ID.nl logo
15 tips voor PowerPoint en Word
© CIDimport
Huis

15 tips voor PowerPoint en Word

Microsoft Office blijft vooralsnog de populairste kantoorsuite, ook al bestaan er degelijke en gratis alternatieven als LibreOffice en WPS Office. Gebruik je zelf geregeld kantoorapplicaties als PowerPoint en Word, dan heb je vast iets aan dit artikel: we stellen je binnen Office 365 enkele handige, maar minder bekende functies voor.

1 Afbeeldingsmasker

Door maskers (vormen met transparante vlakken) in te zetten, kun je plaatjes op een andere manier weergeven. We nemen een rechthoek als voorbeeld. Ga naar Invoegen en kies Vormen / Rechthoek: afgeronde hoeken. Teken en schaal de rechthoek. Roteren is eveneens mogelijk, via Opmaak / Draaien / Meer opties voor draaien. Klik met rechts op de rechthoek en kies Vorm opmaken. Bij Opvulling selecteer je Opvulling met afbeelding of bitmappatroon. Klik op Bestand om een afbeelding te importeren. Je kunt ook meerdere objecten combineren tot één masker. Selecteer alle objecten, klik met rechts op je selectie en kies Groeperen / Groeperen. Je kunt nu Vorm opmaken selecteren en een plaatje kiezen.

©PXimport

2 Tekstmasker

Een masker maken op basis van tekst kan ook. Tik je tekst in en teken een vorm die je tekst bedekt. Sleep met de muisaanwijzer zodat tekst en vorm worden geselecteerd. Bij Hulpmiddelen voor tekenen ga je naar Opmaak en kies je Vormen samenvoegen / Fragmenteren. Selecteer nu uitsluitend de rechthoek en verwijder die met de Delete-toets. Eventueel selecteer en verwijder je opvullingen in gesloten letters. Kies Vormen samenvoegen / Verenigen. Klik met rechts op de tekst en kies Vorm opmaken. Je kunt het (tekst)object nu doorzichtig maken, maar het ook opvullen met een afbeelding of patroon.

©PXimport

3 Grafische tabel

Je kunt ook tabellen invoegen, maar een ‘vorm’ biedt meer opmaakmogelijkheden. Selecteer je tabel en kopieer die naar het klembord. Ga naar de betreffende dia en kies bij Start de optie Plakken speciaal / Afbeelding (enhanced metabestand). De tabel wordt nu als een vorm opgenomen. Klik die met de rechtermuisknop aan, kies Groeperen / Groep opheffen en bevestig met Ja. Klik met rechts op een tabelobject en kies Vorm opmaken. Er komen nu allerlei stijlopties beschikbaar, zoals Opvulling met kleurovergang.

©PXimport

4 Gestileerde plaatjes

Je hebt afbeeldingen in PowerPoint geïmporteerd en die wil je op een originele manier op je dia plaatsen, bij voorkeur met dezelfde afmetingen. Selecteer alle plaatjes, open Hulpmiddelen voor afbeeldingen en kies Afbeeldingsindeling. Kies een lay-out en rechtsklik op een lege plek binnen de nieuw gecreëerde ‘smart art’. In het contextmenu selecteer je Groeperen / Groep opheffen. Herhaal deze actie voor de groep van afbeeldingen en tekstobjecten. Zo nodig verwijder je overtollige objecten.

©PXimport

5 Lichtkrant

Stel, je wilt een grafische lichtkrant in je PowerPoint-dia. Importeer dan alle afbeeldingen, schaal die tot dezelfde grootte en positioneer ze naast elkaar. Verplaats alle plaatjes tot voorbij de diarand. Selecteer alle afbeeldingen en kies in het contextmenu Groeperen / Groeperen. Open Animaties en kies Binnenvliegen. Klik op Deelvenster Animatie en kies Na vorige starten. Selecteer Effectopties en stel de Richting in op Van rechts of Van links: kies Van links als je plaatje rechts van de dia staat of omgekeerd. Ga naar Tijdsinstelling en stel de Duur in.

©PXimport

6 Opsomming

Je hebt een opsomming gemaakt en je wilt het vorige item laten dimmen telkens als je de muis toets indrukt. Selecteer alle opsommingselementen, ga naar Animaties en kies de animatie Verschijnen. Alle items zijn nu geselecteerd in het Deelvenster Animatie. Vervolgens klik je bij Animaties op het pijltje bij Begin en selecteer je Bij klikken. In het deelvenster selecteer je alle items behalve het laatste. Klik met rechts op je selectie en kies Effectopties. Bij Na animatie selecteer je een lichte kleur, via Meer kleuren. Bevestig met OK.

