© PXimport

18 tips voor je Chromecast

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 7 januari 2016 - 08:39

Aangepast: 24 november 2022 - 11:45

Redactie Computer!Totaal

De Chromecast heeft de manier waarop wij video naar onze televisie streamen een stuk eenvoudiger en gebruiksvriendelijker gemaakt. Even een filmpje kijken via Netflix of YouTube en met één druk op de knop verschijnt het op je televisie. Maar er is nog meer mogelijk met de Chromecast.

Apps

Tip 1 - Allcast

Dat je video's van Netflix naar je televisie kunt slingeren met de Chromecast is natuurlijk fantastisch, maar hoe zit dat met video's die je al op je iOS- en/of Android-toestel hebt staan? Op iOS zal Chromecast sowieso nooit geïntegreerd worden, omdat Apple natuurlijk liever z'n eigen Apple TV plugt. Gelukkig is er de app Allcast. Met deze app kun je de foto's en video's op je iPhone of je Android met één druk op de knop naar je Chromecast streamen. Klein nadeel: de gratis app heeft een limiet van vijf minuten, wil je langer kijken moet je de Premium-versie kopen voor 4,99 euro (iOS) of 3,65 euro (Android). Daar krijg je echter wel een hoop voor terug.

Prijs: Gratis (+ in-app aankoop)

Tip 2 - Google Play Music

Met de populariteit van Spotify zou je bijna vergeten dat Google óók z'n eigen muziekdienst heeft, namelijk Google Play Music (eveneens een tientje per maand) en daar hoef je het dus niet zonder Taylor Swift te doen. En het fijne van de Google Play Music-app, is dat deze beschikbaar is voor zowel iOS als Android én ingebouwde Chromecast-functionaliteit heeft. Mocht je overigens nog nooit van Google Play gehoord hebben en nieuwsgierig zijn, je hoeft je niet meteen te abonneren, je mag het eerst een maand gratis uitproberen (niet vergeten op te zeggen dan).

Prijs: Gratis

© CIDimport

Tip 3 - Qcast Music

De vorige app is niet de enige waarmee je muziek naar de Chromecast kunt streamen vanaf je telefoon of tablet. Ook met Qcast (ook voor iOS) kun je muziek van Google Play of Spotify feilloos naar de Chromecast sturen. Maar het leukste van deze app is wellicht dat je dat niet alleen hoeft te doen. Iedereen die zich binnen hetzelfde netwerk bevindt, kan muziek naar de playlist sturen, waardoor je een ultieme mix krijgt van de muziek die de mensen om je heen leuk vinden. Ideaal voor feestjes natuurlijk.

Prijs: Gratis

Tip 4 - Big Web Quiz

Wat je doet op je televisie met Chromecast, hoeft natuurlijk niet alleen passief consumeren te zijn. Met de juiste apps verander je de Google Chromecast namelijk in een interactief entertainmentsysteem. Big Web Quiz, gemaakt door Google zelf, is, zoals de naam al doet vermoeden, een quiz gevoed met vragen (en antwoorden) van internet. Je kunt het met vijf anderen spelen en wie het snelste (goed) antwoordt, wint uiteindelijk de quiz. De gameplay is uiteraard wel wat beperkt, maar heel inventief en vermakelijk is het zeker.

Prijs: Gratis

Tip 5 - InstantCast

Zoals je uren op YouTube kunt doorbrengen, kun je minstens zoveel tijd verslijten op Instagram. Deze app maakt van Instagram een voorstelling, door de foto's van de mensen die je volgt te veranderen in een slideshow, waar je de muziek achter kunt hangen die je op je telefoon hebt staan. Het is natuurlijk niet hetzelfde als zelf door alle foto's neuzen, maar als je dat wilt, dan kan dat ook (stiekem voelt het dan echter op je telefoon wat handiger). Deze is helaas alleen voor iOS.

