ID.nl logo
11 tips voor de aanschaf van een drone
© PXimport
Zekerheid & gemak

11 tips voor de aanschaf van een drone

Drones waren lange tijd voor consumenten onbetaalbaar, maar inmiddels zijn de onbemande vliegtuigjes al vanaf een paar tientjes te koop. Wie iets meer geld uitgeeft, kan er zelfs luchtfoto's mee maken! We leggen uit welke soorten drones er verkrijgbaar zijn en op welke specificaties je moet letten.

Tip 01: Wat is een drone?

Een drone is simpel gezegd een onbemand vliegtuigje dat je op afstand kunt besturen. Dankzij meerdere propellers aan de bovenzijde lukt het om op te stijgen tot een hoogte van tientallen of zelfs enkele honderden meters. Oorspronkelijk werden drones voornamelijk door het leger ingezet om bijvoorbeeld onbekend terrein te verkennen met video-opnames, grenzen te bewaken of bommen te werpen. Lees ook: De opmars van de drone.

Doordat militaire drones klein van stuk zijn en op grote hoogte vliegen, is het voor vijanden moeilijk om ze te traceren. Tegenwoordig zijn drones ook interessant voor bedrijven en consumenten. Het is bijvoorbeeld mogelijk om hoogspanningsleidingen op grote hoogte te inspecteren. In Afrika zetten beheerders van wildparken tegenwoordig onbemande vliegtuigjes in om stropers te betrappen. Verder zijn drones interessant voor koeriersbedrijven voor de bezorging van pakketjes. Consumenten schaffen een onbemand vliegtuigje doorgaans aan om leuke stunts uit te halen of mooie foto- en video-opnames te maken.

©PXimport

Tip 01 Pakjesdienst DHL heeft een eigen drone om goederen op het Duitse Waddeneiland Juist te bezorgen.

Tip 02: Quadcopter

Drones zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Je bepaalt vooraf wat je voornaamste doel is. De meeste drones voor consumenten zijn quadcopters. Vier propellers drijven deze apparaatjes aan. Met behulp van een ingebouwde gyroscoop en versnellingsmeters lukt het om de vier motoren dusdanig aan te sturen dat het vrij eenvoudig is om stabiele vluchten te maken. Twee propellers draaien rechtsom en twee linksom, waardoor de drone in staat is om via opwaartse druk op te stijgen.

De quadcopter kan diverse bewegingen maken door de snelheid van de vier motoren te wijzigen. Wanneer je het leuk vindt om stunts uit te halen, heb je niet zo'n duur exemplaar nodig. Bij stunts kun je denken aan loopings en flips. Vanaf ongeveer dertig euro zijn er al zeer kleine quadcopters te koop. Drones met een ingebouwde camera zijn helemaal interessant. Vanaf grote hoogte maak je hiermee prachtige opnamen van bijvoorbeeld een natuurgebied, strand of meer. Naast modellen met een ingebouwde camera bestaan er ook quadcopters waarop je een eigen camera kunt monteren.

Tip 03 Extra onderdelen

Zodra je een mooie drone op het oog hebt, controleer dan eerst even of de losse onderdelen van het apparaat leverbaar zijn. Een ongeluk met een onbemand vliegtuig zit namelijk in een klein hoekje. Wanneer je per ongeluk tegen een betonnen muur vliegt of op de grond crasht, is er een grote kans op propellerschade. Voor sommige quadcopters kun je propellerbeschermers kopen, zodat ze iets beter tegen een stootje kunnen. In dat geval zit er een soort plastic frame om de drone. Verder is het bij sommige modellen mogelijk om een krachtigere accu te kopen, zodat je de vluchtduur verlengt.

©PXimport

Tip 03 Controleer vooraf of extra onderdelen voor de beoogde drone gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

Wetgeving

Hoe zit het eigenlijk met de wetgeving? Mag je bijvoorbeeld zomaar met een onbemand vliegtuigje overal vliegen? Het antwoord hierop is nee. Het is volgens de regeling Modelvliegen namelijk niet toegestaan om in Nederland boven bebouwing, autowegen, spoorlijnen en mensenmassa's te vliegen. Verder is het verboden om een drone in de buurt van een luchthaven te besturen.

