ID.nl logo
20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!
© CIDimport
Huis

20 tips voor Android: Handig voor smartphone & tablet!

Android is met de laatste updates een stuk mooier en soepeler geworden. Ook functioneel is er genoeg verbeterd. Haal meer uit uw Android-toestel met deze  tips!

©CIDimport

©CIDimport

1. Android-apps op pc

Met de BlueStacks App Player draait u apps die voor Android zijn ontwikkeld ook op een gewone computer of laptop met Windows. Sinds kort is deze software ook voor de Mac beschikbaar. Het programma werkt op basis van een emulator, maar dat merkt u niet aan de prestaties van apps. Handig is dat u hiermee ook onder meer apps, foto’s en sms-berichten kunt synchroniseren tussen uw computer en Android-telefoon. De bètaversie is gratis te gebruiken en te vinden op BlueStacks.com. Er zijn talloze leuke toepassingen. Zo kunt u het bijvoorbeeld gebruiken om Wordfeud te spelen op uw computer of laptop. Asus heeft recent een overeenkomst met BlueStacks gesloten om nieuwe computers standaard van deze App Player te voorzien.

©CIDimport

2. Uitgebreide telefooninformatie

Een Android-telefoon kent een verborgen menu waarmee u uitgebreide en gedetailleerde informatie over uw toestel kunt ophalen. Dat zijn voornamelijk diagnostische gegevens die van pas kunnen komen als u een probleem hebt. U bereikt het menu door de code *#*#4636#*#* in het belscherm in te voeren.

 

 

©CIDimport

Via het menu kunt u onder meer telefoongegevens zoals netwerkverbindingen ophalen, een pingtest uitvoeren, gedetailleerde gegevens over het wifi-netwerk en de accu achterhalen en gebruiksstatistieken inzien, zoals een lijst met apps gesorteerd op de gebruikstijd of het aantal keer dat u ze hebt gestart.

 

Android-versie

Enkele tips werken alleen met Ice Cream Sandwich of het nog nieuwere Jelly Bean, maar meestal kunt u ze ook loslaten op eerdere versies van Android en op de aangepaste versies die fabrikanten als Samsung en HTC op hun toestellen hebben geïnstalleerd.

©CIDimport

3. Gestures

Google heeft onder de naam Gesture Search een handige app ontwikkeld om snel naar bepaalde contacten, apps, favorieten of muziek te zoeken op uw telefoon. U tekent in Gesture Search de beginletter op het scherm en ziet vervolgens direct de gerelateerde resultaten. Met extra gestures kunt u het zoekresultaat verfijnen.

 

 

©CIDimport

Via Instellingen kunt u kiezen naar welke onderdelen u wilt zoeken en kunt u aangeven dat de app met een speciale handbeweging (het heen en weer bewegen van de telefoon) automatisch moet worden gestart. Gesture Search vindt u in de Play Store en is onderdeel van Google Labs. Op www.google.com/mobile/gesture-search vindt u aanvullende informatie over deze feature.

 

©CIDimport

4. Snelle sms aanpassen

Hebt u geen zin of tijd om een inkomende oproep aan te nemen, dan kunt u hem weigeren en eventueel direct een snelle sms verzenden, bijvoorbeeld “Ik ben in vergadering”. Om een snelle sms te verzenden, drukt u op het sms-icoon op het moment dat de oproep binnenkomt.

 

 

©CIDimport

Selecteer vervolgens de gewenste reactie uit het lijstje met suggesties. Deze vooraf ingestelde teksten past u zelf naar wens aan. Bij Ice Cream Sandwich doet u dat via de instellingen van de telefoon (met de menuknop). U mag hier relatief veel tekens invoeren, zodat u bijvoorbeeld uitlegt waarom u geen gesprekken kunt aannemen. Bij de meeste toestellen kunt u niet(of slechts beperkt) nieuwe teksten toevoegen.

