ID.nl logo
10 vragen en antwoorden over Windows 10
© PXimport
Zekerheid & gemak

10 vragen en antwoorden over Windows 10

De Windows 10-upgrade morrelt al maanden aan 'de deur' van Windows 7/8.1 en misschien ben je inmiddels al overgestapt. We hebben de tien belangrijkste vragen over de upgrade naar Windows 10 op een rijtje gezet.

01 Blijft de gratis Windows 10-upgrade werken na 29 juli 2016?

De gratis Windows 10-upgrade werd dit jaar op 29 juli uitgebracht voor computers met Windows 7/8.1 en Windows Phone 8.1-apparaten. De enige voorwaarde voor de gratis upgrade is dat je deze uitvoert binnen een jaar. Na 29 juli 2016 kun je niet meer gratis overstappen. Als Windows 10 eenmaal geïnstalleerd is, dan blijft het besturingssysteem functioneren (inclusief nieuwe updates) gedurende de 'levensduur' van je apparaat. Lees ook: In 10 stappen wegwijs in Windows 10.

02 Welke virusscanners zijn geschikt voor Windows 10?

Vrijwel alle beveiligingsprogramma's ondersteunen Windows 10. Raadpleeg bij twijfel de website van de antivirussoftware voor een nieuwere versie. Het is overigens aan te bevelen om je beveiligingssoftware te verwijderen voordat je de Windows 10-upgrade uitvoert. Het is niet te voorspellen welke invloed jouw beveiliging heeft op de upgradeprocedure. Beveiligingsprogramma's kunnen vage problemen veroorzaken bij ingrijpende wijzigingen zoals een Windows-upgrade. Na de upgrade kun je het programma opnieuw installeren. Windows 10 heeft overigens al basisbeveiliging aan boord bestaande uit een firewall, SmartScreen en antivirusoplossing Windows Defender.

©PXimport

Nog geen geschikte virusscanner? Windows Defender biedt goede basisbescherming in Windows 10.

03 Ik wil nog niet upgraden naar Windows 10. Hoe kan ik dat uitstellen?

Als je alle updates voor Windows 7/8.1 installeert en je computer aan de systeemeisen voldoet, krijg je een melding dat je de gratis upgrade naar Windows 10 kunt reserveren. Vervolgens bepaal je zelf wanneer (en of) je de upgrade uitvoert. Dit kan tot 29 juli 2016.

04 Werken al mijn programma's nog na de Windows 10-upgrade?

Deze vraag is niet met een simpel 'ja' of 'nee' te beantwoorden. De installatieprocedure van de Windows 10-upgrade doet een compatibiliteitscontrole, maar dit biedt geen volledige garantie. Zorg dat je over de meest recente versie beschikt van je programma's. Veel software heeft hiervoor een ingebouwde updatefunctie. Gebruik PatchMyPC of een ander updateprogramma om je freeware bij te werken. Schakel eventueel overbodige programma's (tijdelijk) uit van de opstartprocedure via Ctrl+Shift+Esc (Windows Taakbeheer), tabblad Opstarten.

©PXimport

Gebruik PatchMyPC om de meest recente versie op te halen van je freewarecollectie.

05 Is de Windows 10-upgrade echt veilig en kan ik altijd terug naar mijn vorige situatie?

Een upgrade naar een nieuwe Windows versie is altijd een risico, maar meestal gaat het goed. Je kunt de upgrade binnen een maand terugdraaien naar Windows 7 of 8.1. Ook deze procedure is niet zonder risico, maar verloopt meestal probleemloos. Als je er echt zeker van wilt zijn dat je altijd terug kunt keren naar een eerdere situatie, maak dan eerst een 'image-bestand' van je volledige SSD/harde schijf naar een externe harde schijf.

