren in een html-bestand.

8. Mobiele webbrowser

Een mobiele browser is een van de beste toepassingen die u op een usb-stick of vanuit uw Dropbox kunt draaien. Gegevens worden niet bewaard in de gebruikersmap op de computer, maar uitsluitend op de stick (of Dropbox). Zo kunt u overal genieten van uw favorieten, geschiedenis, wachtwoorden en geïnstalleerde plug-ins van Chrome of Firefox. Tijdens het internetten verzamelt uw browser veel tijdelijke bestanden. Hierdoor kan de omvang van uw portabele browser aanzienlijk groeien. Het is daarom goed om de cache regelmatig op te schonen. Een goede portabele versie van Internet Explorer of Safari is er (nog) niet.

Taal: Nederlands; Omvang: Chrome 95 MB, Firefox 51 MB

©PXimport

Dankzij een meeneemvariant van Chrome of Firefox hebt u altijd uw eigen browseromgeving bij de hand.

Cd en dvd

9. Iso's branden

ImgBurn heeft alles in huis als het gaat om iso-bestanden. Het programma kan iso's branden op schijf, uitpakken, of een fysieke cd/dvd bewaren als één iso-bestand. Naast de iso-indeling ondersteunt ImgBurn ook exotische image-bestanden van cd's en dvd's als ape, flac, nrg en img. Deze komen minder vaak voor, maar als u zo'n bestand gedownload hebt, is het fijn dat ImgBurn er is om de boel uit te pakken of op schijf te branden. De meeneemversie van ImgBurn is niet verkrijgbaar via de website van de makers, u kunt het downloaden van onder andere Softpedia.

Taal: Engels; Omvang: 2 MB

©PXimport

Hebt u een image-bestand gedownload? ImgBurn brandt het bestand op cd of dvd.

10. Allesbrander

Niet iedereen heeft een brandprogramma als Nero geïnstalleerd. Toch is het prettig om de mogelijkheid te hebben om cd's en dvd's te branden, en niet iedereen wil hier de standaardfunctie van Windows voor gebruiken. InfraRecorder is een vederlicht programma dat data-cd's en -dvd's kan branden. Ook kunt u direct een schijfje kopiëren of een dvd voorzien van video-indeling. InfraRecorder ondersteunt ook de meest voorkomende image-bestanden waaronder iso, al is ImgBurn hier meer geschikt voor.

Taal: Nederlands; Omvang: 13 MB

©PXimport

InfraRecorder brandt cd's en dvd's met data-, film- of muziekinhoud.

Beveiliging

11. Usb-stick versleutelen

Bij het gebruik van portabele programma's op een usb-stick bestaat de kans dat u persoonlijke gegevens bewaart op de stick. De gedachte aan diefstal of verlies van de usb-stick maakt ons daarom zenuwachtig. Dankzij (het al veelbesproken) TrueCrypt kunt u een beveiligde ruimte aanmaken (kluisbestand) om ongeoorloofd gebruik tegen te gaan. Het beveiligde kluisbestand heeft een sterke versleuteling (encryptie) en wordt afgeschermd met een wachtwoord. U kunt het kluisbestand via TrueCrypt koppelen aan een schijfletter en zo gegevens hierin opslaan. Hoe u uw usb-stick beveiligt met TrueCrypt, leest u in het artikel Usb-stick beveiligen met TrueCrypt.

Taal: Nederlands; Omvang: 3,5 MB

©PXimport

TrueCrypt biedt zware beveiliging zodat uw privacy geen gevaar loopt wanneer u uw usb-stick verliest.

12. Extra virusscanner

Goede beveiligingssoftware is zeer belangrijk om kwaadwillende programma's buiten de deur te houden. Maar wat als u te maken krijgt met een computer waar het kwaad al geschied is? Dan werkt de geïnstalleerde antivirussoftware waarschijnlijk niet (naar behoren). ClamWin is een portabele antivirusscanner die werkt vanaf een usb-stick. De scanner biedt geen permanente bescherming, maar kan wel een computer ontsmetten of dienstdoen als een extra controle. Dus twijfelt u of er een virus op een computer aanwezig is? Sluit een usb-stick met ClamWin aan, voer een controle uit, en ClamWin ruimt eventuele besmettingen uit de weg.