 

©CIDimport

5. Apps-suggesties

Het valt niet altijd mee om een keuze te maken uit het enorme aanbod in Google Play. Gelukkig zijn er veel apps die u daarbij kunnen helpen. Een goed voorbeeld is Mapsaurus, dat suggesties geeft voor leuke apps op basis van de apps die u al hebt geïnstalleerd.

 

 

©CIDimport

Het maakt hiervoor een visuele kaart met een van uw eigen apps als uitgangspunt, met verbindingen naar andere gerelateerde apps in Google Play. U kunt vervolgens via deze verbindingen naar andere apps bladeren. Dat is ook handig om apps te vinden die functies toevoegen aan bestaande apps. Mapsaurus is handig om nieuwe apps te ontdekken waar u anders nooit op gezocht zou hebben.

 

©CIDimport

6. Opties voor ontwikkelaars

Android kent sinds Ice Cream Sandwich uitgebreide opties voor ontwikkelaars, waarvan enkele ook handig of leuk kunnen zijn als u geen ontwikkelaar bent. U vindt ze via Instellingen, Opties voor ontwikkelaars. Nadat u ze hebt aangezet, kunt u bijvoorbeeld een schermoverlay activeren waarin het processorverbruik wordt getoond of instellen dat het scherm nooit uitgaat tijdens het opladen.

 

 

©CIDimport

Ook kunt u het aantal achtergrondprocessen beperken tot bijvoorbeeld twee of vier of helemaal géén achtergrondprocessen toestaan. Dat kan van pas komen als uw toestel niet goed presteert. Over het algemeen is Android echter uitstekend in staat om geheugen en achtergrondprocessen zelf te beheren. Het is meestal niet nodig dit te beïnvloeden, net als het gebruik van zogenaamde taskkillers.

 

©CIDimport

7. App als handleiding

De papieren handleiding is ouderwets, bij smartphones worden ze nog maar zelden meegeleverd. Samsung heeft een aardig alternatief voor de (niet al te handige) digitale pdf-variant bedacht: de User’s Digest, een (Engelstalige) handleiding in de vorm van een app. Deze app is in de Play Store momenteel beschikbaar voor de Galaxy S3 en Galaxy Note 10.1. Er wordt stapsgewijs uitgelegd hoe u specifieke functies van deze apparaten instelt, inclusief enkele video’s. De gids voor de Galaxy S3 legt bijvoorbeeld uit hoe u de smartphone configureert of gezichten in foto’s tagt. Erg nuttig is vooral de uitleg over de uitgebreide bewegingsfuncties van dit toestel.

Lees verder op pagina 2

©CIDimport

8. Snel retourneren

Hebt u een Android-app gekocht, maar valt de aankoop tegen? U kunt gedurende een beperkte periode na aankoop een app verwijderen en uw geld terug krijgen. Voorheen had u hiervoor ruim de tijd, maar tegenwoordig hebt u daarvoor nog maar vijftien minuten. Om een app terug te geven, gaat u naar Mijn Apps in de Play Store. Selecteer de app die u wilt retourneren, kies vervolgens voor Teruggave en verwijder de app om de aankoop ongedaan te maken. U krijgt daarna uw geld terug. Na de retourperiode van vijftien minuten is de functie niet meer beschikbaar. U kunt dan nog slechts via de ontwikkelaar proberen geld terug te krijgen. Transacties voor alle betaalde apps kunt u overigens bekijken via wallet.google.com. Daar vindt u ook geannuleerde aankopen terug.

