ID.nl logo
Welke opties zijn er voor slimme buitenverlichting op zonne-energie?
© Ryhor Bruyeu (Grisha Bruev)
Zekerheid & gemak

Welke opties zijn er voor slimme buitenverlichting op zonne-energie?

Slimme buitenverlichting op zonne-energie is een handige oplossing als je lampen wilt plaatsen op plekken waar geen stroompunt in de buurt is. In dit artikel lees je welke opties je hebt als het om slimme solarlampen gaat.

Na het lezen van dit artikel heb je een goed beeld van:

  • De opties die er zijn voor slimme buitenverlichting op zonne-energie

  • De voor- en nadelen van slimme solarlampen

  • Of je slimme accessoires nodig hebt (en welke dat zijn)

  • Ook interessant: Waar moet je op letten bij slimme verlichting voor buiten? - Je leest het hier!

Slimme solarverlichting bestaat uit buitenlampen met een zonnepaneel dat veelal in de armatuur is ingebouwd. Er bestaan echter ook varianten waarbij een extern zonnepaneel wordt gebruikt dat aan de lamp gekoppeld is. Solarlampen slaan overdag energie afkomstig uit zonlicht op in een ingebouwde accu, waardoor de lamp daar 's avonds op kan branden.

Welke slimme lampen werken op zonne-energie?

Het totale aanbod van slimme lampen wordt steeds groter. Het aandeel van slimme lampen op zonne-energie is echter nog vrij beperkt. Zo hier en daar is er bij webshops eentje te vinden. Bijna al deze slimme solarlampen maken gebruik van de software van het Chinese smarthomeplatform Tuya. We zetten er een aantal voor je op een rij.

Het is belangrijk om te weten dat de servers en datacenters van Tuya zich in China bevinden. Smarthomeproducten die op Tuya draaien, sturen (mogelijk ook privacygevoelige) gegevens door naar deze servers. Omdat er in China andere privacyregels gelden dan in het westen, kan dat potentieel privacyrisico’s met zich meebrengen. 

Anderzijds kunnen vrijwel alle apparaten die verbinding maken met internet een risico voor je privacy vormen, ook als de servers zich in westerse landen bevinden. Daarnaast zijn de risico’s bij een slimme lamp kleiner dan bij een slimme camera, vanwege het ontbreken van livebeelden. 

Tuya beweert zelf overigens dat het voldoet aan de internationale privacyregelgeving, zoals de AVG. We raden je aan om altijd goed onderzoek te doen naar een IoT-product en de achterliggende software voordat je tot aankoop overgaat, en op basis daarvan een weloverwogen beslissing te nemen.

©Ryhor Bruyeu (Grisha Bruev)

Hoftronic heeft een slimme solarlamp met lichtsensor en bewegingssensor. De lamp kan als het donker wordt automatisch aan gaan en weer uitspringen als de zon opkomt. Hierdoor brandt de lamp niet langer dan nodig. De slimme grondspot kan naast verschillende wittinten alle kleuren van de regenboog tonen. Het bedienen van de lamp werkt via de Hoftronic Smart-app (gebaseerd op Tuya), maar je kunt hem ook koppelen aan andere smarthomeplatforms. 

Daarnaast heeft het merk een slimme breedstraler met een apart zonnepaneel. Dat heeft als voordeel dat de lamp in de schaduw kan hangen, zolang het paneel maar in de zon hangt. De lamp kan met een afstandsbediening of app worden bediend. Met de app kun je meerdere van dit soort lampen tegelijk bedienen. De schijnwerper werkt op bluetooth. 

Smarthomemerk Calex beschikt over enkele slimme armaturen die op zonne-energie werken, zoals een slimme wandlamp met ingebouwde bewegingssensor en een lantaarnlamp. Een Calex Bluetooth Link is voor deze lampen vereist. Het bedienen van deze producten werkt via de Calex Smart App; ook deze app is gebaseerd op het Tuya-platform.