Taal: Engels; Omvang: 10 MB

©PXimport

ClamWin is een handige draagbare virusscanner waarmee u een besmette computer te lijf kunt gaan.

13. Vernietigen

Een bestand verwijderen en vervolgens uw prullenbak legen, is niet voldoende om de gegevens permanent te vernietigen. Met speciale software zijn bestandsresten eenvoudig om te toveren tot volledig leesbare documenten, foto's of filmbestanden. UltraShredder steekt hier een stokje voor en kan gevoelige bestanden dusdanig verwoesten dat herstel niet mogelijk is. Let op: dit proces is onomkeerbaar! Start het programma en sleep de bestanden die u nooit meer wilt terugzien naar het UltraShredder-venster. Klik op Shred om het programma zijn vernietigende werk te laten doen.

Taal: Engels; Omvang: 1 MB

©PXimport

UltraShredder vernietigt bestanden door deze te wissen en de lege schijfruimte meerdere malen te overschrijven.

14. Lege schijfruimte saneren

Disk Redactor doet hetzelfde als UltraShredder, maar dan met uw lege schijfruimte. Het programma verwijdert dus geen bestanden, maar zorgt ervoor dat gegevens die u ooit eerder hebt gewist, niet meer zijn te herstellen. Klik op Wipe disk en wijs de schijf aan waarvan u de vrije ruimte wilt opschonen, bijvoorbeeld uw usb-stick. Bevestig met OK en Disk Redactor schoont de bestandsresten op. Dit levert geen snelheidswinst op, maar u kunt wel uw camera met geheugenkaart verkopen, zonder dat gewiste foto's of andere bestanden mogelijk zijn terug te halen. De makers van Disk Redactor bieden het programma niet aan als portabele versie, hiervoor moet u bij softpedia.com zijn.

Taal: Engels; Omvang: 1 MB

©PXimport

Disk Redactor vernietigt resten van bestanden die u al gewist hebt.

Tools

15. Foto's terughalen

Hebt u per ongeluk foto's of andere bestanden van uw harde schijf, usb-stick of geheugenkaart gewist? U kunt ze vaak nog terughalen met speciale programma's (wanneer u niet de tools uit tip 13 en 14 gebruikt hebt). Recuva is zo'n programma, waarmee u foto's, documenten en andere bestanden eenvoudig terughaalt. Start Recuva en geef aan wat voor gegevens u wilt terughalen, bijvoorbeeld Pictures voor foto's of Documents voor Word- en Excel-documenten. Vervolgens kunt u de locatie opgeven waar Recuva uw bestanden moet zoeken. Recuva voert eerst een snelle zoekactie uit. Probeer de Deep scan als u dieper wilt graven om uw bestanden terug te toveren.

Taal: Engels; Omvang: 4 MB

©PXimport

Recuva haalt (per ongeluk) verwijderde bestanden terug van uw harde schijf, usb-stick of geheugenkaart.

16. Optimaliseren

Ultimate Windows Tweaker biedt alles voor wie graag aan geavanceerde Windows-instellingen sleutelt, maar geen zin heeft om in het register te duiken. Het programma is overzichtelijk opgebouwd in categorieën, om snel de juiste instelling te vinden. Handig is de knop Create checkpoint en Restore defaults. Hiermee maakt u respectievelijk een herstelpunt aan of zet u de standaardinstelling terug. Voor programma's als Ultimate Windows Tweaker geldt: u voorkomt problemen door instellingen met rust te laten waarvan u niet weet wat voor uitwerking het heeft. Ultimate Windows Tweaker werkt onder Vista en 7, de laatste versie biedt tevens uitgebreide ondersteuning voor Internet Explorer 9.

Taal: Engels; Omvang: 1 MB

©PXimport

Ultimate Windows Tweaker maakt sleutelen aan geavanceerde Windows-instellingen toegankelijk voor iedereen.