06 Mijn apparaat werkt niet meer onder Windows 10, en nu?

Windows 10 biedt uitgebreide hardware-ondersteuning. Toch kan het gebeuren dat bepaalde apparaten niet direct functioneren zoals je gewend was. Meestal hebben meer mensen last van hetzelfde probleem. Raadpleeg eerst de website van de fabrikant en kijk of het apparaat officieel wordt ondersteund. Zoek via Google naar het merk en exacte type gevolgd door de aanvulling 'problem Windows 10' of 'driver Windows 10'.

07 Ik wil geen Windows 10. Hoelang kan ik Windows 7/8.1 nog blijven gebruiken?

Upgraden is niet verplicht. Je kunt Windows 7/8.1 dus blijven gebruiken en Microsoft zal ook voor deze besturingssystemen 'pleisters' (patches) en updates blijven uitbrengen. Microsoft ondersteunt Windows 7 mét SP1 tot 14 januari 2020. Voor Windows 8 met de 8.1-update ligt de 'houdbaarheidsdatum' op 10 januari 2023. Hierna kun je nog werken met je computer, maar vervalt de uitgebreide ondersteuning.

©PXimport

Geen zin in Windows 10? Windows 8.1 wordt nog tot 10 januari 2023 ondersteund.

08 Waarom zijn er zo veel problemen met Windows 10?

Als je op internet zoekt naar ervaringen met Windows 10, valt op dat veel mensen problemen ondervinden. Computers crashen na de upgrade, werken traag en apparaten weigeren dienst. Dit plaatsen we even in het juiste perspectief. Voor de stortvloed aan 'Windows 10-klagers' geldt hetzelfde als voor andere producten: hoe meer mensen hetzelfde complexe product gebruiken, des te meer mensen er problemen mee hebben. Tel hierbij op dat je mensen die prettig werken met Windows 10 vrijwel nooit terugvindt op fora en je hebt een aardig inzicht in een vertekende werkelijkheid. In de praktijk valt het gelukkig mee en is de kans op problemen na de Windows-upgrade klein en geniet je alle voordelen van de meest recente Windows-versie.

09 Heeft Windows 10 het op mijn privacy gemunt?

Privacy is in 2015 ver te zoeken. De meeste mensen hebben geen idee welke diensten toegang hebben tot bestanden, informatie en waar dit allemaal wordt opgeslagen. Dit geldt in het bijzonder voor smartphones, apps en gekoppelde diensten. Het eindresultaat is meer gebruiksgemak voor de eindgebruiker, maar ook een Walhalla voor de reclame-industrie. Windows 10 wil veel van je weten. Toch valt dit in het niet bij sommige smartphone-apps die we met één vingerbeweging ons complete adresboek, agenda, locatie en nog veel meer laten kopiëren. Toch raden we je aan de privacy-instellingen goed door te nemen.

©PXimport

De privacy-instellingen van Windows 10 zijn overzichtelijk en je kunt ze eenvoudig wijzigen.

10 Ik heb een andere vraag, waar kan ik terecht?

Heb je meer vragen over Windows 10, het gebruik ervan of ondervind je problemen? Dan kun je op veel plekken terecht. Help andere lezers en vind je antwoorden bij Vraag & antwoord op onze website. Je kunt ook terecht bij diverse vraagbaken van Microsoft. Het Engelstalige forum heeft de meeste onderwerpen en antwoorden.

Windows 10-ondersteuning (Engelstalig), www.tiny.cc/w10one

Windows 10-ondersteuning (Nederlandstalig), www.tiny.cc/w10onnl

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 stille inbouwvaatwassers met een hoge review-score
Huis

Waar voor je geld: 5 stille inbouwvaatwassers met een hoge review-score

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je in de markt voor een nieuwe inbouwvaatwasser? Wij hebben de vijf stilste modellen voor je onder elkaar gezet, die ook nog eens goed worden beoordeeld door consumenten die hem al in huis hebben staan.