©CIDimport

9. Android op tv

Wilt u een kopie van het beeld van uw Android-telefoon op een televisie bekijken? Veel is daarvoor niet nodig. Toestellen als de Samsung Galaxy S II en HTC One X ondersteunen de zogenaamde mhl-standaard (mobile high-definition link). Je kunt een voordelige (ongeveer 15 euro) adapter kopen die in de micro-usb-poort van uw telefoon past, met aan de andere kant een hdmi-aansluiting voor de televisie. Na het aansluiten hoeft u niets meer te installeren: ideaal voor games of presentaties. Pas wel op bij de Galaxy S III: de standaard mhl-adapters werken hier niet op door een nieuwe pinindeling. Sommige Android-toestellen, vooral tablets, hebben overigens een directe micro-hdmi-poort. Dat is nog net wat eenvoudiger.

©CIDimport

10. Alternatieve App Store

De Play Store is niet altijd de handigste plaats om leuke apps te vinden. Gelukkig zijn er verschillende alternatieve marktplaatsen. Goede voorbeelden zijn Best Apps Market, 1Mobile Market, GetJar, AndroLib en AppBrain App Market. Ze bieden vaak betere zoekmogelijkheden en nuttige extra’s.

 

 

©CIDimport

Zo is AppBrain bijvoorbeeld erg handig voor het beheren van apps. Zo kunt u apps relatief snel verwijderen, maar ook synchroniseren met de website van AppBrain. Alternatieve marktplaatsen komen ook van pas als uw Android-toestel geen Play Store heeft. Dat is het geval bij enkele tablets van bijvoorbeeld Archos en Toshiba.

 

©CIDimport

11. Notificaties verbergen

Het menu Instellingen geeft u steeds meer mogelijkheden om Android-apps te beheren. Zo kunt u apps gedwongen stoppen (bij problemen), de-installeren met de optie Verwijderen, gegevens van de app wissen (zoals accounts of bestanden die u met de app hebt aangemaakt) of (ongestraft) het cachegeheugen leegmaken.

 

 

©CIDimport

In Jelly Bean is er een optie bijgekomen, namelijk het Uitschakelen van notificaties (zoals waarschuwingen en updates) voor deze app. Dat bereikt u door het vinkje bij Meldingen weergeven weg te halen. Dat komt met name van pas bij apps die wat te opdringerig worden met notificaties.

 

©CIDimport

12. Beltoon toekennen

Een handige feature van Android is het instellen van aangepaste beltonen voor uw contacten, zodat u aan de beltoon hoort door wie u wordt gebeld. Blader, om een specifieke beltoon in te stellen, eerst naar een contact en ga vervolgens naar het menu. Hier vindt u de optie Een beltoon instellen. Hebt u niet genoeg aan de standaard ringtones, dan vindt u in Google Play overigens talloze apps om zelf ringtones te maken, zoals Ringtone Maker. U knipt daarmee bijvoorbeeld stukjes uit een mp3-bestand.

©CIDimport

13. Datalimiet

Abonnementen voor mobiel internet hebben steeds vaker een beperkte bundel van bijvoorbeeld 250 of 500 MB. Er bestaan talloze apps om uw dataverbruik bij te houden om te voorkomen dat u over de bundel gaat. Ice Cream Sandwich kent hiervoor echter ook een goede standaardfeature. Onder Instellingen, Datagebruik ziet u welke apps de grootste dataverbruikers zijn.

 

 

©CIDimport

Hier stelt u in de grafiek ook twee drempels in door de lijnen met uw vinger te verschuiven. Met de oranje lijn stelt u een waarschuwing in, de rode is een harde limiet: zodra u deze limiet bereikt, kunt u geen mobiel internet meer gebruiken. Dataverkeer wordt uiteraard gemeten op de telefoon. Het werkelijke verbruik dat de provider registreert kan afwijken, dus het is verstandig wat marge te houden.

 

©CIDimport

14. Anders browsen

Vanaf Ice Cream Sandwich kunt u de browser speciale bedieningsknoppen geven die verschijnen als u met de duim een veegbeweging maakt vanaf de linker- of rechterzijkant van het scherm. U zet deze bedieningsknoppen aan via Instellingen, Labs, Snelle bedieningselementen. Pas wel op: de balk met het adres en bedieningselementen blijft bij deze optie verborgen. Er blijft daardoor meer ruimte over voor de website zelf, maar u moet wel wennen aan de nieuwe bediening en dat vraagt wat tijd. Nog een tip om sneller te browsen: door de terugtoets lang ingedrukt te houden, springt u direct naar uw bladwijzers en geschiedenis.