17. Inpakken & uitpakken

Betalen voor een goed archiveringsprogramma als WinZip en WinRAR is dankzij IZArc2Go niet nodig. De lijst met ondersteunde archiefbestanden is te lang op te nemen in dit artikel, u vindt het overzicht op de website van de makers onder Features. Het komt erop neer dat u (bijna) alle denkbare archiefformaten, probleemloos kunt uitpakken met IZArc2Go. Klik op Open, wijs het archiefbestand aan, kies Uitpakken en geef aan waar u de inhoud van het bestand wilt uitpakken. Ook kunt u met IZArc2Go zelf bestanden bundelen in bijvoorbeeld een zip-bestand. De Nederlandse taal is ingebakken en activeert u via Options / Language.

Taal: Nederlands; Omvang: 12 MB

©PXimport

IZArc2Go ondersteunt alle bekende archiefbestanden, van zip of rar tot iso.

18. Opstartbeheer

Automatisch startende programma's zijn soms nodig, bijvoorbeeld voor de computerbeveiliging. Andere programma's kunnen we missen als kiespijn, bijvoorbeeld omdat we de functie nooit gebruiken. Met msconfig.exe kunt u slechts beperkt aangeven welke programma's automatisch mogen opstarten met uw computer. Het overzicht van Starter is completer en eenvoudiger te bedienen. Starter toont de programma's bij naam en geeft een omschrijving. Door een vinkje te verwijderen haalt u een programma uit het opstartproces. Herstart Windows om het resultaat te zien. U kunt de acties van Starter simpel ongedaan maken door de verwijderde vinkjes opnieuw te plaatsen.

Taal: Nederlands; Omvang: 2 MB

©PXimport

Starter toont alle programma's die automatisch opstarten met Windows.

19. Onder de motorkap

SIW heet voluit System Information for Windows en hiermee zijn we direct bij de kern: informatie over uw computer. SIW vertelt alles over uw Windows-installatie en kijkt diep onder de motorkap. Zo wordt het eenvoudig om bijvoorbeeld, zonder de computerkast te openen, te zien hoeveel geheugenbankjes zijn geïnstalleerd. Via Hardware / Sensors toont SIW informatie vanuit de sensors die een moderne computer rijk is, bijvoorbeeld de temperatuur van harde schijf of processor en status van de ventilators. Voor wie alle informatie wil opslaan die SIW verzamelt om later na te lezen, is er de rapportfunctie, te vinden via File / Create report file / HTML.

Taal: Engels; Omvang: 3 MB

©PXimport

SIW toont alle verzamelde informatie over uw Windows-computer.

20. Opruimen!

De bekende 'allemans-schoonmaker' CCleaner is onmisbaar in uw verzameling. Met één muisklik op Schoonmaken ontdoet CCleaner uw computer van overbodige (tijdelijke) bestanden die u vooral tijdens het internetten verzamelt. Wie liever selectief te werk gaat, kan de schoonmaakactie inperken door selectief vinkjes te zetten bij onderdelen uit de lijst. Het gebruik van de portabele versie van CCleaner ten opzichte van de installatie-versie heeft een voordeel: zo worden er geen overbodige werkbalken meegeleverd die u mogelijk per ongeluk installeert. Via Gereedschap / Systeemherstel kunt u Windows-herstelpunten, eveneens grote ruimtevreters, selectief verwijderen.

Taal: Nederlands; Omvang: 7 MB

©PXimport

CCleaner ontdoet uw computer van tijdelijke bestanden en andere overbodige ruimtevreters.

Kantoor

21. MS Office, maar dan anders

Iedereen is zo gewend aan Microsoft Office dat soms vergeten wordt dat er alternatieven zijn. OpenOffice.org is een van de bekendste op dit gebied. Het pakket omvat een complete set van kantoorapplicaties die qua functionaliteit voor de gemiddelde gebruiker weinig onder zullen doen voor Word en Excel. U zult even moeten wennen aan de andere omgeving, maar het kan een flinke besparing opleveren in harde Euro's en u werkt legaal, de kopie van de buurman mag de deur uit! Uiteraard ondersteunt OpenOffice.org de bekende bestandsformaten van de commerciële concurrent waardoor uitwisseling met MS Office-gebruikers weinig problemen zal opleveren. Overigens is LibreOffice ook beschikbaar via PortableApps.com.

Taal: Nederlands; Omvang: 233 MB

©PXimport

OpenOffice.org biedt voor de gemiddelde gebruiker voldoende kantoorgereedschap en is een goede vervanger voor Word en Excel.

