Maak huisautomatisering makkelijk met Homey
Om al die verschillende lampen, audio- en andere apparaten in je huis draadloos te bedienen, heb je een app nodig die van alle markten thuis is.
Profiel
Wie: Stefan Witkamp Waar: Enschede Wat: Homey Waarom: eenvoudig je huis automatiseren
©Jan Arsenovic Photography
Homey-uitvinders Stefan Witkamp (links) en Emile Nijssen (rechts).
Het is bijna tien jaar geleden dat twee studenten Creative Technology aan de Universiteit Twente in hun studentenhuis begonnen te experimenteren met een zelfgebouwd domoticasysteem. Inmiddels zijn de twee oud-studenten werkgever van vijfentwintig medewerkers, en is Homey in heel Europa – en binnenkort ook in de Verenigde Staten – te koop.
Scenario’s creëren zonder coderen
Homey heeft een strak uiterlijk, is eenvoudig in het gebruik en herbergt een keur aan draadloze zenders. Daardoor kan het apparaat rechtstreeks contact leggen met de meest uiteenlopende apparaten. Die zijn allemaal te bedienen vanaf de Homey app. Om huisscenario’s te creëren, hoeven gebruikers niet te coderen. In drie stappen kiezen ze een apparaat, een situatie en een bijbehorende actie.
Raspberry Pi Compute Module
Sinds kort is er een vernieuwde versie van de Homey Pro, die waarschijnlijk vanaf begin 2023 in de winkels ligt. Het apparaat is intelligenter dankzij een ingebouwde Raspberry Pi Compute Module. Ook kreeg Homey Pro krachtigere draadloze zenders. Daarnaast is Thread als draadloze verbindingsmogelijkheid toegevoegd en kan Homey Pro communiceren via het nieuwe Matter-protocol, een softwarestandaard die voor meer integratie moet zorgen binnen smarthomes.
De nieuwe Homey Pro heeft een Raspberry Pi Compute Module 4 als brein.
Homey Free, Premium, Bridge en Pro
Om Homey te gebruiken, hoef je overigens niet per se hardware aan te schaffen. Een jaar geleden kwam er namelijk een cloudversie. Tot en met vijf apparaten is de dienst gratis, inclusief automatiseringstool ‘Flow’. Smaakt dat naar meer, en wil je daarnaast ook historisch inzicht in alles wat je huis doet, dan heb je voor drie euro in de maand een Homey Premium-abonnement. Aan het abonnement kun je eventueel ook een Homey Bridge koppelen; deze hub van 69 euro slaat de brug tussen lokale apparaten en de clouddienst. Zo kun je bijvoorbeeld je tv via infrarood met Homey bedienen, of een Z-Wave sensor koppelen. Homey Bridge bevat dezelfde soort zenders als de Homey Pro, maar ontbeert diens brein.
Waarom een gratis versie?
“Onze oorspronkelijke doelgroep – die van Homey Pro – gaat helemaal los op het automatiseren van hun hele huis, en het bouwen van scenario’s met Homey Flow. We krijgen daarbij veel positieve feedback op onze interfaces voor mobiel en web. We vonden het jammer dat al die mooie software van ons alleen beschikbaar was voor mensen die eerst 399 euro hadden neergeteld. Er zijn namelijk best veel mensen met bescheidener ambities op het gebied van huisautomatisering, die ook van onze apps zouden willen genieten. Ze willen misschien alleen wat slimme lampen, een slimme speaker en een slimme thermostaat of meter benaderen. Dan is Homey Pro wel een beetje overkill, zeker als deze apparaten ook al cloudconnected zijn, zoals Philips Hue, Sonos en de meeste slimme thermostaten. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat de intelligentie die normaal in het apparaat zit, nu ook in de cloud is ondergebracht. Zo kan iedereen gratis beginnen.”
Homey Bridge stelt je in staat om apparaten die niet direct aan het internet hangen, te koppelen aan de Homey clouddienst.
Waarom dan nog kiezen voor Homey Pro?
“Deels kiezen mensen daarvoor om gevoelsmatige redenen, zoals dat ze liever een eigen apparaat hebben dan een abonnement, of dat het veiliger voor ze voelt als gebruiksdata hun huis niet verlaten. En wanneer je glasvezelkabel wordt opgegraven, weet je zeker dat alles gewoon blijft draaien. Daarnaast kan Homey Pro net iets meer, juist doordat dat apparaat in je eigen huis staat. Fabrikanten kunnen zelf apps ontwikkelen voor ons platform. Alleen zijn we in de cloud net iets strenger op het accepteren van die apps. Als je een Homey Pro hebt, kun je installeren wat je wilt, inclusief apps vanuit onze ontwikkelaars-community. Bovendien kun je gebruikmaken van een aantal experimentele functies, zoals integratie met de Apple HomeKit.”
Met Homey kun je al je apparaten bedienen vanuit een app.
Homey is relatief duur, waarom?
“Het klopt inderdaad dat wij niet de allergoedkoopste optie zijn, al krijg je veel waar voor je geld en kun je natuurlijk gratis beginnen. Wij vinden dat we een eerlijke prijs vragen voor een eerlijk product. Zo verdienen we niet aan gebruiksdata en vinden we het belangrijk om op eigen benen te kunnen staan voor continuïteit. Onze hardware, en zeker Homey Pro met diens processorkracht, kost natuurlijk best wat om te maken. Daarnaast maken wij kosten voor (software)ontwikkeling, langjarige ondersteuning en clouddiensten zoals inloggen op afstand en de Homey App Store.”
Vanuit de browser je huis bedienen kan natuurlijk ook met Homey.
Maakt Matter jullie product niet overbodig?
“Zeker niet. Ook voor Matter heb je immers een Matter-hub en een interface nodig. En dat is juist waar we met Homey goed in zijn. Zo kunnen we ook juist voor Matter een aantrekkelijk en privacyvriendelijke optie bieden. Daarbij komt dat Matter, zeker in het begin, vooral een extra standaard gaat zijn, naast bijvoorbeeld Zigbee en Z-Wave. Het zal nog lange tijd duren voordat het echt dominant is, als het dat al wordt. Dat heeft met veel dingen te maken. Zo zijn Matter-compatible chips relatief duur en willen fabrikanten oude en nieuwe producten samen laten werken. Je ziet dat zelfs merken die actief meedoen aan Matter, zoals IKEA en Philips, Zigbee in hun lampen blijven gebruiken, en met hun bridge aan Matter koppelen. Dan heb je dus alsnog een hub nodig, wat dus net zo goed een universele kan zijn in de vorm van Homey. Bovendien staat Homey niet alleen voor connectiviteit, maar ook voor gebruiksgemak en veelzijdigheid: al je apparaten aansturen vanaf één app, het eenvoudig zelf bouwen van allerlei Flows en natuurlijk ook inzicht in je eigen data zoals je energieverbruik. Die mogelijkheden worden de komende jaren alleen nog maar belangrijker.”