ETNA VW740NC

De ETNA VW740NC is een volledig geïntegreerde inbouwvaatwasser met een moderne uitstraling en een stille werking (slechts 40–45 dB). Deze vaatwasser is bij uitstek geschikt voor grotere huishoudens dankzij zijn ruime binnenruimte en flexibele indeling, onder meer dankzij een verstelbare bovenkorf. Gebruikers waarderen het apparaat vooral vanwege de gebruiksvriendelijkheid, de stille werking en de degelijke bouwkwaliteit.

Dit model biedt meerdere wasprogramma's, waaronder een eco-stand, intensief programma, snelwas en uitgestelde starttijd. De bediening is intuïtief met tiptoetsen en het display geeft duidelijke feedback. De machine beschikt ook over een aquastop en kinderbeveiliging, wat het apparaat extra veilig maakt. Met zijn score van 8,7 op Kieskeurig.nl (op basis van 11 reviews) is dit een zeer goed beoordeeld model.

ETNA VW842N / 739866

Ook van ETNA is deze VW842N ; een volledig geïntegreerde inbouwvaatwasser met een sterke balans tussen prijs, prestaties en gebruiksgemak. Met een geluidsniveau van slechts 45 dB behoort hij tot de stillere modellen op de markt.

Het apparaat biedt ruimte aan een royale lading vaatwerk en is daarmee geschikt voor middelgrote tot grote huishoudens. Hij beschikt over meerdere programma's, waaronder eco, intensief, snel en automatisch. Deze functies zijn eenvoudig te selecteren via het bedieningspaneel dat bij het openen van de vaatwasser zichtbaar wordt.

De reviews op Kieskeurig.nl (51 beoordelingen met een cijfer van 8,5 gemiddeld) spreken vooral positief over de stille werking, het strakke design en de efficiëntie van de vaatwasser. Veel gebruikers geven aan dat de binnenruimte goed in te delen is, mede dankzij een in hoogte verstelbare bovenkorf.

Inventum IVW6008AXL

De Inventum IVW6008AXL is een inbouwvaatwasser met een geluidsniveau van maximaal 47 dB. Deze vaatwasser is 60 cm breed en biedt daarmee voldoende ruimte voor grote vaat van 13 couvert, geschikt voor huishoudens van 3–5 personen. De indeling is praktisch, met inklapbare rekken en ruimte voor een bestekmand.

Met zijn energieklasse A+++ is hij lekker zuinig en dat maakt het voor veel gebruikers een aantrekkelijk model. Deze vaatwasser krijgt een mooie 8,8 van gebruikers. Hij beschikt over 5 programma's, waaronder eco, intensief, normaal en een snelprogramma.

Samsung DW60CG530B00ET

Deze Samsung-vaatwasser – met een wel erg lange modelnaam – is eenvoudig in gebruik en efficiënt. Hij bespaart energie, tijd en moeite bij het afwassen van verschillende soorten keukengerei. De onderdelen zijn makkelijk te verwijderen en in te stellen, en de deur opent automatisch voor extra gemak. Met een D-energielabel is deze vaatwasser energiezuinig en levert hij toch schone vaat.

De Auto Open-functie opent de deur na het spoelen automatisch een stukje, ongeveer 10 centimeter, zodat stoom kan ontsnappen en de vaat sneller droogt; dat geldt dan vooral voor plastic en kleine items. Met een gemiddeld cijfer van 8 wordt hij goed beoordeeld door eigenaren van deze vaatwasser.

Siemens SN611X15TN

De Siemens SN61IX15TN is een geïntegreerde vaatwasser met een zwart paneel, geschikt voor middelgrote huishoudens met een capaciteit van 12 couverts. Hij is goed beoordeeld met een gemiddeld reviewcijfer van 9 en biedt een halve beladingsoptie voor dagen met minder afwas. Ook heeft hij extra functies zoals een beladingssensor, afwasmiddelherkenning en drievoudige waterbeveiliging voor veilige en effectieve werking. Met een geluidsniveau van 46 decibel en een waterverbruik van 9,5 liter per cyclus is deze vaatwasser een duurzame keuze.