22. Tekstverwerken

Het voordeel van OpenOffice.org is dat het een complete suite betreft, nadeel is de schijfruimte die het pakket in beslag neemt. Voor wie alleen op zoek is naar een goede tekstverwerker komt met AbiWord een heel eind! Word-gebruikers zal opvallen dat AbiWord een qua uiterlijk doet denken aan de Microsoft-tekstverwerker van een paar jaar geleden. Het lint (de ribbon) ontbreekt en de standaardmenu's zijn aanwezig. Als u net gewend bent aan het lint zal het even terugschakelen zijn, maar daar krijgt u wel een zeer snelle tekstverwerker voor terug. Op iets langzamere computers is dit laatste zeker een pre. Uiteraard ondersteunt AbiWord het standaard doc- en docx-formaat uit de laatste Office-versie.

Taal: Nederlands; Omvang: 17 MB

©PXimport

AbiWord is een goed en sneller alternatief voor MS Word.

23. Mailclient

Thunderbird is een krachtig en veelzijdig mailprogramma. De portabele versie hiervan doet niet onder voor zijn grote broer met installatieprogramma. Dankzij Thunderbird Portable, beschikt u overal over uw adresboek en mail zonder over te stappen op webmail. Het versturen van mail kan problemen geven als u gebruikmaakt van een andere internetverbinding. Neem contact op met uw internetaanbieder over de mogelijkheden om dit op te lossen of gebruik een toegankelijke smtp-server, bijvoorbeeld die van Google.

Taal: Nederlands; Omvang: 40 MB

©PXimport

De veelzijdige mailclient Thunderbird is er ook als meeneemversie.

24. E-mailarchief

MailStore archiveert mailberichten en maakt deze doorzoekbaar. Het programma ondersteunt alle bekende mailprogramma's en kan ook overweg met webmail. Het archief kan dienstdoen als een soort back-up. U kunt MailStore ook gebruiken om mail van de ene naar de andere computer te verhuizen, zelfs als beide mailprogramma's niet overeenkomen. Importeer in dit geval eerst uw e-mail naar een MailStore-archief. Bewaar het archief op uw usb-stick en exporteer het vervolgens vanuit MailStore naar het gewenste mailprogramma.

Taal: Engels; Omvang: 45 MB

©PXimport

MailStore kan mail importeren naar een goed doorzoekbaar e-mailarchief.

25. Snelle pdf-lezer

Adobe Reader is voor veel mensen een noodzakelijk kwaad om pdf-bestanden te lezen. Het programma valt gebruikers lastig met vragen over nieuwe versies en werkt vooral op oudere computers tergend langzaam. Op zo'n moment is het goed om PDF-XChange Viewer achter de hand te hebben op een usb-stick, bijvoorbeeld als u op een computer van iemand anders werkt. PDF-XChange Viewer doet niet moeilijk over het openen van pdf-bestanden, we staan verstelt van de snelheid. Daarnaast biedt de software een goede exportfunctie waarmee u pdf's kunt omtoveren tot fotobestanden.

Taal: Nederlands; Omvang: 17 MB

©PXimport

PDF-XChange Viewer toont aan dat het openen van pdf-bestanden ook snel kan.

▼ Volgende artikel
Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast
© Lightfield Studios - stock.adobe.com
Huis

Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast

Of je nu trek hebt in toast met avocado en een gepocheerd eitje of in een klassieke tosti met ham en kaas: met het moderne broodrooster kan het allemaal. Benieuwd wat broodroosters anno nu zo bijzonder maakt? We vertellen je er alles over.

In het kort: Moderne broodroosters zijn echte alleskunners: naast het roosteren van brood gebruik je ze ook voor het maken van tosti's, het opwarmen van croissants en het ontdooien van bevroren brood. En ze kunnen vaak nog veel meer dan dat. In dit artikel lees je wat moderne broodroosters allemaal kunnen en in welk opzicht ze verschillen van de meer traditionele modellen.