Kortom, een drone is alleen interessant wanneer er in de buurt een geschikte plek voorhanden is, zoals een verlaten strand of natuurgebied. De maximaal toegestane hoogte is hierbij driehonderd meter. Je mag hierbij vanuit de lucht foto's maken. Houd er rekening mee dat recreatief vliegen alleen toegestaan is wanneer je vanaf de grond de hele vlucht voldoende zicht hebt op de drone. Hoewel sommige drones zijn uitgerust met fraaie led-lampjes, mag je helaas niet in het donker te vliegen. Het commercieel gebruik van drones is ten slotte helemaal verboden, behalve wanneer er een ontheffing is verkregen.

Tip 04: Besturing

De meeste drones laten zich besturen door een meegeleverde afstandsbediening of controller. Specifieke modellen zijn daarnaast bestuurbaar via een smartphone of tablet middels een eigen app. Quadcopters hebben een centraal draagpunt en zijn om die reden zeer stabiel. Hierdoor is het relatief gemakkelijk om ze te besturen, zeker vergeleken met een onbemande helikopter. Toch is er wel enige oefening vereist. Kleine drones met een spanwijdte tot dertig centimeter zijn doorgaans geschikt voor zowel binnen als buiten. Daarnaast is het belangrijk dat er bij compacte quadcopters weinig wind staat. De besturing van de meeste drones werkt met diverse kanalen. Ieder kanaal staat hierbij voor een afzonderlijke richting.

Hoe meer kanalen een drone heeft, hoe meer mogelijkheden er dus zijn om een richting te kiezen. Een drone met minimaal vier kanalen heeft de voorkeur, omdat je dan iedere richting op kan. Een drone met zes kanalen is zelfs in staat om ondersteboven te vliegen! De controller van een drone bevat twee sticks waarmee je de snelheid en richting kunt bepalen.

©PXimport

Tip 04 De Parrot AR.Drone 2.0 laat zich bedienen met een smartphone.

Tip 05: Vluchtduur

De vluchtduur is een zeer belangrijke eigenschap van drone. Goedkope types zijn uitgerust met een kleine accu waardoor ze het slechts een paar minuten volhouden. Gespecialiseerde webwinkels vertellen je meestal wel hoelang je kunt vliegen. Neem deze informatie wel met een korreltje zout. De vluchtduur hangt namelijk sterk af van het vlieggedrag. Voer je continu stunts uit op maximale snelheid, dan raakt de accu waarschijnlijk ook wat sneller leeg. Bekijk ook hoe je de batterij van de drone kunt opladen. Duurdere types leveren een adapter mee, terwijl je goedkope drones oplaadt door ze via een usb-kabel aan een computer te 'hangen'. Op de controller staat de accucapaciteit meestal weergegeven, zodat je ongeveer weet hoeveel tijd je nog kunt vliegen.

©PXimport

Tip 05 Kleine drones hebben weinig ruimte voor een accu, waardoor de vluchtduur beperkt is.

Tip 06: Bereik

Het bereik tussen de controller en de drone bepaalt hoe hoog en hoe ver je kunt vliegen. Overigens geldt er in de Nederlandse wetgeving wel een beperking. Sommige drones kunnen maar liefst twee kilometer ver vliegen, maar de maximaal toegestane hoogte bedraagt 'slechts' driehonderd meter, zie ook het kader. Toch is het bij de aanschaf wel opletten geblazen. Goedkope drones van minder dan honderd euro hebben in de praktijk doorgaans een bereik van enkele tientallen meters. Voor het maken van stunts is dat een prima hoogte. Wil je camera-opnamen maken, dan is het wellicht de moeite om iets hoger te vliegen. Je kunt dan namelijk meer land fotograferen. De verbinding tussen de controller en drone komt tot stand via een wifi-verbinding op de 2,4GHz- of 5GHz-band. Als je de drone binnenshuis gebruikt, is het belangrijk dat er in de nabije omgeving geen stoorzenders in de buurt zijn.

©PXimport

Tip 06 In combinatie met de Skycontroller heeft de Bebop Drone een bereik van twee kilometer.

