ID.nl logo
Welke opties zijn er voor slimme buitenverlichting op zonne-energie?
© Ryhor Bruyeu (Grisha Bruev)
Zekerheid & gemak

Welke opties zijn er voor slimme buitenverlichting op zonne-energie?

Slimme buitenverlichting op zonne-energie is een handige oplossing als je lampen wilt plaatsen op plekken waar geen stroompunt in de buurt is. In dit artikel lees je welke opties je hebt als het om slimme solarlampen gaat.

Na het lezen van dit artikel heb je een goed beeld van:

  • De opties die er zijn voor slimme buitenverlichting op zonne-energie

  • De voor- en nadelen van slimme solarlampen

  • Of je slimme accessoires nodig hebt (en welke dat zijn)

  • Ook interessant: Waar moet je op letten bij slimme verlichting voor buiten? - Je leest het hier!

Slimme solarverlichting bestaat uit buitenlampen met een zonnepaneel dat veelal in de armatuur is ingebouwd. Er bestaan echter ook varianten waarbij een extern zonnepaneel wordt gebruikt dat aan de lamp gekoppeld is. Solarlampen slaan overdag energie afkomstig uit zonlicht op in een ingebouwde accu, waardoor de lamp daar 's avonds op kan branden.

Welke slimme lampen werken op zonne-energie?

Het totale aanbod van slimme lampen wordt steeds groter. Het aandeel van slimme lampen op zonne-energie is echter nog vrij beperkt. Zo hier en daar is er bij webshops eentje te vinden. Bijna al deze slimme solarlampen maken gebruik van de software van het Chinese smarthomeplatform Tuya. We zetten er een aantal voor je op een rij.

Het is belangrijk om te weten dat de servers en datacenters van Tuya zich in China bevinden. Smarthomeproducten die op Tuya draaien, sturen (mogelijk ook privacygevoelige) gegevens door naar deze servers. Omdat er in China andere privacyregels gelden dan in het westen, kan dat potentieel privacyrisico’s met zich meebrengen. 

Anderzijds kunnen vrijwel alle apparaten die verbinding maken met internet een risico voor je privacy vormen, ook als de servers zich in westerse landen bevinden. Daarnaast zijn de risico’s bij een slimme lamp kleiner dan bij een slimme camera, vanwege het ontbreken van livebeelden. 

Tuya beweert zelf overigens dat het voldoet aan de internationale privacyregelgeving, zoals de AVG. We raden je aan om altijd goed onderzoek te doen naar een IoT-product en de achterliggende software voordat je tot aankoop overgaat, en op basis daarvan een weloverwogen beslissing te nemen.

©Ryhor Bruyeu (Grisha Bruev)

Hoftronic heeft een slimme solarlamp met lichtsensor en bewegingssensor. De lamp kan als het donker wordt automatisch aan gaan en weer uitspringen als de zon opkomt. Hierdoor brandt de lamp niet langer dan nodig. De slimme grondspot kan naast verschillende wittinten alle kleuren van de regenboog tonen. Het bedienen van de lamp werkt via de Hoftronic Smart-app (gebaseerd op Tuya), maar je kunt hem ook koppelen aan andere smarthomeplatforms. 

Daarnaast heeft het merk een slimme breedstraler met een apart zonnepaneel. Dat heeft als voordeel dat de lamp in de schaduw kan hangen, zolang het paneel maar in de zon hangt. De lamp kan met een afstandsbediening of app worden bediend. Met de app kun je meerdere van dit soort lampen tegelijk bedienen. De schijnwerper werkt op bluetooth. 

Smarthomemerk Calex beschikt over enkele slimme armaturen die op zonne-energie werken, zoals een slimme wandlamp met ingebouwde bewegingssensor en een lantaarnlamp. Een Calex Bluetooth Link is voor deze lampen vereist. Het bedienen van deze producten werkt via de Calex Smart App; ook deze app is gebaseerd op het Tuya-platform.

Heb ik slimme accessoires nodig?

Niet elke slimme solarlamp vereist het gebruik van een hub, maar het draadloos bereik van slimme verlichting op zonne-energie is doorgaans beperkt. In sommige gevallen is het daarom noodzakelijk om een bluetooth mesh-systeem te gebruiken, zoals de eerder genoemde Calex Bluetooth Link. Wanneer dat vereist is, wordt dat door de fabrikant vermeld op de verpakking of de website van het product.

Wat zijn de voordelen van slimme lampen op zonne-energie?