Lees ook: 🥪 Gezonde tosti's om de hele middag op door te gaan

'Ouderwetse' broodroosters doen precies wat ze moeten doen. Je doet er één of twee sneetjes brood in, wacht een paar minuten en plop: daar heb je je perfect gebruinde en knapperige toast. Deze modellen zijn dankzij hun eenvoudige werking nog altijd bij veel mensen in trek, maar er er is ook steeds meer vraag naar modellen die meer kunnen dan alleen brood roosteren. Van het maken van tosti's tot het roosteren van bagels en croissants: met de nieuwste modellen heb je je tosti-ijzer of oven haast niet meer nodig! Veel modellen zijn daarnaast voorzien van allerlei handige extra's, zoals een ontdooifunctie en speciale sleuven voor extra groot of klein brood. En dan hebben we het nog niet eens over de vele bruiningsstanden op moderne broodroosters.

Bruiningsstanden 

Traditionele broodroosters zitten vaak lekker simpel in elkaar, met een draaiknop die je keuze biedt uit drie tot hoogstens vijf standen. Maar het beperkte aantal opties op deze modellen heeft wel als nadeel dat je niet altijd evenveel controle hebt over hoe bruin je sneetjes brood worden. Moderne broodroosters beschikken vaak over veel meer bruiningsstanden, gemiddeld tussen de zes en negen. De lagere standen zijn ideaal voor het licht roosteren van dun of oud brood, terwijl de hogere standen perfect zijn om brood donkerbruin te krijgen of om zwaarder brood zoals volkoren of roggebrood te roosteren. Sommige modellen hebben zelfs slimme sensoren die de dikte van het brood detecteren en op basis daarvan de roostertijd aanpassen. Handig! 

Ontdooifunctie

Brood ontdooien kan best een gedoe zijn. Op het aanrecht duurt het lang, voor gelijkmatig ontdooien in de oven moet je maar net de juiste instellingen weten en in de magnetron wordt bevroren brood snel slap. In een broodrooster met ontdooifunctie wordt het een stuk eenvoudiger. Het enige wat je hoeft te doen, is de bevroren sneetjes brood in het rooster te plaatsen en de ontdooistand te selecteren. Het broodrooster past vervolgens automatisch de tijd en temperatuur aan, zodat je brood gelijkmatig ontdooit zonder dat het verbrandt. Deze functie werkt ook goed voor bevroren croissants of andere kleine broodjes.

©Goffkein - stock.adobe.com

Hoeveelheid sleuven

Voor grotere gezinnen is een broodrooster met maar twee sleuven niet altijd handig. Zeker als jullie gezellig samen aan tafel willen eten, is het niet ideaal om steeds op je beurt te moeten wachten. Gelukkig zijn broodroosters er tegenwoordig in allerlei soorten en maten, met bijvoorbeeld ruimte voor vier sneetjes brood of speciale sleuven voor extra lang brood (denk aan zuurdesem of stokbrood) of breed brood (zelf gesneden brood of croissants en bagels). Sommige modellen beschikken over sleuven met liftfunctie voor kleine sneetjes brood, zodat je je handen niet hoeft te branden. Er zijn ook modellen met een enkele brede sleuf waarin je meerdere sneetjes brood naast elkaar plaatst. 

Extra functies

Naast de ontdooistand hebben moderne broodroosters vaak nog veel meer handige functies. Zoals een opwarmstand die brood alleen opwarmt zonder het te roosteren: handig voor overgebleven croissants of andere afgebakken broodjes. Of een sneltoastfunctie, die brood snel en efficiënt roostert als je haast hebt. Een warmhoudrooster komt mooi van pas als je veel sneetjes brood achter elkaar wilt roosteren: deze houdt je brood tot wel vijftien minuten warm. 

Ook voor tosti's en bagels hebben moderne broodroosters vaak speciale standen. De tosti-stand zorgt ervoor dat het brood langzaam wordt verhit zodat ondertussen de kaas kan smelten. Eventuele meegeleverde tostiklemmen voorkomen dat het een knoeiboel wordt in je broodrooster. De bagelstand is speciaal ontworpen om bagels perfect te roosteren, met een zachte buitenkant en een krokante binnenkant. 