Tip 07: Camera

Als je van plan bent om camera-opnamen te maken, wil je natuurlijk wel dat de beelden haarscherp zijn. Er zijn weliswaar genoeg betaalbare drones tussen de honderd en tweehonderd euro inclusief camera te koop, maar met de kwaliteit hiervan is lang niet iedereen tevreden. Voor dit geld ondersteunt de ingebouwde camera zo'n twee megapixel. Bij filmopnames is dat niet eens zo slecht, want je kunt op een resolutie van 720p of 1080p video's maken. Wanneer je stilstaande beelden op groot formaat wilt afdrukken, heeft een hogere resolutie de voorkeur.

De Parrot Bebop heeft bijvoorbeeld een 14megapixel-camera aan boord. Naast de drones met geïntegreerde camera's, zijn er ook types waarop je een actiecamera van GoPro kunt monteren, zoals de DJI Phantom en WLtoys V303. In dat geval levert de fabrikant een speciale houder mee om op de GoPro-camera te bevestigen. Drones waarop een camera met een groothoeklens is gemonteerd, hebben als voordeel dat je een groot gebied kunt opnemen of fotograferen. Leuk is dat je bij sommige drones op een smartphone of tablet live meekijkt. Op de Parrot Bebob lukt het zelfs om op afstand de hoek van de camera in te stellen.

©PXimport

Tip 07 Op de DJI Phantom 2 bevestig je desgewenst een eigen GoPro-camera.

Tip 08: Opslagdrager

Een drone moet video-opnames en foto's natuurlijk wel ergens opslaan. Let goed op hoe dat bij jouw beoogde drone is geregeld. Wanneer er sprake is van intern flashgeheugen, is het meestal niet mogelijk om hiervan de opslagcapaciteit naderhand nog uit te breiden. Schat dus vooraf in hoeveel capaciteit je ongeveer nodig denkt te hebben. Voor het maken van filmpjes dien je meer opslagruimte te reserveren vergeleken met foto's. Veel drones ondersteunen het gebruik van een externe opslagdrager, zoals een geheugenkaart of usb-stick.

Deze mogelijkheid heeft als voordeel dat je niet telkens genoodzaakt bent om de inhoud van het interne flashgeheugen via een usb-kabel over te hevelen naar een computer. Het gebruik van meerdere microSD-kaarten en usb-sticks lost dit euvel op. Luxe drones zijn daarnaast in staat om de bestanden draadloos naar een mobiel apparaat te verzenden. Types met een goede camera kunnen de beelden zowel in jpg als raw opslaan. Voor filmpjes gebruiken de meeste quadcopters de videocodec H.264.

©PXimport

Tip 08 De meeste drones met een geïntegreerde camera bewaren de beelden op een microSD-kaart.

Tip 09: Gps

Je kunt ervoor kiezen om een drone met een gps-chip aan te schaffen. Hiermee kun je gelijktijdig of achteraf op een plattegrond de route van de vlucht bestuderen. Daarnaast hebben sommige types een zogeheten Go home-functie. Hiermee laat je de drone terugkeren naar de startlocatie. Dat gebeurt op commando of automatisch, wanneer de accu bijvoorbeeld bijna leeg is of er geen communicatie met de controller meer mogelijk is. De kans dat je een dure drone op die manier kwijtraakt, is hierdoor uiterst klein. Met een gps-chip is er echter nog veel meer mogelijk. Mits de fabrikant het ondersteunt, kun je de gewenste locatie op een kaartje aanwijzen. De drone vliegt vervolgens op eigen houtje naar de juiste bestemming.

Door gebruik te maken van gps kunnen bepaalde quadcopters ook stabielere vluchten maken, doordat vliegbewegingen worden gecorrigeerd. Houd er rekening mee dat de aanwezigheid van een gps-chip niet per definitie betekent dat alle mogelijkheden uit deze tip mogelijk zijn. Dat is namelijk per type verschillend. Neem hiervoor eerst de beschrijving van de drone grondig door.

Tip 10: Bluetooth

Drones met een ingebouwde bluetooth-adapter zijn in staat om rechtstreeks met een smartphone of tablet te communiceren. Je kunt de drone dan via een mobiele app bedienen. Het bereik van bluetooth is overigens wel beperkt tot hooguit een meter of twintig. Deze verbinding is dan ook niet zo geschikt voor verre vluchten, maar voor gebruik binnenshuis voldoet het prima.

©PXimport

Tip 10 De MiniDrone Rolling Spider bedien je via bluetooth op een smartphone of tablet.

