20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!

© CIDimport

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!

Geplaatst: 18 juni 2013 - 10:56

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:47

Redactie ID.nl

Android is met de laatste updates een stuk mooier en soepeler geworden. Ook functioneel is er genoeg verbeterd. Haal meer uit uw Android-toestel met deze  tips!

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254008

© CIDimport

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254011

© CIDimport

1. Android-apps op pc

Met de BlueStacks App Player draait u apps die voor Android zijn ontwikkeld ook op een gewone computer of laptop met Windows. Sinds kort is deze software ook voor de Mac beschikbaar. Het programma werkt op basis van een emulator, maar dat merkt u niet aan de prestaties van apps. Handig is dat u hiermee ook onder meer apps, foto’s en sms-berichten kunt synchroniseren tussen uw computer en Android-telefoon. De bètaversie is gratis te gebruiken en te vinden op BlueStacks.com. Er zijn talloze leuke toepassingen. Zo kunt u het bijvoorbeeld gebruiken om Wordfeud te spelen op uw computer of laptop. Asus heeft recent een overeenkomst met BlueStacks gesloten om nieuwe computers standaard van deze App Player te voorzien.

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254011

© CIDimport

2. Uitgebreide telefooninformatie

Een Android-telefoon kent een verborgen menu waarmee u uitgebreide en gedetailleerde informatie over uw toestel kunt ophalen. Dat zijn voornamelijk diagnostische gegevens die van pas kunnen komen als u een probleem hebt. U bereikt het menu door de code *#*#4636#*#* in het belscherm in te voeren.

 

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254018

© CIDimport

Via het menu kunt u onder meer telefoongegevens zoals netwerkverbindingen ophalen, een pingtest uitvoeren, gedetailleerde gegevens over het wifi-netwerk en de accu achterhalen en gebruiksstatistieken inzien, zoals een lijst met apps gesorteerd op de gebruikstijd of het aantal keer dat u ze hebt gestart.

 

Android-versie

Enkele tips werken alleen met Ice Cream Sandwich of het nog nieuwere Jelly Bean, maar meestal kunt u ze ook loslaten op eerdere versies van Android en op de aangepaste versies die fabrikanten als Samsung en HTC op hun toestellen hebben geïnstalleerd.

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254011

© CIDimport

3. Gestures

Google heeft onder de naam Gesture Search een handige app ontwikkeld om snel naar bepaalde contacten, apps, favorieten of muziek te zoeken op uw telefoon. U tekent in Gesture Search de beginletter op het scherm en ziet vervolgens direct de gerelateerde resultaten. Met extra gestures kunt u het zoekresultaat verfijnen.

 

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254022

© CIDimport

Via Instellingen kunt u kiezen naar welke onderdelen u wilt zoeken en kunt u aangeven dat de app met een speciale handbeweging (het heen en weer bewegen van de telefoon) automatisch moet worden gestart. Gesture Search vindt u in de Play Store en is onderdeel van Google Labs. Op www.google.com/mobile/gesture-search vindt u aanvullende informatie over deze feature.

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254011

© CIDimport

4. Snelle sms aanpassen

Hebt u geen zin of tijd om een inkomende oproep aan te nemen, dan kunt u hem weigeren en eventueel direct een snelle sms verzenden, bijvoorbeeld “Ik ben in vergadering”. Om een snelle sms te verzenden, drukt u op het sms-icoon op het moment dat de oproep binnenkomt.

 

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254028

© CIDimport

Selecteer vervolgens de gewenste reactie uit het lijstje met suggesties. Deze vooraf ingestelde teksten past u zelf naar wens aan. Bij Ice Cream Sandwich doet u dat via de instellingen van de telefoon (met de menuknop). U mag hier relatief veel tekens invoeren, zodat u bijvoorbeeld uitlegt waarom u geen gesprekken kunt aannemen. Bij de meeste toestellen kunt u niet(of slechts beperkt) nieuwe teksten toevoegen.

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254011

© CIDimport

5. Apps-suggesties

Het valt niet altijd mee om een keuze te maken uit het enorme aanbod in Google Play. Gelukkig zijn er veel apps die u daarbij kunnen helpen. Een goed voorbeeld is Mapsaurus, dat suggesties geeft voor leuke apps op basis van de apps die u al hebt geïnstalleerd.