©morkovkapiy - stock.adobe.com

Design

Als je ook de uitstraling van je broodrooster belangrijk vindt, bieden moderne broodroosters je meer dan genoeg keus. Broodroosters anno nu zijn namelijk allang niet meer alleen maar basic zwart of zilver. Steeds meer fabrikanten bieden modellen in stijlvolle kleuren, zoals zachtroze, mintgroen of lichtblauw. Of wat dacht je van een opvallend retromodel in felrood? Gerenommeerde merken als Russell Hobbs, KitchenAid en Smeg verkopen verschillende kwalitatieve broodroosters in een origineel design. Misschien geef je niks om design en ga je liever voor functionaliteit. In dat geval is een broodrooster met transparante zijkanten misschien wat voor jou: hiermee hou je tijdens het roosteren precies bij hoe bruin je sneetjes kleuren.

▼ Volgende artikel
Zo bespaar je flink met groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin*
© encierro - stock.adobe.com
Huis

Zo bespaar je flink met groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin*

Groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin kunnen een flinke besparing opleveren. Zeker als je kiest voor soorten die in de winkel duur zijn, weinig verzorging vragen en jaar na jaar opnieuw groeien. Je hoeft er geen groene vingers voor te hebben en ook geen grote tuin. In dit artikel lees je welke planten slim zijn om te kweken, hoe je begint en waar je op moet letten om zoveel mogelijk uit je oogst te halen.

* Of van je eigen balkon natuurlijk

In dit artikel lees je: • Waarom zelf kweken geld bespaartWelke groenten je makkelijk zelf kweekt, ook in pottenWelke fruitplanten jarenlang opbrengst gevenOf je beter kruiden kunt kopen of zelf zaaienWelke kruiden goed groeien in pottenWanneer je het beste kunt zaaien of plantenHoe je je oogst beschermt tegen slakken, rupsen en vogelsWaarom avocado's kweken in Nederland nauwelijks zin heeftHoe je eenvoudig begint, ook zonder moestuin

Lees ook: Ingemaakt! 4 manieren om zelf thuis voedsel te conserveren

Waarom zelf kweken loont

In de supermarkt kunnen verse bessen, kruiden en biologische groenten behoorlijk aantikken. Een klein bosje rozemarijn kost al snel meer dan een euro, terwijl een rozemarijnplantje je jarenlang voorziet als je 'm goed behandelt. Ook courgettes, cherrytomaatjes en paprika's zijn flink aan de prijs, terwijl je ze zelf makkelijk kweekt, zelfs in een pot.

Daarnaast scheelt het in verpakkingsmateriaal, voorkom je verspilling en smaakt alles verser dan vers. Zelfs op een balkon of klein terras kun je met een paar bakken al behoorlijk wat opbrengen.

Groenten: veel opbrengst, dus dat bespaart geld!

Voor deze groenten heb je weinig ruimte of moeite nodig, terwijl ze wel een goede opbrengst geven.

1. Courgette

Courgette groeit snel, vraagt weinig aandacht en geeft veel vruchten. Eén plant kan je wekenlang oogst opleveren. Toegegeven, in de zomermaanden zijn ze best betaalbaar in de winkel. Maar juist door de grote opbrengst kun je er makkelijk ook iemand anders blij mee maken en je kunt ze inmaken voor de winter.

  • Zaaien: april binnen, mei buiten

  • Zon: veel zon

  • Grond: luchtige, voedzame grond

  • Let op: geef genoeg water, vooral bij warm weer

  • Oogsten: juli t/m september; regelmatig plukken stimuleert nieuwe groei

2. Cherrytomaten

Perfect voor op het balkon. In pot of in de volle grond.

  • Zaaien: maart binnen, uitplanten in mei

  • Zon: volle zon, uit de wind

  • Grond: goed doorlatend en rijk aan voeding

  • Let op: bind ze op en haal regelmatig dieven (zijscheuten) weg

  • Oogsten: juli t/m september; regelmatig plukken stimuleert nieuwe groei

3. Prei

Prei is populair en veelzijdig. Je kunt het hele jaar door zaaien, afhankelijk van de soort (zomer- of winterprei).

  • Zaaien: februari tot juni

  • Zon: zon of halfschaduw

  • Grond: losse, voedzame grond

  • Let op: plant jonge prei diep, dat zorgt voor lange witte stelen

  • Oogsten: juli t/m september; regelmatig plukken stimuleert nieuwe groei

4. Paprika

Paprika's doen het goed in een pot op een zonnig balkon of in een kas. Ze vragen iets meer aandacht, maar zijn het waard.