©PXimport

7 Interactie

Het is mogelijk ‘live’ tekst of cijfers in te vullen op een dia. Ga naar Bestand en kies Opties / Lint aanpassen. Bij Hoofdtabbladen plaats je een vinkje bij Ontwikkelaars en bevestig je met OK. Ga naar Ontwikkelaars en klik op het AB-knopje Tekstvak (ActiveX-besturingselement), waarna je een tekstvak in je dia tekent, bijvoorbeeld op een grafisch scorebord. Laat dit tekstvak geselecteerd en klik in het Ontwikkelaars-lint op Eigenschappen. Hier stel je EnterKeyBehavior in op True. Voor meerdere regels stel je MultiLine in op True. Bij Fonts kies je een lettertype en bij TextAlign selecteer je fmTestAlignCenter voor tekstcentrering. Stel desgewenst Scrollbars in op Both. Sluit het dialoogvenster af: je kunt nu tijdens de presentatie in zo’n tekstvak tikken.

©PXimport

8 Fonts

Op internet vind je talrijke Windows-fonts, bijvoorbeeld op www.dafont.com. Maar wanneer je die presentatie vanaf een andere pc geeft, krijg je die fonts waarschijnlijk niet te zien. Dat kun je voorkomen. Ga naar Bestand en kies Opties. Ga naar Opslaan en plaats een vinkje bij Lettertypen in het bestand insluiten. Hierbij laat je het best de optie Alleen de in deze presentatie gebruikte tekens insluiten (voor kleinere bestanden) geselecteerd. Bevestig met OK.

©PXimport

9 Speciale fontfuncties

Word bevat krachtige functies om fonts te stileren. We geven een voorbeeld ter inspiratie. Ga naar Ontwerpen, klik op het pijltje bij Thema’s en kies bijvoorbeeld het thema Metropolitan. Tik tekst in en selecteer een tweetal regels. Ga naar Start en klik op het pijlknopje rechtsonder Lettertype. Hier selecteer je bijvoorbeeld Gabriola met een fontgrootte van 48 punt. Open het tabblad Geavanceerd en stel bijvoorbeeld de volgende waarden in: Schaal op 90%, Afspatiëring voor lettertypen op 14 punten, Tekenafstand op Versmald, Stijlsets op 6. Bevestig met OK. Klik nu op het knopje Teksteffecten en typografie in de rubriek Lettertypen en kies een stijl uit of experimenteer zelf met de mogelijkheden.

©PXimport

10 Verborgen tekst

Als je bepaalde tekststukken liever verborgen houdt, selecteer dan die tekst, ga naar Start, klik op het pijlknopje rechtsonder bij Lettertype en zet een vinkje bij Verborgen tekst. Om de tekst weer zichtbaar te maken, ga je naar Bestand / Opties en kies je Weergave. Bij Deze opmaakmarkeringen altijd op het scherm weergeven plaats je een vinkje bij Verborgen tekst. Wil je de tekst wel afdrukken, maar toch onzichtbaar houden op het scherm, zet dan eveneens een vinkje bij Verborgen tekst, maar dan wel bij Afdrukopties.

©PXimport

11 WordArt

In Word zijn fraaie teksteffecten mogelijk, zoals woorden rond een cirkelvormige afbeelding. Tik alvast twee woorden in, selecteer het eerste, open Invoegen en klik bij de categorie bij Tekst op het knopje WordArt invoegen. Kies een geschikte stijl. Herhaal dit voor het andere woord. Selecteer nu het bovenste object, ga naar Opmaak en stel de Grootte in, bijvoorbeeld 10 op 10 cm. Op ditzelfde tabblad klik je bij Stijlen voor WordArt op Teksteffecten en kies je Transformeren / Boog. Doe hetzelfde voor het onderste object, maar kies voor Boog: omlaag. Plaats beide onder elkaar, maar zorg voor wat tussenruimte. Hier teken je dan een cirkelvorm met Invoegen / Vormen / Ovaal, die je eventueel opvult met een afbeelding, via Vormopvulling / Afbeelding.