©escapejaja - stock.adobe.com

Heb ik slimme accessoires nodig?

Niet elke slimme solarlamp vereist het gebruik van een hub, maar het draadloos bereik van slimme verlichting op zonne-energie is doorgaans beperkt. In sommige gevallen is het daarom noodzakelijk om een bluetooth mesh-systeem te gebruiken, zoals de eerder genoemde Calex Bluetooth Link. Wanneer dat vereist is, wordt dat door de fabrikant vermeld op de verpakking of de website van het product.

Wat zijn de voordelen van slimme lampen op zonne-energie?

Slimme solarlampen hebben verschillende voordelen. Om te beginnen is het gebruik ervan natuurlijk de ideale manier om energie te besparen. De lampen zijn namelijk niet verbonden met je stroomnetwerk, waardoor ze geen effect hebben op je energierekening. Wel zo prettig met de huidige hoge energietarieven. Bovendien kun je solarlampen eenvoudig plaatsen op plekken in de tuin waar geen stroomvoorziening aanwezig is. 

Hoewel standaard solarlampen meestal automatisch aan- en uitgaan op basis van bewegingen of de hoeveelheid licht die de sensor detecteert, heb je met de slimme variant meer opties. Je kunt deze namelijk op door jou gekozen tijdstippen inschakelen, zoals alleen 's nachts. Zo is je tuin niet volledig donker. En als je meerdere van dit soort lampen gebruikt, kun je ze tegelijkertijd bedienen of als groep laten reageren, bijvoorbeeld op basis van bewegingsdetectie. Daarnaast kan een slimme solarlamp doorgaans kleuren weergeven. Je kunt de kleur en de intensiteit bovendien eenvoudig en snel aanpassen via een app. 

©Vlad Stenko

Wat zijn de nadelen van slimme solarlampen?

Er zijn echter niet alleen voordelen. De werking van slimme solarlampen is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die ze opvangen. 's Winters, als het bewolkt is en wanneer het regent, branden ze mogelijk minder lang. Dat komt doordat het zonnepaneel minder lang wordt blootgesteld aan zonlicht, maar ook doordat de accucapaciteit ‘s winters vermindert door de kou. Daarnaast kunnen er blaadjes of zand op het zonnepaneel terechtkomen, wat de werking van de panelen kan verminderen.

Verder kan een slimme solarlamp doorgaans niet net zo fel schijnen als ‘standaard’ slimme verlichting. Slimme lampen op zonne-energie dienen meestal als sfeerverlichting en niet als functionele verlichting (uitzonderingen zoals de breedstraler van Hoftronic daargelaten). Ook bij het gebruik van solarlampen als sfeerverlichting is de lichtintensiteit over het algemeen lager.

Daarnaast kun je je afvragen of het wel nodig is om voor een slimme lamp op zonne-energie te gaan. Een ‘domme’ solarlamp gaat namelijk ook vanzelf aan zodra het donker wordt. In veel gevallen is het slimme aspect van een buitenlamp op zonne-energie daardoor overbodig. Wanneer je meerdere van dit soort lampen hebt, kun je ze echter wel op hetzelfde moment aan en uit laten gaan. Wanneer de ene solarlamp beweging detecteert, kun je bijvoorbeeld instellen dat de andere solarlampen op andere plekken in je tuin ook aan gaan. 

We sluiten dit artikel af met een open deur: een slimme lamp op zonne-energie kun je natuurlijk niet plaatsen op een plek waar de zon niet schijnt, terwijl dat nou juist vaak een plek is waar je licht wilt toevoegen, namelijk de donkerste gebieden van je tuin. Dat probleem is op te lossen door een slimme solarlamp met een extern zonnepaneel te gebruiken. Dat paneel kun je dan in de zon plaatsen, terwijl de lamp zelf in de schaduw kan hangen.