Lees verder op pagina 3

©CIDimport

15. Schermbeeld maken

Bij steeds meer toestellen kunt u snel en eenvoudig een beeld schieten van het scherm op uw telefoon. Bij de Galaxy Nexus moet u hiervoor gelijktijdig de aan/uittoets en volume omlaag indrukken. Op recente modellen van HTC en Samsung zijn dat de aan/uittoets en thuisknop en bij Sony volstaat het om alleen de aan/uittoets lang ingedrukt houden, waarna u de bewuste optie kunt selecteren.

 

 

©CIDimport

Een alternatieve methode op de Samsung Galaxy S3 is het maken van een verticale veegbeweging over het scherm met een vinger, vanaf de linker- of rechterkant. Om dit te kunnen gebruiken, moet u het echter wel eerst aanzetten via de instellingen van het toestel (in het onderdeel Beweging).

 

©CIDimport

16. Offline navigeren

De laatste versie van Google Maps biedt de mogelijkheid om kaarten offline te bewaren. Dat is vooral nuttig als u over de grens wilt navigeren. Ga hiervoor naar het menu in Maps en kies voor Offline beschikbaar maken. Hierna verschijnt een kader in de kaart. Verschuif de kaart en zoom in of uit totdat u het gedeelte ziet dat u wilt bewaren en klik op Gereed.

 

[afbeeldin10]

Nu wordt dit gebied gedownload. Het kader mag overigens niet te groot zijn, dan verschijnt een waarschuwing. Heel Nederland kunt u niet in één keer downloaden, maar de provincie Noord-Holland lukt bijvoorbeeld wel. U kunt meerdere gebieden offline beschikbaar maken, maar niet onbeperkt. U vindt gedownloade kaartdelen terug in Mijn plaatsen, dat u bereikt met de knop linksboven.

 

©CIDimport

17. SkyDrive

Met de opslagdienst SkyDrive kunt u bestanden op uw computer synchroniseren met de cloud. Microsoft wil hiermee de concurrentie aangaan met onder meer Dropbox, Box.net en natuurlijk Googles eigen Drive. Dit soort diensten zijn ideaal als u comfortabel bestanden als documenten, foto’s en video’s wilt uitwisselen tussen uw computer en een smartphone.

 

 

©CIDimport

Sinds kort is er een app voor Android beschikbaar, zodat u uw inhoud van SkyDrive eindelijk ook op uw smartphone kunt bekijken. Hiermee kunt u tevens opslag beheren, zoals bestanden verwijderen, en bestanden delen met andere gebruikers of openen in andere Android-apps.

 

©CIDimport

18. Openstaande tabs synchroniseren

Gebruikt u de desktopbrowser Google Chrome, dan bent u wellicht al bekend met de mogelijkheid om uw favoriete websites te synchroniseren met uw Android-toestel. Dit doet u door in uw desktopbrowser het Google-account dat u op uw smartphone gebruikt in te stellen en de synchronisatieopties te activeren.

 

 

©CIDimport

Als u de browser Google Chrome voor Android installeert, bent u nog wat flexibeler. Na aanmelding met uw Google-account in deze browser kunt u niet alleen favorieten synchroniseren, maar ook de tabbladen bekijken die u hebt openstaan op andere apparaten waar u Google Chrome op gebruikt. Om dat overzicht op te roepen, kiest u in het menu voor Andere apparaten.