©PXimport

12 Miniboekje

Je wilt een miniboekje samenstellen, met een halve A4-bladzijde voor elke pagina. Stel dan je document op zoals gebruikelijk, maar vergeet niet dat de eerste pagina als voorblad zal fungeren. Ga vervolgens naar Bestand en kies Afdrukken. Klik op Pagina-instelling. Open het tabblad Marges, selecteer bij Meerdere pagina’s de optie Katern, zodat de bladspiegel Liggend wordt. Wellicht wil je de Rugmarge iets verbreden (bijvoorbeeld 0,8 cm). Laat Vellen per boekje ingesteld op Alles en bevestig met OK. Bij printerinstellingen selecteer je bij Pagina’s de optie Dubbelzijdig afdrukken – Pagina’s omdraaien langs korte zijde. Druk het document af en vouw de bladen tot een boekje.

©PXimport

13 Eenvoudig invulformulier

In Word kun je ook een invulformulier creëren. Daarvoor moet je eerst het tabblad Ontwikkelaars zichtbaar maken (zie tip 7). Vervolgens open je het document of het sjabloon waarop je het formulier wilt baseren. Plaats de cursor op de locatie waar je een formulierveld wilt, open Ontwikkelaars en kies Inhoudsbesturingselement voor tekst met opmaak (of zonder opmaak) als je de ontvangers tekst wilt laten invullen. Er zijn trouwens nog andere besturingselementen, zoals keuzelijsten met invoervak, vervolgkeuzelijsten en selectievakjes. Om onderdelen van zo’n element aan te passen, schakel je bij Ontwikkelaars de Ontwerpmodus in. Klik vervolgens met rechts op het element en kies Eigenschappen.

©PXimport

14 Keuzerondjes

Bij de besturingselementen tref je selectievakjes aan, maar wat als je keuzerondjes wilt waarbij de ene keuze de andere uitschakelt? Dan klik je in de categorie Besturingselementen op Oudere hulpprogramma’s / Keuzerondje (ActiveX-besturingselement). Herhaal deze actie tot alle keuzerondjes zijn geplaatst. Activeer de Ontwerpmodus, rechtsklik op een keuzerondje en kies Keuzerondje-object / Bewerken. Je kunt de tekst nu aanpassen. Verlaat de ontwerpmodus en controleer of alles behoorlijk functioneert.

©PXimport

15 Invulformulier beveiligen

Je wilt natuurlijk vermijden dat ontvangers je invulformulier zomaar aanpassen. Open hiervoor het tabblad Ontwikkelaars, zorg dat de ontwerpmodus is uitgeschakeld en klik bij Beveiligen op Bewerking beperken. Plaats een vinkje bij Alleen bewerkingen van dit type toestaan in het document en selecteer Formulieren invullen. Bevestig met Ja, afdwingen van beveiliging starten en voorzie een wachtwoord (2x). Wil je het formulier alsnog bewerken, klik dan bij Bewerking beperken op Beveiliging stoppen en vul het wachtwoord in.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy

De Netatmo Binnencamera Advance is een slimme beveiligingscamera voor in huis en heeft een adviesprijs van 330 euro. Het apparaat is echter al te koop voor zo'n 250 euro, zien we op de website. Hoe bevalt het product in de praktijk en is-ie dat geld waard?

Uitstekend
Conclusie

Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

Plus- en minpunten
  • Privacyvriendelijke sluiter...
  • Automatische opties
  • Snelle installatie
  • Goede beeld- en audiokwaliteit
  • Alleen nuttige meldingen
  • Geen fysieke schakelaar
  • Geen melding bij verwijderen SD-kaart
  • Hoge prijs

In de basis is de Netatmo Binnencamera Advance een product volgens het Netatmo-boekje: het apparaat combineert geavanceerde beveiligingstechnologie met een sterke nadruk op privacy en gebruiksvriendelijkheid. Deze binnencamera gaat zelfs nog een stapje verder met de introductie van een mechanische privacysluiter. De implementatie van de sluiter is niet uniek, maar de toepassing wel.

Nu bestaan er wel meer beveiligingscamera’s die zo'n sluiter hebben. Die kun je soms via een schakelaar op het apparaat omzetten, en anders via de app. Een fysieke knop hiervoor is de meest veilige optie, aangezien die niet kan worden 'gehackt'. In het geval van deze Netatmo kunnen we de sluiter alleen via de app omhoog en omlaag doen. Dat kun je ook automatisch laten doen, bijvoorbeeld wanneer de camera een gezicht herkent. Dan schakelt de camera zichzelf als het ware uit op het moment dat je zelf binnen bent, waardoor er ook geen opnamen gemaakt (hoeven te) worden.