  • Zaaien: februari binnen

  • Zon: veel zon, liefst beschut

  • Grond: voedselrijke potgrond

  • Let op: paprika's houden van warmte – een kas of warm hoekje helpt enorm

  • Oogsten: augustus t/m oktober; zodra paprika's volledig gekleurd zijn oogsten

5. Rucola

Korte groeicyclus, dus je kunt meerdere keren per seizoen zaaien.

  • Zaaien: maart tot september

  • Zon: liefst halfschaduw, anders wordt het snel bitter

  • Grond: normale tuingrond, niet te droog

  • Let op: jonge rucola is het lekkerst – wacht niet te lang met oogsten

  • Oogsten: mei tot oktober; al 4-6 weken na zaaien

©Brent Hofacker

Fruit: planten voor jarenlange opbrengst

Met fruitstruiken of -bomen leg je de basis voor een structurele besparing. Na het eerste jaar begint de oogst, en die wordt vaak elk jaar groter.

1. Blauwe bes

Duur in de winkel, maar als struik jarenlang opbrengst.

  • Planten: november tot maart

  • Zon: volle zon

  • Grond: zure grond (meng turf door de aarde)

  • Let op: geef bij droogte water met regenwater (geen kalkrijk kraanwater)

  • Oogsten: juli t/m september; vruchten regelmatig plukken als ze volledig blauw zijn

2. Framboos

Geeft snel oogst, kan ook in grote pot op balkon.

  • Planten: najaar of vroeg voorjaar

  • Zon: liefst veel zon

  • Grond: goed doorlatend, voedzaam

  • Let op: snoei oude takken na de oogst voor meer vruchtvorming

  • Oogsten: juni t/m oktober; afhankelijk van ras, pluk zodra rijp

3. Aardbeien

Makkelijk, ook in hangpotten.

  • Planten: maart of augustus

  • Zon: volle zon

  • Grond: luchtige aarde, niet te nat

  • Let op: verjong elk jaar door nieuwe stekken te planten

  • Oogsten: juni t/m september; direct oogsten zodra ze volledig rood zijn

4. Vijg (in pot)

Zelfs op een balkon kun je een vijgenboom houden.

  • Planten: voorjaar

  • Zon: volle zon, beschut plekje

  • Grond: voedzame, goed doorlatende grond

  • Let op: bescherm bij strenge vorst

  • Oogsten: augustus t/m oktober; vijgen oogsten als ze zacht en volledig gekleurd zijn

©Valery Sheiko | draw05 - stock.adobe.com

Kruiden: kopen of zaaien?


Kopen: sneller en makkelijker

Bij kruiden als rozemarijn, tijm, munt en bieslook is een plantje van het tuincentrum of zelfs de supermarkt vaak de handigste optie.

  • Je hebt direct een oogstbare plant

  • Je ziet meteen of de plant gezond is

  • Je bespaart tijd, want kiemen duurt bij sommige soorten weken

  • Vooral houtige kruiden (rozemarijn, tijm) groeien langzaam uit zaad

Belangrijk is wel dat je supermarktplantjes niet als wegwerpkruid gebruikt. Verpot ze in voedzame aarde, geef ze licht, en knip regelmatig bij. Zo gaan ze makkelijk maanden (soms jaren) mee.

Zaaien: zinvol bij snelle groeiers

Kruiden als basilicum, koriander, dille en peterselie kun je prima zaaien, vooral als je ze in grotere hoeveelheden gebruikt.

  • Goedkoop: één zakje zaad geeft veel planten

  • Leuk om te doen in de lente

  • Je kunt steeds nieuwe rondes opkweken

Maar ook hier geldt: zaaien vraagt aandacht. Je hebt een warme, lichte plek nodig en moet zorgen dat de kiemplantjes niet uitdrogen of omvallen.

Kruiden: altijd vers binnen handbereik

Verse kruiden zijn duur, terwijl een plantje vaak jarenlang meegaat. Deze soorten zijn eenvoudig in onderhoud en groeien goed in potten.