Tip 11: Veiligheid

Fabrikanten van duurdere drones voegen vaak extra veiligheidsmaatregelen toe. Wanneer er iets mis dreigt te gaan, is de drone zelfstandig in staat om de boel op te lossen. Een voorbeeld hiervan is dat de propellers automatisch stoppen met draaien zodra er iets wordt geraakt. Dit voorkomt schade aan dit onderdeel. Verder is er op de controller mogelijk een knop aanwezig waarmee je de drone direct laat landen bij gevaarlijke situaties. Soms weet de drone precies in welke omgeving het verboden is om te vliegen, bijvoorbeeld indien er een vliegveld in de buurt is.

©PXimport

Tip 11 Zodra de propeller van dit Parrot-vliegsysteem een obstakel raakt, stopt het direct met draaien.

Kooptips

Hoewel drones voor de consumentenmarkt nog niet zo gek lang te koop zijn, is het aanbod al enorm groot. We zetten drie interessante producten in de schijnwerpers.

Cheerson CX-10

Straatprijs gemiddeld: € 30,-

Wie een goedkope drone zoekt om mee te stunten en te leren vliegen, kan de CX-10 van Cheerson overwegen. Deze compacte drone van 29 gram kost slechts dertig euro. Via de meegeleverde controller laat je de quadcopter maximaal acht minuten vliegen. Het bereik is circa twintig meter, dus deze drone is niet geschikt voor verre vluchten. Handig is dat de CX-10 is uitgerust met drie vliegstanden, zodat ook beginners ermee uit de voeten kunnen. Via een usb-kabel laad je deze mini-drone op. Dat duurt ongeveer een kwartier.

©PXimport

Hubsan X4 H107C (versie 2)

Straatprijs gemiddeld: € 70,-

Van deze drone zijn er twee versies in omloop, dus let goed op welke editie je aanschaft. Wie goed zoekt, betaalt tussen de zestig en tachtig euro voor de nieuwste versie. Ondanks de lage aanschafprijs zijn er op deze Hubsan-drone een heleboel functies aanwezig. Zo is de 2megapixel-camera in staat om 720p-beelden te filmen en vervolgens te bewaren op een microSD-kaart. Verder zijn er op het apparaat led-lampjes aanwezig. De fabrikant levert een plastic beschermring mee om de propellers te behoeden voor schade. Het maximale bereik tussen deze drone en de controller is honderd meter. De ingebouwde accu is goed voor een vliegtijd van ongeveer zeven minuten. Via de meegeleverde usb-kabel duurt het ongeveer een uur om de X4 H107C op te laden.

©PXimport

Parrot Bebop

Adviesprijs: € 499,-

Wie het professioneler wil aanpakken, schaft voor zo'n vijfhonderd euro de Parrot Bebop aan. Dit fraaie exemplaar is uitgerust met een 14megapixel-camera. Naast video-opnamen kun je er dus ook scherpe foto's mee maken. Vanaf de grond kan de piloot zelfs de camerahoek bepalen. Dankzij een krachtige wifi-verbinding is er met de standaarduitvoering een bereik mogelijk van 250 meter. Er is een gps-chip in de behuizing gemonteerd. Hierdoor kan de Bebop op aanvraag terugkeren naar de startpositie. Dankzij twee meegeleverde accu's kan deze drone maximaal 22 minuten vliegen. De interne opslagcapaciteit bedraagt 8 GB voor het opslaan van films en foto's. Je koopt voor 900 euro de Parrot Bebob eventueel in combinatie met de Skycontroller. Hiermee is er een groter bereik mogelijk en zijn er meer bedieningsfuncties.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear oordopjes voor minder dan 75 euro
© ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear oordopjes voor minder dan 75 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Muziek- of podcastliefhebber? Niets is zo fijn als ongestoord naar je favoriete nummers of podcasts luisteren. Met deze draadloze oordopjes heb je uitstekend geluid zonder de hoofdprijs te hoeven betalen.