 

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254031

© CIDimport

Het maakt hiervoor een visuele kaart met een van uw eigen apps als uitgangspunt, met verbindingen naar andere gerelateerde apps in Google Play. U kunt vervolgens via deze verbindingen naar andere apps bladeren. Dat is ook handig om apps te vinden die functies toevoegen aan bestaande apps. Mapsaurus is handig om nieuwe apps te ontdekken waar u anders nooit op gezocht zou hebben.

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254011

© CIDimport

6. Opties voor ontwikkelaars

Android kent sinds Ice Cream Sandwich uitgebreide opties voor ontwikkelaars, waarvan enkele ook handig of leuk kunnen zijn als u geen ontwikkelaar bent. U vindt ze via Instellingen, Opties voor ontwikkelaars. Nadat u ze hebt aangezet, kunt u bijvoorbeeld een schermoverlay activeren waarin het processorverbruik wordt getoond of instellen dat het scherm nooit uitgaat tijdens het opladen.

 

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254035

© CIDimport

Ook kunt u het aantal achtergrondprocessen beperken tot bijvoorbeeld twee of vier of helemaal géén achtergrondprocessen toestaan. Dat kan van pas komen als uw toestel niet goed presteert. Over het algemeen is Android echter uitstekend in staat om geheugen en achtergrondprocessen zelf te beheren. Het is meestal niet nodig dit te beïnvloeden, net als het gebruik van zogenaamde taskkillers.

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254011

© CIDimport

7. App als handleiding

De papieren handleiding is ouderwets, bij smartphones worden ze nog maar zelden meegeleverd. Samsung heeft een aardig alternatief voor de (niet al te handige) digitale pdf-variant bedacht: de User’s Digest, een (Engelstalige) handleiding in de vorm van een app. Deze app is in de Play Store momenteel beschikbaar voor de Galaxy S3 en Galaxy Note 10.1. Er wordt stapsgewijs uitgelegd hoe u specifieke functies van deze apparaten instelt, inclusief enkele video’s. De gids voor de Galaxy S3 legt bijvoorbeeld uit hoe u de smartphone configureert of gezichten in foto’s tagt. Erg nuttig is vooral de uitleg over de uitgebreide bewegingsfuncties van dit toestel.

Lees verder op pagina 2

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254011

© CIDimport

8. Snel retourneren

Hebt u een Android-app gekocht, maar valt de aankoop tegen? U kunt gedurende een beperkte periode na aankoop een app verwijderen en uw geld terug krijgen. Voorheen had u hiervoor ruim de tijd, maar tegenwoordig hebt u daarvoor nog maar vijftien minuten. Om een app terug te geven, gaat u naar Mijn Apps in de Play Store. Selecteer de app die u wilt retourneren, kies vervolgens voor Teruggave en verwijder de app om de aankoop ongedaan te maken. U krijgt daarna uw geld terug. Na de retourperiode van vijftien minuten is de functie niet meer beschikbaar. U kunt dan nog slechts via de ontwikkelaar proberen geld terug te krijgen. Transacties voor alle betaalde apps kunt u overigens bekijken via wallet.google.com. Daar vindt u ook geannuleerde aankopen terug.

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254011

© CIDimport

9. Android op tv

Wilt u een kopie van het beeld van uw Android-telefoon op een televisie bekijken? Veel is daarvoor niet nodig. Toestellen als de Samsung Galaxy S II en HTC One X ondersteunen de zogenaamde mhl-standaard (mobile high-definition link). Je kunt een voordelige (ongeveer 15 euro) adapter kopen die in de micro-usb-poort van uw telefoon past, met aan de andere kant een hdmi-aansluiting voor de televisie. Na het aansluiten hoeft u niets meer te installeren: ideaal voor games of presentaties. Pas wel op bij de Galaxy S III: de standaard mhl-adapters werken hier niet op door een nieuwe pinindeling. Sommige Android-toestellen, vooral tablets, hebben overigens een directe micro-hdmi-poort. Dat is nog net wat eenvoudiger.

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254011

© CIDimport

10. Alternatieve App Store

De Play Store is niet altijd de handigste plaats om leuke apps te vinden. Gelukkig zijn er verschillende alternatieve marktplaatsen. Goede voorbeelden zijn Best Apps Market, 1Mobile Market, GetJar, AndroLib en AppBrain App Market. Ze bieden vaak betere zoekmogelijkheden en nuttige extra’s.