Daarnaast zijn er vier instelbare temperatuurinstellingen en diverse programma-opties, evenals wifi-bediening voor extra gemak. Let wel op: deze vaatwasser is niet geschikt voor onderbouw en past alleen in een nis van 81,5 tot 87,5 cm hoog, 60 cm breed en 55 cm diep.

▼ Volgende artikel
1 op de 5 huishoudens heeft last van vocht of schimmel in huis: dit kun je ertegen doen
© Gustavo
Energie

1 op de 5 huishoudens heeft last van vocht of schimmel in huis: dit kun je ertegen doen

Schimmel in huis is een veelvoorkomend probleem: volgens het CBS heeft één op de vijf huishoudens er last van. De boosdoener? Vocht. Schimmel groeit graag op warme, vochtige plekken. Aan de temperatuur in huis kun je vaak niet al te veel veranderen, maar aan vocht kun je wél iets doen. In dit artikel lees je hoe je schimmel voorkomt én bestrijdt, stap voor stap.

In dit artikel lees je:

  • Waar vocht in huis vandaan komt
  • Hoe je een vochtprobleem herkent
  • Wat de gevolgen van schimmel zijn
  • Hoe je schimmel voorkomt
  • Hoe je schimmel in de badkamer verwijdert
  • Hoe je schimmel op muren en plafonds verwijdert

welke planten helpen bij het verminderen van vocht

Lees ook: 8 slimme manieren om toch vocht tegen te gaan wanneer je geen luchtontvochtiger hebt

Waar komt het vocht vandaan?

Vocht in huis komt meestal door condensatie, doorslaand vocht of opstijgend vocht. Condens ontstaat bij het douchen, koken of zelfs door ademhalen: waterdamp slaat neer op koude oppervlakken, vooral in slaapkamers, keukens en badkamers. Bij oudere huizen kan regenwater via beschadigd voegwerk of een versleten gevel naar binnen dringen – dat noemen we doorslaand vocht. Tot slot kan vocht uit de bodem via muren omhoogtrekken, vooral als de waterkering in oude woningen niet op orde is. Je ziet dat vaak in kruipruimtes of op keldermuren.

Hoe herken je een vochtprobleem?

Een zichtbare schimmelplek op de muur is overduidelijk, maar vaak zijn er al eerder subtiele signalen die wijzen op te veel vocht in huis. Denk aan behang of verf die loslaat, condens aan de binnenkant van ramen, een aanhoudende muffe geur of zachte, aangetaste plekken in houten kozijnen. Twijfel je of je huis te vochtig is? Met een hygrometer kun je dat eenvoudig controleren. Deze meet de luchtvochtigheid in huis, die idealiter tussen de 40 en 60 procent ligt. Kom je structureel boven de 60 uit, dan is het tijd om maatregelen te nemen.

©photo-nmsk.ru Burdun Ilja

Wat doet schimmel met je gezondheid? Schimmelsporen kunnen bestaande klachten verergeren. Mensen met astma, bronchitis of allergieën kunnen er benauwd van worden, last krijgen van hoesten of niezen, of hoofdpijn ontwikkelen. Kinderen en ouderen zijn extra gevoelig. Schimmel is dus niet alleen lelijk, maar ook ongezond.

Schimmel voorkomen = vocht aanpakken

Tegen vocht helpt vooral één ding: de oorzaak aanpakken. Bij condensatievocht is ventilatie de sleutel. Zet ramen open of installeer ventilatieroosters. Liever geen koude lucht binnen? Kies dan voor een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Doorslaand vocht los je op door de gevel te impregneren of te laten herstellen als het voegwerk beschadigd is. En bij opstijgend vocht helpt het injecteren van de muur met een vochtwerende gel: zo voorkom je dat bodemvocht verder omhoog kruipt.