True Wireless wil zeggen dat oordopjes of koptelefoons volledig draadloos zijn, zonder kabel tussen de oordopjes onderling. Ze maken verbinding via Bluetooth met bijvoorbeeld een smartphone. True Wireless wordt vooral gebruikt voor muziek luisteren, bellen en het handsfree bedienen van apparaten, met veel bewegingsvrijheid als belangrijkste voordeel. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Sony WF-C500

Als je aan Sony denkt, denk je aan geluidskwaliteit, en de WF-C500 stelt op dat vlak zeker niet teleur. Het meest opvallende is de DSEE-technologie (Digital Sound Enhancement Engine). Deze techniek herstelt hoge frequentietonen die vaak verloren gaan bij het comprimeren van muziek, zoals bij sommige streamingdiensten. Hierdoor blijven je favoriete nummers rijker en gedetailleerder klinken. De pasvorm is klein en ergonomisch, waardoor ze ook voor langere luistersessies comfortabel in je oren blijven zitten. Met de bijbehorende Headphones Connect-app van Sony kun je het geluid volledig naar je eigen smaak aanpassen met een equalizer. De batterijduur is met 10 uur op een volle lading (en nog eens 10 uur extra via de oplaadcase) meer dan voldoende voor een paar dagen woon-werkverkeer of een lange studiesessie. Hoewel actieve ruisonderdrukking ontbreekt, sluiten de dopjes van zichzelf al redelijk goed af.

🎶Continue audioafspeeltijd: 10 uur (met oplaadcase 20 uur)
🔌Oplaadtijd: 2,5 uur
📡Bluetooth-versie: 5.0

JBL Tune Flex

Het unieke aan de JBL Tune Flex is de flexibiliteit in hoe je ze draagt. Standaard hebben ze een 'open' ontwerp, waardoor je bewust blijft van je omgeving. Dit is ideaal voor in het verkeer of op kantoor. Heb je toch behoefte aan meer isolatie en een diepere basrespons? Dan klik je de meegeleverde afsluitende oortips erop en verander je ze in een traditioneel in-ear model. Deze oordopjes zijn uitgerust met Active Noise Cancelling, warmee je storende achtergrondgeluiden wegfiltert, zodat je je volledig op je muziek of podcast kunt focussen. Het geluid zelf heeft de kenmerkende JBL Pure Bass-signatuur, wat zorgt voor een krachtig en energiek laag. Met de bijbehorende app kun je instellingen zoals de noise cancelling en het geluidsprofiel verder finetunen.

🎶Continue audioafspeeltijd: 8 uur (met oplaadcase 32 uur)
🔌Oplaadtijd: 2 uur
📡Bluetooth-versie: 5.2

Rolfstone Nova

De Rolfstone Nova is een interessant product van Nederlandse bodem. De ANC-functie filtert storende omgevingsgeluiden zoals het lawaai in de trein of het geroezemoes op kantoor effectief weg. Heb je juist wel behoefte aan contact met je omgeving, bijvoorbeeld in het verkeer? Dan schakel je eenvoudig de Ambient Mode in, die omgevingsgeluid juist versterkt doorlaat. De geluidskwaliteit is vol en helder, met een stevige bas die niet overheerst, wat het een prettige allrounder maakt voor verschillende muziekstijlen. Een ander sterk punt is de batterijduur; de oordopjes zelf gaan tot 7 uur mee en met de oplaadcase kun je dit verlengen tot een indrukwekkende 35 uur in totaal. Dankzij de IPX4-classificatie zijn ze bovendien zweet- en spatwaterdicht, waardoor ze ook prima geschikt zijn voor een rondje hardlopen. Ook handig: deze oordopjes kun je ook draadloos opladen!

🎶Continue audioafspeeltijd: 7 uur (met oplaadcase 35 uur)
🔌Oplaadtijd: 50 minuten
📡Bluetooth-versie: 5.2

Yamaha TW-E3B

Yamaha is geen onbekende in de muziekwereld en benadert oordopjes hierdoor net even anders dan de meeste merken. Bij de TW-E3B ligt de focus niet op de zwaarste bas of andere snufjes, maar juist op een natuurgetrouwe geluidsweergave en de gezondheid van je gehoor. Het belangrijkste kenmerk is Yamaha’s unieke ‘Listening Care’-technologie, waarmee het geluid op een intelligente manier wordt aanpgepast wanneer je op een lager volume luistert. Het zorgt ervoor dat je zowel de lage als de hoge tonen helder blijft horen, zonder dat je de muziek hard hoeft te zetten. Hierdoor kun je langer en veiliger genieten van een vol en rijk geluid. De algehele klank is, zoals je van Yamaha mag verwachten, zeer gebalanceerd en authentiek, bedoeld om de muziek te laten klinken zoals de artiest het heeft bedoeld. De oordopjes zelf zijn compact en licht, wat zorgt voor een comfortabele pasvorm. Met een IPX5-certificering zijn ze bovendien bestand tegen zweet en regen, dus een workout of een wandeling in een bui is geen enkel probleem. De batterij gaat zo'n 6 uur mee, met nog eens 18 uur extra via de oplaadcase.