Slimme solarlampen hebben verschillende voordelen. Om te beginnen is het gebruik ervan natuurlijk de ideale manier om energie te besparen. De lampen zijn namelijk niet verbonden met je stroomnetwerk, waardoor ze geen effect hebben op je energierekening. Wel zo prettig met de huidige hoge energietarieven. Bovendien kun je solarlampen eenvoudig plaatsen op plekken in de tuin waar geen stroomvoorziening aanwezig is. 

Hoewel standaard solarlampen meestal automatisch aan- en uitgaan op basis van bewegingen of de hoeveelheid licht die de sensor detecteert, heb je met de slimme variant meer opties. Je kunt deze namelijk op door jou gekozen tijdstippen inschakelen, zoals alleen 's nachts. Zo is je tuin niet volledig donker. En als je meerdere van dit soort lampen gebruikt, kun je ze tegelijkertijd bedienen of als groep laten reageren, bijvoorbeeld op basis van bewegingsdetectie. Daarnaast kan een slimme solarlamp doorgaans kleuren weergeven. Je kunt de kleur en de intensiteit bovendien eenvoudig en snel aanpassen via een app. 

©Vlad Stenko

Wat zijn de nadelen van slimme solarlampen?

Er zijn echter niet alleen voordelen. De werking van slimme solarlampen is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die ze opvangen. 's Winters, als het bewolkt is en wanneer het regent, branden ze mogelijk minder lang. Dat komt doordat het zonnepaneel minder lang wordt blootgesteld aan zonlicht, maar ook doordat de accucapaciteit ‘s winters vermindert door de kou. Daarnaast kunnen er blaadjes of zand op het zonnepaneel terechtkomen, wat de werking van de panelen kan verminderen.

Verder kan een slimme solarlamp doorgaans niet net zo fel schijnen als ‘standaard’ slimme verlichting. Slimme lampen op zonne-energie dienen meestal als sfeerverlichting en niet als functionele verlichting (uitzonderingen zoals de breedstraler van Hoftronic daargelaten). Ook bij het gebruik van solarlampen als sfeerverlichting is de lichtintensiteit over het algemeen lager.

Daarnaast kun je je afvragen of het wel nodig is om voor een slimme lamp op zonne-energie te gaan. Een ‘domme’ solarlamp gaat namelijk ook vanzelf aan zodra het donker wordt. In veel gevallen is het slimme aspect van een buitenlamp op zonne-energie daardoor overbodig. Wanneer je meerdere van dit soort lampen hebt, kun je ze echter wel op hetzelfde moment aan en uit laten gaan. Wanneer de ene solarlamp beweging detecteert, kun je bijvoorbeeld instellen dat de andere solarlampen op andere plekken in je tuin ook aan gaan. 

We sluiten dit artikel af met een open deur: een slimme lamp op zonne-energie kun je natuurlijk niet plaatsen op een plek waar de zon niet schijnt, terwijl dat nou juist vaak een plek is waar je licht wilt toevoegen, namelijk de donkerste gebieden van je tuin. Dat probleem is op te lossen door een slimme solarlamp met een extern zonnepaneel te gebruiken. Dat paneel kun je dan in de zon plaatsen, terwijl de lamp zelf in de schaduw kan hangen.

▼ Volgende artikel
Review Lenovo Yoga Tab Plus – Zonder echte dealbreakers
© Wesley Akkerman
Huis

Review Lenovo Yoga Tab Plus – Zonder echte dealbreakers

Ze lijken terug van weggeweest: Android-tablets. Toegegeven, ze komen niet meer zo vaak uit als voorheen, maar fabrikanten als Samsung, OnePlus en Lenovo blijven in deze tablets investeren. De Yoga Tab Plus is met een prijskaartje van 799 euro een van de duurdere Lenovo-tablets van dit moment. Hoe brengt die het ervan af?

Uitstekend
Conclusie

De Lenovo Yoga Tablet Plus biedt een hoop zaken die we bij de concurrentie niet zien. Denk aan een riant scherm met een antireflectielaag, een bovengemiddeld goede stylus-ervaring en een relatief schone Android-omgeving. Daarnaast presteert het systeem heel goed en wordt de processor bijna niet warm onder hoge druk. Voor die 799 euro krijg je er bovendien direct een toetsenbord en stylus bij. Daarnaast overtreffen de speakers de concurrentie, kun je hier heel goed op werken én gamen en zijn we slechts een paar nadelen tegengekomen die geen echte dealbreakers zijn.