▼ Volgende artikel
Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen
© ID.nl
Huis

Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen

Na een uitgebreid diner is de koffie vaak de afsluiter van de avond. In plaats van een standaard zwarte bak zet je met een paar simpele ingrediënten iets bijzonders op tafel. Je hoeft geen volleerd barista te zijn om indruk te maken; met wat kruiden of een restje chocolade geef je de koffie direct een feestelijke twist. Speciaal voor jou: vijf heerlijke koffierecepten.

Bij deze recepten draait het vooral om het contrast tussen de warme drank en de extra toevoegingen. Je kunt de smaken vaak al voorbereiden voordat de gasten aan tafel gaan, zodat je op het moment zelf niet te lang in de keuken staat. In de tabel onderin zie je telkens wat de basiskoffie voor een recept is en wat je extra toevoegingen zijn.

Lees ook: 5 veelgemaakte espressofouten (en zo voorkom je ze!)

Espresso met witte chocolade en kardemom

Witte chocolade is een goede match voor de sterke smaak van een espresso. Leg een paar blokjes witte chocolade onderin het glas en laat deze langzaam smelten door de hete koffie eroverheen te gieten. Als je een snufje kardemom door de melk mengt voordat je deze opschuimt, krijg je een heerlijke warme en kruidige geur. De kardemom zorgt ervoor dat de zoete chocolade niet de overhand krijgt, waardoor de koffiesmaak goed overeind blijft.

Tiramisu uit een glas

Je kunt de smaken van het bekende Italiaanse dessert ook gewoon drinken. Meng een sterke kop koffie met een drupje amandelsiroop voor de herkenbare smaak van amaretto, maar dan zonder de alcohol. In plaats van gewone melk kun je een mengsel van halfstijve slagroom en een beetje mascarpone bovenop de koffie leggen. Een flinke laag cacaopoeder over de room maakt het plaatje compleet. Dit koffierecept kan eigenlijk ook direct als vervanger van een dessert kan dienen, vooral het serveert met bijpassend koekje, zoals cantuccini of amaretti.

Mokka met sinaasappel en pure chocolade

De combinatie van pure chocolade en sinaasappel doet het altijd goed tijdens de feestdagen. Rasp de schil van een sinaasappel en roer dit samen met een blokje pure chocolade door je warme koffie totdat alles is opgelost. De olie uit de sinaasappelschil geeft een fris aroma dat heel goed samengaat met donker gebrande koffiebonen. Als je dit serveert met een klein stukje sinaasappelschil op de rand van het glas, ziet het er meteen feestelijk uit. De pure chocolade maakt de koffie wat dikker en voller, wat goed past bij een koude winteravond.

Karamel met een snufje zeezout

Gezouten karamel is al jaren populair en dat is niet zonder reden. Het zout versterkt namelijk de zoete tonen van de karamel en haalt tegelijkertijd de bittere randjes van de koffie af. Doe een scheutje karamelsiroop in je glas en voeg daar echt maar een heel klein beetje zeezout aan toe. Gebruik havermelk voor het schuim, omdat dit van zichzelf al een beetje romig en nootachtig smaakt. Het resultaat is een zachte koffie die het door de combinatie van zout en zoet bij bijna iedereen goed doet.

Koffie met honing en kaneel

Voor wie geen chocolade of room lust, is een combinatie van honing en kaneel een goed alternatief. Roer een goede lepel honing door de zwarte koffie en bestrooi de melkschuimlaag met wat kaneelpoeder. De honing geeft een andere soort zoetheid dan suiker en maakt de koffie zachter voor de keel. Het is een eenvoudige manier om een normale latte een feestelijke upgrade te geven met spullen die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. De geur van kaneel die van de warme melk afkomt, maakt meteen duidelijk dat het kerst is! 

©ID.nl

Zo maak je je koffie helemaal af

Je kunt de feestkoffie nog net wat mooier presenteren door aandacht te besteden aan de garnering. Een klein beetje kaneel, nootmuskaat of cacaopoeder op de melkschuimlaag doet bijvoorbeeld al wonderen. Gebruik een klein zeefje zodat de poeder gelijkmatig verdeeld wordt en er geen klontjes ontstaan. Voor een luxe effect kun je met een fijne rasp wat krullen van een blok pure of witte chocolade schaven. Dit smelt langzaam weg in het schuim en geeft bij elke slok een beetje extra textuur.