 

©CIDimport

19. Persoonlijk woordenboek aanpassen

Bij het invoeren van tekst kunt u onbekende woorden handmatig aan het woordenboek toevoegen. Hebt u per ongeluk een fout woord toegevoegd, dan verwijdert u dit desgewenst uit uw persoonlijke woordenboek. Ga daarvoor naar Instellingen, Taal en Invoer (of Taal en Toetsenbord).

 

©CIDimport

Bij de meeste toestellen kunt u vervolgens direct naar Persoonlijke woordenboek (of Gebruikerswoordenboek). Bij Samsung moet u eerst op het instellingenicoontje naast het Samsung-toetsenbord drukken, vervolgens op Voorspellende tekst en tot slot op Mijn woordenlijst. U kunt ook woorden aan het woordenboek toevoegen. Die woorden zullen dan tijdens het invoeren van tekst ook bij de voorspellingen worden weergeven.

 

©CIDimport

20. Standaard-app (de)activeren

Bij het openen van bijvoorbeeld een link naar een website kunt u, als u meerdere browsers hebt geïnstalleerd, zelf kiezen welke u wilt gebruiken. U kunt daarbij kiezen om die app eenmalig voor die actie te gebruiken, maar u kunt deze keuze ook voor de toekomst vastleggen. In het laatste geval kunt u het uiteraard wel weer ongedaan maken, maar de optie zit wat verstopt. Ga hiervoor naar Instellingen, Apps en zoek de app waarvoor u de actie hebt vastgelegd. Kies in dit scherm onder het kopje Standaard starten voor de optie Standaardwaarden wissen om te voorkomen dat de app de volgende keer standaard wordt gestart.

Tekst: Gertjan Groen

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 3, jaargang 2013.

▼ Volgende artikel
Online aan documenten werken: maak kennis met vier tekstverwerkers
Huis

Online aan documenten werken: maak kennis met vier tekstverwerkers

Er zijn genoeg tekstverwerkingsprogramma's die je op je computer of telefoon kunt installeren, maar als je niets wilt downloaden of aanschaffen en gewoon op het internet wilt schrijven, zijn je opties beperkt. In dit artikel bespreken we vier online tekstverwerkers.

Dit artikel in het kort: online tekstverwerkers hebben als voornaamste voordeel dat je gemakkelijk tegelijk met anderen aan documenten kunt werken. Ook zijn ze vaak gratis en kost het programma geen opslagruimte op je pc of telefoon.

In dit artikel bespreken we vier van zulke onlinediensten:

  • Google Docs
  • Word Online
  • Proton Docs
  • CryptPad

Leestip: Veilig Google Docs en Sheets delen met anderen

Google Docs

Google Docs is de populairste online tekstverwerker en dus waarschijnlijk de logische optie als je veel met anderen samenwerkt aan documenten. Het is kinderlijk eenvoudig gemaakt om bestanden en mappen met anderen te delen of een hele Google Drive-omgeving aan te maken waarin genodigden samen kunnen werken.

Wijzigingen worden automatisch opgeslagen in de cloud (15 gigabyte gratis opslag), waardoor je altijd een back-up hebt. Als je de Chrome-browser gebruikt, kun je ook offline werken. Je wijzigingen worden dan in de browser zelf opgeslagen en zodra je weer verbinding hebt, gesynchroniseerd in de cloud. Bij andere online tekstverwerkers is internetverbinding te allen tijde vereist. Voor mobiele gebruikers is er overigens ook een app beschikbaar, zodat je je bestanden ook onderweg kunt bewerken.

Documenten hebben in de onlineversie een limiet van ongeveer een miljoen tekens (circa 200.000 woorden). Afhankelijk van de specificaties van je computer, kan het echter zijn dat het bestand al veel eerder langzaam (of helemaal niet) laadt. Het schrijven van een roman kan dus problematisch uitpakken.