1. Rozemarijn

  • Zon: volle zon

  • Grond: droge, arme grond

  • Let op: geef weinig water, winterhard tot -10 °C, snoei regelmatig takjes om groei compact te houden

  • Oogsten: het hele jaar

2. Tijm

  • Zon: veel zon

  • Grond: doorlatend, kalkrijk

  • Let op: snoei regelmatig voor compacte groei, regelmatig toppen

  • Oogsten: hele jaar door

3. Munt

  • Zon: halfschaduw of zon

  • Grond: vochtig, niet te droog

  • Let op: woekert, dus altijd in pot houden

  • Oogsten: maart t/m november; jonge blaadjes smaken het beste

4. Bieslook

  • Zon: halfschaduw tot zon

  • Grond: voedzaam, vochtig

  • Let op: bloeit in zomer, maar dan kun je nog steeds de stengels oogsten

  • Oogsten: maart t/m oktober; knip regelmatig voor verse aanwas

©stockcreations

Wanneer zaaien of planten?

GewasBinnen zaaienBuiten zaaienPlantenOogsten vanaf
Courgetteaprilmeimeijuli–sept
Cherrytomaatmaartmeimeijuli–sept
Preifebruari–maartapril–juni-juli–dec
Paprikafebruari–maartmeimeijuli–sept
Rucola-maart–sept-april–okt
Blauwe bes--nov–maartjuli–aug
Framboos--okt–mrtjuni–aug
Aardbei--maart/augjuni–juli
Vijg--voorjaaraug–okt
Rozemarijn-maart–julimaart–meihet hele jaar
Tijm-maart–julimaart–meihet hele jaar
Munt-maart–julimaart–meihet hele jaar
Bieslook-maart–julimaart–meihet hele jaar
Basilicummaart–meimei–juli-juni–sept
Koriandermaart–aprilapril–juni-mei–aug
Dillemaart–aprilapril–juni-mei–aug
Peterseliefebruari–aprilmaart–juli-mei–okt

Wat te doen tegen slakken, rupsen en vogels?

Zodra het groen gaat groeien, ontdekken ook dieren je tuin. Met deze tips houd je de schade beperkt:

Slakken:

  • Leg koperen munten rond potten of bedden

  • Zet schuilplaatsen zoals omgekeerde bloempotten om ze weg te vangen

  • Kies planten die slakken minder lekker vinden (zoals rozemarijn of tijm)

  • Zet een schoteltje met bier neer

Rupsen:

  • Controleer planten regelmatig op eitjes (onder bladeren)

  • Plant afrikaantjes of dille tussen je groenten – die trekken natuurlijke vijanden aan

  • Gebruik fijnmazig net als je veel last hebt

Vogels:

  • Span vogelnetten over bessenstruiken

  • Hang oude cd's of glimmend lint op om ze af te schrikken

  • Zet een nep-roofvogel in de buurt van je fruit

©APISIT Wilaijit

Kun je zelf avocado's kweken? Hoewel avocado's duur zijn in de winkel, is het niet realistisch om ze zelf te kweken met het idee dat je er ooit van zult oogsten. Je kunt de pit laten kiemen – bijvoorbeeld in een glas water of direct in potgrond – en daar groeit met wat geduld een mooie plant uit. Maar een echte avocado-oogst? Die blijft in Nederland vrijwel altijd uit. De boom heeft jaren nodig om vrucht te dragen, meestal tussen de zeven en tien jaar, en stelt hoge eisen aan temperatuur en licht. Buiten overleeft hij onze winters niet. Zelfs in een kas is het lastig om genoeg warmte en luchtvochtigheid te bieden. Daarbij komt dat veel soorten alleen vruchten dragen als er een tweede, genetisch afwijkende boom in de buurt staat voor kruisbestuiving. Leuk dus als groene kamerplant, maar niet als serieuze manier om geld te besparen op avocado's.

Begin klein, groei vanzelf

Je hoeft niet meteen een hele moestuin aan te leggen. Begin met drie bakken op je balkon of een paar vaste planten in een zonnig hoekje. Kies soorten die je vaak gebruikt en die je veel geld schelen in de winkel. Na een eerste jaar weet je wat werkt en kun je stap voor stap uitbreiden.

 

Moestuinzaden?

Heel veel keus