🎶Continue audioafspeeltijd: 6 uur (met oplaadcase 24 uur)
🔌Oplaadtijd: 2 uur
📡Bluetooth-versie: 5.0

Oppo Enco Buds2

Oppo is een merk dat je misschien kent van de smartphones, maar ze maken ook zeer capabele audio-producten. De Enco Buds2 zijn daar een perfect voorbeeld van. Het meest in het oog springende kenmerk is de grote 10mm titanium driver, die zorgt voor een diepe en indrukwekkende basweergave die je normaal in duurdere oordopjes zou verwachten. Via de bijbehorende HeyMelody-app kun je kiezen uit verschillende ‘Enco Live’ geluidseffecten om de audio af te stemmen op jouw voorkeur, zoals een ‘Bass Boost’ voor nog meer impact. Een andere handige feature is de speciale ‘Game Mode’ die de vertraging tussen beeld en geluid minimaliseert, wat ideaal is voor het kijken van video’s of het spelen van games op je telefoon. De batterijduur is met 7 uur per lading en een totaal van 28 uur met de case uitstekend. De bediening gaat via aanraking en is ook nog eens te personaliseren. Dit alles maakt de Oppo Enco Buds2 een zeer complete en betaalbare keuze.

🎶Continue audioafspeeltijd: 7 uur (met oplaadcase 28 uur)
🔌Oplaadtijd: 1,5 uur
📡Bluetooth-versie: 5.2

▼ Volgende artikel
Honor 400 review – Boeiende midranger
© Rens Blom
Huis

Honor 400 review – Boeiende midranger

Honor is in Nederland – na al die jaren aanwezigheid – nog steeds een klein merk met een beperkte bekendheid. Best zonde, want toestellen als de Honor 400 laten zien dat de fabrikant een goede prijs-kwaliteitverhouding kan bieden. In deze review lees je meer over deze midrange smartphone.

Uitstekend
Conclusie

De Honor 400 is een waardevolle toevoeging aan het midrange smartphonesegment. Het toestel laat op veel vlakken een (erg) positieve indruk achter en krijgt zes jaar softwareupdates, waardoor je hem lang kunt gebruiken. Wij zijn al met al enthousiast over de Honor 400.

Plus- en minpunten
  • Premium ontwerp...
  • Goed scherm
  • Lange accuduur
  • Zes jaar software-updates
  • ...maar niet helemaal waterdicht
  • Minder krachtig dan sommige concurrenten
  • Drukke software

Strak ontwerp

Een midrange smartphone kan er heus premium uitzien, bewijst Honor met zijn nieuwste model. De Honor 400 heeft een frame van kunststof, een achterkant van mat glas en oogt naar onze mening erg fraai. Met 184 gram is de smartphone van gemiddeld gewicht. Je kunt hem lastig met één hand bedienen, wat vooral te wijten is aan het forse 6,55inch-scherm.

©Rens Blom

De Honor 400 draagt een IP65-certificering, wat wil zeggen dat hij tegen stof en een flinke regenbui kan. Let op: het toestel is niet bedoeld om mee te nemen in het zwembad. Sommige concurrerende smartphones kunnen dat wel.

©Rens Blom

Goed scherm

Het is vandaag de dag moeilijk om een midrange smartphone met een slecht scherm te vinden. Er is echter een groot verschil tussen een prima en een echt goed scherm. De Honor 400 is voorzien van een echt goed scherm. Het 120Hz-oledscherm heeft een hoge resolutie van 2736 x 1264 pixels, waardoor het beeldscherm scherper oogt dan een standaard Full-HD-display (1920 x 1080 pixels). De kleuren, maximale helderheid en functies om je ogen minder te vermoeien zijn allemaal indrukwekkend.