Plus- en minpunten
  • Krachtige processor
  • Fantastische speakers
  • Goede bouwkwaliteit
  • Betaalbaar systeem
  • Software voor werk en entertainment
  • Wordt niet warm
  • Schermkwaliteit
  • Accuduur
  • Meegeleverde accessoires
  • Stylus schrijft fijn
  • Updatebeleid kan beter
  • Geen microSD-kaartsleuf
  • Niet de snelste oplader
  • Kickstand beschermt camera niet

De Lenovo Yoga Tab Plus zorgt ervoor dat je iets te kiezen hebt als het gaat om high-end Android-tablets voor werk en entertainment. Daar waar de OnePlus Pad 2 550 euro en de Samsung Galaxy Tab S10+ ruim 1100 euro kost, besteed je 799 euro aan de Yoga Tab Plus. Dat bedrag gaat niet alleen op aan de tablet: je haalt namelijk ook meteen een stylus, beschermende hoes en een toetsenbord in huis, waardoor je dus direct aan de slag kunt.

De concurrentie

Ter vergelijking: bij Samsung krijg je alleen een stylus en dien je het toetsenbord los te kopen. Een los keyboard kost nog eens 180 euro extra. En vooruit, vergeleken met het keyboard dat Lenovo meelevert, beschermt die het apparaat wel beter. De Samsung-variant gaat namelijk ook óver de cameramodule heen en biedt ruimte om de S Pen op te bergen. De beschermhoes voor de Lenovo bevestig je onder de cameramodule, waardoor het kan zijn dat die alsnog schade oploopt in je tas.

Als we de OnePlus Pad 2 erbij pakken, zien we dat er nog steeds aanbiedingen zijn waarmee je een gratis toetsenbordcover kunt scoren. Als je die los zou moeten kopen, kost dat nog eens 150 euro extra. De beschermhoes met ingebouwde kickstand (die hebben ze trouwens alle drie) gaat los voor 60 euro over de toonbank. Dan zou je dus uitkomen op zo'n 760 euro, een bedrag dat heel dicht bij de Yoga Tab Plus zit.

©Wesley Akkerman

Dezelfde processorprestaties

Als we kijken naar functionaliteit, prijs en prijs-kwaliteitverhouding dan vormen de Tab S10+ en Pad 2 de belangrijkste concurrenten voor de Lenovo Yoga Tab Plus. Natuurlijk zou je ook een aantal goedkopere tablets kunnen meenemen in zo'n vergelijking, maar voor deze recensie hebben we besloten het te houden op recente gelanceerde premium modellen. Dat schetst een goed beeld van de kwaliteit van de drie genoemde producten.

Zowel de Lenovo als de OnePlus beschikken over de Snapdragon 8 Gen 3-processor. Dat is weliswaar een oudere chipset, maar die is nog steeds ontzettend capabel. De Samsung heeft een minder bekende Dimensity 9300+ aan boord, maar qua prestaties zitten ze ongeveer op hetzelfde niveau. Je kunt moeiteloos moderne games spelen en veel taken tegelijkertijd uitvoeren. Het systeem loopt niet vast, heeft geen last van throttling en wordt niet heet of zelfs ook maar warm.

©Wesley Akkerman

Technisch gezien de beste

Daarnaast wordt de Lenovo Yoga Tab Plus met 16 GB werkgeheugen geleverd, terwijl de Pad 2 en Tab S10+ op 12 GB blijven steken. Nu hebben we nog niet meegemaakt dat we het verschil tussen 12 en 16 GB merkten, maar hebben er dan ook niet al te zware taken op uitgevoerd. Voornamelijk werkgerelateerde zaken, hier en daar een game, dagelijks wat video's en zo'n beetje de hele dag door muziek luisteren. Maar mocht je toch meer RAM nodig hebben, dan vind je die dus bij Lenovo.

Qua opslagruimte presteert de Lenovo niet slecht. Je hebt 256 GB tot je beschikking, maar er is helaas geen mogelijkheid om dat uit te breiden via een microSD-kaart. Datzelfde geldt voor de OnePlus Pad 2. Bij Samsung krijg je niet alleen het dubbele aan opslagruimte, ook kun je daar wel degelijk zo'n extra opslagkaartje gebruiken. De Yoga Tab Plus beschikt over het snelste type geheugen (UFS 4.0), maar zonder direct vergelijkingsmateriaal merk je dat niet op.

©Wesley Akkerman

Heb je amoled echt nodig?

Net als de OnePlus Pad 2 beschikt de Lenovo Yoga Tab Plus over een IPS-lcd-scherm. En ja, het amoledscherm van de Tab S10+ is beter. De responstijd is lager (handig voor gamers) en de kleuren zijn veel levendiger en dieper. De resolutie is op alle drie de schermen vergelijkbaar, waardoor je aanvankelijk geen verschillen opmerkt. De Pad 2 heeft technisch gezien de hoogste pixeldichtheid, maar het verschil is praktisch verwaarloosbaar.