Lees ook: Een goed ventilatiesysteem is belangrijk voor je gezondheid

Schimmel verwijderen in de badkamer

Zie je zwarte puntjes op muren, voegen of kitranden in de badkamer? Dan heb je waarschijnlijk te maken met schimmel. Die kun je verwijderen met een sodaoplossing: los 6 gram soda op in een liter warm water en schrob de aangetaste plekken schoon met een harde borstel of een oude tandenborstel. Spoel daarna goed na. Helpt dat niet voldoende, dan kun je een bleekoplossing gebruiken: meng 25 ml bleek met een liter water, dep dit op de schimmel en laat het opdrogen. Zorg hierbij altijd voor goede ventilatie. Om te voorkomen dat de schimmel terugkomt, is het belangrijk om vocht snel af te voeren. Zet na het douchen een raam open of gebruik de ventilatie, droog natte oppervlakken direct af, verwarm de ruimte vóór het douchen en vervang beschadigde voegen of kitranden op tijd.

©nadisja

Schimmel verwijderen van muren en plafonds

Zit er schimmel op muren of plafonds buiten de badkamer, bijvoorbeeld in de woonkamer of slaapkamer? Ook dan kun je het zelf aanpakken, mits het om oppervlakkige aanslag gaat. Maak een oplossing van soda (6 gram op 1 liter warm water) en schrob de aangetaste plekken met een harde borstel. Bij hardnekkige vlekken kun je bleekmiddel gebruiken: 25 ml op 1 liter water, aanbrengen met een spons en laten drogen. Probeer dit wel eerst uit op een onopvallend plekje, om te zien of het je behang of verf niet verkleurt of beschadigt. Ventileer de ruimte goed tijdens én na het schoonmaken. Controleer of de oorzaak is aangepakt — zoals slechte ventilatie of koudebruggen — want zonder dat keert de schimmel snel terug. Let op: als het om grote oppervlakken gaat of de schimmel diep in het materiaal zit, schakel dan een specialist in.

Planten tegen schimmel in huis Wist je dat sommige kamerplanten vocht opnemen uit de lucht? Dit zijn vijf groene hulpjes die kunnen helpen:

  • Orchidee: leeft van luchtvochtigheid, ideaal voor vensterbanken
  • Lepelplant: mooie witte bloemen, neemt veel vocht op via het blad
  • Sanseveria: doet het goed in warme, vochtige ruimtes zoals de badkamer
  • Palm: zuivert lucht én neemt vocht op
  • Varen: groeit goed op donkere, vochtige plekken Let op: sommige planten zijn giftig voor huisdieren. Controleer dat dus eerst voordat je ze neerzet.

©New Africa - stock.adobe.com

Wat als je een huis huurt?

Heb je een koophuis, dan is het duidelijk: je zult alle problemen zelf moeten (laten) oplossen. Maar wat als je een huis huurt? Hieronder lees je wat jij kunt doen en wat de verhuurder moet doen.

✅ Dit kun je zelf doen:

  • Dagelijks ventileren (ramen open, ventilatieroosters gebruiken)

  • Schimmel schoonmaken met soda of bleek

  • Luchtvochtigheid meten met een hygrometer

  • Natte oppervlakken na douchen of koken direct drogen

  • Verwarming slim gebruiken om condens te voorkomen

📞 Neem contact op met je verhuurder als:

  • Muren of plafonds vochtig blijven ondanks ventileren

  • Het voegwerk of de gevel duidelijk beschadigd is

  • Er sprake is van lekkage of opstijgend vocht

  • Schimmel steeds terugkomt, ook na schoonmaken

  • Er sprake is van slechte of ontbrekende ventilatievoorzieningen

Bij aanhoudende problemen ben je als huurder niet verplicht het zelf op te lossen. Woningcorporaties en verhuurders zijn verantwoordelijk voor een gezonde leefomgeving — inclusief het verhelpen van bouwkundige oorzaken van vocht en schimmel.