Ook met koekjes of fruit kun je creatief uit de hoek komen. Serveer de koffie met een typisch winters koekje op de schotel, zoals een speculaasje of een Italiaanse cantuccini. Een dunne reep sinaasappelschil die je even rond je vinger draait tot een krul staat erg chique aan de rand van het glas. Wil je echt uitpakken, dip de rand van het glas dan in wat water en daarna in suiker voor een bevroren effect. In plaats van een gewone lepel kun je tot slot een kaneelstokje in de koffie zetten, wat tijdens het drinken subtiel steeds meer smaak afgeeft.

ReceptBasisSmaakmakerTopping
Witte chocoladeEspressoWitte chocoladeKardemom
TiramisuSterke koffieAmandelsiroopMascarpone-room
Sinaasappel mokkaEspressoPure chocoladeSinaasappelrasp
Zoute karamelEspressoKaramelsiroopZeezout
Honing & kaneelLatteBloemenhoningKaneelpoeder

Drie espressomachines voor je feestkoffie

De'Longhi PrimaDonna Soul

Dit apparaat van De'Longhi is een zeer uitgebreide volautomaat. Dankzij de 18 voorgeprogrammeerde recepten zet je met één druk op de knop een krachtige espresso of een zachte latte. Voor wie van variatie houdt, biedt dit toestel ook de mogelijkheid om de sterkte van de koffie nauwkeurig aan te passen, zodat je altijd die gewenste sterke kop koffie krijgt. De machine is bovendien via een smartphone-app te bedienen.

Siemens EQ.500

De Siemens EQ.500-serie staat bekend om het gebruiksvriendelijke display waarbij je de koffiespecialiteiten direct via sensorvelden selecteert. Naast de standaard espresso en latte beschikt dit apparaat over de zogenaamde 'aromaDouble Shot'-functie. Hiermee zet je een extra sterke koffie door middel van een dubbel maal- en zetproces, zonder dat de koffie een bittere nasmaak krijgt.

Melitta Barista Smart T

De Melitta Barista Smart TS blinkt uit in veelzijdigheid met maar liefst 21 voorgeprogrammeerde recepten. Een groot voordeel is de fluisterstille molen, waardoor je zonder veel lawaai geniet van versgemalen bonen. Dankzij het dubbele bonenreservoir kun je bovendien eenvoudig wisselen tussen een milde boon voor je latte en een krachtige variant voor de espresso. De machine is via een handige app op je smartphone te bedienen. Met de 'My Coffee Memory'-functie sla je de persoonlijke voorkeuren van acht verschillende personen op.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Steengrill, bakplaat of raclette: wat is het verschil en wat kies je?
© ID.nl
Huis

Steengrill, bakplaat of raclette: wat is het verschil en wat kies je?

Het is dé klassieker tijdens de feestdagen: met de hele familie rondom een apparaat zitten om je eigen eten te bereiden. Maar sta je in de winkel of scrol je online door het aanbod, dan vliegen de termen je om de oren. Is racletten hetzelfde als gourmetten? Waarom zou je voor een steen kiezen in plaats van een metalen plaat? Wij leggen haarfijn (en hapklaar) uit wat de verschillen zijn.

Raclette: voor de echte kaasfans

Laten we beginnen met de term die vaak voor de meeste verwarring zorgt: raclette. Hoewel we het woord in Nederland vaak door elkaar gebruiken met gourmetten, is het van oorsprong een Zwitsers nationaal gerecht. De naam komt van het Franse woord racler, wat 'schrapen' betekent. Bij traditionele raclette verwarm je een groot stuk kaas aan één kant, waarna je de gesmolten laag over aardappelen, zilveruitjes en augurken schraapt.