 

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254041

© CIDimport

Zo is AppBrain bijvoorbeeld erg handig voor het beheren van apps. Zo kunt u apps relatief snel verwijderen, maar ook synchroniseren met de website van AppBrain. Alternatieve marktplaatsen komen ook van pas als uw Android-toestel geen Play Store heeft. Dat is het geval bij enkele tablets van bijvoorbeeld Archos en Toshiba.

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254011

© CIDimport

11. Notificaties verbergen

Het menu Instellingen geeft u steeds meer mogelijkheden om Android-apps te beheren. Zo kunt u apps gedwongen stoppen (bij problemen), de-installeren met de optie Verwijderen, gegevens van de app wissen (zoals accounts of bestanden die u met de app hebt aangemaakt) of (ongestraft) het cachegeheugen leegmaken.

 

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254045

© CIDimport

In Jelly Bean is er een optie bijgekomen, namelijk het Uitschakelen van notificaties (zoals waarschuwingen en updates) voor deze app. Dat bereikt u door het vinkje bij Meldingen weergeven weg te halen. Dat komt met name van pas bij apps die wat te opdringerig worden met notificaties.

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254011

© CIDimport

12. Beltoon toekennen

Een handige feature van Android is het instellen van aangepaste beltonen voor uw contacten, zodat u aan de beltoon hoort door wie u wordt gebeld. Blader, om een specifieke beltoon in te stellen, eerst naar een contact en ga vervolgens naar het menu. Hier vindt u de optie Een beltoon instellen. Hebt u niet genoeg aan de standaard ringtones, dan vindt u in Google Play overigens talloze apps om zelf ringtones te maken, zoals Ringtone Maker. U knipt daarmee bijvoorbeeld stukjes uit een mp3-bestand.

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254011

© CIDimport

13. Datalimiet

Abonnementen voor mobiel internet hebben steeds vaker een beperkte bundel van bijvoorbeeld 250 of 500 MB. Er bestaan talloze apps om uw dataverbruik bij te houden om te voorkomen dat u over de bundel gaat. Ice Cream Sandwich kent hiervoor echter ook een goede standaardfeature. Onder Instellingen, Datagebruik ziet u welke apps de grootste dataverbruikers zijn.

 

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254052

© CIDimport

Hier stelt u in de grafiek ook twee drempels in door de lijnen met uw vinger te verschuiven. Met de oranje lijn stelt u een waarschuwing in, de rode is een harde limiet: zodra u deze limiet bereikt, kunt u geen mobiel internet meer gebruiken. Dataverkeer wordt uiteraard gemeten op de telefoon. Het werkelijke verbruik dat de provider registreert kan afwijken, dus het is verstandig wat marge te houden.

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254011

© CIDimport

14. Anders browsen

Vanaf Ice Cream Sandwich kunt u de browser speciale bedieningsknoppen geven die verschijnen als u met de duim een veegbeweging maakt vanaf de linker- of rechterzijkant van het scherm. U zet deze bedieningsknoppen aan via Instellingen, Labs, Snelle bedieningselementen. Pas wel op: de balk met het adres en bedieningselementen blijft bij deze optie verborgen. Er blijft daardoor meer ruimte over voor de website zelf, maar u moet wel wennen aan de nieuwe bediening en dat vraagt wat tijd. Nog een tip om sneller te browsen: door de terugtoets lang ingedrukt te houden, springt u direct naar uw bladwijzers en geschiedenis.

Lees verder op pagina 3

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254011

© CIDimport

15. Schermbeeld maken

Bij steeds meer toestellen kunt u snel en eenvoudig een beeld schieten van het scherm op uw telefoon. Bij de Galaxy Nexus moet u hiervoor gelijktijdig de aan/uittoets en volume omlaag indrukken. Op recente modellen van HTC en Samsung zijn dat de aan/uittoets en thuisknop en bij Sony volstaat het om alleen de aan/uittoets lang ingedrukt houden, waarna u de bewuste optie kunt selecteren.

 

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254054

© CIDimport

Een alternatieve methode op de Samsung Galaxy S3 is het maken van een verticale veegbeweging over het scherm met een vinger, vanaf de linker- of rechterkant. Om dit te kunnen gebruiken, moet u het echter wel eerst aanzetten via de instellingen van het toestel (in het onderdeel Beweging).