Je raakt je toetsenbord vaker aan dan je partner

Met schoonmaakdoekjes maak je je toetsen snel en hygiënisch schoon

Word Online

Word Online is een gratis, uitgeklede versie van Word uit het Microsoft 365-pakket. Documenten worden automatisch opgeslagen in Microsoft OneDrive, met 5 GB opslagruimte voor gratis gebruikers. De onlineversie mist enkele (geavanceerdere) functies van de desktopapplicatie, zoals macro's (takencombinaties) en diagrammen. Audio-opnames, Excel-sheets of PowerPoint-dia's invoegen is ook niet mogelijk.

Het programma heeft wel enkele functies die ontbreken bij het soortgelijke Google Docs. Zo zijn er meer tekststijlen, zijn de opmaakopties bij tabellen een stuk uitgebreider en kun je video's invoegen. Ook trekt Word Online langere documenten beter (met een technisch limiet van maar liefst honderd miljoen tekens).

Aan de andere kant kun je Word Online-documenten in minder formaten exporteren (alleen in .odt, .pdf en .docx) en kunnen er minder documenttypen worden geopend. Onder meer .txt-bestanden moeten eerst worden omgezet in een ander formaat.

©terovesalainen - stock.adobe.com

Proton Docs

Proton Docs is onlangs uitgebracht als 'privacyvriendelijk' alternatief voor de bekendere tekstverwerkers. De maker belooft je documenten end-to-end te versleutelen, waardoor Proton ze niet kan inzien en de inhoud ook niet op straat kan belanden na een datalek. Google en Microsoft bieden dat niet, dus ze zouden bij je documenten kunnen, al beloven ze in hun gebruikersovereenkomsten dat ze dat niet doen.

Om Proton Docs te gebruiken heb je een Proton-account nodig. Daarbij krijg je ook 5 GB aan gratis opslag. Je kunt documenten delen met mensen zonder Proton-account, maar gelijktijdig samenwerken met hen is nog niet mogelijk. De fabrikant zegt wel dat dat binnenkort wordt toegevoegd. Er is ook een appversie om op je telefoon verder te kunnen schrijven.

Aangezien de dienst nog vrij nieuw is, zijn sommige 'vanzelfsprekende' functies nog niet aanwezig. Denk aan het aanpassen van de regelafstand, een donkere modus, automatische bronvermelding of paginaondersteuning (Proton-documenten bestaan uit een enkele, lange pagina). Ook zijn er een stuk minder tekstkleuren en lettertypes dan bij de concurrentie.

⌨️Lees ook: Zo gebruik je Office zonder abonnement

CryptPad

CryptPad lijkt erg op het bovengenoemde Proton Docs, aangezien ook CryptPad beweert alle bestanden zorgvuldig te versleutelen. Proton is een bekendere naam en heeft naast Docs verschillende andere 'privacyvriendelijke' diensten op zijn cv staan, maar CryptPad heeft één belangrijke troef: je hebt geen account nodig om aan documenten te kunnen (samen)werken. Wel worden documenten van ongeregistreerde gebruikers slechts drie maanden bewaard en moet je inloggen om bestanden met anderen te kunnen delen en afbeeldingen te kunnen invoegen. Met een gratis account krijg je 1 GB aan opslag, wat relatief karig is.

Verder zijn de mogelijkheden net als bij Proton beperkt in vergelijking met de concurrentie en wordt tekst wederom niet in pagina's opgedeeld. Althans, als gratis gebruiker, want deze mogelijkheid staat wel achter een betaalmuur. Daarnaast is er geen appversie beschikbaar, al beweert de maker dat de dienst zo is ontworpen dat deze ook via de mobiele webbrowser goed moet werken.


▼ Volgende artikel
Review Eufy Video Doorbell C30 – Heeft een flinke troef in handen
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Eufy Video Doorbell C30 – Heeft een flinke troef in handen

De Eufy Video Doorbell C30 is een betaalbare slimme deurbel met een adviesprijs van 79 euro. Hoe goed kan een deurbel dan zijn? Nou, behoorlijk, als je het ons vraagt. Natuurlijk zijn er nadelen, maar die zijn begrijpelijk gezien de prijs.