Kijken we naar de consumentenapparaten die je nu in de winkel koopt, dan verwijst de term raclette specifiek naar het gebruik van de pannetjes die je onderin het apparaat schuift. Je gebruikt hierbij de hitte van het verwarmingselement om kaas te smelten of kleine gerechtjes, zoals een omelet of pannenkoekje, te garen. Vaak zit er bovenop het apparaat nog een grillplaat of steen, zodat je het racletten kunt combineren met grillen. Ben je een echte kaasliefhebber of houd je van afwisseling tussen bakken en gratineren, dan is de raclette-optie onmisbaar. Een handige tip is om altijd speciale raclettekaas te gebruiken; deze smelt perfect met een ideale romigheid.

Lees ook: 🧀 Ze smelten de kazen! Waarom raclette dé topper is voor de feestdagen

©Roland - stock.adobe.com

Steengrill: puur natuur en gezond

De naam geeft het eigenlijk al weg: bij een steengrill bak je het voedsel op een plaat van natuursteen, meestal gemaakt van graniet. Dit ziet er niet alleen robuust en chique uit op tafel, het werkt ook fundamenteel anders dan een metalen plaat. Een steen heeft namelijk wat meer tijd nodig om op te warmen, dus reken er bij het aanzetten op dat je zo'n twintig tot dertig minuten geduld moet hebben voordat de plaat goed heet is. Eenmaal op temperatuur houdt de steen de hitte echter extreem goed en lang vast.

Het grootste voordeel van de steengrill is het gezonde aspect. In tegenstelling tot andere bakplaten heb je op een steen geen boter of olie nodig. Vaak strooi je alleen wat zout op de steen om aanbakken te voorkomen. Hierdoor schroeit het vlees snel dicht en blijven de sappen optimaal bewaard, wat zorgt voor een pure smaak. Houd er wel rekening mee dat steen een poreus natuurproduct is. Je mag deze beslist niet met afwasmiddel schoonmaken, want dat trekt in de steen en proef je de volgende keer terug in je biefstukje. Even laten weken en schoon schrapen of schrobben met enkel warm water is hier het devies.

©Yaruniv-Studio - stock.adobe.com

De bakplaat: snelheid en gemak

De bakplaat, vaak ook grillplaat of Teppanyaki genoemd, is meestal gemaakt van metaal en voorzien van een sterke anti-aanbaklaag. Je ziet ze vaak in twee varianten: de geribbelde grillplaat voor die mooie, karakteristieke streepjes op je vlees of groente, en de vlakke plaat die ideaal is voor roerbakken of vis.

De grote kracht van de metalen bakplaat is snelheid en gebruiksgemak. Je stopt de stekker in het stopcontact en binnen enkele minuten kun je al beginnen met bakken, wat een stuk sneller is dan bij natuursteen. In tegenstelling tot de steengrill gebruik je hier wel een klein beetje boter of olie. Dankzij de gladde antiaanbaklaag glijdt je eten makkelijk over de plaat en blijft er zelden iets kleven. Ook na het eten wint de bakplaat het op punten van de steengrill: je kunt de plaat vaak losklikken en eenvoudig met een sopje afwassen. Sommige platen zijn zelfs bestand tegen de vaatwasser, al is het altijd verstandig om dat even in de handleiding te checken.

©Donghyun Kim - stock.adobe.com

In één oogopslag: De technische verschillen

Twijfel je nog over welk apparaat bij jou past? We hebben van alle drie de apparaten de technische eigenschappen naast elkaar gezet:

EigenschapSteengrillBakplaat (metaal)Raclette
MateriaalNatuursteen (graniet)Metaal met anti-aanbaklaagPannetjes (onderin)
OpwarmtijdLangzaam (20-30 min)SnelDirect (via element)
Boter/OlieNee (gebruik zout)JaNee (kaasvet is genoeg)
SmaakPuur, dichtgeschroeidBakken en bradenRomig, gesmolten kaas
SchoonmaakSchrobben met waterMakkelijk (sopje/vaatwasser)Pannetjes weken

Kiezen? Dat hoeft niet!