Of je een amoledscherm echt nodig hebt, kun je natuurlijk betwisten. De kleuren ogen natuurgetrouw en lekker rijk. De maximale helderheid zou wel iets hoger mogen op de Lenovo, maar over het algemeen is die niet slecht. Zowel binnen als buiten zie je goed wat er gebeurt en kun je tekst prima lezen. Vermijd wel de meest zonnige momenten, want dan merk je dat het apparaat tegen z'n grens loopt (maar daar hebben de concurrenten ook last van).

©Wesley Akkerman

Een beeldscherm om van te smullen

Een van de dingen waar we het meest tevreden over zijn, is het feit dat het display een antireflecterende laag heeft. Daardoor zit je bijna nooit tegen je eigen gezicht aan te kijken. Tenminste, niet als je de tablet binnen gebruikt. Buiten is het een ander verhaal; dan zie je jezelf nog wel eens. Ook wanneer het scherm zwarte balken of delen heeft, kan het zijn dat je iets van een reflectie spot. Maar de Samsung en OnePlus hebben die laag helemaal niet.

Verder doet de verversingssnelheid van 144 Hertz wonderen. Dankzij die hoge frequentie komen een hoop Android-games goed tot hun recht. Bovendien is scrollen een genot: alleen de Pad 2 zit op hetzelfde niveau. De zwartwaarden liggen helaas wat lager dan je zou willen en ogen wat grijzig. Maar we vermoeden dat dit het resultaat is van onze ervaring met oled; anders valt het minder op.

©Wesley Akkerman

Geluid en batterij

Van de speakers zijn we echt onder de indruk. We zeggen niet dat je helemaal zonder bluetoothspeaker of oortjes uit de voeten kunt, maar we hebben geen moment vervelende audio ervaren. We hebben gewoon muziek kunnen luisteren; de audio klinkt warm en vol, met hier en daar een wat blikkerige afwerking. Video's kijken, vooral waarin veel gesproken wordt, is eveneens geen straf. Alles is prima verstaanbaar en prettig hoorbaar.

Met een vermogen van meer dan 10.000 mAh houdt de Lenovo Yoga Tab Plus het daarnaast langer uit dan de concurrentie. Zeker wanneer je hem gewoon een paar dagen laat liggen zonder hem te gebruiken: dat kost hem hooguit een paar procent van de accuduur. Verder kun je hier moeiteloos een dag op werken zonder de oplader nodig te hebben. Opladen gaat met 45 watt niet ontiegelijk snel, maar over het algemeen hebben we niets te klagen met twee uur oplaadtijd.

©Wesley Akkerman

Android en software-opties

De Lenovo Yoga Tab Plus draait op Android 14, met daaroverheen ZenUI. Het systeem heeft veel weg van iPadOS en Chrome OS, met onderaan een dock waar je snelkoppelingen naar je favoriete apps kunt plaatsen. Verder gaat het systeem soepel om met een muis en toetsenbord. Maar als je liever een wat traditionelere Android-ervaring hebt, kun je allerlei opties uitschakelen, waardoor het zakelijke karakter verdwijnt. Dan houd je een inmiddels bekende Android-ervaring over.

Je kunt apps in vensters openen, meerdere vensters naast elkaar draaien en een indeling van twee of drie apps selecteren. Dan deelt Android het scherm op in twee of drie delen, wat multitasking vergemakkelijkt. En hoewel het updatebeleid met drie Android-upgrades en vier jaar aan beveiligingsupdates vrij mager oogt, is dat voor Lenovo juist riant te noemen. Het merk komt vaak niet verder dan twee om drie. Alleen Samsung scoort momenteel beter op dit gebied.

©Wesley Akkerman

Accessoires

Nog even over die meegeleverde accessoires: vooral de stylus in dit pakket valt op. Als je begint met schrijven, voelt en klinkt dat net alsof je met een potlood werkt. De digitale pen trilt heel subtiel, waardoor het lijkt alsof je op papier schrijft. Daarnaast klínkt het schrijven ook bijzonder overtuigend. Tel daarbij op dat de pen solide en best groot is, en je houdt een veel betere ervaring over dan bijvoorbeeld met de S Pen van Samsung.

Ook over het toetsenbord zijn we overwegend positief. Het typen gaat lekker: de knoppen hebben een korte travel, waardoor ze aanvoelen als die van een volwaardig keyboard. Het enige probleem waar we weleens tegenaan lopen, is het feit dat het trackpad tijdens het tikken op onze polsen reageert. Dan kan het zijn dat de muis ineens beweegt en je per ongeluk iets selecteert. Dat kan mettertijd frustrerend zijn.