©Wesley Akkerman

De achterkant van het apparaat.

Meer gemoedsrust

Door de sluiter een automatische functie te geven, hoopt Netatmo meer gemoedsrust te kunnen bieden. Er zijn namelijk mensen die zich nog steeds zorgen maken om hun privacy en de opnamen die van hen gemaakt worden zodra ze ergens binnenstappen. Bij bedrijven en horecagelegenheden heb je daar weinig invloed op, maar bij jezelf, vrienden of familieleden thuis dus iets meer. Het systeem mag dan wel niets opnemen met de sluiter omlaag, maar technisch gezien kan die nog wel meeluisteren. De microfoon wordt namelijk niet afgedekt.

De automatische stand kun je op twee manieren activeren: via gezichtsherkenning en middels geofencing. Op basis van een geregistreerd gezicht of je locatie kan de camera de beeldopnamen dus uitschakelen. Nu kun je via de app 'handmatig' de sluiter openen op het moment dat je van huis gaat, maar ook dat kun je op basis van geofencing regelen. Zodra je het huis verlaat, gaat de sluiter omhoog en houdt de Netatmo Binnencamera Advance alles voor je in de gaten. Uit onze praktijktests blijkt dat allemaal prettig en snel te werken.

©Wesley Akkerman

De binnencamera met het klepje dicht...

©Wesley Akkerman

...en vervolgens met het klepje open.

Veel mogelijkheden

Verder beschikt het systeem over allerlei zaken die we elders ook zien. Dat is geen kritiek, want het is alleen maar goed als er een soort basis van je persoonlijke beveiliging bestaat. De Advance beschikt over een kijkhoek van 130 graden, een 2K-resolutie en HDR-beeldkwaliteit. Daardoor film je niet alleen een groot deel van de omgeving, ook staat alles er haarscherp en kleurrijk op. Je kunt de Binnencamera Advance koppelen aan 2,4- en 5GHz-netwerken en kunt hem aan het stroomnet aansluiten via een stekker of de Power over Ethernet-kabel.

Je kunt hem op een kast neerzetten of aan de muur of het plafond bevestigen. Het product beschikt daarnaast over beam forming-technologie, waardoor mensen aan de andere kant goed verstaanbaar zijn. Dat is niet zozeer handig voor het kunnen verstaan van dieven, maar je zou een camera bij een baby of bejaarde in de kamer kunnen plaatsen en diegene kunnen verstaan of horen als er iets gebeurt. De audio klinkt goed verstaanbaar binnen de app, en aan de andere kant hebben we ook geen klachten ontvangen over de speakerkwaliteit.

©Wesley Akkerman

Meldingsmogelijkheden

Het is daarnaast de bedoeling dat de Netatmo Binnencamera Advance je zo min mogelijk stoort. De fabrikant probeert om die reden een minimum aan meldingen te versturen. Aanvankelijk viel dat nog best tegen, maar dat kwam doordat het apparaat nog niet alle gezichten in huis herkende. Toen we dat eenmaal hadden ingesteld, daalde het aantal notificaties dat we binnenkregen aanzienlijk. Daar moeten we bij vermelden dat het soms maar net aan de hoek van de camera ligt of hij je herkent of niet, maar binnen de app kun je zelf instellen wie wie is om het aantal meldingen terug te brengen.

Via de overzichtelijke en nette applicatie is het daarnaast verder mogelijk de notificaties op je voorkeuren in te stellen. Zo kun je zelf bepalen of je ook meldingen van huisdieren, onbekende gezichten of mensen in het algemeen wilt hebben. Je kunt bovendien de sluiter altijd handmatig omlaag zetten als je die meldingen zat bent. Tot slot is het mogelijk meldingen samen te voegen. Als een reeds bekend gezicht binnenkomt met een onbekend persoon, krijg je daar maar één melding van (in plaats van twee). Dat soort mogelijkheden kunnen we alleen maar waarderen.

Een andere functie die ons bevalt, is de opslag. Je slaat de beelden lokaal op, op een microSD-kaartje. Je krijgt er standaard een kaartje van 8 GB bij. Daardoor word je niet meteen op extra kosten gejaagd. Wat wel een beetje tegenvalt, is het gebrek aan een melding als je het kaartje verwijdert. Als iemand dus binnen is en die haalt de kaart eruit, dan weet je dat niet. Lijkt ons een enorme vergissing, maar ondertussen is het ook iets wat je mogelijk later kunt toevoegen als fabrikant. Daar hopen wij in elk geval op.