Prijs: € 1,99

Tip 6 - CameraCast

In eerste instantie lijkt CameraCast (ook voor iOS) een ontzettend nutteloze app. Want met één druk op de knop verschijnt een foto die jij (of andere mensen binnen hetzelfde netwerk) neemt op je televisie via Chromecast. Toch is dat nuttiger dan het lijkt. Bijvoorbeeld in een klas, wanneer een afbeelding even klassikaal gedeeld moet worden. Of met behulp van de zelfontspanner in de babykamer, dan maak je van je telefoon een soort babymonitor. En tijdens feestjes is het natuurlijk hilarisch als iedereen z'n foto's op een groot scherm kan delen. Via een in-app-aankoop van twee euro haal je de advertenties weg en krijg je nog wat extra sluiterfuncties.

Prijs: Gratis (+ in-app-aankoop)

© CIDimport

Tip 7 - Fish Tank on TV

Deze app behoeft uiteraard weinig uitleg. Vroeger kon je een videoband of dvd kopen met beelden van een open haard of aquarium, nu stream je dat beeld gewoon naar je Chromecast. Wat is het toch aan het kijken naar vissen dat we als rustgevend ervaren?

Het ziet er allemaal redelijk realistisch uit, zonder de herhaling die je bij andere apps vaak ziet.

Prijs: € 0,99 (iOS), € 1,08 (Android)

Tip 8 - RockIt Karaoke for Chromecast

Een feestje stelt natuurlijk niets voor zonder karaoke. Je Chromecast helpt je daarbij in combinatie met de app RockIt. Selecteer het liedje dat je wilt zingen en stream het naar je televisie. Vervolgens kun je met je telefoon audio- en video-opnames maken, zodat je het gênante geheel ook nog eens kunt delen op Facebook. Helaas alleen voor iOS. De in-app-aankoop van drie euro biedt toegang tot meer muziek.

Prijs: Gratis (+ in-app-aankoop)

Tip 9 - ArcadeCast Free

Lang, lang geleden, toen mobiele telefoontjes nog niet eens bestonden, werden games voornamelijk gespeeld op de televisie. En natuurlijk niet met de graphics die je tegenwoordig op je PlayStation of Xbox ziet, maar hevig verslavende kleine spelletjes waarbij je een pixel over het scherm moest bewegen. Ben je van die generatie en mis je die tijd, of wil je weten hoe je ouders zich vroeger vermaakten, dan is ArcadeCast een fantastische Chromecast-app. Je kunt kiezen voor vier klassiekers (waaronder Tetris), al is alleen het eerste spel (AsteroidShooter) gratis, voor de rest moet je de app unlocken (dat kost 99 cent). Prima vermaak, en verbazend weinig lag.

Prijs: Gratis (+ in-app aankopen)

© CIDimport

Herleef tijden van weleer met ArcadeCast.

Tip 10 - Up Down Fish

Herinner je je Flappy Bird nog? Het was ook zo'n bizar verslavend spelletje waarbij je een vogel door een parcours moest manoeuvreren door snel op het display van je telefoon te tikken. Dit is een variant van dat spelletje van de hand van een andere ontwikkelaar en ditmaal met een vis. Maar dat is niet alles dat er veranderd is, want je speelt het spel namelijk niet meer in je eentje, maar met anderen iOS-gebruikers ... op je televisie. Via de Chromecast dus. Het is wel te merken dat de Chromecast hier eigenlijk niet voor bedoeld is (er zijn soms wat haperingen), maar hilarisch is het wel.

Prijs: Gratis

Chrome-extensies

Tip 11 - Google Cast

Tot nu toe hebben we vrijwel alleen maar mobiele apps besproken als het gaat om het streamen van content naar je televisie. Maar wist je dat het ook gewoon kan vanuit je browser? Althans, als je de Google Chrome-browser gebruikt. Google Cast is een extensie van het eerste uur, die je in staat stelt om de inhoud van je browser rechtstreeks op je televisie te mikken. Qua functionaliteit is er niet zoveel aan de app veranderd, maar qua stabiliteit des te meer. Een verbinding maken gaat nu probleemloos en zonder haperingen.

© CIDimport

Je kunt de volledige inhoud van je browser naar je televisie streamen met Google Cast.

Tip 12 - Cloud Drive

Het is heel mooi dat je video's, foto's en muziek vanaf een smartphone naar je Chromecast kunt streamen, maar we gaan natuurlijk steeds meer naar een wereld toe waarin al je media centraal is opgeslagen, bij voorkeur in de cloud. Als die cloud Google Drive is, word je van deze extensie heel gelukkig, want hij stelt je in staat om de inhoud van Google Drive naar je televisie te streamen, door alleen maar de url van het filmpje, de foto, of het muziekbestand in de extensie te plakken. Het enige nadeel? Ondertiteling wordt niet ondersteund.