©Wesley Akkerman

Lenovo Yoga Tablet Plus kopen?

Aanvankelijk vroegen we ons een beetje af wat nu precies de positie van de Lenovo Yoga Tablet Plus is en waarom deze tablet nodig is. Qua prijs zit-ie tussen twee concurrerende modellen in en qua specs doen ze alle drie niet voor elkaar onder. Maar de Lenovo biedt een hoop dingen die we elders niet tegenkomen. Denk dan aan een riant scherm met een antireflectielaag, een bovengemiddeld goede stylus-ervaring en een relatief schone Android-omgeving.

Daarnaast presteert het systeem uitstekend en wordt de processor bijna niet warm onder hoge druk. Voor die 799 euro krijg je er bovendien direct een toetsenbord en stylus bij. Daarnaast overtreffen de speakers de concurrentie, kun je hier heel goed op werken én gamen, en zijn we slechts een paar minder goede eigenschappen tegengekomen die bovendien geen echte dealbreakers zijn. Lenovo lijkt daarmee een nieuwe sweet spot te hebben gevonden – zeker als je hem in de aanbieding treft!

▼ Volgende artikel
Amazon introduceert nieuwe Blink Outdoor 4 beveiligingscamera
Zekerheid & gemak

Amazon introduceert nieuwe Blink Outdoor 4 beveiligingscamera

Amazon heeft de nieuwste generatie van zijn populaire beveiligingscamera voor de Nederlandse markt aangekondigd, de Blink Outdoor 4. Deze camera wordt aangedreven door een speciaal ontworpen chip van Blink en kan gebruik maken van persoonsdetectie. Hier is dan wel een apart abonnement voor nodig.

De nieuwe Blink Outdoor 4 heeft een adviesprijs van 79,99 euro en biedt verbeterde beeldkwaliteit dankzij betere gevoeligheid en helderheid bij weinig licht. Ook beschikt de camera over een breder gezichtsveld en verbeterde bewegingsdetectie, terwijl de batterij tot twee jaar meegaat. De Outdoor 4 wordt geleverd met Blink's nieuwe synchronisatiemodule voor cloud-opslag, de Blink Sync Module Core.

Naast de camera heeft Blink ook een Battery Extension Pack aangekondigd, waarmee de batterijduur kan worden verdubbeld van twee naar vier jaar. Deze is verkrijgbaar in een bundel met de Outdoor 4 voor 99,99 euro of apart voor 29,99 euro.

Verbeterde functionaliteit in compact ontwerp

De Blink Outdoor 4 beschikt over geavanceerde bewegingsdetectie met twee zones, waardoor gebruikers kunnen bepalen welke waarschuwingen ze ontvangen en van welke delen van hun terrein. Deze verbeterde detectie helpt het aantal valse waarschuwingen te verminderen. De camera werkt op twee AA-batterijen die tot twee jaar kunnen meegaan. Gebruikers kunnen tot 10 camera's aansluiten om bewegingsbeelden op te nemen en op te slaan in de cloud met behulp van de meegeleverde Sync Module Core.

De producten zijn ontworpen met privacy en veiligheid in gedachten. Gebruikers kunnen privacyzones instellen, zodat bijvoorbeeld de openbare weg of het terrein van buren wordt uitgesloten van opnames. Alle communicatie tussen Blink-apparaten en Amazon-servers is versleuteld, en beelden worden veilig opgeslagen op Europese Amazon-servers. Gebruikers kunnen het camerasysteem op elk moment uitschakelen, waardoor zowel de camera als de microfoon wordt gedeactiveerd.

De Blink Outdoor 4 is compatibel met Alexa, waardoor klanten via een Echo-apparaat bewegingswaarschuwingen kunnen ontvangen, livebeelden kunnen bekijken, beelden van meerdere camera's kunnen weergeven, routines kunnen instellen en hun systemen kunnen in- en uitschakelen.

Uitgebreide functies met abonnement

Met een Blink-abonnement krijgen klanten toegang tot extra functies zoals onbeperkt opslaan en delen van clips tot 30 dagen, persoonsdetectie, uitgebreidere livebeelden en 'Rapid Video Access' voor het direct terugkijken van opgenomen video's. Nieuwe gebruikers ontvangen een gratis proefabonnement van 30 dagen bij aanschaf van de Outdoor 4.

De Blink Outdoor 4 is vanaf nu verkrijgbaar voor 79,99 euro als enkel camerasysteem met Sync Module Core, of in een bundel met de Battery Extension Pack voor 99,99 euro.