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254011

© CIDimport

16. Offline navigeren

De laatste versie van Google Maps biedt de mogelijkheid om kaarten offline te bewaren. Dat is vooral nuttig als u over de grens wilt navigeren. Ga hiervoor naar het menu in Maps en kies voor Offline beschikbaar maken. Hierna verschijnt een kader in de kaart. Verschuif de kaart en zoom in of uit totdat u het gedeelte ziet dat u wilt bewaren en klik op Gereed.

 

[afbeeldin10]

Nu wordt dit gebied gedownload. Het kader mag overigens niet te groot zijn, dan verschijnt een waarschuwing. Heel Nederland kunt u niet in één keer downloaden, maar de provincie Noord-Holland lukt bijvoorbeeld wel. U kunt meerdere gebieden offline beschikbaar maken, maar niet onbeperkt. U vindt gedownloade kaartdelen terug in Mijn plaatsen, dat u bereikt met de knop linksboven.

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254011

© CIDimport

17. SkyDrive

Met de opslagdienst SkyDrive kunt u bestanden op uw computer synchroniseren met de cloud. Microsoft wil hiermee de concurrentie aangaan met onder meer Dropbox, Box.net en natuurlijk Googles eigen Drive. Dit soort diensten zijn ideaal als u comfortabel bestanden als documenten, foto’s en video’s wilt uitwisselen tussen uw computer en een smartphone.

 

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254059

© CIDimport

Sinds kort is er een app voor Android beschikbaar, zodat u uw inhoud van SkyDrive eindelijk ook op uw smartphone kunt bekijken. Hiermee kunt u tevens opslag beheren, zoals bestanden verwijderen, en bestanden delen met andere gebruikers of openen in andere Android-apps.

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254011

© CIDimport

18. Openstaande tabs synchroniseren

Gebruikt u de desktopbrowser Google Chrome, dan bent u wellicht al bekend met de mogelijkheid om uw favoriete websites te synchroniseren met uw Android-toestel. Dit doet u door in uw desktopbrowser het Google-account dat u op uw smartphone gebruikt in te stellen en de synchronisatieopties te activeren.

 

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254063

© CIDimport

Als u de browser Google Chrome voor Android installeert, bent u nog wat flexibeler. Na aanmelding met uw Google-account in deze browser kunt u niet alleen favorieten synchroniseren, maar ook de tabbladen bekijken die u hebt openstaan op andere apparaten waar u Google Chrome op gebruikt. Om dat overzicht op te roepen, kiest u in het menu voor Andere apparaten.

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254011

© CIDimport

19. Persoonlijk woordenboek aanpassen

Bij het invoeren van tekst kunt u onbekende woorden handmatig aan het woordenboek toevoegen. Hebt u per ongeluk een fout woord toegevoegd, dan verwijdert u dit desgewenst uit uw persoonlijke woordenboek. Ga daarvoor naar Instellingen, Taal en Invoer (of Taal en Toetsenbord).

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254068

© CIDimport

Bij de meeste toestellen kunt u vervolgens direct naar Persoonlijke woordenboek (of Gebruikerswoordenboek). Bij Samsung moet u eerst op het instellingenicoontje naast het Samsung-toetsenbord drukken, vervolgens op Voorspellende tekst en tot slot op Mijn woordenlijst. U kunt ook woorden aan het woordenboek toevoegen. Die woorden zullen dan tijdens het invoeren van tekst ook bij de voorspellingen worden weergeven.

 

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!-16254011

© CIDimport

20. Standaard-app (de)activeren

Bij het openen van bijvoorbeeld een link naar een website kunt u, als u meerdere browsers hebt geïnstalleerd, zelf kiezen welke u wilt gebruiken. U kunt daarbij kiezen om die app eenmalig voor die actie te gebruiken, maar u kunt deze keuze ook voor de toekomst vastleggen. In het laatste geval kunt u het uiteraard wel weer ongedaan maken, maar de optie zit wat verstopt. Ga hiervoor naar Instellingen, Apps en zoek de app waarvoor u de actie hebt vastgelegd. Kies in dit scherm onder het kopje Standaard starten voor de optie Standaardwaarden wissen om te voorkomen dat de app de volgende keer standaard wordt gestart.

Tekst: Gertjan Groen

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 3, jaargang 2013.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten