Welke opties zijn er voor slimme buitenverlichting op zonne-energie?
Slimme buitenverlichting op zonne-energie is een handige oplossing als je lampen wilt plaatsen op plekken waar geen stroompunt in de buurt is. In dit artikel lees je welke opties je hebt als het om slimme solarlampen gaat.
Na het lezen van dit artikel heb je een goed beeld van:
-
De opties die er zijn voor slimme buitenverlichting op zonne-energie
-
De voor- en nadelen van slimme solarlampen
-
Of je slimme accessoires nodig hebt (en welke dat zijn)
-
Ook interessant: Waar moet je op letten bij slimme verlichting voor buiten? - Je leest het hier!
Slimme solarverlichting bestaat uit buitenlampen met een zonnepaneel dat veelal in de armatuur is ingebouwd. Er bestaan echter ook varianten waarbij een extern zonnepaneel wordt gebruikt dat aan de lamp gekoppeld is. Solarlampen slaan overdag energie afkomstig uit zonlicht op in een ingebouwde accu, waardoor de lamp daar 's avonds op kan branden.
Welke slimme lampen werken op zonne-energie?
Het totale aanbod van slimme lampen wordt steeds groter. Het aandeel van slimme lampen op zonne-energie is echter nog vrij beperkt. Zo hier en daar is er bij webshops eentje te vinden. Bijna al deze slimme solarlampen maken gebruik van de software van het Chinese smarthomeplatform Tuya. We zetten er een aantal voor je op een rij.
Het is belangrijk om te weten dat de servers en datacenters van Tuya zich in China bevinden. Smarthomeproducten die op Tuya draaien, sturen (mogelijk ook privacygevoelige) gegevens door naar deze servers. Omdat er in China andere privacyregels gelden dan in het westen, kan dat potentieel privacyrisico’s met zich meebrengen.
Anderzijds kunnen vrijwel alle apparaten die verbinding maken met internet een risico voor je privacy vormen, ook als de servers zich in westerse landen bevinden. Daarnaast zijn de risico’s bij een slimme lamp kleiner dan bij een slimme camera, vanwege het ontbreken van livebeelden.
Tuya beweert zelf overigens dat het voldoet aan de internationale privacyregelgeving, zoals de AVG. We raden je aan om altijd goed onderzoek te doen naar een IoT-product en de achterliggende software voordat je tot aankoop overgaat, en op basis daarvan een weloverwogen beslissing te nemen.
©Ryhor Bruyeu (Grisha Bruev)
Hoftronic heeft een slimme solarlamp met lichtsensor en bewegingssensor. De lamp kan als het donker wordt automatisch aan gaan en weer uitspringen als de zon opkomt. Hierdoor brandt de lamp niet langer dan nodig. De slimme grondspot kan naast verschillende wittinten alle kleuren van de regenboog tonen. Het bedienen van de lamp werkt via de Hoftronic Smart-app (gebaseerd op Tuya), maar je kunt hem ook koppelen aan andere smarthomeplatforms.
Daarnaast heeft het merk een slimme breedstraler met een apart zonnepaneel. Dat heeft als voordeel dat de lamp in de schaduw kan hangen, zolang het paneel maar in de zon hangt. De lamp kan met een afstandsbediening of app worden bediend. Met de app kun je meerdere van dit soort lampen tegelijk bedienen. De schijnwerper werkt op bluetooth.
Smarthomemerk Calex beschikt over enkele slimme armaturen die op zonne-energie werken, zoals een slimme wandlamp met ingebouwde bewegingssensor en een lantaarnlamp. Een Calex Bluetooth Link is voor deze lampen vereist. Het bedienen van deze producten werkt via de Calex Smart App; ook deze app is gebaseerd op het Tuya-platform.
Heb ik slimme accessoires nodig?
Niet elke slimme solarlamp vereist het gebruik van een hub, maar het draadloos bereik van slimme verlichting op zonne-energie is doorgaans beperkt. In sommige gevallen is het daarom noodzakelijk om een bluetooth mesh-systeem te gebruiken, zoals de eerder genoemde Calex Bluetooth Link. Wanneer dat vereist is, wordt dat door de fabrikant vermeld op de verpakking of de website van het product.
Wat zijn de voordelen van slimme lampen op zonne-energie?
Slimme solarlampen hebben verschillende voordelen. Om te beginnen is het gebruik ervan natuurlijk de ideale manier om energie te besparen. De lampen zijn namelijk niet verbonden met je stroomnetwerk, waardoor ze geen effect hebben op je energierekening. Wel zo prettig met de huidige hoge energietarieven. Bovendien kun je solarlampen eenvoudig plaatsen op plekken in de tuin waar geen stroomvoorziening aanwezig is.
Hoewel standaard solarlampen meestal automatisch aan- en uitgaan op basis van bewegingen of de hoeveelheid licht die de sensor detecteert, heb je met de slimme variant meer opties. Je kunt deze namelijk op door jou gekozen tijdstippen inschakelen, zoals alleen 's nachts. Zo is je tuin niet volledig donker. En als je meerdere van dit soort lampen gebruikt, kun je ze tegelijkertijd bedienen of als groep laten reageren, bijvoorbeeld op basis van bewegingsdetectie. Daarnaast kan een slimme solarlamp doorgaans kleuren weergeven. Je kunt de kleur en de intensiteit bovendien eenvoudig en snel aanpassen via een app.
©Vlad Stenko
Wat zijn de nadelen van slimme solarlampen?
Er zijn echter niet alleen voordelen. De werking van slimme solarlampen is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die ze opvangen. 's Winters, als het bewolkt is en wanneer het regent, branden ze mogelijk minder lang. Dat komt doordat het zonnepaneel minder lang wordt blootgesteld aan zonlicht, maar ook doordat de accucapaciteit ‘s winters vermindert door de kou. Daarnaast kunnen er blaadjes of zand op het zonnepaneel terechtkomen, wat de werking van de panelen kan verminderen.
Verder kan een slimme solarlamp doorgaans niet net zo fel schijnen als ‘standaard’ slimme verlichting. Slimme lampen op zonne-energie dienen meestal als sfeerverlichting en niet als functionele verlichting (uitzonderingen zoals de breedstraler van Hoftronic daargelaten). Ook bij het gebruik van solarlampen als sfeerverlichting is de lichtintensiteit over het algemeen lager.
Daarnaast kun je je afvragen of het wel nodig is om voor een slimme lamp op zonne-energie te gaan. Een ‘domme’ solarlamp gaat namelijk ook vanzelf aan zodra het donker wordt. In veel gevallen is het slimme aspect van een buitenlamp op zonne-energie daardoor overbodig. Wanneer je meerdere van dit soort lampen hebt, kun je ze echter wel op hetzelfde moment aan en uit laten gaan. Wanneer de ene solarlamp beweging detecteert, kun je bijvoorbeeld instellen dat de andere solarlampen op andere plekken in je tuin ook aan gaan.
We sluiten dit artikel af met een open deur: een slimme lamp op zonne-energie kun je natuurlijk niet plaatsen op een plek waar de zon niet schijnt, terwijl dat nou juist vaak een plek is waar je licht wilt toevoegen, namelijk de donkerste gebieden van je tuin. Dat probleem is op te lossen door een slimme solarlamp met een extern zonnepaneel te gebruiken. Dat paneel kun je dan in de zon plaatsen, terwijl de lamp zelf in de schaduw kan hangen.