Uitstekend
Conclusie

Wat de deurbel een beetje tegenwerkt is de manier van opladen en het feit dat je met de kijkhoek van 140 graden de mat niet in beeld kunt brengen. Daardoor kunnen pakketjes onopgemerkt blijven. Maar verder is het gewoon een fijne, toegankelijke en goed bruikbare videodeurbel die voor 79 euro flink wat waarde biedt. Je hebt bovendien géén abonnement nodig voor de opslag en kunt het systeem eventueel uitbreiden met of toevoegen aan de Homebase S380 van hetzelfde merk. Daarmee ontgrendel je flink wat extra, slimme mogelijkheden én heeft de deurbel een flinke troef in handen waar Ring momenteel alleen van kan dromen.

Plus- en minpunten
  • Veel voor weinig
  • Duidelijke beeldkwaliteit
  • Goed verstaanbare audio
  • Opladen via usb-c
  • Compatible met Homebase S380
  • Prijs
  • Geen abonnement nodig
  • Lokale opslag
  • Detectie kan beter
  • Pakketten niet zichtbaar
  • Opladen vereist verwijdering deurbel
  • MicroSD-kaart in deurbel

 Eén van de belangrijkste concurrenten van de Eufy Video Doorbell C30 is ongetwijfeld de eerder in 2024 gelanceerde Ring Battery Video Doorbell. Die slimme deurbel heeft een adviesprijs van 99 euro en bevalt eigenlijk zo goed, dat je je hardop mag afvragen of je wel meer hoeft uit te geven dan dat. Eufy gaat er dus nog eens 20 euro onder zitten en probeert zodoende de concurrentie te ondermijn, zonder dat het merk inlevert op benodigde functies.

Hoewel de Eufy Video Doorbell C30 een flinke unit is, is het ook gewoon een typische videodeurbel. Onderop zit een gemakkelijk indrukbare knop en bovenin zit de enkele camera. In de doos zitten verschillende middelen waarmee je hem gemakkelijk aan het deurkozijn ophangt. Er zit tevens een wig bij, waarmee je hem met een hoek van vijftien graden installeert. Zo kan de camera altijd gericht zijn op de aanbeller. Maar in principe hang je hem op waar je wilt.

©Wesley Akkerman

Een vervelend taakje

Opladen gaat gelukkig via een usb-c-kabel. Het nadeel van dit systeem is dat je daarvoor de complete deurbel moet verwijderen, en ook de achterkant met een pin moet losmaken om erbij te komen. Geen vreemd principe gezien de prijs, maar wel een vervelend taakje. De fabrikant belooft een gebruikersduur van drie maanden, dus dit moet je zeker vier keer per jaar doen. Opladen duurt zes uur – dan is de deurbel dus ook zes uur buiten gebruik.

Wat deze deurbel echter zo interessant maakt, is het feit dat die beelden lokaal kunt opslaan. Je bent geen extra kosten kwijt aan één abonnement. In de deurbel zelf past een microSD-kaartje (tot 128 GB) waar die beelden op staan. Hoewel we offline opslaan toejuichen, is de kaart direct in de bel stoppen niet altijd handig. Want als iemand de bel steelt, dan ben je meteen dat kaartje kwijt. Maar aan de andere kant heb je zo ook geen extra kosten voor de aanschaf van een gong of basisstation.

©Wesley Akkerman

Koppeling met S380

Ons advies is dan ook: bevestig de Eufy Video Doorbell C30 stevig aan de muur, deur of het kozijn, om diefstal te voorkomen. Als je wilt, kun je het systeem ook zonder microSD-kaart gebruiken, aangezien je de C30 aan het S380-basisstation kunt koppelen. Dat station kost 139 euro en is daarmee flink duurder dan de deurbel. Maar als je al zo'n hub hebt of je bent voornemens meer met Eufy te doen, dan is die de investering dubbel en dwars waard.