©Rens Blom

Specificaties

Van een midrange smartphone mag je anno 2025 krachtige en complete hardware verwachten. Honor heeft de expertise in huis om aan die verwachting te voldoen, maar weet ons niet op alle vlakken te overtuigen. Laten we beginnen met de processor. Dat is een Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3. Een echte midrange processor die op zich snel genoeg is voor alle populaire apps. In dit prijssegment kun je echter ook krachtiger smartphones in huis halen. Dat merk je vooral bij het spelen van games. Daar is de Honor 400 geen koning in.

Voor de hoeveelheid werkgeheugen geldt hetzelfde. Met de 8 GB in de Honor 400 hoef je echt niet te klagen, maar er zijn veel concurrerende toestellen die over 12 GB beschikken. Op de lange termijn kun je daar profijt van hebben, want software- en app-updates lijken steeds meer werkgeheugen op te eisen.

©Rens Blom

Honor hecht blijkbaar meer waarde aan de hoeveelheid opslagcapaciteit. Want waar de meeste midrange smartphones het moeten doen met 256 GB, zit er 512 GB in de Honor 400. Een zee aan opslagruimte, waar na de installatie van de smartphone zo'n 475 GB van beschikbaar blijft.

Lange accuduur

De accuduur vinden we een heel belangrijk punt bij een smartphone. Honor scoort hier goed, want de 5300mAh-accu in de Honor 400 houdt het bij ons gemengde gebruik probleemloos een lange dag vol. We laden de smartphone op als we naar bed gaan of doen dat 's ochtends, als we onder de douche stappen. Opladen kan met maximaal 66 watt. Een adapter moet je – door EU-wetgeving – zelf regelen.

Aardig om te vermelden is dat de Honor 400 een silicium-koolstofaccu heeft. Dit nieuwe type accu voor smartphones kan meer energie opslaan, zonder fysiek groter te zijn dan de vorige generatie accu's. Meer energie leidt tot een hogere capaciteit – gemeten in mAh – en zo dus meer stroom voor jou als gebruiker. Steeds meer (midrange) smartphones krijgen een silicium-koolstofaccu. Honor loopt dus in de voorhoede mee.

©Rens Blom

Een 200 megapixel-camera

Achter op de Honor 400 vind je twee camera's en een grote flitser. De hoofdcamera heeft een zeer hoge resolutie van 200 megapixels en combineert al die pixels standaard om betere foto's in een lagere resolutie te maken. De camera presteert ruim voldoende, ook bij minder licht. Over de groothoeklens zijn we minder enthousiast, maar in de meeste situaties kun je er prima mee uit de voeten.

Hieronder van links naar rechts: de hoofdcamera (1X), de groothoekcamera en 4x zoom via de hoofdcamera.

©Rens Blom

Hoewel de Honor 400 geen aparte zoomcamera heeft, kun je wel aardig zoomen. Dat is te danken aan de megaresolutie van de hoofdcamera. Je zoomt in de camera-app in via de hoofdcamera, die eigenlijk een uitsnede maakt van een foto en het 'ingezoomde' resultaat aan je voorlegt. Onderstaande fotoserie laat zien wat je op die manier kunt bereiken. De herenhuizen aan de overkant van de gracht staan er duidelijk genoeg op.

©Rens Blom

Drukke software

De Honor 400 is voorzien van Android 15, voorzien van Honors eigen softwareschil. Die schil vinden we visueel en qua functies nogal druk. We vinden het ook jammer dat Honor wat extra apps zoals TikTok, Temu en Block Blast! op het toestel installeert. Gelukkig kun je ze verwijderen. Positiever zijn we over de samenwerking tussen Google en Honor om allemaal nuttige AI-functies in de telefoon te bakken. Daar kun je zeker leuk mee experimenteren.

©Rens Blom

Tot slot het updatebeleid. Honor scoort goede punten door de smartphone zes jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates te geven. Dat is langer dan veel concurrenten.

Conclusie: Honor 400 kopen?

De Honor 400 is een waardevolle toevoeging aan het midrange smartphonesegment. Het toestel laat op veel vlakken een (erg) positieve indruk achter en krijgt zes jaar software-updates, waardoor je hem lang kunt blijven gebruiken. Wij zijn al met al enthousiast over de Honor 400.