Netatmo Binnencamera Advance kopen?

Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

▼ Volgende artikel
9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger
© Wesley Akkerman
Huis

9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger

Als je geen robotstofzuiger wil, maar je wil het jezelf wel gemakkelijk maken, dan kom je al snel uit op een nat-droogstofzuiger. Dat is een traditionele stofzuiger met een dweilfunctie. Omdat dit soort apparaten nog redelijk nieuw zijn, maken veel mensen dezelfde fouten.

Hier alvast een overzicht van handelingen die je beter niet kunt doen met je nat-droogstofzuiger – in het artikel staan nog meer zaken.

  • Niet van modus wisselen
  • Niet goed opbergen
  • Te grote dingen willen opzuigen
  • Geen rekening houden met een houten vloer
  • Verf of vlambare vloeistoffen opzuigen

Hoewel het technisch gezien mogelijk is een nat-droogstofzuiger op alle typen houtvloeren te gebruiken, is het toch af te raden als het gaat om onbewerkt of onafgewerkt hout. Dat komt doordat een onafgewerkte houten vloer geen beschermende afdichtingslaag heeft. Als die onbehandeld blijft, absorbeert het hout gemakkelijk water of vocht van een nat- en droogzuiger. Dat kan ervoor zorgen dat de vloer kromtrekt of na verloop van tijd zelfs splijt.

Verkeerde dingen opzuigen

Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat je met een nat-droogstofzuiger dingen opzuigt waar het apparaat niet goed mee overweg kan. Denk aan grotere objecten die nog weleens op de vloer liggen, zoals hondenbrokken. Als je tegelijkertijd dweilt en stofzuigt, kan zo'n object klem komen te zitten bij de dweilkop, een filter of verderop in het systeem. Gebeurt dat regelmatig, dan is het verstandig om voortaan eerst even op te ruimen voordat je de stofzuiger aanzet.

In dezelfde lijn geldt: glasscherven of andere scherpe voorwerpen kun je beter eerst handmatig opvegen met een stoffer en blik. Ook gewone en robotstofzuigers zijn hier niet tegen bestand – de kans op schade aan interne onderdelen is groot. Vermijd bovendien altijd het opzuigen van brandbare vloeistoffen, want die kunnen bij contact met elektrische onderdelen ontbranden.

©Wesley Akkerman

Leeg de vuilwatertank regelmatig.

Tot slot nog even over het opzuigen van verf. Het kan verleidelijk zijn om verfspetters weg te halen met de dweilkop van bijvoorbeeld de Dreame H15 Pro, maar dat is echt geen goed idee. Zowel natte als droge verf kan het systeem verstoppen, waardoor vuil zich ophoopt en filters beschadigd raken. Kom je verf op de vloer tegen, pak dan liever een emmer met warm sop en een doek of spons. Daarmee voorkom je problemen én krijg je het meestal ook gewoon beter schoon.

Van modus wisselen en meer

Het is ook slim om de nat-droogstofzuiger af en toe in een andere modus te gebruiken, zodat hij altijd optimaal blijft presteren. Bij tests op de redactie gebruiken we standaard de automatische stand, waarbij het apparaat zelf de zuig- en dweilintensiteit aanpast aan de situatie. Maar schakel gerust de dweilfunctie eens uit als je alleen wat stof wilt verwijderen. Dat ontlast het systeem en kan de levensduur van het apparaat flink verlengen.

Besteed daarnaast voldoende aandacht aan het onderhoud van de verschillende onderdelen. Tijdens het gebruik zie je vaak vanzelf dat de vuilwatertank volloopt. Leeg deze regelmatig – bij voorkeur na elke schoonmaakbeurt – om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt. Dweil je vaak, dan is dat nog belangrijker: je wilt natuurlijk voorkomen dat je bij het legen vervuild water morst.

Controleer ook regelmatig de staat van de filters. In sommige gevallen kun je dat zelfs via de app doen. Zit er te veel stof in, dan gaat dat ten koste van de zuigkracht. En tot slot: zet de nat-droogstofzuiger altijd netjes rechtop in het oplaadstation. Zo kan het systeem zichzelf opladen én onderhouden – denk aan het automatisch drogen van de borstel, wat nare geurtjes helpt voorkomen. Kleine moeite, groot effect!

Heb je nog geen nat-droogstofzuiger?

Dan is dit je kans – bekijk hier de beste deals!