Mocht je dat basisstation hebben of gaan kopen, dan ontgrendel je daarmee een aantal handige opties. Denk dan aan meer detectie- en herkenningsmogelijkheden, opslag tot 16 TB (voor alle gekoppelde camera's) en de gongfunctie. De S380 kan dan een geluidje afspelen op het moment dat er iemand aanbelt. Alleen deze integratie maakt de Eufy Video Doorbell C30 al ontzettend interessant, omdat je relatief veel functies voor een ontzettend laag bedrag in huis haalt.

©Wesley Akkerman

Met of zonde base?

Natuurlijk maakt de Eufy Video Doorbell C30 zelf ook lawaai zodra iemand op de bel drukt. Op je smartphone krijg je dan een simpele notificatie te zien. Als je daarop tikt, kom je uit in de app en krijg je een liveweergave te zien van degene die voor de deur staat. Met een full HD-resolutie en een duidelijke microfoon en speaker zie en hoor je alles heel goed wat er voor de deur gebeurt. Ook degene die aanbelt kan jou prettig verstaan. Hier hebben we dus weinig op aan te merken.

In vergelijking met duurdere bellen kunnen de beelden een beetje korrelig ogen, en ze missen wat detail. Maar je ziet duidelijk wie er voor de deur staat en of er bijvoorbeeld een pakketje ligt. Wanneer je de bel zonder Homebase S380 gebruikt, is die minder accuraat met bewegings- en detectiemiddelen dan je misschien zou willen, waardoor je nog weleens wat kunt missen of soms juist te veel notificaties krijgt. Met inzet van de base gaat het echter veel beter.

©Wesley Akkerman

Zaken om rekening mee te houden

Verder moet je er rekening mee houden dat dit niet de beste videodeurbel voor pakketherkenning is. Dat komt door de verticale kijkhoek van 140 graden. Die is niet hoog genoeg om de deurmat te zien liggen, waardoor veel pakketten onopgemerkt blijven. Daarnaast stelt de zoomfunctie niet veel voor. Je kunt technisch gezien zien wat er verderop gebeurt, maar echt met veel detail lukt dat niet. Gelukkig gebruik je zo'n functie niet al te vaak.

Ook overtuigt nachtvisie niet. Zodra er te weinig licht is, schakelt het systeem over naar een zwart-witmodus. In principe prima om de boel te checken, maar het komt de beeldkwaliteit niet ten goede. Maar goed, we zeggen het er nog even bij: dit apparaat kost nog geen 80 euro, dus we verwachten ook niet dat hij overal goed op scoort. Dit zijn echter wel aspecten waar Ring iets beter mee omgaat, maar dan moet je bereid zijn twee tientjes meer te betalen.

Eufy Video Doorbell C30 kopen?

Onderaan de streep doet de Eufy Video Doorbell C30 echter weinig fout om een aankoop in de weg te zitten. De laatste punten die we noemen, zaken om rekening mee te houden, scharen we daar niet onder. Maar geven we toch mee zodat je weet waar je aan begint. Wat de deurbel een beetje tegenwerkt is de manier van opladen en het feit dat je met de kijkhoek van 140 graden de mat niet in beeld kunt brengen. Daardoor kunnen pakketjes onopgemerkt blijven.

Maar verder is het gewoon een fijne, toegankelijke en goed bruikbare videodeurbel die voor 79 euro flink wat waarde aanbiedt. Je hebt bovendien géén abonnement nodig voor de opslag en kunt het systeem eventueel uitbreiden met of toevoegen aan de Homebase S380 van hetzelfde merk. Daarmee ontgrendel je flink wat extra, slimme mogelijkheden én heeft de deurbel een flinke troef in handen waar Ring momenteel alleen van kan dromen.