Tip 13 - PlayTo for Chromecast

Er is nu al een flink aantal video-oplossingen besproken voor Chromecast, maar er ontbreekt nog een belangrijke mogelijkheid: het met een omweg streamen van streaming video. Dat klinkt heel complex en dat is het ook, daarom heeft het best lang geduurd voor deze app er was. Het principe is als volgt, wanneer je een online video kijkt, zoals op Vimeo.com, dan detecteert deze extensie dat er een video wordt afgespeeld en biedt je de mogelijkheid om deze door te streamen naar je Chromecast. En afhankelijk van de grootte van je beeldscherm is kijken op je tv toch nét even iets relaxter.

© CIDimport

Deze extensie detecteert wanneer je video streamt en biedt je aan het door te streamen naar je televisie.

Tip 14 - Videostream

En dan zijn er natuurlijk nog de video's die je op de harde schijf van je computer hebt staan. Hoe stream je die dan? Met behulp van een extensie genaamd Videostream. Met deze extensie slinger je heel eenvoudig video's die je op je harde schijf (of op je NAS) hebt staan naar je Chromecast, met volledige ondersteuning voor ondertiteling. En wat nóg interessanter is: met behulp van de Videostream-app voor iOS en Android, kun je de extensie bedienen vanaf je smartphone, zodat je niet eens meer van de bank af hoeft.

Aan de kabel

Tip 15 - Chromecast Ethernet Adapter

De Chromecast werkt uiteraard alleen wanneer je een goed draadloos netwerk hebt. Nu is dat in veel huishoudens wel het geval, maar wat als dat niet zo is? Kun je dan je Chromecast niet gebruiken? Gelukkig toch: de Chromecast Ethernet Adapter is onlangs gelanceerd (en is binnenkort ook verkrijgbaar in Nederland in de Google Store) en doet precies wat de naam belooft: het verandert je Chromecast in een apparaat waarop je gewoon een ethernetkabel kunt aansluiten.

© CIDimport

Heb je geen of slechte wifi? Schaf dan een Chromecast Ethernet Adapter aan.

Chromecast 2

Tip 16 - Verbeteringen

De Chromecast 2 is de geüpdatete versie van Google's streaming-apparaatje. Echt bijzonder groot zijn de veranderingen niet, maar er zijn toch wat verbeteringen toegevoegd die je ervaring met de Chromecast nóg beter kunnen maken. Stap je over van een 'oude' Chromecast? Geen probleem, alles wat je deed, doet het nog steeds. Het zijn de extra snufjes die het hem doen.

© CIDimport

Dit is hem dan: de nieuwe Chromecast 2.

Tip 17 - Vernieuwde app

Met de lancering van de Chromecast 2 heeft ook de bijbehorende app voor mobiele apparaten een flinke make-over gekregen. Dat komt de gebruiksvriendelijkheid, die soms nog een beetje onder de maat was, zeker ten goede. Het grootste voordeel is dat je nu niet meer afhankelijk bent van apps als die van Netflix of NPO.nl, maar dat je die platformen binnen de Chromecast-app kunt gebruiken. De mogelijkheden zijn sterk verbeterd en uitgebreid en ook het gebruiksgemak is daardoor toegenomen. Heb je de app nog niet geüpdatet? Doe jezelf een plezier en doe het meteen.

Tip 18 - 5 GHz

Het verhaal van de 5 GHz-band is inmiddels bekend. De meeste routers kunnen tegenwoordig op twee verschillende frequenties uitzenden, niet alleen op de oude 2,4 GHz-band, maar ook op de 5 GHz-band. 5 GHz-internet is vaak al een stuk sneller, omdat routers standaard op 2,4 Ghz uitzenden en er dus simpelweg minder apparaten zijn die met je signaal kunnen interfereren. Ook is je internetverbinding daarom beduidend stabieler. Nu de Chromecast 2 ook via de 5 Ghz-band te gebruiken is, krijg je ook met het streamen van video te maken met deze voordelen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000