Vroeger moest je echt een keuze maken tussen deze apparaten, maar fabrikanten snappen gelukkig dat wij consumenten van alles wat willen proberen. Tegenwoordig zijn de meeste apparaten die als 'gourmetstel' worden verkocht, slimme combi-apparaten. Deze bieden vaak ruimte voor de raclette-pannetjes onderin, terwijl de bovenkant bestaat uit een grill- en/of bakplaat is.

Er zijn ook modellen met verwisselbare platen, waarbij je de ene keer kiest voor de gezonde steengrill en de andere keer voor de snelle bakplaat. Als je een nieuw apparaat gaat kopen, is zo'n combi-set met verwisselbare opties vaak de beste keuze voor de meeste huishoudens. Let er bij aankoop ook op of het apparaat een 'parkeerdek' heeft; dat is een koude zone waar je je hete pannetje even veilig kwijt kunt als je een eetpauze inlast.

Lees ook: Gourmetten nieuwe stijl: topfavoriet met een eigen twist


❤️🧑‍🍳Matchmaker: welk ingrediënt op welke plaats?

Niet elk stukje vlees of groente wordt blij van dezelfde bereiding. Wil je de beste smaak? Hanteer dan deze vuistregels voor je ingrediënten:

IngrediëntBeste keuzeWaarom?
Biefstuk & ossenhaasSteengrillDoor de hoge hitte schroeit het vlees direct dicht; zo blijft het supermals.
Gemarineerd vleesBakplaatMarinades en kruiden verbranden snel op steen en koeken aan. Op de metalen plaat met wat olie gaat dit perfect.
Vis & garnalenBakplaatVis is kwetsbaar en plakt snel vast aan natuursteen. De anti-aanbaklaag van de bakplaat is veiliger.
Hamburgers & worstjesBakplaatDeze producten laten veel vet los; op een bakplaat (vooral een geribbelde) loopt dit makkelijker weg naar het opvangbakje.
Groenten (paprika/ui)Steengrill / RacletteOp de steen garen ze langzaam en puur. Wil je ze gratineren met kaas? Doe ze dan in het pannetje.
Pannenkoeken & eiBakplaat / RacletteVloeibare ingrediënten lopen van de steen af. Gebruik een vlakke bakplaat of het pannetje.
KaasRacletteDe enige echte plek voor kaas is in het pannetje onder het element!

Steengrill, raclette en bakplaat: bekende merken

Tefal levert veelzijdige sets zoals de Tefal Raclette Gourmet 3-in-1 RE610D , een tafelmodel dat grillen, raclette en bakken in één apparaat combineert. De stevige antiaanbaklaag en eenvoudige bediening maken dit dé keuze voor mensen die iets zoeken dat prettig werkt en makkelijk schoon blijft.
Princess
biedt betaalbare en degelijke tafelgrills. Een goed voorbeeld is de Princess 162660 Raclette Purify. Dit apparaat is speciaal voor grotere gezelschappen en is niet alleen gebruiksvriendelijk(zo kun je met draaiknoppen de warmte instellen), maar heeft ook nog eens ingebouwde geurafzuiging!
Solis staat bekend om multifunctionele en duurzame tafelgrills. Met de Solis Table Grill 5-in-1, heb je de keuze uit verschillende bereidfingswijzen. Grillen, bakken of gourmetten: het kan allemaal.
Tristar levert voordelige sets voor kleinere of gemiddelde huishoudens. Neem bijvoorbeeld de Tristar RA-2996 Raclette Grill, een model dat simpel werkt en genoeg ruimte biedt voor een avondje samen eten.
Bourgini combineert toegankelijke prijzen met degelijke bouw. De Bourgini Gourmet Raclette Grill Plus – 8 personen is een combinatie van een raclette en grill. Hij is robuust van bouw en heeft (altijd fijn) een antiaanbaklaag en een cool grip handgreep.